Sekularisti - USTANIMO !!!

Post Reply

Trebaju li sekularisti napokon dici glas??

Poll ended at 15/01/2017 16:14

Da
101
64%
Ne
33
21%
Ne zanima me
23
15%

Total votes: 157

Ripicipi

#1 Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Ripicipi »

Mislite li da je vrijeme da i drugi dio naroda(sekularni) napokon ustane i progovori?

Mene kao nekoga ko je rodjen u ovom gradu/zemlji, cijeli rat proveo, a i dan danas sam tu zaista pocinje zabrinjavati situacija vezana za buducnost BiH.

Hajd sto ce se "ultra" vjernici kakvih je danas na svakom cosku dovesti u izolaciju, njima je izgleda vjera jedino dovoljna, ali je veliki problem sto ce i sve nas ostale kao i zemlju odvesti u izolaciju i mozda raspad.
Pa i ultra vjernik ako mu je imalo stalo do zemlje bi pomislio... ok, nije vrijeme za neke stvari... ali jok, ovdje se neko dobro, svjesno i ubrzano trudi da promijeni sliku zapada prema BiH i bh muslimanima.
Vjerujem da vecina onih sto dadose zivot za BiH nije dala zivot za ovo sto SDA pokusava napraviti od zemlje.

Kao sto neko rece, podrska zapada nece vjecno trajati. Umjesto da se to iskoristi, poglavice(prvenstveno SDA) vode narod i zemlju u stranu iz koje mozda nece biti povratka. Da li je to signal iz Ankare ili?!?!

Najgore je sto "ljevica" i sekularisti sute.
Toliko je narodu utjeran strah u kosti sa "islamofobijom" da vise i umjereni muslimani ne zele reagovati jer bi mogli ispasti "islamofobi", a to se ovdje tesko prasta.
Neki internet sejhovi vode programe u DOMU MLADIH, uce omladinu da je grijeh komsiji cestitati praznik itd :sad:
Prije 10-15 godina je skandal bio i po novinama se pisalo kad necije dijete "zavedu oni tamo", a sad vise nije skandal, sad nije skandal ni kad ovdasnja djeca idu ratovati za teroristicku organizaciju, a strah me je sta ce biti za 5-10 godina :sad:
IZ umjesto da to prva rjesava jer njihova omladina umjesto njihovih dzamija radije slusa samoproglasene internet sejhove sumnjivog morala, oni VJERUJEM po necijoj direktivi zmire na jedno oko u vezi toga.
Kome je to sve u cilju i zasto?
Ako izgubimo sekularnost, gubimo i podrsku, a ako izgubimo podrsku... najebali smo :sad:

U 10 godina na forumu ovo mi je prva tema i zaista je ozbiljno shvatam, tj. ozbiljno shvatam opasnost u koju zemlja moze doci.
Last edited by Ripicipi on 05/01/2017 21:08, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#2 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Glasao sam NE

Zato jer nije vrijedno. Pomirio sam se s tim da je velika vecina naroda za nesto drugo i nek im je sa srecom.
Ripicipi

#3 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Ripicipi »

Alfons Kauders wrote:Glasao sam NE

Zato jer nije vrijedno. Pomirio sam se s tim da je velika vecina naroda za nesto drugo i nek im je sa srecom.
Meni bi bilo vrijedno i da sam hiljadama kilometara daleko, a ne jos kad zivim ovdje.
Presuti li sve ovo sekularni i progresivni dio stanovnistva, odosmo svi u qrac :sad:
Ajatolah_

#4 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Ajatolah_ »

Ripicipi wrote:

Meni bi bilo vrijedno i da sam hiljadama kilometara daleko, a ne jos kad zivim ovdje.
Presuti li sve ovo sekularni i progresivni dio stanovnistva, odosmo svi u qrac :sad:
Pa imamo redovno izbore, je l'? Ovo je ono što hoće većina, drugo nema smisla.
tandmand

#5 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by tandmand »

Ripicipi wrote:...
Vjeruje da vecina onih sto dadose zivot za BiH nije dala zivot za ovo sto SDA pokusava napraviti od zemlje.

