SDP

Post Reply
Murisno1

#8051 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Za i Protiv wrote:
Murisno1 wrote:
Za i Protiv wrote: Ne govorim o tome, i ti to dobro znas, ali pravis se lud!

Govorim da zbog fiskalizacije u RS, zbog toga sto se skoro svaki potroseni dinar evidentira, RS ima osnova da trazi vise novca od UIO, o odnosu na dosadasnju raspodjelu. I trazila je i dobila je. Uvodjenjem fiskalnih kasa u FBiH, dobit ce se pravo stanje na terenu i prevedna raspodjela od PDV-a.

O drugim stvarima se takodje da raspravljati, i mislim da si dobro u pravu sto se toga tice, ali da ovo prvo zavrsimo...
pa ja govorim o tome da se poveca proizvodnja novih vrijednosti a ne samo o tome kako da se ovo malo crkavice sto se proizvede rasparca na razne poreze i da se jos to sto maksimalnije koristi. pa država se prema poduzetnicima i privatnicima odnosi isto ko izrael prema palestincima. ne mogu ti to bolje predocit.

politikom samo stvaraju nove neprijatelje i privatnici su danas vise posveceni razmisljanjima kako da prevare drzavu, kako da je zaobidju i slicne stvari. to je porazavajuce i premijeri i ministri poduzetnistva (iako su veterinari) trebaju da sjedu sa privatnicima, da organizuju mjesečne sastanke, okupe najbolje (među mladima, starijima) koji su napravili respektabilne biznise.

ovdje korjen problema ljudi. ovo ko uredi prvi, odnos prema biznisu i ekonomsiji i poduzetnicima, napravice najbolji potez za vu zemlju. ovamo neka prica ove populisticke prdljavine za raju, ali iza kulisa, ove se stvari moraju raditi i to kolko je sutra.
Ja stvano kontam da ti treba nesta pojasniti, ali ti izgleda bas pravis naivan...

TI si pomenuo FISKALIZACIJU!
SDP NIJE uveo FISKALIZACIJU!
Ja sam ZA FISKALIZACIJU i OBJASNIO sam ti ZASTO!

Ali ti izgleda ne citas sta ko pise, vec samo bacas te POPULISTICKE floskule!
procackaj ko ju je spomenuo uopste.
dalje, jesil privatnik ti? Imas li fiskalnu kasu?
mada, cim je branis, nema sanse da si privatnik :D
Za i Protiv

#8052 Re: SDP

Post by Za i Protiv »

Murisno1 wrote:procackaj ko ju je spomenuo uopste.
mada, cim je branis, nema sanse da si privatnik
Ako laze koza, ne laze rog
ukini fiskalnu kasu mater joj jebem nece niko trazit pare nazad. znaju ljudi koliko ih ta zajebancija kosta i odma ce se preracunat, ne sikiraj se za to.
Ti si spomenuo, i ja ti u 5 postova pokusavam objasniti zbog cega je fiskalizacija dobra za FBiH, a ti se pravis lud....
I da, nisam privatnik, ali zivim u RS i kod nas je fiskalizacija uvedena prije 3 godine.
Murisno1

#8053 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Za i Protiv wrote:
Murisno1 wrote:procackaj ko ju je spomenuo uopste.
mada, cim je branis, nema sanse da si privatnik
Ako laze koza, ne laze rog
ukini fiskalnu kasu mater joj jebem nece niko trazit pare nazad. znaju ljudi koliko ih ta zajebancija kosta i odma ce se preracunat, ne sikiraj se za to.
Ti si spomenuo, i ja ti u 5 postova pokusavam objasniti zbog cega je fiskalizacija dobra za FBiH, a ti se pravis lud....
I da, nisam privatnik, ali zivim u RS i kod nas je fiskalizacija uvedena prije 3 godine.
odgovaro sam na prethodni posto u kom je spomenuta fiskalizacija.

znaci, zivis u RS i s obzirom na to da je ona tamo uvedena prije 3 godine ti sebe smatras relevantnim po tom pitanju ... uz to nisi privatnik. eto, aako tebi ima to logike, OK onda :)

hajde eto, super je fiskalizacija, uveli su je ovi prije SDP-a i svaka im čast na tome :D
Za i Protiv

#8054 Re: SDP

Post by Za i Protiv »

Murisno1 wrote:

znaci, zivis u RS i s obzirom na to da je ona tamo uvedena prije 3 godine ti sebe smatras relevantnim po tom pitanju ... uz to nisi privatnik. eto, aako tebi ima to logike, OK onda :)

hajde eto, super je fiskalizacija, uveli su je ovi prije SDP-a i svaka im čast na tome :D
Ma ja ba, ti si sigurno privatnik, nejse...
Vidi, necu vise da se raspravljam, ocigledno se tebi neke stvari nemogu dokazati...

Ali jos jednom da ponovim hronologiju:
1.RS uvodi fiskalizaciju, 2. RS zbog toga potrazuje vise sredstava od UIO, 3. FBiH uvodi fiskalizaciju!

Zbog ovoga sam ja govorio da je fiskalizacija Federaciji neophodna! Ti pricas neku drugu pricu. Mozemo i oko toga pricati, slazem se da treba privatnicima omoguciti da lakse rade. Ali ne tako sto ce ukinuti fiskalne kase.
Ima drugih nacina da se olaksa poslovanje, pogotovo onima koji tek otvaraju biznis, ne treba toplu vodu izmisljati!
Murisno1

#8055 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Za i Protiv wrote:
Murisno1 wrote:

Ma ja ba, ti si sigurno privatnik, nejse...
Vidi, necu vise da se raspravljam, ocigledno se tebi neke stvari nemogu dokazati...

