SDP

Post Reply
webby-x

#6776 Re: SDP

Post by webby-x »

Optimus Prime wrote:To je bio figurativni apel, za brzi razvoj FBiH u odnosu na RS, dakle ono sto se desilo u Njemackoj nakon 2. svjetskog rata, kada je zapadna Njemacka iz godine u godinu kontinuirano povecavala zivotni standard u odnosu na onaj u istocnoj Njemackoj.

U biti i nije fulio puno. Koliko god da je FBiH u kurcu ekonomski, RS i pored jednostavnijeg nacina odlucivanja imace dugorocno daleko vece probleme.
RS po prirodi mora biti siromašnija,
ali takva je uvijek bila i takva će uvijek biti.
To nije velika utjeha ljudima u Federaciji.
Zapravo, standard RS i FBiH se približio
zadnjih godina.

Ako žele da razvijaju FBiH u odnosu na RS
onda slabo to rade. Za takvo što treba muda.
Recimo, mogu ukinuti gomilu poreza i učiniti
FBiH privlačnijom za tvrtke i fizičke osobe, ali
ne oni spremaju veće poreze. Socijalistička
ekonomija. Fail.
Optimus Prime

#6777 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

webby-x wrote:
Optimus Prime wrote:To je bio figurativni apel, za brzi razvoj FBiH u odnosu na RS, dakle ono sto se desilo u Njemackoj nakon 2. svjetskog rata, kada je zapadna Njemacka iz godine u godinu kontinuirano povecavala zivotni standard u odnosu na onaj u istocnoj Njemackoj.

U biti i nije fulio puno. Koliko god da je FBiH u kurcu ekonomski, RS i pored jednostavnijeg nacina odlucivanja imace dugorocno daleko vece probleme.
RS po prirodi mora biti siromašnija,
ali takva je uvijek bila i takva će uvijek biti.
To nije velika utjeha ljudima u Federaciji.
Zapravo, standard RS i FBiH se približio
zadnjih godina.

Ako žele da razvijaju FBiH u odnosu na RS
onda slabo to rade. Za takvo što treba muda.
Recimo, mogu ukinuti gomilu poreza i učiniti
FBiH privlačnijom za tvrtke i fizičke osobe, ali
ne oni spremaju veće poreze. Socijalistička
ekonomija. Fail.
Pa ne znam bas. Vladari Sumske su rasprodali sve sto se rasprodati da. Kad se finansijsko stanje u Evropi smiri i bude vise novca za investicije, samo kroz prodaju dva telekoma FBiH ce moci zaraditi nekih 3 milijarde KM. Solidna suma sa kojom se nesto i moze raditi. O drugim stvarima i da ne govorim.
sanaman

#6778 Re: SDP

Post by sanaman »

Optimus Prime wrote:
webby-x wrote:
Optimus Prime wrote:Mi nismo SDP birali da nam u roku od 9 mjeseci omoguce norveski zivotni standard, vec prvenstveno da spase ono sto se nakon 20 najtezih godina, i to u jos vrijeme najteze finansijske krize koja je pogodial Evropu jos spasiti da.
Tko je obećavao Zapadnu Njemačku? :lol:
Nije obecavan zivotni standard zapadne Njemacke, i to pogotovo ne nakon 9 mjeseci vladavine.

To je bio figurativni apel, za brzi razvoj FBiH u odnosu na RS, dakle ono sto se desilo u Njemackoj nakon 2. svjetskog rata, kada je zapadna Njemacka iz godine u godinu kontinuirano povecavala zivotni standard u odnosu na onaj u istocnoj Njemackoj.

