SDP

Post Reply
vee-jay

#5601 Re: SDP

Post by vee-jay »

Banksy wrote:
madner wrote:Kada ste kod tih prorocanstava za 2014, kako stvari stoje sa bingom? :D
Ne znam za bingo, ali znam da će biti velika tuča između SDA i SDP-a za istu biračku bazu.
Rezultat je neizvjestan, krajem 2012. stiže novi reis, možda bude naklonjen SDA.
Nece biti, jedan dio glasaca ce otici SDPu, jedan dio SBBu, jedan dio ce ostati.
nosara

#5602 Re: SDP

Post by nosara »

CaCO3 wrote:Mozda SDA napusti vlast na ljeto 2014. pod izgovorom da su se pokajali sto su napravili nefunkcionalnu vlast sa sdp-om koji nije ispunio apsolutno nista iz platforme i oni vise ne zele da podrzavaju nesposobnu vlast, kobasicare i ustase i da je odgovornost za nikad gore stanje na izbornim pobjednicima :D
Dobra... Dosta ce se izbistrit dogodine... Nije nemoguce da odmah nakon lokalnih izbora sda digne sidro... sdp-u bi predizborna koalicija sa sda mogla bit realna opcija, ako ih ovi budu htjeli...
vee-jay

#5603 Re: SDP

Post by vee-jay »

nosara wrote:
plain vanilla wrote:
nosara wrote: Nije bitno kad, nego s kim... Fulas poantu...
pa ti pitas sto sad, a onda kazes nije bitno kad :?

odlicno pitanje s kim..samo mogu koalirati sa strankama koje postoje i koje nesto i osvoje na izborima..

podsjecas me na Corta
Shvati, s moje tacke gledista NIKAD ako se nema s kim... Ove "partnere" ne racunam... Jel' ti jasno...? Ta prica o moranju jer, eto, "kriza, momenat, situacija" je samo prica kojom se pokriva stvarni razlog zbog kojeg se neke poluge vlasti bas SAD moraju stavit pod kontrolu (policija, npr.)...

Opet, hajde i koalicija... I sta dobijemo...? Koji je rezultat...? Sta je benefit tog teskog sranja koje se zove koalicija sa sda (iz perspektive sdp-ovog glasaca)...? Pojeli smo zabu, a dobili smo sta...? Mal' ti ne rekoh... :D
SDP je kao stranka koja je na izborima dobila najveci dio glasova bila primorana i odgovorna da napravi vlast. To je zakon demokratije koja je puno vise iznad ustava BiH ili njenih entiteta.
nosara

#5604 Re: SDP

Post by nosara »

vee-jay wrote:
nosara wrote: Hajde de...

Prvo, konsenzus... Ti polazis sa pozicije da ce sdp aman zaman zastitit interese BiH, gradjana, bla bla bla...bolje od nekog drugog (hare, fahro, tihic)... Ja mislim da nece, odnosno niko od njih se ne smije usudit da narusi ovaj jad od suvereniteta BiH i pristane na dezintegraciju drzave...

Drugo, kakav ZAVNOBIH, o cemu pricas...? Pa zlaja je dao legitimitet ustasama, kriminalcima i kvazi begovima i to proglasio reformskim savezom... Platforma na osnovu zajednickog sporazuma o saradnji, komunisti, ustase, krimosi i begovi... Dzema se prevrce u grobu...

Trece, svaki sporazum je po definiciji konsenzus zainteresovanih strana, pa tako i Dejton, Vasington, Videoton... Zavrtanje ruku je stvar tehnike, to se ne pika... Jesi li potpisao...? Jesi...? Konsenzus...

