SDP

kluz franjo

#56151 Re: SDP

Post by kluz franjo »

malakh wrote:
kluz franjo wrote:...
Argumentacija Bijedića kako se iz centrale iz Sarajeva "pobjednička" stranka šalje u opoziciju, jednostavno ne pije vode.
Tri puta je imao priliku i podršku stranke da formira izvršnu vlast u TK i tri puta je "zakazao".

Ili je problem bio u tome što je Bijedić nesposoban ili je problem bio u tome što SDA nije bila sastavni dio tih kombinacija.
Ja treće varijante ne vidim.
motivi bijedića su skoro pa svima jasni. cilj mu je vlast, pretpostavljam sa sda, da on postavlja i kadrovira i sebe ojača. da bude glavni baja u tk. čovjek to i ne krije.
Ja koliko mogu prepoznati cilj mu je vlast SDA. Imao je tri prilike za vlast, svaku je "propustio". A razbijanjem kluba zastupnika SDP-a, može u vlast ući samo kao junior partner. Tako da ni ova priča "glavni baja u TK" ne pije vode.
malakh wrote: veći problem jeste što su svi oni znali kakav je bijedić. što su svi znali da je bijedić također bio jedan od najglasnijih da se uđe u vlast sa sda te 2010. godine.

problem je što su znali da unutar sebe imaju strano tijelo naklonjeno sdau i umjesto da ga saniraju kada su imali mogućnost to učiniti, oni su ga ojačali. ojačali ga to te mjere da im sada može napraviti ozbiljne probleme koji, bojim se, sadašnji sdp neće moći amortizovati na pravi način.
Sa ovim se jednim dijelom mogu složiti. Mislim da je kolega laverage dosta pisao na ovu temu.
costacurta

#56152 Re: SDP

Post by costacurta »

sumirprimus wrote: nidje veze realno, zivinice su pravi primjer divljeg zapada...al onog orginalnog
nista im nije uredjeno,al bas nista.
panonska jezera su pun pogodak i pored sveih ostalih felera nvjerovatno mi je da tuzlaci jos uvijek po jezerima pljuckaju.
Zato je Tuzla Luksemburg, sve na svom mjestu.
De ba sumire ne da mi se ponavljat iznova, elaborirana tema.
Za 18 godina i milijardu KMova budžetskog novca sa kojom je raspolagao logično je da nešto uradi kako treba, ali to je 20ak miliona od pomenute svote, u šta je uložio ostalo? I to što je uradio je bunar bez dna, prvo je Panonika bila DOO ali kad ga počeše kritikovati što pare daje privatnoj firmi on samo preimenova u JP Panojka :shock: sad je Maid direktor JP, ljeb te ebo!
Pored ED na Batvi evo mjesecima asfalt je naboran kao posljedica puknuća vodovodne cijevi, ko ne zna odoše kugle i krajnice i selene, Cestotehnik ko da je lično Jasminov, niko drugi prismrditi tenderu ne može osim njih, 500m južne su mjesecima krpali a evo i kod tenisa također isto rade, bez ikakvih sankcija i straha od odgovornosti, jel to po onoj strategiji Plan 10 ili kako se već zvaše?
10000 bespravno sagrađenih objekata?
SPO 15. maj?
Direkcija za izgradnju?
Upšljavanja u DZ i Dom penzionera?
Oko Slobode i Kemine i Abidove cirkuske izvedbe i stratetegije ne bih, nema potrebe, poznato je sve.
Tušanj?! :shock:
Itd
I kažeš Živinice El Dorado? :kiss: :lol:
costacurta

#56153 Re: SDP

Post by costacurta »