U biti i nije fulio puno. Koliko god da je FBiH u kurcu ekonomski, RS ce i pored jednostavnijeg nacina odlucivanja imati dugorocno daleko vece probleme. Ekonomska politika platforme ce se tek znacajnije osjetiti kad se Evropa ekonomski oporavi, dakle tamo nekad pred izbore. Biti ce to sasvim dovoljno za jos jedan platformaski mandat.
pratis li desavanja u EU, projekcije razvoja i rasta...predvidjanja bakrota, raspada Eura, totlanu nesigurnost i onda hoces da kazes po automatizmu oni se oporave i mi cemo? Ma nema sanse ni pod razno. Mi vise uvozimo nego sto izvozimo, znaci necemo izvoziti ni ovo sto smo izvozili znaci imamo manje...citajuci ovo rekao da imamo odnos sa EU, kao Eu-Ameika pa da zavisimo jedni od drugih...a mi tako mali, nebitni, jadni...koga bolan briga za nama. Sami se moramo vaditi, reformama a za potrebne reforme, zakona, poreza, rezanja davnja ne treba EU...

Koja ulaganja, koje investicije u BiH..u drzavu koja 15 mjeseci ne moze vlast formirati...sa kim da pregovaraju...sa kantonom ili sa federacijom, a mozda i sa drzavom, ali onda moraju da otvore i dvije firme jednu u rs-u jednu u federaciji...a tek kavu radnu snagu nudimo...obrazovani, jeftini, strucni ,inzinjeri, it strucnjaci...me nema...samo nam vise od pola radno sposobnih ima jedva vise od osnovne skole
Last edited by sanaman on 09/01/2012 23:06, edited 1 time in total.
vee-jay

#6779 Re: SDP

Post by vee-jay »

stochar wrote: ali nije ni nova vlast koalirala s hitlerovom strankom.
:-)
Alfons Kauders

#6780 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

stochar wrote:evo ti npr budzet s kojim raspolaze predsjednik Federacije i moze ga dodjeljivati kome hoce na osnovu vlastitog izbora, bez konkursa, natjecaja ili bilo cega (isti je im'o i Kebo, i mislim da se ovih 130.000 moglo korisnije utrositi, kao i ono sto je Kebo razbaciv'o, uz cast pokojem izuzetku). i ovakvih je stavki koliko hoces po budzetima... ne mogu rijesiti kompletan problem, ali mogu pojacati fond za hitne slucajeve kako se ne bi bas za svaki pare morale skupljati po ulici:

p.s. sve te probleme shvatam, i zbog svega toga smo jebavali m. proslim sazivima vlasti, i ne vidim zasto ove stediti kad ne vidim da rade ista konkretno po tom pitanju? zaista nema razloga da se ceka, predugo smo cekali, svaki dan je za nas k'o godina! svi problemi koji su ovdje nabrojani ocekujem da budu rjeseni ili da se pocnu rjesavati.

kad tebi dodje racun za struju, traze da ga platis, ne pitaju odakle, ili kad imas zadatak u poslu koji obavljas, poslodavac ocekuje da ga obavis, jer te placa za to. mi smo poslodavci ministara i poslanika, mi, gradjani ih placamo, i moramo od njih traziti odgovornost! isprike nisam prihvatao od ranijih, necu ni od ovih! ako nisu sposobni da se nose sa stanjem koje su zatekli i koje su znali da ce zateci, neka se onda ostave tog posla i igraju saha pred Ekonomijom...

p.p.s jeste, nadimak federalnog ministra je Šanko, i to isti taj Šanko 'babin sin' koji je fakultet zavrsio kako ga je zavrsio i za kojeg je kruzila poznata kletva.
Ti znas da ja na ovom forumu nikad nisam napisao finu rijec o nevladinom sektoru i udruzenjima gradjana, pa necu ni sad poceti. Sve to treba kresati, ali opet ponavljam, opet nece biti dovoljno - kap u moru. I da skresu, onda bi se pricalo kako je to populizam i da zapravo nisu nista promijenili, sto bi i bilo tacno. :D Radi se o par stotina miliona minusa, ne racunajuci lijecenje u inostranstvu, koje se nikad nece rijesiti tako da na ulici ne vidis humanitarne apele. Kladim se cim hoces, za mog zivota, ko god da dodje na vlast, to se nece rijesiti.

E kako namaknuti tu lovu?

Da povecaju namete u privredi... Opet mislim da bi fulali, tj. da bi napravili jos vece sranje za koju godinu, sto sam vec rekao.

