Seksualni odgoj

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Volim Plavo

#1 Seksualni odgoj

Post by Volim Plavo »

U vrijeme zestoke borbe izmedju vatrenih pristalica organizacije Queer Festivala i ljutih protivnika organizacije Queer Festivala, postoji u nasem drustvu jedan vrlo konkretan i vrlo krvav i vrlo zivotan problem koji se tice seksualnosti, a ciji su glavni junaci gradjani BiH sa vlastitim imenima i prezimenima.

Prosle sedmice je na Svijet dosla jos jedna beba cija je majka maloljetna. Dira me situacija kao gradjanina BiH, jer nisam ni maloljetna, niti imam maloljetnu djecu.

Djevojka ima 17 godina, krenula je u 4. razred srednje skole i cijelu noc se poradjala u kupatilu. Tek ujutro je njena majka shvatila sta se desava i pozvala hitnu pomoc. Majka maloljetne majke nije znala da joj je kci trudna. Btw, beba se rodila sa 3.700 grama. Hitna pomoc je jedva spasila bebu kojoj se pupcana vrpca omotala oko vrata, jer se djevojka sama porodila dok su zene iz komsiluka stajale, cudile se i smetale okolo.

Sta sada tu mene boli? Prvo, to se desava. I to stalno. U kantonalnim bolnicama u BiH barem dva puta mjesecno porodilista imaju na smjestaju maloljetne porodilje. Takve trudnoce su vrlo rizicne i za majku i za bebu zbog nezrelosti majke i izostanka kontrole zbog skrivanja trudnoce. Drugo, javnost se ponasa kao da se i ne desava.

Cini mi se da je primarna odgovornost na djevojci i nekom momku koji mora postojati, a u ovom slucaju je on dvadesetdevetogodisnji konobar. Sekundarna odgovornost je na roditeljima maloljetnika koji nisu shvatili sta se desava i koji su ne vrseci nadzor narusili psihofizicko zdravlje djeteta i tercijarna odgovornost je na profesorima u skoli. Ucenici u skoli su uocili trudnocu, rasirili pricu, a profesori su se ponasali kao da se nista ne desava. Ako niko od profesora nije izveo ucenicu na tablu da odgovara, a onda je barem profesor fizickog odgoja trebao shvatiti zasto ucenica izbjegava vjezbe. I na kraju, one zene iz komsiluka sto su stajale okolo i smetale dok su i majka i beba bile napola mrtve u lokvi krvi na plocicama kupatila na temperaturi od 2'' C.

Sta sada tu mene boli? Jeste, istina je da 20.000 zena silovano tokom rata u BiH. Jeste, istina je da se svasta desavalo, ali bio je rat. U ratu nema uredjenja, u ratu nema brige, u ratu jedes, spavas, skrivas se i ne planiras nista, a kamoli nove clanove porodice. Mi stalno padamo na lekcijama u miru. Mislim da je cijela zajednica je podbacila u ovom slucaju, jer je djevojka umalo umrla.

Smeta mi sto u skoli do u detalje ucimo o razmnozavanju amebe i trave livadarke i o poprecnom presjeku morskih krastavaca i o migracijama arktickih pingvina dok sesnaestogodisnjaci nemaju pojma sta znaci seksualni odnos ljudskih bica, nego se upustaju u njega tek tako.

Prijateljica je nedavno dobila prvu bebu. Dok je bila trudna, zajedno smo surfale i trazile lijek protiv trudnickih mucnina. Tada sam usla u Svijet roditelja petogodisnjaka koji postavljaju vrlo logicna pitanja iz svakodnevnog zivota i shvatila da se djeci u razlicitim zivotnim dobima daju razliciti odgovori na ista pitanja. Dijete od 3 godine treba dobiti odgovor na pitanje zasto se djecaci i djevojcice razlikuju, ali ne uputu za seksualni odnos kao sedamnaestogodisnjak. Sve se ovo cini vrlo razumnim, normalnim i uobicajenim, ali kod nas nije tako. Seksualni zivot je tabu tema. Svi roditelji su moralni vjernici, a onda neciji roditelji ostave djevojku da iskrvari na porodu.