Da ne začatavam,
Zašto mislim da bi SDP-SDA bila idealna kombinacija za TK?
Zato što bi jedni druge držali na uzdama. Jedni druge motrili, jedni druge pod lupom držali. Jel treba bolje i može li biti bolje kontrole utroška javnih sredstava? Jedino SDP može staviti SDA pod kontrolu, ali ne tako što će ih poptpuno izbaciti iz vlasti već tako što će ih voditi na povodcu.
SDP sam ne može, nemaju kapacitet, nemaju sposobnih ljudi. A i zašto bi sami preuzimali na sebe teret dugova iza ovih lopova, al de ti to Jasminu pjesniku i Slađi demagogu objasni. Lakše je uživati u ladovini opozicije i blagodatima 50M opštinskog budžeta,
8)
Moenx

#56154 Re: SDP

Post by Moenx »

Znate sta je najveci fazon ¿
To sto mi ovdje mislimo da sve sto politicke opcije stranke rade je u direktnoj komunikaciji sa glasacima a da glasaci tj mi u ovoj igri zivaca moramo pronaci jedne a druge ili odbaciti ili staviti u izvjesni hladnjak
Ali nije politicki potezi i aktivnosti i igre su ponekad namjenjeni za ili protiv protivnickog igraca na pol terwnu
Zovite me teoreticarem zavjere
Ali
Ja mislim da su odreda Niksa Lagumdzija Bakir iata ekipa
Bakir je tu da igra SDA masu i identitwt u nas Bosnjaka
Nikaa da pravi principijelnu socijaldemokratiju
Zasto
Da bi danas sutra probosanski blok mogao u medjunarodnim okvirima prigovoriti i reci SNSD je nula od socijaldemokratije jer je kao oficijelno ljevicardka stranka dopustila mnoge mahinacije i izljeve nacionalizma i desnice i to od strane samog rukovodstva
Lagumdzija je tu da se odvoji i da da Niksicu vise prostora da bi se ovaj istakao i stavio na pozornicu frisku i taze hardcore ljevicu
kmirsad

#56155 Re: SDP

Post by kmirsad »

Šta li to može SDA da mu pruži što ostali ne mogu... :?
doktor78

#56156 Re: SDP

Post by doktor78 »

costacurta wrote:Da ne začatavam,
Zašto mislim da bi SDP-SDA bila idealna kombinacija za TK?
Zato što bi jedni druge držali na uzdama. Jedni druge motrili, jedni druge pod lupom držali. Jel treba bolje i može li biti bolje kontrole utroška javnih sredstava? Jedino SDP može staviti SDA pod kontrolu, ali ne tako što će ih poptpuno izbaciti iz vlasti već tako što će ih voditi na povodcu.
SDP sam ne može, nemaju kapacitet, nemaju sposobnih ljudi. A i zašto bi sami preuzimali na sebe teret dugova iza ovih lopova, al de ti to Jasminu pjesniku i Slađi demagogu objasni. Lakše je uživati u ladovini opozicije i blagodatima 50M opštinskog budžeta,
8)
Pa je li bila ta kombinacija 2010-2014? I šta smo dobili?
Leverage

#56157 Re: SDP

Post by Leverage »

Bijedić zna da su nakon kongresa i usvajanja statutarnih promjena njegovi dani na poziciji predsjednika KO odbrojani. Bez te pozicije on će postati marginalnan lik i to mu je jasno, zbog čega prelazi na plan B koji znači povlačenje maksimalnog broja kantonalnih zastupnika sa sobom i formiranje vlasti sa SDA. Bijedić zna da je to njegov kraj u SDP-u, ali između toga i političkog vegetiranja u SDP-u bez ikakvih poluga moći on naravno bira to. Da li će Bijedić i ahbabi formirati novu stranku, priključiti se Lagumdžijinoj ili djelovati kao nezavisni vidjet ćemo, ali to je manje bitno.

