SELAM ALEJK', RESULULLAH...

Rasprave o vjerskim temama.
Kwaheri

#1 SELAM ALEJK', RESULULLAH...

Post by Kwaheri »

...bliži se mevlud, rođendan Božijeg poslanika, Muhammeda, neka je salavat i selam na njega...
Neke od (meni) najljepših kasida, posvećene su njemu i napisane u njegovu čast...

Kruno svega stvorenoga,
Šefadžijo srca moga...
Spasu ummeta bolnoga,
Ahmed, Muhammmed, Mustafa,
Ehlen ve sehlen, merhaba!

Merhaba, ej naš Resule,
Iz mog srca iskrena...
Prva dušo iz ezela
Što se voliš ko zjena...
Putovođo pod bajrakom
Kao trava zelena
Svih nebijja i evlija
Ahmedijo svijena...

Merhaba, ej čisto biće,
Oba svijeta merdžane,
Hej svjetiljko u tminama,
Svih bolova dermane...
Povjetarče s kim mirišu
Naše krošnje sve grane...
Cvijete bašče raznobojne
Ponosni faslidžane...

Šefadžijo, toplo sunce,
I mjesečev nježni sne,
Uvedi nas međ' gazije i šehide mirisne
Povedi nas, k'o ashabe kroz kapije svjetlosne
Kad zašumi tuba lišće
I rijeke mošusne...

"...O zefire, kad poletis do medinskih strana, poselami onog koga moja duša sanja..."
Kwaheri

Post by Kwaheri »

seka wrote:zeno

koja je razlika izmedju tehvida i mevluda?
etimoloski...rijec tewhid - jedinstvo Bozije, a rijec mevlud- rođendan.

tradicionalno...tewhid se koristi za zajednicki zikr ili sjećanje na Boga, udomacilo se na ovim prostorima u ispracaju covjeka na ahiret, da se rodbina i prijatelji okupe, prouce zajednicki zikr, i mole za njegovu dusu koja je na putu...
mevlud - takođe okupljanje za zajednicko sjecanje na Allaha, povod - uglavnom obilježavanje dana rođenja Bozijeg poslanika...ali, opet, odomacilo se na ovim prostorima, da se to cini i u nekim drugim prilikama, otvor dzamije npr.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

seka wrote:znaci mevlud moze da se uci za zive. npr. ako je neko bolestan ili za "srecu", uspjeh...itd.
..pa dobro sad..ne treba pretjerat :D

...za bolest, za srecu, za uspjeh...uvijek je nabolja iskrena dova (bar po mom mišljenju)...ali lijepo je svoj uspjeh i srecu podijeliti s drugima...nacin moze biti okupljanje rodbine i prijatelja, pa ucenje mevluda, zikra...
El_Camino

#4 Re: SELAM ALEJK', RESULULLAH...

Post by El_Camino »

zena wrote:...bliži se mevlud, rođendan Božijeg poslanika, Muhammeda, neka je salavat i selam na njega...

Kruno svega stvorenoga,
Šefadžijo srca moga...
Spasu ummeta bolnoga,
Ahmed, Muhammmed, Mustafa,
Ehlen ve sehlen, merhaba!

Merhaba, ej naš Resule,
Iz mog srca iskrena...
Prva dušo iz ezela
Što se voliš ko zjena...
Putovođo pod bajrakom
Kao trava zelena
Svih nebijja i evlija
Ahmedijo svijena...

Merhaba, ej čisto biće,
Oba svijeta merdžane,
Hej svjetiljko u tminama,
Svih bolova dermane...
Povjetarče s kim mirišu
Naše krošnje sve grane...
Cvijete bašče raznobojne
Ponosni faslidžane...

Šefadžijo, toplo sunce,
I mjesečev nježni sne,
Uvedi nas međ' gazije i šehide mirisne
Povedi nas, k'o ashabe kroz kapije svjetlosne
Kad zašumi tuba lišće
I rijeke mošusne...

"...O zefire, kad poletis do medinskih strana, poselami onog koga moja duša sanja..."
Essalatu vesselamu aleik
Alejke ja sejjidena
Ja rahmeten lil alemin.