Kao sto neko rece, podrska zapada nece vjecno trajati. Umjesto da se to iskoristi, poglavice(prvenstveno SDA) vode narod i zemlju u stranu iz koje mozda nece biti povratka. Da li je to signal iz Ankare ili?!?!
...
Mislim da, nažalost SDA uopće ne vodi narod i zemlju, u bilo kome smjeru, jer su u tome domenu suviše konaca ispustili. U to ne ubrajam sveopću korupciju, uhljebljavanje, gdje im se pera ne može odbiti i gdje Status Quo još živi. Ovo o čemu pričaš meni više liči na kaos nad kojim SDA nema kontrole a nije da nisu doprinijeli. SDA je splav sa jednim jedrom, bez kormila i sa kapetanom koji ne zna navigaciju.
Alfons Kauders

#6 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

Ripicipi wrote:

Meni je bilo vrijedno prije 15tak godina, ali danas je prekasno. Gubljenje vremena. Narod je izabrao nesto drugo i s tim se valja pomiriti.

Sad na scenu dolaze ove nove generacije skolovane i odgojene po "novom" sistemu. Zahiragic i ta ekipa su tek pocetak. Za deset godina ce oni biti light varijanta, cak i sekularna, progresivna spram onog sto nas ceka.

I ne, nece me gristi savjest sto me boli kurac. Kada sam to pricao prije 10 ili 15 godina, tad je sve druge bolio kurac.

Sad je na mene red. Kada im sinove budu slali da se raznose za kojekakve kozojebe u Arabiji, kada im kcerka umjesto iz sedmog razreda ode za neciju trecu zenu, mene nece biti tu, samo ce ostati moj bol u kurcu.
SmokingMan

#7 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by SmokingMan »

Meni je davno postalo svejedno.Mogu uputiti kritku,ali ona nema nikakvu snagu bez djelovanja,to je samo moj skromni doprinos.Narod se koprca na rubu egzistencije,i jedini problem svakom pojedincu unutar ovoga društva je kako spojiti kraj sa krajem.Zvuči malo paradoksalno "Nikada više izobilja a više sirotinje."

Želim vam opstanak,da godinu završite bez bilo kakvog duga prema bankama (lihvarima).
Last edited by SmokingMan on 05/01/2017 16:46, edited 1 time in total.
madner

#8 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by madner »

Ultra vjernika po definiciji ne zanima zemlja.
emmir1

#9 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by emmir1 »

Ja sam vjernik no smatram da si u pravu.
Može se biti vjernik poštujući sve druge što i jest po Islamu

Islam je ne raditi neugodnosti drugima.

Imamo danas neke nove muslimane koji slušaju neke šejhove i tumače što se kosi sa našim tradicionalnim islamom.

Ja ljetos vidim naveće kod tržnice par vehabijica sa bradicama postavili štand, stavili lcd i neki Arap govori a oni letke djele.
Ko to dozvoli?

Pa Zahiragić ispred studenata se bori za dzumu.
Ko je postavio muflona?

Ko dozvoljava da se Arapima prodaje zemlja?

SDA se previše labavo bori sa tom radikalnijom strujom kao i Islamska zajednica.

To je jedan od najvećih problema u BIH i treba se žestoko protiv toga boriti

Stranka koja bude odlučna protiv tih vehabija koji dovode ovdje neki svoj Islam će dobiti moj glas

Mora ponuditi jasan plan borbe
Alfons Kauders

#10 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

SmokingMan wrote:Meni je davno postalo svejedno.Mogu uputiti kritku,ali ona nema nikakvu snagu bez djelovanja,to je sam moj doprinos.Narod se koprca na rubu egzistencije,i jedini problem svakom pojedincu unutar ovoga društva je kako spojiti kraj sa krajem.Zvuči malo paradoksalno "Nikada više izobilja a više sirotinje."

Želim vam opstanak,da godinu završite bez bilo kakvog duga prema bankama (lihvarima).
Kamo srece da je tako.

Pogledaj malo teme po forumu, pa vidi gdje su nam prioriteti.

