Selam brate Bosnjanine

Rasprave o vjerskim temama.
bellum batonianum

#1 Selam brate Bosnjanine

Post by bellum batonianum »

Vec u svom prvom izdanju „Discours de la Methode“ iz 1637 dolazi Descartes do spoznanja da je
„razum“ jedna od najravnopravnije raspodjeljenih stvari na citavom svijetu.
Svaka osoba, bez obzira da li je razumna ili ne, posjeduje cudnu osobinu da je zadovoljna svojom
spoznajom i razumom, cak i ona koja je u svemu nezadovoljna, te ne zudi za vecom mjerom
toga istoga od onoga kojega vec posjeduje.

U nasem lijepom bosanskom receno, Deskart je dosao do zakljucka da je Hamza toliko ubijedjen
u svoje licno misljenje i svoj licni razum da mu je Haretovo misljenje suvisno te cak i nepozeljno.
U ovom kontekstu je izmedju njih dvojice naravno ne moguce voditi jednu produktivnu diskusiju
te je, vidjeno sa strane jednog normalnog Bosnjaka, razumno da je Hare dobio jednu samarcinu.

Kao sto vidimo ova osobina je rasprostranjena u citavom svijetu te je se mi Bosnjaci osobno ne
moramo stiditi ali bi bilo pozeljno kada bi je drzali u okvirima koji su za jednu osobu 21-stoljeca
dostojni.

Uzeci u obzir da sam vec u prologu odstranio posebnost sopstvene izjave te ujedno i podigao vaznost
druge spoznajem i sam Descartes-ovu izjavu da se nasa misljenja razlicitim putem krecu i razlicite
cinjenice uvazavaju.
„Nije dovoljno da samo posjedujemo zdrav razum, mi moramo da ga i zdravo koristimo.“

Sa druge strane moramo da shvatimo da bez obzira u kojoj mjeri ga posjedujemo i u kojem razmjeru
ga zdravo koristimo Voltaire-ovu izreku necemo moci promjeniti.
„nous laisserons ce monde – ci aussi sot et aussi mechant que nous l`avons trouve en y arrivant“
“mi cemo ovaj svijet isto onako glup i los napustiti kao sto smo ga i nasli kada smo u njega dosli.“

Time bi konacno dosao do dijela koji mnogima koji razumiju moju tezu i moju teznju ipak nije jasan,
moj ateizam.
Sta je u stvari ateizam ?

Ateizam moze biti pozitivan tj. spoznaja da Bog ne postoji te i teznja da se dokaze da su vjernici u zabludi.
Isto tako Ateizam moze biti negativan tj. sopstvena spoznaja se ne mora ili ne smije nametnuti drugima.

Moj negativni tj.pasivni ateizam je zasnovan na misljenju da siroka masa jos nije u mogucnosti da
ne vjeruje u jednog svemoguceg te da je nasilna odstrana toga istoga, koju primjenjuje pozitivni ateizam,
u toj mjeri pogresna da se jedan negativni ateista cak na stranu vjernika moze da stavlja.

Problem ne lezi u „vjeri“ koju jedna osoba u sebi nosi niti u njenoj zelji da je ovaj zivot samo jedan
pocetak koji se iza nase smrti nastavlja u jednom svijetu bez hijerarhije gdje je svo dobro u izobilju.

Problem lezi u jednoj skupini ovozemaljskih „grijesnika“ koji su misljenja da je vjernicima potrebna jedna
kontaktna osoba, jedan tumac koji stoji izmedju njih i Allaha i koji time za sebe uzimaju pravo istinitosti,
pravo dobrote i pravo ovozemaljskog suda gdje je cak i samo Allahovo pravo na zivot i smrt legitimno.

Sura 9(Tevbe Suresi) - ajet 31:
„Oni uzese svoje Rabine i Kaludjere
pored Allaha i izaslanika,
sina Mejreme, za gospodare
iako im je naredjeno jednom
jedinom Bogu da sluze pored kojega
drugoga Boga nema.”

Zasto mi danas imamo Hodze i Imame kada vec Kur`an sam osudjuje tadasnje jevrejsku i kriscansku “Ulemu” ?

Ja, moji Bosnjaci i Bosnjanke vjerujem u dobro, vjerujem u sopstveni moral koji i bez Uleme onaj
Srebrenicki zlocin osudjuje, vjerujem u snagu naseg naroda kojem niti Srbija niti Hrvatska niti velika
Rusija ne moze sopstveni identitet oduzeti.
Vjerujem u volju svake osobe i njenu priklonjenost dobrome.
Takodje vjerujem u neophodnost jednog moralnog fundamenta koji je u danasnjem vremenu globalizacije
jedini putokaz ne samo za nejake i stare vec i za one koji su u sopstvenu snagu i znanje ubijedjeni.

Medjutim ja isto tako vjerujem da imamo pravo na slijedece pitanje;
Da li je vjera u Allaha ta koju nama Ulema nadmece ili je vjera u Allaha jednostavno ta koju nam Kur`an
izlaze?

Nakon smrti Muhameda u godini 632. doslo je do prve velike krize u muslimanskoj zajednici.
Razlog za to je lezao u jednostavnoj stvari da nije bilo rijeseno pitanje naslijednika kojega
Muhamed sam niti je odredio niti je zelio da odredi jer jedan Profet nema naslijednika.
Medjutim vjernici iz Medine, koji su kao prvo pleme primili Islam, kao i vjernici iz Muhamedovog
plemena Korajisa, koji su se smatrali njegovim “pravim“ naslijednicima, bili su misljenja da
jedan novi Vodja mora da dodje i da su jedni kao i drugi pravi nasljednici Muhameda.

