SDP
- Banksy
#54651 Re: SDP
Oslobođenje, pod Selimbegovićkom, od prvog dana do danas, pod SDA, bez greške.
Koga Hilmo privatno voli, druga je priča.
- kmirsad
-
Crvene_brigade
#54654 Re: SDP
@Banksy, potpisujem sve napisano. a po kuloarima zgrade oslobodjenja vec odredjeno vrijeme kruze price kako selimovici pokusavaju nekakvim “turcima” bliskim kriminalnoj organizaciji sda i bakiru izetbegovicu, posto-poto prodati propalo i prezaduzeno oslobodjenje i tv1.Banksy wrote:Oslobođenje, pod Selimbegovićkom, od prvog dana do danas, pod SDA, bez greške.
- Leverage
#54655 Re: SDP
Samo da promijene ime, Oslobođenje jednostavno nije adekvatno ime za SDA bilten.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#54656 Re: SDP
ovdje ćemo o sdpu i pda.kmirsad wrote:
Ni ovo nije istina. Rekli su da će praviti vlast sa strankama koje imaju ili žele da imaju građansko oprjedeljenje, koje prihvataju zakone i mjere iz postignutog Sporazuma... a poimenice su rekli da SDA, HDZ i SNSD isključuju iz svih kombinacija.
Daj link gdje GO, Predsjedništvo ili Predsjednik izjavio da u obzir ne dolazi PDA...
Ja sam se bunio što na spisak nije stavljen PDA...čak posvađao sa nekim ljudima...sad mi je žao, kad vidim da će KO-i SDP i DF očigledno u vlast na TK iči sa SDA... a da je sve ovo predigra... možda ne bude, jedino ako predsjednici stranaka pregovore uzu u svoje ruke. Bijediž i Begić neće napraviti nBH Blok... tjeraju svoje... samo iz ilegale...
Izjave o PDA su davali pojedinci iz rukovodstva kao lični stav, ili da smatraju da se PDA podrazumjeva...
https://startbih.ba/clanak/glavni-odbor ... ama/104685
Glavni odbor SDP BiH: Nećemo u koaliciju s nacionalnim strankama
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ica-350718
PDA osnovana na idejama Alije Izetbegovića

mislim, zavisno od gledišta, ali alija doista jeste nekada imao socijaldemokratske principe, ali je načelo nacionalnog identita ipak previše sijalo, da su ti principi ostali u mraku.
hajmo sada drukčije pričati. tko vlada tuzlanskim kantonom u prethodnih 15 godina? odgovor je mirsad kukić i banovići. gdje je bio mirsad kukić? odgovor je u sda. tko je činio vlast u tk nakon što je mirsad kukić izbačen iz sda? odgovor je mirsad kukić, odnosno pda i sbb.
sada se postavlja logičko pitanje, tko je najodgovorniji za sve što se događalo u tuzli u proteklih 15 godina? da li je odgovor isti?
i pričao sam sa tuzlacima, bivšim partijskim drugovima, koji su unutar sdpa, koji ne kriju promišljanje da je bego gutić, safet softić i amir fazlić simbol poštenja za mirsada kukića. naravno, oni bi najradije da sdp ne ide u tu priču, ali ako baš mora...
i jesam li ja dobro zapazio, ali ti u posljednje vrijeme braniš pda?
Last edited by malakh on 25/03/2019 18:05, edited 1 time in total.
- Banksy
#54657 Re: SDP
To su vjerovatno isti oni Turci kojima je Safa prodavao TV1, ili su neki novi, Bakirovi,Crvene_brigade wrote:@Banksy, potpisujem sve napisano. a po kuloarima zgrade oslobodjenja vec odredjeno vrijeme kruze price kako selimovici pokusavaju nekakvim “turcima” bliskim kriminalnoj organizaciji sda i bakiru izetbegovicu, posto-poto prodati propalo i prezaduzeno oslobodjenje i tv1.Banksy wrote:Oslobođenje, pod Selimbegovićkom, od prvog dana do danas, pod SDA, bez greške.
ko će ga znati, ko je čiji i šta je čije, SDA nije uspjela u pokušaju kreiranja nove dnevne novine kontra Avazu, pa možda misle preuzeti Oslobođenje...
