Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Trial

#1 Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Trial »

Utisci njegovih bivših studenata,njegova biografija....Kakav je u poređenju sa ostalim prof. matematike tipa Huse Fatkića?
Hunkar

#2 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Hunkar »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: aj teme :D

ljudina :D
Daphna

#3 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Daphna »

:-D Ah, jedan od rijetkih kojeg se rado sjetim.

Doduše, ne znam tog drugog, meni je Šefket predavao na prvoj godini na farmaciji :-) pa sad koliko je moje mišljenje relevantno :roll: :-D

Nekada me kod njega nerviralo ono bezvezno pričanje, kojekakve anegdote, nerazumljivo trabunjanje... No, poslije shvatim da nam je tim nasmijavanjem i pričama totalno nevezanim za matematiku vraćao fokus na predavanje.

Sve u svemu, od mene pozitivno mišljenje.
Trial

#4 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Trial »

Evo ja kao gimnazijalac koji se zanima za matematička takmičenja i matematiku uopšte i osoba koja je upoznata sa ljepotom i težinom matematike,sebi kao uzore stavljam imena matematičara sa korica udžbenika,zbirki zadataka,itd.!!!Ali mi je veliki problem da na netu šta iskopam o njima,za razliku od fudbalera,manekena,političara i to me čini tužnim!!!Pa želim da svama podelim podatke o ovim genijalnim osobama!!!Pa bi bilo dobro da pišete ne samo o Šefketu,nego i o ostalim najboljim matematičarima naše države!?
iceman ze

#5 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by iceman ze »

Na kraju sam nekih svojih akademskih ambicija, i mogu reci da je ovo jedan covjek koji mi je ostavio dubok i neizbrisiv trag. Stvarno mi je kao profesor stvarno drag, i lijepo ga je uvijek sresti negdje u Ferhadiji i neka je vise ovakvih lijepih primjera u nasem obrazovnom sistemu..... :-D
nellington

#6 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by nellington »

Kako promaših ovu simpatičnu temu o Doktoru :) :thumbup:

Kad bih počeo pričati o matematičarima u BiH koje cijenim i koje smatram znalcima svojih oblasti, bilo bi me strah da koga ne preskočim, zato šutim :)
Lutijena

#7 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Lutijena »

Kao što reče Daphna ne znam koliko je moje mišljenje relavantno, jer ni ja nisam studirala matematiku, ali sam imala čast da mi Šefket bude profesor .

Šefket Arslanagić , šta reći nego jednostavno LEGENDA. Jedini prof. matematike kojeg se rado sjećam i na čija sam predavanja rado i redovno išla. Od samog njegovog odnosa prema studentima, uvijek pristupačan, bez arogancije, što je kod nas česta osobina profesora, do samog izlaska na ispit , bez stresa i treme. On mi je dokazao da matematika nije bauk. Rado ga se sjećam i dan danas kada ga sretnem u gradu uljepša mi dan.

PS. Ako budeš polagao/la kod Mede Pepića biti će ti jasno o čemu govorim. :)
nellington

#8 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by nellington »

Kako je Trial nešto želio pročitati i o ostalim matematičarima iz BiH, na drugoj temi sam pisao o akademiku Mahmudu Bajraktareviću: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4064660
Trial

#9 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Trial »

nellington wrote:Kako je Trial nešto želio pročitati i o ostalim matematičarima iz BiH, na drugoj temi sam pisao o akademiku Mahmudu Bajraktareviću: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4064660
Hvala.A pošto vidim da veoma dobro poznaješ bh.matematičare,a u nekim drugim tvojim komentarima sam pročitao da si bio student elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu,a i ja mislim da upišem taj faks,pa bih volio da čujem tvoje mišljenje o matematici(koliko je zastupljena uopšte na elektrotehnici) na tom fakultetu i profesorima matematike na njemu?Čuo sam od nekog da je tu,što se tiče matematike,glavni Huse Fatkić,i da "bi čak i sebe oborio da može"-pa da li je to istina i kakav je to uošte profesor ako ti je predavao,u poređenju sa nekim tipa Šefket Arslanagić?
nellington

#10 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by nellington »

Općenito, na ETFu ima previše matematike za nekog ko ne voli matematiku, premalo za onog ko voli matematiku - to je moj lični stav, ne mora da znači da je objektivan i realan :) Naime, kroz stručne predmete se tradicionalno provlači nešto što se uglavnom naziva "matematika/matematičke metode/matematski aparat", ali što se tako često svede na ono što se zove "račun".

Predmeti koji se zovu matematikom (Matematika 1, 2, Linearna algebra i geometrija, Diskretna matematika (RI), Matematika 3 (AE)) su načinjeni sa namjerom da predstavljaju klasične kurseve analize, algebre i diskretne matematike, i kao takvi su sasvim OK ;)

O profesorima ne bih - i na onoj svojoj temi redovno pišem samo o pokojnicima, i to uvijek samo najbolje :) Ako imaš još nekih pitanja, javi se na PP.
Shoshana

#11 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Shoshana »

Podsjetiste vi mene, bila je nekad tema o Azemu :D Moracu je iskopati, mozda ovi noviji clanovi foruma imaju dodatnih dogodovstina :D
nellington

#12 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by nellington »

Shoshana wrote:Podsjetiste vi mene, bila je nekad tema o Azemu :D Moracu je iskopati, mozda ovi noviji clanovi foruma imaju dodatnih dogodovstina :D
Slabo šta imamo mi novi - pošto je Azem 'uklonjen' iz nastavnog procesa :) Ali svakako je nađi, onako - just for laughs :)
Bušman

#13 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Bušman »

nellington wrote:Općenito, na ETFu ima previše matematike za nekog ko ne voli matematiku, premalo za onog ko voli matematiku - to je moj lični stav, ne mora da znači da je objektivan i realan :) Naime, kroz stručne predmete se tradicionalno provlači nešto što se uglavnom naziva "matematika/matematičke metode/matematski aparat", ali što se tako često svede na ono što se zove "račun".
Ispravka, na ETFu ima puno matematike. Ovo kazem zato sto predmeti na visim godinama AiE (LSAU, DSU, ASIS,DOS, NSAU itd itd itd) se predaju kao da je matematika. To sto ih ne predaju matematicari i ne predaju ih kao sto bi se matematika trebala predavati je druga stvar. Ali je steta sto ih ne predaju inzenjerski. Jedini pravi inzenjerski predmeti na AiE odsjeku su praktikumi i TP na prvoj godini (govorim sa BSc studij).
Shoshana

#14 Re: Šefket Arslanagić ALL ABOUT

Post by Shoshana »

nellington wrote:
Shoshana wrote:Podsjetiste vi mene, bila je nekad tema o Azemu :D Moracu je iskopati, mozda ovi noviji clanovi foruma imaju dodatnih dogodovstina :D
Slabo šta imamo mi novi - pošto je Azem 'uklonjen' iz nastavnog procesa :) Ali svakako je nađi, onako - just for laughs :)
Eno ti je na Umjetnosti i kulturi :D
Post Reply