SDP
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#8826 Re: SDP
KO god bio ministar u bilo kojoj zemlji bilo čega, mora biti svjestan da je ministar i istomišljenicima i neistomišljenicima i ateistima i vjernicima i da mu je dužnost da im svima bude ministar. Suljagić je jako nespretno radio neke stvari, bespotrebno je komplicirao i stvarao socijalne tenzije i podjele. Jednako smo građani ove zemlje, jednako nas se tiče zakon, molili se mi ili ne..
Često kad je on u pitanju sjetim se omiljene rečenice "Con la iglesia hemos dado amigo" (Na crkvu smo udarili prijatelju) iz moje omiljene knjige Don Quijote. Dakle, još od njegovog doba nije pametno udariti na kler, jer je sastavni dio svake (gotovo svake) društvene zajednice sviđalo se to nekome ili ne, pripadao tom kleru ili ga simpatizirao ili ne. Dakle, to prihvatiš kao realnosti, kao dio onoga čemu si ministar i pri tome je sasvim nebitno da li si sam vjernik ili ateista.
E, na tom polju se Suljagić ponašao kao slon u staklarskoj radnji, jer iako ne vidim da je ičim smanjio prava vjernika, on ih je sasvim bespotrebno izazivao, a cijelo društvo doveo u konfrontaciju na nivou djece iz obdaništa, da sam se često pitala da li se to namjerno čini kao dimna zavjesa ili skretanje pozornosti da nekih drugih stvari. U svakom slučaju previše samoljublja i prepotencije, a svoju funckiju nije shvatio kao moderiranje nego krairanje, a samog sebe kao apsolutnog gospodara svjetova obrazovanja koji bi na prvu kritiku brisnuo u plač kao preplašeno dijete.
Na slučaj nasilja u porodici da se ne vraćam..
Često kad je on u pitanju sjetim se omiljene rečenice "Con la iglesia hemos dado amigo" (Na crkvu smo udarili prijatelju) iz moje omiljene knjige Don Quijote. Dakle, još od njegovog doba nije pametno udariti na kler, jer je sastavni dio svake (gotovo svake) društvene zajednice sviđalo se to nekome ili ne, pripadao tom kleru ili ga simpatizirao ili ne. Dakle, to prihvatiš kao realnosti, kao dio onoga čemu si ministar i pri tome je sasvim nebitno da li si sam vjernik ili ateista.
E, na tom polju se Suljagić ponašao kao slon u staklarskoj radnji, jer iako ne vidim da je ičim smanjio prava vjernika, on ih je sasvim bespotrebno izazivao, a cijelo društvo doveo u konfrontaciju na nivou djece iz obdaništa, da sam se često pitala da li se to namjerno čini kao dimna zavjesa ili skretanje pozornosti da nekih drugih stvari. U svakom slučaju previše samoljublja i prepotencije, a svoju funckiju nije shvatio kao moderiranje nego krairanje, a samog sebe kao apsolutnog gospodara svjetova obrazovanja koji bi na prvu kritiku brisnuo u plač kao preplašeno dijete.
- Opetja033
#8827 Re: SDP
madner wrote:Obrazovanje je kantonalna stvar. Takav nam je ustav. Nema se tu sta rjesavati na drzavnom nivou.![]()
Ima li gdje neka druga tema na kojoj mozemo nastaviti?Sasvim_Obican wrote:Na pitanje o vjeronauci ti neću odgovoriti jer smo upozoreni.
- odesveuhonduras
- Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)
#8828 Re: SDP
Da zaključimo, odoh malo prileći... zaboli me za Suljagićem i za onim koji liju krokodilske suze zbog njegove ostavke.
Da je bio pametan, mogao je na lijepi, ljudski način, u javnom dijalogu sa svima, postići da se isprave stvari koje možda nisu dobre, da se nađe riješenje koje bi moglo zadovoljiti sve. Ali nije, izigravao je kauboja nekog i na kraju zijanio svoju političku karijeru jer mu šefovima takav neotesanko nije donosio političke poene, dapače.