Sta je s novim akcizama za cigarete? E to je vec cifra, ali ce samo mali djelic doci do zdravstva, jer ide preko UIO i dalje u budzet... Sto ne zavaliti jos malo poreza na kocku? Ako neko ima love da ostavlja po kladionicama, onda vala ima i da placa vise poreza... Zasto nemamo trosarine na auta kao Hrvatska? Pa na kraju isto poreza plati neko ko uzme Fabiu ili polovnjaka, i neko ko uzme zvijer od 100,000? Ali taj film necemo gledati, jer bi se dio tih stvari morao usaglasavati na drzavnom nivou, a znamo kako to brzo ide.

Znas sta je najgore? Taman i da se sve to odradi, a nece nikad - opet nije dovoljno. :D
Optimus Prime

#6781 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

webby-x wrote:
komeba wrote:Tkokalo. Nije ni Njemačka za godinu dana izgrađena.
Netko stvarno vjeruje da će nešto SDP
uraditi u FBiH? Tko će se kladiti da za tri godine
neće biti nikakve promjene u ekonomiji na bolje?
Malo vjerovatno, ali moguce. Ali samo u slucaju da dodje neke megarecesije u Evropi.

Samo ovo sto mi ovdje upada u oci je ova logicka pogreska koju si iznio.
Da bi sagledao rad neke vlade moras sagledati sve ekonomske aspekte.

Nekad je i odrzavanje status-quo-a ogroman uspjeh.

Uzmi primjer Grcke. Da im sada dovedes najsposobnije ekonomske strucnjake koji su ujedno i najposteniji ljudi na svijetu te im das ovlasti diktatora, oni nece moce poboljsati ekonomiju u dogledno vrijeme. Mozda ce spasiti Grcku od daljnjeg pada BDP-a za nekih 10% sto ih neminovno sljeduje, ali ce narod i dalje zivjeti losije nego pod bivsom vladom. Po tvojoj logici ispada da je bi ova vlada bila losija od one koja je prouzrokovala krizu, samo zato sto je za vrijeme onih bivshih standard bio veci.
Optimus Prime

#6782 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

sanaman wrote:
pratis li desavanja u EU, projekcije razvoja i rasta...predvidjanja bakrota, raspada Eura, totlanu nesigurnost i onda hoces da kazes po automatizmu oni se oporave i mi cemo? Ma nema sanse ni pod razno. Mi vise uvozimo nego sto izvozimo, znaci necemo izvoziti ni ovo sto smo izvozili znaci imamo manje...citajuci ovo rekao da imamo odnos sa EU, kao Eu-Ameika pa da zavisimo jedni od drugih...a mi tako mali, nebitni, jadni...koga bolan briga za nama. Sami se moramo vaditi, reformama a za potrebne reforme, zakona, poreza, rezanja davnja ne treba EU...
Naravno da cemo se po automatizmu oporaviti cim se oni oporave. BiH je i pod onim kleptomanskim nesposobnjakovicima rasla otprilike 4% godisnje sve do finansijske krize. Samo je do nase politike, hoceli to biti 3%, 5% ili mozda 7% godisnje.
sanaman

#6783 Re: SDP

Post by sanaman »

Optimus Prime wrote:
sanaman wrote:
Naravno da cemo se po automatizmu oporaviti cim se oni oporave. BiH je i pod onim kleptomanskim nesposobnjakovicima rasla otprilike 4% godisnje sve do finansijske krize. Samo je do nase politike, hoceli to biti 3%, 5% ili mozda 7% godisnje.
volio bi da mi das konkretne pokazatelje i primjere kako ce se oporavak eu odraziti na nas...jer mi jos uvijek za svaku marku koja udje u Bih od naseg izvoza posaljemo dvije van...proslogodisnji deficit je 6,5 milijardi KM, a ako EU ne buse rasla, a nece, znaci nas izvoz ce se smanjiti...manje para u drzavu...

nemoj se samo drzati procenta rasta BDP, pogledaj njegov rast, pogledaj rast plata po sektorima i pogledaj index cijena pa ces dobiti sliku da BDP raste a ljudim sve skuplje a plata ne prati rast....
sanaman

#6784 Re: SDP

Post by sanaman »

.
webby-x

#6785 Re: SDP

Post by webby-x »

