"Sejdić i Finci protiv države "

Post Reply
zlatiborka

#176 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by zlatiborka »

Arc_Angel wrote:Treba ljudima cestitati, ovo nije pobdjeda samo za Fincija i za njegov racun da bi se mogao kandidovati za clana predsjednistva. ovaj ce se slucaj koristiti i u buducnosti kao primjer kada gradjani BiH budu tuzili drzavu zbog krsenja ljudskih prava i diskriminacije. Nama treba da bude jasno da se to nece desiti preko noci i da ce proci jos godina dok se dosta slucajeva nakupi pred sudom da bi se mijenjao ustav, ali ovo je vec pocetak i znak u kom pravcu treba ici.

jer sto se ja nebih mogao kandidovati a necu da se izjasnim kao B H S porijeklom iz nacionalno mješanog braka, necu da e zovem kako mi neko namece, ja mogu samo da budem Bosanac i Hercegovac, tu rođen, tu odrasto, zivim u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina, ne zove se Bošnja, ni Srbija ni Hrvtska , ovo što sada postoji automatski mi je skraćeno pravo izbora, i protiv svoje volje sam natjeran u jedan od tri tora, pa majka mu stara dokle više. Ovo dejtonsko smeće je nesto najgore sto se moglo dogoditi ljudima u ovoj zemlji, ali od njenog postanka do danas. u stratu ustavom prave segregaciju, diskriminaciju indoktriniraju te, hajde kad covjek skonta nebi mu ni bilo žao što je to tako kad bi se svi ljudi u ovoj državi osjećali tako i osjećali potrebu za tim, ali brate dragi ovo smeće od ustava koje mi imamo je sistemski napravljeno od strane kriminalca koju su i dan danas na vlasti, stavili su nam ga do krajnika jebote, kožu nam odraše a za šta, jel ima iko da mi može reci zbog čega, ima li iko da mi da konkretan razlog, a ne neke demagogije i filozofije koje godinama slušam po televiziji od ljudi koji igraju muzičkih stolica svake 4 godine i samo se rotiraju.

nek su ih tužili, nek su dobili, sad se trebamo svi mi organozovati i kolektivno tužbu uputiti sudu, pljunite me ako se nebi lancano to povelo i 80% ljudi tuzilo drzavu na kraju , puna kapa ljudima više. znas koliko me je briga ko ce voditi državu B H S ni najmanje, daj mi nekog sposobnog, pametnog, namazanog da donese malo prosperiteta ovo zemlji.

dosta više bošnjak, srbin, hrvat
:thumbup: :thumbup: :bih: :bih:

Svaka cast, vrijeme je bilo da se nesto mrdne s mjesta, ovaj idiotski Dejtonski ustav je obicno sranje, napravljen da se ljudi zbiju u torove sve sa svojim nacionalnim vodjama-lopovima! Da lakse manipulisu, plase i kradu svaki svoje ovce! :D

Dok im vjerski lideri preporucuju strpljenje, sabur i nagradu na "onom svijetu" (za koji se ne zna da li postoji, jel' tako?) dok oni opuhase i pokradose drzavu, uzivajuci na "ovom svijetu" i ne brinuci o kazni ili nagradi na "onom svijetu"! :x

Eto, sad bi se i ja koja sam u kategoriji "ostali" mogla kandidovati na neku visoku drzavnu poziciju, mozda me izaberu..... :lol: :lol: :lol:
Kopenhagen

#177 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Kopenhagen »

zlatiborka wrote:
Arc_Angel wrote:Treba ljudima cestitati, ovo nije pobdjeda samo za Fincija i za njegov racun da bi se mogao kandidovati za clana predsjednistva. ovaj ce se slucaj koristiti i u buducnosti kao primjer kada gradjani BiH budu tuzili drzavu zbog krsenja ljudskih prava i diskriminacije. Nama treba da bude jasno da se to nece desiti preko noci i da ce proci jos godina dok se dosta slucajeva nakupi pred sudom da bi se mijenjao ustav, ali ovo je vec pocetak i znak u kom pravcu treba ici.