U metak i prijetnje metkom uopćene vjerujem, a i ako su se dogodile, iste stvari se događaju političarima diljem svijeta pa niko ne pravi patetične melodrame od istih kao što to Suljagić redovito čini, već se službe sigurnosti pobrinu za takve stvari.
Da je bio pametan, mogao je na lijepi, ljudski način, u javnom dijalogu sa svima, postići da se isprave stvari koje možda nisu dobre, da se nađe riješenje koje bi moglo zadovoljiti sve. Ali nije, izigravao je kauboja nekog i na kraju zijanio svoju političku karijeru jer mu šefovima takav neotesanko nije donosio političke poene, dapače.
U metak i prijetnje metkom uopćene vjerujem, a i ako su se dogodile, iste stvari se događaju političarima diljem svijeta pa niko ne pravi patetične melodrame od istih kao što to Suljagić redovito čini, već se službe sigurnosti pobrinu za takve stvari.
- oldschool
#8830 Re: SDP
Ja napisah, smijenjen zbog predstojećih izbora, njih zanimaju podaci iz baza(mjesnih zajednica), vas forumaše niko ne hebe, niti ih zanima vaše mišljenje, članstvo SDP-a je reklo svoje, neće Suljagića i zdra'oo. Nije Zlaja lud da izgubi ogromnu podršku zbog šačice forumaša, koga već ne, on se opametio, bitnija je stranka od pojedinca.
Nema drugog razloga, trebate shvatiti kako to ide u stvarnom svijetu, politici, uspjeh je najbitniji, Suljagić je u toj čitavoj stvari njima nebitan.
-
osrbih_do_groba
#8831 Re: SDP
Ja sam za to kad nadju majmuna koji ugrozava i prijeti Suljagicu ili bilo kojem covjeku, da ga osude na par uzastopnih dozivotnih kazni zatvora sa prinudnim radom.Sasvim_Obican wrote: Eto ga 'na. Ko bi drugi mogao imati problem sa Emirom Suljagićem ? Masoni ? Ravnogorci ?
Svaki ministar, pa i Emir Suljagić, u pravnoj državi donosi odluke bez straha da će sutra metak biti u cijevi i uperen u njegovo dijete. Ja, ponavljam, ne želim raspravljati o tome šta je, ili šta nije uradio Emir Suljagić, već šta je, a šta nije uradila država i SDP da zaštite elemente pravne države i stanu, pa makar ljudski, uz Suljagića.
Na pitanje o vjeronauci ti neću odgovoriti jer smo upozoreni.
I tu se slazem sa tobom. Ali kad ga nadju, a ne unaprijed govoriti ko je za to odgovoran.
A niti jedan ministar be donosi odluke iz licnog ceifa i bez da ga boli za isljenje ljudi kojih se to tice a koji su ga izabrali. E tu bi problem gosp Ministra.
Vidio upozorenje, primio k znanju!
- madner
#8832 Re: SDP
Katarina, odkako su napredni Evropejci prolili litre i litre krvi kleru, moze se isti ignorisati bez da ima nekih vecih posljedica. Taj period se zove osvjestenje.
- KatarinaKosaca
#8833 Re: SDP
Niti jedna pametna vlast neće ignorirati kler, a još manje ići u rat sa tim klerom. Ne radi njih nego njihovog stada koji im istovremeno predstavlja potencijalno biračko tijelomadner wrote:Katarina, odkako su napredni Evropejci prolili litre i litre krvi kleru, moze se isti ignorisati bez da ima nekih vecih posljedica. Taj period se zove osvjestenje.