Zena ko je autor ovog/(ovih dijelova) mevluda?
Last edited by El_Camino on 17/04/2005 01:01, edited 1 time in total.
El_Camino

Post by El_Camino »

seka wrote:znaci mevlud moze da se uci za zive. npr. ako je neko bolestan ili za "srecu", uspjeh...itd.
Da! Mevlud je ibadet!

Mevlana Dželaluddin Rumi je objavio, “Mjesta gdje se uči Mevlud su sigurna od belaja i tegoba.” Korisnije je i efektivnije ako se Mevlud uči u stihovima.

Kada muslimani uče Mevlud (Mevlid, hvalospjev Muhammedu alejhisselam) oni govore o Resulullahovom, sallallahu alejhi ve sellem, rođenju, Mi’radžu, o njegovom životu, sjećaju ga se, i hvale ga. Svaki musliman mora puno voljeti Resulullaha. Ko puno voli Resulullaha on ga se sjeća, ponavlja njegovo ime, i često ga hvali. Hadisi šerif koji nam Dejlemi prenosi u knjizi Kunuz-ud-dekaik kaže, “Ko je jako zaljubljen on se često sjeća voljenog.” Svi alimi islama su detaljno pisali da je neophodno potrebno puno voljeti Resulullaha. Ostatak teksta ovdje http://www.PraviPut.com
Kwaheri

#6 Re: SELAM ALEJK', RESULULLAH...

Post by Kwaheri »

El_Camino wrote:
Essalatu vesselamu aleik
Alejke ja sejjidena
Ja rahmeten lil alemin.

Zena ko je autor ovog/(ovih dijelova) mevluda?
...to su isjeci iz kasida u cast Bozijeg Poslanika a.s.
Mislim da je "O, zefire" autor Dž. Latić...za ostale, nazalost, ne znam...
Stari

Post by Stari »

Uz izraze dubokog postovanja ucesnicima ove teme...htio sam samo upitati sta znaci rijec Sefadzija? Postoji li neki sinonim ili objasnjenje o cemu se radi?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Stari wrote:Uz izraze dubokog postovanja ucesnicima ove teme...htio sam samo upitati sta znaci rijec Sefadzija? Postoji li neki sinonim ili objasnjenje o cemu se radi?
...heh...
vidis...pjesnici sebi dozvole da upotrijebe termine (poput ove rijeci) iz arapskog jezika, s nekim nasim nastavkom... koji su se, na neki nacin i odomacili u nasem jeziku, pa im (kao) i ne treba prijevod...jos kad im dodaju nas nastavak...:)..
Dolazi od arapske rijeci šefaat - sto znaci zagovornistvo ili zauzimanje...u ovom kontekstu riječ šefadžija (onaj koji ima pravo na šefaat- zagovorništvo) se odnosi na Muhammeda a.s., jer je on osoba koja će pred Bogom imati pravo da se zauzme u korist nekih ljudi na Dan polaganja računa...
Stari

Post by Stari »

Hvala najljepse na objasnjenju
ibnHome

Post by ibnHome »

Uz izraze dubokog postovanja ucesnicima ove teme...htio sam samo upitati sta znaci rijec Sefadzija?
sefa'at izravno prevedeno znaci posrednistvo ili zastupnistvo ili...
pa shodno tome sefadzija je posrednik, je li...
medjutim, to bi bilo cisto etimoloski...

inace se radi o vjerovanju nas muslimana, da ce zauzimanje Muhameda a.s. na Sudnjem Danu, kao Bogu najmilijeg medju ljudima, uciniti da grijesi sljedbenicima njegove tradicije budu oprosteni...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ibnHome wrote:
Uz izraze dubokog postovanja ucesnicima ove teme...htio sam samo upitati sta znaci rijec Sefadzija?
sefa'at izravno prevedeno znaci posrednistvo ili zastupnistvo ili...
pa shodno tome sefadzija je posrednik, je li...
medjutim, to bi bilo cisto etimoloski...

inace se radi o vjerovanju nas muslimana, da ce zauzimanje Muhameda a.s. na Sudnjem Danu, kao Bogu najmilijeg medju ljudima, uciniti da grijesi sljedbenicima njegove tradicije budu oprosteni...
:wink:

