Seat Ibiza 6L,koji motor odabrati?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bic
#1 Seat Ibiza 6L,koji motor odabrati?
Hvala svima
Last edited by bic on 26/06/2020 00:56, edited 1 time in total.
-
almir90
#2 Re: Seat Ibiza 6L,koji motor odabrati?
Imam je ja, 1.4 16v jači motor 74 kw, kod mene je evo druga godina. Što se tiče tog motora potrošnja ti je po gradu oko 9 litara, može i manje, zavisi sve od gužve, načina vožnje itd., pa ne bih puno o tome.
Pazi kada budeš kupovao da je redovno ulje mijenjano, ako nije čuje se u motoru kao da čvakće nešto, obično kada uzbrdo ideš primijeti se na jačem gasu - leteći ležajevi su u pitanju. Aluminijski je blok, pa treba gledati da nisu prije dosipali vodu, ja sam recimo u ovo vremena dosuo možda 2-3 deca permanta.
Mana na tom autu je letva volana, ima zaštitnu plastiku na sastavu (ne znam tačno kako se zove), pukne ona, iscuri ulje i ide reparacija. Cijena reparacije je 350 KM.
Solidan auto za te pare, ako te šta još zanima pitaj.
Pazi kada budeš kupovao da je redovno ulje mijenjano, ako nije čuje se u motoru kao da čvakće nešto, obično kada uzbrdo ideš primijeti se na jačem gasu - leteći ležajevi su u pitanju. Aluminijski je blok, pa treba gledati da nisu prije dosipali vodu, ja sam recimo u ovo vremena dosuo možda 2-3 deca permanta.
Mana na tom autu je letva volana, ima zaštitnu plastiku na sastavu (ne znam tačno kako se zove), pukne ona, iscuri ulje i ide reparacija. Cijena reparacije je 350 KM.
-
UmaX
#3 Re: Seat Ibiza 6L,koji motor odabrati?
Sam si sebi sve odgovorio, najbolje ti je ic na 1.4 16V benzinac. Sve su to VW motori u Ibizi, 1.4MPI u Fabiji Mk1 jest bio Skodin (poznas ih po snazi, 44 i 50kW, svi ovi 16V su 55kW+).bic wrote:Pozz,planiram kupovinu ovog automobila,godiste od 2004-06.,s tim da redizajn kaci 2006.godinu ali nije mi pod obavezno da bude redizajnirana vec najveca dilema je izbor motora:
1.9 TDI 130 HP-prejak,nepotrebno mi je to
1.9 TDI 100tinjak HP-ne prelazim veliki broj kilometara,na granici 10 000 godisnje,dizne,zamajac.turbina,ne znam da li bih se usudio na rizik tih skupih stavki
1.4 TDI-nemiran trocilindras,radije bih zaobisao
1.2 benzinac-vjerovatno je to preslabo a i koliko sam cuo pun je nekih gresaka
e sad sustina pitanja,izbor izmedju dva 1.4 benzinska motora,od 75 i 100 hp,nije mi bitna jacina vec pouzdanost,kazu da je jedan skodin a drugi VW,koji je bolji i za preporuku,jel neko imao iskustva s nekim od ova dva motora...
Hvala svima
- bic
#4 Re: Seat Ibiza 6L,koji motor odabrati?
A druze,to je valjda i to,tesko da tu covjek i moze nesto puno vise sto se testiranja motora tice,malo osluhnuti rad,kako prima gas i ponasa se pri pustanju istog,malo opteretiti nekim usponom i pomoliti se Bogu,najbolje ces nakon par mjeseci znati sta si uzeoalmir90 wrote:Imam je ja, 1.4 16v jači motor 74 kw, kod mene je evo druga godina. Što se tiče tog motora potrošnja ti je po gradu oko 9 litara, može i manje, zavisi sve od gužve, načina vožnje itd., pa ne bih puno o tome.
-
almir90
#5 Re: Seat Ibiza 6L,koji motor odabrati?
Ma tako ti dođe, sve je to lutrija i šta naletiš. I kod mene su belaji krenuli nakon par mjeseci. Koliko god čovjek gledao i pregledao, pazio, nikad ne znaš šta će da te zapadne. Uglavnom, solidan autić za te pare. Ja sam mislio još jednu-dvije godine ganjati pa zamijeniti ili za noviju Ibizu, ili Leona.bic wrote:
A druze,to je valjda i to,tesko da tu covjek i moze nesto puno vise sto se testiranja motora tice,malo osluhnuti rad,kako prima gas i ponasa se pri pustanju istog,malo opteretiti nekim usponom i pomoliti se Bogu,najbolje ces nakon par mjeseci znati sta si uzeo