SEAT LEON
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Hodidjed
#1 SEAT LEON
Zivo me interesuje iskustvo vlasnika ove vozilice. Ima li ga ko?
Planirao sam to sebi zbaviti, ali ne znam koji je motor bolji od kojeg, koje godiste je bolje od kojeg, koliko kostaju dijelovi, gdje se moze servisirati, popravljati, itd.
Ko ima kakve informacije?
Ima li kakva konkretna web-stranica gdje se mogu pogledati specifikacije?
Hvala
Planirao sam to sebi zbaviti, ali ne znam koji je motor bolji od kojeg, koje godiste je bolje od kojeg, koliko kostaju dijelovi, gdje se moze servisirati, popravljati, itd.
Hvala
Last edited by Hodidjed on 04/09/2008 09:11, edited 1 time in total.
- ranger
#2 Re: SEAT LEON
joj i meni se pravo svidja onaj stari... a i novi samo sto je zara!
ajmo, ako ko ima kakvih iskustava....navali
ajmo, ako ko ima kakvih iskustava....navali
-
radijator
#3 Re: SEAT LEON
Vozio sam ovog novog Leona 1.9 TDI, dosta dobar motor, a relativno štedljiv. Odličan i po gradu i na otvorenoj cesti.
To auto ima zaista fantastičan dizajn, bolesno dobro izgleda, međutim interijer je po meni jako jeftin.
Cijena mu nikako ne odgovara kvalitetu izrade. Dizajn za 10, ali unutrašnost... ne znam, za 40+ hiljada maraka možeš sigurno nači kvalitetnije.
Ali opet to je stvar ukusa, meni je podjednako bitan i vanjski i unutrašnji izgled i kvalitet izrade. A kada bih već raspolagao sa 40 hiljada, ne bi ih sigurno skršio na Leona.
To auto ima zaista fantastičan dizajn, bolesno dobro izgleda, međutim interijer je po meni jako jeftin.
Cijena mu nikako ne odgovara kvalitetu izrade. Dizajn za 10, ali unutrašnost... ne znam, za 40+ hiljada maraka možeš sigurno nači kvalitetnije.
Ali opet to je stvar ukusa, meni je podjednako bitan i vanjski i unutrašnji izgled i kvalitet izrade. A kada bih već raspolagao sa 40 hiljada, ne bi ih sigurno skršio na Leona.
-
Peca
#4 Re: SEAT LEON
Ja vozim Leon-a, 2002. god. 1,9 TDI već pola godine i do sad sam prezadovoljan. Nedavno sam išao na dalji put, na otvorenom mi je trošio 4,3 l a po gradu 5-6 l, ne ide više, naravno ne čepim ga
Vizuelno znaš kako izgledaju tako da ti nemam tu šta pričati...
Što se tiče servisiranja i toga, nemam ti pojma jer hvala Bogu do sad ništa nije otišlo...
Ako te još nešto interesuje pitaj...
Što se tiče servisiranja i toga, nemam ti pojma jer hvala Bogu do sad ništa nije otišlo...
-
Monsignor
#5 Re: SEAT LEON
Nisam imao Leona ali jesam Toleda 2004 sto je isto ako ne gledas zadnji kraj i imam samo pozitivna iskustva.
Auto je na podvozju Bore, Audi A3 i Octavie. Motor je bio TDI 110 KS sa bosh pumpom.
Instrument tabla je iz starog audia 3.
Jedini problem koji sam imao je sto prekidac spustanja vozacevog stakla nekad nije regaovao na prvo koljeno (da se samo malo spusti)... i to je sve
sto je prizant ces minorno.
Serivisiranje radi svaki VW/skoda servis jer su dijelovi isti naravno sto se mehanike tice.
Da ne duzim, u svakom slucaju ako se odlucis na Leona neces pogrijesiti a po meni je ljepsi i od Bore/Golfa i Octavie.
Sretno.
Auto je na podvozju Bore, Audi A3 i Octavie. Motor je bio TDI 110 KS sa bosh pumpom.
Instrument tabla je iz starog audia 3.
Jedini problem koji sam imao je sto prekidac spustanja vozacevog stakla nekad nije regaovao na prvo koljeno (da se samo malo spusti)... i to je sve
Serivisiranje radi svaki VW/skoda servis jer su dijelovi isti naravno sto se mehanike tice.
