SDP

cyprus

#57001 Re: SDP

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:
palermo wrote:Ići sa SDA ili ne ići sa SDA je zapravo nametnuto pitanje. A meni se čini da se ovdje (kada govorimo o SDP-u) ipak radi o nečem drugom.

Diferencijacija iliti po narodski rečeno čistka nije novina u poltičkoj istoriji kako ovdašnjih tako i svjetski prostora. I u teoriji a bogami i u praksi radi se o tome da određena grupa ljudi koja je dobila moć unutar nekog prostora (bilo da je to teritorijalni ili nečin drugim omeđen) uspostavlja sopstvene kriterije kako bi ojačala svoju moć i učvrstila pozicije. Da li su to rasni, nacionalni, ideološki ili kriteriji koji se temelje na navodnoj moralnoj superiornosti nije zapravo ni bitno. Ono što je bitno i svima jednako je da se sa onima koji ne pristaju na te kriterije ili prosto ne pripadaju tim kriterijima jednostavno obračunava. Što je moć veća to su i obračuni suroviji. Srećom,moć SDP-ove vladajuće vrhuške u ovom trenutku nije i prevelika.

Ono što je takođe za sve jednako je da ove politike uvijek završavaju, kako bi se u Titovo vrijeme reklo, na smetljištu historije. Iz prostog razloga što jednom kada nestane neprijatelja onda se neprijatelji počinju tražiti u svojim redovima i sve tako dok same sebe ne pojedu.

Jedino integrativne, otvorene politike, politike koje okupljaju ljude, različite ljude, imaju svoju budućnost. Politika sadašnje SDP-je daleko od toga i zapravo je dobro utaban put ka propasti.

I samo da ponovim, ovo, hoću/neću sa SDA je izmišljeno pitanje. Odnosno pitanje koje ima svoju svrhu samo kao alat za učvršćivanje svoje vlasti unutar date grupe
Ne slažem se... Mislim da nikad nisi napisao ovako promašen post... Ali evo ja ne mislim da si maliciozan, ili vaki naki :D Jednostavno, samo si veoma ukrivu...
Moguće, vrijeme će pokazati
Pa ne znam baš... Ne znam šta bi se to trebalo desiti u budućnosti pa da te uvjeri da nisi bio upravu?
palermo

#57002 Re: SDP

Post by palermo »

cyprus wrote:
Pa ne znam baš... Ne znam šta bi se to trebalo desiti u budućnosti pa da te uvjeri da nisi bio upravu?
Pa jednostavno, ako narod, tj glasači pokažu da je sadašnja SDP-ova politika od strane njih prepoznata kao vjerodostojna i nešto sa čim se mogu identifikovati....ko sam onda ja da tome protivrječim....
Leverage

#57003 Re: SDP

Post by Leverage »

Nikšiću se klimala stolica i onda je odlučio da kroz priču "nećemo sa nacionalnim strankama" eliminiše konkurente. I svi konkurenti odluče da mu pomognu u tome tako što će da se zdušno zalažu za koaliciju sa SDA. Glupi konkurenti.

Ili nije baš tako.
cyprus

#57004 Re: SDP

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:
Pa jednostavno, ako narod, tj glasači pokažu da je sadašnja SDP-ova politika od strane njih prepoznata kao vjerodostojna i nešto sa čim se mogu identifikovati....ko sam onda ja da tome protivrječim....
Narod :-D E jebiga...

Haj dobro... Znači, ako rezultat SDP opadne na nekim od sljedećih izbora, to će biti jasan pokazatelj da je sadašnji stranački vrh iscenirao ovo pitanje pro/contra SDA kako bi ostao na 'poziciji'? Jesam li dobro razumio? Garant nisam...
palermo

#57005 Re: SDP

Post by palermo »

cyprus wrote:

Haj dobro... Znači, ako rezultat SDP opadne na nekim od sljedećih izbora, to će biti jasan pokazatelj da je sadašnji stranački vrh iscenirao ovo pitanje pro/contra SDA kako bi ostao na 'poziciji'?
a jebi ga....volio bih i ja nekakv drugačiji, potkovaniji kriterij......al nažalost ne postoji....

To će biti jasan pokazatelj da im je politika pogrešna i da postaju stranka minornog značaja.....

Nije zar da ćeš sad govoriti o moralnim pobjedama.......u politici
kluz franjo

#57006 Re: SDP

Post by kluz franjo »

Šta ka'e... "Mišljenje" ...

Pa može li "mišljenje" nekad biti i argumentovano možda?
Pa postoji li ijedan primjer u istoriji stranačkog udruživanja, da pojedinci krenu mimo odluka organa stranke da prave koalicije i osnivaju nove političke pokrete, a da ih se nije sankcionisalo?