Optimus Prime wrote:Pa ne znam bas. Vladari Sumske su rasprodali sve sto se rasprodati da. Kad se finansijsko stanje u Evropi smiri i bude vise novca za investicije, samo kroz prodaju dva telekoma FBiH ce moci zaraditi nekih 3 milijarde KM. Solidna suma sa kojom se nesto i moze raditi. O drugim stvarima i da ne govorim.
Rasprodati će i u FBiH.
Ne trebaš imati sumnje u to.
I to bi čak bilo i dobro.
Posebno prodati ove gubitaše.
Državne tvrtke ionako služe za uhljebljivanje
političkih kadrova.

Prodajom telekoma ništa se neće uraditi doli
zakrpati rupe u proračunima, namiriti podobne
i izgraditi par kilometara autoputa poput onog smiješnog
u RS-u.
webby-x

#6786 Re: SDP

Post by webby-x »

Optimus Prime wrote:Nekad je i odrzavanje status-quo-a ogroman uspjeh.

Uzmi primjer Grcke. Da im sada dovedes najsposobnije ekonomske strucnjake koji su ujedno i najposteniji ljudi na svijetu te im das ovlasti diktatora, oni nece moce poboljsati ekonomiju u dogledno vrijeme. Mozda ce spasiti Grcku od daljnjeg pada BDP-a za nekih 10% sto ih neminovno sljeduje, ali ce narod i dalje zivjeti losije nego pod bivsom vladom. Po tvojoj logici ispada da je bi ova vlada bila losija od one koja je prouzrokovala krizu, samo zato sto je za vrijeme onih bivshih standard bio veci.
Ali status quo bi održali i ovi prošli.
Ionako nemamo potpuno suverenost i pored
toga ovisimo o kreditima da preživimo, a da
ne govorim o investicijama.

Nitko neće investirati u BiH sa ovakvim političkim
stanjem koje se samo pogoršava.

Dobro si spomenuo Grčku i kako je svejedno tko dođe.
Tako je i kod nas. Narod je sam korumpiran, pa je time
i vlast takva ... bilo koja. Neka malo više, neka malo manje.
Ludo je očekivati nekorumpiranu vlast.
Optimus Prime

#6787 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

sanaman wrote:
Optimus Prime wrote:
sanaman wrote:
volio bi da mi das konkretne pokazatelje i primjere kako ce se oporavak eu odraziti na nas...jer mi jos uvijek za svaku marku koja udje u Bih od naseg izvoza posaljemo dvije van...proslogodisnji deficit je 6,5 milijardi KM, a ako EU ne buse rasla, a nece, znaci nas izvoz ce se smanjiti...manje para u drzavu...

nemoj se samo drzati procenta rasta BDP, pogledaj njegov rast, pogledaj rast plata po sektorima i pogledaj index cijena pa ces dobiti sliku da BDP raste a ljudim sve skuplje a plata ne prati rast....
Pa ne mogu ti bas sada davati lekcije iz makroekonomije, ali ukratko.

-Index cijena ne igra nikakvu ulogu pri rastu ekonomije, rast BDP se obracunava realno, dakle inflacija se oduzme.
- Sa oporavkom EU ce rasti i kupovna moc te smanjivati slobodni kapaciteti u samoj EU sto po automatizmu dovodi do vece potraznje robe iz inostranstva, gdje mi kao prvi susjedi mozemo itekako profitirati. Podjecam te da je u prvoj recesionoj godini nas izvoz pao za preko milijardu KM
-Padace i nezaposlenost sto ce dovesti do povecanja cijene rada u EU i do odredjenog manjka radne snage u pojedinim regionima. A kako kupovna moc raste u isto vrijeme investicije postaju isplativije, dakle dolazi do rasta stranih investicija. Tu mozemo takodjer profitirati. Podjecam te da je u prvoj recesionoj godine doslo do pada stranih investicija za 50%.
-Nasa dijaspora ce imati vise love, te ce po automatizmu vise novca slati svojoj rodbini i ponovo poceti ulagati u nekretnine, sto ce dovesti do veceg priliva deviza i evcih prihoda u PDV koji se dalje kumuliraju u privredi.
itd,itd
Optimus Prime

#6788 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

webby-x wrote:
Optimus Prime wrote:Nekad je i odrzavanje status-quo-a ogroman uspjeh.

