Sedmorica brace

Rasprave o vjerskim temama.
hananah

#1 Sedmorica brace

Post by hananah »

Zna li neko tu pricu? Da li je to legenda ili stvarnost? Da li ste nekad isli da ubacite novac u Sedam brace? Vjerujete li da vam se moze zelja isputiti? Vasa iskustva :)
Ja svoja kazem malo poslije :)
Dezze

Post by Dezze »

Ne znam pricu. Mada sam cuo da bas nisu bili svi sedmorica braca.... Ubacio sam jednom novac, ali nista se nije ni desilo. Nisam ni ocekivao, ne znam ni sto sam ubacio. Ma ne vjerujem ja u te price. :zzzz:
stella_k

Post by stella_k »

Ne znam da li vjerujem ili ne, ali volim otici kod sedam Brace....
Nekako mi bude lakse...Osjetim tamo neku pozitivnu energiju..
Hananah, dobro si se ovog sjetila :)
morti

Post by morti »

Baco sam koju paru jednom il dva puta...ne znam...
Priču o njima smo,bar mislim,svi čuli...al je se ja baš i ne sjećam...
Možel ko da mi pamet drmne... :D
faraon_

Post by faraon_ »

...Davanje novaca i ucenje molitvi kod dzamije sedam brace je daleko od Islama i od Islamske prakse...Ko god da je musliman, a ode tamo ubaci novac i zamoli njih da mu ispune neku zelju neka zna da je pocinio kufr (nevjerstvo) i da je pripisao Allahu druga, a to je grijeh koji Allah ne oprasta...U Islamu jedino Allah ispunajva zelje i jedino On daje nafaku, a to sto su mnogi ljudi odlutali s pravog puta to je druga prica...Samo je dovoljno da pogledate sortu ljudi koja daje novac i moli tamo i sve ce vam biti jasno...
faraon_

Post by faraon_ »

Ko je musliman i hoce da uradi kakvo dobro djelo treba da novac dadne nekom siromahu te onda Allaha zamoli za zelju, a ne mrtve ljude koji su i sami bili obicni grijesnici i smrtnici...
love

Post by love »

Posto sam van Sarajeva(a to je valjda odatle?) nisam nikada cuo za sedmoricu brace.Moze li ko objasniti malo o cemu se radi?

I hananah kakva si ti iskustva imala,zelja ti se ispunila? :)

selam
bpsang

#9 Re: Sedmorica brace

Post by bpsang »

hananah wrote:Zna li neko tu pricu? Da li je to legenda ili stvarnost? Da li ste nekad isli da ubacite novac u Sedam brace? Vjerujete li da vam se moze zelja isputiti? Vasa iskustva :)
Ja svoja kazem malo poslije :)

Ja znam Ivicu i Mricu :D

sad sam ozbiljan.
a gdje se to nalazi
Dezze

Post by Dezze »

Kod Trga Austrije ako ti sta to znaci. Ili "tamo gdje s etrola u gradu okrece."

Jasno!? :-D
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Koliko ja znam ubacivanjem novcica kod "sedam brace" se ne trazi ispunjenje zelje vec se prouci za duse nevino ubijenih ljudi te se zamoli Alaha da sacuva tvoju porodicu i tebe od zla. Dakle moli se opet Alahu a ne ljudima i tu nema nista lose. Sedam brace nije za one koji idu tamo i kazu molim te boze da dobijem na lotu, ili molim te da me momak sutra bazove ili slicne gluposti.
Ja__

Post by Ja__ »

Pa...isplatnije je kupiti zlatnu ribicu :)
Dezze

Post by Dezze »

Ima isto i onaj fazon sa trokutom. Nesto, kao, obidjes sedmoricu brace, staru pravoslvanu crkvu u crkvu Sv. Ante, pa ti s ekao zelja ostvari.... Ko kaze da ne meremo zajedno???? :D
Ja__

Post by Ja__ »