Ljudi iz Medine jer su kao prvo pleme primili Islam.
„Sirat Rasul Allah“, Ibn Ishâk:
„ On(Muhamed) ih pozva(ljude iz Medine) da do njega sjedu , objasni im Islam i poce ucit iz
Kur`an-a. Iako su bili visebozci i molili su pogresnim bozanstvima Allah ih je za Islam vec
preodredio jer su zivjeli kao susjedi Zidovima, ucenim ljudima i Narodu knjige (Tora tj.Stari zavjet).
Uvijek kad su Zidovi od Medinjana napadani ili kada su se osjecali napadnuti prijetili su istima
Medinjanima:“Uskoro ce nas Profet nazad doci ! Mi cemo ga slijediti i sa njegovom pomoci cemo
vas unistiti isto kao sto su Ad i Iram unisteni“.
Kad su Medinjani sada poruku Muhameda culi poceli su medjusobno govoriti:“To je pravi Poslanik
sa kojim su nam Zidovi prijetili. Mi im ne smijemo dozvoliti da mu dodju prije nas“.
Zbog toga oni uzeze njegovo Ucenje i postase muslimani,..“

Sa druge strane su Korajisi bili misljenja da naslijednik mora da dodje iz njihovog plemena jer je
Muhamed medju njima rodjen i jer se kao uvijek glavno i vodece pleme nisu mogli pomiriti sa
cinjenicom da neko drugi iznad njih stoji.

Nakon nekog vremena dolazi do otvorene konfrontacije izmedju Sad ben Ubada kojeg su
Anzar (Medinjani) izabrali i sljedbenika Abu Bekr iz plemena Korajisa, u kojoj Sad ben Ubada gubi zivot.
„Posle toga smo nasrnuli(verbalno) na Sad ben Ubada i zbog toga neki govore da smo ga ubili.
Ja (Omar) kazem:“ Alah ga je uzeo!“.

Nakon toga je Abu Bekr iz plemena Korajisa proglasen za vodju i ta prvobitna muslimanska zajednica
je dobila prvog Kalifa (nasljednik Profeta).
Vecina plemena je odbila da daje „zakat“ a neki su se cak okrenuli i novim Profetima.

Moje pitanje bi bilo na prvi pogled jednostavno ali je uzevsi sve okolnosti veoma komplikovano:
Da li sljedbenici Islama cine gresku ako ne postuju nove odluke Kalifa tj. Uleme kao njenog naslijednika ??

P.S. Ovdje nije pitanje da li neko vjeruje ili ne te naglasavam da je kompleksnost odgovora sa filozofskog
gledista vise nego data.
Selam

#2 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by Selam »

Svaka cast,jako si mudar.Cinjenica da ne vjerujes je jedina koja te baca medu neuke.

Medutim,poslanik Muhammed a.s. je (ne citiram) rekao da nismo u krivu koga god od njegovih ashaba da slijedimo.
Ti isti ljudi,pojedinci,su zeljeli ovaj svijet,imucni biti itd. Dok bi se u istinitom Islamu castili time ko ce im voda biti.
Kada poslanik a.s. ude u dzennet vidjece da mu nema nekolicine njegovih ashaba...(ne citiram) ali mislim da znas sta dalje slijedi.
Poslanik a.s. (ne citiram) takoder je rekao da je on grad znanja,a da je Alija ulaz u taj grad.
Rekao je poslanik a.s. (ne citiram) da kada bi bilo poslije njega poslanika,da bi to bio Omer.

Ima jos cinjenica sa kojima je poslanik a.s. davao upute koga da biraju,medutim zna se sta je bilo i kako je zavrsilo do danas dan.

Pitali su poslanika a.s. (ne citiram) ashabi da li su oni njegova braca,a on im je odgovorio da su mu oni ashabi a da su njegova braca oni koji ce poslije njega doci.
Rekao je poslanik a.s. (ne citiram) da dvije skupine ljudi on nece dozivjeti: Ljude koji ce druge ljude bicovati bicevima debljine kravljih repova i zene koje ce biti obucene a gole.Iste te dvije skupine nece ni osjetiti miris dzenneta,a on se siri na veliku daljinu.

Hodze ne postoje,mevlud ne postoji i slicno ne postoji u Islamu.

Imam je onaj koji predvodi dzemat,to moze biti svaki pojedinac iz zajednice.Kada god hoce i ko god hoce.
I poslanik bi znao klanjati za svojim slijedbenicima.

Ja vjerujem zato sto je po meni nemoguce da je u religiji spisaka Parsije Muhammed a.s. najavljen.To je religija stara oko 10000god.
Najavljen je i u Tori,najavljen je i Evandelju-pa direktno imenom u Evandelju po Barnabi.
Ovi danasnji hriscani su sljedbenici Pavlovi,a ne Isa a.s.
U Kuranu Bog navodi da je uistinu on taj koji svemir siri (nista ne citiram),pa da ce svemir na njegovom zavrsetku smotati kao list papira,kaze da je svemir stvorio iz nicega.
Da je razdvojio dva mora,slano i slatko nevidljivim zidom tako da se ne mijesaju.
Kune se Bog u Kuranu zvijezdanim putevima.
Navodi Bog u Kuranu da je stvorio planine da nas zemlja nebi tresla.