Ali jos jednom da ponovim hronologiju:
1.RS uvodi fiskalizaciju, 2. RS zbog toga potrazuje vise sredstava od UIO, 3. FBiH uvodi fiskalizaciju!

Zbog ovoga sam ja govorio da je fiskalizacija Federaciji neophodna! Ti pricas neku drugu pricu. Mozemo i oko toga pricati, slazem se da treba privatnicima omoguciti da lakse rade. Ali ne tako sto ce ukinuti fiskalne kase.
Ima drugih nacina da se olaksa poslovanje, pogotovo onima koji tek otvaraju biznis, ne treba toplu vodu izmisljati!
dopusti da ti objasnim, jesam privatnik i imam i fiskalnu kasu i sve ostalo. fiskalne kase su uvedene da neko zaradi. Tačka. nema se tu šta pričati više. bilo je more način da se više poreza zaradi - npr. s vrha jezika - DA POPRAVIŠ JEBENU POSLOVNI ATMOSFERU!!!!

Sranja poput fiskalne kase ima mali milion u biznisu. Način kako je uvedena, sprovedena i zašto govori o tome kakvi ljudi to koriguju i štimaju. To je apsolutno neznanje. To je katastrofa.

Pa oni samo izmišljaju kazne i procese evidentiranja (kao što je fiskalizacija), novci se veliki troše na inspekcije, iako je tu korupcija ko nigdje. Ma more stvari.

Ja vam govorim da je uzrok svih nedaća u BiH u ovome. Promocijom poduzetništva (koje nije samo poduzetništvo u biznisu, nego i u sportu, inovacijma i sl) država podržava stvaranje novih vrijednosti. Nove vrijednosti stvaraju porez, nove vrijednosti približavaju investitore. Da ne govorimo o moralu ljudi, o zauzetosti stvarima koje nisu samo politika i etnička podjebavanja.

Pa znam ih 20 sad koji kuhinje prave kod kuće, zarade 1000 sa strane, ne pada im na pamet da registruju pravno lice, da prvo zarade državi 500 KM pa onda šta njemu ostane. Pa jebemu mater zar je toliki problem sjesti sa tim ljudima i pitati ih - zašto se ne registrujete i šta bi mi trebali uraditi da se registrujete?

a sve će da živne kada ekonomija živne, a da bi živnula, moraš prvo skontat - šta je to ekonomija, šta je čini, ko, kako, gdje, zašto.
Za i Protiv

#8056 Re: SDP

Post by Za i Protiv »

Murisno1 wrote:
dopusti da ti objasnim, jesam privatnik i imam i fiskalnu kasu i sve ostalo. fiskalne kase su uvedene da neko zaradi. Tačka. nema se tu šta pričati više. bilo je more način da se više poreza zaradi - npr. s vrha jezika - DA POPRAVIŠ JEBENU POSLOVNI ATMOSFERU!!!!

Sranja poput fiskalne kase ima mali milion u biznisu. Način kako je uvedena, sprovedena i zašto govori o tome kakvi ljudi to koriguju i štimaju. To je apsolutno neznanje. To je katastrofa.

Pa oni samo izmišljaju kazne i procese evidentiranja (kao što je fiskalizacija), novci se veliki troše na inspekcije, iako je tu korupcija ko nigdje. Ma more stvari.

Ja vam govorim da je uzrok svih nedaća u BiH u ovome. Promocijom poduzetništva (koje nije samo poduzetništvo u biznisu, nego i u sportu, inovacijma i sl) država podržava stvaranje novih vrijednosti. Nove vrijednosti stvaraju porez, nove vrijednosti približavaju investitore. Da ne govorimo o moralu ljudi, o zauzetosti stvarima koje nisu samo politika i etnička podjebavanja.

Pa znam ih 20 sad koji kuhinje prave kod kuće, zarade 1000 sa strane, ne pada im na pamet da registruju pravno lice, da prvo zarade državi 500 KM pa onda šta njemu ostane. Pa jebemu mater zar je toliki problem sjesti sa tim ljudima i pitati ih - zašto se ne registrujete i šta bi mi trebali uraditi da se registrujete?

a sve će da živne kada ekonomija živne, a da bi živnula, moraš prvo skontat - šta je to ekonomija, šta je čini, ko, kako, gdje, zašto.
Ma sa svim cu se sloziti, i naravno da si u pravu, osim to za fiskalizaciju. Dodiku je ovdje fiskalizacija bila dvostruko korisna. Prvo, ubio silne pare na kasama (samo jedna firma u RS je mogla prodavati kase), a drugo zbog raspodjele od UIO.

I sve ovo sto si ti napisao ja vrlo dobro znam, sada nisam privatnik, ali sam dugo bio u tom sektoru, tako da znam koji su problemi.
I nisam u opstinskoj ili kakvoj kantonalnoj administraciji, radim u skoli, jbg, valja neko i ovu djecu necemu uciti...
Murisno1

#8057 Re: SDP

Post by Murisno1 »

Za i Protiv wrote:
Murisno1 wrote:

Ma sa svim cu se sloziti, i naravno da si u pravu, osim to za fiskalizaciju. Dodiku je ovdje fiskalizacija bila dvostruko korisna. Prvo, ubio silne pare na kasama (samo jedna firma u RS je mogla prodavati kase), a drugo zbog raspodjele od UIO.