Zanima me da li smatrate da je seksualni odgoj neophodan u osnovnoj i srednoj skoli? Ne mora se cak tako ni zvati, niti biti odvojen predmet, moze biti dio biologije. Svi idu u osnovnu i srednju skolu, ali nemaju svi internet da ispitaju kontracepciju kada im zatreba. Razgovori sa vrsnjacima nisu bas uvijek najsigurniji izvor informacija. Svaki grad koji ima srednju skolu ima i ginekologa, pa mi mogao cak i lijecnik povremeno drzati predavanja ucenicima srednje skole. Koliko se sjecam u skoli se uci samo o porodu, a lekcija je takva da svim djevojcima zauvijek utjera strah u kosti.

Da li postoji u BiH neka organizacija koja utice/predlaze/bori se za izmjenu nastavnog plana i programa?

Mislim, tuzno je da odrastamo plaseci se seksa, a da oni hrabriji za*ebu sebi cijeli zivot postajuci roditelji sa 17 godina.

Sta vi mislite? Da li razgovarate sa djecom o seksualnosti?

Komentari tipa kako ce oni mozda biti sretniji, nego mi, nisu dobrodosli.

Hvala :)
mamica papucarka

#2 Re: Seksualni odgoj

Post by mamica papucarka »

hajd sto se oni upustaju u sexualni cin, nego mene vise brine to sto djeca nemaju povjerenje u roditelja, pa im takve stvari precucuju, kao i roditeljsku nebrigu, pa takve stvari na djeci ne primjecuju. :( Hebem mu pa trudnoca traje devet mjeseci i bas nista roditelj da ne skonta :( Moras biti zesci ignorant, pa da ne primijetis da ti je dijete trudunica, u problemima i sl..
A ove stvari se ne desavaju samo u Bosni, nego i u sredinama u cijim skolama postoji predmet sekusalni odgoj.Evo, ja po parkovima redovno srecem jako mlade mame koje guraju kolica.
Mislim da je problem u losoj komunikaciji dijete-roditelj, a svakako da bi i skole trebale imati nekakav predmet na datu temu.

moja djeca su jos mala, pa jos o tome ne zapitkuju, ali svakako cu im reci onako kakvo jeste, a necu im samu temu zamaskirati, pa im pricat o nekakvom oprasivanju i slicno, sto roditelji radi nelagode znaju. :-)

I jos da kazem da znam i za slucajeve gdje je porodilja ljekaru na porodu rekla da je to prijevremeni porod (a nije bio), jer zaboga ostala je trudna prije braka :-) , bojeci se sta ce mahala reci :roll:
Sreca pa je doktor skonto da nije prijevremeni porod u sedmom mjesecu trudnoce, nego da je prirodni -normalni .
Hocu reci, zalosno je i to sto se ovakve stvari ne desavaju samo maloljetnicima nego i osobama od 25 godina. Strasno :(
djulba

#3 Re: Seksualni odgoj

Post by djulba »

Za seksualni odgoj se u potpunosti slažem, kod nas tinejđeri misle da sve znaju a ne znaju se ni hljeba najest. Tako da im treba puniti glavu informacijama ne samo o seksu nego i o drogi alkoholu cigarama, pa čak i o kulturnom ponašanju ponašanju ... dalje da ne nabrajam.