Pa de mi sada reci da je ovu knjigu covjek napisao,jel moguce da je ovo sve nagadao taj isti covjek?On je morao imati teleskop iz 20vijeka da bi ovo naveo,satelit da skenira zemljinu povrsinu,kompjuter da izvrsi proracune njime,da jako duboko roni-ne znam ni ja sta sve vise..Pa pogledaj 3D sliku svemira do koje su danasnji naucnici dosli,pa vidi cime se Bog u Kuranu kune. Kaze (ne znam gdje nazalost) da ce nauka dokazati istinitost vjere. Pa po meni je to to.

Ima tu jos samo sam ovo sada ovako spontano napisao.

Nemoj me kritikovati zbog cinjenice sto nisam u stanju citirati odredene vaznosti u mom izlaganju.
Nisam se pak ni pripremao za ovakvo sto..

Ljudski receno,ne tuci po meni pajdo,ohani...heh

Hajd pa odgovori,cijenim tvoje misljenje.

Selam tebi sine predaka koji su znali vise srcem,nego mozgom.

P.S. Pokazi ti meni koliko volis svoju zenu.(bukvalno mi pokazi) -OVO JE SAMO PRIMJER KOJI SE NE ODNOSI NI NA KAKVO VRIJEDANJE!
Macak U Cizmama

#3 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by Macak U Cizmama »

[quote="bellum batonianum"]

„ On(Muhamed) ih pozva(ljude iz Medine) da do njega sjedu , objasni im Islam i poce ucit iz
Kur`an-a.
Iako su bili visebozci i molili su pogresnim bozanstvima Allah ih je za Islam vec
preodredio jer su zivjeli kao susjedi Zidovima, ucenim ljudima i Narodu knjige (Tora tj.Stari zavjet).
Uvijek kad su Zidovi od Medinjana napadani ili kada su se osjecali napadnuti prijetili su istima
Medinjanima:“Uskoro ce nas Profet nazad doci ! Mi cemo ga slijediti i sa njegovom pomoci cemo
Kad su Medinjani sada poruku Muhameda culi poceli su medjusobno govoriti:“To je pravi Poslanik
sa kojim su nam Zidovi prijetili. Mi im ne smijemo dozvoliti da mu dodju prije nas“.

Muhamed je bio nepismen te nije znao pisati niti citati ( uciti) a i Kuran je sastavljen puno poslije njegove smrti , tako da Muhamed nije moga imati kompletan Kuran u rukama niti uciti iznjega.

Jel ovo neka bajaka, sta li ?
arzuhal

#4 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by arzuhal »

Baš me zanima kako će se ovo razvijati...Image
ExNihilo

#5 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by ExNihilo »

Macak U Cizmama wrote:
bellum batonianum wrote:
Kur`an-a.
Iako su bili visebozci i molili su pogresnim bozanstvima Allah ih je za Islam vec

Muhamed je bio nepismen te nije znao pisati niti citati ( uciti) a i Kuran je sastavljen puno poslije njegove smrti , tako da Muhamed nije moga imati kompletan Kuran u rukama niti uciti iznjega.

Jel ovo neka bajaka, sta li ?

Ma dobro, vjerovatno se misli učiti (ajete) iz Kur'ana, tj koji pripadaju Kur'anu, a ne doslovno držeći knjigu u rukama.
Macak U Cizmama

#6 Re: Selam brate Bosnjanine

arzuhal wrote:Baš me zanima kako će se ovo razvijati...Image
Kad Arzuhal napise ovakav komentar, opasno je dalje komentarisati bilo sta !

Ja se povlacim iz diskusije . .. :run:
bellum batonianum

#7 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bellum batonianum »

Selam wrote:Svaka cast,jako si mudar.Cinjenica da ne vjerujes je jedina koja te baca medu neuke.
Bosnjacino moja, ti si postavio pitanje;...kako to da si ateista ?
Ja sam tvoje pitanje uzeo za povod gornjega posta te sam na veoma blag nacin pokusao opisati cinjenice
koje su direktno ili indirektno udjelovale na pravac moga danasnjeg misljenja.
Selam wrote:Ja vjerujem zato sto.....
Ja nemam namjeru da o tome sa tobom disputiram, Selam.
Selam wrote: Nemoj me kritikovati zbog cinjenice sto nisam u stanju citirati odredene vaznosti u mom izlaganju.
Nisam se pak ni pripremao za ovakvo sto..
Ljudski receno,ne tuci po meni pajdo,ohani...heh
Sa moje strane vidjeno nema niti jednog razloga da se to gore navedeno na mene odnosi te bi
te zamolio da hronologiju naseg „dijaloga“ ne gubis sa vida.
Selam wrote:Hajd pa odgovori,cijenim tvoje misljenje.
Ja bi spontano poceo sa zakljuckom Desmond Morris-a u „The naked ape, Study of the human animal“ iz 1967:
„Na svijetu postoje 193 razlicite sorte majmuna. Od svih njih su 192 potpuno prekriveni dlakom.
Jedini izuzetak je jedan goli majmun koji je sebi dao ime Homo sapiens.
Ova posebna i veoma uspjesna sorta posvjecuje veliki dio vremena analizi „visih ciljeva“ da bi istovremeno
izgubila iz vida svoje osnovne.
Uprkos njegovom, od svih primata najvecem, volumenu mozga on je ipak ostao samo jedan goli majmun.“

Sustina nase www. korespodencije ne bi trebala da ima za cilj rjesenje necega visega, cak u protivnom,
ja osobno bi bio veoma zadovoljan kada bi nas dvojica u najmanju ruku spoznali nasu osnovu tj. Bosnjastvo.

