SDP
-
palermo
#7051 Re: SDP
Možda je bezveze, nevažno , minorno.Al naljutilo me,povrijedilo i moradoh, pa praštajte, ako smatrate da je glupo možete i obrisati post.
Slušam sada Nikšića na vijestima na Federalnoj, objašnjava nešto o penzijama, i o struji. I kaže naš premijer, onako bez imalo ustručavanja, toliko kilovata za sarajevsku elektroprivredu, a toliko za mostarsku elektroprivredu. Koja li je sarajevska, koja li je mostarska. Znam ja odgovor, samo me interesuje zna li premijer koju poruku šalje sa tim riječima.
Biti premijer znači imati odgovornost za javnu riječ.
Slušam sada Nikšića na vijestima na Federalnoj, objašnjava nešto o penzijama, i o struji. I kaže naš premijer, onako bez imalo ustručavanja, toliko kilovata za sarajevsku elektroprivredu, a toliko za mostarsku elektroprivredu. Koja li je sarajevska, koja li je mostarska. Znam ja odgovor, samo me interesuje zna li premijer koju poruku šalje sa tim riječima.
Biti premijer znači imati odgovornost za javnu riječ.
-
beeri
#7052 Re: SDP
Upravo takoslusaj vamo wrote:beeri wrote:http://www.youtube.com/watch?v=YCvSriT2M5Y
Dovoljno je samo pogledati ovaj snimak i vidjeti koji je Zlaja ublehaš.Koja projena price za samo2 godine
Koji šupljator, "znate li vi šta je on uradio u Francuskoj??"![]()
Kakav narod, takvi i vlast i opozicija, kao i uvijek. Nema promjene, bar ne nabolje, niti će je zadugo bit.
- stochar
#7053 Re: SDP
imenovanjem Hadzica na ministarsku poziciju iz reda 'ostalih', SDP je priznao cinjenicu da su ljudi koji se u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci - ostali! pa sve su pogazili sto se moglo pogaziti - od one galame 'mi necemo pristati na nacionalne blokove!' koja se k'o eho odbijala ovdje po forumu kao 'velika pobjeda', pa sada do hvaljenja Covica i ostalih. i ja se izjasnjavam kao Bosanac, i OK, covjek se izjasnjava isto, ali ja iz principa ne bih prihvatio funkciju iz reda 'ostalih'.
da ne govorim to sad iz ugla Hrvata npr. koji ce to shvatiti kao jos jednu od podvala, a vjerujem da ce i 'ostali ostali' biti razocarani...
da ne govorim to sad iz ugla Hrvata npr. koji ce to shvatiti kao jos jednu od podvala, a vjerujem da ce i 'ostali ostali' biti razocarani...
- Bosnolog
#7054 Re: SDP
Masa stvari mi se ne svida kod SDP-a jer su daleko od onog sto bih volio da su,ali dvadesetocasovno udaranje i pljuvanje po stranci kao glavnom dezurnom krivcu od tebe i slicnih na ovoj temi za sve ukljucujuci i vremensku prognozu je degutantno citati jer ne gledate na stvari,realno, iskreno i objektivno....vivaldi wrote:@ bosnolog
Mani se ti ove kolektivne suplje. Neki dan je forum gorio povodom 20 obljentice. Ne znam samo sto sdp to ne sprijeci kada do sada to nije mogao Suljo.
I by the way, vjerovatno znas da su po prvi put za sve ove godine BAS TI PLAKATI osvanuli i u FBiH i to na teritoriji opstine Novi grad. Ko je ono tamo na vlasti? jel Suljo?
Ja razumijem frustracije onih iz porazene i nestale NS stranke,ali se ocito ne zeli gledati sira slika uzrocno posljedicne politicke pozornice i okolnosti u kojima je BiH dvije decenije,...Gade mi se oni koji pokusavaju svu krivicu svaliti na SDP kojem se tovari da nosi zaostavstinu proslosti,teret sadsnjosti i frustriranost zbog nedostatka i sporog napretka ka buducnosti,....A odlicno znamo da bi teret trebali svi koji su u vlasti ravnomjerno nositi i svako svoj dio i ka jednom cilju ali ti su ciljevi tih istih stranaka dijametralno suprotni.Neki nose teret ka Sarajevu a drugi bi da to iznesu i iznose dvije decenije iz BiH u Beograd i Zagreb ukljucujuci i svoje pokucstvo,....SDP se jos vezu bukagije (givikti) za noge i pljuje sto ne idu brze i ne nose vise tudeg tereta u nakaradno uredenoj drzavi kojoj susjedna Srbije sjedi za vratom vec dvije decenije uz aminovanje Zagreba vrebajuci da i on to uradi kao sto je radio,...