-
Crvene_brigade
#54658 Re: SDP
izvori bliski ovoj skoro pa dogovorenoj “stranacko-poslovnoj” akviziciji govore kako se radi o istim onim, sda i izetbegovicem “turcima” koji su (navodni) osnivaci i vlasnici sda-ovih biltena faktor i stav.Banksy wrote:To su vjerovatno isti oni Turci kojima je Safa prodavao TV1, ili su neki novi, Bakirovi,Crvene_brigade wrote:@Banksy, potpisujem sve napisano. a po kuloarima zgrade oslobodjenja vec odredjeno vrijeme kruze price kako selimovici pokusavaju nekakvim “turcima” bliskim kriminalnoj organizaciji sda i bakiru izetbegovicu, posto-poto prodati propalo i prezaduzeno oslobodjenje i tv1.Banksy wrote:Oslobođenje, pod Selimbegovićkom, od prvog dana do danas, pod SDA, bez greške.
ko će ga znati, ko je čiji i šta je čije, SDA nije uspjela u pokušaju kreiranja nove dnevne novine kontra Avazu, pa možda misle preuzeti Oslobođenje...
- Banksy
#54659 Re: SDP
"Simurg media", kofol.
Koja ironija...
Koja ironija...
Prvi broj Oslobođenja štampan je u semberskom selu Donja Trnova 30.08.1943. godine. Na logu se nalazila zvijezda petokraka, a u podnaslovu Smrt fašizmu – sloboda narodu!
- kmirsad
#54660 Re: SDP
Jesi li ti pročitao moje pitanje ?malakh wrote:ovdje ćemo o sdpu i pda.kmirsad wrote:
Ni ovo nije istina. Rekli su da će praviti vlast sa strankama koje imaju ili žele da imaju građansko oprjedeljenje, koje prihvataju zakone i mjere iz postignutog Sporazuma... a poimenice su rekli da SDA, HDZ i SNSD isključuju iz svih kombinacija.
Daj link gdje GO, Predsjedništvo ili Predsjednik izjavio da u obzir ne dolazi PDA...
Ja sam se bunio što na spisak nije stavljen PDA...čak posvađao sa nekim ljudima...sad mi je žao, kad vidim da će KO-i SDP i DF očigledno u vlast na TK iči sa SDA... a da je sve ovo predigra... možda ne bude, jedino ako predsjednici stranaka pregovore uzu u svoje ruke. Bijediž i Begić neće napraviti nBH Blok... tjeraju svoje... samo iz ilegale...
Izjave o PDA su davali pojedinci iz rukovodstva kao lični stav, ili da smatraju da se PDA podrazumjeva...
https://startbih.ba/clanak/glavni-odbor ... ama/104685
Glavni odbor SDP BiH: Nećemo u koaliciju s nacionalnim strankama
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ica-350718
PDA osnovana na idejama Alije Izetbegovića
mislim, zavisno od gledišta, ali alija doista jeste nekada imao socijaldemokratske principe, ali je načelo nacionalnog identita ipak previše sijalo, da su ti principi ostali u mraku.
hajmo sada drukčije pričati. tko vlada tuzlanskim kantonom u prethodnih 15 godina? odgovor je mirsad kukić i banovići. gdje je bio mirsad kukić? odgovor je u sda. tko je činio vlast u tk nakon što je mirsad kukić izbačen iz sda? odgovor je mirsad kukić, odnosno pda i sbb.
sada se postavlja logičko pitanje, tko je najodgovorniji za sve što se događalo u tuzli u proteklih 15 godina? da li je odgovor isti?
i pričao sam sa tuzlacima, bivšim partijskim drugovima, koji su unutar sdpa, koji ne kriju promišljanje da je bego gutić, safet softić i amir fazlić simbol poštenja za mirsada kukića. naravno, oni bi najradije da sdp ne ide u tu priču, ali ako baš mora...
i jesam li ja dobro zapazio, ali ti u posljednje vrijeme braniš pda?
Postavljenim linkovima si samo potvrdio moje tvrdnje, a sebe demantovao...
Nigdje se ne pominje PDA.
Isključivo i decidno, kada govore o nacionalnim strankama nabrajaju : SDA, HDZ i SDSD. Tačka.
isto je tako i u Odluci NS... koju nisi postavio.Jer ne postoji, isto kao ni SDP-ova.