..zastupnistvo, posredovanje...bolji prijevod, svakako :)
ibnHome

Post by ibnHome »

..zastupnistvo, posredovanje...bolji prijevod, svakako
zanimljivo da tako mislis, ali meni se najedanput 'zauzimanje' cini, ako nista, preciznijim... :)

nego kad si vec tu, da li mozda znas koji grijesi mogu biti oprosteni, kao rezultat sefa'ata...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ibnHome wrote:
..zastupnistvo, posredovanje...bolji prijevod, svakako
zanimljivo da tako mislis, ali meni se najedanput 'zauzimanje' cini, ako nista, preciznijim... :)

nego kad si vec tu, da li mozda znas koji grijesi mogu biti oprosteni, kao rezultat sefa'ata...
...nesto kontam...ovo u vezi prijevoda...vidi se da sam ja "stara" skola... :D

...ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali pozdajem se u Boga: "Bog prašta i Samilostan je..."
Nffes

Post by Nffes »

Image

O zefire.mp3 ( ->kliknuti free pri dnu-> sacekati ucitavanje 50 sek.)

Izbor iz Poslanikovih s.a.v.s. hutbi
Musafir

Post by Musafir »

Oprost (ar. šefa’at)

Kada se ljudima nagomilaju problemi na mjestu skupa i oduži im se boravak, tražiće da se neko zauzme za njih kod Gospodara njihova da bi se riješili strahota i užasa tog mjesta. Tražiće najprije od najodabranijih poslanika (ar. ulul-a’zm) da se zauzimaju za njih, ali svi će odbiti dok ne dođu do posljednjeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kome je Allah oprostio sve grijehe. On će na to pristati i svi ljudi će mu biti zahvalni na tome čime će se pokazati njegovo uzvišeno mjesto među njima. Zatim će učiniti sedždu ispred prijestolja (ar. arš) moleći Allaha, zahvaljujući mu i slaveći Ga, da mu dopusti da se zauzima za njih, i biće mu dopušteno.
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Na Sudnjem danu će se Sunce toliko približiti da će ljudima od njegove žestine znoj dostizati do polovine ušiju. Tražiće pomoć od Adema, zatim od Ibrahima, zatim od Musa-a, zatim od Isa-a, a zatim od Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, zatim će posredovati kako bi bilo presuđeno među stvorenjima, pa će ići sve dok ne uzme halku na vratima. To je ono kada će ga Uzvišeni Allah postaviti na “hvaljeno mjesto” zato što će mu svi okupljeni zahvaljivati.” (Buhari) Ovo je veliki oprost kojim je Allah odlikovao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, međutim za Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, su vezani i drugi vidovi oprosta:
Njegovo sallallahu alejhi ve sellem, zauzimanje za stanovnike Dženneta da im se dopusti ulazak u Džennet. Dokaz za to su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Na Sudnjem danu ću doći do vrata Dženneta, pa će se otvoriti. Reći će čuvar: “Ko si ti?” Rekao je: “Reći ću Muhammed." Reći će čuvar: “Tobom mi je naređeno da otvorim vrata, nikome drugom prije tebe.” (Muslim)
Njegovo sallallahu alejhi ve sellem, zauzimanje za ulazak u džnnet ljudi čija su dobra i loša djela jednaka. Ovo je mišljenje jednog dijela uleme, ali o ovome nema sahih hadisa od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Njegovo sallallahu alejhi ve sellem, zauzimanje za ljude koji su zaslužili ulazak u džhennem da ih spasi od vatre. Dokaz za to su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Moje zauzimanje je i za one od mog ummeta koji budu činili velike grijehe.” (bilježi ga Ebu-Davud)
Njegovo sallallahu alejhi ve sellem, zauzimanje za podizanje stepena stanovnicima Dženneta u Džennetu. Dokaz za to su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Allahu moj oprosti Ebu Selemi i povečaj njegove stepene.” (Muslim)
Njegovo sallallahu alejhi ve sellem, zauzimanje za ljude koji će ući u Džennet bez obračuna i kažnjavanja. Dokaz za to je hadis Ukaše ibn Muhsina u kome se navodi da će 70.000 ljudi ući u Džennet bez obračuna i kazne. Pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, molio za njega riječima: “Allahu moj učini ga od njih.”
Njegovo sallallahu alejhi ve sellem, zauzimanje za one koji budu ušli u Džehennem zbog činjena velikih grijeha da izađu iz njega. Dokaz za to su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Moje zauzimanje je i za one iz mog ummeta koji budu činili velike grijehe.” (bilježi ga Ebu-Davud) Takođe i hadis: “Izaći će ljudi iz džhennema zauzimanjem Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ući će u Džennet i zvaće se Džehennemlije.”
Njegovo sallallahu alejhi ve sellem, zauzimanje za ublaživanje kazne onome ko to zaslužuje kao njegovo zauzimanje za amiđu Ebu Taliba. Dokaz za to su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Nadam se da će mu (amiđi) koristiti moje zauzimanje na Sudnjem danu. Biće stavljen u plićak od vatre koja će mu stizati do članaka od čega će mu ključati mozak.” (Muttefekun alejhi)

