Sedam čuda kantona Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

uvjek dobar gost

#1 Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by uvjek dobar gost »

Izvinjavam se svima ali sam morao pokrenuti ovu temu... ponukan sam inicijativom.. koja bi istina je bila za svaku pohvalu, da situacija nika kakva je...

http://www.ks.gov.ba/cuda/index.html...

ovdje možete pročitati koji su to objekti nominirani i zašto...
Ukoliko neko od forumaša ima slike pomenutih objekata mogao bi ih postirati.. ja lično sam zabrinut za budućnost Sarajeva jer iz godine u godinu grad i njegovo naslijeđe propadaju dok po istom tom gradu niču velike piljare, objekti bez ikakvih dozvola... i šta sve ne... dok je grad fol sve savremeniji, blještaviji... šminkerskiji... prave njegove vrijednosti i njegovo naslijeđe.. propadaju usljed nemara i neznanja nadležnih ...

Pupulacija je kriva ali kriv je sistem koji nikako da shvati da on mora biti inicijator promijena i zagovornik promijene načina pomašanja te iste populacije... kad odem na par mijesta u Sarajevu il njegovoj okolini vidim svu nemoć, nedobronamjernost i javašluk vlasti..
Koja bi Vi mjesta nominirali i šta imate reći o mjestima koja su nominirana, kako bi se situacija mogla popraviti i kako u kratkom roku vratiti bar djelić sjaja gradu koji je to zaslužio...
Alhemicarkaa

#2 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Alhemicarkaa »

Hajde da ne pravim prigovor na postojecu listu, moglo bi se raspravljati, ali vidjecemo pobjednike.
Medjutim, gdje je Inat kuca? Po meni to je najvece cudo Sarajeva i odrazava pravi sarajevski duh.
Corto Maltese

#3 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Corto Maltese »

Pošto poznajem autora alternativne liste, biću slobodan da je prenesem:

http://bask.blogger.ba/arhiva/2008/05/29

Međunarodni odbor glavnih gradova kulture je odabrao Kanton Sarajevo za jednog od pet učesnika u projektu odabira sedam čuda. Uporedo sa stanovnicima Brazilije, Madrida, Barcelone i Nižnji Novgoroda, Sarajlije mogu do 30. juna birati 7 čuda Kantona Sarajevo.

Pa evo moje liste:

Čudo Kantona Sarajevo br. 1: 800 metara nazovi autoputa dionica Blažuj – Mostarsko raskršće. Svi smo zaboravili i kad se počela graditi, i kad je trebala biti gotova. Bilesi ima nešto u onoj legendi o Skadru na Bojani. I ovdje su vile upetljale ruke, pa po noći sruše ono što neimari za dana sagrade.

Čudo Kantona Sarajevo br. 2: Univerzitet u Sarajevu - Stecite zvanje doktora nauka najbrže na svijetu. Doktorirajte za manje od godinu dana. Jedini uslov ispravna stranačka pripadnost i participacija u vlasti. Na vas čekaju dr. Nedžad Branković i dr. Denis Zvizdić.

Čudo Kantona Sarajevo br. 3: Sarajevski javni saobraćaj - Ako i preživite nasrtaje maloljetnika, šikaniranje i izljeve bijesi revizora čudnoga akcenta nećete ni u kom slučaju. Zadovoljstvo vožnje u istruhlim vozilima je nezamjenjivo. Za sve ostalo postoji Master Card.

Čudo Kantona Sarajevo br. 4: MUP KS – Kad ih trebaš oni okreću glavu. Kad ih ne trebaš pendrek po glavi navijača reprezentacije BiH.

Čudo Kantona Sarajevo br. 5: upečatljiva arhitektura naselja Švrakino selo, Buća potok, Buljakov Potok i dr. Svaka fasada jedinstveni dragulj arhitekture. Želite li jeftino i preko noći napraviti privatnu kuću na klizištu – dođite u Sarajevo. Legalizacija prava sitnica – bakšiš.

Čudo Kantona Sarajevo br. 6: Sarajevske raskrsnice. Pokušajte pustiti svoje dijete, makar ono bilo i 6 razred osnovne škole, da pređe neku od njih, kad nervozni vozači voze ka ili sa posla. Rizikujete da ostanete bez potomstva.