- Alfons Kauders
#8834 Re: SDP
e u tom i jest fol... suljagic, tj njegova partija, su dobili mandat gradjana da rade to sto su radili... kome se ne svidja, bujrum, eto izbora ove godine, i opet za dvije i po godine...KatarinaKosaca wrote:KO god bio ministar u bilo kojoj zemlji bilo čega, mora biti svjestan da je ministar i istomišljenicima i neistomišljenicima i ateistima i vjernicima i da mu je dužnost da im svima bude ministar. Suljagić je jako nespretno radio neke stvari, bespotrebno je komplicirao i stvarao socijalne tenzije i podjele. Jednako smo građani ove zemlje, jednako nas se tiče zakon, molili se mi ili ne..
problem je u tome sto se neki ocito nisu pomirili s tim principom, pa su sebi uzeli za pravo da javno prijete nemirima, a ispod zita salju prijetnje smrcu i lincuju ljude u medijima... zato jer im se ne svidja ministar i njegova odluka... i sada se pride takvo ponasanje brani, i govori se da je vecina gradjana protiv odluke... koja, ko sto je svakom jasno, nije umanjila prava vjernika i djece koja pohadjaju vjeronauk
i jos jedna sitnica... opet se ljudi javljaju i govore o ukidanju vjeronauka... pa onda drugi govore kako je to spin, kako se odluka nije odnosila na to i to... itd...
nije spin, to le jaz...
stvari treba nazivati pravim imenom - svako ko tvrdi da je suljagic ukidao vjeronauku laze ko ker i tacka
Last edited by Alfons Kauders on 10/02/2012 16:50, edited 1 time in total.
- Opetja033
#8835 Re: SDP
madner wrote:Katarina, odkako su napredni Evropejci prolili litre i litre krvi kleru, moze se isti ignorisati bez da ima nekih vecih posljedica. Taj period se zove osvjestenje.
-
nihoniho
#8836 Re: SDP
nisam siguran poznajem li materiju dovoljno ali ,ako su prijetnje razlog ostavke, onda ga, naravno, ne opravdavam. licno sam glasao za tu partiju i ocekujem da pokazu vise hrabrosti i doslijednosti u borbi koju smatram legitimnom, inace,poigrali su se mojim glasom i interesima. ako je razlog nesto drugo , opet, nije dobro da sve to dobije ovakav epilog u kom je koverta s metkom, "sahranila"borbu sarajlija za sekularnu drzavu. mislim, svi su do bola neozbiljni , nesposobni pa i gospodin suljagic jer je, ili kukavica ili prikriva u prave razloge.
Last edited by nihoniho on 10/02/2012 16:51, edited 1 time in total.
- oldschool
#8837 Re: SDP
Odavno veću glupost nisam pročitao, što li to demokršćanske stranke haraju Evropom, većina su u Evropskom parlamentu, gdje su to socijaldemokrati na vlasti?madner wrote:Katarina, odkako su napredni Evropejci prolili litre i litre krvi kleru, moze se isti ignorisati bez da ima nekih vecih posljedica. Taj period se zove osvjestenje.
- avicena
#8838 Re: SDP
To je i Putin skont'o.KatarinaKosaca wrote:Niti jedna pametna vlast neće ignorirati kler, a još manje ići u rat sa tim klerom. Ne radi njih nego njihovog stada koji im istovremeno predstavlja potencijalno biračko tijelomadner wrote:Katarina, odkako su napredni Evropejci prolili litre i litre krvi kleru, moze se isti ignorisati bez da ima nekih vecih posljedica. Taj period se zove osvjestenje.
http://balkans.aljazeera.net/makale/put ... eronauku-0
- sinuhe
#8839 Re: SDP
Da su prijetnje razlog znali bi za njih duže vremena a ne dan prije ostavke.
- KatarinaKosaca
#8840 Re: SDP
U ovome je naša nakaradna realnost u ovom poimanju. dobio si mandat da vladaš u interesu svih građana, a ne da se nadobudno postaviš, kome se sviđa, kome se ne sviđa... Bar deklarativno. A ovaj to nije čak ni deklarativno radio..Alfons Kauders wrote:e u tom i jest fol... suljagic, tj njegova partija, su dobili mandat gradjana da rade to sto su radili... kome se ne svidja, bujrum, eto izbora ove godine, i opet za dvije i po godine...
