Prosle sedmice je na Svijet dosla jos jedna beba cija je majka maloljetna. Dira me situacija kao gradjanina BiH, jer nisam ni maloljetna, niti imam maloljetnu djecu.
Djevojka ima 17 godina, krenula je u 4. razred srednje skole i cijelu noc se poradjala u kupatilu. Tek ujutro je njena majka shvatila sta se desava i pozvala hitnu pomoc. Majka maloljetne majke nije znala da joj je kci trudna. Btw, beba se rodila sa 3.700 grama. Hitna pomoc je jedva spasila bebu kojoj se pupcana vrpca omotala oko vrata, jer se djevojka sama porodila dok su zene iz komsiluka stajale, cudile se i smetale okolo.
Sta sada tu mene boli? Prvo, to se desava. I to stalno. U kantonalnim bolnicama u BiH barem dva puta mjesecno porodilista imaju na smjestaju maloljetne porodilje. Takve trudnoce su vrlo rizicne i za majku i za bebu zbog nezrelosti majke i izostanka kontrole zbog skrivanja trudnoce. Drugo, javnost se ponasa kao da se i ne desava.
Cini mi se da je primarna odgovornost na djevojci i nekom momku koji mora postojati, a u ovom slucaju je on dvadesetdevetogodisnji konobar. Sekundarna odgovornost je na roditeljima maloljetnika koji nisu shvatili sta se desava i koji su ne vrseci nadzor narusili psihofizicko zdravlje djeteta i tercijarna odgovornost je na profesorima u skoli. Ucenici u skoli su uocili trudnocu, rasirili pricu, a profesori su se ponasali kao da se nista ne desava. Ako niko od profesora nije izveo ucenicu na tablu da odgovara, a onda je barem profesor fizickog odgoja trebao shvatiti zasto ucenica izbjegava vjezbe. I na kraju, one zene iz komsiluka sto su stajale okolo i smetale dok su i majka i beba bile napola mrtve u lokvi krvi na plocicama kupatila na temperaturi od 2'' C.
Sta sada tu mene boli? Jeste, istina je da 20.000 zena silovano tokom rata u BiH. Jeste, istina je da se svasta desavalo, ali bio je rat. U ratu nema uredjenja, u ratu nema brige, u ratu jedes, spavas, skrivas se i ne planiras nista, a kamoli nove clanove porodice. Mi stalno padamo na lekcijama u miru. Mislim da je cijela zajednica je podbacila u ovom slucaju, jer je djevojka umalo umrla.
Smeta mi sto u skoli do u detalje ucimo o razmnozavanju amebe i trave livadarke i o poprecnom presjeku morskih krastavaca i o migracijama arktickih pingvina dok sesnaestogodisnjaci nemaju pojma sta znaci seksualni odnos ljudskih bica, nego se upustaju u njega tek tako.
Prijateljica je nedavno dobila prvu bebu. Dok je bila trudna, zajedno smo surfale i trazile lijek protiv trudnickih mucnina. Tada sam usla u Svijet roditelja petogodisnjaka koji postavljaju vrlo logicna pitanja iz svakodnevnog zivota i shvatila da se djeci u razlicitim zivotnim dobima daju razliciti odgovori na ista pitanja. Dijete od 3 godine treba dobiti odgovor na pitanje zasto se djecaci i djevojcice razlikuju, ali ne uputu za seksualni odnos kao sedamnaestogodisnjak. Sve se ovo cini vrlo razumnim, normalnim i uobicajenim, ali kod nas nije tako. Seksualni zivot je tabu tema. Svi roditelji su moralni vjernici, a onda neciji roditelji ostave djevojku da iskrvari na porodu.
Zanima me da li smatrate da je seksualni odgoj neophodan u osnovnoj i srednoj skoli? Ne mora se cak tako ni zvati, niti biti odvojen predmet, moze biti dio biologije. Svi idu u osnovnu i srednju skolu, ali nemaju svi internet da ispitaju kontracepciju kada im zatreba. Razgovori sa vrsnjacima nisu bas uvijek najsigurniji izvor informacija. Svaki grad koji ima srednju skolu ima i ginekologa, pa mi mogao cak i lijecnik povremeno drzati predavanja ucenicima srednje skole. Koliko se sjecam u skoli se uci samo o porodu, a lekcija je takva da svim djevojcima zauvijek utjera strah u kosti.
Da li postoji u BiH neka organizacija koja utice/predlaze/bori se za izmjenu nastavnog plana i programa?
Mislim, tuzno je da odrastamo plaseci se seksa, a da oni hrabriji za*ebu sebi cijeli zivot postajuci roditelji sa 17 godina.
Sta vi mislite? Da li razgovarate sa djecom o seksualnosti?
Komentari tipa kako ce oni mozda biti sretniji, nego mi, nisu dobrodosli.
Hvala