Da ne duzim, u svakom slucaju ako se odlucis na Leona neces pogrijesiti a po meni je ljepsi i od Bore/Golfa i Octavie.
Sretno.
- Hodidjed
#6 Re: SEAT LEON
Kakav je iznutra? Udoban, funkcionalan, prostran, kvalitet materijala?Peca wrote:Ja vozim Leon-a, 2002. god. 1,9 TDI već pola godine i do sad sam prezadovoljan. Nedavno sam išao na dalji put, na otvorenom mi je trošio 4,3 l a po gradu 5-6 l, ne ide više, naravno ne čepim ga![]()
Koliko kilovata ima taj 1.9 TDI motor i koliko kosta godisnja registracija(osiguranje)? Kakvo je ubrzanje?
-
Peca
#7 Re: SEAT LEON
Mah, nisam ti ja sad neki stručnjak što se toga tiče. Uglavnom i udoban je i prostran i funkcionalan, bar meniHodidjed wrote: Kakav je iznutra? Udoban, funkcionalan, prostran, kvalitet materijala?
Koliko kilovata ima taj 1.9 TDI motor i koliko kosta godisnja registracija(osiguranje)? Kakvo je ubrzanje?
Ovaj moj ima 81 kw, a prva registracija me došla 650 KM, jer sam ga uveo iz vana, pa ono prva registracija je skuplja, a svaka sljedeća bi trebala biti 500 i nešto KM. Ubrzanje je dobro
Uglavnom, ja bi ti toplo preporučio ako si već odlučio uzimati auto i imaš tu lovu da uzmeš Leon-a. Naravno, ti sad vidi šta možeš naći, ali je auto fkt odlično...
Sretno!
- DoradO
#8 Re: SEAT LEON
http://www.index.hr/auto/baza/prikaz.as ... 82&tip=101Hodidjed wrote:Zivo me interesuje iskustvo vlasnika ove vozilice. Ima li ga ko?
Hvala
et tu su one osnovne informacije
ako uzmes tdi preko 100 KS biti ces prezadovoljan i nikad te nece iznevjeriti
moj buraz vozi leona a ja golfa - on leona radi vanjstine ja golfa radi unutrasnjosti - znaci sve je do ukusa
leon i golf unutra nimalo nisu slicni ... jer je kod leona i slabija izolacija i sve zvoni od plastike -
isto tako leon je princ s vana u odnosu na golfa koji je jako jednostavan
uglavnom auto za 5
- Hodidjed
#9 Re: SEAT LEON
Hvala na infu...
Vidim na toj web-stranici da ima verzija 1.9 TDI ali 90KS. Valjda je i taj OK (?).
Vidim na toj web-stranici da ima verzija 1.9 TDI ali 90KS. Valjda je i taj OK (?).
- DoradO
#10 Re: SEAT LEON
sigurno ne ide mnogo slabije ... znas kako ja to gledam .. prije sam uvijek mjerio auta po tome koliko koji ima KS (nije da nije bitno) ali kad su mi ljudi objasnili sta znaci obrtni momenaat onda to uvijek prvo gledam kod auta a ovdje mozes vidjeti da nije mnogo manji kod ovog sa 90 KS a ako je to onaj isti iz G4 a ja mislim da jeste onda ne mozes naci stedljiviji od ovog od 90 KSHodidjed wrote:Hvala na infu...
-
nx
#11 Re: SEAT LEON
Ako ces proslu generaciju, uzmi 1.9 tdi (i crveno) i neces se pokajati.
-
Treble
#12 Re: SEAT LEON
Odlican auto samo sto ih malo ima. A za istu cijenu moze se kupiti Toledo... 
-
dimu
#13 Re: SEAT LEON
svakako bolji izbor od Golfa 5, u biti isto auto, a seat se ne krade
a i jeftiniji je sto je najbitnije heh
a izvana je ljepsi od golfa, ali je zato unutra stvarno promasaj, meni pomalo ruzno i jako oskudno izgleda
a izvana je ljepsi od golfa, ali je zato unutra stvarno promasaj, meni pomalo ruzno i jako oskudno izgleda
-
Wolfheart
#14 Re: SEAT LEON
bolji od golfa 5? smijesno za reci.
ne, nije bolji, ali cisto ok auto. motori su standardni iz VW koncerna, osobno preporucam FR izvedbu sa TFSI motorom 200 ks. mljaci.