A što se tiče ove djevojke koja je zatrudnila prije braka, ja stvarno ne znam dokle će se u ovoj Bosni govoriti "JOJ ŠTA ĆE MISLITI KOMŠIJE"
Loulou

#4 Re: Seksualni odgoj

Post by Loulou »

E,da... Seksualni odgoj u školama... Pa, koliko je samo buke oko toga bilo u Hrvatskoj, u posljednje vrijeme. Između konzervativaca i onih liberalnih... Čak je bilo govora o tome da se ne samo abortus ne spominje, nego da se ne koriste ni riječi poput "kondom" i "sigurna kontracepcija", jer je, zaboga, "sigurna kontracepcija" samo apstinencija...
I, naravno da djeca nemaju povjerenja u roditelje kad im se seks predstavlja kao bauk... Upravo, kao što "mamica" reče, zbog roditeljske nelagode. Koliko roditelja danas o tome otvoreno razgovara sa svojom djecom?
Da se ne zavaravamo, maloljetničkih trudnoća će uvijek biti, ma kakvo mi seksualno obrazovanje uveli u škole (jednog lijepog dana), ali ono na čemu možemo raditi je gotovo dekriminalizacija seksulanih odnosa prije braka.
Problem je, prvenstveno, u kolektivnoj, društvenoj percepciji seksa.
Uzmite samo za primjer kategorizaciju filmova na TV-u: "scene nasilja ili izrazitog seksualnog sadržaja" (tako nekako)!!! Izjednačavanje seksa i nasilja??? :shock: Štaviše, nasilje, krv, mučenje je "normalno" vidjeti, ali erotske scene "nisu za svačije oči"...
Eh, odatle treba početi... naravno, u retradicionaliziranom društvu, to je mukotrpan posao.
Sretno nam svima! :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#5 Re: Seksualni odgoj

Post by mIRCerka »

Seksualnim odgojem u skolama u Sarajevu se koliko znam bavi XY kroz projekte i povremena predavanja. Nailaze na otpor takve ideje cisto zbog uvrijezenog misljenja AKO NE PRICAMO O TOME TO SE NECE NI DESAVATI. Seks, taj chin, nije Fredi Kruger da nestane ako ne mislimo na njega.
Znam da su mnoge skole, cak i osnovne, u Sarajevu na svojim PROJEKT GRADJANIN istrazivanjima birali i obradjivali temu uvodjenja seksualnog obrazovanja u bilo kojem obliku u skole, jer su djeca opet pametnija od roditelja, i fino kazu "ako to mnoga djeca vec rade, nek makar rade kako treba".
Definitivno ZA.
Bumbar

#6 Re: Seksualni odgoj

Post by Bumbar »

Definitivno treba uvesti predmet seksualnog i reproduktivnog zdravlja u nase skole.

@hajd da ne zachatavamo...to bi bilo jako lijepo :) :)...
mojgrad

#7 Re: Seksualni odgoj

Post by mojgrad »

Sjecam se kad sam bila 8 razred osnovne skole (znaci nekih 15 g sam imala) u sklopu biologije bile su 2 lekcije u vezi puberterta, sazrijevanja djecaka i djevojcica tj. prelazak iz djetinjstva u mladice i djevojke.. Sjecam se dobro da je tada bilo i smijeha i skrivenih pogleda medju nama i kikotanja i srama ma svega je bilo, ali se razgovaralo u toku casa. To je ono bitno, razgovaralo se sa profesorom i ucenicima u vezi toga. Znali smo ako nista kako dolazi do trudnoce.. Nije to bila nikakva velika seksualna obrazovanost ali dovoljno da ti 'otvori' oci i da spoznas ako ti to roditelji vec nisu objasnili da neki postupci mogu imati posljedice.
Apsolutno se slazem s tim da treba uvesti seksualni odgoj u skolama, naravno lekcije trebaju da budu prilagodjene uzrastu djece, ne da uce i oni od 10 g. i oni sa 17 iste stvari.
A opet smatram da su roditelji oni koji prvi trebaju razgovarati sa svojom djecom. Roditelji se hvataju za glavu uvijek kad je kasno i pitaju se kako to da je moje dijete u belaju.. Ni jedan od takvih roditelja se ne zapita sta je dovelo do takve situacije? Kad je zadnji put razgovaralo sa svojim djetetom ali RAZGOVARALO ne kritikovalo, usutkivalo, govorio kako nema veze sa zivotom jer je tek iz pelena izasao, da je svijet ovakav ili onakav a ne takav kako ga njegovo dijete dozivljava.. Jer htjeli mi to ili ne priznati mnogi roditelji se tako ophode sa svojom djecom jer su i nama tako nasi govorili (zacarani krug), sto je jako tuzno. Mnoga djeca su odrasla kao da nemaju pravo glasa u kuci niti svoje misljenje (ma kakvo to misljenje bilo). Znaci ne komunikacija medju roditeljima, ne postenje i ne tolerancija dovodi samo do vise problema nesporazuma i na kraju krajeva svadja.