Politicko analiticko anti SDP naprdivanje je ovdje na ovoj temi vreca za udaranje kao dnevna terapija,opozicija je tu da ukaze na lose poteze vladajucih stranaka ,sto je pozeljno i treba cinita,ali se mora znati da BiH nije isto sto i u uredenim drzavama i demokratijama,Bosna je neuredena,porusena,unakazena i osakacena drzava,
Ovdje se radi o dva politicka fronta anti BH i pro BiH ,sve drugo je samo maskiranje svog licnog intersa iza stava i prodavanje bijelih bubrega od strane nekoliko forimasa koji imaju nocne more zbog SDP-e sto je uopste na vlasti,kao da zele reci da bi bilo mnogo bolje bez njih i drzavu BiH da su u opoziciji,mozda po njih da ali za BiH zasigurno NE,......
A za reklamne panoa genocidnog brloga treba ih prozivati i mlatiti po usima,ja sam ubjeden da i u SDP-u ima takode Teletabusa i nedoraslih kadrova onome sto obavljaju i da bi prodali svoj moral i principe a ti Karadzicevi plakati pisani Dodikovom rukom su najbolji primjer i povod da im se nabije na nos i ako ne zadovolje tamo gjde imaju mogucnost da rade,treba glasati za druge koji su bolji od njih,samo sto ih jos na zalost nema na politickoj pozornici,...
Takode te trebam podsjetiti da je jedna kvazi gradasnka ant SDP stranka bila napravila odvojene stranacke reklamne plakate za blentitete,samo da su jos i Covicev dopisali i branila tu svoju ubleh ideju Karadzicevog uredenja BiH kao polznu osnovu svoje politicke platforme,.........
-
klixober
#7055 Re: SDP
stochar wrote:imenovanjem Hadzica na ministarsku poziciju iz reda 'ostalih', SDP je priznao cinjenicu da su ljudi koji se u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci - ostali! pa sve su pogazili sto se moglo pogaziti - od one galame 'mi necemo pristati na nacionalne blokove!' koja se k'o eho odbijala ovdje po forumu kao 'velika pobjeda', pa sada do hvaljenja Covica i ostalih. i ja se izjasnjavam kao Bosanac, i OK, covjek se izjasnjava isto, ali ja iz principa ne bih prihvatio funkciju iz reda 'ostalih'.
Pretjeruješ kao i obično.
- stochar
#7056 Re: SDP
ako je biti realan pretjerivanje, onda pretjerujem. vidim, onaj lupa neke parole pro-BiH i anti-BiH, sto je suludo ako prihvatis cinjenicu da su ti ljudi koji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci 'OSTALI'...komeba wrote:stochar wrote:imenovanjem Hadzica na ministarsku poziciju iz reda 'ostalih', SDP je priznao cinjenicu da su ljudi koji se u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci - ostali! pa sve su pogazili sto se moglo pogaziti - od one galame 'mi necemo pristati na nacionalne blokove!' koja se k'o eho odbijala ovdje po forumu kao 'velika pobjeda', pa sada do hvaljenja Covica i ostalih. i ja se izjasnjavam kao Bosanac, i OK, covjek se izjasnjava isto, ali ja iz principa ne bih prihvatio funkciju iz reda 'ostalih'.
-
klixober
#7057 Re: SDP
Ali ne možeš SDP kriviti što su se tako u Daytonu dogovorili. To je kao da ih kriviš jer ustav dozvoljava djelovanje raznoraznim fašističkim organizacijama. Možeš ih kriviti ako se sada kad se uspostavi VM, ne založe za ukidanje te vrste ustavne diskriminacija, ali ne možeš ako njihovo zalaganje drugi ne prihvate.stochar wrote:ako je biti realan pretjerivanje, onda pretjerujem. vidim, onaj lupa neke parole pro-BiH i anti-BiH, sto je suludo ako prihvatis cinjenicu da su ti ljudi koji se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci 'OSTALI'...komeba wrote:stochar wrote:imenovanjem Hadzica na ministarsku poziciju iz reda 'ostalih', SDP je priznao cinjenicu da su ljudi koji se u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci - ostali! pa sve su pogazili sto se moglo pogaziti - od one galame 'mi necemo pristati na nacionalne blokove!' koja se k'o eho odbijala ovdje po forumu kao 'velika pobjeda', pa sada do hvaljenja Covica i ostalih. i ja se izjasnjavam kao Bosanac, i OK, covjek se izjasnjava isto, ali ja iz principa ne bih prihvatio funkciju iz reda 'ostalih'.
Treba biti realan u kritici.
- Banksy
#7058 Re: SDP
Sad kad je prošao kao ostali, iskreno se nadam da će raditi na tome da se ta ponižavajuća, diskriminirajuća odrednica ukine. Ostali zaista zvuči kao pokvaren frižider ili nuklearni otpad.stochar wrote:
imenovanjem Hadzica na ministarsku poziciju iz reda 'ostalih', SDP je priznao cinjenicu da su ljudi koji se u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci - ostali!
covjek se izjasnjava isto, ali ja iz principa ne bih prihvatio funkciju iz reda 'ostalih'.