Cetvrto, nekoliko si puta sasvim ozbiljno spomenuo da imas problem sa cugom... Jebi ga, pazi sta pises, ja sve shvatam ozbiljno... Osim sebe... :D
Zar nije bio kompromis u pitanju?
Pa dobro, to su komplementarni termini...
nosara

#5605 Re: SDP

Post by nosara »

vee-jay wrote: SDP je kao stranka koja je na izborima dobila najveci dio glasova bila primorana i odgovorna da napravi vlast. To je zakon demokratije koja je puno vise iznad ustava BiH ili njenih entiteta.
Ne postoji obaveza da se formira vlast ako nemas dovoljnu vecinu... Otkud ti to...? I jos iznad ustava...!? Ako mislis na moralnu obavezu da pokusas, to je nesto drugo, ali u ovakvim uslovima cak ni to ne...
CaCO3

#5606 Re: SDP

Post by CaCO3 »

vee-jay wrote:
SDP je kao stranka koja je na izborima dobila najveci dio glasova bila primorana i odgovorna da napravi vlast. To je zakon demokratije koja je puno vise iznad ustava BiH ili njenih entiteta.
Jeste bila primorana da napravi truHlu vlast, ali nije bila primorana da to uradi na podrucju citave Federacije i recimo kobasicare dovedu na vlast tamo gdje imaju samo jednog poslanika koji je u skupstinu usao prevarom biraca.
U redu da je SDA u vlasti tamo gdje mora, ali tamo gdje ne mora opstavljati te klptomane na vlast je vec u domenu perverzije i mazohizma :D
Do sada sistem platforme nije polucio nikakav rezultat.
vee-jay

#5607 Re: SDP

Post by vee-jay »

nosara wrote:
vee-jay wrote:
nosara wrote: Hajde de...

Prvo, konsenzus... Ti polazis sa pozicije da ce sdp aman zaman zastitit interese BiH, gradjana, bla bla bla...bolje od nekog drugog (hare, fahro, tihic)... Ja mislim da nece, odnosno niko od njih se ne smije usudit da narusi ovaj jad od suvereniteta BiH i pristane na dezintegraciju drzave...

Drugo, kakav ZAVNOBIH, o cemu pricas...? Pa zlaja je dao legitimitet ustasama, kriminalcima i kvazi begovima i to proglasio reformskim savezom... Platforma na osnovu zajednickog sporazuma o saradnji, komunisti, ustase, krimosi i begovi... Dzema se prevrce u grobu...

Trece, svaki sporazum je po definiciji konsenzus zainteresovanih strana, pa tako i Dejton, Vasington, Videoton... Zavrtanje ruku je stvar tehnike, to se ne pika... Jesi li potpisao...? Jesi...? Konsenzus...

Cetvrto, nekoliko si puta sasvim ozbiljno spomenuo da imas problem sa cugom... Jebi ga, pazi sta pises, ja sve shvatam ozbiljno... Osim sebe... :D
Zar nije bio kompromis u pitanju?
Pa dobro, to su komplementarni termini...
ali su u nasem slucaju nijanse veoma vazne: Jugoslavija je konsenzus, Dejton kompromis (barem kako ja vidim te stvari).
1gorstak

#5608 Re: SDP

Post by 1gorstak »

vanChuchie wrote:Interesantno: Na tekst dr Goga nemam primjedbi! Na tekstove koji su uslijedili - imam!
Onda isto pitanje vazi i za tebe; kako treba da izgleda kompromis kojeg ocekujete od SDP-a ? Je li kompromis ovo rjesenje koje je ponudila medjunarodna zajednica za formiranje vlasti na entitetskom nivou, a sto je HDZ odbio, ili je kompromis kada SDP prihvati sve sto drugi traze ? Ne razumijem vas ljudi, sta vi uopste hocete ?

Buraz je mladji od mene, ali je prvi poceo s dobrovoljnim davanjem krvi i u odnosu na mene je veteran sto se toga tice. Ni on ni ja ne krademo, ne mrzimo nikog, trazimo da se eliminise diskriminaciju nad bilo kojom etnickom grupom, polom ili starosnom kategorijom. Apsolutno podrzavamo ocuvanje identiteta nasa tri naroda, kao i vjerskog nasljedja ove zemlje. Ne podrzavamo Lagumdzijin elitizam jer to nema veze sa radnickim identitetom stranke koju vodi, ali ga do kosti podrzavamo u sukobu sa onim elementima koji insistiraju na etnoteritorijalizaciji drzave. Eto, u kakvu kategoriju nas dvojica spadamo ? Kako bi ti nama sada pokusao objasniti da je potrebno ustuknuti pred Dodikovim ili Covicevim zahtjevima ? Obojica smo krvarili u ratu a ni sad ne odemo na transfuziologiju zbog onog soka od narandze, nego iz uvjerenja da svako od nas ima obavezu dati svoj maksimalan doprinos u korist ovog drustva. Dakle, kako nam ti pristupas ? Prijetis nam mogucnoscu da Dodik i Covic izazovu destabilizaciju ? Zaista mislis da se, nakon pokazivanja odlucnosti u onako nepravednom ratu, danas nekog bojimo ?
vee-jay