Hebote, na najdemokratskiji način i velikom većinom glasova organi stranke utvrde pravce djelovanja, a onda krenu iskakati "oni jadni što ne pristaju na nametnute kriterije" - čuj nametnute - i krenu praviti svoje privatne koalicije i osnivati nove političke pokrete.

Al' jok. Na otvorene pokušaje razvaljivanja stranke, SDP treba da odgovori "integrativno".

Šta ka'e... "Čistke"...

1. SDP je u predizbornu kampanju ušao sa demokratski donesenom odlukom organa stranke da se neće ići u postizbornu koaliciju sa SDA - jasno i glasno, pa kome se sviđa-sviđa.
2. I to su znali, izglasali i prihvatili i ovi što poslije "dođoše tobe i odjedared ne pristaše na nametnute kriterije".
3. Ta odluka je i članstvu i biračima jasno i nedvosmisleno komunicirana.
4. Ta odluka je nakon izbora ponovo potvrđena od strane organa stranke.
5. Članice BH bloka (tada još i DF) su jednoglasno donijele postizbornu odluku da u ovom mandatu neće koalirati sa strankama sa etno-nacionalnim predznakom. Jasno i glasno, pa kome se sviđa-sviđa.
6. Stranački organi DF-a su malo kasnije na legitiman način usvojile odluku o koaliranju sa SDA/HDZ i SNSD. Njihovo pravo. Pa kome se sviđa-sviđa.
7. Stranački organi SDP-a i NS su na legitiman način potvrdile sve prethodno donesene odluke. Pa kome se sviđa-sviđa.

Diferencijacija. Nisu svi isti.
Možeš odabrati. Ho'š 'vamo - ho'š tamo.
cyprus

#57007 Re: SDP

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:

Haj dobro... Znači, ako rezultat SDP opadne na nekim od sljedećih izbora, to će biti jasan pokazatelj da je sadašnji stranački vrh iscenirao ovo pitanje pro/contra SDA kako bi ostao na 'poziciji'?
a jebi ga....volio bih i ja nekakv drugačiji, potkovaniji kriterij......al nažalost ne postoji....

To će biti jasan pokazatelj da im je politika pogrešna i da postaju stranka minornog značaja.....

Nije zar da ćeš sad govoriti o moralnim pobjedama.......u politici
Prvo, ne znadoh da govorimo o ispravnosti/pogrešnosti politike SDP-a... Ja sve mislio da govorimo o tvojoj teoriji da je ova priča o SDA zapravo samo paravan za konsolidaciju 'moći' ljudi iz trenutnog vrha SDP-a... Btw, ko su ti 'moćnici'? Nikšić? Čengić? Mašić? :-)

Drugo, jesi li zaista siguran u to da želiš zauzeti stav o izbornom rezultatu kao potvrdi ispravnosti nečije politike? Pri tome razmisli kakve sve primjere ja mogu izvući kao protuargument...
Last edited by cyprus on 28/07/2019 00:33, edited 2 times in total.
ultima_palabra

#57008 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Ne mislim da su Niksic i ekipa neki veliki vizionari ili politicari. Ali stalo im je da imaju stranku i poslije 2022... vjerovatno ne iz nekih plemenitih razloga, ali im jeste stalo.

Dok SPiD gerijatriju i ove ruralne TKovce zaboli cuna.
drug_profi

#57009 Re: SDP

Post by drug_profi »

palermo wrote:
drug_profi wrote:Ja bogami mislio palermo pise o SDA.
Joooj palermo sto se ti pravis fol naivan, dobronamjeran. Zelen si palermo, da se ne lazemo vise. Tebi je SDA jedina koja valja. Pljunuces ti i po njoj, ali ces opet za nju glasati da se na lazemo vise...
može biti da sam zelen, niti bih bio prvi, niti bih bio zadnji.....

al problem je što je Vama svatko zelen ko se ne slaže sa vama ili ko ne puše u istu tikvu kao Vi.....
Ne pretjeruj.
Zelen je onaj ko ce ignorisati sve mane SDA jer su nasi, a kritikovace i ukrivo svezanu kravatu na alternativi.
A ti si taj.
putokaz1

#57010 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Prvo
Treba da znate NIP i PDA je ko nebo i zemlja
PDA je kriminalno nacionalna stranka nastala od najgoreg dijela SDA i SBB te SBIH koju vodi Gospodar Podzemlja
PDA odnosno taj dio SDA je oduvjek bio najveći protivnik SDP-a
A NIP je dio SDA ,dio drugih stranaka,koji je dosta drugačiji ipak Konaković je Hadžija...
Drugo
S SDA(Pod tim mislim i PDA) nema saradnje,koalicije s njima ni u Diznilend
Treće
Ko je otišao sa SDA za pare,poziciju sam sebe je ispisao iz SDP
Četvrto
Ovim stavom Nikšićev SDP će samo ojačat
Peto
Šta će u kampanji obećat nova stranka ,možda da neće s SDA, kako kad su već snjima
Šesto
Opet će SDA pomesti sve osim 6 SDP općina
drug_profi