Dakle ja govorim istinu, a ti ne.
Dakle radi se o tvojim ličnim stavovima, manipulaciji i percepciji, A ne, kako TVRDIŠ o odlukama Rukovodstava NS i SDP.
A nije ti baš pametno postavljanje linka o tome da je PDA zasnovana na idejama Alije izetbegoviča.
Time govoriš jasno da je PDA građanska stranka.
Alija je bio klasični socijal demekrata i propagirao ravnopravnost i interese svih građana BiH.
Takvo je i njegovo predsedništvo bilo,multinacionalno.
i ustav.
I povelja.
I rezolucija.
Sve ih je potpisao Alija.
Je li ti promaklo da Pedja Kojović, socio liberal, svakog 1. marta posjeti Alijin mezar.
Je li ti promaklo da je Alija pobio Cacu i njegove vojnike koji su ubijali srbe civile i srbe pripadnike Armije BiH, na Kazanima.
Naravno da je brinuo o muslimanima jer su bili najviše ugroženi od agresora i izloženi genocidu.
A nije tačna tvoja TVRDNJAda je največa pljačka državne imovine na TK... ni u Sarajevu, izvedsena za vrijeme Kukičevih ljudi.
Temeljita i cjelovita pljačka najvrijednije državne imovine je odrađena za vrijeme vladavine i danas najjačih vladajučih kadrova SDA, Čija imena slabo ko smije izgovoriti, uključujići i mene.
A ta mena znaš i ti... pa izvoli... nabrajaj.
I imena največih firmi giganata koji su u vlasništvu stranaca ili više uopšte ne postoje.
Jedine firme koje si preživjele taj privredni masakar su Termoelektrane i Telekom, i danas su u neograničenom vlasništvi SDA
Kukin rudnik Banoviči je jedna od najprofitabilnijih firmi u BiH. redovne plate, redovni doprinosi, Rudar u penziju, dijete na posao.
Hoče termoelektranu. Projektovana po najvišim ekološkim standardima. Dradir će sae rudničkim parama bet državnih garabcija. A onda će napraviti Elektroprivredu Banovići.
I ne branim PDA. Branim NS i BH Blok na TK. jedino svijetlo na kraju TK tunela.
Last edited by kmirsad on 25/03/2019 18:40, edited 1 time in total.
-
Crvene_brigade
#54661 Re: SDP
žalosno i ironično.Banksy wrote:"Simurg media", kofol.
Koja ironija...
Prvi broj Oslobođenja štampan je u semberskom selu Donja Trnova 30.08.1943. godine. Na logu se nalazila zvijezda petokraka, a u podnaslovu Smrt fašizmu – sloboda narodu!
oslobodjenje su dokrajcili sda tajkuni selimovici i vildana selimbegovic.
- insomnia78
#54662 Re: SDP
Razbuca ga Kmirso ko truhlu storu
- ultima_palabra
#54663 Re: SDP
Hilmo je penzioner vec dugo, Mujo to sve vodi.Banksy wrote:Oslobođenje, pod Selimbegovićkom, od prvog dana do danas, pod SDA, bez greške.
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#54664 Re: SDP
jesi li ti shvatio sta sam ja napisao? ljudi su otvoreno rekli da nece sa nacionalnim strankama, a pda je skolski primjer jedne nacional-bosnjacke stranke. evo, reci mi jednog srbina ili hrvata sa liste pda za skupstinu tk? nema ga, ne postoji. ako je bilo gdje mogao naci srbe i hrvate, miljenike drzave, to je onda tuzla. on ih nije trazio zato sto se predstavlja iskljucivo kao bosnjacka stranka.kmirsad wrote:
Jesi li ti pročitao moje pitanje ?
Isključivo i decidno, kada govore o nacionalnim strankama nabrajaju : SDA, HDZ i SDSD. Tačka.
isto je tako i u Odluci NS... koju nisi postavio.Jer ne postoji, isto kao ni SDP-ova.