I sve ovo sto si ti napisao ja vrlo dobro znam, sada nisam privatnik, ali sam dugo bio u tom sektoru, tako da znam koji su problemi.
I nisam u opstinskoj ili kakvoj kantonalnoj administraciji, radim u skoli, jbg, valja neko i ovu djecu necemu uciti...
Zena uciteljica, znam i za sve vase belaje. I vi se bavite vise administracijom nego djecom. Vise vremena trosite na evidencije nego na pricu sa djecom. I onda ti roditelj dođe i prica svoju pricu, moje dijete ovako, treba mu vise paznje ;-)

Evo da napravimo paralelu. Fiskalizacija je isto ko kad bi sad vama uveli jos jedan dnevnik, uz onaj standardni, u koji cete pisati hrpu novih informacija, ko je doso smrdljivih gaća, ko je kahno, ko je ovo, kakvo je ono. Sve sa, kao, željom da budemo napredniji a suština tvog posla ispašta. Djecu sve manje voliš i podnosiš itd.

Tako je i u privatluku. Toliko sranja uvodiš, ništa ne iznacuješ, stalno neka evidentiranja, čovjek bi reko to država cvjeta u blagostanju, ništa ne možeš sakrit - a kriminal na svakom koraku i to u njihovim redovima, eeej! Na kraju, baviš se pola vremena njima, pola vremena biznisom. Ali, reći će oni, ima rješenje: zaposli sebi nekog ko će se baviti samo državom! :D

E to je politika koja je ostala od komunista za kojom površni ljudi / eksperti / pate - zapiši, evidentiraj, javi, udari pečat, pošalji preko sekretarice isl. A poso? Jebo poso ...
nemam_ideje

#8058 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

Chmoljo wrote:
plain vanilla wrote:Nijaz jeste istjeran iz SDP, zahvaljujuci Zlaji i njegovim poltronima

nemoj biti naivan, on je dobio noz u ledja, nije to bila otvorena borba kakva bi bila s Dodikom i Covicem
ja naivan? :D bogami ja samo govorim realno... baš ko što je realno da sada svi pizde za Nijazom, i ekipom iz ratnog predsjedništva (Kljuić, Komšić, Lazović) a nekako se na izborima ta podrška uvijek istopi... biće da ni u narodu nisu znali dobiti bitku...

ili im je i tu neko gurao nož u leđa?
Nisi naivan nego spinuješ. Ti barem priznaješ da si neka čivija za razliku od ostalih. Kao što ovi, "kontra spin doktori", ubijaju svaku mogućnost kritike na račun SDP jer su im primjeri strašno glupi i veze nemaju sa realnošću tako vi, "pro spin doktori", ubijate bilo kakvu volju za pohvalu SDP-a. Braniš ono što se ne može odbraniti. Poznata je činjenica da je Zlaja izbacio iz stranke sve one koji su mu se usprotivili ili ne daj bože bili protivkandidati za mjesto predsjednika stranke. Zato je Zlaja sada okružen dupeliscima tipa Hadžića, Mašića, Magazinovića i ko zna kakvim još pompezno samoprozvanim "tehnokratama". Zato se ništa konretno nije uradilo, ako i jeste, to je premalo. Jer takvi likovi imaju jednu referencu, lizanje dupeta Lagumdžiji, ostalo je više-manje nebitno. Projekcija krajnjeg rezultata će biti-vrlo vjerovatno loša. Ne treba biti stručnjak pa to shvatiti.

Kao primjer navodiš izbore, kao, izbačeni su/otišli su svojevoljno i imali su priliku da dokažu šta mogu na izborima. Prvi ja, neću da "bacam glas" na neku stranku koja vrlo vjerovatno neće ući u Parlament/Kanton ili ako uđe to će biti minorni uticaj.

Hajde sada odgovori kao što si radiš u zadnje vrijeme, deset kezova, neku poštapalicu i efektan završetak u vidu jedne rečenice od ukupno četiri napisane.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8059 Re: SDP

Post by Chmoljo »

nemam_ideje wrote:
Nisi naivan nego spinuješ. Ti barem priznaješ da si neka čivija za razliku od ostalih. Kao što ovi "kontra spin doktori" ubijaju svaku mogućnost kritike na račun SDP jer su im primjeri strašno glupi i veze nemaju sa realbošću tako vi pro spin doktori" ubijate bilo kakvu volju za pohvalu SDP-a. Braniš ono što se ne može odbraniti. Poznata je činjenica da je Zlaja izbacio iz stranke sve one koji su mu se usprotivili ili ne daj bože bili protivkandidati za mjesto predsjednika stranke. Zato je Zlaja sada okružen dupeliscima tipa Hadžića, Mašića, Magazinovića i ko zna kakvim još pompezno samoprozvanim "tehnokratama". Zato se ništa konretno nije uradilo, ako i jeste, to je premalo. Jer takvi likovi imaju jednu referencu, lizanje dupeta Lagumdžiji, ostalo je više-manje nebitno. Projekcija krajnjeg rezultata će biti-vrlo vjerovatno loša. Ne treba biti stručnjak pa to shvatiti.

Kao primjer navodiš izbore, kao, izbačeni su/otišli su svojevoljno i imali su priliku da dokažu šta mogu na izborima. Prvi ja, neću da "bacam glas" na neku stranku koja vrlo vjerovatno neće ući u Parlament/Kanton ili ako uđe to će biti minorni uticaj.

