Ja svoja kazem malo poslije
Sedmorica brace
-
hananah
#1 Sedmorica brace
Zna li neko tu pricu? Da li je to legenda ili stvarnost? Da li ste nekad isli da ubacite novac u Sedam brace? Vjerujete li da vam se moze zelja isputiti? Vasa iskustva 
-
faraon_
...Davanje novaca i ucenje molitvi kod dzamije sedam brace je daleko od Islama i od Islamske prakse...Ko god da je musliman, a ode tamo ubaci novac i zamoli njih da mu ispune neku zelju neka zna da je pocinio kufr (nevjerstvo) i da je pripisao Allahu druga, a to je grijeh koji Allah ne oprasta...U Islamu jedino Allah ispunajva zelje i jedino On daje nafaku, a to sto su mnogi ljudi odlutali s pravog puta to je druga prica...Samo je dovoljno da pogledate sortu ljudi koja daje novac i moli tamo i sve ce vam biti jasno...
-
faraon_
- bpsang
#9 Re: Sedmorica brace
hananah wrote:Zna li neko tu pricu? Da li je to legenda ili stvarnost? Da li ste nekad isli da ubacite novac u Sedam brace? Vjerujete li da vam se moze zelja isputiti? Vasa iskustva
Ja znam Ivicu i Mricu
sad sam ozbiljan.
a gdje se to nalazi
- Drvosjeca iz Dejcica
Koliko ja znam ubacivanjem novcica kod "sedam brace" se ne trazi ispunjenje zelje vec se prouci za duse nevino ubijenih ljudi te se zamoli Alaha da sacuva tvoju porodicu i tebe od zla. Dakle moli se opet Alahu a ne ljudima i tu nema nista lose. Sedam brace nije za one koji idu tamo i kazu molim te boze da dobijem na lotu, ili molim te da me momak sutra bazove ili slicne gluposti.
- CiCiban
ostalo je nejasno ...za ciju dusu?A wrote:I ima neko predanje da je davanje sadake za dusu nepravedno osudjenih dobro i odatle obicaj da se ubacuje u sedam brace za sadaku.
U Sarajevu to rade i muslimani i hriscani, boga mi ni ateisti nisu rijetki
svoju ili.. tih zrtava
ako je za zrtve ?..ne znam kako im se, i zasto novcem treba pomoci..
jer oni su vec tamo gdje nepravde nece biti .....
ako je to cinjenje dobra, radi svoje duse, .. opet je, slozit cete se, priglupo..jer se nepravda nacinjena njima... novcem vise ne moze otkloniti...
naime
-
rajvosa4ever
KOLIKO JA ZNAM KOD SEDAM BRACE SE NE IDE DA SE DAJU PARE TE DA BI TI SE BILO KAKVA ZELJA ISPUNILA, NEGO ZBOG SADAKE A USPUT SE I PROUCI RAHMETLIJAMA O KOJIMA GOVORIMO.
NEMA TU NIKAKVIH ZELJA I ISPUNJAVANJA ISTIH.
PA VALJDA SU ONI KOJI ZIVE OVDJE CULI DA POSLIJE NEKE NESRECE ILI BELAJA U KOJOJ STE DOBRO PROSLI RAJA KAZE: "PRAVAC SEDAM BRACE" , ILI MORA DA SI UDIJELIO KOD SEDAM BRACE.
NEMA TU NIKAKVIH ZELJA I ISPUNJAVANJA ISTIH.
PA VALJDA SU ONI KOJI ZIVE OVDJE CULI DA POSLIJE NEKE NESRECE ILI BELAJA U KOJOJ STE DOBRO PROSLI RAJA KAZE: "PRAVAC SEDAM BRACE" , ILI MORA DA SI UDIJELIO KOD SEDAM BRACE.
-
No_Comment
Kada sam god u Sarajevu ...to mi je neka vrsta obaveze...posjetiti i udjeliti neshto za sadaku...
-
Edit
Ovdje se provlaci jedno pitanje a to je - a ko kupi pare ubacene kod mezarja sedmorici brace...?
Cini se da je vjerovanje ljudi da na taj nacin daju sadaku zivima i pretpostavka da se to daje mrtvim ljudima, osnovna razlika u pristupu.
Cini se da je vjerovanje ljudi da na taj nacin daju sadaku zivima i pretpostavka da se to daje mrtvim ljudima, osnovna razlika u pristupu.
-
Ja__
No_Comment,a da li znas da se sadaka zaradjuje nesvjesno,isto kao i sevap.To zaradjuju rijetki i to oni koji su dobri,a nisu svjesni svoje dobrote,jer to smatraju kao najnormalniju stvar,a ti dokle god zelis da zaradis taj "sevap" odmah da ti kazem :"Nije primljeno"!
- CiCiban
dRRugim rijecima..naJJnormalnije se smaaatraju .. anđelima ?Ja__ wrote:No_Comment,a da li znas da se sadaka zaradjuje nesvjesno,isto kao i sevap.To zaradjuju rijetki i to oni koji su dobri,a nisu svjesni svoje dobrote, jer to smatraju kao najnormalniju stvar,a ti dokle god zelis da zaradis taj "sevap" odmah da ti kazem :"Nije primljeno"!