Na svaku kvalitetnu temu o privredi i nauci, naci ces 10 tema o domacoj politici, 20 tema o Siriji, Libiji ili bilo kojoj arapskoj vukojebini u kojoj se stoka kolje, naci ces jos poneku o teorijama zavjere, malo antisemitizma i ostalih anti-zapad, anti-sve gluposti.

A to je samo PDF politika - pored njega imamo i PDF religija... I to je samo na klixu... Gdje su mahom komunjare i kojekakvi ljevicari, gdje SDA na anketama gubi sve izbore od svakog, cak i Nase Stranke.

Kad je tako na klixu, sta mislite kako je u ostatku drustva? :lol:
Krokodajl

#11 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Krokodajl »

Zašto je sekularizam a priori nešto dobro, to što je neko ili nešto sekularno uopće ne znači da je progresivno ili napredno, nije problem u tome da li se država sekularizuje ili "pokrštava/suneti" problem je u narodu.

Albanija je bila jedina ateistička zemlja na svijetu (dakle ne sekularna nego baš ateistička) i opet su bili ovčiji k.

Sa druge strane Izrael je država u kojoj vjera igra ogromnu ulogu i u kojoj je veliki dio društva ortodoksno religiozan pa su opet progresivna država.

Što se BiH ljevice tiče, kakva crna BiH ljevica mi toga nemamo.

Mi nemamo stranke koje se bore za socijalna prava i prava srednjeg sloja stanovništva, mi nemamo taj progresivni socijal demokratski pravac u našoj politici.

SDP-u je jedini motiv postojanja da su oni bolji od SDA jer su oni multukulturalni, pa ti u nekoj kasabi a la Kalesija gdje "vlaškog uha" nema ni na vidiku nositelj liste na izborima bude neki Mihajlo ili Petar samo eto da bi pokazali da su multikulturalni.

Na predsjedničkim izborima su za kandidata imali lika čiji je jedini koncept bio "Bakir 'mjesto Bakira" dno dna, dakle ništa ne nude novo nego samo govore da su drugačiji, znači mi imamo Srbe i Hrvate a SDA nema mi smo znači bolji, mi imamo Bakira koji je bolji od vašeg Bakira.

Imali su vlast... šta su uradili, koalicija sa Dodikom i deklariranim ustašama.

I sada se vade "pa i SDA to radi" pa nije li poanta da da progresivna struja bude bolja od te nacionalističke mrske SDA, ako se porede sa tom strankom onda su isti.

DF ?

Šta je sa DF-om...

Naša Stranka ima kapacitet, ali Naša Stranka nije stranka ljevice, ne mora ni biti, stranka centra, solidna politika ali iskreno ne znam mnoge ljude osim Kojovića iz te stranke i ne znam kako rade van Sarajeva, ali fer i korektna politika.

----

I dalje, ne može se puno u ovoj državi promjeniti ako će samo Bošnjaci dizati glas, u Zapadnoj Hercegovini raspelo u svim institucijama, u RS krsna slava dan Republike, svaka općina i škola imaju svog sveca.

Ovo što se dešava Bošnjačkom korpusu a to je "radikalizacija" ili ti ga islamizacija je prirodan tok zbivanja u okruženju ali i u Evropi, da li se može nešto promjeniti, uvijek može, da li će se nešto promjeniti, vjerovatno neće.
L u c i f e r

#12 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by L u c i f e r »

U se.
Na se.
Poda se.

Amin
wonkaw
Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova

#13 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by wonkaw »

mojne se predavati jarane, nikad nije kasno da pored toliko pameti, akademika, doktora, profesora iznjedri neki bravar i ponese zastavu. sve nam je servirano da umislimo stvarno da je bih nemuguca, doktor sa durmitora radi punom parom iako je iza resetaka.
palermo

#14 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by palermo »

Ma vehabije manje više, ja stvarno ne mislim da su sad oni neka opasnost. A i ako postanu opasnost onda ćemo se puškama protiv njih boriti kao što se bore o u drugim islamskim zemljama (nekim).