E sad imate mentalitet koji igra veliku ulogu u svemu ovome. Kao sto vec neko napisa 'sta ce narod reci' je bitnije nego imati svoje stavove, principe i svoje JA. Ali to je nesto sto se ne moze promijeniti preko noci, niti to neko za nas moze promijeniti. Svaka promjena pocinje prvenstveno od samog sebe..
SanYava

#8 Re: Seksualni odgoj

Post by SanYava »

Ćuti, samo da komšiluk ne sazna.... :roll:
Incub

#9 Re: Seksualni odgoj

Post by Incub »

Mislim da je greska u odnosu roditelji i dijete (vec ranije spomenuto)
Djevojcice se obrazuju o sexu kupujuci Cosmo,vjerovali ili ne to je tako.Pa kako ce ona nesto o pocetku tu nauciti kad je to "stivo" za vez ozbiljnije mace...
Roditelji i prica a ne na trafiku po novi broj Cosma i kako zadovoljiti muskarca nego kako se zastititi da ne bude mama u 16g.
JThomas

#10 Re: Seksualni odgoj

Post by JThomas »

ZA, i uvijek ZA.

neki izgleda nisu ništa naučili na primjeru sarah palin :lol:

da citiram, "današnje klinke se satiru od ku**a" svakako, i to se ne može spriječiti, ali neka bar znaju šta rade da ne ostaju trudne i kupe kojekakve boleštine...
SiSaJuMe

#11 Re: Seksualni odgoj

Post by SiSaJuMe »

Sexualni odgoj u skoli - OBAVEZNO

Ja sam svom sinovima kupio kondome,. Dao im a oni crknut od smijeha. Potom im dao informacije i slike spolnih bolesti i onda su ostali bez teksta.
Nasem narodu kad spomenes sexualni odgoj, ko da mu zdrav zub vadis. Vele pa jel to da ih ucim kako ce se hebat,.
Majka priroda je se pobrinula za taj cin,. a mi se trebamo potrudit da to bude i ostane zdrav cin., Zalosno je kad vidis mladu osobu koja radi neznanja unisti svoj sex zivot a ponekad i sam zivot,. Zdrav sex odgoj je nasem drustvu potreban.
beautyfool

#12 Re: Seksualni odgoj

Post by beautyfool »