#5609 Re: SDP

Post by vee-jay »

VjecitiStudent wrote:
plain vanilla wrote:
nosara wrote:
A sad ce ovako zasrani sdp okupit ljude za apsolutnu pobjedu...? Gdje je gorilo da se bas SAD moralo u vlast...? Zasto bas SAD...?

Zamisli sdp hrvatske i stavi ga u isti kontekst...
nego kad? za 50 godina? :?
Kako stvari stoje, SDP kao politicka partija ce od ove ture vlasti imati daleko vise stete nego koristi.
Sto se naravno ne odnosi na pojedince iz SDP-a.
I kada bi tako bilo to nebi bilo nista lose. Jer ipak time pobjedjuje demokratija a demokratija jaca BiH.
Banksy

#5610 Re: SDP

Post by Banksy »

vee-jay wrote:
Banksy wrote:
madner wrote:Kada ste kod tih prorocanstava za 2014, kako stvari stoje sa bingom? :D
Ne znam za bingo, ali znam da će biti velika tuča između SDA i SDP-a za istu biračku bazu.
Rezultat je neizvjestan, krajem 2012. stiže novi reis, možda bude naklonjen SDA.
Nece biti, jedan dio glasaca ce otici SDPu, jedan dio SBBu, jedan dio ce ostati.
Poenta je na istom ciljanom biračkom tijelu, ne na rezultatima ...
vee-jay

#5611 Re: SDP

Post by vee-jay »

sumirprimus wrote:
vee-jay wrote:
VjecitiStudent wrote: quote="vee-jay"
A kako je to ljevica u ovakvoj BiH moguca?
/quote

A ko je to uopste probao u BIH da bude ljevica pa da sigurno znamo da je nemoguce???
I SDP i Dodik.

Samo sto ja nisam rekao da je nemoguce.
vala ne mogu ni u istu recenicu stat...
dodik je samodeklarirani nacionalista...
ono muslimani i sudije,kako ono :roll:
Ne, Dodik je Milosevic. I nije tako puno vremena proslo kada su se Dodik i Lagumdzija zajedno dogovarali sa Amerikancima. Razlog sto je Dodik presao na drugu stranu se ne treba traziti daleko, dovoljo je pogledati Star Wars :D I sad radi isto ono sto je neko sa njim uspjesno uradio -> pokusava traziti saveznike na svakom koraku koji ce iz licnih razloga preci na njegovu stranu. Bez obzira na to, njegov voz je prosao i on je konacno izgubljen (nesto kao Darth Wader :D ).

SDP je na drugoj strani Jedi koji je na pravom putu samo sto ponekad zna skrenuti sa tog puta. *ebi ga, moc imperije ipak nije tako blaga :D
sumirprimus

#5612 Re: SDP

Post by sumirprimus »

o ne,dzeko je darth vader,da li je to novi dodikov saveznik?
dzeko`s on d`dark side :evil:
Banksy

#5613 Re: SDP

Post by Banksy »

CaCO3 wrote:Mozda SDA napusti vlast na ljeto 2014. pod izgovorom da su se pokajali sto su napravili nefunkcionalnu vlast sa sdp-om koji nije ispunio apsolutno nista iz platforme i oni vise ne zele da podrzavaju nesposobnu vlast, kobasicare i ustase i da je odgovornost za nikad gore stanje na izbornim pobjednicima :D
To bi bilo pametno. SDP bi gurnuli udesno Fahri, a oni postali bošnjačka ljevica, nije loše.
nosara