Nasi pretci su tu osnovu, Selame moj brate, imali u vidu kada su primali Islam.
Nije to bila jednadivlja horda koja se je u kratko vrijeme dala obmanuti rijecima pridoslih Osmanlija te iz
absolutnog nevjerstva, koje nam nasi susjedi kao i poneki nasi ljudi rado pripisuju, prihvatila tada najrazvijeniji
stupanj semitske religije,
Glupo bi bilo sa danasnje tacke gledista poricati veoma jaku i dobro organizovanu vjersku zajednicu dobrih Bosnjana
koja je nase zene i djecu, sa Djedom na njenom vrhu, rame uz rame sa nasim kraljevima, banovima, plemicima i
obicnim ali spremnim ljudima, od svake najezde stitila.

Nama nije potrebna dublja analiza Islama da bi shvatili da ga njegova jaka povezanost sa Torom (Starim Zavjetom)
i Evangelijem (Novi Zavjet) trecim i konacnim stupanjem ucenja Ibrahimovog (Abraham) cini.

Sura 2 (Bakara Suresi), ajet 62:
„Pogledaj ih, njih koji vjeruju,
i Jevreje i Kriscane i
Sabeje – svi koji u Allaha vjeruju
i u sudnji dan i koji dobro
cine, njih ce nagraditi
Allah, i strah stici nece
njih, niti ce oni zalosni biti“

Bosna koja se je u 14 i 15-stom stoljecu razumjevala kao matica „novog“ teoloskog ucenja cijele Evrope
prelazi, za razliku od nasih susjeda, na taj „treci stupanj“ tj. Islam.

E. Werner, „Byzantinoslavica““, 1960:
„Oko 1220-e govore Albiginezi cak i o Papi njihovom koji se nalazi u Bosni, gdje mnogi prognani
Katari bjeze (vidi Chr. Thouzeller, „Un traite cathare“)““

O maloj Bosni i njenom „modernom“ teoloskom ucenju ne govore samo gore navedeni Francozi u
„Un traite cathare““ vec i uceni Italijani koji su vise puta pravili izjave pred crkvenom inkvizicijom.
Jakob Bek pred rimskom inkvizicijom u godini 1387, „Archivio storico italiano“, 1865:
„Item dicit dictus Jacobus deponens quo modo sunt decem anni vel circa quod fuit missus per Petrum
Patritti praedictum in Sclavonia pro doctrina predicta intergraliter addiscenda et perfecte a magistris ibidem
commorantibus in loco qui dicitur Boxena... Interrogatus si scit aliquos de Chere qui iverunt ad dicitum locum
pro dicta doctrina adiscenda, respondit quod sic , infrascript videlicet:Maretus Rabellator etc.“

„Vec navedeni Jakob je dalje dao za protokol da je od strane spomenutog Petra Patritti bio poslan u Slavoniju
da bi studirao i usavrsio svoje ucenje od „najvisih“ koji borave u mjestu koje se zove Boxena...
Na pitanje da li on poznaje ljudeiz Chere koji su, zbog studijuma gore opisanih Ucenja, u tom mjestu vec boravili,
odgovorio je on sa „Ja“, navedeni su dole zapisani: Maretus Rabellator, itd.

Kako iz navedenog mozemo da citamo, bosanski narod se je vec tada sa njegovom liberalnom analizom starog
i novog Zavjeta razlikovao od velikog dijela konzervativne Evrope koja ih time hereticima tj. nevjernicima smatra.

Dominikanski inkvisitor Anselm od Aleksandrije, „Tractatus de haereticis“ , 1270:
„Reversi ad terram suam predicaverunt et multiplicati constituerunt episkopum qui dicitur
episcopus Sclavonie sive Bossone.
„Kada su se vratili (bosanski trgovci) u svoju zemlju, ucili su i kada supostali mnogobrojni postavili
su Bisofa sa titulom „Bisof Slavonije ili Bosne“.“

Rainer Sacchoni, veliki inkvizitor iz Lombardije, do 1245 jedan od katarskih vodja navodi vec
u svom opisu iz 1250-e 16 (XVI) glavnih centara „nevjerstva“.
Medju njima se nalazi i Bosna (Sclavonie sive Bossone)

Rainer Sacchoni, „Summa der Catharis et Pauperibus de Lugduno“ , 1250:
„Sunt autem XVI. omnes ecclesiae Catharorum .... : Ecclesia Albanensium vel de
Donnezacho, Ecclesia de Concorezo, Ecclesia Baiolensium sive de Baiolo, Ecclesia Vincentina
sive de Marchia, Ecclesia Florentina, Ecclesia de Valle Spoletana, Ecclesia Francie, Ecclesia Tolosana,
Ecclesia Carcassonensis, Ecclesia Albigensis, Ecclesia Sclavoniae, Ecclesia Latinorum de
Constantinopoli, Ecclesia Graecorum ibidem, Ecclesia Philadelphiae in Romania, Ecclesia Burgariae,
Ecclesia Dugunthiae.

Johannis de Marignolis, „Chronikon Bohemorum“:
„ Vngarorum et diversorum Sclavorum, Siculorum et Vnalaorum, Vezzerminiorum et Ysmahelitarum,
scismaticorum eciam, utpote Grecorum, Bulgarorum, Rusciensium, Bosnensium hereticorum,
autore deo gessimus “.