#57011 Re: SDP

Post by drug_profi »

Narod hoce da nekom vjeruje.
Ko prvi dokaze da mu se moze vjerovat, taj ce i privuci glasove.
Bice NiP, bice NS, bice SDP... pa sta je kome srcu blize.
Idealno za ozdravljenje politicke scene. Tri stranke, sa desnice, centra i ljevice... opredjeljene za promjenu bolesnog stanja u koje su nas doveli SDA i sabraca.
A onda kad se dodje do toga da imamo luksuz da ukrstamo politicku ideologiju izmedju stranaka koje se nude, pa sta god izaberes, neces pogrijesiti.
Ides naprijed svakako, samo brze ili sporije.
Za razliku od sadasnjeg stanja.
Last edited by drug_profi on 28/07/2019 00:52, edited 1 time in total.
putokaz1

#57012 Re: SDP

Post by putokaz1 »

drug_profi wrote:Narod hoce da nekom vjeruje.
Ko prvi dokaze da mu se moze vjerovat, taj ce i privuci glasove.
Bice NiP, bice NS, bice SDP...
U Sarajevu mislim da je SDA pojedinačno najača pa NIP i NS dok je SDP ispod
Želi nadam se da će SBB i DF nestat
KomunistaTZ

#57013 Re: SDP

Post by KomunistaTZ »

Proliv sam dobio od silne pricipjelne politike :) Ajde sto se krije Bakir Alispahic, vec niko nije objasnio razliku izmedju A-SDAi SDA?
A ako botovi ne odgovore, mozemo mi pseudoprincipjelno pljuvati rafalno okolo :)
putokaz1

#57014 Re: SDP

Post by putokaz1 »

KomunistaTZ wrote:Proliv sam dobio od silne pricipjelne politike :) Ajde sto se krije Bakir Alispahic, vec niko nije objasnio razliku izmedju A-SDAi SDA?
A ako botovi ne odgovore, mozemo mi pseudoprincipjelno pljuvati rafalno okolo :)
Razlika je u Slovu
KomunistaTZ

#57015 Re: SDP

Post by KomunistaTZ »

putokaz1 wrote:
KomunistaTZ wrote:Proliv sam dobio od silne pricipjelne politike :) Ajde sto se krije Bakir Alispahic, vec niko nije objasnio razliku izmedju A-SDAi SDA?
Razlika je u Slovu
Znaci to slovo razlike je dovoljno za koaliciju u USK?
putokaz1

#57016 Re: SDP

Post by putokaz1 »

KomunistaTZ wrote:
putokaz1 wrote:
Razlika je u Slovu
Znaci to slovo razlike je dovoljno za koaliciju u USK?
Ma ima neke razlike
SDA je čisti kriminal
ASDA ima malo i ideologije ,islamske
drug_profi

#57017 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ono kad se prave mutavi.... :-)
KomunistaTZ

#57018 Re: SDP

Post by KomunistaTZ »

Znaci koalicija sa ASDA je sevap, a sa SDA je smrtni grijeh? Joj koji ste vi licemjeri :)
Bosanski_kralj

#57019 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

Razlika između A-SDA i SDA bgm je pogolema. Ako je i prije nekoliko godina ASDA važila za radikalnu desnicu, danas su okolnosti znatno drugačije.

Faktički ASDA je regionalna stranka, iako imaju neke aktivnosti i u drugim djelovima Federacije.

2018 na zajedničkoj listi sa Pomakom su imali i kandidate srpske nacionalnosti. I iz priča sa nekim njihovim istaknutim članovima cilj im je i dalje raditi na tome da sa stranke skinu tu stigmu krajnje desnice.

Ono što ih najviše razlikuje od SDA je da poštuju dogovoreno. To govore skoro svi iz trenutne koalicije.
Bosanski_kralj

#57020 Re: SDP

Post by Bosanski_kralj »

KomunistaTZ wrote:Znaci koalicija sa ASDA je sevap, a sa SDA je smrtni grijeh? Joj koji ste vi licemjeri :)
ASDA u Bos. Krupi podrži SDP-ovog kandidata za načelnika Općine. Isto to urade i u Ključu i u Sanskom Mostu. U Bihaću podrže Šuhreta Fazlića tadašnjeg kanidata za gradonačelnika ispred GS. 2018. na Općim izborima podrđe Denisa Bećirovića u utrci za člana Predsjedništva BiH....

