ne, krivi su sto sad kad treba da naprave potrebne pomake, oni se bave samo kadrovskom politikom i prave kretenske rezove koji sai po sebi sve i da valjaju ne mogu puno promijeniti. problem o kojem sam pisao rjesava se iskljucivo multidisciplinarno i u kompletu. to sto ce se policija staviti pod kontrolu shefa stranke nije u funkciji poboljsanja situacije koju sam opisao jer u biti se nastavlja isto kao i proteklih godina (nije tu nikakva nelogicnost, samo sam rekao da su ovi nastavili kontinuitet losheg bez ikakvog konkretnog i stvarnog poteza).popajic wrote:Sve dobro opisano osim ove zadnje nelogicnosti da je za godine i godine sranja i rupa u sistemu kriva sadasnja vlast , odnosno SDP ???@stochar
policija godinama hapsi likove, hapsili su i ubicu Denisa Mrnjavca nekoliko puta, prije ubistva na deset dana puc'o je po trudnici, 80 posto krivicnih djela cine 'povratnici u djelo', godinama nam se ista imena vrte po crnim hronikama, i promjena zakona o policiji to ni sekunde nece promijeniti, kakav god da je taj zakon, bez promjene svih ostalih karika. ima losih stvari u policiji, policija mora raditi puno bolje, ali sve da prebacis iz svake policije svijeta najbolje i najsposobnije policajce i rukovodioce sa svom opremom, ne bi puno postigli u ovako shupljem sistemu. a krivci za sto je sistem shupalj su oni koji su na vlasti.
vlast je i u tom, i u ovom sazivu apsolutni krivac za lose stanje, jer je zadaca odgovorne vlasti i kreiranje atmosfere za odredjene promjene na bolje. toga ne vidim. da bi se smanjio kriminalitet, ili poboljsao odnos gradjana prema postivanju zakona, mora se kreirati i amosfera za to. kako ce on meni kreirati atmosferu za poboljsanje kad ministar pravde i bivsi ugostitelj ima krivicnu prijavu za premlacivanje supruge? kako ce mi kreirati atmosferu kad zamjenik ministra sigurnosti ima disciplinski postupak zbog uzimanja mita? de nemojte me zajebavat'.
evo banalan primjer - nedavno sam is'o za Tuzlu, i prema tamo bio noviji bus, cist, uredan, uredni i kulturni vozaci, normalna muzika, i raja se odmah fino ponasala. nisam vidio da je iko ostavio papiris, svi fino bacili smece u kese ili ponijeli sa sobom. u povratku bio neki stari plrljavi rastimani bus, odma' vidis neki digli noge na sjedista, iza raje ostala bruka smeca (cak sam i ja ostavio novine zakacene za sjediste). naravno da ce se naci konj da u onaj novi bus zalijepi zvaku, ali ako ga sistem sankcionise na vrijeme, nece se naci onaj ko ce zalijepiti drugu. e to se zove kreiranje atmosfere.