Ali status quo bi održali i ovi prošli.
Ionako nemamo potpuno suverenost i pored
toga ovisimo o kreditima da preživimo, a da
ne govorim o investicijama.

Nitko neće investirati u BiH sa ovakvim političkim
stanjem koje se samo pogoršava.

Dobro si spomenuo Grčku i kako je svejedno tko dođe.
Tako je i kod nas. Narod je sam korumpiran, pa je time
i vlast takva ... bilo koja. Neka malo više, neka malo manje.
Ludo je očekivati nekorumpiranu vlast.
Pa neznam bas, ne bih volio da zamislim kako bi Brankovic i Borjana Kristo navigirali kroz finansijsku krizu.
quasar

#6789 Re: SDP

Post by quasar »

A jeste nadrobili...jbt.
samo da repliciram ovima koji su me pominjali

@stochar
opet ti kazem, hebe mi se ko je ministar i rekao sam ti zasto sam glasac SDP. Zato sto nerviraju one sto su mene nervirali dvije decenije. Program stranke mi je potpuno nebitan. Dovoljno sam star da znam sta je marketing i sta kupujes, a sta dobijes. Ja nisam ocekivao nista bolje od ovog. jedino sam ocekivao malo brze, ali jbg. partneri jedu gov*a.
Moj se zivot ne vrti oko dnevnika da bih trosio i minutu vremena na zvijezde neokapitalizma i da se trudim da im pamtim face ili imena.

U vezi one price oko zdravstvenog:
jasno je da solidarnost mora postojati i da uplacena suma nije dovoljna za ozbiljniju operaciju, ali zato postoje osiguranja i nivoi. Neka bude jedan dio obaveznog koji ce svakome u drzavi obezbjediti osnovnu skrb, gips, hitnu pomoc, zastitu djece. To ne bi smjelo biti vise od cetvrtine ili trecine dosadasnjeg davanja. Ostalo neka ljudi po svom opredeljenju, uloze u osiguranja. S tim da djeca moraju imati potpunu skrb do 18 godine pa cak i ako to zahtjeva lijecenje u Bostonu. Neka se od novca iz cigareta finansira fond solidarnosti za lijecenje u inostranstvu.
E kako to izvesti kad 65% para ode na plate? Ne znam, meni je odgovor logican. Ja sam siguran da od svojih 3100 maraka uplacenih za godinu, necu potrositi niti 100. Mozda ce doci vrijeme kad ce mi trebati ljekar stalno, ali siguran sam da ako padnem saka ovom sistemu, nema sanse da cu potrositi vise od hiljade... Znam, imao sam u porodici dva smrtna slucaja u zadnjih 5 godina koji su exitirali samo jer je dijagnoza spora, nepotpuna, povrsna i jer su ljekari ili nezainteresovani (jer nema koverte) ili ne znaju (jer su kovertom dobili diplomu).
U sistemu gdje je cist racun, nema koverti, ima racun da platis na kraju i cao djaci. Ko ima lijecice se ko nema, pice cajeve kao i sad sto pije i ne lijeci se jer nema haira od naseg sistema.
I jos nesto, u dva navrata koristio sam usluge Sunce polilinike. To ljudi uopste nije skupo i ja se pitam za sta se trose toliki milioni, jer i na KCU bih morao platiti participaciju za iste usluge i doslo bi me samo malo jeftinije.
Optimus Prime

#6790 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

webby-x wrote:
Optimus Prime wrote:Pa ne znam bas. Vladari Sumske su rasprodali sve sto se rasprodati da. Kad se finansijsko stanje u Evropi smiri i bude vise novca za investicije, samo kroz prodaju dva telekoma FBiH ce moci zaraditi nekih 3 milijarde KM. Solidna suma sa kojom se nesto i moze raditi. O drugim stvarima i da ne govorim.
Rasprodati će i u FBiH.
Ne trebaš imati sumnje u to.
I to bi čak bilo i dobro.
Posebno prodati ove gubitaše.
Državne tvrtke ionako služe za uhljebljivanje
političkih kadrova.