Ugarskom kralju Andreas-u II 1235. :
„Cam cariflsimiis in Christo filias noster Andreas Ungariae rex illustris terras qoasdam, videlicet
Bosnam, Soy et Wosora, infectas heretica pravitate tibi pargandas committens, eas ecclesie tue
(colocensi) in perpe tunm pia liberalitate donavit...“

Ugarski kralj Bela IV., 1254 Papi u Rimu:
„Bulgaroram et Boznenaium hereticorum a parte meridiei , contra quos etiam ad presens per
nostrum exercitum dimicamur ...“

Papa Ivan XXII. 1319.:
„namque non absque gravi tur- bacione mentis relatione fide digna percepimus, quod terra Bosnensis
eiusque patria hereticorum ob rectorum

Papa Ivan XXII. 1327:
magna hereticomm caterva de multis et diversis partibus congregafca ad principatum
Bosnensem in confinio Dalmatie constitutum sub fiducia seminandi inibi obscenos errores
tuteque nocendi confluxerat"

Papa Benedikto XII. [/b] 1337[/b].
„tamen predict heretici per Stipotiam banum Bosneac quosdam alios potentes predictamm
parti am recipiantnr non sine magnis animarum periculis, ut asseritur, ao etiam defensantur . . „

Godinom iza godine su nosioci „drugog stupnja“ Ibrahimovog (Abrahamovog) ucenja Bosnu palili i
nase zene i djecu u roblje odvodili.
Sta mislis ljudino moja, sta je drzalo taj goli i izmuceni narod u vrijeme kad za Islam jos nisu znali ?
Bosna brate moj.
Sta je drugo tjeralo Bosnjaka da nakon nekoliko stotina godina ovog jada ipak bude spreman da se bori
protiv svetog Rimskog carstva, Cara Sigmunda i njegovih 60.000 vojnika ako ne Bosna?

Smrt Badinovica
„Eto po milosti bozjoj ja dinim i vrsim pravicu, kako i vi gospoda dubrovacka finite; jer tko izdaje
Dubrovnik, gubi glavu.
Tako i ja cinim s drugimi vjernimi Bosnjani.

Rimska silna vojska je tek nakon tri ljeta i tri zime zarobila bosanskog kralja ali Bosnjake nije
uspjela da slomi.

Eberhardi Windeck „Historia vitae imperatoris Sigismundi“, zivotopisac Cara Zigmunda o njegovom pohodu u Bosnu 1408:
„Du solt wissen j|i dem Jare als mon zalte von gotes gepurt tausent vier hundert and
fanff Jare, do zog konig Sigmond in das konigreich zu Wossen mit grossem Tolck Sechzig tausent manne
zog er in das konigreich, wenn sich der konig wider In gestalt hatte, dorumb lag er in dem lande drey ganze Jare wintter
und Summer
, und bezwang das konigreich und ving den konig von Wosen....“

Ukratko, ljudino moja - prelazak na Islam je bio moguc samo kroz detaljnu analizu dva prethodna stupnja
tj. jevrejskog i kriscanskog.

Da li je s toga tebi Selam cudno da ja i mnogi drugi Bosnjaci tradiciju nasih cukun-djedova i dalje slijedimo
te kada zatreba Bosnu branimo da bi u miru ponovo put knjizi trazili ?

Islam je oduvjek imao „uho“ za ljude poput mene, ja nisam prvi niti cu biti zadnji.

Abu Hanif je vec u ono vrijeme zastupao tezu da je musliman svako onaj koji se kao takav osjeca, bez obzira
da li je on „pravi“ vjernik koji se redovno moli i po suni zivi ili ne. Samo Allahu je dozvoljeno da tome sudi.

Fiqh Akbar I:
Art. 1- Mi ne osudjujemo ni jednoga (muslimana) zbog njegovog grijeha kao nevjernika niti poricemo njegovu Vjeru.
Art. 7 – Razlicita misljenja u jednoj „zajednici“ su znak bozije milosti.

Pri tome je analiza starih tekstova ne samo dozvoljena ona je cak i pozeljna.
Razvijanje i osvjescenje Islama su jedan proces kojega samo konzervativna Ulema nastoji da zaustavi i
cak sta vise da iskorijeni.
Privilegija uleme kojoj su, moj Selam, hodze i imami „odgovorni“ je tacno ona koju prvobitni Islam
odbacuje (Sura 9(Tevbe Suresi) - ajet 31).
Hadisi koji nam sunu prenose su redovno prepravljani i dopunjavani od strane Uleme da bi u isto
vrijeme zbog sarije (prije kalam) i njenog, time vec logicnog, kompleksiteta takodje i vjerske „sudije“ nastale.

Jednostavnost Islama koji je obuhvatajuci Toru i Evangelije sazet samo u jednoj knjizi, Kur`an-u, je
nemilosrdno prosiren svakojakim hadisima pronicljive Uleme koja je stvorila svoju „sariju“ sa njenim
muftijama i kadijama.

Koliko neduznih ljudi je palo pod fatvama osmanskog muftije Ebu Suuda (Abu Saud), od 1545-e godine
Saik al-Islam tj. veliki Mufti.
Uz kontrolu Uleme koju su tadasnji Sultani u Carigradu imali, izdate su na hiljade novih „vjerskih“ zakona
koji su obicnog vjernika do jedne sluge doveli.

Kompilacijom Kur`ana i „uleminih“ Hadisa je novo nastala tkz. sarija pocela da gusi obicni narod.
Da li je cudno da se vec tada javljaju novi pravci u Islamu koji Ulemu optuzuju „zbog ubistva nad ljudima
koji Allaha vole“.