Meni je veći problem neka vrsta mainstream koji se tako jasno uočava u društvu., i moram iskreno priznati prevashodno u Sarajevu. Uđem u market ono samo bezalkoholno piće, neki dan me zovu na neki ručak povodom nove godine, niko u društvu ne pije.....ono niko meni nije rekao da ne mogu naručiti pivu, ali ne osjećaš s eugopdno, odem na Trebević u onaj hotel (kako se već zove) kažu nema alkohola, kako bolan nema alkohola, pa zar kuhano vino na planini ne mogu popiti ili rakiju......

Razumijem da se sada meni može reći, pa niko ti ne brani...što ne uzmeš ili tako nešto...ali jednostavno je toga, za moj ukus postalo previše, i bojim se da ne dođemo u sitiaciju da se sekularista u sarajevu ne počne osjećati kao krme u teheranu.

Dugo sam na forumu, bila je tema kada se otvarao BBI o tome je li dobro to što je zabranjeno tamo točiti alkohol.....čvrsto sam branio tezu da je to pravo BBI i da to ne smije nikome da smeta.........al brate, ode to u neku stvar.....
SmokingMan

#15 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by SmokingMan »

Alfons Kauders wrote:
SmokingMan wrote:Meni je davno postalo svejedno.Mogu uputiti kritku,ali ona nema nikakvu snagu bez djelovanja,to je sam moj doprinos.Narod se koprca na rubu egzistencije,i jedini problem svakom pojedincu unutar ovoga društva je kako spojiti kraj sa krajem.Zvuči malo paradoksalno "Nikada više izobilja a više sirotinje."

Kamo srece da je tako.

Pogledaj malo teme po forumu, pa vidi gdje su nam prioriteti.

Na svaku kvalitetnu temu o privredi i nauci, naci ces 10 tema o domacoj politici, 20 tema o Siriji, Libiji ili bilo kojoj arapskoj vukojebini u kojoj se stoka kolje, naci ces jos poneku o teorijama zavjere, malo antisemitizma i ostalih anti-zapad, anti-sve gluposti.

A to je samo PDF politika - pored njega imamo i PDF religija... I to je samo na klixu... Gdje su mahom komunjare i kojekakvi ljevicari, gdje SDA na anketama gubi sve izbore od svakog, cak i Nase Stranke.

Kad je tako na klixu, sta mislite kako je u ostatku drustva? :lol:
Nije to kritična većina,smatraj ih kojekakvim forum-revolucionarima bez dijela,bezopasnim,dosadnim.A možda je istima tako dobro u životu da za njih u ne postoje drugi krucijalni problemi osim onih u dalekoj Siriji,Iraku,Iranu,S.arabiji.Hej da je to kakav dijalog,već klasično "nadavikivanje" preko tastature.Elem,to su teme za neke druge besjede.
funeral blues

#16 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by funeral blues »

Ajatolah_ wrote:
Ripicipi wrote:

Pa imamo redovno izbore, je l'? Ovo je ono što hoće većina, drugo nema smisla.
Koliko god bilo frustrirajuće, ovo je jedina istina. Šta imaš nekome pričati o sekularizmu i njegovim implikacijama po društvo, kada glasa za nacionalne stranke? Pa jebote meni kolegice sa završenim fakultetom pričaju kako naopako oblače djetetu potkošulje da im neko ne "naudi". I sad da očekujem od njih nešto progresivno? Ma nek' ide sve u pic.. maternu.. Bez neke nove aneksije ovdje nema hajra.
Alfons Kauders

#17 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Ultra vjernika po definiciji ne zanima zemlja.
Jedan od osnovnih rezloga zasto nisam vjernik. :D

Samo grijesis - zemlja nije precizan opis, vec drzava. Vjernike ne zanima drzava, za njih nema nacije, niti ovozemaljskih zakona.

Njima su vaznije apstrakcije i vjerski zakoni, vazniji im je onaj svijet od ovog, vjera od drzave. A ako nije? E pa onda nisu dobri vjernici. :D

Nepomirljiva dilema i mnogi bi rado balansirali, ali to jednostavno nije moguce, jer je vjerski poredak nespojiv sa modernim drzavnim uredjenjem. Radikalni vjernici su po defaultu neprijatelji sekularnog poretka, odnosno drzave.

