Jest se glasalo.
SDP
- drug_profi
#62402 Re: SDP
Izbora je bilo, ali nisi birao između partija.
Nisu bile stranke već imena kandidata za općinska vijeća.
Po svojoj volji si mogao odabrati predstavnike sa te liste. Gledalo se naravno da bude neko koga lično poznaješ.
A što se tiče SFRJ, zvanično su postojale dvije-tri partije. SKJ, SSRNJ i SSOJ. Naravno SSRNJ je bila sveobuhvatna DPO koja je pokrivala svo radno stanovnistvo, a koja je bila predvorje SKJ. SSOJ je okupljala omladinu, đake i studente Predvorje i za SSRNJ i SKJ.
Ali generalno, mogao si biti kandidat SSOJ, SSRNJ ili SKJ.
Čak je i Bogić Bogičević izabran u Predsjedništvo SFRJ na slobodnim izborima između (čini mi se) 5 kandidata. Prvi i zadnji put da su narodi BiH pametno glasali.
-
Patton44
#62403 Re: SDP
Sve znate, i opet staviste Camca.zippoo87 wrote: ↑17/11/2020 01:27To je to...novi i kvalitetni ljudi.Maliodmene wrote: ↑16/11/2020 23:26 Treba bit realan i reci da je SDP Stari Grad imao najljepsu i najbolju kampanju od svih stranaka u ovoj napacenoj drzavi. Neke stvari treba priznati. Treba pronaci krivca u Sarajevu i naci nove ljude sa novom energijom.![]()
Kada nema izbornog inzinjeringa i dopisivanja glasova,jedino kvalitet moze isplivati da ljudi glasaju za nekoga a ako nemas dobrog kandidata,nema ni glasova
-
Patton44
#62405 Re: SDP
Sta ces.....da su odgovana nasi su.
-
Škobo Habu
- Leverage
#62407 Re: SDP
Znači ti ne znaš da su se u Jugoslaviji redovno održavali izbori.
Onda ćeš opet doći da se predstavljaš kao poznavalac nekih političkih prilika, kao nešto ti komentarišeš, analiziraš, drugim govoriš kako ne znaju, i tako to.
-
Škobo Habu
#62408 Re: SDP
Uvijek se zakačite za neke moje banalne opaske koje moram ponjavama obrazlagati.drug_profi wrote: ↑17/11/2020 11:51
Čak je i Bogić Bogičević izabran u Predsjedništvo SFRJ na slobodnim izborima između (čini mi se) 5 kandidata. Prvi i zadnji put da su narodi BiH pametno glasali.
Istina, izbori na kojima je izglasan Bogićević se mogu nazvati fer i korektnim. Ali smatrati izborima na nešto na što se u Titinoj Jugoslaviji odazivalo gotovo 90 % birača, tipa onih iz 1945.,te uzeti za ozbiljno njihovu demokratičnost jeste krajnje smiješno.
Pogotovo što ta izlaznost od prvih demokratskih izbora devedesetih nikada nije više zabilježena na prostorima ex-Yu.
- Leverage
#62410 Re: SDP
Naravno da je gori. Bunk je ašćare za SDA (ne predstavlja se lažno ili preko satelitskih stranaka), kad se provali ne glumi da je znao, kad nešto slaže pa mu se ukaže uredno se izvini, itd.
Ukratko, bunk je za ovog gospodin na kvadrat.