#5614 Re: SDP

Post by nosara »

1gorstak wrote:
vanChuchie wrote:Interesantno: Na tekst dr Goga nemam primjedbi! Na tekstove koji su uslijedili - imam!
Onda isto pitanje vazi i za tebe; kako treba da izgleda kompromis kojeg ocekujete od SDP-a ? Je li kompromis ovo rjesenje koje je ponudila medjunarodna zajednica za formiranje vlasti na entitetskom nivou, a sto je HDZ odbio, ili je kompromis kada SDP prihvati sve sto drugi traze ? Ne razumijem vas ljudi, sta vi uopste hocete ?

Buraz je mladji od mene, ali je prvi poceo s dobrovoljnim davanjem krvi i u odnosu na mene je veteran sto se toga tice. Ni on ni ja ne krademo, ne mrzimo nikog, trazimo da se eliminise diskriminaciju nad bilo kojom etnickom grupom, polom ili starosnom kategorijom. Apsolutno podrzavamo ocuvanje identiteta nasa tri naroda, kao i vjerskog nasljedja ove zemlje. Ne podrzavamo Lagumdzijin elitizam jer to nema veze sa radnickim identitetom stranke koju vodi, ali ga do kosti podrzavamo u sukobu sa onim elementima koji insistiraju na etnoteritorijalizaciji drzave. Eto, u kakvu kategoriju nas dvojica spadamo ? Kako bi ti nama sada pokusao objasniti da je potrebno ustuknuti pred Dodikovim ili Covicevim zahtjevima ? Obojica smo krvarili u ratu a ni sad ne odemo na transfuziologiju zbog onog soka od narandze, nego iz uvjerenja da svako od nas ima obavezu dati svoj maksimalan doprinos u korist ovog drustva. Dakle, kako nam ti pristupas ? Prijetis nam mogucnoscu da Dodik i Covic izazovu destabilizaciju ? Zaista mislis da se, nakon pokazivanja odlucnosti u onako nepravednom ratu, danas nekog bojimo ?
Zasto se akcenat baca na drzavni nivo...? A onda kazete "ma ko jebe VM, kome to treba"...!?

Jel' FBiH zaokruzena, vlast neprikosnovena, jesu li kantoni poklopljeni...? Pa sta se ceka, zasto sve ide nagore...? Gdje su razvojni projekti, investicije, javni radovi...? Pustite suplju i dodika... Imaju stabilnu koaliciju koja na dva nivoa, najvaznija nivoa vlasti, prdi u vjetar... Mrtvaja... Nikakvog konkretnog pomaka... Nista ...
Corto Maltese

#5615 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

Banksy wrote: Ne znam za bingo, ali znam da će biti velika tuča između SDA i SDP-a za istu biračku bazu.
To bi moglo da unese velike promjene, je bi, sa novim Reisom, motivi koaliranja mogli biti sasvim drukčiji od postojećih. Koliko znam SDA je krenuo sa SDP jer su htjeli da održe kakvu-vezu sa sadašnjim Rijasetom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5616 Re: SDP

Post by Chmoljo »

:lol:
vee-jay

#5617 Re: SDP

Post by vee-jay »

Banksy wrote:
vee-jay wrote:
Banksy wrote: quote="madner"
Kada ste kod tih prorocanstava za 2014, kako stvari stoje sa bingom? :D
/quote

Poenta je na istom ciljanom biračkom tijelu, ne na rezultatima ...
Pa dobro ja o tom problemu vec godinama trubim na ovom forumu ali on nikoga ne interesuje. Ne moze se ocekivati od jedne stranke da ona bude progresivni dio, i to ne samo politike, nego citavog drustva. Za to je potreban jedan citav pokret a u narodu tog pokreta nema. Jednostavno nije do politike, a time ni do SDPa, nego do drustva. A promjena u drustvu mora doci iz drustva ne preko politike.
1gorstak

#5618 Re: SDP

Post by 1gorstak »

nosara wrote:
1gorstak wrote:

Zasto se akcenat baca na drzavni nivo...? A onda kazete "ma ko jebe VM, kome to treba"...!?