jer sto se ja nebih mogao kandidovati a necu da se izjasnim kao B H S porijeklom iz nacionalno mješanog braka, necu da e zovem kako mi neko namece, ja mogu samo da budem Bosanac i Hercegovac, tu rođen, tu odrasto, zivim u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina, ne zove se Bošnja, ni Srbija ni Hrvtska , ovo što sada postoji automatski mi je skraćeno pravo izbora, i protiv svoje volje sam natjeran u jedan od tri tora, pa majka mu stara dokle više. Ovo dejtonsko smeće je nesto najgore sto se moglo dogoditi ljudima u ovoj zemlji, ali od njenog postanka do danas. u stratu ustavom prave segregaciju, diskriminaciju indoktriniraju te, hajde kad covjek skonta nebi mu ni bilo žao što je to tako kad bi se svi ljudi u ovoj državi osjećali tako i osjećali potrebu za tim, ali brate dragi ovo smeće od ustava koje mi imamo je sistemski napravljeno od strane kriminalca koju su i dan danas na vlasti, stavili su nam ga do krajnika jebote, kožu nam odraše a za šta, jel ima iko da mi može reci zbog čega, ima li iko da mi da konkretan razlog, a ne neke demagogije i filozofije koje godinama slušam po televiziji od ljudi koji igraju muzičkih stolica svake 4 godine i samo se rotiraju.

nek su ih tužili, nek su dobili, sad se trebamo svi mi organozovati i kolektivno tužbu uputiti sudu, pljunite me ako se nebi lancano to povelo i 80% ljudi tuzilo drzavu na kraju , puna kapa ljudima više. znas koliko me je briga ko ce voditi državu B H S ni najmanje, daj mi nekog sposobnog, pametnog, namazanog da donese malo prosperiteta ovo zemlji.

Svaka cast, vrijeme je bilo da se nesto mrdne s mjesta, ovaj idiotski Dejtonski ustav je obicno sranje, napravljen da se ljudi zbiju u torove sve sa svojim nacionalnim vodjama-lopovima! Da lakse manipulisu, plase i kradu svaki svoje ovce! :D

Dok im vjerski lideri preporucuju strpljenje, sabur i nagradu na "onom svijetu" (za koji se ne zna da li postoji, jel' tako?) dok oni opuhase i pokradose drzavu, uzivajuci na "ovom svijetu" i ne brinuci o kazni ili nagradi na "onom svijetu"! :x

Eto, sad bi se i ja koja sam u kategoriji "ostali" mogla kandidovati na neku visoku drzavnu poziciju, mozda me izaberu..... :lol: :lol: :lol:
Poznavajući "ozračje" u državi ,da bog da :lol: da te neko imenuje da "obnašaš" iole ozbiljniju "čindbeničku" funkciju
P.S.bolje se prepiši u "konstitutivce"
Kopenhagen

#178 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Kopenhagen »

zlatiborka wrote:

dupli
Last edited by Kopenhagen on 22/12/2009 15:05, edited 1 time in total.
Kopenhagen

#179 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Kopenhagen »

zlatiborka wrote:

.Al hajde,nek se od nečeg krenulo
Last edited by Kopenhagen on 22/12/2009 15:06, edited 1 time in total.
JThomas

#180 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by JThomas »

biće da i u evropskom sudu sjede boljševici, jugonostalgičari i neprijatelji konstitutivnih naroda, kako su često okarakterisani oni koji ukazuju na diskriminatornost dejtonskog ustava :D
Kopenhagen

#181 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Kopenhagen »

JThomas wrote:biće da i u evropskom sudu sjede boljševici, jugonostalgičari i neprijatelji konstitutivnih naroda, kako su često okarakterisani oni koji ukazuju na diskriminatornost dejtonskog ustava :D
Samo će sad ovi "konstitutivni" da među "ostalima" traže podobne :D
iz dna duše