To nije bosanski specijalitet ni izum, a nije ni muslimanski. Istu furku mozes naci kod evandjelista u SAD, vehabija u Maoci, ili zidovskih fundamentalista u Izraelu. Svi se bore protiv drzave.

Vjernik koji nije protiv sekularne drzave i nije neki vjernik. :)
Alfons Kauders

#18 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

wonkaw wrote:

mojne se predavati jarane, nikad nije kasno da pored toliko pameti, akademika, doktora, profesora iznjedri neki bravar i ponese zastavu. sve nam je servirano da umislimo stvarno da je bih nemuguca, doktor sa durmitora radi punom parom iako je iza resetaka.
Neka hvala.

Narod je izabrao nesto drugo i nek im je sa srecom.
basicm

#19 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by basicm »

Pa, ako vam je plan boriti se protiv svega ovoga sto ste naveli u postovima, a rezimirano u borbu protiv islama i svega vezanog za njega, tipa zahiragica zbog dzume, arapa zbog para, nekih sejhova kojima dodje vise ljudi nego lijevim predizbornim skupovima...onda jedno zestoko ne!
Kad vjerski ekstremizam budete vidjeli u sve tri vjere na ovim prostorima podjednako, kada vas sekularizam bude vodio kao ideja u svemu, onda mozete racunati na podrsku veceg broja ljudi.
Ovako samo novi naziv u nizu za islamomrznju. Zar vam nije dosta kukanja?

Sent from my iPhone using Tapatalk
homar

#20 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by homar »

Meni nije jasan tvoj pojam "sekularist". Ako si mislio na pojam "ateista", onda si se pogrešno izrazio. Danas u savremenom svijetu vjernici prave sekularističke države (vjera odvojena od države). Previše pojednostavljuješ stvari. Država BiH je prepuna nacionalista, koji u mnogome propagiraju fašističku ideologiju. Ovakva politika je plod raspada bivše države, jačanje "demokatije" koje su provodili nacionalisti i doveli cio Balkan na rubu kataklizme. Cilj nacionalista je da pod plaštom vjere i svog naciona zadrže opljačkano, legalizuju osvojeno, zaplaše svoj "nacion" od "onog drugog" i tako do vječnosti.

Treba postaviti pitanje "Zašto se naoružavaju naši susjedi, a mi šutimo", jer neko misli da će nam Dačić MIG-ovima dijeliti srbijanske čokoladice, hoće kao zločinac Mladić u Srebrenici.

Na žalost, ne vidim napredka dok god u politici budu oni koji su nas doveli u ovaj belaj, to je najmanje još 20 godina (dok ne izumru ili ih neko mnogo jači ne otjera) , do tada ko mrtav, ko živ.
Connaisseur Karlin

#21 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Connaisseur Karlin »

Krokodajl wrote: Sa druge strane Izrael je država u kojoj vjera igra ogromnu ulogu i u kojoj je veliki dio društva ortodoksno religiozan pa su opet progresivna država.
Krokodajl, u Izraelu forsiraju relgiju u svim sferama zivota i mnogi nisu sretni u vezi toga,a mnogi ,narocito mladi dolaze u SAD, a drugo, ne mozes porediti BiH sa drugim drzavama,jer BiH je vlro specificna,a problemi se mogu rijesiti,ali se ne zele rijesiti.

Kako su se sekularisti izjasnili na popisu stanovnistva :D
Ripicipi

#22 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Ripicipi »

Mene od svega najvise brine kakve implikacije po opstanak zemlje moze imati desekularizacija drustva.
Zasto se neko trudi da preokrene sliku bh muslimana na zapadu.
Okrene li nam zapad ledja zbog toga, ovoj zemlji definitivno nema spasa.
Alfons Kauders

#23 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

palermo wrote:Ma vehabije manje više, ja stvarno ne mislim da su sad oni neka opasnost. A i ako postanu opasnost onda ćemo se puškama protiv njih boriti kao što se bore o u drugim islamskim zemljama (nekim).

