šehidi,muslimani i to...

Locked
zambaklija

#1 šehidi,muslimani i to...

Post by zambaklija »

neznam hoću li uspjeti da se izrazim,ali molim vas bez nekih glupih komentara,pokušavam samo da nađem odgovor na neka pitanja...

evo ovako.....

yuga...Bosna...išarana sa vjerama i nacionalnostima sada a bili smo vazda Bosanci...ima nas koji imamo istočnjačka imena ,tradicije radi,iako znamo ko smo šta smo poturčeni ili ne ,neigra uopšte ulogu,to smo šta smo.
Mnogi moji drugovi su pali u prošlom ratu i većina njih sa islamom ama baš nikakve veze nisu imali sem tog naslijeđe da imamo tako okarekterisana imena..upitaš internet ,dođe ovo:

Ljudi su se borili za život,očuvanje familije,poginuli i sada su Šehidi?Meni strano značenje tog Šehid,
"Šehid (arapski: شهيد, fonol. šahīd, „žrtva ili mučenik“), je religiozni termin u islamu, koji doslovno znači "žrtva". To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju."

E sada,zašto se ti ljudi tako sahranjuju kada se nisu borili za islam već ,kao što reče,na početku da se spase srbovanja i svoju familiju,poslije naravno i za očuvanje Države jedine koju smo imali i imamo.Znam naprimjer najmanje 50 palih da sa islamom u vjerskom smislu nikakve veze nisu imali i sada su iskorišteni u neku svrhu vjersku i političku,ima i Srba i Hrvata (kako ih sada nazivaju) a da se njih pitalo bili bi Bosanci koji su isto pali sa svojim drugovima hesu li i oni šehidi?

Zašto je to tako?Zašto se neki Mujo alk teški,Titoista zatucani trpa u borca za islam?

ovo Mujo je sinonim za mnoge koje sam poznavao i koji nisu međe nama,zar se indentitet nemože graditi na zemlji Bosni bez religijskih mješanja...jbga,neznam drugačije postaviti :cry:
Krushna mrva

#2 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by Krushna mrva »

Zato sto su "genijalci" i kvazi-akademici , potpomognuti klerom uradili sve sto su mogli da Bosance islamskog kulturmnog kruga vezu za Tursku i iskarikiraju vezu sa islamom koja je cesto samo na nivou kulturnog nasledja. Potez v rijedan najdubljeg prezira i prema tom primitivnom mentalitetu i prema samoj steti koju su napravili.
Tvrtko II Kotromanić

#3 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by Tvrtko II Kotromanić »

izmedju ostalog, musliman koji se bori za svoju drzavu, ako pogine postaje sehid
ObserverMode

#4 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by ObserverMode »

zambaklija wrote:neznam hoću li uspjeti da se izrazim,ali molim vas bez nekih glupih komentara,pokušavam samo da nađem odgovor na neka pitanja...

evo ovako.....

yuga...Bosna...išarana sa vjerama i nacionalnostima sada a bili smo vazda Bosanci...ima nas koji imamo istočnjačka imena ,tradicije radi,iako znamo ko smo šta smo poturčeni ili ne ,neigra uopšte ulogu,to smo šta smo.
Mnogi moji drugovi su pali u prošlom ratu i većina njih sa islamom ama baš nikakve veze nisu imali sem tog naslijeđe da imamo tako okarekterisana imena..upitaš internet ,dođe ovo:

Ljudi su se borili za život,očuvanje familije,poginuli i sada su Šehidi?Meni strano značenje tog Šehid,
"Šehid (arapski: شهيد, fonol. šahīd, „žrtva ili mučenik“), je religiozni termin u islamu, koji doslovno znači "žrtva". To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju."

E sada,zašto se ti ljudi tako sahranjuju kada se nisu borili za islam već ,kao što reče,na početku da se spase srbovanja i svoju familiju,poslije naravno i za očuvanje Države jedine koju smo imali i imamo.Znam naprimjer najmanje 50 palih da sa islamom u vjerskom smislu nikakve veze nisu imali i sada su iskorišteni u neku svrhu vjersku i političku,ima i Srba i Hrvata (kako ih sada nazivaju) a da se njih pitalo bili bi Bosanci koji su isto pali sa svojim drugovima hesu li i oni šehidi?

Zašto je to tako?Zašto se neki Mujo alk teški,Titoista zatucani trpa u borca za islam?

ovo Mujo je sinonim za mnoge koje sam poznavao i koji nisu međe nama,zar se indentitet nemože graditi na zemlji Bosni bez religijskih mješanja...jbga,neznam drugačije postaviti :cry:
Nismo.

