SDP u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za promjenu Ustava
-
m17
#1 SDP u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za promjenu Ustava
SARAJEVO – Socijaldemokratska partija BiH je u Parlamentu BiH pokrenula inicijativu za promjene Ustava BiH, rečeno je danas na pres-konferenciji te stranke u Sarajevu. Iznoseći neke od ključnih odrednica te inicijative, član Predsjedništva SDP-a Boro Bjelobrk kazao je da se ta stranka, polazeći od temelja državne suverenosti BiH izražene u odlukama ZAVNOBIH-a, zalaže za ustrojstvo Republike kao suverene, demokratske, socijalne, sekularne i decentralizirane države u postojećim granicama.
Suverenitet i vlast, dodao je on, pripada građanima – državljanima BiH. «BiH je decentralizirana država regija utemeljenih na funkcionalnim, ekonomskim, prostornim, geografskim i komunikacijskim, kulturnim i tradicijskim te evropskim kriterijima regionalizacije. Jedinice lokalne samouprave su općine i gradovi, a jedinice regionalne samouprave su regije», kazao je Bjelobrk.
Dodao je da se građanima BiH jamči pravo da biraju i da budu birani za zakonodavne organe BiH na teritoriji cijele BiH. Ustavom se jamče ljudska prava i slobode, suglasno Europskoj povelji, na način da se unutarnje ustrojstvo vlasti učini znatno racionalnijim, učinkovitijim i jeftinijim.
«Posvećen većem zapošljavanju mladih ljudi, svim socijalnim zaštitama pa i mirovinskim, boljem obrazovanju, zdravstvenom i socijalnom osiguranju, zainteresiran za poreske reforme i europske standarde življenja, SDP BiH će tražiti nova ustavna rješenja», kazao je Bjelobrk.
Mislim da je ovo odlican potez SDP-a i da se ovako mijenja Ustav i uredjenje BiH, a ne preko novina...
Suverenitet i vlast, dodao je on, pripada građanima – državljanima BiH. «BiH je decentralizirana država regija utemeljenih na funkcionalnim, ekonomskim, prostornim, geografskim i komunikacijskim, kulturnim i tradicijskim te evropskim kriterijima regionalizacije. Jedinice lokalne samouprave su općine i gradovi, a jedinice regionalne samouprave su regije», kazao je Bjelobrk.
Dodao je da se građanima BiH jamči pravo da biraju i da budu birani za zakonodavne organe BiH na teritoriji cijele BiH. Ustavom se jamče ljudska prava i slobode, suglasno Europskoj povelji, na način da se unutarnje ustrojstvo vlasti učini znatno racionalnijim, učinkovitijim i jeftinijim.
«Posvećen većem zapošljavanju mladih ljudi, svim socijalnim zaštitama pa i mirovinskim, boljem obrazovanju, zdravstvenom i socijalnom osiguranju, zainteresiran za poreske reforme i europske standarde življenja, SDP BiH će tražiti nova ustavna rješenja», kazao je Bjelobrk.
Mislim da je ovo odlican potez SDP-a i da se ovako mijenja Ustav i uredjenje BiH, a ne preko novina...
- morti
ma ja...sda,hdz i sds narod uzima za ozbiljno fala bogu...što je koalicija za 2 godine napravila,sveti trio će za 222...bosmen wrote:Sve je ovo dobro, samo je žalosno što je SDP to pokrenuo jer od toga nema ništa .Niko njih više ne uzima za ozbiljno i sve im fol inicijative propadnu.Kasno Zlatko na Kosovo stiže ,kako neko reče.
-
KraljTvrtkoII
SDP se nesmije nikada vise vjerovati, bar dok je Zlatko na celu. Jedno je sta pricaju a drugo sta stvarno rade. Bili su prvi u rusenju zakona Republike BiH i uvodjenu zakona nametnutog daytonskog "ustava", pisanog rukom ratnih zlocinaca i izdajnika Republike BiH. Prvi su na talasima velikosrpstva poceli traziti "teroriste" medju Armijom BiH, izjednacavajuci ih sa agresorima na Bosnu kolaboracionistima velikosrpske i velikohrvatske politike.
Zlatko je neprijatelj Bosne jos od prvih dana, kada je zajedno sa Alijom lobirao po Americi da se Armiji Bih ne odobri ukidanje embarga na oruzje.
Ovu ideju o vracanj na snagu jedinog legalnog i legitimnog Ustava Republike BiH preuzeli su od patriota Bosne http://www.republikabih.net, misleci da ce tako pobjediti na izborima. radi se o jos jednoj prevari, jer cim pobjede radit ce na tome da ukinu Bosnu potpuno, kao i do sada, iduci djonom na zrtve agresije i genocida i ulizujuci se velikosrpskom lobiju medjunarodne zajednice. Zlatko je bio i ostao karijerista, pragmaticar, koji nebi trepnuo okom da proda cijelu Bosnu za par mandata.
