Sefer i odbrana grada - moje skromno misljenje

Post Reply
Shoshana

#1 Sefer i odbrana grada - moje skromno misljenje

Post by Shoshana »

1) U ljeto/jesen 1992 su organizovani raznorazni konvoji koji su omogucavali zenama sa djecom da napuste grad. Tih je dana po Sarajevu padalo (prema tvrdnji Radio-Sarajeva) i po 5000 granata dnevno!
Nakon izlaska jednog od konvoja Sefer na radiju daje slijedecu izjavu (parafrazirano - ali provjerljivo): Ne treba dopustiti da ovi konvoji izlaze! Prvo - uzimaju ih cetnici kao taoce, drugo - ako dopustimo da zene i djeca izadju iz grada, Sarajevo vise nece biti civilna, nego ratna zona!

Da nam je Radovan bacao granate na djecu - svi smo znali - bio nam je neprijatelj.
Da nam je Sefer poturao tu istu djecu kao glinene golubove - nismo ocekivali. Pa taj je valjda covjek BRANIO nasu djecu? Ili su mu nasa djeca najbolje sluzila ranjena i mrtva - da ima sta da pokazuje svijetu?

P.S. Cetnici nisu ni jedan konvoj zadrzali kao taoce (iako su ustase zaustavljale autobuse i trazile da vide spiskove da mogu iz autobusa izvaditi srpske zene i djecu!), a sa spiska zena i djece koji su trebali izaci preko Djecje ambasade, a nisu mogli jer je Sefer te iste zabranjvao, je poginulo 80-ak zena i djece! Bravo Sefere!!!

2) Molim da se jave SARAJLIJE koji su u redove Armije otisli PRIJE raspisane mobilizacije (dopustam i one koji su otisli poslije prve - ponistene, ali prije druge) jer su svi koji su otisli poslije mobilizacije otisli jer su MORALI (ili zato sto su ih Celo i njemu slicni izvlacili iz podruma).

Koliko vas je poslo za Seferom, a koliko vas je poslo za Jukom i (opet) njemu slicnim? Vikic je tih prvih dana primao samo momke koji su vec imali oruzje - pa nisu mogli svi koji su htjeli. Za Sefera vecina nije ni cula dok ga nisu postavili za KOmandanta odbrane grada...

A sve poslije toga je politika, i borba za moc... pa se stosta lako i zaboravi. Jeste Juka bio sitni kriminalac.... I jeste Alija profur'o '93. Ali treba im dati ono sto im pripada: Bili su tu kad je trebalo i pruzili su nam priliku da u rat udjemo ciste savjesti i neokrvavljenih ruku. Kako je lako pljuvati po ljudima koji vise nisu tu......Al' sve me nesto tjesi, pljuvacete vi i po ovim danasnjim "herojima" - samo dok ih vise ne bude...

I da unaprijed odgovorim - nisam ni Muslimanka ni muslimanka. Moj doprinos u ratu je bio odlazak na posao (pored dvoje djece u pelenama) sve dok (uprkos Seferu) nisam izasla iz Sarajeva. Oba brata su prvoborci u Armiji BiH gdje su i ostali tokom cijelog rata.

Bujrum, pljujte....
zzzzz

Post by zzzzz »

P.S. Cetnici nisu ni jedan konvoj zadrzali kao taoce (iako su ustase zaustavljale autobuse i trazile da vide spiskove da mogu iz autobusa izvaditi srpske zene i djecu!), a sa spiska zena i djece koji su trebali izaci preko Djecje ambasade, a nisu mogli jer je Sefer te iste zabranjvao, je poginulo 80-ak zena i djece! Bravo Sefere!!!
@Shoshana, ne znam je li tvoj razlog neinformisanost ili zlonamjernost ali prvi konvoj koji je izasao iz Sarajeva zadrzan je na Ilidzi (ne sjecam se koliko dug period ali je bilo vise od jednog dana)

Nebi da ulazim u detalje tog nikad spomenutog zlocina jer je vecina iz tog konvoja izabrala sutnju. Pojedini su pricali privatno sta se tamo desavalo
wanderer

Post by wanderer »

Ne znam zasto se ustrucavati pisati o tome, a nakon Srebrenice, Bijeljine, Foce, Kozarca, Grbavice, itd.