Tako da znate zašto se ovo danas desilo.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#56158 Re: SDP

Post by malakh »

kluz franjo wrote: Ja koliko mogu prepoznati cilj mu je vlast SDA. Imao je tri prilike za vlast, svaku je "propustio". A razbijanjem kluba zastupnika SDP-a, može u vlast ući samo kao junior partner. Tako da ni ova priča "glavni baja u TK" ne pije vode.
mislim da on to i ne krije i da je od samoga početka i bio za to. sa svojim pajdašima iz dfa. eh, što se tiče razbijanja kluba. znaš, kada su u pitanju zastupnici iz skupštine kantona, uvijek sam stajališta da velika većina ide ka strani koja više nudi. ako bijedić ima sve dogovoreno sa sda, onda im on može ponuditi sve i svašta, a sdp ništa. odnosno nermin i kompanija. termin "glavni baja" sam upotrijebio, jer je sada očito da će bijedić biti jedan od ljudi koji vedre i oblače kompletnim tuzlanskim kantonom. nije mala stvar, priznat ćeš.
kmirsad

#56159 Re: SDP

Post by kmirsad »

Leverage wrote:Bijedić zna da su nakon kongresa i usvajanja statutarnih promjena njegovi dani na poziciji predsjednika KO odbrojani. Bez te pozicije on će postati marginalnan lik i to mu je jasno, zbog čega prelazi na plan B koji znači povlačenje maksimalnog broja kantonalnih zastupnika sa sobom i formiranje vlasti sa SDA. Bijedić zna da je to njegov kraj u SDP-u, ali između toga i političkog vegetiranja u SDP-u bez ikakvih poluga moći on naravno bira to. Da li će Bijedić i ahbabi formirati novu stranku, priključiti se Lagumdžijinoj ili djelovati kao nezavisni vidjet ćemo, ali to je manje bitno.

Tako da znate zašto se ovo danas desilo.
Meni je ovakav ishod događanja, bio poznat još od onog bezveznog Sporazuma potpisanog početkom 2018, između KO TK NS i KO SDO TK, pod Selimovim i Zvjezdanovim pokroviteljstvom.
kmirsad

#56160 Re: SDP

Post by kmirsad »

malakh wrote:
kluz franjo wrote: Ja koliko mogu prepoznati cilj mu je vlast SDA. Imao je tri prilike za vlast, svaku je "propustio". A razbijanjem kluba zastupnika SDP-a, može u vlast ući samo kao junior partner. Tako da ni ova priča "glavni baja u TK" ne pije vode.
mislim da on to i ne krije i da je od samoga početka i bio za to. sa svojim pajdašima iz dfa. eh, što se tiče razbijanja kluba. znaš, kada su u pitanju zastupnici iz skupštine kantona, uvijek sam stajališta da velika većina ide ka strani koja više nudi. ako bijedić ima sve dogovoreno sa sda, onda im on može ponuditi sve i svašta, a sdp ništa. odnosno nermin i kompanija. termin "glavni baja" sam upotrijebio, jer je sada očito da će bijedić biti jedan od ljudi koji vedre i oblače kompletnim tuzlanskim kantonom. nije mala stvar, priznat ćeš.
Ne vjerujem da će sve tako desiti. Očekivati je sada koaliciju preostalih poslanika SDP koji ne odu sa Enkom, NS, SBB i PDA...Jučer je bilo mnogo pregovora, sve je vrilo...Ali ko će ga znati šta će biti...
Roccohljup

#56161 Re: SDP

Post by Roccohljup »

najveće smeće ispadoše oni koji su tokom izborne kampanje najviše grakali kako ne bi oni nikad sa SDA (fahro, komšić, itd.) a vazda ista isprika briga za narod, državu, to hoće glasači i članstvo. Evo i enko-kenjko se na to vadi:
"Ogroman je pritisak javnosti, 50.000 glasača i članova SDP-a kako bismo se odlučili na ovaj potez. To nije bila nimalo jednostavna odluka", rekao nam je Bijedić.
Ali je više nego očigledno da je to foluška onih kojima je samo kako svoje guzice uhljebiti glavna briga, jer velika većina SDP članstva i glasača to ne podržava.

a evo i novi obrat
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novi-za ... /190702054
Leverage

#56162 Re: SDP

Post by Leverage »

malakh wrote:
Pozdravio te Dževad Hadžić sa ekipom, ima za tebe poruku na klixu.
kluz franjo

#56163 Re: SDP

Post by kluz franjo »

malakh wrote:
Što se tiče velike većine zastupničkog kluba SDP-a...