...
-
klixober
#7059 Re: SDP
Banksy wrote:Sad kad je prošao kao ostali, iskreno se nadam da će raditi na tome da se ta ponižavajuća, diskriminirajuća odrednica ukine. Ostali zaista zvuči kao pokvaren frižider ili nuklearni otpad.stochar wrote:
imenovanjem Hadzica na ministarsku poziciju iz reda 'ostalih', SDP je priznao cinjenicu da su ljudi koji se u zemlji koja se zove Bosna i Hercegovina izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci - ostali!
covjek se izjasnjava isto, ali ja iz principa ne bih prihvatio funkciju iz reda 'ostalih'.
...
Tu se slažemo. Ako ne porade na tome da se ta odrednica ukine, prvi ću kritikovati. Zato ne pretjerujmo unaprijed...
- Alfons Kauders
#7060 Re: SDP
Nemam trenutno vremena da detaljno komentarisem...vivaldi wrote:Pa ocekivao sam neki plan da imaju. Situacija nije uospte bila nepoznata.Alfons Kauders wrote:pa sta bi ti uradio?
ja nisam ocekivao da ce preko noci otpustiti cetvrtinu administracije i smanjiti plate 30%... mislim da su trebali odraditi vise... ovo nije dovoljno...
ali opet bi imao iste probleme... i mogao bi napisati isti post, doduse s drugim ciframa...
sta si ti ocekivao? da ce rastjerati pola javnog sektora? ili da ce naci 100,000 laznjaka u reviziji... jer ja nisam... ocekivao sam mozda vise, ali ne puno vise
Cim su bili rezultati izbora znalo se da nacinalni problemi ostaju tacno onakvi kakvi su bili. Medjutim mogli su vise uraditi na politickoj stabilnosti da se nisu zajebavali sa uspostavom vlasti.
Politicka stabilnost bi koliko -toliko pozitivno djelovala na drugi najveci problem - ekonomiju. Slazem se, nista previse, ali sigurno bi.
Mejdutim, kljuc za ekonomske probleme je veliki priliv para u privredu, konkretnije u proizvodnju.
Krediti? Skupi, nema ih, nema vlasti blablabla.... Ok!
Strane investicije? Nece niko, recesija, blablabla..(recesija je i u regionu pa smo mi opet najgori od sve djece i to ubjedljivo. Cak je i Albanija privukla preko milijarde, ali eto nema veze.) Ok!.
Sta ti preostaje?
Pa po meni jedino rjesenje je da su odmah raspisali tender za oba telekoma (eto npr ja mislim da su na tim stvarima trebali insistirati kod formiranja vlasti, a ne hrvaticima, ali...).
Zadati minimalnu cijenu od npr 1,5 milijarde maraka za vecinski paket u oba telekoma ili bar u BHT i sredstva usmjeriti u razvoj.
- 300 miliona u gradnju neprofitnih stanova sa minimalnom kamatom (zadrzavas mlade, pokreces kompletnu gradjevinsku operativu, gradjveinska industrija ima garantovat zivot naredne bar 3 godine, a pare ti se postepeno vracaju svakog prvog u mjesecu pa to nije trosak vec investicija).
- 500, 600 miliona u puteve
- 200 miliona za projekte lokalne zajednice (domovi zdravlja, putevi, skolska igralista..=
- 200 miliona odvojiti za stiumulaciju stranih investicija - 10.000 KM po otvorenom radnom mjestu u proizvodnji
- 200 miliona za kreditiranje domacih preduzetnika po najpovoljnijim uslovima
Znaci nista u potrosnju. Iskljucivo u projekte jer se na taj nacin pare vracaju.
Sta imas od ovog telekoma? Zlatnu koku od 100 - 150 miliona profita sto mnogi ovde pisu?
Pa majku mu gdje su ta zlatna jaja u proteklih 10 godina cirka 1 -1,5 milijarda maraka? Pojela maca?
BHT i slicne javne profitablne firme samo nas i dalje drze u agoniji. Njihova jedina svrha je kupovina socijalnog mira i to u 6-7 fazi. Znas ono kako ide - sastanak sa premijerom od kojeg nikad nema nista, pa jednosatni strajk upozorenja, pa opsti strajk, blokada puta, protesti pred vladom pa strajk gladju. I onda kada radnici pocnu zavrsavati u bolnici vlada skine sa racuna telekoma par miliona pa ih vrati u zivot sa par stoja. I tako iz godine u godinu.
Druga stvar, ako se to sada ne uradi, utemeljitelj 2014. nece se dvoumiti garant, a mudro trosenje je u tom slucaju zagarnotvano.