Zauzimanje kod Allaha nije ispravno osim sa dva uslova:
a) Da je Allah zadovoljan onim ko se zauzima i onim za koga se zauzima.
b) Allahovo dopuštenje onome ko se zauzima da se zauzima. Kaže Uzvišeni: “I oni će se samo za onoga kojim On bude zadovoljan zauzimati.” (prijevod značenja Kur'ana, Al-Anbiya’: 28.) Takođe kaže Uzvišeni: “Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova.” (prijevod značenja Kur'ana, Al-Baqara: 255.)

A Allah najbolje zna.
Makk

Post by Makk »

Dobro nam,došo, o Pejgambere,Božije riječi,Božije vjere.............

Bože Milosni, koliko volim ove stihove, Gaševićevog mevluda.....
Mevlud je miris moga djetinjstva,miris moje nane, miris njenih bijelih jemenija, sa kericama, ili ojicama, kako ih je ona zvala.....
Miris njenih pomalo uvehlih,a ipak,zdravih obraza, miris bezbrižja, dok sam,široko otvorenih očiju, u mahalskoj džamiji, držaće skute njenih dimija,pažljivo razaznavao riječi Mevluda......
Arhaičnim bosanskim jezikom ispjevan,
urezivao mi se u pamćenje:

Mevud učit' i salavat hajemo,za našeg Pejgambera da čujemo....

Pa,najprije, slušao o Arabiji,tamom zavijenoj, pa o svjetlu koje je donio naš Poslanik, o bijeloj ptici s krilima, koja je majci našeg Pejgambera, olakšala porođajne muke, o slatkom šerbetu kojom su je hurije pojile......

Mevlud je bivao u tim vremenima, naša spoznaja o islamu, našem Poslaniku, našem putu sredinom.....

Širio sam oči ,još više,kad bi došlo vrijeme da se salavati prouče,jedva čekajući da neko od velikih,meni nedostižnih učača mevluda, izgovori stih:

Koji traži od Allaha pomoći,neka srcem salavate prouči:

A onda,osjećajući se važnim, puštao sam svoj dječiji glasić, konačno sretan,što i ja mevlud učim:

Es-salatu-we selamu,alejke ja resulullah....

Šerbe,mevludske bonbone, snovi puni ptica s bijelim krilima.....

Bili su to mevludi moga djetinjstva.....

Ima jedna kasida i jedan stih u njoj:

Džemal Jusuf okopnio,što ti nije ashab bio.....

(ashab - prijatelj,suvremenik Muhammeda a.s.)

Sanjao sam, nekoć, njegovo džube, sanjao sam kako mu selam nazivam,
sanjao sam razgovore koje sam vodio sa mojim Poslanikom....

Prvi dio moga sna,obistinio se.....Selam sam mu nazvao,stojeći ispred njegovog mezara..... Razgovorima se ,inšAallah,nadam,na boljemu svijetu.....

Blago Svjetovima, kojima je kao milost poslan......

