Secerna bolest
Moderator: anex
-
_someone
#1 Secerna bolest
Isao danas vaditi nalaze cisto da vidim jesam li zdrav, i sve je uredu osim toga sto sam imao malo povisen secer..0,5 iznad granice cini mi se, ona doktorica me toliko isprepadala odmah kao da postoji mogucnost da je secer, zakazala mi za 2 dana opet da dodjem izvaditi nalaze.Pa dok ne prodju ta dva dana da pitam vas sto se razumijete u ovo, ako vas ima naravno, postoji li mogucnost dijabetesa iako je tako malo iznad granice, bar se meni 0,5 cini malo...i vazno je napomenuti da sam 7,8 sati prije pojeo mesni narezak i popio casu mlijeka iako znam da ne smijem, ali nije moja greska jer su mi u bolnici pomjerili vadjenje nalaza za dan ranije i rekli da nema veze sto sam vecerao tako kasno, a ja svugdje po internetu citam da je zabranjeno jesti 8 do 12 sati prije toga i nadam se da bi to mogao biti razlog povisenog secera..pa eto ako ko ima kakvo iskustvo neka podijeli, ja sam toliko isprepadan da ne znam sta bi, jbg momku od 20 godina nije drago cuti da postoji mogucnost secerne bolesti 
-
serum
#2 Re: Secerna bolest
kao prvo, napiši tačno kolika ti je bila glukoza prilikom nalaza koji si radio....drugo,nebitno je to što si noć prije jeo bilo šta, jer 2h nakon jela kod nedijabetičara šećer se mora normalizovati....
-
_someone
#3 Re: Secerna bolest
Pa ako je normalna razina do 7, znaci meni je bilo 7,5 bar mislim, mozda sam i zamjenio to sa nekim drugim rezultatom jer je zaista bilo puno rezultat, vadio sam svasta nesto, ali eto mislim da je toliko..provjericu str sa doktoricom opet
Edit:sad nalazim negdje da 7 nije normalna razina, da je manje, bice da sam zamjenio neke rezulate mozda, uglavnom povisen je bio za 0,5, to mi je doktorica rekla, javicu str sve tacno
Edit:sad nalazim negdje da 7 nije normalna razina, da je manje, bice da sam zamjenio neke rezulate mozda, uglavnom povisen je bio za 0,5, to mi je doktorica rekla, javicu str sve tacno
-
serum
#4 Re: Secerna bolest
Normalne vrijednosti glukoze u krvi iznose: 3,5-6,1 mmol/l, a ti imaš preko 7.
Da bi se dijabetes dijagnosticirao, moraš imati jedan od ova 3 parametra:
1) razina glukoze u krvi (GUK) veća je od 7,0 mmol/L
2) UK (glukoza u krvi) je veći od 11,1 mmol/L (200 mg/dL) dva sata nakon uzimanja 75 g glukoze oralno kao pri testu tolerancije glukoze
3) simptomi hiperglikemije i GUK viši od 11.1 mmol/L
ili tromjesečni šećer veći od 6,5
Nažalost, ti si na tašte imao vrijednost već 7,5 to predstavlja osnov za dijagnosticiranje dijabetesa, naročito ako je krv uzeta iz vene (ne iz prsta, te ako se nalaz veći od 7, ponovi još jednom pri slijedećem nalazu).
Pošto si već u bolnici, doktori će ti vjerovatno raditi ove dodatne nlaze. Da li se debeo, gojazan?Imaš li u bližoj porodici dijabetičara (mama,otac,nana,dedo)?
Nemoj se prepadati iako imaš dijabetes, jer je to bolest koja se lako da kontrolirati, a najviše ishranom i održavanjem tjelesne težine normalnom uz tablete a kasnije inzulin.....
Da bi se dijabetes dijagnosticirao, moraš imati jedan od ova 3 parametra:
1) razina glukoze u krvi (GUK) veća je od 7,0 mmol/L
2) UK (glukoza u krvi) je veći od 11,1 mmol/L (200 mg/dL) dva sata nakon uzimanja 75 g glukoze oralno kao pri testu tolerancije glukoze
3) simptomi hiperglikemije i GUK viši od 11.1 mmol/L
ili tromjesečni šećer veći od 6,5
Nažalost, ti si na tašte imao vrijednost već 7,5 to predstavlja osnov za dijagnosticiranje dijabetesa, naročito ako je krv uzeta iz vene (ne iz prsta, te ako se nalaz veći od 7, ponovi još jednom pri slijedećem nalazu).
Pošto si već u bolnici, doktori će ti vjerovatno raditi ove dodatne nlaze. Da li se debeo, gojazan?Imaš li u bližoj porodici dijabetičara (mama,otac,nana,dedo)?
Nemoj se prepadati iako imaš dijabetes, jer je to bolest koja se lako da kontrolirati, a najviše ishranom i održavanjem tjelesne težine normalnom uz tablete a kasnije inzulin.....