Jel' FBiH zaokruzena, vlast neprikosnovena, jesu li kantoni poklopljeni...? Pa sta se ceka, zasto sve ide nagore...? Gdje su razvojni projekti, investicije, javni radovi...? Pustite suplju i dodika... Imaju stabilnu koaliciju koja na dva nivoa, najvaznija nivoa vlasti, prdi u vjetar... Mrtvaja... Nikakvog konkretnog pomaka... Nista ...
SDP treba kritikovati a razloga ima, ali ono gdje svi trebamo stati iza SDP-a je proces formiranja vlasti. Tu treba pokazati zrelost a ne, kao sto neki pokusavaju, uz opravdanu kritiku na racun SDP-a po jednom pitanju, prosvercovati i tezu da je SDP kriv za sadasnje stanje jer odbija ultimatume HDZ-a i Dodika. Tu treba biti jako oprezan jer je prva kritika zdrava i potrebna, a druga bolesna i izdajnicka.
nosara

#5619 Re: SDP

Post by nosara »

vee-jay wrote: Pa dobro ja o tom problemu vec godinama trubim na ovom forumu ali on nikoga ne interesuje. Ne moze se ocekivati od jedne stranke da ona bude progresivni dio, i to ne samo politike, nego citavog drustva. Za to je potreban jedan citav pokret a u narodu tog pokreta nema. Jednostavno nije do politike, a time ni do SDPa, nego do drustva. A promjena u drustvu mora doci iz drustva ne preko politike.
Moze jedna politicka partija sasvim fino postat inicijator pokreta i preokreta... Eno ti hdz u hrvatskoj prije 20 godina (doduse, preokret nagore) i sdp neki dan... Stranka-pokret-preokret... Ali treba malo dramatizovat situaciju, a to se sigurno ne postize koaliranjem sa politickim oponentima... Ako su oponenti... :roll:
nosara

#5620 Re: SDP

Post by nosara »

1gorstak wrote: SDP treba kritikovati a razloga ima, ali ono gdje svi trebamo stati iza SDP-a je proces formiranja vlasti. Tu treba pokazati zrelost a ne, kao sto neki pokusavaju, uz opravdanu kritiku na racun SDP-a po jednom pitanju, prosvercovati i tezu da je SDP kriv za sadasnje stanje jer odbija ultimatume HDZ-a i Dodika. Tu treba biti jako oprezan jer je prva kritika zdrava i potrebna, a druga bolesna i izdajnicka.
Ne postoji bolesna i izdajnicka kritika, ali bolesna i izdajnicka koalicija je nasa realnost... Kantonalna, federalna, a bice i drzavna... Bolesna, izdajnicka, ali stabilna... :D
VjecitiStudent

#5621 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

vee-jay wrote: Pa dobro ja o tom problemu vec godinama trubim na ovom forumu ali on nikoga ne interesuje. Ne moze se ocekivati od jedne stranke da ona bude progresivni dio, i to ne samo politike, nego citavog drustva. Za to je potreban jedan citav pokret a u narodu tog pokreta nema. Jednostavno nije do politike, a time ni do SDPa, nego do drustva. A promjena u drustvu mora doci iz drustva ne preko politike.
A progresivni narod ce se biva sam od sebe dogoditi?
Zar progresivni dio naroda vec nije u progresivnim politickim strankama? Gdje se okupio da organizovano pokusa pokrenuti stvari naprijed?
Banksy

#5622 Re: SDP

Post by Banksy »

1gorstak wrote: SDP treba kritikovati a razloga ima, ali ono gdje svi trebamo stati iza SDP-a je proces formiranja vlasti. Tu treba pokazati zrelost a ne, kao sto neki pokusavaju, uz opravdanu kritiku na racun SDP-a po jednom pitanju, prosvercovati i tezu da je SDP kriv za sadasnje stanje jer odbija ultimatume HDZ-a i Dodika. Tu treba biti jako oprezan jer je prva kritika zdrava i potrebna, a druga bolesna i izdajnicka.
Koje ba ultimatume, ove oko fotelja? :lol:
Banksy