Hajde sada odgovori kao što si radiš u zadnje vrijeme, deset kezova, neku poštapalicu i efektan završetak u vidu jedne rečenice od ukupno četiri napisane.
na šta da ti odgovorim? na ad hominem napade? :) i o kakvom to spinu govoriš? ne držim se teme? idem u off topic?

je li treba sada izvlačiti izjave samoprozvanih forumskih analitičara koji su predviđali da SDP nikad sa Lagumdžijom pobijediti na izborima neće? al hajd, nije ni to bitno... nego mi je slatko kako vam se ta volja lako ubija. ono kao da jedva čekate da vas boli... briga... po kome ćete i kako ćete.

baš bih, recimo, volio vidjeti u premijerskoj fotelji Bogića Bogićevića, umjesto Nermina Nikšića. pa da posmatram kako se ode i epovi o liku i djelu tog časnog čovjeka, pretvaraju u urlike negodovanja kada bude stavljao potpis na odluke koje pogađaju pojedince i grupe.

i SDU i nije baš "mala stranka". samo je doživio katastrofu na prošlim izborima.
Chmoljo

#8060 Re: SDP

Post by Chmoljo »

i kakva sam to čivija? :?
nemam_ideje

#8061 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

To što pišeš je šbb-kbb, nešto što se neće dogoditi jer je Lagumdžija rastjerao mnoge. Dupelisci su ostali, vidjećemo kakvi će biti rezultati. Trenutno, kilavo, veoma. Jer nemaju nekih sposobnosti osim da ližu dupe i ne suprostavljaju se. Činjenica je da SDP ima stabilno biračko tijelo ali je isto tako činjenica da je SDP dobio ove izbore jer su ljudi glasali protiv SDA, ZgraBiH i ostalih žohara koji su nas uništili svojim neznanjem, lopovskim osobinama i nesposobnošću da urade nešto korisno za narod i državu.

Ponavljam, SDP je najbolja opcija, po meni nema alternative. Odnosno alternativa postoji, apstinencija.

Kome nama, ko smo to mi ? Napisao sam tačno ko si ti, definiši ti mene.

Pozdrav

ps čivija: opštinski odbornik ili nešto slično.
Last edited by nemam_ideje on 04/02/2012 18:23, edited 1 time in total.
Chmoljo

#8062 Re: SDP

Post by Chmoljo »

pa 90% onoga o čemu govorimo i pišemo po forumu je šbb-kbb. druga je stvar što su naši ljudi i pravnici, i ekonomisti, i političari, i politički analitičari, i revolucionari... pa o svemu trunimo. mislim, da ne bude zabune, ubrajam tu i sebe.

kad sam rek'o "vama" mislio sam na tebe, i sve one kojima je piskaranje po forumu motiv za ili protiv... mislim, ok, valjda si u pravu, trebo sam reći, tebi. etiketirati nisam želio, fakat.

da su ljudi baš glasali iprotiv SDA, ne bih rekao. ostali su tu negdje, ostali su bitni, nažalost. glasali su PROTIV SBiH... a dobar dio kolača je pokupio SBB. i svidjelo se to nekome ili ne, veliki broj glasova SDP je pokupio na ime mladih ljudi koji su prvi put glasali, i onih koji su apstinirali prethodnih izbora. a za takve je trebalo naći modus da ih se motiviše i to se i uradilo.

a čivija, ne, nisam. ni opštinski odbornik, ni išta slično :D
nemam_ideje

#8063 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

Dugo sam na ovom forumu, dugo sam na politici, samo sam "preminuo" na sportu :skoljka: Poprilično sam ubijeđen da si nekada napisao da si odbornik, zapravo znam to, samo ne mogu da nađem, imaš previše postova a ja zaista nemam toliko vremena da kopam po postovima.

Poenta moje replike jeste da ne treba biti sarkastičan u odgovorima na postove forumaša tipa @plain vanilla, ona sigurno nije zlonamjerna i u pravu je. @Vječiti, @Corto su recimo druga priča a ima ih još takvih.
Sarkazam sigurno neće pomoći na kraju balade. Nekada treba biti iskren i priznati grešku ili ne ulaziti u raspravu ako vidiš da nisi u pravu. A sasvim je sigurno da nisi u pravu što se tiče Zlaje i tjeranja ljudi koji misle različito od njega.

Odbrana stavova, pogrešnih, po svaku cijenu ima kontraefekat. Primjer je @fixer i njih još par nam temi NS-a. Uspjeli su rastjerati sve potencijalne glasače. SDP je mnogo veća stranka, ne može se glasačko tijelo tek tako rastjerati ali ipak treba ići devizom "dobar glas se daleko čuje, loš-još dalje".
quasar

#8064 Re: SDP

Post by quasar »

Ivo Komšić, Miro Lazović, Nijaz Duraković...
Ljudi koje cijenim, i poštujem, zbog toga jer su patriote i jer su imali muda. Ali nemojmo sad da petljamo njih. Evo probali su se na izborima, i ovako i onako, pa je narod rekao sta je rekao. Mozda su oni neshvaceni, mozda nisu za ovo vrijeme, ali to je poenta. Izbori.
Narod izabire sebi vlast. Cilj stranke je da osvoji vlast, i sasvim normalno je onda da se stranka otrese onih koje narod nece.
Odvratno je sto vecina ovih sto spinuju oko komemoracije Durakovicu, naziva(la) ga (je) komunjarom.
Alfons Kauders