-
Škobo Habu
- Veigar
#62412 Re: SDP
Ja i dalje ne kontam što to daso toliko ne valja, šta da je se desilo da je SDA pobijedila, šta bi onda vi iz NS-a govorili, baš se pitam, čak sam priželjkivao da se to desi čisto da vidim kako bi se ponašali. Vi levati iz Naše Stranke niste skontali da najbolje za TK što se moglo desiti je da se SDP i NS udruže i poderu zelene termite do temelja, sad bi crven kanton bio, međutim vama krivo što narod voli Dasu i Jaska i daj da ih sjebemo, jebeni egoisti ste vi u Našoj stranci na TK.zippoo87 wrote: ↑16/11/2020 21:21 izgleda da se SDP najbolje drzi u Gracanici
pored ubjedljive pobjede za gradonacelnika,uzeli su i 35% glasova za vijece
ovakvi dugogodisnji nacelnici se mogu smijeniti jedino udruzivanjem ali u Gr se nema ko udruziti...ne moze se NS udruziti sa SDA pa da skidaju Dasu
naseg Dasu ce skinuti samo prirodna selekcija...ocito kao i Imamovica u TZ
a evo vidim Imamovic se hvali da je pobijedio bas u svim mjesnim zajednicama...tako da ako je to tacno,za to mu treba skinuti kapu
u Gracanici nije takva situacija,ni blizu i sve je podijeljeno na crvene i zelene i ostale koji pokusavaju da budu gradjani i normalni ljudi a ne da se dijele po tim linijama
a sto se tice vijeca,opet je radio izborni inzinjering kod mnogih...vidim u SDA isti izabrani kao i prosli puta...za najmanje 2-3 znam da rade u grupi i da kupuju glasove i da se ko glasa za jednog,glasa i za drugog a to pokazuje i identican broj glasova
post images
- DaffyDuck
#62413 Re: SDP
Cengic je radio kampanju borio se kao zastupnik u Federalnom parlamentu, a gdje je predsjednik Kantonalnog odbora, Lagumdzijin potrcko Masic?Control panel wrote: ↑16/11/2020 23:12
Upravo losi rezultati su i zbog cengica.
Ovaj cengic jos kao korektan umjesto da mu napise ime i prezime
-
Škobo Habu
#62414 Re: SDP
Ti nemaš pojima o statistici na prvim izborima u Titovoj Jugoslaviji, a nekome nešto govoriš.
- Veigar
#62415 Re: SDP
Ne loši su rezultati zato što je SDP u Sarajevu NS-ova pudlica mala.Control panel wrote: ↑16/11/2020 23:12
Upravo losi rezultati su i zbog cengica.
-
Maliodmene
#62416 Re: SDP
Cengic je trenutno najbolje rijesenje za Sarajevski SDP. Momak je pun energije, a kad sam vidio kampanju SDP Stari Grad, odusevio sam se.DaffyDuck wrote: ↑17/11/2020 12:33Cengic je radio kampanju borio se kao zastupnik u Federalnom parlamentu, a gdje je predsjednik Kantonalnog odbora, Lagumdzijin potrcko Masic?
Ovaj cengic jos kao korektan umjesto da mu napise ime i prezime![]()
- Leverage
#62417 Re: SDP
I skupštini i lokalni.
-
Maliodmene
#62418 Re: SDP
Gubis se majstore, gdje sam ja uopste diskutovo o izborima za vrijeme Tita? Idi odmori, uzmi sendvic i dodji opet.Škobo Habu wrote: ↑17/11/2020 12:33Ti nemaš pojima o statistici na prvim izborima u Titovoj Jugoslaviji, a nekome nešto govoriš.![]()
-
Škobo Habu
#62419 Re: SDP
Ono kad ti etatistički elment, koji boga moli da se Fadil zaduži kod MMF-a kako mu ne bi podkresali primanja, drži predavanja koje gospoda, a ko ne.
Smiješno.
-
Škobo Habu
#62420 Re: SDP
Ti ne diskutujueš. Ti si padobranac.Maliodmene wrote: ↑17/11/2020 12:35
Gubis se majstore, gdje sam ja uopste diskutovo o izborima za vrijeme Tita? Idi odmori, uzmi sendvic i dodji opet.
- Leverage
#62421 Re: SDP
Bla, Bla. Poyy do slijedeće tvoje provale.Škobo Habu wrote: ↑17/11/2020 12:36Ono kad ti etatistički elment, koji boga moli da se Fadil zaduži kod MMF-a kako mu ne bi podkresali primanja, drži predavanja koje gospoda, a ko ne.
Smiješno.
-
Maliodmene
#62422 Re: SDP
Kad mi ti kazes da sam padobranac.Škobo Habu wrote: ↑17/11/2020 12:37Ti ne diskutujueš. Ti si padobranac.Maliodmene wrote: ↑17/11/2020 12:35
Gubis se majstore, gdje sam ja uopste diskutovo o izborima za vrijeme Tita? Idi odmori, uzmi sendvic i dodji opet.