unutrasnjost pomalo cudnog dizajna, no plastika jedna od najlosijih na trzistu - zaista strasno za nepovjerovat.
auto izgleda jako dobro, agresivno, FR verzija ljepota. ukratko, auot se kupuje zbog dizajna i VW motora.
ne, nije bolji, ali cisto ok auto. motori su standardni iz VW koncerna, osobno preporucam FR izvedbu sa TFSI motorom 200 ks. mljaci.
unutrasnjost pomalo cudnog dizajna, no plastika jedna od najlosijih na trzistu - zaista strasno za nepovjerovat.
auto izgleda jako dobro, agresivno, FR verzija ljepota. ukratko, auot se kupuje zbog dizajna i VW motora.
- Irelevantan
#15 Re: SEAT LEON
Vozim Seata Toleda 1.9 TDI 110 KS iz 2000 godine. Vozilo je isto kao Leon samo što je sedan. Prezadovoljan sam sa tim vozilom, kompletno podvozje i motor je identično sa onim iz Golfa 4 i Škode Octavie.
Ako nađeš očuvan primjerak nemoj puno da razmišljaš kupi, eh da po mogućnosti uzmi što jači diesel motor ima ih i sa 130 ks i 150 ks pa na šta naletiš.
Ako nađeš očuvan primjerak nemoj puno da razmišljaš kupi, eh da po mogućnosti uzmi što jači diesel motor ima ih i sa 130 ks i 150 ks pa na šta naletiš.
- templar31
#16 Re: SEAT LEON
I sam sam nedavno trazio auto. Zbog toga sto se vw puno krade, a u BiH se puno uvlace sluzbeni golfovi 4. koji su otresli po 320 ili 360 000 km, odlucim se za Seat Cordobu.
U Seatima mladjim od 2000. godine nalaze se motori iz vw grupacije, isti kao i u golfovima 4.
Meni je super dovoljan moj tdi od 66 kw ili 90 ks, a i na Leonovu sasiju to je sasvim dovoljno, a potrosnja se krece u razumnih 4,5 - 5,5 l.
Dijelove imas po ovlastenim Seat-Skoda servisima, samo je problem sto je, u slucaju da je dio koji rijedje crkava, ponekad potrebno cekati po 20-30 dana da ti stigne dio kad porucis. Cijene su standardne cijene dijelova za VW grupaciju i nisu previse skupe.Naravno, kad vozis auto od 15-ak hiljada, ne mozes traziti da je lamela 50 KM.
Ganjaj da je auto preslo do 150 000 km.
U Seatima mladjim od 2000. godine nalaze se motori iz vw grupacije, isti kao i u golfovima 4.
Meni je super dovoljan moj tdi od 66 kw ili 90 ks, a i na Leonovu sasiju to je sasvim dovoljno, a potrosnja se krece u razumnih 4,5 - 5,5 l.
Dijelove imas po ovlastenim Seat-Skoda servisima, samo je problem sto je, u slucaju da je dio koji rijedje crkava, ponekad potrebno cekati po 20-30 dana da ti stigne dio kad porucis. Cijene su standardne cijene dijelova za VW grupaciju i nisu previse skupe.Naravno, kad vozis auto od 15-ak hiljada, ne mozes traziti da je lamela 50 KM.
- Hodidjed
#17 Re: SEAT LEON
Koliko dugo vec imas Cordobu i sa kakvim kvarovima si se susretao?templar31 wrote:I sam sam nedavno trazio auto. Zbog toga sto se vw puno krade, a u BiH se puno uvlace sluzbeni golfovi 4. koji su otresli po 320 ili 360 000 km, odlucim se za Seat Cordobu.
- templar31
#18 Re: SEAT LEON
Cordoba je kod mene cca 2 mjeseca (oko 2000 kilometara).
Susreo sam se sa najglupljim kvarom u vozackoj karijeri.
"Crkao" mi je motoric za elektronsko podizanje prozora i pao mi je prozor suvozacev, skroz se otvorio.Problem je sto nema rucke pa da ti vintas i rucno zatvoris vec mi je tako prozor ostao otvoren.
Kad sam otisao kod njih u ASA servis, nisu imali podizac na stanju, pa su morali zaglaviti prozor samo da stoji zatvoren, dok dio ne dodje.