Sto se tice masovnog otpustanja adminsitracije, naravno da to nisam ocekivao ne samo zato sto je to nemoguce vec sto bi tek to dovelo do kolapsa. Administracija ima najvece plate u zemlji i svi su prijavljeni na puni iznos tako da oni najvise pune sve fondove u zemlji - pio, zdravstvo itd. Kada bi masovno to otpustio odjednom sve bi redom propalo.
Upravo zato imas jos jedan razlog vise da moras pokrenuti proizvodnju i polako apsorbovati radnike koji bi, pored vec postojecih pola miliona nezaposlenih, mogli primiti i buduce hiljade otpustenih administrativaca.
Ali ti bi prodao vecinski paket u oba telecoma za 1.5 milijardi? Mada godisnje samo BH Telecom ima 150+ miliona dobiti? Ne racunajuci uopste HT... Kad bi se doveli u red, to je hladno preko 200 miliona... A koliko bi imali kao manjinski vlasnici tice znaju...
-
StupskaBitanga
#7061 Re: SDP
zašto niko nece da je Zlaja ministar V/S. poslova da bi na narednim izborima bio kandidat za premijera
Sada će ici masovno dizanje u nebesa Zlaje na toj funkciji i prikazivanje pozitivnih rezultata
Samo da bi SDP dobio naredne izbore mora makar u Federaciji ozbiljnije raditi
Neke investicije nešto jer od demagogije i prazne priče nema ništa
A da, nadam se da će Zlajin potrčko Damir-ostali konačno u ovoj državi pokrenuti digitalizaciju emitovanja jer smo zadnji po (ne)ispunjavanju zacrtanih ciljeva
Sada će ici masovno dizanje u nebesa Zlaje na toj funkciji i prikazivanje pozitivnih rezultata
A da, nadam se da će Zlajin potrčko Damir-ostali konačno u ovoj državi pokrenuti digitalizaciju emitovanja jer smo zadnji po (ne)ispunjavanju zacrtanih ciljeva
- Bosnolog
#7062 Re: SDP
Apsolutno je suludo prodavati vecinsko vlasnisto glavnih firmi koje pune budzet sto bi bilo jednako samoubistvu,pogotovu u nasoj neuredenoj drzavi,.To bi ti bilo isto kada bi prodao glavne izvore vode nekome ko ih moze zagaditi ili reducirati svojom nebrigom i neulaganjem, pruesmjeravajuci vodu iz izvora po njegovom nahodenju a tebi prodavati vodu i ucjenjivati te jer nemas vise glavne izvore budzetskog prihoda koji su toliki da svakih deset godina prihoda istih,one ti u stvari donesu profita u visini svoje prodajne cijene,....Alfons Kauders wrote:
Nemam trenutno vremena da detaljno komentarisem...
Ali ti bi prodao vecinski paket u oba telecoma za 1.5 milijardi? Mada godisnje samo BH Telecom ima 150+ miliona dobiti? Ne racunajuci uopste HT... Kad bi se doveli u red, to je hladno preko 200 miliona... A koliko bi imali kao manjinski vlasnici tice znaju...
Novac dobijen prodajom takvih firmi uloziti u Autoputeve i slicne projekte u vrijeme ekonomske krize je mac sa dvije ostrice.Prodaja strateskih firmi je samoubisto pogotovu u vrijeme ekonomske krize i tezeg poslovanja,...njih treba ojacati i koristiti prilive na preusmjeravanje profita u druge projeke ,usput stimulisati otvaranje malih poduzeca koje drze najveci procenat u zapadnoj ekonomiji i zaposljavaju najveci broj radnika,....
- slusaj vamo
#7063 Re: SDP
Naravno da hoće. Pitanje je jedino s kim, ko će tačno odnijeti tu torbu u Bošnjački institut…StupskaBitanga wrote:zašto niko nece da je Zlaja ministar V/S. poslova da bi na narednim izborima bio kandidat za premijera
Sada ćemo se nagledati svakojakih "projekata", od kojih nijedan neće biti urađen kako treba, a svaki će koštati bar tri put onoliko koliko je realno, eventualno i preko Beograda, kao i ono sa strujom. I svaki će takav "sudbinski projekat", naravno, biti "ogroman uspjeh nove vlasti i SDP-a" na FTV-u. Jebo petoljetku, to je ništa u odnosu na ono što tek slijedi, posebno pred izbore.