#8065 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

quasar wrote:Ivo Komšić, Miro Lazović, Nijaz Duraković...
Ljudi koje cijenim, i poštujem, zbog toga jer su patriote i jer su imali muda. Ali nemojmo sad da petljamo njih. Evo probali su se na izborima, i ovako i onako, pa je narod rekao sta je rekao. Mozda su oni neshvaceni, mozda nisu za ovo vrijeme, ali to je poenta. Izbori.
Narod izabire sebi vlast. Cilj stranke je da osvoji vlast, i sasvim normalno je onda da se stranka otrese onih koje narod nece.
Odvratno je sto vecina ovih sto spinuju oko komemoracije Durakovicu, naziva(la) ga (je) komunjarom.
e pa to ti je doza naseg licemjerja... u papir s lukom...

sad svima valjaju, a na izborima jedva dobace do praga... sdp sad ne valja jer ih nema, al haman nije valjao ni kad su bili u partiji, jer je tada imao pet puta manje glasova...

isto ko sto na prvim izborima svi glasase za reformiste... :wink:
nemam_ideje

#8066 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

Bogičević, Zgodić, Skenderagić, Pećanac, Gojer.......dosta kvalitetnih ljudi je otjerano/otišlo. Zato je sada SDP osuđen na Mašiće, Magazinoviće, Grabovice, Hadžiće i ostale "tehnokrate". Uporedi kadar koji je otišao sa kadrom koji je na funkcijama. Tanko.

@alfonse, pa napisao sam, izbori nisu vadiona. Mnogi, prvi ja, neće da "bace svoj glas". Glupo je glasati za stranku koja će dobiti nekoliko % ; Logičnije je dati glas stranci koja može nešto promijeniti. Stranka sa nekoliko % vrlo teško može nešto učiniti. Usput, ljudi glasaju za IDEJU a ne za osobu koja vodi stranku. SDP ima svoju bazu glasača koja će glasati za njih bez obzira ko bio na čelu. Ne valja ti argument. Nećeš valjda reći da je samo Lagumdžija donio glasove SDP-u i da bi bez njega bili drastično oslabljeni. Poenta priče jeste da je bolje imati više kvalitetnog kadra, ima više opcija, mišljenja, ideja. Logično, valjda. Možda tebi nije.
Alfons Kauders

#8067 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

nemam_ideje wrote:
Bogičević, Zgodić, Skenderagić, Pećanac, Gojer.......dosta kvalitetnih ljudi je otjerano/otišlo. Zato je sada SDP osuđen na Mašiće, Magazinoviće, Grabovice, Hadžiće i ostale "tehnokrate". Uporedi kadar koji je otišao sa kadrom koji je na funkcijama. Tanko.

@alfonse, pa napisao sam, izbori nisu vadiona. Mnogi, prvi ja, neće da "bace svoj glas". Glupo je glasati za stranku koja će dobiti nekoliko % ; Logičnije je dati glas stranci koja može nešto promijeniti. Stranka sa nekoliko % vrlo teško može nešto učiniti. Usput, ljudi glasaju za IDEJU a ne za osobu koja vodi stranku. SDP ima svoju bazu glasača koja će glasati za njih bez obzira ko bio na čelu. Ne valja ti argument. Nećeš valjda reći da je samo Lagumdžija donio glasove SDP-u i da bi bez njega bili drastično oslabljeni. Poenta priče jeste da je bolje imati više kvalitetnog kadra, ima više opcija, mišljenja, ideja. Logično, valjda. Možda tebi nije.
naprotiv - uvjeren sam da je sdp zijanio dosta glasova radi zlatka, i neka je

nece ljudi da bacaju glasove, zato npr. nisam glasao za NS... ali to opet nije pravilo, npr. sbb je u jednom izbornom ciklusu dobio vise glasova od svih malih stranaka zajedno...
nemam_ideje

#8068 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

Fahro je imao moćnu mašineriju iza sebe za razliku od ostalih "malih stranaka". Jebo Fahru-ne treba se s njim zamarati, samo sam napisao šta sam mislio, nemam ništa protiv Lagumdžije, on će biti dobar ministar vanjskih poslova, samo mislim da nije smio sebi da dopusti da ostane sa onim tehnokratama. Pretanak je to kadar za neke ozbiljnije promjene. Moje mišljenje, naravno.
Chmoljo

#8069 Re: SDP

Post by Chmoljo »

nemam_ideje wrote:Dugo sam na ovom forumu, dugo sam na politici, samo sam "preminuo" na sportu :skoljka: Poprilično sam ubijeđen da si nekada napisao da si odbornik, zapravo znam to, samo ne mogu da nađem, imaš previše postova a ja zaista nemam toliko vremena da kopam po postovima.

Poenta moje replike jeste da ne treba biti sarkastičan u odgovorima na postove forumaša tipa @plain vanilla, ona sigurno nije zlonamjerna i u pravu je. @Vječiti, @Corto su recimo druga priča a ima ih još takvih.
Sarkazam sigurno neće pomoći na kraju balade. Nekada treba biti iskren i priznati grešku ili ne ulaziti u raspravu ako vidiš da nisi u pravu. A sasvim je sigurno da nisi u pravu što se tiče Zlaje i tjeranja ljudi koji misle različito od njega.