Danas roditelji su prezaposleni i imaju jako malo vremena (ili volje) da vode bilo kakvu komunikaciju sa svojom djecom osim onih osnovnih stvari.Zbog svega toga dolazi i do ovakvih problema sa maloljetnom djecom.Da je ta curica od 17 god imala neku normalnu komunikaciju s roditeljima, da je bila bliska s njima i povjeravala im svoje tajne,svoje zelje, svoje planove sigurna sam da nebi uopste doslo do tog cina.Al ocito da danasnji roditelji neshvataju roditeljstvo ozbiljno, i zanemaruju svoju djecu ko vele kad dodje vakat naucit ce djete.Cinjenica je da malodobne curice stalno rade abortuse, cak neke mame licno dovode svoje kcerke da izvrse abortus :shock: ocito da ni te majke nisu upucene o stetnosti abortusa, o problemima koje njihova kcerka moze imati u buducnosti, o tome da taj abortus moze biti uzrok da curica vise nece moci imati djece itd...,Sve to nije do neupucenosti omladine,danas nam mediji serviraju dosta toga, pogotovo akcenat stavljaju na seksualni cin i sve sto je vezano uz to, cak i curice od 12 godina danas znaju sta je sex i kako se zastiti od trudnoce , sex u tim godinama je nesto sto im drustvo namece, vjerovatno je sad u srednjim skolama demode biti virgin,pa eto oni jadni pokusavaju da se rijese tog statusa sto prije i kako god umiju jer niko nevoli biti demode ! :roll: i da se uvede predmet seksualnog odgoja u srednjim skolama cisto sumnjam da bi bilo od neke koristi,mozda nekim pojedincima, ali sumnjam da bi bilo od koristi vecini, tako da bi to mozda mogli uvrsiti uz biologiju kao sto neko rece. Ali zalosno je sto danasnja djeca ne postuju ni nastavnike, niti smatraju da im je potrebno za buducnost ono sto uce u skolama.
Ja mislim da se u danasnjem vaktu trebaju davati posebni casovi prvenstveno za roditelje, i ucit ih kako odgajati svoju djecu, mozda svake godine davati seminare na temu roditeljstva, pa svako nek se upise u seminar za taj uzrast u kojem mu je djete.Danas roditelji olahko shvataju svoju ulogu roditeljstva a to je jedna najbitnija uloga u zivotu, jer na djeci svijet ostaje a svijet ce biti onako kako mi odgojimo svoju djecu jer sve polazi od kucnog odgoja.
Loulou

#13 Re: Seksualni odgoj

Post by Loulou »

DOMOLJUBNI SEKSUALNI ODGOJ

Piše: Boris Dežulović

U tom eksperimentalnom programu, koji traje zapravo već dvadesetak godina, temeljito je reformiran spolni nauk hrvatske djece. U tih dvadesetak godina djeca su naučila sve o upotrebi vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, ali ne i o upotrebi kontracepcijskih sredstava. Svećenici su blagosiljali kalašnjikove i tenkove, istovremeno objašnjavajući djeci da je kontracepcija uperena protiv najvećeg Božjeg poklona – života

Prije nekoliko dana zagrebački je Večernji list objavio pismo zbunjene maloljetne djevojke koja se našla u teškoj životnoj situaciji i traži savjet. Cura je imala dečka s kojim je uredno upražnjavala seksualne odnose i redovno pila kontracepcijske pilule, ali nedavno je upoznala zgodnog mladića koji je snažno seksualno privlači. Stalnog mladića ne želi napustiti, a rado bi iskusila i „ljubavnika“. Njena dilema nije, međutim, smije li istovremeno održavati seksualne odnose s dva muškarca, već – mora li u tom slučaju piti dvije kontracepcijske pilule.

Tako je neslavno propao ambiciozni projekt hrvatskog ministarstva obrazovanja, koje je ove godine ulupalo pola milijuna kuna u eksperimentalni program spolnog obrazovanja u školama. Nekoliko dana kasnije državna tajnica Dijana Vican objavila je da se dugo najavljivani seksualni odgoj ipak neće uvoditi u hrvatske škole. Rezultati istraživanja među učenicima, kojeg su proveli stručnjaci Instituta Ivo Pilar i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, pokazali su da djeca koja su pohađala eksperimentalni program jednostavno nisu naučila ništa novo.

Ukratko, hrvatska djeca znaju isto što su znala i ranije: da žena koja spava s dva muškarca mora piti dvije kontracepcijske pilule. I još štošta – recimo, da masturbacija izaziva rak grla maternice. Ili da virus HIV-a prodire kroz prezervativ. Da seks s više od dva partnera uzrokuje teške bolesti genitalija. Da bludnici žive deset godina kraće od čednih. Da je neplodnost kazna za promiskuitet kojom dragi Bog čuva ljudski rod od nasljednih bolesti. Da djeca začeta umjetnom oplodnjom sanjanju ljude u bijelom. Da je cijeli svemir heteroseksualan. Da je homoseksualnost teška bolest izlječiva u dvije trećine slučajeva. Da je masturbacija otuđenje i okretanje čovjeka prema sebi.