Što se tiče "glavnog baje" i jednog "od ljudi koji vedre i oblače kompletnim tuzlanskim kantonom", očito je da to NEĆE biti.

Zinulo se na velik' komad, a sada će se i sa mrvicama biti sretno.
Za njega i njegovu ekipu su za SDA sofrom očigledno rezervisana mjesta "čučavaca za jednokratnu upotrebu".
kmirsad

#56164 Re: SDP

Post by kmirsad »

https://gosdptuzla.ba/klub-poslanika-sd ... tNNQJ8Um5k
Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK: U potpunosti ćemo poštovati Statut SDP BiH, odluke Glavnog odbora i odluke Kongresa, ne podržavamo koaliciju sa SDA
02.07.2019

Povodom nestatutarne sjednice Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, a na kojoj je, suprotno Statutu i odlukama Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, donesena Odluka o koaliranju sa Strankom demokratske akcije, Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona obavještava javnost, odnosno građane Tuzlanskog kantona, da ni pod kojim uslovima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a, te neće, na način na koji to žele pojedinci u Kantonalnom odboru, „isporučiti“ Tuzlanski kanton SDA-u.

SDA je, u prethodnom periodu, svojim odlukama urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na državnom i federalnom nivou, presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, čime je HDZ-u i SNSD-u omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u Bosni i Hercegovini. Na taj način, pod plaštom lažne brige za narod i državu Bosnu i Hercegovinu, SDA je znatno ojačala poziciju HDZ-a i SNSD-a.

Iz tih razloga, između ostalog, Glavni odbor SDP-a je na sjednici održanoj 9. februara 2019. godine donio odluku da SDP neće koalirati sa SDA-om, HDZ-om i SNSD-om, a pri tome želimo napomenuti da je jedino Glavni odbor po Statutu SDP-a zadužen za donošenje Odluke o eventualnim koalicijama.

Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona ni u kom slučaju neće odustati od principa SDP-a i ni na koji način ne želi prekršiti Statut i odluke Glavnog odbora.

Također, za kraj napominjemo da ćemo podržati svako demokratsko izražavanje stavova i mišljenja na nadležnim organima partije, ali ne podržavamo smišljeno zbunjivanje članova SDP-a i građana Tuzlanskog kantona. Ni na koji način nećemo i ne želimo podržati vanstatutarno i djelovanje suprotno aktima i Odlukama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.
Podijeli
Last edited by kmirsad on 02/07/2019 13:32, edited 1 time in total.
polacijela

#56165 Re: SDP

Post by polacijela »

kmirsad wrote:Ne vjerujem da će sve tako desiti. Očekivati je sada koaliciju preostalih poslanika SDP koji ne odu sa Enkom, NS, SBB i PDA...Jučer je bilo mnogo pregovora, sve je vrilo...Ali ko će ga znati šta će biti...
SDP Kuki spomenik da digne, lik im obraz spašava :D

Ali tesko da ce SBB TK smjeti kontra Radončića.
SDA teoretski treba samo dva SDP poslanika, najmanje dva i ima. Mislim da ce njih dvojica izaci iz SDP, lagano nastaviti kao SPD, i odrzati vecinu SDA vlade u TK.
kmirsad

#56166 Re: SDP

Post by kmirsad »

polacijela wrote:
kmirsad wrote:Ne vjerujem da će sve tako desiti. Očekivati je sada koaliciju preostalih poslanika SDP koji ne odu sa Enkom, NS, SBB i PDA...Jučer je bilo mnogo pregovora, sve je vrilo...Ali ko će ga znati šta će biti...
SDP Kuki spomenik da digne, lik im obraz spašava :D