Oprostite mi na očitoj patetici, na dužini posta, no,jednostavno nisam mogao da odolim.....

Blago zemlji po kojoj je hodio, Ahmed,Muhammed, Mustafa .....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

...mene si kupio za sva vremena :)...sto ne oplakah...mektebska djeca...bogatija za citav jedan svijet...makar zvucalo pateticno...
selam alejk' Miljenice, merhaba...

selam Makk i hvala...za sjecanja...

...mevlud se ove, 2005. godine, ponovo poklapa 12. rebiul-evvela i 20. aprila...kada je poslanik rođen 571. godine po miladu...
Makk

Post by Makk »

Zeno,Alejkumu selam :)

Drago mi je da su ti se ova moja sjećanja dopala!

Bio je to trenutak, navrlo u mozak, pretočilo se u slova...i eto! :)
emotion

Post by emotion »

:)

Šta su drugi rekli o Božijem Poslaniku-Muhammedu a.s.
Poznati o Božijem Poslaniku Muhammedu a.s.
---------------------------------------------------------------

U sadasnje vrijeme mnogo mojih iz Evrope prelazi u Muhamedovu vjeru i moze se reci da je obracanje Evrope u Islam vec pocelo.
(Bernard Šo)

Muhamede , zao mi je sto nisam bio tvoj savremenik.
(Oto von Bizmark)

Nikad nije citao ,a sad - gledaj!
Jedna takva rijec,i mudracu nedosegnuta!

(Rilke)

Vidite i sami da toj nauci nista ne nedostaje a da mi,sa svim nasim sistemima,nista dalje odmakli nismo i da,uopste,
NIKO NIJE KADAR DALJE DA STIGNE.

(Gete)

Bilo je i drugih ljudi koji su ispovjedali monoteizam ali ni jedan nije bio ravan njegovoj cistoj i cvrstoj vjeri u jednog Boga.
(Tomas Karlajl)

Ako se uzme velicina cilja, mala kolicina sredstava, i grandioznost rezultata,kao tri mjere ljudskog genija, ko bi se onda usudio da sa Muhamedom uporedi jednog velikog covjeka moderne historije.
(Lamartin)

Nema nikakve sumnje u to daje Vjerovjesnik Muhamed jedan od najvecih reformatora covjecanstva. Pripada mu najveca slava jer je on covjecanstvo uputio istinskom svijetlu, pravdi i miru,jer je sprijecio prolivanje neduzne ljudske krvi i tako otvorio put ka napredku i civilizaciji.
Ovo veliko djelo nije mogao izvesti niko drugi do covjek koji je imao nadnaravnu snagu, covjek koji je dostojan svakog postovanja, divljenja i paznje.

(Lav Nikolajevic Tolstoj)

Es-salatu-we selamu,alejke ja resulullah.... Es-salatu-we selamu,alejke ja resulullah.... Es-salatu-we selamu,alejke ja resulullah....

Essalatu vesselamu aleik
Alejke ja sejjidena
Ja rahmeten lil alemin.

:)
Nemila

#20 Istina

Post by Nemila »

Najgore je kad neko objasnjaje vjeru Islam a nezna ni sama nacela ove vjere,ovo sto je se receno za mevlud je pogresno ucenju izvornog islama vec je to produkt neznanja i slijedzenja neceg drugog osim Islamskog ucenja, u islamu nema niti jedan dokaz za obiljezavanje mevluda naprotiv Islam to zabranjuje pa makar se to radilo i o rodzendanu Muhameda alejhi salat ve selam, jer to je stvar koja je zabranjena u Islamu
emotion

Post by emotion »

moram odgovoriti na ovakve naivne i neargumentovane nastupe pune zluradosti

Danas se sirom svijeta proslavlja Mevlud, rodjenje posljednjeg Bozijeg poslanika Muhammeda a.s. Svecano je i kod nas u BIH.

Citajuci zbornik radova o mevludu u Bosnjaka saznajemo da su se muslimani okupljali u Mekki na dan mevluda 12. rebiul-evvel odmah nakon Muhammedovog preseljenja na ahiret, a takodjer i tokom prva dva stoljeca.