Dakle radi se o tvojim ličnim stavovima, manipulaciji i percepciji, A ne, kako TVRDIŠ o odlukama Rukovodstava NS i SDP.
ti sada tvrdis da je i nasa stranka rekla da nece sa pda?
kukic je vladar tk unazad deceniju i pol. u filmu avde avdica pricaju i sdpovci o kukicevom kriminalu. osudjen za privredni kriminal, dakle osudjeni kriminalac, a dana nije proveo u zatvoru. radio covjek strucne analize, imao radnu obavezu svim danima, osim nedjelje, a nedjeljom imao dopust.
vec sam ja ranije napisao o aliji, tvrdeci da jeste bio socijaldemokrata, ali je plamen bosnjastva i nacionalne politike malo zasjenio sve to, sto ne znaci da o njemu imam negativno misljenje.A nije ti baš pametno postavljanje linka o tome da je PDA zasnovana na idejama Alije izetbegoviča.
Alija je bio klasični socijal demekrata i propagirao ravnopravnost i interese svih građana BiH.
i ustav.
I povelja.
I rezolucija.
Je li ti promaklo da Pedja Kojović, socio liberal, svakog 1. marta posjeti Alijin mezar.
Je li ti promaklo da je Alija pobio Cacu i njegove vojnike koji su ubijali srbe civile i srbe pripadnike Armije BiH, na Kazanima.
youtube u ruke, pa pogledati par prijeratnih, ratnih i poslijeratnih isjecaka nijaza durakovica i alije izetbegovica. uporedi i lako ces naci razliku, i shvatiti sta ja govorim. naravno, pod uslovom da si posjedujes vjersku naobrazbu i osnovnu naobrazbu o socijaldemokratiji.
eto brankovic se bavio tuzlanskim kantonom. brankovic je postavljao kantonalne ministre i direktore javnih preduzeca. svi oni kolektivno su ucestvovali, a kuko i softic su bilo predvodnici. kuko je otvarao i otvara privatne fakultete, sumnjivih diploma, postavljao direktore bolnica, premijer, vd premijere, ministre...A nije tačna tvoja TVRDNJAda je največa pljačka državne imovine na TK... ni u Sarajevu, izvedsena za vrijeme Kukičevih ljudi.
Temeljita i cjelovita pljačka najvrijednije državne imovine je odrađena za vrijeme vladavine i danas najjačih vladajučih kadrova SDA, Čija imena slabo ko smije izgovoriti, uključujići i mene.
I imena največih firmi giganata koji su u vlasništvu stranaca ili više uopšte ne postoje.
Jedine firme koje si preživjele taj privredni masakar su Termoelektrane i Telekom, i danas su u neograničenom vlasništvi SDA
Kukin rudnik Banoviči je jedna od najprofitabilnijih firmi u BiH. redovne plate, redovni doprinosi, Rudar u penziju, dijete na posao.
Hoče termoelektranu. Projektovana po najvišim ekološkim standardima. Dradir će sae rudničkim parama bet državnih garabcija. A onda će napraviti Elektroprivredu Banovići.
i naravo da ce rudnik dobro poslovati, kada je jedini rudnik u drzavi koji nije u vlasnistvu elektroprivrede i u kojeg inspekcija nije usla preko 20 godina.
ali sta da raspravljam dalje sa tobom je li kukic posten i je li njegova stranka nacionalna.
i od svakog sam mogao očekivati da će braniti kukića, ali od tebe ne. tebe koji si bio prvi na braniku naše stranke, još za vrjieme kampanje, pa naovamo. ili se dobro maskiraš, ili znaš nešto što ja ne znam.
Last edited by malakh on 25/03/2019 19:48, edited 3 times in total.
- Banksy
#54665 Re: SDP
Da, na njega sam i mislila, ne znam otkud mi Hilmo...ultima_palabra wrote:Hilmo je penzioner vec dugo, Mujo to sve vodi.Banksy wrote:Oslobođenje, pod Selimbegovićkom, od prvog dana do danas, pod SDA, bez greške.
-
putokaz1
#54666 Re: SDP
Mirsad Kukić veliki Socijaldemokrata i Europejac......................... 
- Prpa.ba
#54667 Re: SDP
Mozda "Doktora Lagumdziju" stvarno i izbace iz SDP-a, Faktor vec prenosi telal sa "Doktorovih" putovanja u kojem se spominje neko objedinjavanje progresivne SDA ljevice u Socijalno-Demokratski Pokret.

-
Vidal89
#54668 Re: SDP
Kukic je jedan veliki majstor mora se priznati, covjek je izuzetno mudar i isto tako vlada situacijom.
Njegova politika jeste malo cudna ali u Banovicima je situacija zadovoljavajuca brine se o svom narodu.
Njegova politika jeste malo cudna ali u Banovicima je situacija zadovoljavajuca brine se o svom narodu.
- kmirsad
#54669 Re: SDP
Đaba si uložio trud u pisanje ovog posta.malakh wrote:jesi li ti shvatio sta sam ja napisao? ljudi su otvoreno rekli da nece sa nacionalnim strankama, a pda je skolski primjer jedne nacional-bosnjacke stranke. evo, reci mi jednog srbina ili hrvata sa liste pda za skupstinu tk? nema ga, ne postoji. ako je bilo gdje mogao naci srbe i hrvate, miljenike drzave, to je onda tuzla. on ih nije trazio zato sto se predstavlja iskljucivo kao bosnjacka stranka.kmirsad wrote:
Jesi li ti pročitao moje pitanje ?
ti sada tvrdis da je i nasa stranka rekla da nece sa pda?
kukic je vladar tk unazad deceniju i pol. u filmu avde avdica pricaju i sdpovci o kukicevom kriminalu. osudjen za privredni kriminal, dakle osudjeni kriminalac, a dana nije proveo u zatvoru. radio covjek strucne analize, imao radnu obavezu svim danima, osim nedjelje, a nedjeljom imao dopust.
vec sam ja ranije napisao o aliji, tvrdeci da jeste bio socijaldemokrata, ali je plamen bosnjastva i nacionalne politike malo zasjenio sve to, sto ne znaci da o njemu imam negativno misljenje.A nije ti baš pametno postavljanje linka o tome da je PDA zasnovana na idejama Alije izetbegoviča.
i ustav.
I povelja.
I rezolucija.
youtube u ruke, pa pogledati par prijeratnih, ratnih i poslijeratnih isjecaka nijaza durakovica i alije izetbegovica. uporedi i lako ces naci razliku, i shvatiti sta ja govorim. naravno, pod uslovom da si posjedujes vjersku naobrazbu i osnovnu naobrazbu o socijaldemokratiji.
eto brankovic se bavio tuzlanskim kantonom. brankovic je postavljao kantonalne ministre i direktore javnih preduzeca. svi oni kolektivno su ucestvovali, a kuko i softic su bilo predvodnici. kuko je otvarao i otvara privatne fakultete, sumnjivih diploma, postavljao direktore bolnica, premijer, vd premijere, ministre...A nije tačna tvoja TVRDNJAda je največa pljačka državne imovine na TK... ni u Sarajevu, izvedsena za vrijeme Kukičevih ljudi.
i naravo da ce rudnik dobro poslovati, kada je jedini rudnik u drzavi koji nije u vlasnistvu elektroprivrede i u kojeg inspekcija nije usla preko 20 godina.
ali sta da raspravljam dalje sa tobom je li kukic posten i je li njegova stranka nacionalna.
i od svakog sam mogao očekivati da će braniti kukića, ali od tebe ne. tebe koji si bio prvi na braniku naše stranke, još za vrjieme kampanje, pa naovamo. ili se dobro maskiraš, ili znaš nešto što ja ne znam.
Ni jednom riječju nisi potvrdio i dokazao svoju tvrdnju da je GO SDP-a i GO NS-a svojim odlukama zabranio koaliranje sa PDA.
Što je babi milo, to joj se snilo.
Samo gomila tvojih ličnih utisaka,procjena, pretpostavki, percecija, zamučivanja vode...
I ogromna potreba, da bez i jednog argumenta, dokažeš da si u pravu.
Forumašenje. Isprazno.
Smisli novi fazon, širok ti je dijapazon.
Ne ide to u diskusiji sa ozbiljnim ljudima.
- kmirsad
#54670 Re: SDP
Priča mi prijatelj iz Banoviča.Vidal89 wrote:Kukic je jedan veliki majstor mora se priznati, covjek je izuzetno mudar i isto tako vlada situacijom.
Kada umre bilo koji radnik ili penzioner RMU Banovići, bez obzira na stranačku i nacionalnu pripadnost, za par dana nakon đenaze, sahrane... Kukić je u toj kuči, stanu... Izjavi saučešće i pita... dakle bez obzira na stranačku i etničku pripadnost... koga hoče da im zaposli u RMU Banovići.
Da ne pominjem da Rudnik Kreka ima duga prema državi od, kako se priča... 179 miliona maraka.
Koliko dospjelih obaveza po javnim prihodima ima RMU Banovići, koji nije u sastavu korporacije JP Elektroprivreda dd Sarajevo..
Ovdje su me proglasili Kukičevcem, na FB , na FB su ne proglasili infiltriranim SDP-ovcem u redove NS... a ja samo želim BH Blok na TK... po ugledu na ovaj u Sarajevu.
Last edited by kmirsad on 26/03/2019 09:24, edited 1 time in total.
- kmirsad
-
Vidal89
#54672 Re: SDP
Isto tako licno znam da ne uzima pare za usluge nego trazi uslugu za uslugu i to sto kazes je tacno.kmirsad wrote:Priča mi prijatelj iz Banoviča.Vidal89 wrote:Kukic je jedan veliki majstor mora se priznati, covjek je izuzetno mudar i isto tako vlada situacijom.
Kada umre bilo koji radnik ili penzioner RMU Banovići, bez obzira na stranačku i nacionalnu pripadnost, za par dana nakon đenaze, sahrane... Kukić je u toj kuči, stanu... Izjavi saučešće i pita... dakle bez obzira na stranačku i etničku pripadnost... koga hoče da im zaposli u RMU Banovići.
Da ne pominjem da Rudnik Kreka ima duga prema državi od, kako se priča... 179 miliona maraka.
Koliko dospjelih obaveza po javnim prihodima ima RMU Banovići, koji nije u sastavu korporacije JP Elektroprivreda dd Sarajevo..
Ovdje su me proglasili Kukičevcem, na FB , na FB su ne proglasili infiltriranim SDP-ovcem u redove NS... a ja samo želim BH Blok na TK... po ugledu na ovaj u Sarajevu.
Mislim da je ovo jedan novi Kukic koji radi kako on misli a ne kako mu iz SDA kazu, zbog toga je PDA drugacija upravo zbog Kukica.
- Banksy
#54673 Re: SDP
Vidal89 wrote:
Isto tako licno znam da ne uzima pare za usluge nego trazi uslugu za uslugu i to sto kazes je tacno.
... što bi bilo simpatično da je u pitanju njegovo privatno preduzeće.kmirsad wrote:
dakle bez obzira na stranačku i etničku pripadnost... koga hoče da im zaposli u RMU Banovići.
- kmirsad
#54674 Re: SDP
Vidal89 wrote:Isto tako licno znam da ne uzima pare za usluge nego trazi uslugu za uslugu i to sto kazes je tacno.kmirsad wrote:Priča mi prijatelj iz Banoviča.Vidal89 wrote:Kukic je jedan veliki majstor mora se priznati, covjek je izuzetno mudar i isto tako vlada situacijom.
Mislim da je ovo jedan novi Kukic koji radi kako on misli a ne kako mu iz SDA kazu, zbog toga je PDA drugacija upravo zbog Kukica.
Ne uzima pare, to je tačno.
Uslugu koju ti uradi, moraš da mu vratiš kad zatraži.
Ako zatraži.
Ja sam na njega odnedavno, počeo da gledam kao na TK Dinu Konakavića...
Dokusuriti će će SDA u TK... sa BH Blokom ili bez njih. Nemaju šanse da se njim bore.
Kao biznismena, poštovao sam ga uvijek
- Banksy
#54675 Re: SDP
Iako je vrijeme da se ovakve vijesti prebace na SDA temu, neka ih ovdje još koji dan.
Faktor:

Faktor:
Doktor Lagumdžija... o potrebi formiranja svojevrsnog socijaldemokratskog pokreta. koji bi objedinio što šire snage ljevice kao ključnog stuba bosanskohercegovačke državnosti i društva zajedničkih vrijednosti
https://faktor.ba/vijest/forum-obrazova ... -bih/24474