Sve navedeno, naime, hrvatska su spolno dozrela djeca proteklih godina mogla naučiti iz medija, na televiziji, u državnom parlamentu i na svojevrsnom seksualnom sveučilištu – crkvi. Nisu pri tom učili od šarlatana: iza navedenih teza, nasumce izabranih iz golemog fonda nastalog posljednjih godina, stoje i takvi autoriteti kao što su dr. Damir Buković, ugledni kirurg iz Klinike za ženske bolesti u Zagrebu, ili Lucija Čikeš, saborska zastupnica HDZ-a.

Teze pak da je homoseksualnost duševni poremećaj koji se da liječiti i da je masturbacija put ka otuđenju intelektualno su vlasništvo Ladislava Ilčića, koordinatora programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD, Glas roditelja za djecu. Da bi stvar bila jasnija, valja znati da je GROZD udruga pod visokim pokroviteljstvom Crkve – ista udruga kojoj je ministarstvo obrazovanja povjerilo eksperimentalni školski program seksualnog odgoja.

Nakon toga postaje jasnija dilema nesretne djevojke s početka teksta. Sve što je društvo učilo o seksu jest da je seks prljav, nakaradan, zabranjen i Bogu mrzak. Od trenutka kad je poklekla iskušenju svog spolnog sazrijevanja, nije bilo više nikoga da joj kaže što dalje. Otkrivši dotad nepoznatu nasladu među nogama, suočena s divljanjem hormona i izborom okretanja prema sebi ili prema drugome, cura je – posve razumno – između sasvim izvjesnog raka grlića maternice i eventualnog paklenog ognja izabrala pakleni oganj.

U tom eksperimentalnom programu, koji traje zapravo već dvadesetak godina, temeljito je reformiran spolni nauk hrvatske djece. U tih dvadesetak godina djeca su naučila sve o upotrebi vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, ali ne i o upotrebi kontracepcijskih sredstava. Svećenici su blagosiljali kalašnjikove i tenkove, istovremeno objašnjavajući djeci da je kontracepcija uperena protiv najvećeg Božjeg poklona – života.

U kratkim crtama, taj se ambiciozni edukacijski projekt svodi na to da je sve što djeca moraju znati o seksu – ništa. Ne računajući, jasno, privatne satove i repeticije iz seksualnog odgoja što ih drže neki svećenici.

Cijeli je program uklopljen u hrvatsku znanstvenu renesansu, u kojoj smo raskinuli s tradicionalnim i uvriježenim vjerovanjima iz vremena komunističkog mraka, kad se djecu učilo da je čovjek nastao od majmuna i da djecu ne nose rode. Ili najskaradniju od svih heretičkih teza, da su muškarac i žena jednako vrijedna ljudska bića.

„Četrdeset posto muževa čini nasilje nad ženama, a česti je uzrok što ih žene muče u krevetu”, tvrdi jedan od najvećih seksoloških autoriteta, fra Vatroslav Frkin, koji već godinama radi s mladim parovima i kao bračni savjetnik. „Da bi mladić bio siguran da će njegova djevojka u braku biti normalna žena, ona mu preda mnom ili nasamo mora obećati da će mu se u braku često, radosno i spontano darivati. Da bi žena u braku vezala muža uz sebe, treba mu se često i radosno darivati.”

To je otprilike suština katoličke edukacije o sigurnom seksu: suzdržavanje do braka, a onda je gotovo siguran svakodnevni seks. Barem muškarcu.

Kako, međutim, da mladić ili djevojka nađu sebi odgovarajućeg životnog partnera za siguran seks? Ništa lakše, reklo bi se, osobito u doba komunikacijske revolucije, mobitela, Interneta i agresivnog seksualnog marketinga. Krivo, naravno, kaže fra Vatroslav Frkin: „Kako bi pronašli sebi odgovarajućeg životnog partnera, mladima preporučujem da svakodnevno za tu nakanu mole krunicu za poginule branitelje”.

