Sekundarne sirovine - otkup?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
almir90

#1 Sekundarne sirovine - otkup?

Post by almir90 »

Koje su najvece firme koje se bave otkupom i preradom sekundarnih sirovina u BiH, navodno sam cuo da u Zenici je firma koja je najveci otkupljivac u BiH, te da oni izvoze po EU, da ovi ostali otkupljivaci po BiH kupuju i samo preprodaju njima, je li ima jos istih firmi koje se bave obradom i izvozom? Ja sam sa TK kantona pa nemam nekih detaljnijih informacija, ako neko od forumasa ima vise informacija da podijeli. Ovdje ima vise firmi koje se samo bave otkupom, niko ne preradjuje, a cijene otkupa i nisu neke...
karanana

#2 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by karanana »

o kojoj vrsti sekundarne sirovine govoris?
zeljezo i drugi obojeni metali?
almir90

#3 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by almir90 »

Aluminij, celik, bakar.
karanana

#4 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by karanana »

na prostoru bih, najjaca firma ti je shvapski scholtz odnosno cibos, posebno ako govorimo o zeljezu. nisam siguran za aluminijum i bakar jesu li najjaci ali moguce da jesu. glavno skladiste im je u zeljezari u ilijasu, a imaju jos mnogo otkupnih stanica svuda po bih. u sustini oni diktiraju cijene i trziste i mnogo sekundarnih sirovina od sitnijih sakupljaca zavrsava kod njih a oni voze dalje za italiju, njemacku, tursku.... imas u zenici i ovih nasih hahara tipa dilavera, djanga i slicnih. dilaver fino radi ili je barem radio ranije. ne znam radi li on sa zeljezarom, mislim da radi i tu je uzimo fine pare kao i django jer kao i sve ostalo mito i korupcija rade svoje pa se u njihovom kamionu koji se izvaga i udje u zeljezaru nadje i po pola kamiona zemlje koja mu se plati kao zeljezo. zato je i jebeno raditi sa zeljezarom jer placaju kasno i malo. uglavnom i pravom i u prenesenom smislu ciganska industrija. a manje vise, zeljezara ti je bila jedini ozbiljniji preradjivac u bih. ove ostale livnice su vecinom propale. ko je tu ranije usao, nesto je i napravio. sada svaka shusha bi da se bavi time. industrija puna lopovluka.
almir90

#5 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by almir90 »

Ma ne interesuju me lopovluci, u svakom poslu je danas najvise prevaranata, mada ja se time ne zelim baviti, al' to je sada ne bitno.

Koliko vidim na stranici imaju poslovnicu i kod nas u gradu, mada ja nikada dosad nisam cuo, moram to jos provjeriti.

Koliko sam vidio dosta unosan posao, ne bi ga sakupljao caba, jer bih i ja kupovao citave stvari, rastavljao pa dalje prodavao, fizicki mi posao ne smeta, bitno je zaradit pare, a sto bi se reklo, cistog obraza hodat, al' da ne duljim dalje bezze. Zato me i interesuje ko je glavni trenutno kod nas po pitanju otkupa.
almir90

#6 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by almir90 »

Ima li jos neko informacija? Izgleda lakse je doci do informacija od koga drogu kupiti nego ovo..
motorola01

#7 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by motorola01 »

Firma (iz Zenice) za koju si pitao u prvom postu se zove Dilaver Company. Jedna je od vecih firmi za otkup sekundarnih sirovina u FBIH.
Broj telefona: 032 431-435(ne znam da li se jos uvijek koristi). Nazovi informacije za provjeru broju.
akcid

#8 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by akcid »

almir90 wrote:Ima li jos neko informacija? Izgleda lakse je doci do informacija od koga drogu kupiti nego ovo..
Samo sam u Google unio nekoliko riječi: otkup sekundarnih sirovina bih kontakt, i pogledaj koliko sam informacija dobio, upravo onih koje ti ovdje tražiš - https://www.google.ba/search?client=fir ... KUAS-S7XV8

Zar je tako teško i komplicirano koristiti internet :-)
almir90

#9 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by almir90 »

akcid wrote:
almir90 wrote:Ima li jos neko informacija? Izgleda lakse je doci do informacija od koga drogu kupiti nego ovo..
Samo sam u Google unio nekoliko riječi: otkup sekundarnih sirovina bih kontakt, i pogledaj koliko sam informacija dobio, upravo onih koje ti ovdje tražiš - https://www.google.ba/search?client=fir ... KUAS-S7XV8

Zar je tako teško i komplicirano koristiti internet :-)
Nasao sam i ja to isto, nemoj misliti da ne znam, ali tamo nigdje neces naci kakva je ko za poslovanja, da li je levat kakv koji ce te prevariti, jer vecina ih samo otkupljuje i prodaje dalje "nekome", mene interesuje taj "neko" ko je glavni igrac na trzistu. Ovo sto si ti gore postavio preko google, ja sam vec davno sve strane pregledao..
akcid

#10 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by akcid »

almir90 wrote:
akcid wrote:...Zar je tako teško i komplicirano koristiti internet :-)
Nasao sam i ja to isto, nemoj misliti da ne znam, ali tamo nigdje neces naci kakva je ko za poslovanja, da li je levat kakv koji ce te prevariti, jer vecina ih samo otkupljuje i prodaje dalje "nekome", mene interesuje taj "neko" ko je glavni igrac na trzistu. Ovo sto si ti gore postavio preko google, ja sam vec davno sve strane pregledao..

Ako si već pretražio internet i ustanovio brojne otkupljivače sekundarnih sirovina, nadam se da si zaključio da je tržište ovom robom u BiH prebukirano, odnosno da je previše trgovaca, a sve manje robe. Ovu situaciju na nekorektan način koristi Scholtz BH i drastično snižava cijene u otkupu sirovina, koje potom prodaje svojoj "centrali" po nekoliko puta uvećanoj cijeni, zapravo - po približno stvarnoj tržišnoj cijeni procijenjenoj prema svjetskim berzama. Što je više malih otkupljivača, cijena prema velikim trgovcima može biti samo niža, pod uslovom da je konstantan priliv tih sirovina. Pitanje je - da li je... :-)

Možda da ipak razmisliš da svoj novac uložiš u drugu branšu, da ga daš u neku proizvodnju?
almir90

#11 Re: Sekundarne sirovine - otkup?

Post by almir90 »

akcid wrote:Ako si već pretražio internet i ustanovio brojne otkupljivače sekundarnih sirovina, nadam se da si zaključio da je tržište ovom robom u BiH prebukirano, odnosno da je previše trgovaca, a sve manje robe. Ovu situaciju na nekorektan način koristi Scholtz BH i drastično snižava cijene u otkupu sirovina, koje potom prodaje svojoj "centrali" po nekoliko puta uvećanoj cijeni, zapravo - po približno stvarnoj tržišnoj cijeni procijenjenoj prema svjetskim berzama. Što je više malih otkupljivača, cijena prema velikim trgovcima može biti samo niža, pod uslovom da je konstantan priliv tih sirovina. Pitanje je - da li je... :-)

Možda da ipak razmisliš da svoj novac uložiš u drugu branšu, da ga daš u neku proizvodnju?
Ma to je jedna u nizu ideja, koje je moguce pokrenuti za pocetak sa nekih par hiljada (otkup, pa prodaja), al' bi zarada pored redovnog posla omogucila neki brzi nacin stednje za ulaganje u nesta drugo. Proizvodnja i jeste najbolja opcija, no trenutno bih morao ganjati neki kredit, sto izbjegajem, ipak bih nesta sitnije za pocetak..
Post Reply