-
rahmanjin
#7064 Re: SDP
Ti bi prodao telekome za 1,5 miljardu? Pa to je smijesno. Sam BH Telecom je za 3 godine prema nedavnoj izjavi generalnog direktora donio federaciji 530 miliona maraka. Za tri godine. A gdje su tu investicije, porezi, uplate za doprinose... Takve firme ozbiljne drzave ne prodaju. To je reurs s kojim utices na privredu. Stalno to spominjem zasto Njemacka, Francuska... ne prodaju svoje strateske firme ako je to tako dobro. Moze "trzisna ekonomija" u BiH, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji... a kod njih e pa vec to ne moze jer se dira njihovo "nacionalno" blago. To ne treba prodavati, pa kad ovakav BH Telecom sa ovakvim radom ima profit od 150 miliona sta bi tek bilo da se drugacije upravlja tom firmom? A kako se pare od takve privatizacije potrose imas primjer u RS-u i Crnoj Gori. Koja skola, 20 kilometara auto puta ( najskupljeg na svijetu ) i krpi budzet. I sta si uradio nista, a prodao si stratesku firmu.vivaldi wrote:Pa ocekivao sam neki plan da imaju. Situacija nije uospte bila nepoznata.Alfons Kauders wrote:pa sta bi ti uradio?
ja nisam ocekivao da ce preko noci otpustiti cetvrtinu administracije i smanjiti plate 30%... mislim da su trebali odraditi vise... ovo nije dovoljno...
ali opet bi imao iste probleme... i mogao bi napisati isti post, doduse s drugim ciframa...
sta si ti ocekivao? da ce rastjerati pola javnog sektora? ili da ce naci 100,000 laznjaka u reviziji... jer ja nisam... ocekivao sam mozda vise, ali ne puno vise
Cim su bili rezultati izbora znalo se da nacinalni problemi ostaju tacno onakvi kakvi su bili. Medjutim mogli su vise uraditi na politickoj stabilnosti da se nisu zajebavali sa uspostavom vlasti.
Politicka stabilnost bi koliko -toliko pozitivno djelovala na drugi najveci problem - ekonomiju. Slazem se, nista previse, ali sigurno bi.
Mejdutim, kljuc za ekonomske probleme je veliki priliv para u privredu, konkretnije u proizvodnju.
Krediti? Skupi, nema ih, nema vlasti blablabla.... Ok!
Strane investicije? Nece niko, recesija, blablabla..(recesija je i u regionu pa smo mi opet najgori od sve djece i to ubjedljivo. Cak je i Albanija privukla preko milijarde, ali eto nema veze.) Ok!.
Sta ti preostaje?
Pa po meni jedino rjesenje je da su odmah raspisali tender za oba telekoma (eto npr ja mislim da su na tim stvarima trebali insistirati kod formiranja vlasti, a ne hrvaticima, ali...).
Zadati minimalnu cijenu od npr 1,5 milijarde maraka za vecinski paket u oba telekoma ili bar u BHT i sredstva usmjeriti u razvoj.
- 300 miliona u gradnju neprofitnih stanova sa minimalnom kamatom (zadrzavas mlade, pokreces kompletnu gradjevinsku operativu, gradjveinska industrija ima garantovat zivot naredne bar 3 godine, a pare ti se postepeno vracaju svakog prvog u mjesecu pa to nije trosak vec investicija).
- 500, 600 miliona u puteve
- 200 miliona za projekte lokalne zajednice (domovi zdravlja, putevi, skolska igralista..=
- 200 miliona odvojiti za stiumulaciju stranih investicija - 10.000 KM po otvorenom radnom mjestu u proizvodnji
- 200 miliona za kreditiranje domacih preduzetnika po najpovoljnijim uslovima
Znaci nista u potrosnju. Iskljucivo u projekte jer se na taj nacin pare vracaju.
Sta imas od ovog telekoma? Zlatnu koku od 100 - 150 miliona profita sto mnogi ovde pisu?
Pa majku mu gdje su ta zlatna jaja u proteklih 10 godina cirka 1 -1,5 milijarda maraka? Pojela maca?
BHT i slicne javne profitablne firme samo nas i dalje drze u agoniji. Njihova jedina svrha je kupovina socijalnog mira i to u 6-7 fazi. Znas ono kako ide - sastanak sa premijerom od kojeg nikad nema nista, pa jednosatni strajk upozorenja, pa opsti strajk, blokada puta, protesti pred vladom pa strajk gladju. I onda kada radnici pocnu zavrsavati u bolnici vlada skine sa racuna telekoma par miliona pa ih vrati u zivot sa par stoja. I tako iz godine u godinu.
Druga stvar, ako se to sada ne uradi, utemeljitelj 2014. nece se dvoumiti garant, a mudro trosenje je u tom slucaju zagarnotvano.
Sto se tice masovnog otpustanja adminsitracije, naravno da to nisam ocekivao ne samo zato sto je to nemoguce vec sto bi tek to dovelo do kolapsa. Administracija ima najvece plate u zemlji i svi su prijavljeni na puni iznos tako da oni najvise pune sve fondove u zemlji - pio, zdravstvo itd. Kada bi masovno to otpustio odjednom sve bi redom propalo.
Upravo zato imas jos jedan razlog vise da moras pokrenuti proizvodnju i polako apsorbovati radnike koji bi, pored vec postojecih pola miliona nezaposlenih, mogli primiti i buduce hiljade otpustenih administrativaca.