Mevlud kao zvanicni praznik su uveli Fatimije u Egiptu u 12. stoljecu a sultan Murat III u 16. stoljecu u Osmanskom carstvu. Tako je mevlud ozvanicen i na prostorima BiH.

Mozda najpoznatiji mevlud na svijetu je turski Sulejmana Brusalija Celebi koji je prepjevan i kod nas u BIH. Prvi poznati tekst mevluda je sastavio Turcin Sulejman Celebija davne 1419. godine i taj isti se ucio u bosanskim dzamijama na svom izvornom jeziku sve do prije ravno 125 godina, kad je preveden na Bosanski jezik, a preveo ga je hfz. Salih ef. Gasevic iz Kolasina. Danas postoji sest istaknutih pisanih varijanti teksta.

Interesantno, zar ne?!

Hafiz Salih Gasevic rodom iz Niksica je na zamolbu prvaka iz Kolasina spjevao svoj mevlud na Bosanskom jeziku. Ovo je ujedno jedan od dokaza opstojnosti Bosanskog jezika u istocnim dijelovima Bosanskog ejaleta koji danas lezi u C. Gori.

Drugi poznati mevludi na Bosanskom jeziku su Resada Kadica, Safvetbega Basagica, M. Cazima Catica, Esrefa Kovacevica, F. Hadzibajrica, Zenunovica itd.

Mevlud se kod nas uci cijele godine. To je svojevrsna islamska edukacija i jedan od nacina ocuvanja Islama kod Bosnjaka. Mevludi su se ucili i u kucama a postoje i takozvani centralni mevludi u BiH kao sto je Mevlud u tekiji na Buni kod Mostara, u Karicima, Ajvatovici itd.

Bitno je spomenuti i praksu obiljezavanja Mevluda kroz instituciju vakufa Gazi Husrev-bega:

Hfz. Mahmud Traljic
FORMA I SADRZAJ IBADETA U GAZI HUSREVBEGOVOJ DZAMIJI

Gazi Husrevbeg je u vakufnami za svoju dzamiju propisao da se uz pet dnevnih namaza, dzumu i dva bajrama, u njegovoj dzamiji obavljaju jos neki ibadeti i za njihovo izvrsavanje odredio i dnevna primanja, a u nekim slucajevima i poblize ukazao, kakve kvalifikacije, odnosno strucnu spremu, trebaju imati oni, koji ce te duznosti obavljati.
Tako je vakufnamom propisano da se u Begovoj dzamiji, kako se obicno njegova dzamija u narodu naziva, vrse i ove duznosti:

...7. Mevlud. Vakufnamom je odredeno, koliko se ima utrositi no-vaca za ucenje Mevluda svake godine u njegovoj dzamiji (300 dirhema). Pored ovoga, vakufnamom odredenog Mevluda, u Begovoj dzamiji dugi niz godina ucio se uoci 12. rebiul-evvela i Mevlud iz evladijjet vakufa Muhameda Fadil-pase Serifovica. I u svecanim prilikama u Begovoj dzamiji se ucio, a i danas se uci takoder Mevlud. Tako je proucen sve-cani Mevlud kad se 1885. godine renovirala Begova dzamija. Prilikom proslave 400-godisnjice Gazi Husrevbegove dzamije u oktobru 1932. godine, proucen je Mevlud posebno za muskarce, a posebno za zene. To je, koliko se zna, prvi put da je u Begovoj dzamiji priredeno nesto za muslimanski zenski svijet. Od godine 1947., otkada se u Begovoj dzamiji, predaje novoizabranom reis-ul-ulemi mensura, prireduje se u tom povodu i Mevlud. 5) I prilikom otvaranja Islamskog teoloskog fa-kulteta ujesen 1977. godine, u cast toga dogadaja prireden je i Mevlud. I u drugim nekim prilikama ucen je Mevlud u Begovoj dzamiji. Vremenom su u Gazi Husrevbegovu vakufu kreirana neka zvanja i uspostavljene sluzbe, kojih nije bilo prilikom gradnje Husrevbegovih hajrata i pisanja njegovih vakufnama. Tako su i u dzamiji Ustanovljene sluzbe vaiza, dersi-'ama i mudzevvida 6).

http://www.vakuf-gazi.ba/forma.html

Za one koji Mevlud nazivaju (stetnom) novotarijom citiracemo dio hadisa:

"Svaki onaj koji unese neki lijep obicaj u moju vjeru ima nagradu, i nagradu onih koji cine taj lijepi obicaj..."