Prodajom telekoma ništa se neće uraditi doli
zakrpati rupe u proračunima, namiriti podobne
i izgraditi par kilometara autoputa poput onog smiješnog
u RS-u.
To cemo vidjeti. 2014 cu odluciti hocu li opet glasati za SDP nakon sto sagledam sve aspekte.
webby-x

#6791 Re: SDP

Post by webby-x »

Optimus Prime wrote:Pa neznam bas, ne bih volio da zamislim kako bi Brankovic i Borjana Kristo navigirali kroz finansijsku krizu.
Kao i Nikšić i Krajina.
Zbrojili bi prihode i rashode i onaj manjak
bi se zadužili, malo povećali poreze i to je to.
Optimus Prime

#6792 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

webby-x wrote:
Optimus Prime wrote:Pa neznam bas, ne bih volio da zamislim kako bi Brankovic i Borjana Kristo navigirali kroz finansijsku krizu.
Kao i Nikšić i Krajina.
Zbrojili bi prihode i rashode i onaj manjak
bi se zadužili, malo povećali poreze i to je to.
Pa ne znam bas, Brankovic je jedan od glavnih krivaca za danasnju situaciju, sa obzirom da je ogromne pluseve dobijene od PDV-a ( a radilo se o milijardama)usmjerio u dzepove podobnih (onih na drzavnoj sisi) umjesto u razvoj. Novca je tada bilo i vise nego dovoljno za brzi ekonomski razvoj, a sada imamo samo jednu kompletno nekonkurentnu zemlju, dugove i oko 200.000 razmazenih poltrona koji bi dizali revoluciju ukoliko bi im smanjili plate sa 1500 KM na 1200KM. Hajd da nesto rade. :D

Siguran sam da Niksiceva vlada ne bi uradila nesto slicno. Uostalom mozes lako uporediti koliko ljudi je u zadnjih godinu dana zavrsilo na drzavnoj sisi. A kako se to kretalo kada su Borjana i Brankovic palili i zarili takodjer mozes provjeriti.

"Poslije mene potop" politika je u dobroj mjeri prevazidjena, i to je jedan veliki uspjeh ove vlade.
Problemi su ostali i trebace mnogo vremena da se isprave greske.
webby-x

#6793 Re: SDP

Post by webby-x »

Optimus Prime wrote:Siguran sam da Niksiceva vlada ne bi uradila nesto slicno.
Pa nisu ni zasjeli a već su najavili povećanje poreza na dohodak.
Ja bi za njih glasovao na sljedećim izborima da su uradili suprotno,
ili npr. da su ukinuli fiskalizaciju ili bilo što što bi olakšalo produktivnom
dijelu stanovništva da posluje. Ali ništa, zapošljavaju isto rodbinu,
isto se zadužuju, isto dižu poreze, isto kupuju luksuzne službene
automobile, isto postavljaju nesposobne ministre.

Reci mi, koje su Nikšićeve reference?
Što je to u životu ostvario?
Optimus Prime

#6794 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

webby-x wrote:
Optimus Prime wrote:Siguran sam da Niksiceva vlada ne bi uradila nesto slicno.
Pa nisu ni zasjeli a već su najavili povećanje poreza na dohodak.
Ja bi za njih glasovao na sljedećim izborima da su uradili suprotno,
ili npr. da su ukinuli fiskalizaciju ili bilo što što bi olakšalo produktivnom
dijelu stanovništva da posluje.

Reci mi, koje su Nikšićeve reference?
Što je to u životu ostvario?
Opet logicka greska.
I Monti u Italiji povecava porez. Mora da je i on karina od politicara. :-)

Ja sam ti rekao ko je krivac za sadasnje stanje.
"Poslije mene potop"-politika je prevazidjena i to naravno sa sobom po automatizmu nosi neke nepopularne poteze.

A broj dodatno udomljenih na drzavnu sisu za vrijeme platforme mozes lako provjeriti i onda to uporediti sa 2006 i 2007 godinom.