#182 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by iz dna duše »

nokia6170 wrote:
iz dna duše wrote:Ne vrijedi, očito i za "ostale"...
Sve dok ne budemo građanska država, gdje građanin BiH može da se kandiduje i o njegovom izboru odlučuju birači a ne nacionalna pripadnost, da bi se uopće imao pravo kandidovati, imaćemo u našoj zemlji elemente Aparthaida.
Hajd bogati procitaj prvo saopstenje Evropskog suda...kako mozes covjece pricati o necemu, a da prvo ne procitas barem ono najosnovnije.

Jebem ti Bosnu i ovaj nepismen narod .
Ovaj "nepismeni narod" su guje klale pa se i guštera boji...
Znaš, imamo mi mnogo štošta na papiru, a praksa nam je non-stop drugačija...
A ti, samo uživaj u čitanju, treba nama pismenih građana, da nas prosvijetle.
Ja sam ga preletjela, jer odavno ne vjerujem nikakvim saopštenjima, nego samo konkretnim pomacima u praksi.
essex

#183 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by essex »

Kopenhagen wrote:
JThomas wrote:biće da i u evropskom sudu sjede boljševici, jugonostalgičari i neprijatelji konstitutivnih naroda, kako su često okarakterisani oni koji ukazuju na diskriminatornost dejtonskog ustava :D
greska u koracima...ti "ostali" ce sami sebi da biraju one koji ce ih predstavljati, danasnji torasi ce se morati sloziti ko god im izborima bude postavljen...a jos kada bosanci podignu istu tuzbu...odose konstitutivni medjedi u mp3 :D
buzzer

#184 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by buzzer »

iz dna duše wrote:
nokia6170 wrote:
iz dna duše wrote:Ne vrijedi, očito i za "ostale"...
Sve dok ne budemo građanska država, gdje građanin BiH može da se kandiduje i o njegovom izboru odlučuju birači a ne nacionalna pripadnost, da bi se uopće imao pravo kandidovati, imaćemo u našoj zemlji elemente Aparthaida.
Hajd bogati procitaj prvo saopstenje Evropskog suda...kako mozes covjece pricati o necemu, a da prvo ne procitas barem ono najosnovnije.

Jebem ti Bosnu i ovaj nepismen narod .
Ovaj "nepismeni narod" su guje klale pa se i guštera boji...
Znaš, imamo mi mnogo štošta na papiru, a praksa nam je non-stop drugačija...
A ti, samo uživaj u čitanju, treba nama pismenih građana, da nas prosvijetle.
Ja sam ga preletjela, jer odavno ne vjerujem nikakvim saopštenjima, nego samo konkretnim pomacima u praksi.
ova dobra vjest bi trebala da vas raduje, peace!

The Bosnian Constitution, in its Preamble, makes a distinction between two categories of citizens: the so-called “constituent peoples” (Bosniacs, Croats and Serbs) and “others” (Jews, Roma and other national minorities together with those who do not declare affiliation with any ethnic group).
buzzer

#185 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by buzzer »

essex wrote:
Kopenhagen wrote:
greska u koracima...ti "ostali" ce sami sebi da biraju one koji ce ih predstavljati, danasnji torasi ce se morati sloziti ko god im izborima bude postavljen...a jos kada bosanci podignu istu tuzbu...odose konstitutivni medjedi u mp3 :D
ovo treba podhitno uraditi!
michio

#186 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by michio »

Što, jel essexx ne može doći do izražaja kao Bošnjak?
Kopenhagen

#187 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by Kopenhagen »

essex wrote:
Kopenhagen wrote:
To što pričaš je niđe veze.Znašli ti kako se biraju delegati doma naroda ?
JThomas