-
zippoo87
#62423 Re: SDP
meni je najjace kada komentarisu ljudi koji nemaju pojma kako stoje stvari na lokaluPatton44 wrote: ↑17/11/2020 11:54Sve znate, i opet staviste Camca.zippoo87 wrote: ↑17/11/2020 01:27To je to...novi i kvalitetni ljudi.Maliodmene wrote: ↑16/11/2020 23:26 Treba bit realan i reci da je SDP Stari Grad imao najljepsu i najbolju kampanju od svih stranaka u ovoj napacenoj drzavi. Neke stvari treba priznati. Treba pronaci krivca u Sarajevu i naci nove ljude sa novom energijom.![]()
Kada nema izbornog inzinjeringa i dopisivanja glasova,jedino kvalitet moze isplivati da ljudi glasaju za nekoga a ako nemas dobrog kandidata,nema ni glasova![]()
evo prije 4 godine je bio odlican kandidat Amir Hasicevic i bila je i kampanja,pola grada se diglo i radilo i ocekivalo promjene...i pogodi koliko je Amir imao vise glasova od Camca,oko 1000 vise...koji u ovim uslovima nije ni radio pravu kampanju...jest on licno isao ali bukvalno sam i hodao po mjesnim zajednicama
Daso je imao manje vise isti broj glasova kao i sada i vrti se isti broj glasova zadnjih 12 godina...sto govori da covjek ima istu ekipu koja glasa zanjega,ma sta radio ili ne radio
Camac je bio mjera kandidat i boljeg mi u Gr i nemamo...ovi privrednici koji cijede radnike za 500 KM i kradu gdje god stignu...mislis da oni trebaju da vode grad...pa onda jebolje Daso do smrti
-
Škobo Habu
#62424 Re: SDP
Koji lokalni? Prosvijetli me?
Izbori za drugi poslanički saziv Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine održani su 3. decembra 1950. godine, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika za Narodnu skupštinu Narodne Republike Bosne i Hercegovine. U odnosu na prethodni zakon, jedan narodni poslanik birao se na 10.000 stanovnika prema popisu stanovništva od 15. marta 1948., uz procjenu priraštaja do 1950. godine. Ukupno je trebalo izabrati 270 poslanika po oblastima i za grad Sarajevo, prema tada važećoj administrativno-teritorijalnoj podjeli. Najveći broj poslanika biran je u Tuzlanskoj oblasti (81), zatim u Banjalučkoj (79), Sarajevskoj (57), Mostarskoj (41) i za grad Sarajevo 12 poslanika. Osim službene liste, Zakonom se propisivalo i daljnje postojanje "ćorave kutije", odnosno one druge, bez liste. Uvedena je novina u vezi s utvrđivanjem rezultata izbora, odnosno uvedena je apsolutna većina, a to znači da izabrani kandidat ima više glasova od svih ostalih zajedno. Ako se to ne ostvari u prvom krugu, glasa se u drugom, ali tada može pobijediti i kandidat s relativnom većinom, odnosno s najvećim brojem glasova u odnosu na ostale. Na ovim izborima ukupno je glasalo 97,08% upisanih glasača, od kojih je približno 98,5% glasalo za kandidate, a 1,5% u kutiju bez liste. Narodna skupština Narodne Republike Bosne i Hercegovine, izabrana na izborima 3. decembra 1950. godine, održala je šest redovnih zasjedanja do 14. septembra 1953. godine, kada je bila raspuštena.