Na kraju...Recept za pravo mevludsko serbe :D :

-prokuhani i procjedjeni alkatmeri (karanfilchici) i tarcin (cimet) pomjesani sa agdom (ukuhani secer) i vodom. Prijatno! :)
El_Camino

#22 Re: Istina

Post by El_Camino »

Nemila wrote:Najgore je kad neko objasnjaje vjeru Islam a nezna ni sama nacela ove vjere,ovo sto je se receno za mevlud je pogresno ucenju izvornog islama vec je to produkt neznanja i slijedzenja neceg drugog osim Islamskog ucenja, u islamu nema niti jedan dokaz za obiljezavanje mevluda naprotiv Islam to zabranjuje pa makar se to radilo i o rodzendanu Muhameda alejhi salat ve selam, jer to je stvar koja je zabranjena u Islamu
Necemo se obazirati na tvoje gramaticke greske i druge netacne podatke.

Kada muslimani uče Mevlud (Mevlid, hvalospjev Muhammedu alejhisselam) oni govore o Resulullahovom, sallallahu alejhi ve sellem, rođenju, Mi’radžu, o njegovom životu, sjećaju ga se, i hvale ga. Svaki musliman mora puno voljeti Resulullaha. Ko puno voli Resulullaha on ga se sjeća, ponavlja njegovo ime, i često ga hvali. Hadisi šerif koji nam Dejlemi prenosi u knjizi Kunuz-ud-dekaik kaže, “Ko je jako zaljubljen on se često sjeća voljenog.” Svi alimi islama su detaljno pisali da je neophodno potrebno puno voljeti Resulullaha. O tome čak piše i vahhabijska knjiga (Feth-ul-medžid) na tri stotine trideset šestoj stranici: “U hadisi šerifu se kaže, ‘Nečiji iman nije potpun sve dok mene ne voli više od njegove djece, roditelja i svakog drugog.’ To jest, on misli, ‘njegov iman neće biti savršen.’ Ko god voli Allaha vadžib mu je voljeti Njegovog Resula. On takođe mora da voli i Allahove salih robove.

Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, je ashabima kiram priređivao gozbu u noći Mevluda i govorio im o događajima koji su se desili na dan kada je on počastio ovaj svijet svojim prisustvom i u njegovom djetinjstvu. Dok je hazreti Ebu Bekir bio halifa on je uobičajavao sazvati ashabe kiram da se okupe u noći Mevluda i da govore o čudnim događajima koji su se desili na dan kada je Resulullah počastio ovaj svijet svojim prisustvom. Hrišćani su ovo naučili i usvojili od muslimana. Muslimani u cijelom svijetu - isto kao što su to činili i ashabi kiram na tu noć - čitaju knjige o Resulullahu, vesele se, i slave ovu mubarek noć na koju je on ovaj svijet počastio svojim prisustvom. Alimi islama pridaju veliku važnost ovoj noći. Sva stvorenja, meleki i džini, životinje i mrtve materije, se vesele i jedni drugim daju vesele vijesti o dolasku noći u kojoj je Fahr-i alem (čast svih bića) počastio ovaj svijet. Mevlana Dželaluddin Rumi je objavio, “Mjesta gdje se uči Mevlud su sigurna od belaja i tegoba.” Korisnije je i efektivnije ako se Mevlud uči u stihovima.