#188 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by JThomas »

pa vala i raduje. nije da očekujem da će se nešto zaista promijeniti, ali makar neki dokaz iz izvora koji se smatra koliko-toliko nepristrasnim da nije cijeli svijet lud, a konstitutivni pametni.
1gorstak

#189 Re: "Sejdić i Finci protiv države "

Post by 1gorstak »

JThomas wrote:pa vala i raduje. nije da očekujem da će se nešto zaista promijeniti, ali makar neki dokaz iz izvora koji se smatra koliko-toliko nepristrasnim da nije cijeli svijet lud, a konstitutivni pametni.
Ova presuda je bitna jer Dodik govori kako ustavna reforma nije prioritet. Sada imamo sudsku presudu koja kaze da jeste, da postojeci ustav krsi ljudska prava i da je ustavna reforma neophodna. To sto cemo mi u tu reformu svasta natrpati :), to je druga stvar.

Nakon sto se ustav uskladi s raznoraznim deklaracijama o ljudskim pravima i ne bude vise pritisaka (kao sto je ova presuda) da se izvrsi reformu ustava, velikosrpski faktor ce biti teze privoliti na bilo kakav razgovor o ustavnoj reformi. Zato sada treba ici sa maksimalistickim zahtjevima jer poslije ustavne reforme nema vise potrebe da se razgovara o ustavnoj reformi. Poslije toga ce jedna strana drugoj govoriti "Potpisali ste, sta sad hocete ?". Dodik bi najradije da ustav uopste ne diramo i zato je ova presuda jako bitna.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#190 Bio jednom jedan predsjednik

Post by Dado dijasporitus »

Presudom suda u Strasburgu BiH je duzna izmjeniti troclani sastav predsjednistva. Znajuci kako nasi vrli ministri zele pravnu drzavu, brzinom munje ce ignorisati odluku suda i to primjenom poznatog principa ustavne reforme pod nazivom "ne talasaj".
"Presuda je donesena, sada treba preći sa riječi na djela"

Presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom se BiH osuđuje zbog diskriminatorskog odnosa prema Jevrejima i Romima pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH, pozdravio je jedan od podnosilaca prijave Sudu u Strazburu

On je u izjavi Feni kazao kako je svoju prijavu Evropskom sudu za ljudska prava podnio upravo zato što je bio siguran u pozitivan ishod.

"Ni u jednom momentu nije bilo sumnje da je stav našeg ustava, kojim se diskriminišu svi građani BiH koji se ne deklarišu kao pripadnici tri konstitutivna naroda, nešto što je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a pogotovo sa Protokolom 12 Konvencije, kome je BiH pristupila 2005. godine", istakao je Finci.

On izražava zadovoljstvo što je odluka donesena već danas, jer tako BiH ima dovoljno vremena da prije zakazivanja izbora planiranih za oktobar 2010. godine usaglasi Ustav i Izborni zakon sa ovim stavom Evropskog suda za ljudska prava i konačno Ustav dovede u sklad sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Finci napominje i da jedina stvar oko koje se politički lideri u BiH slažu ta da je Ustav BiH potrebno usaglasiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te da sada nakon presude Suda "imaju pravu instrukciju u kom smjeru i kako to treba učiniti".

"Treba preći sa riječi na djela, a to pravno gledajući uopšte nije veliki problem, jer ako postoji saglasnost svih političkih opcija, onda se radi samo o tehničkom pristupu", ustvrdio je Finci.

On naglašava kako su presude Evropskog suda za ljudska prava obavezujuće za BiH. Naime, naša zemlja se na to obavezala ulazeći u Vijeće Evrope.

Kako ističe Finci, još nijedna zemlja nije odbila da izvrši odluku Evropskog suda za ljudska prava, "jer bi nas to dovelo u red zemalja u kojima niti postoji vladavina prava, niti se poštuju zakoni".

Evropski sud za ljudska prava naveo je danas u svojoj presudi da zabrana manjinama da učestvuju na izborima nema objektivno i razumno opravdanje, te je zato u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja zabranjuje diskriminaciju.