Evo odgovori ti Tvrtko. Osim toga, uvijek se pri navođenju stradalih pripadnika naše Armije u ratu spominju šehidi i poginuli borci, tako da niko nije isključen.
zambaklija

#5 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by zambaklija »

ObserverMode wrote:
zambaklija wrote:neznam hoću li uspjeti da se izrazim,ali molim vas bez nekih glupih komentara,pokušavam samo da nađem odgovor na neka pitanja...

evo ovako.....

"Šehid: To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju."NIĐE VEZE!

Nismo.

"šehid:To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju."
BHCluster

#6 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by BHCluster »

Trebas se pitati da li su muslimani u ovome ratu ubijani samo zato sto su te vjere bili i ako je mnogi nisu praktikovali osim kada je bajram ili slicno.
zambaklija

#7 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by zambaklija »

BHCluster wrote:Trebas se pitati da li su muslimani u ovome ratu ubijani samo zato sto su te vjere bili i ako je mnogi nisu praktikovali osim kada je bajram ili slicno.
glupost,u stvari i nije..da su mene uhvatili ubili bi me možda zbog imena a evo ja se nikada nisam smatrao niti se sada smatram muslimanom niti ću se smatrati jer niti vjerujem u boga niti u te vjere...ali to je druga tema
Last edited by zambaklija on 05/08/2013 22:28, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by PipiDugaDevetka »

Šehid Igor Pavlović, apsolvent medicine.

BHCluster

#9 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by BHCluster »

zambaklija wrote:
BHCluster wrote:Trebas se pitati da li su muslimani u ovome ratu ubijani samo zato sto su te vjere bili i ako je mnogi nisu praktikovali osim kada je bajram ili slicno.
glupost
Zasto? Jer je ovaj nacin na koji je tema postavlljena lakse da se pljuje po poginulima ili sta vec.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by Truba »

dogodila se inflacija tog imena šehid
toliko se ljudi zove šehidima a ginuli su od ruke supruga žene koju su derali, od alkohola (napije se i na liniju... ili se napije na gladan stomak pa umre), padali sa krovova i kuća ( krali), umirali od običnih bolesti... pa čak šehidima zovu ljude koji su umrli 1998 ili 2003 od posljedica rata...
Krushna mrva

#11 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by Krushna mrva »

PipiDugaDevetka wrote:Šehid Igor Pavlović, apsolvent medicine.
Matere ti, sta si ovim htio reci, kao i onim da se nadas da je Tito preselio kao musliman? Je li ti ponestalo boba?
BHCluster

#12 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by BHCluster »

Krushna mrva wrote:
Matere ti, sta si ovim htio reci, kao i onim da se nadas da je Tito preselio kao musliman? Je li ti ponestalo boba?
Bices ti na pipievom nivou za jednu 20-40 godina pa ce razumjeti.
ObserverMode

#13 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by ObserverMode »

zambaklija wrote: "šehid:To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju."
Rat koji se ovdje odvijao je između ostalog bio i rat za religiju, barem su ga tako shvatali neki. Jer kako drukčije objasniti tekbire prilikom defilea vojske. Oni koji su poginuli među njima su šehidi.

Svako ozbiljan zna da rat 92-95 nije bio rat država nego rat naroda (etnički rat), a osnovni stub Bošnjaka koji je smetao agresoru je upravo bio taj vjerski, obzirom da je ogromna većina Bošnjaka prakticirala Islam ili se u najmanju ruku deklarisala da pripada toj vjeri. Pri tome agresoru nije bio bitan imaginarni Mujo iz SK jer je on i tad i sad bio stroga manjina. A vezano za tvoj uvodni post, rekoh da je za njeg ostavljena odrednica "poginuli borac", tako da ni u kom slučaju nije zakinut.
BHCluster

#14 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by BHCluster »

Jeli ti predsjednik Karadic izjavio da je branio pravoslavlje!
zambaklija

#15 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by zambaklija »

još jednom,definicija šehid:"šehid:To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju."

a na zagrobnom kamenu mu piše na "alahovom putu"?Jeli to znači da je pokojni Igor bio Mudžahedin a ne borac za slobodnu Republiku Bosnu i Hercegovinu?
Krushna mrva

#16 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by Krushna mrva »

BHCluster wrote:
Krushna mrva wrote:
:-) vala trebao be neki neuropsihijatar da pregleda forumase kod prijavljivanja ili bar nekakav IQ test, nema posta da se meraklija ne provali
ObserverMode

#17 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by ObserverMode »

zambaklija wrote:

još jednom,definicija šehid:"šehid:To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju."

a na zagrobnom kamenu mu piše na "alahovom putu"?Jeli to znači da je pokojni Igor bio Mudžahedin a ne borac za slobodnu Republiku Bosnu i Hercegovinu?
Radi se o izolovanom slučaju i ne možeš na osnovu toga pokrenuti raspravu o karakteru rata.
BHCluster

#18 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by BHCluster »

ObserverMode wrote:
zambaklija wrote: "šehid:To je titula koja se daje muslimanima nakon smrti, ukoliko umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tokom rata za religiju."
Rat koji se ovdje odvijao je između ostalog bio i rat za religiju, barem su ga tako shvatali neki. Jer kako drukčije objasniti tekbire prilikom defilea vojske. Oni koji su poginuli među njima su šehidi.