Abu Hanif pise Otmanu al-Bati:
„Ti spominjes....Da je moralno vrijedno (al-amr) samo ono sto Kur`an opisuje i sto Muhamed spominje,
mir i bozija milost neka su sa njim, i ono u cemu su njegovi svjedoci istoga misljenja i to sve do tada do
kada su ljudi u tome suglasni. Sve ostalo sto tu nije navedeno su ljudske obnove i izmisljotine.
Sada treba da razumijes ovo sto cu ti reci.
Budi malo oprezan satvojim primjedbama i pazi da se sejtan kod tebe ne uvuce....
Ti moras da znas da su ljudi prije nevjernici bili ( pogresnim se molili ) dok im Allah nije Muhameda poslao....
Znaj da „orijentacija“ u vjeri u Allaha i njegovog poslanika nije ista sa „orijentacijom“ u praksi.
Zasto te to uzbudjuje ?....
Ali se je zvao „vodja pravih vjernika“ a Omer isto tako:“vodja pravih vjernika“...
Iza smrti Muhamedove mnogi su jedni sa drugim ratovali, tu je nemoguce reci da su obadvije strane u pravu bile......
U ime Allaha !
Ja ne poznajem veceg grijeha za jedan Narod „kible“ (muslimani) od grijeha koji se ciniratovanjem i prolivanjem
krvi „slijedbenika“ Muhamedovih.

Na kraju bi dao jos jedan primjer gdje je obicni vjernik osudjen na milost Uleme, koja odredjuje sta je
Haram (zabranjeno) a sta je makruh (lose).

Burhan al-Din al-Marginani:
„Prvo pice koje je zabranjeno je Vino (khamr), sto je po Abu Hanif-u fermentirani sok od grozdja...
Drugi su misljenja da je svako pice koje opija“ khamr“....
Po Abu Jusufu i Abu Hanifi su alkoholicna pica od meda, psenice, jecma i prose dozvoljena ...ako se umjereno
piju.
Oni se pozivaju na rijeci Muhameda:“Khamr je produkt ove dvije biljke (Grozdje i Datula palme)...“

Osudjeni na istrebljenje od onih koji su "imali monopol" na Boga i Alaha
Jedan citat da ga se sjecate...
"Sta je stecak?
Olicenje gorstaka Bosanca!
Sta radi Bosanac na stecku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje,
nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci i
moli. Na kom je prikazan kao suzanj."
(Miroslav Krleza)
bogumil-8

#8 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

bellum batonianum wrote:Selam brate Bošnjanine
Bog ti pomogao, brate Bošnjanine! O kojoj "našoj" religiji želiš pričati?! Toliko se forsira islam na ovim temama da to prelazi u neukus, i djeluje "kontraproduktivno" u afirmaciji islama.
pure_love

#9 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

jes vala,podforum religija bi rahat mogao biti podforum islam,,sto ce reci sa-x nije multikulti vec bosnjacki,, :oops: :lol:
andrija2007

#10 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by andrija2007 »

Pure love, poselami u Šveckoj!
pure_love

#11 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

adrija pozdravit cu,znam da si to htio reci :D
bogumil-8

#12 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

Selam, selam, maksuz selam - glas je mira muslimana!
U skladu sa naslovom treba afirmisati islam i njegove vrijednosti, ali ne na temeljima "novih muslimana (čitaj: wehabija) u BiH".
Afirmaciji islama mogu doprinijeti dubokoumni ljudi. Neuko i nevješto to čine (čak nanose štetu) nesvršeni učenici medrese i "novokomponovani muslimani"!
bogumil-8

#13 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

bellum batonianum wrote:Sustina nase www. korespodencije ne bi trebala da ima za cilj rjesenje necega visega, cak u protivnom, ja osobno bi bio veoma zadovoljan kada bi nas dvojica u najmanju ruku spoznali nasu osnovu tj. Bosnjastvo.

Nasi pretci su tu osnovu, Selame moj brate, imali u vidu kada su primali Islam.
Nije to bila jednadivlja horda koja se je u kratko vrijeme dala obmanuti rijecima pridoslih Osmanlija te iz
absolutnog nevjerstva, koje nam nasi susjedi kao i poneki nasi ljudi rado pripisuju, prihvatila tada najrazvijeniji
stupanj semitske religije,
Glupo bi bilo sa danasnje tacke gledista poricati veoma jaku i dobro organizovanu vjersku zajednicu dobrih Bosnjana
koja je nase zene i djecu, sa Djedom na njenom vrhu, rame uz rame sa nasim kraljevima, banovima, plemicima i
obicnim ali spremnim ljudima, od svake najezde stitila.

Bosna koja se je u 14 i 15-stom stoljecu razumjevala kao matica „novog“ teoloskog ucenja cijele Evrope
prelazi, za razliku od nasih susjeda, na taj „treci stupanj“ tj. Islam.

O maloj Bosni i njenom „modernom“ teoloskom ucenju ne govore samo gore navedeni Francozi u
„Un traite cathare““ vec i uceni Italijani koji su vise puta pravili izjave pred crkvenom inkvizicijom.

Kako iz navedenog mozemo da citamo, bosanski narod se je vec tada sa njegovom liberalnom analizom starog
i novog Zavjeta razlikovao od velikog dijela konzervativne Evrope koja ih time hereticima tj. nevjernicima smatrali

Godinom iza godine su nosioci „drugog stupnja“ Ibrahimovog (Abrahamovog) ucenja Bosnu palili i
nase zene i djecu u roblje odvodili.
Sta mislis ljudino moja, sta je drzalo taj goli i izmuceni narod u vrijeme kad za Islam jos nisu znali ?
Bosna brate moj.
Sta je drugo tjeralo Bosnjaka da nakon nekoliko stotina godina ovog jada ipak bude spreman da se bori
protiv svetog Rimskog carstva, Cara Sigmunda i njegovih 60.000 vojnika ako ne Bosna?