Odbrana stavova, pogrešnih, po svaku cijenu ima kontraefekat. Primjer je @fixer i njih još par nam temi NS-a. Uspjeli su rastjerati sve potencijalne glasače. SDP je mnogo veća stranka, ne može se glasačko tijelo tek tako rastjerati ali ipak treba ići devizom "dobar glas se daleko čuje, loš-još dalje".
prvo, ti si mene pomiješao sa nekim, to za odbornika.

a drugo, ovdje ja nikoga ne branim. samo govorim ono što mislim, a to je otprilike ovo
Alfons Kauders wrote: e pa to ti je doza naseg licemjerja... u papir s lukom...

sad svima valjaju, a na izborima jedva dobace do praga... sdp sad ne valja jer ih nema, al haman nije valjao ni kad su bili u partiji, jer je tada imao pet puta manje glasova...

isto ko sto na prvim izborima svi glasase za reformiste... :wink:
Zlatko neka brani svoj lik i djelo - ima usta i inteligentan je. htio sam potcrtati licemjerje naroda. ali i podvući da to što je neki političar dobar čovjek, i nema neke veze koliko će biti koristan narodu.

može Džeko biti hljeb od čovjeka, duša. al' ako ne zabija golove, završiće u Pofaličkom. ne kažem da Nijaz ne bi bio sposoban, ali nikad nismo ni saznali, realno. jer nije dobio priliku. od naroda. istog onog koji nariče sad za njim. i istog onog koji sad mrtvog Nijaza koristi za dnevnopolitičku kaljugu.
nemam_ideje

#8070 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

Ti kažeš da sam te pomiješao sa nekim, ja kažem da nisam. U redu, ne mogu da dokažem, moja greška, mada gledajući sa koliko žara braniš neke stvari i statove, diskutabilno je sve to, al nejse, do mene je, nisam treba to ni spominjati.

Jel samo Nijaz "otišao" iz SDP-a ? Da je tako, tvoja priča bi imala smisla, ovako, baš i nema. Deset puta ponovljeno oko izbora, ti opet spinuješ i prelaziš preko bitnih činjenica i objašnjenja.

Suština: SDP bi sasvim sigurno bio (kadrovski) jača stranka da su tu ostali Skenderagić, Zgodić, Komšić, Lazović, Gojer, Marković, Pećanac, Bogičević, Duraković itd. To je suština cijele priče.
Chmoljo

#8071 Re: SDP

Post by Chmoljo »

nemam_ideje wrote:Ti kažeš da sam te pomiješao sa nekim, ja kažem da nisam. U redu, ne mogu da dokažem, moja greška, mada gledajući sa koliko žara braniš neke stvari i statove, diskutabilno je sve to, al nejse, do mene je, nisam treba to ni spominjati.

Jel samo Nijaz "otišao" iz SDP-a ? Da je tako, tvoja priča bi imala smisla, ovako, baš i nema. Deset puta ponovljeno oko izbora, ti opet spinuješ i prelaziš preko bitnih činjenica i objašnjenja.

Suština: SDP bi sasvim sigurno bio (kadrovski) jača stranka da su tu ostali Skenderagić, Zgodić, Komšić, Lazović, Gojer, Marković, Pećanac, Bogičević, Duraković itd. To je suština cijele priče.
opet on o spinu, a suština mu šbb kbb. :-)
nemam_ideje

#8072 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

Dobro si, ipak su Mašić, Magazinović, Hadžić, Grabovica kvalitetniji kadar. Klasična šbb-kbb priča, oprosti mi molim te što sam bilo šta spominjao. Naivno od mene.

Živio
Chmoljo

#8073 Re: SDP

Post by Chmoljo »

pa da... recimo, stavljaš u istu rečenicu Durakovića i Gojera. mislim da se čovjek u grobu sad okreće... al' hajd'...

živio :D
nemam_ideje

#8074 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

Dobro si, šta je mišljenje jednog Bogića Bogičevića naspram tvog, još se on krevelji. Ne kažu bezveze da na mlađima svijet ostaje.
Intervju: Bogić Bogićević, političar

Ovih dana “Slobodna Bosna” je napisala da se Zlatko Lagumdžija, godinama dvoumi da li i kako da Vas odstrani iz SDP-a, a Vi ste, čini se, napustili politiku i niste angažirani u SDP-u BiH?

Pročitao sam taj tekst i saznao da se Zlatko Lagumdžija već godinama koleba kako da ukloni Bogića Bogićevića. Upitah se - zašto godinama? Danas možete ukloniti čovjeka iz života za nekoliko minuta, a za uklanjanje jednog običnog člana političke partije treba vam još manje vremena. A politiku nisam napustio. Prije bi se moglo reći daje ona napustila mene. Zapravo, iz nje sam istisnut i tu je, valjda opasnost kojom, kao, zračim. Svojevremeno, kao poslanik, u skupštinskim mandatima, bio sam predstavnik SDPa, odnosno kandidovan sam na listama ove stranke. Na izborima 1996. i 2002. godine također sam ponudio političke usluge bosanskohercegovačkim biračima, na listi SDP-a, ali oni to nisu prihvatili. Na posljednjim izborima ponuđena mi je pozicija na listi SDP-a za koju sam ocijenio da ne može proći u Parlament BiH, što se ispostavilo tačno, Nije istina da mi je ponuđeno da biram što hoću, kako je iz SDP-a saopštenjem obaviještena javnost u BiH. Kad je tako bilo sad, poslije mnogih uklonjenih iz SDP-a, dolazi napad koji ne mogu drugačije tumačiti nego da sam, eto, i ja došao na red. Zašto je tako, odgovorit će skoro vrijeme. U SDP-u sam iz ubjeđenja, a ne iz interesa, vjerujem u ideju socijaldemokratije kao najbolje za opstanak i prosperitet BiH.