Sa ovim citatom:Ali ništa, zapošljavaju isto rodbinu,
isto se zadužuju, isto dižu poreze, isto kupuju luksuzne službene
automobile, isto postavljaju nesposobne ministre.
u biti nisi nista rekao jer

-Broj ljudi koji su dodatno udomljeni na drzavnu sisu u prosloj godini je visestruko manji od prosjeka 2002-2010
-Nije isto zaduzivati se kada imas dotatne milijarde od PDV i u vremenima recesije kada ti bivsi dugovi dodju na naplatu
- Za poreze dito
- Izdatci za auta su znacajno smanjeni.
- To je su li ministri nesposobni vidjecemo za koju godinu
Last edited by Optimus Prime on 10/01/2012 00:21, edited 1 time in total.
webby-x

#6795 Re: SDP

Post by webby-x »

Optimus Prime wrote:I Monti u Italiji povecava porez. Mora da je i on karina od politicara.
Zašto misliš da je dobar? :shock:
Lik je igrač banaka i praktično narod vraća dugove političara.
Ako misliš da je dobar zato jer je zapadnjak onda se varaš.
Italija je na rubu bankrota, ali i oni imaju nešto pokazati.
BiH nema ništa.
Optimus Prime wrote:Ja sam ti rekao ko je krivac za sadasnje stanje.
Tko će biti krivac za stanje za 3 godine?
viva_castro

#6796 Re: SDP

Post by viva_castro »

Znači da utvrdimo gradivo:

Vlade koje predvodi SDP i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH su najbolj i najefikasnije od rata na ovamo.

Ko ne vjeruje neka malo protabiri. (Ovo se ne odnosi na SBiH i na NS, vi mislite šta god hoćete, gubtici imaju pravo da se ljute).

Dakle SDP nije idealan ali je nabolja politička pojava na vlasti od rata do danas! :dance:
Optimus Prime

#6797 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

webby-x wrote:
Optimus Prime wrote:I Monti u Italiji povecava porez. Mora da je i on karina od politicara.
Zašto misliš da je dobar? :shock:
Lik je igrač banaka i praktično narod vraća dugove političara.
Ako misliš da je dobar zato jer je zapadnjak onda se varaš.
Italija je na rubu bankrota, ali i oni imaju nešto pokazati.
BiH nema ništa.
Optimus Prime wrote:Ja sam ti rekao ko je krivac za sadasnje stanje.
Tko će biti krivac za stanje za 3 godine?
Kakvi dugovi politicara?
Pa u Italiji se niko nije bunio dok je poreska disciplina bila na nuli i dok je dobar dio ljudi lovio u mutnom, a istovremeno kasirao lovu od drzave koja je finansirana kreditima. Sad kad je voda dosla do grla, uz pomoc Montija pokusavaju spasiti sto se pasiti da. Ako Italija bankrotira, narod ce osjetiti posljedice, politicari manje.

A tri godine je mnogo. Vidjecemo kako ce se situacija razvijati. Mozda i SHELL nadje naftu u medjuvremenu :D
klixober

#6798 Re: SDP

Post by klixober »

stochar wrote:
ali nije ni nova vlast koalirala s hitlerovom strankom. de ba smijesni ste vise.
Zato što je Hitler u Njemačkoj poražen, a ovdje fašizam nije poražen. Da nastavimo rat, pa ko koga? Ili da pokušamo korak po korak, mic po mic ići naprijed i suzbijati fašizam...
hercegovac_pravi

#6799 Re: SDP

Post by hercegovac_pravi »

komeba wrote:
stochar wrote:
ali nije ni nova vlast koalirala s hitlerovom strankom. de ba smijesni ste vise.
Zato što je Hitler u Njemačkoj poražen, a ovdje fašizam nije poražen. Da nastavimo rat, pa ko koga? Ili da pokušamo korak po korak, mic po mic ići naprijed i suzbijati fašizam...
Ma jok..trebo je SDP opoziciju :lol: :lol:

Mene sto se tice, SDP sada moze komotno istupiti iz vijeca Ministara, raspisati prijevremene izbore u Federaciji..ili jednostavno prestati postojati...Ono sto je mene interesovalo ispunili su u potpunosti... :thumbup:
sanaman

#6800 Re: SDP

Post by sanaman »

Pa ne mogu ti bas sada davati lekcije iz makroekonomije, ali ukratko.