Mislim da je i više nego dovoljno argumenata o tome kako nije ista ASDA i SDA.
palermo

#57021 Re: SDP

Post by palermo »

cyprus wrote:
Prvo, ne znadoh da govorimo o ispravnosti/pogrešnosti politike SDP-a... Ja sve mislio da govorimo o tvojoj teoriji da je ova priča o SDA zapravo samo paravan za konsolidaciju 'moći' ljudi iz trenutnog vrha SDP-a... Btw, ko su ti 'moćnici'? Nikšić? Čengić? Mašić? :-)

Drugo, jesi li zaista siguran u to da želiš zauzeti stav o izbornom rezultatu kao potvrdi ispravnosti nečije politike? Pri tome razmisli kakve sve primjere ja mogu izvući kao protuargument...

Odoh brati mahune,al prije nego što odem da ti ipak ne ostanem dužan odgovor.....

Dakle, politika i sve aktivnosti SDP-a u posljednijh nekoliko mjeseci, uključujući i partisjke čistke....pardon, diferencijaciju temelji se na priči o principjelnosti, povratku morala u politiku, poštovanju glasačke volje (mi nikada nećemo izdati naše glasače) i tako to.

Eleneis, ako su Nikšić i ekipa oko njega, te ova forumska bratija koja kao po komandi skače na svaki moj post zaista novi partizani, onda je logično očekivati da se narod okuplja oko njih. Jer to su partizani radili, okupljali, organizovali, davali vjeru ljudima. A kako će narod drugačije pokazati da vjeruje u to nego glasom na izborima.

A ovo zadnje što si napisao.....znao sam da će ti to biti argument.....jeste, narodi su mnogo puta pravili pogrešne izbore.....ali uvijek u pozadini tih izbora je bila nespremnost, pogrešna percepcija i ne nuđenje alternative od strane onih koji sebe nazivaju progresivnim snagama......
Naravno, i ja imam mnogo primjera za ovo ....
The 51st State

#57022 Re: SDP

Post by The 51st State »

ultima_palabra wrote:
The 51st State wrote:i da ova prpina prica ne vazi za kanton tuzlu, tamo je sdp relativni pobjednik i ne bi bio manjinski partner i uz udicu i stap mogli su se izboriti sa sda opstrukcijama, barem mislim da je to kont bio ovih sdp pobunjenika, valjda znaju ljude i priilike, sad imaju nista i sa tendecijom daljeg nista. mogo je niksic i vrhuska sdp malo da ih pogura sa pranjem i zmirenjem ako je bilo nekog smislenog koncepta, najlakse je bilo ua necemo, to sto je trenerka ispo levat kad je bio sa sda ne znaci da bi bijedic i delic, no mozda je u tom kvaka.
Naravno da ne bi ispali levati, oni bi profitirali u citavoj prici, a stranka bi dugorocno ispastala.
Moguce da si u pravu, da bi I lopovi ispali, sto je prilicno teska optizba unaprijedi, no moj kont je da stvarno nema vremena za dugorocno strategiziranje, ako je bilo na sonu konkretnih projekata I reformi koje bi isle u korist gradjana konkretno na tk, mene kao obicnog glasaca bas briga za stranacko nadjebavanje,
madner

#57023 Re: SDP

Post by madner »

Nema promjena sa SDA, tu se samo prica o procentima.
To da narod nije nikad kriv ne stoji. Imati egodus a birati najodgovorniju stranku nema smisla.
JThomas

#57024 Re: SDP

Post by JThomas »

dakle da bi sdp ispao demokratičan za osjetljive "nisam za sda ali..." kriterije, on bi morao pustiti one unutar partije koji isto "nisu" za sda da prave vlast sa njom mimo odluke organa stranke, a još jednu frakciju koja isto "nije" za sda da pravi novi (integrativni :-D ) politički pokret koji nije stranka, ali u tom smjeru ide. da prave iz stranke novu stranku, samo nije baš sad odmah nego do septembra, oktobra.

današnji sdp je tanak k'o bašlija. ali su oni već bili uračunali opet ga preuzeti skroz, što nije uspjelo i otud jed...
Banja Luka

#57025 Re: SDP

Post by Banja Luka »

Kada je Lagumdzija bio predsjednik, ovdje je dosta forumasa pisalo kako bi oni glasali za SDP da nije Zlatka ("vjecitog predsjednika", "slucajnog prolaznika"). Ja sam tada napisao da bi ti koji to pisu, uvijek nasli nekakav razlog, zasto ne treba glasati za SDP. Onda je za predsjednika izabran Niksic (koji btw. nije bio moj favorit nego Pudaric ili Emir Djikic), pa su mnogi pisali kako je Zlatko vladar iz sjene i kako je Niksic njegov pijun i kako nece glasati za SDP dok god se SDP ne ocisti od raznih Lagumdzija. To se upravo sad desava, a to opet nekima ne odgovara, jer je to "koncentracija moci oko sadasnjeg rukovodstva" i priziva se Lagumdzija...
Post Reply