- Alfons Kauders
#8841 Re: SDP
pa da si pratio vijesti zadnjih pola godine, znao bi za njih...sinuhe wrote:Da su prijetnje razlog znali bi za njih duže vremena a ne dan prije ostavke.
- sinuhe
#8842 Re: SDP
Ti napredni Evropejci mora da su Sovjetimadner wrote:Katarina, odkako su napredni Evropejci prolili litre i litre krvi kleru, moze se isti ignorisati bez da ima nekih vecih posljedica. Taj period se zove osvjestenje.
- vee-jay
#8843 Re: SDP
ponavljas se. primjer bi bio ok da nije u pitanju zemlja u kojoj je rat izmedju oficijenlih i paralelnih struktura normalno stanje. u italiji kraj price nije pismo sa metkom nego grob. ne treba prizivati situaciju u italiji. ne smije se cekati da glava padne mrtva da bi mi reagovali. i ne moze se ocekivati od politicara da oni trebaju da strahuju za svoj zivot samo zato sto rade svoj posao. osim ako im drustvo osigura najvecu mogucu zastitu (kao u italiji), koju bi mnogi tek uzeli kao razlog za daljnje napadanje tog istog politicara ciji je zivot u opasnosti, jer trosi "nas" novac da ga policija cuva dok on davi svoju zenu.VjecitiStudent wrote: Jel' Italija dovoljno dobar primjer?
- Alfons Kauders
#8844 Re: SDP
zavisi... nesto se ne sjecam da su se provodile ankete kada je uvodjena vjeronauka... i opet se ne sjecam da je ista ucinjeno da se otkloni problem diskriminacije (koji nije suljagiceva izmisljotina kao sto se nerijetko prikazuje, vec je identifikovan od strane medjunarodnih institucija)KatarinaKosaca wrote:U ovome je naša nakaradna realnost u ovom poimanju. dobio si mandat da vladaš u interesu svih građana, a ne da se nadobudno postaviš, kome se sviđa, kome se ne sviđa... Bar deklarativno. A ovaj to nije čak ni deklarativno radio..Alfons Kauders wrote:e u tom i jest fol... suljagic, tj njegova partija, su dobili mandat gradjana da rade to sto su radili... kome se ne svidja, bujrum, eto izbora ove godine, i opet za dvije i po godine...
kada su oni prije bili na vlasti, i oni su se isto postavljali... ali nisu imali ovakav "backlash" sto bi se reklo... bolio ih kurac, radili su sta su htjeli, ali u opoziciji nije bilo nikog da prijeti sarajevskim proljecima i ljetima, nije bilo medija koji nisu bili pod njihovom sapom da lincuju ministre... i nije bilo likova da salju prijetnje smrcu...
sad vidim da je trebalo biti... trebao je npr. neki radnik solane poslati brankovicu protutenkovsku minu kada je zabranio koristenje nase soli za posipanje puteva... sto da ne
- kamen spoticanja
#8845 Re: SDP
madner wrote:Katarina, odkako su napredni Evropejci prolili litre i litre krvi kleru, moze se isti ignorisati bez da ima nekih vecih posljedica. Taj period se zove osvjestenje.
djes madneru demokrato stara...socijaldemokratu
-
popajic
#8846 Re: SDP
Ovo kao da pisu spodobe iz MZ kad nas "nagovaraju" da se dogovorimo oko uredjenja drzave sa onima koji sve rade da drzavu totalno rastureodesveuhonduras wrote:Da zaključimo, odoh malo prileći... zaboli me za Suljagićem i za onim koji liju krokodilske suze zbog njegove ostavke.
Sa ludjackom kosuljom na ramenima nema niti moze biti rjesenja gdje su svi zadovoljni . Tako je na nivou drzave , tako je bilo u "malom" sa Suljagicem , tako ce biti u svemu dok se neko ne "drzne" da zbuca te ludjacke kosulje....
SDP nije dobio glasove da tolerise kler i nacionaliste - sto je Suljagic i pokusao.Prilicno usamljeno.
