EdoI wrote:Vi govorite i o peruti u kosi, ono što sam ja napisao se odnosi na strašno perutanje, ljuštenje i crvenilo čela i iza uha, dugo je to meni trajalo ali kad je baš kulminiralo nisam ni izlazio iz kuće, tako grozno je izgledalo. Tad sam imao nekih drugih zdravstvenih problema pa mi je usput (dakle, otišao sam zbog nečeg drugog, ne dermatitisa) doktor opće prakse rekao da uzmem betametazon, zapravo prvi put sam uzeo Kuterid ali to je potpuno isto, vama je u apoteci dovoljno tražiti betametazon. Prvi put je trebalo nekih 4-5 mazanja preko noći da se u potpunosti oporavim, a sad na svaki znak pojave perutanja brzo reagujem i namažem jednom, i to bude dovoljno da ostanem miran u narednih mjesec-dva... I tako.
Ono što je problem da ovaj betametazon djeluje tamo gdje se maže, tako da perut po kosi još uvijek nisam riješio. Koristio sam raznih šampona, sjećam se da mi je Rekonazol pomogao ali se brzo vratilo, a zadnje što sam koristio je Squamorum koji mi je riješio perut na prednjem dijelu tjemena, ali po leđima i ramenima je i dalje snijeg jer je ostalo nazad.
Promijenio sam dermatologa, ovaj mi je sad preporučio Oronazol. Poslao mamu da mi uzme, ona se vrati sa Mycosebom, rekao je apotekar da se radi o istom... Može li mi neko reći je li Mycoseb stvarno ima uglavnom isto što i Oronazol?
Zdravo, ja sam koristio Oronazol, nakon Rekonazola. Oronazol je skuplji i blazi, mislim da ga proizvode Slovenci, dok Rekonazol proizvode Makedonci. Mycoseb, Oronazol, Rekonazol, Nizoral (mislim da je na zapadu najpoznatiji) su jaki preparati bazirani na ketakonazolnoj osnovi. Otprilike isto rade, samo sto su neki malo blazi i skuplji, a neki su agresivniji i jeftiniji. Za usporedbu radi, ja dok sam koristio Rekonazol, kostao je 9 KM, a Ornazol 27 KM. Kao sto cijena kaze, Oronazol je bio bolji. Oba su jake, crvene boje, s tim sto je Oronazol malo i ruzicast. Miris im nakon nekog vremena izaziva mucninu u stomaku. I danas mi je muka kada se sjetim onog mirisa.
Rekonazolmi je jedno vrijeme pomagao, pa sam presao na Oronazol koji mi je takodjer jedno vrijeme pomagao. Seboreicni dermatitis ne izaziva celavost, ali ovi samponi mogu da izazovu. Ljudi koji imaju seboreicni dermatitis znaju vrlo dobro koliko voda ustvari "przi" njihovu kozu i susi je.