Alimi islama su napisali na svakom jeziku knjige u kojima su objasnili koristi (fazilete i mezijjete) učenja Mevluda, način na koji ga treba učiti, i da je ovo učenje ibadet. U knjizi Kešf-uz-zunun, koju napisao Mustafa Katib Ćelebi, je deset od ovih knjiga nabrojano. One su:

http://www.praviput.com/knjige/mevlud.html
Kwaheri

#23 Re: Istina

Post by Kwaheri »

Nemila wrote:Najgore je kad neko objasnjaje vjeru Islam a nezna ni sama nacela ove vjere,ovo sto je se receno za mevlud je pogresno ucenju izvornog islama vec je to produkt neznanja i slijedzenja neceg drugog osim Islamskog ucenja, u islamu nema niti jedan dokaz za obiljezavanje mevluda naprotiv Islam to zabranjuje pa makar se to radilo i o rodzendanu Muhameda alejhi salat ve selam, jer to je stvar koja je zabranjena u Islamu
skola, care...skola...da ne bi lutao od nemila do nedraga...i ne kvari nam temu...
ragib

Post by ragib »

Kako kaze sejh.mR.hafiz Muhamed Porca, mevlud nema osnove u Kur'anu i Sunnetu i prve najbolje generacije muslimana nisu ga obiljezavale. Ipak se ljubav prema Poslaniku.s.a.v.s izrazava sljedjenjem njegovog sunneta.
Last edited by ragib on 21/04/2005 16:51, edited 1 time in total.
El_Camino

Post by El_Camino »

ragib wrote:prve najbolje generacije muslimana nisu ga obiljezavale. Ipak se ljubav prema Poslaniku.s.a.v.s izrazava sljedjenjem njegovog sunneta.

Kada muslimani uče Mevlud (Mevlid, hvalospjev Muhammedu alejhisselam) oni govore o Resulullahovom, sallallahu alejhi ve sellem, rođenju, Mi’radžu, o njegovom životu, sjećaju ga se, i hvale ga. Svaki musliman mora puno voljeti Resulullaha. Ko puno voli Resulullaha on ga se sjeća, ponavlja njegovo ime, i često ga hvali. Hadisi šerif koji nam Dejlemi prenosi u knjizi Kunuz-ud-dekaik kaže, “Ko je jako zaljubljen on se često sjeća voljenog.” Svi alimi islama su detaljno pisali da je neophodno potrebno puno voljeti Resulullaha. O tome čak piše i vahhabijska knjiga (Feth-ul-medžid) na tri stotine trideset šestoj stranici: “U hadisi šerifu se kaže, ‘Nečiji iman nije potpun sve dok mene ne voli više od njegove djece, roditelja i svakog drugog.’ To jest, on misli, ‘njegov iman neće biti savršen.’ Ko god voli Allaha vadžib mu je voljeti Njegovog Resula. On takođe mora da voli i Allahove salih robove.

Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, je ashabima kiram priređivao gozbu u noći Mevluda i govorio im o događajima koji su se desili na dan kada je on počastio ovaj svijet svojim prisustvom i u njegovom djetinjstvu. Dok je hazreti Ebu Bekir bio halifa on je uobičajavao sazvati ashabe kiram da se okupe u noći Mevluda i da govore o čudnim događajima koji su se desili na dan kada je Resulullah počastio ovaj svijet svojim prisustvom. Hrišćani su ovo naučili i usvojili od muslimana. Muslimani u cijelom svijetu - isto kao što su to činili i ashabi kiram na tu noć - čitaju knjige o Resulullahu, vesele se, i slave ovu mubarek noć na koju je on ovaj svijet počastio svojim prisustvom. Alimi islama pridaju veliku važnost ovoj noći. Sva stvorenja, meleki i džini, životinje i mrtve materije, se vesele i jedni drugim daju vesele vijesti o dolasku noći u kojoj je Fahr-i alem (čast svih bića) počastio ovaj svijet. Mevlana Dželaluddin Rumi je objavio, “Mjesta gdje se uči Mevlud su sigurna od belaja i tegoba.” Korisnije je i efektivnije ako se Mevlud uči u stihovima.

Alimi islama su napisali na svakom jeziku knjige u kojima su objasnili koristi (fazilete i mezijjete) učenja Mevluda, način na koji ga treba učiti, i da je ovo učenje ibadet. U knjizi Kešf-uz-zunun, koju napisao Mustafa Katib Ćelebi, je deset od ovih knjiga nabrojano. One su:

http://www.praviput.com/knjige/mevlud.html
Post Reply