Rimska silna vojska je tek nakon tri ljeta i tri zime zarobila bosanskog kralja ali Bosnjake nije
uspjela da slomi.

Ukratko, ljudino moja - prelazak na Islam je bio moguc samo kroz detaljnu analizu dva prethodna stupnja
tj. jevrejskog i kriscanskog.

Da li je s toga tebi Selam cudno da ja i mnogi drugi Bosnjaci tradiciju nasih cukun-djedova i dalje slijedimo
te kada zatreba Bosnu branimo da bi u miru ponovo put knjizi trazili ?

Islam je oduvjek imao „uho“ za ljude poput mene, ja nisam prvi niti cu biti zadnji.

Abu Hanif je vec u ono vrijeme zastupao tezu da je musliman svako onaj koji se kao takav osjeca, bez obzira
da li je on „pravi“ vjernik koji se redovno moli i po suni zivi ili ne. Samo Allahu je dozvoljeno da tome sudi.

Fiqh Akbar I:
Art. 1- Mi ne osudjujemo ni jednoga (muslimana) zbog njegovog grijeha kao nevjernika niti poricemo njegovu Vjeru.
Art. 7 – Razlicita misljenja u jednoj „zajednici“ su znak bozije milosti.

Pri tome je analiza starih tekstova ne samo dozvoljena ona je cak i pozeljna.
Razvijanje i osvjescenje Islama su jedan proces kojega samo konzervativna Ulema nastoji da zaustavi i
cak sta vise da iskorijeni.
Privilegija uleme kojoj su, moj Selam, hodze i imami „odgovorni“ je tacno ona koju prvobitni Islam
odbacuje (Sura 9(Tevbe Suresi) - ajet 31).
Hadisi koji nam sunu prenose su redovno prepravljani i dopunjavani od strane Uleme da bi u isto
vrijeme zbog sarije (prije kalam) i njenog, time vec logicnog, kompleksiteta takodje i vjerske „sudije“ nastale.

Jednostavnost Islama koji je obuhvatajuci Toru i Evangelije sazet samo u jednoj knjizi, Kur`an-u, je
nemilosrdno prosiren svakojakim hadisima pronicljive Uleme koja je stvorila svoju „sariju“ sa njenim
muftijama i kadijama.

Koliko neduznih ljudi je palo pod fatvama osmanskog muftije Ebu Suuda (Abu Saud), od 1545-e godine
Saik al-Islam tj. veliki Mufti.
Uz kontrolu Uleme koju su tadasnji Sultani u Carigradu imali, izdate su na hiljade novih „vjerskih“ zakona
koji su obicnog vjernika do jedne sluge doveli.

Kompilacijom Kur`ana i „uleminih“ Hadisa je novo nastala tkz. sarija pocela da gusi obicni narod.
Da li je cudno da se vec tada javljaju novi pravci u Islamu koji Ulemu optuzuju „zbog ubistva nad ljudima
koji Allaha vole“.

Abu Hanif pise Otmanu al-Bati:
„Ti spominjes....Da je moralno vrijedno (al-amr) samo ono sto Kur`an opisuje i sto Muhamed spominje,
mir i bozija milost neka su sa njim, i ono u cemu su njegovi svjedoci istoga misljenja i to sve do tada do
kada su ljudi u tome suglasni. Sve ostalo sto tu nije navedeno su ljudske obnove i izmisljotine.
Sada treba da razumijes ovo sto cu ti reci.
Budi malo oprezan satvojim primjedbama i pazi da se sejtan kod tebe ne uvuce....
Ti moras da znas da su ljudi prije nevjernici bili ( pogresnim se molili ) dok im Allah nije Muhameda poslao....
Znaj da „orijentacija“ u vjeri u Allaha i njegovog poslanika nije ista sa „orijentacijom“ u praksi.
Zasto te to uzbudjuje ?....
Ali se je zvao „vodja pravih vjernika“ a Omer isto tako:“vodja pravih vjernika“...
Iza smrti Muhamedove mnogi su jedni sa drugim ratovali, tu je nemoguce reci da su obadvije strane u pravu bile......
U ime Allaha !
Ja ne poznajem veceg grijeha za jedan Narod „kible“ (muslimani) od grijeha koji se ciniratovanjem i prolivanjem
krvi „slijedbenika“ Muhamedovih.

Osudjeni na istrebljenje od onih koji su "imali monopol" na Boga i Alaha
Jedan citat da ga se sjecate...
"Sta je stecak?
Olicenje gorstaka Bosanca!
Sta radi Bosanac na stecku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje,
nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci i
moli. Na kom je prikazan kao suzanj."
(Miroslav Krleza)
I pored skraćivanja citat je preopširan. Kao takav nije mu moguće upratiti suštinu (glavni smisao i glavnu poruku). Pokušaj izbjeći vlastite kontradiktornosti (opredijeli se šta želiš afirmisati: islam ili Bošnjaštvo!).
I među kršćanima ima Bošnjaka!
pure_love