Konvoji su vjerovatno epizoda o kojoj se najmanje pisalo, sto upravo i pospjesuje ovakve nebulozne tvrdnje i verzije dogadjaja.
Shoshana

Post by Shoshana »

Obadvoje pricate o konvojima u kojima su pored organizovanih autobusa isli i ljudi u svojim vlastitim automobilima. Slazem se, nisam ispustila zlonamjerno, ja sam govorila o konvojima u kojima su bili SAMO autobusi sa SAMO zenama i djecom.

A cak se i sjecam koji je konvoj bio zaustavljen - jedan je muskarac umro, pa se napravio urnebes, ali se poslije njegova zena javila na radio i rekla da je njen muz umro od srcanog udara kad su mu cetnici naredili da izadje iz automobila i predje u autobus jer su oni naprosto htjeli da ukradu auto...

A kao TAOCI - ni jedan konvoj nije bio zadrzan? Ili ja stvarno ne znam?

I izmedju ostalog, slazem se, otvorite temu pod naslovom "Konvoji iz Sarajeva", ja sam izasla u jednom od njih, i iskustva su mi iz prve ruke!
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Prva dva konvoja su izasla iz Sarajeva sa kratkim zadrzavanjem na Ilidzi i pretresom od strane cetnika Radovana Karadzica. Treci je zadrzan nekoliko dana, ali ipak pusten da prodje za Split.

Karadzicev plan je bio da zatvori sarajevo sa svih strana, terorise ga snjaperima, gladju, granatama i ako dalje nastojeci da sto vise Sarajlija napusti grad, to im je bila politika, zato nisu ni pravili toliko problema oko konvoja. Napusteni grad je daleko lakse osvojityi.

Inace u aprilu je bilo vise dobrovoljaca za TO BiH nego sto je Alija i u snu mogao predpostaviti. Vracali su mnoge sa izgovorom da nema dovoljno oruzja. Da dalje ne duzim, sve sto je do sada objavljeno u Semirovoj knjizi je uglavnmom istina. Vikic je jos tokom mitinga pred Skupstinom (6.4.92) primao dobrovoljce, tome sam bio licno svjedok.
Ja se samo nadam da ce cijela istina izaci na vidjelo vrlo brzo i da ce jednom narod doci pameti.
Zox

Post by Zox »

Novembar 1992. Ne sjecam se datuma, ali bio je to isti dan kad su uhvatili onog pijanog cetnika koji je zalutao autom do nase teritorije (na vrh mi jezika ime). Konvoj krenuo za kiseljak (dalje su trebali za Cesku i Portugal, ja mislim), autobusi, nasa komsinica krenula sa dvoje djece, muz ostao (naravno) u gradu.
Na radiju javljaju da je konvoj zatocen, da dijele raju, da su hrvati poslani pjeske do Kiseljaka a za sudbinu muslimana se "nista ne zna".
Nas komsija na rubu suza dok to govori, a iz Kiseljaka ga zove zena i kaze da je sve u najboljem redu i da ih niko nije poprijeko pogledao.
wanderer

Post by wanderer »

Da ne zaboravimo da je tada (dokazano) pucano na bus u kojima su bila djeca iz Doma Ljubica Ivezic. Pri tome je, koliko se sjecam, poginulo jedno ili dvoje djece.
Last edited by wanderer on 03/12/2005 20:01, edited 1 time in total.
zzzzz

Post by zzzzz »

wanderer wrote:Ne znam zasto se ustrucavati pisati o tome, a nakon Srebrenice, Bijeljine, Foce, Kozarca, Grbavice, itd.

Konvoji su vjerovatno epizoda o kojoj se najmanje pisalo, sto upravo i pospjesuje ovakve nebulozne tvrdnje i verzije dogadjaja.
Zbog toga sto te zrtve ne zele da pricaju o tome javno, mi u tom slucaju nemamo pravo na to

Shoshana, konvoj je zadrzan a zene i djeca su bile smjestene u nekoj od Ilidzanskih skola, takve smo mi informacije tada imali.

Volio bih ako se neko sjeca da tacno kaze koliko dugo je to trajalo.
Pospanko

Post by Pospanko »

ocrniti Sefera, tako da izgleda da je on kriv za pocetak rata, na to mi lici ova tema.

Nisam ni za Sefera a niti protiv njega. Nisam stao '92 ni uz Sefera, Celu, Juku, Cacu... Stao sam 5 aprila 1992 u popodnevnim satima ispred cetnicke gamadi, koja je nakon ultimatuma za predaju oruzja, krenula da ude na Vasin Han.

Konvoji, svi ste izgleda zaboravili Unkovica, taj covjek kao da je u zemlju propao. Konvoji su i tekako zaustavljani. Posljednji bas sa djecom je zaustavljen, djeca i zene su zatvoreni u dvoranu na Ilidzi. Nakon tog dogadaja vise nije bilo konvoja.