Ele, novi izbori , nova nafaka ! Svi oni koji nikad nisu ni pomislili da glasaju za SDP - neka opet za njih ne glasaju
- Opetja033
#8847 Re: SDP
Dovoljno je samo vidjeti ko najglasnije staje u odbranu bivseg ministra pa da se shvati mentalni sklop kako samog ministra tako i njegovih glasnogovornika ovdje. Dok jucer neki pricaju o opasnosti od serijatske BiH zbog hajke na E.S. te porucuje kako njegovim protivnicima treba "zabiti metak u celo", danas pojedini iz fan kluba bivseg ministra kao rijesenje nude prolijevanje litara i litara krvi vjerskih sluzbenika. I onda se pitaju zasto se IZ i vecina naroda plasi tih spodoba. Jok, eto sjedicemo skrstenih ruku prepusteni na milost i nemilost staljinistima.
- KatarinaKosaca
#8848 Re: SDP
Pa, znači ako se tad nije radila anketa, ne treba ni sad? Iako ja nemam namjeru da pišem o religiji i nereligiji, nego o tome da se ne možeš kao vlast nadobudno postaviti i misliti da vladaš samo onima sa kojima dijeliš svjetonazore. MOžeš ustvari, ali završiš kao Suljagić. To nije politika.Alfons Kauders wrote:zavisi... nesto se ne sjecam da su se provodile ankete kada je uvodjena vjeronauka... i opet se ne sjecam da je ista ucinjeno da se otkloni problem diskriminacije (koji nije suljagiceva izmisljotina kao sto se nerijetko prikazuje, vec je identifikovan od strane medjunarodnih institucija)
Ne slažem se, protesti pritiv Semihe da bi se stavio Batman, 60 minuta, i sve ostalo nisu nikako medijski mrak, nego dobra kontrola tadašnje oporbe. A i sve da je tako kako kažeš, a nije, da li to znači da treba nastaviti isto ili opravdava nastavljanje istog?Alfons Kauders wrote:kada su oni prije bili na vlasti, i oni su se isto postavljali... ali nisu imali ovakav "backlash" sto bi se reklo... bolio ih kurac, radili su sta su htjeli, ali u opoziciji nije bilo nikog da prijeti sarajevskim proljecima i ljetima, nije bilo medija koji nisu bili pod njihovom sapom da lincuju ministre... i nije bilo likova da salju prijetnje smrcu...
Nije Branković zabranio so, nego je bio prijatelj (preko džepa ili ne, mislim da) sa Muhamedom Pilavom, vlasnikom Uniprometa i sada Žice, koji je u Egiptu kupovao so i prolazio na tenderu..Alfons Kauders wrote:sad vidim da je trebalo biti... trebao je npr. neki radnik solane poslati brankovicu protutenkovsku minu kada je zabranio koristenje nase soli za posipanje puteva... sto da ne
-
SprecoM
#8849 Re: SDP
Pridružujem se ocjeni, i osudi svih učesnika u diskusiji koji su lažno tumačili odluke ministra Suljagića.Alfons Kauders wrote:
stvari treba nazivati pravim imenom - svako ko tvrdi da je suljagic ukidao vjeronauku laze ko ker i tacka
Nego, imam jednu šuhu (nije na osnovu činjenica , već čista intuicija, pa je ovo i konkretna prilika za provjeru tog mog "božijeg dara"):
Prijetnju Suljagiću (pismo s metkom) nije uputio pripadnik islamske religije!
Jedva čekam da službe otkriju pošiljaoca ( kako bih vlastitu šuhu još jednom testirao).
- madner
#8850 Re: SDP
Francuzi. Pa onda malo poslje Njemci. Pa onda Italijani. Sto bi Bismark rekao, Vatikanu nije vjerovat i treba to u srzi sasjec.sinuhe wrote:Ti napredni Evropejci mora da su Sovjetimadner wrote:Katarina, odkako su napredni Evropejci prolili litre i litre krvi kleru, moze se isti ignorisati bez da ima nekih vecih posljedica. Taj period se zove osvjestenje.