Ma jel' ti to nesto kao Bermudski trougao?O tome pricas jel......aha,pa kad prodjes tu onda se izgubis.Jedino bi onaj madjionicar D.C. uspio :)
rIder

Post by rIder »

kad sam bio mali mislio sam da tu spava king-kong i pravo me strah bilo prolaziti pored :skoljka:
Ja__

Post by Ja__ »

Ja jos uvijek vrjerujem u tu pricu o king-kongu i ako sam sad veJika :)
CiCiban

Post by CiCiban »

A wrote:I ima neko predanje da je davanje sadake za dusu nepravedno osudjenih dobro i odatle obicaj da se ubacuje u sedam brace za sadaku.
U Sarajevu to rade i muslimani i hriscani, boga mi ni ateisti nisu rijetki ;)
ostalo je nejasno ...za ciju dusu? :D

svoju ili.. tih zrtava
ako je za zrtve ?..ne znam kako im se, i zasto novcem treba pomoci.. :D
jer oni su vec tamo gdje nepravde nece biti .....
;)

ako je to cinjenje dobra, radi svoje duse, .. opet je, slozit cete se, priglupo..jer se nepravda nacinjena njima... novcem vise ne moze otkloniti...
naime :cry: .. vec godinama su mrtvi :D ?
rajvosa4ever

Post by rajvosa4ever »

KOLIKO JA ZNAM KOD SEDAM BRACE SE NE IDE DA SE DAJU PARE TE DA BI TI SE BILO KAKVA ZELJA ISPUNILA, NEGO ZBOG SADAKE A USPUT SE I PROUCI RAHMETLIJAMA O KOJIMA GOVORIMO.

NEMA TU NIKAKVIH ZELJA I ISPUNJAVANJA ISTIH.

PA VALJDA SU ONI KOJI ZIVE OVDJE CULI DA POSLIJE NEKE NESRECE ILI BELAJA U KOJOJ STE DOBRO PROSLI RAJA KAZE: "PRAVAC SEDAM BRACE" , ILI MORA DA SI UDIJELIO KOD SEDAM BRACE.
No_Comment

Post by No_Comment »

Kada sam god u Sarajevu ...to mi je neka vrsta obaveze...posjetiti i udjeliti neshto za sadaku...
Edit

Post by Edit »

Ovdje se provlaci jedno pitanje a to je - a ko kupi pare ubacene kod mezarja sedmorici brace...?

Cini se da je vjerovanje ljudi da na taj nacin daju sadaku zivima i pretpostavka da se to daje mrtvim ljudima, osnovna razlika u pristupu.
hananah

Post by hananah »

Mislim da taj novac ide u dobrotvorne svrhe ili u narodnu kuhinju. Neprovjerena informacija ali jako lako moguca.
Ja__

Post by Ja__ »

No_Comment,a da li znas da se sadaka zaradjuje nesvjesno,isto kao i sevap.To zaradjuju rijetki i to oni koji su dobri,a nisu svjesni svoje dobrote,jer to smatraju kao najnormalniju stvar,a ti dokle god zelis da zaradis taj "sevap" odmah da ti kazem :"Nije primljeno"!
CiCiban

Post by CiCiban »

:D naravno .. novac ide zivima :D
tu se slazemo...
ali cemu ga ne odnijeti direktno u kuhinju :? ..ili dati zivima kojima se jos moze pomoci.. :D pitam se ja

nije valjda..da je ona zeljica.. motiF ..?
jedini
CiCiban

Post by CiCiban »

Ja__ wrote:No_Comment,a da li znas da se sadaka zaradjuje nesvjesno,isto kao i sevap.To zaradjuju rijetki i to oni koji su dobri,a nisu svjesni svoje dobrote, jer to smatraju kao najnormalniju stvar,a ti dokle god zelis da zaradis taj "sevap" odmah da ti kazem :"Nije primljeno"!
dRRugim rijecima..naJJnormalnije se smaaatraju .. anđelima ? :D
Ja__

Post by Ja__ »

Ciciban...jebiga,pretjerujes
Post Reply