Nakon 20-ak dana podizac je stigao i odvezao sam da mi naprave.Podizac je oko 120 KM, cijeli racun 190 KM.
Rekli su mi da ovi podizaci znaju cesto otici kod skoda, seat, pa cak i audija, problem je najveci u tome sto se prozor ne moze zatvoriti bez skidanja "tapacirunga" sa vrata.
"Crkao" mi je motoric za elektronsko podizanje prozora i pao mi je prozor suvozacev, skroz se otvorio.Problem je sto nema rucke pa da ti vintas i rucno zatvoris vec mi je tako prozor ostao otvoren.
Kad sam otisao kod njih u ASA servis, nisu imali podizac na stanju, pa su morali zaglaviti prozor samo da stoji zatvoren, dok dio ne dodje.
Nakon 20-ak dana podizac je stigao i odvezao sam da mi naprave.Podizac je oko 120 KM, cijeli racun 190 KM.
Rekli su mi da ovi podizaci znaju cesto otici kod skoda, seat, pa cak i audija, problem je najveci u tome sto se prozor ne moze zatvoriti bez skidanja "tapacirunga" sa vrata.
- Hodidjed
#19 Re: SEAT LEON
U cemu je fol s tim "obrtnim momentom"?DoradO wrote:sigurno ne ide mnogo slabije ... znas kako ja to gledam .. prije sam uvijek mjerio auta po tome koliko koji ima KS (nije da nije bitno) ali kad su mi ljudi objasnili sta znaci obrtni momenaat onda to uvijek prvo gledam kod auta a ovdje mozes vidjeti da nije mnogo manji kod ovog sa 90 KS a ako je to onaj isti iz G4 a ja mislim da jeste onda ne mozes naci stedljiviji od ovog od 90 KSHodidjed wrote:Hvala na infu...
Fakat nemam pojma.
-
dimu
#20 Re: SEAT LEON
nisam rekao da je bolje auto,nego bolji izbor za kupovinuWolfheart wrote:bolji od golfa 5? smijesno za reci.
a ne moze biti bolji kad ima uglavnom iste dijelove motore i mjenjace kao i golf, moze bit isti heh
- Hodidjed
#21 Re: SEAT LEON
Po licnom iskustvu, tek kad predjes 15.000 km bez nekog posebnog kvara, mozes reci da si uzeo dobar auto. Evo, sve nesta kukaju na Fiate, a ja vozikao Fiata dvije godine, 25.000 km bez i jednog kvara ( i ti motorici za prozore su i dalje citavi).templar31 wrote:Cordoba je kod mene cca 2 mjeseca (oko 2000 kilometara).
Koliko je Cordoba presla prije nego sto ces je uzeti?
- templar31
#22 Re: SEAT LEON
Cordoba je dosla iz Austrije sa oko 160 000 km na satu, i provjereno je da je kilometraza original.Kod diesela se cesto vraca kilometraza, tako da su upravo sumnjiviji oni sa malom kilometrazom, a i servisna koju je imao do prije 2 god pokazivala je servise na 120 000 Km, tako da je to, plus zadnje dvije godine, otprilike to.
Sto se tice obrtnog momenta to je najlakse objasniti kao "obrtaji u kojima auto najbolje vuce". Obrtni moment se najbolje moze objasniti kod kamionskih motora, kod kojih je izrazito velik (primjetio si da broj kilowata ili KS kod kamiona obicno ide oko 300-400 KS sto je otprlike kao 2-3 jaca tdi motora npr "Passata" od 150 KS. Medjutim taj kamion moze povuci 20 puta vise nego ta dva tri recimo passata-to je upravo zbog velikog obrtnog momenta).
Ukoliko je max. obrtni moment smjesten nisko npr oko 1500-2000, to znaci da taj auto najbolje vuce u niskim obrtajima, i da mu treba mali gas da bi vukao kako treba, dok masine kod kojih je smjesten visoko cesto i iznad 3500 obrtaja, te masine moras "prziti" u visim obrtajima da bi dobro vukle.
Primjetio si vjerojatno nekad kod autobusa, da su oni na obrtomjeru na 3000 o/ minuti vec u "crvenom", dieseli oko 4500 pocinju sa "crvenom zonom" a benzinci negdje oko 5500 pocinju da "crvene". To je upravo zbog turaznosti masine i obrtnog momenta.