Ali tesko da ce SBB TK smjeti kontra Radončića.
SDA teoretski treba samo dva SDP poslanika, najmanje dva i ima. Mislim da ce njih dvojica izaci iz SDP, lagano nastaviti kao SPD, i odrzati vecinu SDA vlade u TK.
SBB i PDA u TK su dva tijela jedna duša.
Ljudi iz Tuzlanskog SBB-a su danas u Sarajevu.
Ako Fahro aminuje koaliciju, stvar je završena.
polacijela

#56167 Re: SDP

Post by polacijela »

Još jedino da Glavni odbor SDP poništi svoju odluku o zabrani koaliranja sa PDA :)
drug_profi

#56168 Re: SDP

Post by drug_profi »

Najveca zabluda je misliti da se SDA moze kontrolisati, i to kroz sistem koji je kreirala i kontrolise SDA preko svojih uhljebljenika...
Ja fakat ne znam otkud vise te ideje.
kmirsad

#56169 Re: SDP

Post by kmirsad »

drug_profi wrote:Najveca zabluda je misliti da se SDA moze kontrolisati, i to kroz sistem koji je kreirala i kontrolise SDA preko svojih uhljebljenika...
Ja fakat ne znam otkud vise te ideje.
Znaju to svi... znaju i oni... oni i oni koji hoče s njima ih i šire...
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#56170 Re: SDP

Post by malakh »

kluz franjo wrote: Što se tiče velike većine zastupničkog kluba SDP-a...

Što se tiče "glavnog baje" i jednog "od ljudi koji vedre i oblače kompletnim tuzlanskim kantonom", očito je da to NEĆE biti.

Zinulo se na velik' komad, a sada će se i sa mrvicama biti sretno.
Za njega i njegovu ekipu su za SDA sofrom očigledno rezervisana mjesta "čučavaca za jednokratnu upotrebu".
da da, upravo sam pročitao članak. svaka čast klubu zastupnika (najiskrenije se nadam da je svih 10 zastupnika stalo iza pisma) i ovo je idealna prilika da se bijedić jednom za sva vremena izbaci iz sdpa. opet kažem, oprezno to uciniti i pokusati zadrzati sto je vise moguce.

da se u proces ukljuci i denis, jer mislim da je upravo on taj koji moze odrzati tuzlu. obavezno neka smire edina delica, privuku ga na svoju stranu i mislim da ce bijedic sam otpasti i otici gdje mu je mjesto.
costacurta

#56171 Re: SDP

Post by costacurta »

Sinoć:
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona danas je donio odluku da se krene u proces formiranja vlasti sa Strankom demokratske akcije (SDA) u Tuzli.
Danas:
Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Tuzlanskog kantona zauzeo je stav da ne želi u koaliciju sa Strankom demokratske akcije 
De vi meni sad recite ko je stariji tj čija se "pika"?
polacijela

#56172 Re: SDP

Post by polacijela »

Čija god da se pika, dovoljna su dva SDP poslanika da SDA formira vlast (toliko najmanje i imaju)
Ali bi bilo interesantno da znamo koliko njih od 10 poslanika iz kluba SDP stoji iza danasnjeg dopisa.
nemampojma0

#56173 Re: SDP

Post by nemampojma0 »

Kazu, od 10 poslanika u klubu SDP-a, 4 su uz Bijedica. Vidjecemo je li vjerovati onome sto se prica.
doktor78

#56174 Re: SDP

Post by doktor78 »

polacijela wrote:Čija god da se pika, dovoljna su dva SDP poslanika da SDA formira vlast (toliko najmanje i imaju)
Ali bi bilo interesantno da znamo koliko njih od 10 poslanika iz kluba SDP stoji iza danasnjeg dopisa.
Da,i mene to zanima.
Prateci javne istupe,tipujem na Vujovica i Tokica kao preletace.
kmirsad

#56175 Re: SDP

Post by kmirsad »

polacijela wrote:Čija god da se pika, dovoljna su dva SDP poslanika da SDA formira vlast (toliko najmanje i imaju)
Koga sve računaš, pa da im fale dva...
I mislim da Žare neče preči... toliko nije lud.
Post Reply