-
_someone
-
serum
#6 Re: Secerna bolest
ne sekiraj se, možda si i nasekiran što si u bolnici, ito može doprinijeti povišenju šećera u krvi, ja vjerujem da nemaš dijabetes, naročito ako nemaš nikavih simptoma istog
-
_someone
#7 Re: Secerna bolest
Pa nemam nikakvih simptoma bas, ali eto vidjecemo sve za 2 dana, nadam se da je sve uredu..hvala druze na odgovorima
)
-
The Realist
#8 Re: Secerna bolest
Uradi test sam, ako te zanima:

Piše ti koliko šta daje bodova i ne smiješ preko 7 imati, da bi se posumnjalo na isti, ali i ovo je samo radi orijentacije dato, jer često postoje drugi razlozi za navedene stvari, pogotovo kada su hrana i piće u pitanju.
Bitno je napomenuti da simptomi diabetesa se znaju pojaviti tek kod viših vrijednosti od spominjanih 11,1mmol/l, tako da to što nemaš simptome, ne znači da bolest nije tu.
Najbolji parametar je mjerenje glukoze u krvi i ustvari jedini validan i preko 11,1 u bilo koje doba je skoro siguran znak diabetes mellitusa, s tim što dok prelazi 7 velike su šanse da se radi o diabetesu.
Ne pišem ovo da bih te isprepadao, nego samo ne želim da nekim slučajem odlučiš izostaviti kontrolu, pošto nemaš simptoma. Obavezno otiđi, da se što prije kreneš s tim boriti, a onda imaš odlične šanse za dobrom kontrolom. Također, obavezno posjeti savjetovalište i poslušaj šta ti kažu, te odmah da ti kažem, zaboravi na dijetetske proizvode i tzv. proizvode za diabetičare, jer nisu to kako se predstavljaju.

Piše ti koliko šta daje bodova i ne smiješ preko 7 imati, da bi se posumnjalo na isti, ali i ovo je samo radi orijentacije dato, jer često postoje drugi razlozi za navedene stvari, pogotovo kada su hrana i piće u pitanju.
Bitno je napomenuti da simptomi diabetesa se znaju pojaviti tek kod viših vrijednosti od spominjanih 11,1mmol/l, tako da to što nemaš simptome, ne znači da bolest nije tu.
Najbolji parametar je mjerenje glukoze u krvi i ustvari jedini validan i preko 11,1 u bilo koje doba je skoro siguran znak diabetes mellitusa, s tim što dok prelazi 7 velike su šanse da se radi o diabetesu.
Ne pišem ovo da bih te isprepadao, nego samo ne želim da nekim slučajem odlučiš izostaviti kontrolu, pošto nemaš simptoma. Obavezno otiđi, da se što prije kreneš s tim boriti, a onda imaš odlične šanse za dobrom kontrolom. Također, obavezno posjeti savjetovalište i poslušaj šta ti kažu, te odmah da ti kažem, zaboravi na dijetetske proizvode i tzv. proizvode za diabetičare, jer nisu to kako se predstavljaju.
-
Brus Lee
#9 Re: Secerna bolest
Obicno se 3x mjeri secer, /jos 2x pored toga sto vec imas/. Ako ti sve tri vrijednosti /pretpostavljam da ti je prva vrijednost 6,6/ budu ispod 7,2 a vece od 6,1 onda je to intolerancija na glukozu. Nije diabetes, ne zahtjeva lijecenje u smislu da moras koristiti lijekove, ali je stepenica prije diabetesa /nesto slicno kao sto je angina pektoris stadij ispred infarkta/. Ako ti bude intolerancija na glukozu, moras drasticno smanjiti unos kuhinjskog secera i povecati fizicku aktivnost, tj. "samo" promjeniti svoje zivotne navike i povremeno kontrolisati SUK. Generalno gledajuci /sa medicinskog i tvog licnog aspekta/ ti bi trebao Bogu zahvaljivati sto si uradio te lab nalaze. Rano otkrivanje oboljenja, dok je u pocetnoj fazi ili dok se jos nije ni pojavilo - tvoj slucaj, ako bude intolerancija, i jeste cilj skrining pregleda, periodicnih pregleda, sistematskih i sl. Zamisli sta bi bilo u buducnosti da nisi otisao u lab. Bolje sprijeciti nego lijeciti._someone wrote:Pa nemam nikakvih simptoma bas, ali eto vidjecemo sve za 2 dana, nadam se da je sve uredu..hvala druze na odgovorima)
-
_someone
#10 Re: Secerna bolest
Eh ovako, danas sam opet bio kod doktorice..znam da mi je zakazala za dva dana, ali eto ja sinoc nisam nista jeo od 6 sati pa danas odem nekako preko reda jer uskoro moram nazad u grad gdje studiram.I pogrijesio sam za jucer, secer mi je bio 6.21, ali danas je bio veci 6,63..uputila me da vadim neke druge nalaze opet, HbA1, tako se zove...pa cemo vidjeti sutra, kaze da ovo ne bi trebalo ukazivati na secer, ali eto da je bolje da uradim jos ove nalaze, cini mi se da je rekla da je to prosjecni secer u zadnja 3 mjeseca..i hvala svima na odgovorima 
-
corei3
#11 Re: Secerna bolest
Kratko i jasno pitanje: da li šećeraši mogu osjećati vrućinu nalik temperaturi iako nemaju temperaturu.