Svako ozbiljan zna da rat 92-95 nije bio rat država nego rat naroda (etnički rat), a osnovni stub Bošnjaka koji je smetao agresoru je upravo bio taj vjerski, obzirom da je ogromna većina Bošnjaka prakticirala Islam ili se u najmanju ruku deklarisala da pripada toj vjeri. Pri tome agresoru nije bio bitan imaginarni Mujo iz SK jer je on i tad i sad bio stroga manjina. A vezano za tvoj uvodni post, rekoh da je za njeg ostavljena odrednica "poginuli borac", tako da ni u kom slučaju nije zakinut.
Da zato su iz Banja Luke protjerani svi bosnjaci i sve dzamije porusene iako su tu stojale stoljecima a na Banjaluku nije pala ni jedna jedina granata, bacena bomba, ili od snajpera da je neko poginuo ono sve civilizacijski.
Nekako s proljeća

#19 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by Nekako s proljeća »

Hajd' ti @zamaklija srolaj šta u pirpaš i laganini furaj svoju furku. Takve furke nisu dopuštene onim koji razum čuvaju . Svakom je data mogućnost izbora, pa i tebi. Sam si odabrao neznanje. Ko zna, mejbi se jednom sam sebi budeš smijao, ali ''čist k'o ruža''...
BHCluster

#20 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by BHCluster »

Krushna mrva wrote:
BHCluster wrote:
Krushna mrva wrote: Matere ti, sta si ovim htio reci, kao i onim da se nadas da je Tito preselio kao musliman? Je li ti ponestalo boba?
a nivo mu je da mu je kompletna familija retardirana, a sestra udata za srbina, pipiju nije lako sem fizičke falinke invalid je u mozak :lol: :lol: :lol:
Za druga pipija nemas ti sta reci covjek koji je nosio transparent ako se dobro sjecam "Jovo Srbine carsija je uz tebe", a ti si sebi ovim postom okoncao prisustvo na forumu. :thumbup:
zambaklija

#21 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by zambaklija »

još jednom,ne negiram ništa što se desilo,srbovanje nam je poznato,ali me muči što su mnogi svrstani u borce na alahovom putu.jer na svim nišanima piše isto,a znam 100/100 da mi taj drug pokojni odnosno,drugovi,nikada iza toga nisu stojali.niti iza alaha niti bilo kojeg boga ili religije...a da su srbi činili što su činili ili i hrvati u hercegovini to uopšte nedovodim u pitanje već samo što se religija stavlja u prvi plan,ko je sebi uzeo za pravo?
BHCluster

#22 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by BHCluster »

zambaklija wrote:još jednom,ne negiram ništa što se desilo,srbovanje nam je poznato,ali me muči što su mnogi svrstani u borce na alahovom putu.jer na svim nišanima piše isto,a znam 100/100 da mi taj drug pokojni odnosno,drugovi,nikada iza toga nisu stojali.niti iza alaha niti bilo kojeg boga ili religije...a da su srbi činili što su činili ili i hrvati u hercegovini to uopšte nedovodim u pitanje već samo što se religija stavlja u prvi plan,ko je sebi uzeo za pravo?
Znas da se takvo nesto moze ispraviti sa dopustenjem porodice poginulog i kraj price.
Bodkin

#23 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by Bodkin »

BHCluster wrote:
Krushna mrva wrote: a nivo mu je da mu je kompletna familija retardirana, a sestra udata za srbina, pipiju nije lako sem fizičke falinke invalid je u mozak :lol: :lol: :lol:
Za druga pipija nemas ti sta reci covjek koji je nosio transparent ako se dobro sjecam "Jovo Srbine carsija je uz tebe", a ti si sebi ovim postom okoncao prisustvo na forumu. :thumbup:
jesi to namjerno citirao onog bolesnika sa brojevima i stavio nick od @krushna mrva?
zambaklija

#24 Re: šehidi,muslimani i to...

Post by zambaklija »

Nekako s proljeća wrote:Hajd' ti @zamaklija srolaj šta u pirpaš i laganini furaj svoju furku. Takve furke nisu dopuštene onim koji razum čuvaju . Svakom je data mogućnost izbora, pa i tebi. Sam si odabrao neznanje. Ko zna, mejbi se jednom sam sebi budeš smijao, ali ''čist k'o ruža''...
jebo me ...ako sam te skonto :?
Locked