Nakon Ustavnog zakona o osnovama društvenog i političkog uređenja FNRJ i saveznim organima vlasti, od 13. januara 1953. godine, uslijedilo je donošenje republičkih ustavnih zakona. Tako je 29. januara 1953. godine u Bosni i Hercegovini usvojen Ustavni zakon o osnovama društvenog i političkog uređenja Narodne Republike Bosne i Hercegovine i republičkim organima vlasti. Ovim zakonima značajno se proširila struktura parlamentarnih tijela. Saveznim Ustavnim zakonom došlo je do promjene u formiranju saveznog parlamenta (Narodne skupštine FNRJ), tako što je umjesto Saveznog vijeća i Vijeća naroda uvedeno Savezno vijeće i Vijeće proizvođača. Da se ne bi potpuno izgubilo Vijeće naroda, u Savezno vijeće birale su se dvije grupe poslanika. Prvu grupu poslanika činili su oni koje su neposredno birali građani, i to po jedan na 60.000 stanovnika, a drugu poslanici koje su delegirale skupštine šest republika i dvije pokrajine. Ovi delegirani poslanici mogli su imati ulogu Vijeća naroda ako se govorilo o ustavnim pitanjima i ravnopravno su odlučivali u Saveznom vijeću. Prema republičkom Ustavnom zakonu, Narodna skupština Narodne Republike Bosne i Hercegovine dobila je dva doma: Republičko vijeće sa 114 poslanika i Vijeće proizvođača sa 82 poslanika. Ovakva skupštinska struktura ostala je do donošenja novog Ustava 1963. godine. Skupštinski izbori održani su od 24. do 26. novembra 1953. godine.
https://www.parlament.ba/Content/Read/1 ... mentarizamU pogledu sastava republičke skupštine došlo je do značajnih promjena. Ustavom iz 1963. godine uvedena je Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine s pet domova, a to su bili: Republičko vijeće, kao vijeće delegata građana u općinama, Privredno vijeće, Prosvjetno-kulturno vijeće, Socijalnozdravstveno vijeće i Organizaciono-političko vijeće, kao vijeće delegata radnih ljudi u radnim zajednicama. Jedino je Republičko vijeće brojalo 120, a ostala četiri po 70 poslanika. U Republičko vijeće mogao je biti biran svaki građanin koji ima biračko pravo, a u ostala vijeća svaki radni čovjek ili član rukovodstva radne organizacije, kao i funkcioneri sindikata u odgovarajućim oblastima rada. Za politički izvršni organ Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine Ustavom je imenovano Izvršno vijeće Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, koje ima predsjednika i više potpredsjenika, a ostale članove bira Republičko vijeće između poslanika Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Ustavom je regulirana republička uprava, općinski i okružni sudovi, zatim Vrhovni sud Bosne i Hercegovine, Javno tužilaštvo i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ustavni zakon donesen je radi provođenja u praksu Ustava iz 1963. godine, kojim je bilo predviđeno da Narodna skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine donese više izbornih zakona: zakon za izbor republičkih poslanika, zakon o izboru sreskih i općinskih poslanika, zakon o organizaciji i radu Izvršnog vijeća, zakon o izbornim jedinicama za izbor republičkih poslanika i druge propise. Prema novom ustavu, utvrđeno je da se svake dvije godine bira polovina članova svakog vijeća Skupštine, polovina republičkih poslanika pa su tako sljedeći izbori održani 4. i 8. aprila 1965. i 9. i 23. aprila 1967. godine. U periodu od 1963. do 1967. godine predsjednik Narodne skupštine bio je Rato Dugonjić, a nakon izbora 1967. ovu funkciju preuzeo je Džemal Bijedić i obavljao je do 1971. godine. Izborni sistem u Bosni i Hercegovini mijenjao se i prema usvojenim amandmanima na Ustav Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine iz 1963. godine. Amandmanima je promijenjena struktura republičke skupštine preimenovanjem Organizacionog u Društveno-političko vijeće, zatim da se svi članovi svakog od vijeća biraju na četiri godine, da niko ne može biti biran više od dva puta za republičkog poslanika itd. Nosilac i organizator ukupne političke aktivnosti u izboru poslanika bio je Socijalistički savez radnog naroda Bosne i Hercegovine.
Pričamo o savsim drugačijem vidu izbora i parlamentarizma koje veze nema sa današnjom metodom izbora.
Ali, bitno je da se ti nađeš uvijek pametan i braniš neodbranjivo, što je vama, titoistima, postalo kompleks.
-
Škobo Habu
#62425 Re: SDP
Ja imam staža na ovom forumu koliko ti godina. Hajd' razguli.