#14 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

ozbiljno,gdje to? :o :shock: osim onog protestanta sto se pokrstio s rodjen kao musliman ne znam vise ni jednog,pa mi navedi i taj fenomen :)

islam i bosnjastvo? hmm,jedno bez drugog ne moze,bar ne u Bosni
Macak U Cizmama

#15 Re: Selam brate Bosnjanine

pure_love wrote:

ozbiljno,gdje to? :o :shock: osim onog protestanta sto se pokrstio s rodjen kao musliman ne znam vise ni jednog,pa mi navedi i taj fenomen :)

pure-love,

Ja sam bosnjak ali nisam musliman !,,,nisam ni krscanin...ne pripadam ni jednoj religiji, ali sam ipak bosnjak, bosanac. Muslimana kao vjernika iz bosnjackog naroda ima samo 21% po podacima iz IZ na osnovu clanstva. Prema tome Bosna i Bosnjaci itekako mogu bez muslimana i vase saudi-arabiske politike koju predvodi Ceric i vehabije .
pure_love

#16 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

Macak U Cizmama wrote:
pure_love wrote:

pure-love,

Ja sam bosnjak ali nisam musliman !,,,nisam ni krscanin...ne pripadam ni jednoj religiji, ali sam ipak bosnjak, bosanac. Muslimana kao vjernika iz bosnjackog naroda ima samo 21% po podacima iz IZ na osnovu clanstva. Prema tome Bosna i Bosnjaci itekako mogu bez muslimana i vase saudi-arabiske politike koju predvodi Ceric i vehabije .
ali si rodjen u muslimanskoj porodici jelde? slavis bajram i sl,imas muslimansko ime

ni ja nisam clan IZ a musliman sam,,i IZ nema veze s islamom,,nisu ni arapi,turci clanovi IZ,,a clanstvo je 33%(po podacima)...to su oni stari koji su blizu smrti pa se ukljucili da olaksaju svojima s dzenazom.

ali tvoji komentari su kao i uvijek strava :-) :D :run: :lol:
bogumil-8

#17 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

Lično poznajem više osoba koje se izjašnjavaju kao Bošnjaci, nisu muslimani, već kršćani (slijede Isusovu vjeru). Također, lično poznajem i hrvate koji nisu katolici!
Last edited by bogumil-8 on 10/12/2009 16:17, edited 1 time in total.
pure_love

#18 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

i to bi mi trebao biti dokaz za? i ja znam za srbe muslimane,ali je pravoslavna crkva i dalje temelj srpstva,isto tako i za bosnjake vazi islam.Te koje poznajes nisu sigurno iz tradicionalnih krscanskih porodica gdje se svi izjasnjavaju bosnjacima! vjerovatno srbi,hrvati ili pak neke individue koje su promjenile vjeru,a imas i saudijaca koji promjene vjeru(znam jednog,iz casnog grada Medine,radi kao ljekar i slijedi Isusa),znaci li to sad da ne smijemo reci za saudijce da su uglavnom muslimani? :D
bogumil-8

#19 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by bogumil-8 »

To bi ti trebao biti dokaz da i među kršćanima ima Bošnjaka (što si mi "osporio"). Ovo tvoje i Cerićevo "pada u vodu": islam i bosnjastvo? hmm,jedno bez drugog ne moze,bar ne u Bosni.
pure_love

#20 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

bogumil-8 wrote:To bi ti trebao biti dokaz da i među kršćanima ima Bošnjaka (što si mi "osporio"). Ovo tvoje i Cerićevo "pada u vodu": islam i bosnjastvo? hmm,jedno bez drugog ne moze,bar ne u Bosni.

ne ne pada nikako,ne vidim kako pada ako si naveo par osoba koje nisu muslimani? gleda se sire od toga,na cemu se bazira kultura,obicaji,imena,nacin zivljena itd,,sta je temelj bosnjastva itd.Par krscana i ateista to ne mogu promjeniti,jer cak i oni slave bajrame,daju mahom islamska imena itd,i ako tvrde da su ateisti
Ajatolah_

#21 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by Ajatolah_ »

pure_love wrote: gleda se sire od toga,na cemu se bazira kultura,obicaji,imena,nacin zivljena itd,,sta je temelj bosnjastva itd.Par krscana i ateista to ne mogu promjeniti,jer cak i oni slave bajrame,daju mahom islamska imena itd,i ako tvrde da su ateisti
Kršćani koji tvrde da su ateisti i slave bajram? :lol:
pure_love

#22 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

ateisti edo,,ateisti :-)
Macak U Cizmama

#23 Re: Selam brate Bosnjanine

pure_love wrote:
bogumil-8 wrote:To bi ti trebao biti dokaz da i među kršćanima ima Bošnjaka (što si mi "osporio"). Ovo tvoje i Cerićevo "pada u vodu": islam i bosnjastvo? hmm,jedno bez drugog ne moze,bar ne u Bosni.

ne ne pada nikako,ne vidim kako pada ako si naveo par osoba koje nisu muslimani? gleda se sire od toga,na cemu se bazira kultura,obicaji,imena,nacin zivljena itd,,sta je temelj bosnjastva itd.Par krscana i ateista to ne mogu promjeniti,jer cak i oni slave bajrame,daju mahom islamska imena itd,i ako tvrde da su ateisti
Po toj tvojoj teoriji svi koji zive u Bosni su onda muslimani ? I srbi i hrvati i ostali, jer svi poticu od starih Bosnjana.

Nesto ti se ocito zbrkalo u glavi ?
Ajatolah_

#24 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by Ajatolah_ »

pure_love wrote:ateisti edo,,ateisti :-)
:kravata: :run:
pure_love

#25 Re: Selam brate Bosnjanine

Post by pure_love »

srbi i hrvati su srbi i hrvati

bosnjani i bosnjaci su dva razlicita pojma

;)
Post Reply