Zlatko je neprijatelj Bosne jos od prvih dana, kada je zajedno sa Alijom lobirao po Americi da se Armiji Bih ne odobri ukidanje embarga na oruzje.
Ovu ideju o vracanj na snagu jedinog legalnog i legitimnog Ustava Republike BiH preuzeli su od patriota Bosne http://www.republikabih.net, misleci da ce tako pobjediti na izborima. radi se o jos jednoj prevari, jer cim pobjede radit ce na tome da ukinu Bosnu potpuno, kao i do sada, iduci djonom na zrtve agresije i genocida i ulizujuci se velikosrpskom lobiju medjunarodne zajednice. Zlatko je bio i ostao karijerista, pragmaticar, koji nebi trepnuo okom da proda cijelu Bosnu za par mandata.
-
zeleni walter
- drndalo
#11 Re:
A prijasnji je bio pravi ? Sve med i mlijeko zlatniJem kasikama smo kasikali...? Samo ne znam za kojeg vakta se vise kasikalo, za SDA-demokratija kasika, ili za zaGRAbih 100% kasika...?airwing wrote:![]()
Bojim se da priču o neglasanju za naciJonalne stranke treba prodavati Mostaru i Banjaluci.
Bošnjaci su probali taj lažni recept.
Ti si tek poseban slucaj bolesnika i manipulatora...KraljTvrtkoII wrote:SDP se nesmije nikada vise vjerovati, bar dok je Zlatko na celu. Jedno je sta pricaju a drugo sta stvarno rade. Bili su prvi u rusenju zakona Republike BiH i uvodjenu zakona nametnutog daytonskog "ustava", pisanog rukom ratnih zlocinaca i izdajnika Republike BiH. Prvi su na talasima velikosrpstva poceli traziti "teroriste" medju Armijom BiH, izjednacavajuci ih sa agresorima na Bosnu kolaboracionistima velikosrpske i velikohrvatske politike.
Mens'cini da ti ne znas ko je potpisao taj sporazum, a bogami ni ko je na prviJem izborima nakon rata pobjedjivao, samim tim i ko je provodio i ukidao kojesta...
Kao pripadnik ABiH svo vrijeme rata, ja cu ti reci da je u toj istoj Armiji bilo jedinica koje po svemu zadovoljavaju teroristicke definicije, i koje se nisu borile ni za sta osim za svoj uski "cilj", a koji najcesce nije bio Republika BiH... Bilo je tu razne halashe...
Alija i Zlatko lobirali za embargo...? Ne mogu da vjerujem da sam ja dosao u situaciju da branim Aliju... Ova tvrdnja je vise stupidna nego netacna...
Velikosrpski lobi medjunarodne zajednice ? Ti si prespavao NATO bombardovanja istih ? Poznato je da se "svoji" podrzavaju najbolje bas tako sto ih se rasturi nadmocnom vojnom silom...
Ti vjerovatno iz svoje zavjetrine u Mannheim-u (ako si u rasejanju, da ne kazem muhadzirluku) ili u informativnoj sluzbi 1. Korpusa (ako si slucajno bio ovdje u ratu) i ne znas bas kako rat izgleda, i vjerovatno vjerujes da je obrat vojne situacije 1995 god. koji je doveo do Dayton-a dosao sam od sebe, bez uticaja i pomoci Amerikanaca? Ti vjerujes u to da ako nesto nismo vojno mogli pomaknuti znacajno par godina, sve padne za 15 dana samo od sebe ?
Ovakvom prizemnom propagandom kojom ne znam sta mislis postici, osim pokojeg klika na svoj jadni web samo sramotis ime koje si odabrao koristiti na forumu, a koji bi se sada okretao u grobu da moze da vidi kakva bistrina "trosi" njegovo ime...
- Dr. Kuca
#12 Re: SDP u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za promjenu Us
ja bi volio pogledati taj video i taj govor o zlatnim kasikama ako igdje ima? Zlatko je htjeo i krst da stoji u Sarajevu. Al nece moci.
-
hizo ramidovic
#13 Re: SDP u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za promjenu Us
kakvo je ovo njesra za izvlacenjem tema starih 10 godina?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#14 Re: SDP u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za promjenu Us
Dopis iz centrale. Poslije ljeta su izborihizo ramidovic wrote:kakvo je ovo njesra za izvlacenjem tema starih 10 godina?
- drndalo
#15 Re: SDP u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za promjenu Us
Jebemti, upecah se ko saran. Ni na pamet mi ne bi da pogledam datum... A ovaj sto mu replicirah je vjerovatno vec umro od starosti... Stidim se... Mea culpa... 
- BHCluster
#16 Re: SDP u Parlamentu BiH pokrenuo inicijativu za promjenu Us
Jebes Ustav sta cemo sa nezaposlenim?