#5623 Re: SDP

Post by Banksy »

Corto Maltese wrote:
Banksy wrote: Ne znam za bingo, ali znam da će biti velika tuča između SDA i SDP-a za istu biračku bazu.
To bi moglo da unese velike promjene, je bi, sa novim Reisom, motivi koaliranja mogli biti sasvim drukčiji od postojećih. Koliko znam SDA je krenuo sa SDP jer su htjeli da održe kakvu-vezu sa sadašnjim Rijasetom.
Džaba su se trudili :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#5624 Re: SDP

Post by dr.gog »

1gorstak wrote:
dr.gog wrote:S druge strane, ove ljude, koliko ja pratim ovo filozofiranje "o državi", uopšte ne interesuje kompromis sa nacionalnim strankama po bilo kojoj osnovi- dakle po defaultu ovdje sugovrnika za tu opciju NEMA.
Kakav kompromis ? Za vas je kompromis kada SDP popusti a drugi ostanu na svojim pozicijama. Ako grijesim pojasni, kako bi trebao da izgleda taj kompromis ?
Druže, ja na govor množine tipa "Vi" imam refleks hvatanja za dršku hecklera. Ja govorim o principijelnosti i "prelamanju" stvari preko koljena koje se nije desilo i koje je od SDP napravilo cirkus. Ono što ja pišem već 5 godina javno, SDPovci ne smiju da izgovore ni iza 5 vrata u stranačkoj centrali, jerbo zna se ko i kako treba da "misli" u SDP-u.
Ja odlično pamtim nastanak i razvoj te stranke od početka.
heckler wrote:Ne pitaj ga to 1gorstak. Kad treba napisati dvokilometarski poetski post i ne reci apsolutno nista a KAMOLI ponuditi kakav konkretan prijedlog, onda zovi hecima gog-a. Za sve ostalo preskoci jerbo bi te mogao stilskom prozom do smrti utuci :-)

Eto problem su toboze neiskreni pozivi na multietnicnost, a problem nije otvorena fasisticka i genocidna politika

... pljuc
Eto ništa ja ne REKOH niti predložih, ali si ti baš pronašao ono čega nema u textu :D . Pošto analiziraš moje postove, potrudi se bolje, prije svega da zaista pročitaš napisano. Nije predlaganje rješenja stvar forumske rasprave na internetu.

Pored toga, ukoliko bih zaista napisao ono što nalazim za praktično rješenje, bez imalo nerealnih pretjerivanja, dobio bih ban i bilo bi to jako nefer prema meni dragim osobama sa ovog foruma...Čisto zbog kućnih pravila dakle...pljuc-nepljuc, fulio si za kilometar. Odgovor ti mogu poslati na pp.
vee-jay

#5625 Re: SDP

Post by vee-jay »

nosara wrote:
Moze jedna politicka partija sasvim fino postat inicijator pokreta i preokreta... Eno ti hdz u hrvatskoj prije 20 godina (doduse, preokret nagore) i sdp neki dan... Stranka-pokret-preokret... Ali treba malo dramatizovat situaciju, a to se sigurno ne postize koaliranjem sa politickim oponentima... Ako su oponenti... :roll:
Moze biti co-inicijator. I trebali bi valjda to da budu. Ali se situacija u BiH ne moze porediti sa situacijom u HR. Nase je drustvo veoma krhko, podjeljeno i svako trazi svoj identitet, drzava je rasturena i strah vlada i jos uz to moras drzavu da pravis sa onima koji su je jucer na najgori nacin unistavali i koji na tome i danas rade.

SDP ono sto moze i mora, je da salje impulse. Onoliko koliko se ja amaterski razumijem u ekonomiju i politiku, to je ono sto je SDP sada u ovakvim okolnostima u stanju da uradi. Tebi a i mnogim drugim ti impulsi fale, pogotovo na lokalnoj razini. Ja ih ipak vidim, a to da li ih je dovoljno ili ne je vise stvar licnog misljenja.
Post Reply