Čudo Kantona Sarajevo br. 7: KSC Skenderija – najveći spomenik betonu i sivilu. Da ga samo sprejom išaraju bio bi življi.
Last edited by Corto Maltese on 05/06/2008 13:44, edited 3 times in total.
Alhemicarkaa

#4 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Alhemicarkaa »

uvjek dobar gost wrote:
http://www.ks.gov.ba/cuda/index.html
Fercera link, samo treba izbrisati tackice na kraju :)
uvjek dobar gost

#5 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Uzeh malo vremena i protabirih galeriju slika... 99% slika su starije od 50 godina... to je ono o čemu ja govorim... nekad su putopisci uspoređivali Sarajevo sa Venecijom.. nazivali ovaj grad biserom arhitekture ... grad se ponosio da je ugodan za život .. govorilo se da komšija vrijedi kao i kuća koja se prodaje....
uslikajmo objekte koji su na listi danas... uslikajmo njihovu neposrednu okolinu... na šta bi to ličilo... šta bi se danas imalo kandidovati... mislim na objekte koji su napravljeni u zadnje vrijeme... da nisu to "Fahrini" neboderi... ili jedna od velikih piljara.. u nekom od nekadašnjih gradskih parkova il zelenih površina----

Corto.. pored Skenderije RTV dom bi se mogao kandidovati za monumentalni betonski objekat... da nam pozavide raja sa BBC-a....
Corto Maltese

#6 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Corto Maltese »

Slobodno ti, nemoj ne mene gledat'. :)
Priložena lista je, na žalost, dopunjiva, i po dužini i po širini. :sad:
Alhemicarkaa

#7 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Alhemicarkaa »

Ja bih dodala Bosmal. Cudo po brzini gradnje :)
Hunkar

#8 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Hunkar »

Corto Maltese wrote:Pošto poznajem autora alternativne liste, biću slobodan da je prenesem:

http://bask.blogger.ba/arhiva/2008/05/29

Međunarodni odbor glavnih gradova kulture je odabrao Kanton Sarajevo za jednog od pet učesnika u projektu odabira sedam čuda. Uporedo sa stanovnicima Brazilije, Madrida, Barcelone i Nižnji Novgoroda, Sarajlije mogu do 30. juna birati 7 čuda Kantona Sarajevo.

Pa evo moje liste:

Čudo Kantona Sarajevo br. 1: 800 metara nazovi autoputa dionica Blažuj – Mostarsko raskršće. Svi smo zaboravili i kad se počela graditi, i kad je trebala biti gotova. Bilesi ima nešto u onoj legendi o Skadru na Bojani. I ovdje su vile upetljale ruke, pa po noći sruše ono što neimari za dana sagrade.

Čudo Kantona Sarajevo br. 2: Univerzitet u Sarajevu - Stecite zvanje doktora nauka najbrže na svijetu. Doktorirajte za manje od godinu dana. Jedini uslov ispravna stranačka pripadnost i participacija u vlasti. Na vas čekaju dr. Nedžad Branković i dr. Denis Zvizdić.

Čudo Kantona Sarajevo br. 3: Sarajevski javni saobraćaj - Ako i preživite nasrtaje maloljetnika, šikaniranje i izljeve bijesi revizora čudnoga akcenta nećete ni u kom slučaju. Zadovoljstvo vožnje u istruhlim vozilima je nezamjenjivo. Za sve ostalo postoji Master Card.

Čudo Kantona Sarajevo br. 4: MUP KS – Kad ih trebaš oni okreću glavu. Kad ih ne trebaš pendrek po glavi navijača reprezentacije BiH.

Čudo Kantona Sarajevo br. 5: upečatljiva arhitektura naselja Švrakino selo, Buća potok, Buljakov Potok i dr. Svaka fasada jedinstveni dragulj arhitekture. Želite li jeftino i preko noći napraviti privatnu kuću na klizištu – dođite u Sarajevo. Legalizacija prava sitnica – bakšiš.

Čudo Kantona Sarajevo br. 6: Sarajevske raskrsnice. Pokušajte pustiti svoje dijete, makar ono bilo i 6 razred osnovne škole, da pređe neku od njih, kad nervozni vozači voze ka ili sa posla. Rizikujete da ostanete bez potomstva.