-
sanaman
#7065 Re: SDP
Znas li koliki je udio njemacke drzave u njemackom telekomu? Nesto manje od 32% a preko 57% drze akcionari koji mogu biti svugdje po svijetu. Navedi mi neke "strateske" firme koje su u drzavnom vlasnistvu? Struja, oruzje, sta?
530 miliona uplaceno u drzavni budzet i jesi li ti kako gradjanin imao kakve koristi...jel bolje skolstvo, zdravstvo, javna uprava, ceste...a da ne pricam da se pored svih tih prihoda drzava, entiteti i kantoni svake godine zaduzuju.
I ja da sam na vlasti nebih prodao, kada znam da se ne moram pretjerano truditi i sve godine imam pokriveno 10% u budzetu preko firmi koje prodaju struju i telekoma...ekonomija kao skolski primjer.
Za tri godine federacija je potrosila skoro 6 milijardi...kada nebi bilo tih prinsao od telekoma nedostajalo bi manje od 10%.
Al mnogi zaboravljaju da i kada prodas dio telekoma, ta ista firma placa doprinose za radnike, daje im platu i placa ovoj drzavi druge poreze..samo sto dobiti odlazi, ali kao sto rekoh od navedene dobiti volio bih da mi neko navede 5 konkretnih stvari kojima se poboljsava zivot prosjecnog covjeka? Mislim da ce biti tesko.
Zbog toga, obican covjek moze prezivjeti prodaju telekom, al vlast ne moze.
P.S ima li neko podatak koliko miliona telekom svake godine ulozi dau naprijedi usluge i infrastrukturu...mrsko mi traziti sada, kasno je
530 miliona uplaceno u drzavni budzet i jesi li ti kako gradjanin imao kakve koristi...jel bolje skolstvo, zdravstvo, javna uprava, ceste...a da ne pricam da se pored svih tih prihoda drzava, entiteti i kantoni svake godine zaduzuju.
I ja da sam na vlasti nebih prodao, kada znam da se ne moram pretjerano truditi i sve godine imam pokriveno 10% u budzetu preko firmi koje prodaju struju i telekoma...ekonomija kao skolski primjer.
Za tri godine federacija je potrosila skoro 6 milijardi...kada nebi bilo tih prinsao od telekoma nedostajalo bi manje od 10%.
Al mnogi zaboravljaju da i kada prodas dio telekoma, ta ista firma placa doprinose za radnike, daje im platu i placa ovoj drzavi druge poreze..samo sto dobiti odlazi, ali kao sto rekoh od navedene dobiti volio bih da mi neko navede 5 konkretnih stvari kojima se poboljsava zivot prosjecnog covjeka? Mislim da ce biti tesko.
P.S ima li neko podatak koliko miliona telekom svake godine ulozi dau naprijedi usluge i infrastrukturu...mrsko mi traziti sada, kasno je
- jasko_ba
#7066 Re: SDP
odakle vise dolaziteslusaj vamo wrote:Naravno da hoće. Pitanje je jedino s kim, ko će tačno odnijeti tu torbu u Bošnjački institut…StupskaBitanga wrote:zašto niko nece da je Zlaja ministar V/S. poslova da bi na narednim izborima bio kandidat za premijera
Sada ćemo se nagledati svakojakih "projekata", od kojih nijedan neće biti urađen kako treba, a svaki će koštati bar tri put onoliko koliko je realno, eventualno i preko Beograda, kao i ono sa strujom. I svaki će takav "sudbinski projekat", naravno, biti "ogroman uspjeh nove vlasti i SDP-a" na FTV-u. Jebo petoljetku, to je ništa u odnosu na ono što tek slijedi, posebno pred izbore.
-
rahmanjin
#7067 Re: SDP
Da 32% drzi direktno drzava, ali u tih 57% kakva je struktura? Koliko fondova u drzavnom vlasnistvu ima dionica? Oni su to pametno uradili 32% drzava, ali kroz fondove drze natpolovicnu vecinu. Govoris o investicijama ukucaj investicije u BH Telecomu ( tako sam ja nasao ) i vidjeces da je BH Telecom investirao 130 miliona u 2011 godini od toga 60% je realizovalo domacih firmi. To je naucna fantastika kad bi te stranac uzeo. Dakle dobit 150 miliona i oko 80 miliona investicija koje su realizovale domace firme. Dodaj na to i poreze koje placaju ( sad ces reci placace i taj drugi vlasnik, da hoce ali puno manje ). Pitas jeli meni bolje sto je ulozeno 530 miliona? Pa zamisli da ih nije bilo? Ko upravlja s tim novcem? Ja sigurno ne.sanaman wrote:Znas li koliki je udio njemacke drzave u njemackom telekomu? Nesto manje od 32% a preko 57% drze akcionari koji mogu biti svugdje po svijetu. Navedi mi neke "strateske" firme koje su u drzavnom vlasnistvu? Struja, oruzje, sta?
