Sedmicno poskupljenje cijena naftnih derivata
-
St.Germain
#1 Sedmicno poskupljenje cijena naftnih derivata
prije mjesec dana sam napunio tank, litar benzina je kostao 1, 23 EUR. deset dana poslije, litar benzina kosta 1,30 EUR. Posto svakih deset dana moram napuniti tank, jutros odlazim na benzinsku, litar benzina kosta 1, 40 EURA!!! sta ce biti za narednih deset, pedeset, sto dana? Litra benzina 3 eura???
Nego...ne znam da li je dozivljaj lokalnog karaktera, ali vjerujem da nije, jer je cijena barela za sve zemlje ista...Je li ovo laganeze uvod u over and out trenutno raspolozivih izvora nafte i sta mislite kakav ce biti zavrsni scenarij?
Optimisti predvidjaju, da ce se izvori naftnih nalazista iscrpiti do kraja ovog vijeka, pesimisti, pak, predvidjaju kolaps vec do 2030-te.. Posto do sad nije nadjena pametnija alternativa, kako zamisljate svijet bez nafte i sta mislite kako ce taj svijet izgledati?
ps. zamolio bih revnosne moderatore da ne premjestaju temu na drugu sekciju jer je opsteg karaktera
Nego...ne znam da li je dozivljaj lokalnog karaktera, ali vjerujem da nije, jer je cijena barela za sve zemlje ista...Je li ovo laganeze uvod u over and out trenutno raspolozivih izvora nafte i sta mislite kakav ce biti zavrsni scenarij?
Optimisti predvidjaju, da ce se izvori naftnih nalazista iscrpiti do kraja ovog vijeka, pesimisti, pak, predvidjaju kolaps vec do 2030-te.. Posto do sad nije nadjena pametnija alternativa, kako zamisljate svijet bez nafte i sta mislite kako ce taj svijet izgledati?
ps. zamolio bih revnosne moderatore da ne premjestaju temu na drugu sekciju jer je opsteg karaktera
-
neko iz mase
blago se vama.
Da se opet pozalim, svakih 5 dana sipam 13 galona (50L), a galon kosta $3.19
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Kod mene benzin nikad ne poskupljuje...vazda tochim za 20 KM
.
- danas
malena...ambulanta wrote:maleni moj, sta ti je galon?danas wrote:ne znam kako ce izgledati svijet bez nafte, ali ili nece biti nafte ili nece biti novca... jer kod mene najjeftiniji benzin ide jutros $2.89 za galon...
galon je malo manje od 4 litra. mislim oko 3.8 ili tako nesto.
poenta je da je ne tako davno jedan galon kostao oko $1.05-$1.15...
za $15 se mogao napuniti rezervoar...
vidim, toozla ce morati pogurati neke partijske veze, ne moze ovo vise ovako...
-
neko iz mase
dobar ti taj PUHBobi wrote:Kod mene benzin nikad ne poskupljuje...vazda tochim za 20 KM.
-
Bobi
- Forum administrator
Pa sta vi to vozite...tenkovedanas wrote:ma daj...neko iz mase wrote:blago se vama.
svaka tri dana punim rezervoar od 14.5 galona...
-
neko iz mase
javni prevoz u americi odavno postoji, samo nije toliko iskoristen kao u evropi. Po meni su glavni razlog CRNCI IZ GHETTA koji kao jedini upraznjavaju pravo na sjedalo u autobusu. Imajuci alternativu izmedju placanja benzina $5 ili voznje pored takvih nam "komsija", radije cu se opredjeliti na skuplji benzin.danas wrote:aha, pa mozda i amerikanci malo smrsaju...King Kikapu wrote:bice vise biciklista
ili otkriju znacenje rijeci "javni prevoz"...
Ovo moje misljenje dijeli vecina stanovnistva sjeverne amerike
- danas
vizim skroz "normalno" auto...Bobi wrote: Pa sta vi to vozite...tenkove...pa sta se onda zhalite...ha ja. Pa s normalnim auto koji prebacuje s tachke A do tachke B isto kao ti vashi transporteri potrosit cete 2 galona na 100 km...
.
problem je razdaljina izmedju tacke A i tacke B...
-
Bobi
- Forum administrator
Kolika?130 km...danas wrote:vizim skroz "normalno" auto...Bobi wrote: Pa sta vi to vozite...tenkove...pa sta se onda zhalite...ha ja. Pa s normalnim auto koji prebacuje s tachke A do tachke B isto kao ti vashi transporteri potrosit cete 2 galona na 100 km...
.
koje trosi bas tu oko 2 galona na oko 100 km...
Last edited by Bobi on 01/09/2005 20:44, edited 1 time in total.
-
King Kikapu
crnci iz gheta i bosanci iz gheta...neko iz mase wrote:javni prevoz u americi odavno postoji, samo nije toliko iskoristen kao u evropi. Po meni su glavni razlog CRNCI IZ GHETTA koji kao jedini upraznjavaju pravo na sjedalo u autobusu. Imajuci alternativu izmedju placanja benzina $5 ili voznje pored takvih nam "komsija", radije cu se opredjeliti na skuplji benzin.danas wrote:aha, pa mozda i amerikanci malo smrsaju...King Kikapu wrote:bice vise biciklista
ili otkriju znacenje rijeci "javni prevoz"...
Ovo moje misljenje dijeli vecina stanovnistva sjeverne amerike
-
ambulanta
malena,danas wrote:pa oko 50 milja... A to B, pa onda nazad... i tako svaki dan...Bobi wrote:Kolika?danas wrote: vizim skroz "normalno" auto...koje trosi bas tu oko 2 galona na oko 100 km...
jel plantaza pamuka tako daleko?
- danas
vecina gradova nema dobar javni prevoz, jer se masa auto-puteva kroz grad ne moze zvati javnim prevozom.neko iz mase wrote:javni prevoz u americi odavno postoji, samo nije toliko iskoristen kao u evropi.
javni prevoz (u pravom smislu te rijeci) postoji samo u DC-u, NY, Bostonu i Chicagu. ostalo su vecinom neke autobuske linije koje su bogu za plakat. infrastruktura velikih gradova nije prilagodjena njihovim prirastu stanovnistva, pa su tako gradovi poput Atlante, Denvera, Phoenixa, LA, itd. ogledalo saobracajnog uzasa. o potrosnji goriva (tj. o njegovom tracenju) necu ni govoriti (mada je to zapravo tema).
-
Bobi
- Forum administrator
Pa gle ovako..moderno auto od jedno 1400 kubika na otvorenoj cesti pri brzini od nekih 90 km/h troshi 5,5 litara.S povechanom prosjechnom brzinom potrosnja ce se povecati na mozda 6,5 do 7 litara a stignut ces mozda nekih 5 do 10 minuta prije sto je zanemarljivo.Nauchite se stediti...ha ja.danas wrote:Bobi wrote:Kolika?danas wrote: vizim skroz "normalno" auto...koje trosi bas tu oko 2 galona na oko 100 km...