Da sam kojim slucajem bio komadant odbrane Sarajeva, sigurno ne bih dozvolio da izade niko, osim bolesnih i ranjenih. Jer ideja da grad napuste civili je ravna predaji. Ovom temom se pokusava osuditi Sefera za smrt djece i civila, da bi se Smrdic i njegova cetnicka bratija oslobodila krivice. Nije Sefer gadao sa brda, nije Sefer gadao djecu po Beogradu... Nego su iz Beograda dolazili da gadaju Sarajevo.

Svi koji su poginuli u gradu Sarajevu, nisu svoje zivote dali uzalud. Sarajevo je opstalo, zahvaljujuci njima. Opstanak Sarajeva je ujedno bio i garant da ce Bosna i Hercegovina opstati. Da je kojim slucajem palo Sarajevo, to bi znacilo i nestanak Muslimana na ovim prostorima.
latif

Post by latif »

shoshtana pa stidis li se svoje gluposti jarane???

prva i osnovno vojnik brani svoju porodicu.
drugo sjeti se sta je bilo sa civilima iz konvoja na ilidzi i to je bio jedini konvoj!!!!
treca stvar sto neko rece raja su stala da brane svoj grad i svoje porodice a sefer je bio prvi medju jednakima.
i mojne gluposti pokretati matere ti tvoje.
cuj ti njemu teme...
jao varalice seoske pa to je strasno!

sefer covjek bio ilegalac pravio Patriotsku Ligu i embrion Armije i sad si se ti nasao da caspri o tome.
ma razguli i sirokim razmacima odavle posto odavde nisi
stella_k

Post by stella_k »

Pospanko wrote:ocrniti Sefera, tako da izgleda da je on kriv za pocetak rata, na to mi lici ova tema.

Nisam ni za Sefera a niti protiv njega. Nisam stao '92 ni uz Sefera, Celu, Juku, Cacu... Stao sam 5 aprila 1992 u popodnevnim satima ispred cetnicke gamadi, koja je nakon ultimatuma za predaju oruzja, krenula da ude na Vasin Han.

Konvoji, svi ste izgleda zaboravili Unkovica, taj covjek kao da je u zemlju propao. Konvoji su i tekako zaustavljani. Posljednji bas sa djecom je zaustavljen, djeca i zene su zatvoreni u dvoranu na Ilidzi. Nakon tog dogadaja vise nije bilo konvoja.

Da sam kojim slucajem bio komadant odbrane Sarajeva, sigurno ne bih dozvolio da izade niko, osim bolesnih i ranjenih. Jer ideja da grad napuste civili je ravna predaji. Ovom temom se pokusava osuditi Sefera za smrt djece i civila, da bi se Smrdic i njegova cetnicka bratija oslobodila krivice. Nije Sefer gadao sa brda, nije Sefer gadao djecu po Beogradu... Nego su iz Beograda dolazili da gadaju Sarajevo.

Svi koji su poginuli u gradu Sarajevu, nisu svoje zivote dali uzalud. Sarajevo je opstalo, zahvaljujuci njima. Opstanak Sarajeva je ujedno bio i garant da ce Bosna i Hercegovina opstati. Da je kojim slucajem palo Sarajevo, to bi znacilo i nestanak Muslimana na ovim prostorima.
Potpisano.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

sosona, na seri !!!!
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

Mozda si zaboravila,da cetnici nisu zaustavili nijedan konvoj sa zenama i djecom iz Srebrenice,nego su ga cak i organizovali.
Otprilike,takav humanisticki plan su imali i sa Sarajevom.I da ih nisu sprijecili.Oni bi sve zene i djecu lijepo poslali iz Sarajeva u konvojima.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Zajebano moralno pitanje, dopustiti ili ne dopustiti izlazak konvoja. S jedne strane spasavas one koji napustaju, a sigurno je da svi ne mogu izaci pa tako ostaju neka druga djeca i zene da ginu i podnose uzase rata, znaci cista diskriminacija. Opet, ko moze oduzeti pravo ikome da se spasi iz ondasnjeg uzasa.
U ratu ne bi trebalo biti privilegovanih ali kako znamo i kako je bilo, to je nazalost neizvodljivo. Sa cisto ratnog stanovista Sefer je u pravu sto je trazio da se takva odluka donese, a moralnost, e tome se uvijek moze diskutovati.
Post Reply