Domaća javnost je Vaše povlačenje iz rukovodstva SDP-a BiH razumjela kao posljedicu odustajanja od kandidature za predsjednika SDP-a. S druge strane nestali su i drugi eventualno potencijalni kandidati?

U radu SDP-a ja sam se pasivizirao sopstvenom odlukom, premda je ona - kad se dublje sagleda - zapravo iznuđena atmosferom koja je stvorena u dijelu te stranke. Na posljednjem kongresu SDP-a odustao sam od kandidature za predsjednika, a bila je predložena iz partijske baze, odnosno od članstva, jer nisam želio biti dijelom utakmice unaprijed poznatog rezultata. Zlatko Lagumdžija je bio zainteresovan i poduzeo je korake koji su ga favorizovali. Nakon trideset godina bavljenja politikom nisam želio tako pred svršeni čin. I povukao sam se. A da nisam, sigurno bih bio na drugi način “pasiviziran”. To je već viđeno.

SDP sada gubi i članove Glavnog odbora, angažirane aktiviste, nekadašnje visoke dužnosnike?

Nažalost, mnogi ljudi više nisu SDP BiH. Spisak je podugačak - Nijaz Duraković, nekadašnji predsjednik, Sead Avdić, Gradimir Gojer, Ivo Komšić, Ljubiša Marković, Miro Lazović, koji je bio generalni sekretar, Zlatko Dukić, Muazem Gerin, Mustafa Resić, Sejfudin Tokić, predsjednik Glavnog odbora, Nermin Pećanac, Darko Ružić, Adnan Korić... Gdje je Boro Bjelobrk, Šarganović iz Bihaća? Sada se pominju Mladen Grahovac, Ženja Ljubuškić, Nijaz Skenderagić... Bez obzira na sve razlike niko od ovih ljudi nije otišao zato što se ne slaže sa programom SDP-a BiH niti zato što želi rušiti ovu državu. Odgovor je, dakle, jasan.

SDP je loše prošao na prošlim izborima. Zašto je to tako i ima li tu krivice šefa stranke?

- Generalno, ljudi su prezasićeni izborima, presudili su onako kako se pokazalo. U političkoj ponudi odabrali su ono što im se učinilo najprimamljivije i najuvjerljivije. Ako ponuda i dalje bude ovakva kakva je sada, slični će biti i naredni - opet će vlast dobiti neznalice i nesposobni da upotrijebe vlast za napredak i stabilizaciju društva. Nijedna od sadašnjih stranačkih opcija nije na visini zadatka. Zemlji trebaju druge opcije, drugačije politike i drugačiji ljudi. Oni mogu doći i kroz postojeće stranke, njihovom idejnom i kadrovskom rekonstrukcijom, ali i kroz potpuno nove partijske projekte za potrebe građana. Drugo, SDP se već godinama bavi sam sobom i svojim unutrašnjim problemima. Umjesto fronta i borbe protiv političkih protivnika, inače loših kreatora budućnosti države, pri čemu je nacionalno još dominantno i diktira procese, SDP se našao u situaciji da mnogi ljudi iz te stranke odlaze. A po tim ljudima, Nijazu Durakoviću, Ivi Komšiću, Miri Lazoviću, Nerminu Pećancu, Ljubiši Markoviću i mnogim drugima, SDP je bio prepoznatljiv. To hoće nešto reći, ali i to da se ne radi o ljudima koji su završavali u Hagu, rušili ovu zemlju ili programski razišli sa SDP-om. Nisu zagovarali ni treće entitete ni referendume o otcjepljenju od BiH. Vidimo i kako SDP praviti partnerstvo i koalicije sa nacionalnim strankama bez odobrenja kongresa! Odstupilo se od izbornog programa. Lagumdžija svakako nosi odgovornost kao prvi čovjek stranke, ali odgovornost nije jedino njegova. Ne može se amnestirati rukovodstvo stranke, mada ni među njima nisu svi isti. Ovako, protiv kritičara takvog stanja organizuju se kaznene ekspedicije i fabrikuju se afere za njihovu diskvalifi kaciju i eliminaciju, moralnu i svaku drugu.

Lični interesi nikad nisu bili moja motivacija za bavljenje politikom, pa su mi stranački obračuni uvijek bili nešto strano. Borba mišljenja -da, takmičenje političkih koncepcija – da. Ovako sve se na bitku za unutarstranačku vlast. Od stranačke politike postala je važnija unutarstranačka pozicija, od principa postali su važniji karijeristički planovi. Oni su, malo pomalo, stranačko članstvo - kakvo se inače samo poželjeti može - doveli u poziciju da bude pokriće ljudima prevelikih ambicija, koji od sebe ne vide više nikoga, a kamoli državu i narod kojim je potreban politički kompas za izlazak iz jedne od najvećih kriza u historiji BiH. Članstvo je, naravno, spoznalo šta se dešava. Programski izborni ciljevi, usvojeni na najvišim organima stranke se ne ostvaruju. Izbori su to najbolje pokazali. Stranka daje sve slabije odgovore na društvene izazove, i socijaldemokratska politička opcija gubi pobornike, ali i teško sticani ugled. Tako ne ide!

Očito pratite zbivanja u SDP-u?