Hvaljen Isus i Marija – pisat će sutra neka nesretna djevojka rasplamsalih hormona – javljam vam se jer imam problem i treba mi savjet. Imam dečka s kojim uredno upražnjavam seksualne odnose, redovno posjećujem nedjeljne mise i svakodnevno molim krunicu za poginule branitelje. Nedavno sam, međutim, upoznala zgodnog mladića koji me snažno seksualno privlači. Zanima me moram li zbog toga moliti dvije krunice za poginule branitelje?

Izvor: http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=20350
Vozdra raja :-)

#14 Re: Seksualni odgoj

Post by Vozdra raja :-) »

Zato sluze roditelji, da sa dijetom razgovaraju i objasne mu neke stvari!
Loulou

#15 Re: Seksualni odgoj

Post by Loulou »

Vozdra raja wrote:Zato sluze roditelji, da sa dijetom razgovaraju i objasne mu neke stvari!
Teorija je jedno, praksa nešto, sasvim drugo. Tako i ovom slučaju - "zato služe roditelji da s djetetom razgovaraju"... no, koliko je to zaista slučaj? Šta praksa kaže o tome? Koliko roditelja poznaješ koji o "nekim stvarima" (kako kažeš) otvoreno razgovaraju sa svojom djecom?
Ja_Ja

#16 Re: Seksualni odgoj

Post by Ja_Ja »

Mislim da bi cas bio ne samo dobra idea vec i potreba. Nevidim nista lose u tome tako da sam definitivno ZA!
brinetta

#17 Re: Seksualni odgoj

Post by brinetta »

Definitivno za. Sex ne bi trebalo da je tabu tema, a u skole treba opet vratiti roditelje i njih prvo obrazovati pa cemo onda lako za djecu.
Zoya

#18 Re: Seksualni odgoj

Post by Zoya »

Ja se slazem da je potrebno, ali kad poceti(ovo mislim na skole)? Ovdje gdje ja zivim se pocinje prilicno rano, u drugom razredu, nazovite me glupom ali to je za mene prerano.
PeLka

#19 Re: Seksualni odgoj

Post by PeLka »

i ja za.hocu samo reci jos nesta...da li je seksualno nasilje u braku ,mislim na to,da moras seksati ikad to nezelis ,sto daleje to goreje,spada u nedostatak seksualnog odgoja? :?
Dioda

#20 Re: Seksualni odgoj

Post by Dioda »

PeLka wrote:i ja za.hocu samo reci jos nesta...da li je seksualno nasilje u braku ,mislim na to,da moras seksati ikad to nezelis ,sto daleje to goreje,spada u nedostatak seksualnog odgoja? :?
:shock: :shock: :shock:
To rade psihopate.
PeLka

#21 Re: Seksualni odgoj

Post by PeLka »

Nesta nije uredu, da mi je kuca blize ,ostavila bih ga odma.
mIRCerka

#22 Re: Seksualni odgoj

Post by mIRCerka »

Tako bitna tema, a ostala na jednoj stranici.
shalaedin

#23 Re: Seksualni odgoj

Post by shalaedin »

Eno u doboju maloljetnica od 12 godina trudna i zivi u vanbracnoj zajednici sa starijim muskarcem, njemu je 24 godine.
mIRCerka

#24 Re: Seksualni odgoj

Post by mIRCerka »

shalaedin wrote:Eno u doboju maloljetnica od 12 godina trudna i zivi u vanbracnoj zajednici sa starijim muskarcem, njemu je 24 godine.
Samo zato sto smo mi ubijeni u mozak pa kontamo AKO O TOME NE PRICAMO TO SE NECE NI DESITI...
beautyfool

#25 Re: Seksualni odgoj

Post by beautyfool »

shalaedin wrote:Eno u doboju maloljetnica od 12 godina trudna i zivi u vanbracnoj zajednici sa starijim muskarcem, njemu je 24 godine.
Krecemo ka EU :roll: http://www.sarajevo-x.com/clanak/090215043
Post Reply