Jakob Finci i Rom Dervo Sejdić su odvojeno Sudu u Strasbourgu podnijeli prijave žaleći se da su kao pripadnici nacionalnih manjina u BiH diskriminisani u uživanju pasivnog biračkog prava, koje je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Odredbe Ustava i Izbornog zakona BiH omogućavaju samo pripadnicima tri konstitutivna naroda, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
1gorstak

#191 Re: Bio jednom jedan predsjednik

Post by 1gorstak »

Dado dijasporitus wrote:Presudom suda u Strasburgu BiH je duzna izmjeniti troclani sastav predsjednistva. Znajuci kako nasi vrli ministri zele pravnu drzavu, brzinom munje ce ignorisati odluku suda i to primjenom poznatog principa ustavne reforme pod nazivom "ne talasaj".
Ovu presudu treba pametno iskoristiti kao dodatni pritisak da se izvrsi ustavnu reformu. Ovim se potvrdilo da do ustavne reforme mora doci, sada je fol samo natrpati u listu zahtjeva sve sto nam padne na pamet, pa tek poslije traziti nekakav kompromis i sredinu. Nakon kozmeticke ustavne reforme kao sto je na primjer Aprilski paket ili Prudski paket, situaciju bi bilo jako tesko ponovo pokrenuti s mrtve tacke.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#192 Re: Bio jednom jedan predsjednik

Post by Dado dijasporitus »

1gorstak wrote:
Dado dijasporitus wrote:Presudom suda u Strasburgu BiH je duzna izmjeniti troclani sastav predsjednistva. Znajuci kako nasi vrli ministri zele pravnu drzavu, brzinom munje ce ignorisati odluku suda i to primjenom poznatog principa ustavne reforme pod nazivom "ne talasaj".
Ovu presudu treba pametno iskoristiti kao dodatni pritisak da se izvrsi ustavnu reformu. Ovim se potvrdilo da do ustavne reforme mora doci, sada je fol samo natrpati u listu zahtjeva sve sto nam padne na pamet, pa tek poslije traziti nekakav kompromis i sredinu. Nakon kozmeticke ustavne reforme kao sto je na primjer Aprilski paket ili Prudski paket, situaciju bi bilo jako tesko ponovo pokrenuti s mrtve tacke.
To zvuci fino ali Sud za ljudska prava nema nacin na natjera drzave da sprovedu odluke suda osim da ih kroz Savjet Evrope kazni. Kad predmet vec udje u Savjet Evrope isto postaje kurv.. politicara za uskogrudno podkusurivanje narocito kad je u pitanju Balkanska ujdurma od drzava. Ovakve odluke samo dodatno koriste da iznerviraju narod jer potvrdjuje koliko se nepravde cini u BiH i koliko je sam narod nemocan da ista promjeni.
Lincoln-Burrows

#193 Re: Bio jednom jedan predsjednik

Post by Lincoln-Burrows »

Onda treba uvesti četveročlano predsjedništvo,
pa da budemo rekorderi u svijetu :D
1gorstak

#194 Re: Bio jednom jedan predsjednik

Post by 1gorstak »

Lincoln-Burrows wrote:Onda treba uvesti četveročlano predsjedništvo,
Devet, koliko je bilo u predsjedništvu SFRJ.
Lincoln-Burrows

#195 Re: Bio jednom jedan predsjednik

1gorstak wrote:
Može i devet, i još devet zamjenika,
još samo da o nečemu i odlučuju.
Ali ipak je nelogično da imamo dva entiteta a tri predsjednika,
jednu vojsku i jedanaest policija, tri naroda i dva javna TV servisa,
netko je ovdje jeban u mozak.
1gorstak

#196 Re: Bio jednom jedan predsjednik

Post by 1gorstak »