Čudo Kantona Sarajevo br. 7: KSC Skenderija – najveći spomenik betonu i sivilu. Da ga samo sprejom išaraju bio bi življi.
Svaka cast :)

Usput, zaboravio si i renoviranje tramvajske pruge svaka dva mjeseca :P
cleo

#9 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by cleo »

pijaca na stupu, sve u jedan, od igle do lokomotive, strašno zanimljiv dekor jedne metropole... pravo čudo(vište)
Corto Maltese

#10 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Corto Maltese »

...
8. RTV Dom (Sarajevski Stonehange)
9. Bosmal (Najviši neuseljivi objekat na Balkanu, možemo ga zvati i bosMars, dokazano nema života u njemu)
10. Tramvajske šine (Mjesta gdje korozija udara brže i jače nego bilo gdje drugo na cijelome svijetu. Raskrsnice- mjesta gdje i asfalt korodira)
11. Pijaca na Stupu (Zamislite da, gluho bilo, strada kao Pompeja! Kako bi zbunjeni bili arheolozi za dvije hiljade godina)... itd.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#11 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by grunt »

Največe čudo sarajevskog kantona je građanin/građanka Sarajeva!Koliko god da ga/je prcaju u mozak,samo šuti i trpi :D !
Sammurraj

#12 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Sammurraj »

*Corti Malteze,
E bas mi je pao na um RTV Dom, u stvari , i nije tako losa zgrada ( ubi me to sivilo).Mislim da bi se sa dodatkom modernih stakala, izmjenom fasade Dom preporodio.
Corto Maltese

#13 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Corto Maltese »

Grunt, naša seksualna izdržljivost je i ranije bila opjevana. Jedino je smijer prodora promijenjen.
(Htjedoh stavit' "penetracije", ali kontam, bezobrazno je)

Samuraj, i ja mislim da se relativno jeftino može ušareniti i preporoditi.
chuchumbamayumbe

#14 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by chuchumbamayumbe »

Ko li ce ovdje da uzme lovu...?
Alhemicarkaa

#15 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Alhemicarkaa »

grunt wrote:Največe čudo sarajevskog kantona je građanin/građanka Sarajeva!Koliko god da ga/je prcaju u mozak,samo šuti i trpi :D !
To se ne racuna, Gradjani/gradjanke su van svake konkurencije :-)
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#16 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by grunt »

Alhemicarkaa wrote:
grunt wrote:Največe čudo sarajevskog kantona je građanin/građanka Sarajeva!Koliko god da ga/je prcaju u mozak,samo šuti i trpi :D !
To se ne racuna, Gradjani/gradjanke su van svake konkurencije :-)
:lol: :lol: :lol: :lol:
uvjek dobar gost

#17 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Cijena parkinga skočila... 3KM jedan sat... tamo gdje je prije bilo 2KM....

čudo...
klixober

#18 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by klixober »

Definitivno najvece cudo su ova fantomska naselja po okolnim brdima.
chuchumbamayumbe

#19 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by chuchumbamayumbe »

uvjek dobar gost wrote:Cijena parkinga skočila... 3KM jedan sat... tamo gdje je prije bilo 2KM....

čudo...
Jel ovo fakat istina?!?!?
Pa ebote, bicemo sa parkingom skuplji od Tokija i Londona!
Ne gumo da vjerujem!
JThomas

#20 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by JThomas »

primjereniji bi bio naziv "1007 čuda kantona Sarajevo"
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#21 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by mIRCerka »

uglavnom sakralni objekti...
taman bice 2+2+2+1 ovaj jedan sinagoga ili mali hram...i po 3 za svaki od torova...pravoslavna crkva na carsiji + despica kuca je mog guess za pravoslavni tor..
pitt

#22 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by pitt »

ima i cudo miljacka- rijeka zivota :D :D
Mikado

#23 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Mikado »

Fast food kod "Trovaca" ...
Umjetnik a

#24 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Umjetnik a »

uvjek dobar gost wrote:Uzeh malo vremena i protabirih galeriju slika... 99% slika su starije od 50 godina... to je ono o čemu ja govorim... nekad su putopisci uspoređivali Sarajevo sa Venecijom.. nazivali ovaj grad biserom arhitekture ... grad se ponosio da je ugodan za život .. govorilo se da komšija vrijedi kao i kuća koja se prodaje....
uslikajmo objekte koji su na listi danas... uslikajmo njihovu neposrednu okolinu... na šta bi to ličilo... šta bi se danas imalo kandidovati... mislim na objekte koji su napravljeni u zadnje vrijeme... da nisu to "Fahrini" neboderi... ili jedna od velikih piljara.. u nekom od nekadašnjih gradskih parkova il zelenih površina----

Corto.. pored Skenderije RTV dom bi se mogao kandidovati za monumentalni betonski objekat... da nam pozavide raja sa BBC-a....

i sada je samo čekaj da padne kiša
voda do koljena, a cesta tek asfalitirana, a šta bi tek bilo da nije
Umjetnik a

#25 Re: Sedam čuda kantona Sarajevo

Post by Umjetnik a »

chuchumbamayumbe wrote:Ko li ce ovdje da uzme lovu...?
o tome se ne priča
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply