A HSP inace nije nacionalisticka stranka?nosara wrote:Daj, nemoj zajebavat...Alfons Kauders wrote:
Drug, sve sto si napisao ne odnosi se samo na SDP, vec i na ostatak "ljevice" i centra... I ne odnosi se na simpatizere multi-kulti Zlaje, vec vecinu ljudi u tim sredinama, bez obzira na ime i stranacku pripadnost.
Mislis da npr. mi u Tuzli ne znamo da taj multi-kulti koncept ne pije vode 15km dalje, na Majevici? Znamo, znamo, i to vrlo dobro - znamo i sta je alternativa - upravo zato nema, niti ikad moze biti kompromisa. I ne treba ga biti.
Taman i da sutra SDP padne kurcu za usi i u Tuzli dobije 1% glasova, budi siguran da ce svaka opcija koja ga zamijeni biti ista kada je "kompromis" u pitanju.To iz pozicije Bosnjaka, ili gradjanina...? Ako je kompromis sa sda onda se to ne vazi, samo kompromis sa srpskim i hrvatskim nacionalistima je greska...? S moje tacke gledista, oni mogu, nakon ove pobacene koalicije, u sve vlade uvest i dodu i hadeze, nakon ovakve koalicije sa sda vise nista nije drasticno gore...
Bivsi sdp je skracenica za trulu kompromis i ljigavstinu...
Ponavljam, ne govorimo o strankama vec o konceptima. Prostora ima, ja nemam nista protiv nacionalnih stranaka dok djeluju u ustavnim okvirima. Ko voli nek izvoli, ako mu je enticki identitet bitan i glasa za takvu stranku, ko sam ja da mu uskracujem ili ogranicavam pravo?
Nesto je sasvim drugo kada imamo hrvatske nacionaliste koji traze nekakvu republiku i srpske koji traze secesiju. Nisam prespavao zadnjih 20 godina, a nisam vala ni glup - ta politika je vec dovela do jednog rata. Zasto bi joj izlazio u susret, osim ako mi se ne zimuje na strazi na Majevici umjesto na skijanju na Jahorini i Bjelasnici?
Ali isto tako i ja imam pravo da se zalazem za ono u sta ja vjerujem, a vjerujem da drustvo ne treba biti organizovano po vjersko-etnickim principima. Da sutra glasam za Liberale, NS, Kokuze ili neku desetu stranku, to cu ciniti iz istih pobuda i vjerovatno ce se opet naci neko da prica o kompromisu i priznavanju postojeceg. I ne radi se tu o nekim malim nesuglasicama pa da se pravi kompromis, vec o velikim jebenim razlikama. Ja hocu neko normalno, otvoreno drusto gdje necemo svakih par mjeseci palamuditi o mogucem ratu, vec se svadjati oko trivijalnih stvari. Oni hoce Palestinu, Kipar i Istocnu Njemacku.