Meni je veći problem neka vrsta mainstream koji se tako jasno uočava u društvu., i moram iskreno priznati prevashodno u Sarajevu. Uđem u market ono samo bezalkoholno piće, neki dan me zovu na neki ručak povodom nove godine, niko u društvu ne pije.....ono niko meni nije rekao da ne mogu naručiti pivu, ali ne osjećaš s eugopdno, odem na Trebević u onaj hotel (kako se već zove) kažu nema alkohola, kako bolan nema alkohola, pa zar kuhano vino na planini ne mogu popiti ili rakiju......

Razumijem da se sada meni može reći, pa niko ti ne brani...što ne uzmeš ili tako nešto...ali jednostavno je toga, za moj ukus postalo previše, i bojim se da ne dođemo u sitiaciju da se sekularista u sarajevu ne počne osjećati kao krme u teheranu.

Dugo sam na forumu, bila je tema kada se otvarao BBI o tome je li dobro to što je zabranjeno tamo točiti alkohol.....čvrsto sam branio tezu da je to pravo BBI i da to ne smije nikome da smeta.........al brate, ode to u neku stvar.....
Ovo je zanimljivo, jer vidis i ja sam radio upravo isto - to sto smo sekularna drzava ne znaci da ljudima mozemo uskratiti pravo da sa svojom imovinom raspolazu kako hoce, odnosno ako nece da prodaju alkohol, jebiga to je njihova stvar, njihova sloboda i pravo. Vjernici tu slobodu i pravo ne poznaju kada su u pitanju drugi.

E sad, jasno je da ce tu biti i finansijskih razloga, jer jebiga kada imas masu turista iz arapskih zemalja, sasvim je logicno da ce se ljudi "prilagoditi" kako bi ih privukli.

Ali eto, kao sto rekoh, ako narod hoce da udaje kcerke u Saudiju, ili salje sinove u Siriju, ko sam ja da im to branim?
SmokingMan

#24 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by SmokingMan »

palermo wrote:Ma vehabije manje više, ja stvarno ne mislim da su sad oni neka opasnost. A i ako postanu opasnost onda ćemo se puškama protiv njih boriti kao što se bore o u drugim islamskim zemljama (nekim).
Mišljenja sam kako je propaganda vehabizma od strane domaćeg stanivništva i retorika,nametanje njhovih običaja,koji nisu nikada bili sastavni dio ovdašnje kulture,pogubna,problem je još i veći kada ga sa sobom donose tvrdokorni arapi,koji polahko vrše okupaciju perifernih dijelova Sarajeva,a većina njih se ne pokušava asimilirati u današnje tokove zapadnog društva.
Alfons Kauders

#25 Re: Sekularisti - USTANIMO !!!

Post by Alfons Kauders »

homar wrote:Meni nije jasan tvoj pojam "sekularist". Ako si mislio na pojam "ateista", onda si se pogrešno izrazio. Danas u savremenom svijetu vjernici prave sekularističke države (vjera odvojena od države). Previše pojednostavljuješ stvari. Država BiH je prepuna nacionalista, koji u mnogome propagiraju fašističku ideologiju. Ovakva politika je plod raspada bivše države, jačanje "demokatije" koje su provodili nacionalisti i doveli cio Balkan na rubu kataklizme. Cilj nacionalista je da pod plaštom vjere i svog naciona zadrže opljačkano, legalizuju osvojeno, zaplaše svoj "nacion" od "onog drugog" i tako do vječnosti.

Treba postaviti pitanje "Zašto se naoružavaju naši susjedi, a mi šutimo", jer neko misli da će nam Dačić MIG-ovima dijeliti srbijanske čokoladice, hoće kao zločinac Mladić u Srebrenici.

Na žalost, ne vidim napredka dok god u politici budu oni koji su nas doveli u ovaj belaj, to je najmanje još 20 godina (dok ne izumru ili ih neko mnogo jači ne otjera) , do tada ko mrtav, ko živ.
Previse pojednostavljujem zato jer su prejednostavne.

Nista tu nije pretjerano komplikovano, nista.

Naravno... Preduslov je da objektivno sagledas situaciju. Vjernici to jednostavno ne mogu (da ne bude zabune - ovo nije uvreda, vec cinjenica).
Post Reply