Nažalost, mnogo toga posljednjih godina se promijenilo. SDP je u krizi, ali - što je najgore - iz stranačkog vrha ne dopušta se da se ta riječ uopšte izriče, kao da je sve u najboljem redu. A nije. Nažalost, vrh SDP-a ne osjeća potrebu za samokritikom i za otvorenim polaganjem računa svom članstvu. Posljedica toga je, kao i u mom slučaju, pasiviziranje, Stoga sam ja samo jedan od mnogih članova SDP-a koji smatraju da su stranci potrebne ozbiljne promjene u njenom vodstvu, osvježenja i inovacije koje bi obezbijedile novi zamah ovoj političkoj opciji.

Kako Vaša okolina reagira na napade usmjere ka Vama?

Ako je suditi po znanim mi reakcijama, stvarno ne znam kome je ovim isfabrikovanim lažima nanesena veća šteta, meni ili njihovim autorima i naručiocima. Već četiri godine radim u konsalting fi rmi i ne ide mi loše, nadam se da će se posao proširiti. Sada, kada sam mislio da sam izvan politike, ja sam u nju ponovo vraćen. Kada sam mislio da poslije svega živim od privatnog rada, bez članstva u raznim nadzornim i upravnim odborima, bez saradnje sa državnim preduzećima, bez dionica i privatizacija, desio se ovaj udar. Očito, u SDP-u sam i ja, došao na red. Samo, preživio sam i mnogo opasnije optužbe i hajke. Recimo Miloševićeve i Karadžićeve medijske, vojne i civilne mašinerije, kada su oni bili najmoćniji - osudile su me na smrt, iskopali grob, proglasili me izdajnikom i odgovornim za sve ratove, nepoželjnim na “srpskoj zemlji” do kraja života... Ni tada se nisam plašio. Da jesam, da sam odobravao ono što su činile političko-nacionalističke siledžije i zločinci, počinio bih moralno samoubistvo, izdao bih sebe. A, znano je, nisam!

Kako gledate na današnju BiH?

Činjenica je da je u posljednjih desetak godina mnogo učinjeno, ali su potrebe građana znatno veće. Ovim što danas imamo ni izdaleka ne možemo biti zadovoljni. Ove političke snage nas, malo-malo, vraćaju na početak: čak i na pitanje mogućnosti opstanka ove države. Za to vrijeme zalihe se tanje, socijalne tenzije rastu, ljudima je ugrožen i goli opstanak... Oni traže uvjerljiv odgovor: i nacionalni i socijalni, ali ga ne dobijaju. Očito je da na sceni nemamo političke aktere koji su u stanju da te odgovore daju, da i ljudima i državi otvore jasnu perspektivu. Ne vidim, nažalost, mogućnost da se u kraćem roku nešto na tom planu promijeni i poboljša. Gdje je u akciji , u prvim redovima borbe, u bazi, među običnim ljudima SDP? Nigdje! Mislim da bi podesnije bilo pitanje: ko može ovu krizu dovesti do rješenja? Uvjeren sam, naime, da je rješenje poznato. Ono je samo u jedinstvenoj, građanski koncipiranoj, nacionalno tolerantnoj, ravnopravnoj i evropski tržišno orijentiranoj zemlji. Snagu treba smoći, a pravom akcijom se to može

SDP je pred kongresom. Hoće li, s obzirom da je najavljen kao „programski“ ipak doći do postavljanja pitanja odgovornosti aktuelnog predsjednika SDP-a i izbora nekog novog čelnika. Razmišljate li o povratku u politiku i da li biste prihvatili kandidaturu?

Izgleda da se iz politike, ako ste u njoj prisutni tri decenije, nikad i ne može izaći. Samo je pitanje koliko ste u kom trenutku u njoj angažovani i koje je prirode vaš angažman. Nikad svoje bavljenje politikom nisam zamišljao kao rad i sjedenje na visokim pozicijama. Na funkcijama treba biti kad se na njih može kvalitetno i zrelo odgovoriti. Ponekad sami i ne možete odlučivati da li ćete se baviti politikom. Ona se bavi vama, kao što su se neki njeni akteri ovih dana pokušala surovo poigrati s mojom ličnošću. Politika me vratila politici i, zapravo, pokazala da sam u njoj bio i u vrijeme za koje se meni i javnosti činilo da me u politici nema. Sto valja reći, kad me pitate za ovaj SDP da ne znam šta ko misli. Znam da je kongres izvještajni, a ja nisam član Glavnog odbora. Znam da će biti ocjena izbornih rezultata i ono što je važno, ja želim da o svemu, prije svega, odlučuju članstvo i organizacija SDP-a. Hipotetički, ne mogu pretpostaviti šta će se događati na kongresu, jer nikad, ali apsolutno nikada, ni u kakvim nečasnim radnjama u tom smislu nisam učestvovao. Do mene do sada nisu doprli prijedlozi da me neka organizacija sa terena predlaže, ali ako ih bude razmislit ću. U svakom slučaju, mogućnost prihvatanja kandidature ne isključujem.
Jedan stari intervju, čisto podsjećanja radi šta bijaše i kakav je današnji spin.
Chmoljo

#8075 Re: SDP

Post by Chmoljo »

htio si reći, još se on NE krevelji? šta su to? pokušaji da mi spustiš? :D opet neki ad hominem napadi... :D i još me pokušavaš ubijediti da bolje od mene znaš štaradim i čime se bavim :D

ja se kreveljim, ali bogami, ti si mi smješniji ;-)

a da si imao priliku pitati Durakovića šta misli o Gojeru, bilo bi nešto u stilu: "slinava gnjida"... al' šta ja znam, ja sam samo jedan obični 'odbornik'... i dakako, moram imati neki interes, jer ne bih ja ništa bez razloga branio... :D
Post Reply