kluz franjo wrote:Kolega prpa, nekoliko stvari bih dopunio.
1. U brojnim zemljama EU nije riječ o "namjerama ili obećanjima". Radi se o Zakonima. I može se diskutovati o kvalitetu istih, ali složićemo se da se u EU zakoni ipak efikasnije sprovode. Dakle zemlje članice EU će napustiti ugalj kao energent za proizvodnju struje, a nijedan investitor tamo neće graditi nove pogone znajući zakonsku regulativu.
S naglaskom na "ce napustiti", sto znaci da trenutno nisu. Obnovljivi izvori unose faktor nestabilnosti u mrezu sto nije slucaj sa TE, i zato one i danas cine kicmu proizvodnje el. energije u razvijenim zemljama (uz nuklearne elektrane). Tranzicija je tezak i visedecenijski proces koji sa sobom donosi brojne izazove, skuplju el. energiju i nestabilnost mreze koju struka mora rjesavati na razne nacine (kako izbalansirati nesklad izmedju potrosnje i proizvodnje - pohrana energije u baterije, vjestacka jezera i slicno).
Da ne bude zabune, ja podrzavam prelazak na obnovljive izvore, ali ne podrzavam da nas EE sektor bude eksperiment kako kompletnu proizvodnju prebaciti u obnovljive izvore. Neka to prvo ucini npr. Njemacka. Pametniji su i bogatiji. Kada oni rijese vecinu problema, sigurno ce se naci nacina da mi to "prepisemo".
S ovakvom strukturom, glavni fokus im je na razvoju uvozno-izvozne mreze prema Francuskoj (nuklearke) i Poljskoj (termoelektrane).

Ukratko, prebacuju cijenu nestabilnosti mreze na gradjane, a smece prebacuju u Francuska odlagalista nuklearnog otpada i Poljska pluca.
kluz franjo wrote:
2. EU nudi brojne fondove za stimulisanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, samim tim i transfer znanja - to što mi više nismo u stanju ni termoelektranu na ugalj pošteno isprojektovati, a kamoli ponuditi savremenije projekte, nije do EU.
To se slazem, ove vjetroelektrane su lijep primjer kako mozemo obogatiti i diversificirati nasu mrezu. Potreban je plan lagane diversifikacije naseg EE sistema kroz narednih 15 do 20 godina, sa laganim uvodjenjem solarne i vjetro energije.
kluz franjo wrote:
3. Kinezi nam nude pare za tehnologiju, koju i sami u svojoj zemlji smatraju "prljavom i zastarjelom".
Zato ih i dalje grade, samo smanjenom brzinom tj. npr. umjesto 50 godisnje, sada grade 30 godisnje.
kluz franjo wrote:
4. Sa postojećom proizvodnjom i kao neto-izvoznik struje, nemamo "hitne" potrebe za dodatnim izvorima.
Trenutno nemamo, ali TE Tuzla ciji resursi isticu kroz narednih 5-10 godina cini 45% proizvodnje elektricne energije u EP BiH. Meni gasenje 45% proizvodnog kapciteta zvuci hitno.
kluz franjo wrote:
5. Ukupno zagađenjenje će se samo povećati, jer se ne planira isključenje starih blokova.
Novi blok ce manje zagadjivati, a stari blokovi ce se postepeno gasiti kako im budu isticali resursi. Ili sam pogresno informisan.
U svakom slucaju, izvinjavam se ostalim forumasima zbog "kradje teme" o SDP-u.