Lincoln-Burrows wrote:
1gorstak wrote:
Može i devet, i još devet zamjenika,
još samo da o nečemu i odlučuju.
Ali ipak je nelogično da imamo dva entiteta a tri predsjednika,
jednu vojsku i jedanaest policija, tri naroda i dva javna TV servisa,
netko je ovdje jeban u mozak.
Nista od tog nije problem ako ne zelis etnicku podjelu. Ali ako zelis etnicku podjelu, trazices etnicku podjelu svega, broj tri u svemu i ravnotezu na drzavnom nivou. Problem je sto bi Bosnjaci u tom slucaju trazili procenat teritorije jednak procentu kojeg cine u ukupnom stanovnistvu BiH, jer ako ce se dijeliti, neka se dijeli.

Treba traziti da sluzbeni jezici imaju ravnopravan status u programu dva entitetska i jednog drzavnog emitera, to je u skladu sa ustavom, to je borba za ravnopravnost. A traziti etnicku podjelu bez mogucnosti dogovora o teritoriji je gubljenje vremena.
Lincoln-Burrows

#197 Re: Bio jednom jedan predsjednik

1gorstak wrote: Problem je sto bi Bosnjaci u tom slucaju trazili procenat teritorije jednak procentu kojeg cine u ukupnom stanovnistvu BiH, jer ako ce se dijeliti, neka se dijeli.
Što misliš kada bi Kinezi zatražili postotak teritorija na zemlji jednak postotku Kineza na zemlji?
lerdi

#198 Re: Bio jednom jedan predsjednik

Post by lerdi »

Lincoln-Burrows wrote:
1gorstak wrote: Problem je sto bi Bosnjaci u tom slucaju trazili procenat teritorije jednak procentu kojeg cine u ukupnom stanovnistvu BiH, jer ako ce se dijeliti, neka se dijeli.
Što misliš kada bi Kinezi zatražili postotak teritorija na zemlji jednak postotku Kineza na zemlji?
Samo što bi kinezi to radili u tuđim državama. Lijepo ti je poređenje nema šta :-)
1gorstak

#199 Re: Bio jednom jedan predsjednik

Post by 1gorstak »

Lincoln-Burrows wrote:
1gorstak wrote:Problem je sto bi Bosnjaci u tom slucaju trazili procenat teritorije jednak procentu kojeg cine u ukupnom stanovnistvu BiH, jer ako ce se dijeliti, neka se dijeli.
Tvoj komentar sluzi kao ilustracija zasto je etnicka podjela BiH nemoguca: ne moze doci do dogovora oko teritorije. Da se Bosnjacima ponudi jos teritorije na potezu Gorazde-Srebrenica (kako bi i Srebrenica usla u taj bosnjacki entitet), Stolac, Brcko i Lukavicu, oni bi mozda i pristali na etnicku podjelu. Ovako, nema sanse.
KadSeMrtviProbudimo

#200 Re: Bio jednom jedan predsjednik

Post by KadSeMrtviProbudimo »

1gorstak wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
1gorstak wrote:Problem je sto bi Bosnjaci u tom slucaju trazili procenat teritorije jednak procentu kojeg cine u ukupnom stanovnistvu BiH, jer ako ce se dijeliti, neka se dijeli.
Tvoj komentar sluzi kao ilustracija zasto je etnicka podjela BiH nemoguca: ne moze doci do dogovora oko teritorije. Da se Bosnjacima ponudi jos teritorije na potezu Gorazde-Srebrenica (kako bi i Srebrenica usla u taj bosnjacki entitet), Stolac, Brcko i Lukavicu, oni bi mozda i pristali na etnicku podjelu. Ovako, nema sanse.

Pa odakle kome pravo da državnu teritoriju cijepa i dijeli po etničkoj podjeli :? Šta će reći Romi, Jevreji, ovo malo Mađara, na kraju - šta će reći Ostali u BiH, kojih ima jako mnogo.

Zaboravite bilo kakve etničke podjele ovdje, nikad nisu uspijevale, neće ni dalje...
Post Reply