Sto se tice obrtnog momenta to je najlakse objasniti kao "obrtaji u kojima auto najbolje vuce". Obrtni moment se najbolje moze objasniti kod kamionskih motora, kod kojih je izrazito velik (primjetio si da broj kilowata ili KS kod kamiona obicno ide oko 300-400 KS sto je otprlike kao 2-3 jaca tdi motora npr "Passata" od 150 KS. Medjutim taj kamion moze povuci 20 puta vise nego ta dva tri recimo passata-to je upravo zbog velikog obrtnog momenta).
Ukoliko je max. obrtni moment smjesten nisko npr oko 1500-2000, to znaci da taj auto najbolje vuce u niskim obrtajima, i da mu treba mali gas da bi vukao kako treba, dok masine kod kojih je smjesten visoko cesto i iznad 3500 obrtaja, te masine moras "prziti" u visim obrtajima da bi dobro vukle.
Primjetio si vjerojatno nekad kod autobusa, da su oni na obrtomjeru na 3000 o/ minuti vec u "crvenom", dieseli oko 4500 pocinju sa "crvenom zonom" a benzinci negdje oko 5500 pocinju da "crvene". To je upravo zbog turaznosti masine i obrtnog momenta.
- Hodidjed
#23 Re: SEAT LEON
Ispade, da, "sto manje obrtaja obrtnog momenta ima, to bolja masina"?
Efikasnija?

Efikasnija?

- templar31
#24 Re: SEAT LEON
Manje-vise je kolicina njutn-metara uskladjena sa snagom motora.
Bitno je u kojem rezimu je max obrtni moment smjesten.
Ako je smjesten u niskim obrtajima, to auto super vuce na laganom gasu.
Ako je visoko, moras nacepiti gas da bi osjetio da dobro vuce.
Japanska auta, poglavito honde imaju visoko smjesten obrtni moment i zato su zujalice, dok su npr stari 6-aci, kao npr. Citroen ajkula ili stari mercedesi poznati kao drumske krstarice.
Bitno je u kojem rezimu je max obrtni moment smjesten.
Ako je smjesten u niskim obrtajima, to auto super vuce na laganom gasu.
Ako je visoko, moras nacepiti gas da bi osjetio da dobro vuce.
Japanska auta, poglavito honde imaju visoko smjesten obrtni moment i zato su zujalice, dok su npr stari 6-aci, kao npr. Citroen ajkula ili stari mercedesi poznati kao drumske krstarice.
- Chemist
#25 Re: SEAT LEON
Ne mora da znaci, fundamentalno razlicita koncepcija kod dizela i benzinaca diktira da dizeli imaju nisko a benzinci visoko postavljen maksimalni obrtni momenat. Takodjer treba imati na umu da je potrosnja kod dizela znacajno manja samo na niskim obrtajima dok se ako ga cepis razlika smanjuje na samo 3-4 %, uz napomenu da je fizicko trosenje dizela kod visokih obrzaja mnooogo vece nego benzinca. U principu bolje je imati nesto manje konja a vise Nm jer onda je auto elasticnije i ne moras stalno saltati. Najmanje ce ti dizel trositi na i oko (dakle +- 200-250) obrtaja oko maximalnog obrtnog momenta (to ces naci u tehnickoj knjizi pise nesto u smislu max KS 150/4000 rpm, max Nm 300/2000 rpm), ako ga fino vozis moze pravo malo da trosi (Octavia 2002 90 KS, 3,9 l na otvorenom, kombinacija 5 l), ako mene pitas uzeti ces najmanji TDI dakle 90 KS jer je to najmanje opterecen motor u smislu KS koje izvlaci iz 1898 ccm a samim time ima i vece sanse da izdrzi vise kilometraze, za primjer G4 GTI TDI (sve crveno) koji ima 150 KS vrlo rijetko prelazi preko 150 000 bez kvara jer je motor prosto preopterecen. A to i sam mozes skontat iz isto kubika jedan ima 90 a drugi 150 KS, ko ce vise izdrzati. Isto kada ti poneses 10 i 40 kg, kada vise mozes da hodas...Hodidjed wrote:Ispade, da, "sto manje obrtaja obrtnog momenta ima, to bolja masina"?
Efikasnija?
Last edited by Chemist on 09/09/2008 01:02, edited 1 time in total.