- slusaj vamo
#7068 Re: SDP
Tako je, skandalozno-ekskluzivna televizija nam sve istinu govori. Tako i to da ovaj najnoviji dogovor koji je drug Zlajo postigao sa drugom Mićkom u stvari znači da, nakon što ukinusmo korupciju u pederaciji, od sad će se i drug Mićko početi ponašati. Pored toga, u pravu su izuzetno inteligentni pioniri tvog kova, ne radi se o podjeli plijena i fotelja između neosuđenih kriminalaca i parazita, već o jednom suštinskom dogovoru iskrenih partnera i dobročinitelja na nivou Programa, kako nam onomad drug Zlajo i obeća.jasko_ba wrote:odakle vise dolaziteslusaj vamo wrote:Naravno da hoće. Pitanje je jedino s kim, ko će tačno odnijeti tu torbu u Bošnjački institut…StupskaBitanga wrote:zašto niko nece da je Zlaja ministar V/S. poslova da bi na narednim izborima bio kandidat za premijera
Sada ćemo se nagledati svakojakih "projekata", od kojih nijedan neće biti urađen kako treba, a svaki će koštati bar tri put onoliko koliko je realno, eventualno i preko Beograda, kao i ono sa strujom. I svaki će takav "sudbinski projekat", naravno, biti "ogroman uspjeh nove vlasti i SDP-a" na FTV-u. Jebo petoljetku, to je ništa u odnosu na ono što tek slijedi, posebno pred izbore.sve ublehe nad ublehom
-
VjecitiStudent
#7069 Re: SDP
Zar bas moraju stranke brinuti o kadrovskoj politici drzavnih preduzeca do zadnje cistacice?Alfons Kauders wrote:Pa upravo o tome i govorim, jednostavno nemaju dovoljno dobrih ljudi, ili imaju ali ne mogu isplivati na povrsinu od poltrona, ili se bave nekim pametnijim stvarima pa nisu zainteresovani za politiku i guranje.VjecitiStudent wrote: Znaci, toliki je krah da nikog bolje od Elvedina nije bilo za EP ili Masica za ministra obrazovanja ili Sanka za ministra zdravstva ili ....
Ima li jedno kadrovsko rjesenje da valja?
Ko od nas ne bi vidio Kusljugica umjesto Elvedina? Ili bilo koga umjesto Masica?![]()
Ali ne radi se o tome, vec o potrebi da se pljuje sve redom... Ukljucujuci i neistomisljenike, cak i kad kritikuju SDP. Jedino valjaju oni kojima SDP ne valja ni u kom slucaju, bez obzira sta urade.
Zar nije SDP mogao za neka od ovih mjesta ili raspisati konkurs ili rukom izabrati nestranckog strucnjaka, nije valjda da ih nema i izvan stranaka?
Ali ko bi onda talove implementirao?
- ultima_palabra
#7070 Re: SDP
Pa ako ne vjeruješ vlasti da će potrošiti 120 miliona kako treba, zašto onda misliš da im treba dati 1,5 milijardu da troše?sanaman wrote:530 miliona uplaceno u drzavni budzet i jesi li ti kako gradjanin imao kakve koristi...jel bolje skolstvo, zdravstvo, javna uprava, ceste...a da ne pricam da se pored svih tih prihoda drzava, entiteti i kantoni svake godine zaduzuju.
-
sanaman
#7071 Re: SDP
primjedba je na mjestu. To je jedini razlog mozda zbog kojeg bi ja sada rekao ne prodaji...dugorocno se treba prodati, naravno ne opet 100%, neka ostane nesto uzbog dividende...ultima_palabra wrote:Pa ako ne vjeruješ vlasti da će potrošiti 120 miliona kako treba, zašto onda misliš da im treba dati 1,5 milijardu da troše?sanaman wrote:530 miliona uplaceno u drzavni budzet i jesi li ti kako gradjanin imao kakve koristi...jel bolje skolstvo, zdravstvo, javna uprava, ceste...a da ne pricam da se pored svih tih prihoda drzava, entiteti i kantoni svake godine zaduzuju.
-
sanaman
#7072 Re: SDP
nema njemackih fondova, imaju tri iz amerike, sa ca. 10% udjela.rahmanjin wrote:Da 32% drzi direktno drzava, ali u tih 57% kakva je struktura? Koliko fondova u drzavnom vlasnistvu ima dionica? Oni su to pametno uradili 32% drzava, ali kroz fondove drze natpolovicnu vecinu. Govoris o investicijama ukucaj investicije u BH Telecomu ( tako sam ja nasao ) i vidjeces da je BH Telecom investirao 130 miliona u 2011 godini od toga 60% je realizovalo domacih firmi. To je naucna fantastika kad bi te stranac uzeo. Dakle dobit 150 miliona i oko 80 miliona investicija koje su realizovale domace firme. Dodaj na to i poreze koje placaju ( sad ces reci placace i taj drugi vlasnik, da hoce ali puno manje ). Pitas jeli meni bolje sto je ulozeno 530 miliona? Pa zamisli da ih nije bilo? Ko upravlja s tim novcem? Ja sigurno ne.sanaman wrote:Znas li koliki je udio njemacke drzave u njemackom telekomu? Nesto manje od 32% a preko 57% drze akcionari koji mogu biti svugdje po svijetu. Navedi mi neke "strateske" firme koje su u drzavnom vlasnistvu? Struja, oruzje, sta?
