Secerna bolest?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
MmeDeLafayette

#1 Secerna bolest?

Post by MmeDeLafayette »

Dobro veche dragi/e forumashi/ce :)

Nedavno usljed bezazlene kontrole krvne slike mi je zapao jedan detalj, te se ucinio jako nemogucim :/
Naime, nalaz krvi nije radjen na tashte, vec naveche, tacnije tokom noci - sve je u referentnim vrijednostima bilo osim "Glukoze" u krvi koja mi je tu noc skocila na 22,5 mmol/L :(

Eh sada, ovih dana sam planirala otici lijecniku da uradim sve moguce pretrage na dijabetis.
Citala sam neke simptome dijabetisa tipa oslabljen vid, pecenje prilikom mokrenja, ucestalo mokrenje te gubitak tezine... medjudim takvih "simptoma" do sada nisam imala.
Zanima me ima li iko medju vama ko je dijabeticar i ko je mozda, rano obolio od ove bolesti?
Kako sada dalje? Ja sam evo danima nikakva :( nije mi ni do cega, a imam 21 godinu..

Unaprijed hvala svima
Slovka

#2 Re: Secerna bolest?

Post by Slovka »

Imaš li slučajeva dijabetesa u porodici? Sklonost je nasljedna.
I ne, ne moraš imati ništa od tih pobrojanih simptoma, ili prosto na neke od njih nisi obraćala pažnju.
Bitno je da se ne uznemiravaš pretjerano, šećerna bolest se itekako može držati pod kontrolom, to šta disciplinovana ishrana i način života rade je čudo.
A ništa neizvodivo, izbalansiranih više a manje obroka je glavno te ako ti se propiše adekvatna terapija da je se pridržavaš.
Shvati ovo kao signal svog organizma da povedeš računa o njemu :)
Imam nekoliko dijabetičara u svom okruženju, neki od njih su oboljeli još kao djeca i žive normalan aktivan život uz inzulinsku terapiju.
Neovisno od toga da li te stave na inzulin ovisnu ili neovisnu terapiju moći ćeš imati sasvim normalan život.
Dijabetes koji se ne tretira je podmukla bolest, ali kada se na vrijeme otkrije i tretira drži se u granicama normalnog vrlo lako.
Zato rastereti se, utučenost i psihičko stanje direktno utiču i na to stanje :) i imaj u vidu da za tu vrstu oboljenja postoje sasvim uspješne terapije.
njonjica

#3 Re: Secerna bolest?

Post by njonjica »

MmeDeLafayette wrote:Dobro veche dragi/e forumashi/ce :)

Nedavno usljed bezazlene kontrole krvne slike mi je zapao jedan detalj, te se ucinio jako nemogucim :/
Naime, nalaz krvi nije radjen na tashte, vec naveche, tacnije tokom noci - sve je u referentnim vrijednostima bilo osim "Glukoze" u krvi koja mi je tu noc skocila na 22,5 mmol/L :(

Eh sada, ovih dana sam planirala otici lijecniku da uradim sve moguce pretrage na dijabetis.
Citala sam neke simptome dijabetisa tipa oslabljen vid, pecenje prilikom mokrenja, ucestalo mokrenje te gubitak tezine... medjudim takvih "simptoma" do sada nisam imala.
Zanima me ima li iko medju vama ko je dijabeticar i ko je mozda, rano obolio od ove bolesti?
Kako sada dalje? Ja sam evo danima nikakva :( nije mi ni do cega, a imam 21 godinu..

Unaprijed hvala svima
Pozz Mme
Jesi uradila pretrage?

Nemoj da panicis nego malo povedi racuna o ishrani....moj muz je dijabeticar tipa 2 i zivi sasvim normalnim, kvalitetnim zivotom, cak se i skinuo sa inzulina.
Za pocetak, jedi puno svjeze prase...

Javi sta je bilo.
Post Reply