-Index cijena ne igra nikakvu ulogu pri rastu ekonomije, rast BDP se obracunava realno, dakle inflacija se oduzme.
- Sa oporavkom EU ce rasti i kupovna moc te smanjivati slobodni kapaciteti u samoj EU sto po automatizmu dovodi do vece potraznje robe iz inostranstva, gdje mi kao prvi susjedi mozemo itekako profitirati. Podjecam te da je u prvoj recesionoj godini nas izvoz pao za preko milijardu KM
-Padace i nezaposlenost sto ce dovesti do povecanja cijene rada u EU i do odredjenog manjka radne snage u pojedinim regionima. A kako kupovna moc raste u isto vrijeme investicije postaju isplativije, dakle dolazi do rasta stranih investicija. Tu mozemo takodjer profitirati. Podjecam te da je u prvoj recesionoj godine doslo do pada stranih investicija za 50%.
-Nasa dijaspora ce imati vise love, te ce po automatizmu vise novca slati svojoj rodbini i ponovo poceti ulagati u nekretnine, sto ce dovesti do veceg priliva deviza i evcih prihoda u PDV koji se dalje kumuliraju u privredi.
itd,itd[/quote]

Slabo ti ide, vjeruj mi...zasnivas oporavak jedne drzave na stanju drugih drzava a ne nikako na njenoj ekonomskoj znazi. Govris o porastu potraznje kao da smo mi dio EU, sto naravno nismo. Govoris o povecanom izvozu, nas izvoz koliko god da se poveca nista nam ne znaci jer pokriva 50% nasege uvoza...kada mozda budemo 100% onda ce nam nesto znaciti...jedina drzva u evropi koji ima veci izvoz od uvoza je njemacka i ona zavisi sta i kako disu druge drzva oko nje.

Tako da mi apsolutno ne zavisimo od toga kako disu drugi oko nas ili da li kupuju nasu robu jer cemo mi kupiti duplo vise njihove...rekoh, jedna maka udje dvije izadju. Na ove dvije koje izadju na uvoz nisam uracanuo one KM koje izadju preko potrosnje kada trgovinski lanci prodaju nasu robu a dobit ode van....

BiH kao izvoznik radne snage??? Mora da se salis...mi mozemo izvesti, bez da se neko uvrijedi, fizicku snagu, a toga ima u svim drzavama znaci da su jeftini. Dalje ovako mala drzva si ne moze priustit odliv mozgova, ali i to se desava..ko ce stvarati kod nas nove vrijednosti?

A pominjati sadaku iz inostranstva kao jedan od temelja oporavka ekonomije prelazi svaku ozbiljnost.

Index cijena itetako igra ulogu. Jer po tebi raste BDP, relano bez inflacije...koliko je poraslo danas je na ca. 25 milijardi u BiH...kada poredis nekad je bio 17 milijardi...wow rast, skok u proketlih nekoliko godina. Godisnji procenti super!

Samo si napravi racun bez krcmara i od toga sta na kraju obican radnik osjeti i koliki je njegov rast plate. Statisticki gledano plata oko 810 KM...super...al malo sutra. Pogledaj sektore trgovine i predjivacke industrije (ca. 40% zaposlenih u Federaciji)...znas kolika je njma prosjecna plata (ca. 580 KM...koliko je to manje od prosjeka?) A znas li recimo da se opet te plate u tim sektorima razlikuju? Pa u ova dva sektor 60% i 70% prima PLATU DO 500KM.

Znaci covjek prima platu 500 KM ili skoro svaki 4 zaposleni, a mnogo ih je vise koji su ispod onih 800 KM, struja, hrana poskupjele preko 20% (al ukupan index za samo 17% opet statistika smanji, ali valja jesti i struju placati svaki mjesec) u zadnjih 6 godina i sada hoces ljude da ubijedis kako oni super zive i kako ce njima procentulani i nominalni rast BNP donijeti blagostanje. Vrlo jednostavno nece.
Post Reply