Onih 57% su dionicari, a u Njemackoj ipak vrijede druge vrijednosti tj. prvo privatno vlasnitvo pa sve ostalo...sto znaci iako se radi mozda o Nijemcioma, a ni to se ne zna 100%, njima je interes dobit i dividenda.
o investicijama nisam gugalo, ali mi se cini povelika cifra...guglacu
Zasto bi drugi vlasnik placao manje poreza...valjda je drzava tu da kontrolise koliko i kako se placa. Al privatn firma nece uplatiti 150 mil. u budzet niti ce kupovati trezorske zapise/obveznice i sl.
Ostajem pri stajalistu, da ti i ja kao pojedinac cemo bez problema prezivjeti prodaju dijela telekoma, samo vlast nebi.
- vee-jay
#7073 Re: SDP
sada, u ovakvoj situaciji nebi bilo pametno prodavati telekom.
- ultima_palabra
#7074 Re: SDP
Objektivno se sad ne može dobiti odgovarajuća cijena... svi koji su planirali prodaje u okruženju su odustali.sanaman wrote:primjedba je na mjestu. To je jedini razlog mozda zbog kojeg bi ja sada rekao ne prodaji...dugorocno se treba prodati, naravno ne opet 100%, neka ostane nesto uzbog dividende...ultima_palabra wrote:Pa ako ne vjeruješ vlasti da će potrošiti 120 miliona kako treba, zašto onda misliš da im treba dati 1,5 milijardu da troše?sanaman wrote:530 miliona uplaceno u drzavni budzet i jesi li ti kako gradjanin imao kakve koristi...jel bolje skolstvo, zdravstvo, javna uprava, ceste...a da ne pricam da se pored svih tih prihoda drzava, entiteti i kantoni svake godine zaduzuju.
Svaka vlada kad počinje mandat bi trebala razmotriti tu opciju... koliko može dobiti, koje projekte može pokrenuti tim parama, uz kakvu profitabilnost i rok povrata, itd. Ako se odluče na prodaju, onda imaju 3-4 godine da sprovedu to što su skontali.
Ja bih razmotrio privatizaciju nekih 10-20%, dao građanima da upisuju po povoljnim cijenama kao što je radila Hrvatska 2007. Da se probaju pare izvući iz štekova, madraca i bankovnih računa... malo pokrenuti i berzu, može biti dobro dugoročno.
-
sanaman
#7075 Re: SDP
http://www.vladatk.kim.ba/Vlada/Informa ... 12012.html
Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Odluku o utvrđivanju visine premije osiguranja za 2012. godinu, tako da za 2012. godinu premija zdravstvenog osiguranja iznosi 20,00KM. Prema podacima Zavoda zdravstenog osiguranja na obavezno zdravstveno osiguranje na dan 30.09.2011. godine prijavljeno je 436.478 osiguranih lica, te visina premije može biti maksimalno 41,51 KM.
http://www.sarajevo-x.com/bih/premija-z ... /120113032
razlika 4KM, znaci bice novih 1,6 miliona...projektovani prihodi TK za 2012 ca. 339mil. 1% projetovanih prihoda je 3,9mil, znaci nije se moglo u cijelom iznosu naci 0,5% da kanton pokrije te troskove a premija ostane na 15KM. Zasto?
Unaprijed se izvinjavam ako ovo gore navedeno nikog ne zanima, ne tangira, ne zulja i sl. neka preskoci.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Odluku o utvrđivanju visine premije osiguranja za 2012. godinu, tako da za 2012. godinu premija zdravstvenog osiguranja iznosi 20,00KM. Prema podacima Zavoda zdravstenog osiguranja na obavezno zdravstveno osiguranje na dan 30.09.2011. godine prijavljeno je 436.478 osiguranih lica, te visina premije može biti maksimalno 41,51 KM.
http://www.sarajevo-x.com/bih/premija-z ... /120113032
razlika 4KM, znaci bice novih 1,6 miliona...projektovani prihodi TK za 2012 ca. 339mil. 1% projetovanih prihoda je 3,9mil, znaci nije se moglo u cijelom iznosu naci 0,5% da kanton pokrije te troskove a premija ostane na 15KM. Zasto?
Unaprijed se izvinjavam ako ovo gore navedeno nikog ne zanima, ne tangira, ne zulja i sl. neka preskoci.