Obnašanje funkcije i na koncu društvo bez pozivanja na odgovornost nije patent "neprijatelja" BiH kako već markiraš pola državljana BiH. Zajednički je to kodeks "prijatelja" i "neprijatelja" države BiH.A_A_AKCIJA wrote:Mitomanija veliš.Novak20 wrote:Hajde probaj tu mitomaniju o uzimanju para potkrijepiti konkretnim ciframa. Za početak, evo ti spisak poreznih obveznika F BiH i njihovih dugovanja iz 2018. Cca 2,5 milijarde duga državi u koju se kunemo. Prednjače "bošnjačke" firme. Mrzi me sada razvrstavati i sabirati ali mi se čini da te firme nose oko 85 - 90 % dugovanja prema UIO koje netko drugi uredno namiruje ili trpi zbog manjka para u budžetu.A_A_AKCIJA wrote:
Šta je starije, koka ili jaje?
Malo ćemo nepriznavati državu, krasti poreze, švercovati duhan, a očekivati da nas Bošnjaci liječe i plaćaju penziono i da tu država radi ko sat i još kanal na hrvatskom da nam plate. Nema veze što je sabotiramo na svakom drugom koraku.
Ne može tako. PDV, zdravstveno osiguranje, RTV takse... i ostale zajedničke fondove što prije treba decentralizirati. Svako neka dobija koliko je uplatio, ko u normalnim državama. Za par godina bi se država normalizirala, jer bi osim Livanjskog kantona i ostali HB kantoni otišli u bankrot.
Nema nikakve logike da 55% stanovnika države govori bosanskim jezikom, a da im ostalih 45% to pravo osporava, a uredno im uzima novac od PDV-a, direktnih poreza, zdravstvenog, rtv takse... Da se ovim ucjene RS i hercegovci, noktima bi grebali za državom za par godina. Molili bi da se liječe u Sarajevu, svi odreda.
Samo KS u UINO godišnje uplati skoro 3 milijarde PDV-a, a dobije nazad milijardu. Ne dam novac neprijateljima koji mi rade o glavi. Po cijenu upotrebe bonskih ovlasti, samo bih proglasio da se više pdv neće uplaćivati u zajedničku kasu, vidio bi bosanskih patriota na Neretvi, Drini i Vrbasu kako spašavaju institucije države:D
PDV i direktne poreze duguju bratski respoređene SDA-HDZ-SNSD-SDS firme, sa GRASom na vrhu obje liste, ali i svim bolnicama pod kontrolom HDZ-a. To jeste istina i to nije ono na šta sam mislio.
To je smiješna cifra u odnosu na poreze koji se nikada ne obračunaju i ne naplate, pa samim tim ih i nema na ovim listama. Govorim o praksi prodaje po nekoliko šlepera robe iz Hercegovine za Sarajevo, na jednu fakturu, tj jedan šleper.
Šverc duhana, prodaja rezanog duhana i ručno punjenih cigareta, državu košta oko 500 miliona godišnje. Garant je sa Kube rezani duhan.
https://interview.ba/interview/item/138 ... m-godisnje
Neoporezivanje kladionica u skladu sa ostatkom svijeta, takođe odnosi stotine miliona. Kada bi porez bio kao u Grškoj, govorimo o ca 500 miliona KM, godišnje, koliko hercegovačke kladionice uzmu sebi, a trebalo bi da plate državi, obzirom da su imale promet od 1.6 milijardi KM, prošle godine:
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/kako-r ... m/1189586/
Budžet Kantona Sarajevo je oko milijarde KM, a uplati se skoro 3 puta više:
https://www.klix.ba/biznis/finansije/ka ... /170502069
Ili, naplata RTV takse u južnim dijelovima:
http://www.zurnal.info/novost/20703/ako ... roprivredu
GRAS i slične firme imaju dokumentovani dug koji ne može nestati. Ja govorim o hercegovačkim mafijašima koji ukradu 3-4 dugovanja GRAS-a godišnje bez evidencije u papirima, još im se da guta od PDV-a.
Ja kao građanin Kantona Sarajevo, ne želim da od 3 KM koje platim PDV, 2 KM idu neprijateljima moje države, a trenutno je tako. Zamislimo budžet KS od 3 milijarde. Bili bi Manhattan za 5 godina.
Novac je jedna od poluga kojom se ova država može vratiti na normalne staze i najveća izdaja države od SDA. Sarajevo uplati 41% ukupnog PDV-a a tim novcem se na kraju finansiraju neprijatelji države. RS krene putem bankrota, SDA ih spasi kreditom MMF-a i uvijek tako.
Brate, zaradi pa srbuj, nemoj da ti ja plaćam.
Pričaš o nekoliko šlepera nekog Hercegovca a ne pričaš o Čauševiću i ala Čauševiću koji godinama rade i omogućavaju kriminal i krivičnom postupku protiv njega koji se sa par milijardi štete državi sveo na par miliona. Ako bude osuđen. Pa gdje su ti "prijatelji" države da imenom identificiraju, uhite i osude "neprijatelje" kada je jedini interes svih da namaknu pare.
Pričaš o švercu duhana, ne pričaš o uništenoj proizvodnji duhana, popaljenim otkupnim stanicama i prodaji pa zatvaranju domaćih firmi duhanske industrije. Ljudi ostaju bez posla, a mi pušimo rumunsko.
Ovdje gdje živim imam drugove Bošnjake koji ne plaćaju RTV pretplatu. Mislim da je takvih preko 50 %. Ja plaćam ali stvarno ne znam čemu ? Da me svaki dan izblijedjelom slikom potsjeća na rat i ljudsku muku svake vrste.
Ne živim i ne radim u KS ali je sjedište firme u njemu. Tu mi se skinu porezi i doprinosi koji se u jednom procentu vraćaju u ZDK. Zašto se meni kao građaninu ne vraća sve u ZDK. Nije BiH samo Sarajevo i KS da vama trebaju sve pare, a drugima mrve.
Koliki god da je budžet KS ne bi Sarajevo bilo Manhattan ni za 50 godina. Zašto to kažem ? Za 20 godina uz silne pare nije riješilo pitanje vodovoda, javnog prijevoza, prikupljanja i deponovanja otpada. Ceste koje se prave grbave, k'o da vozim po makadamu pored željezničke stanice, na Koševu, šahtovi tonu nakon godinu dana na novim cestama itd, itd.
Pošto je tema SDP, ne bih više o ovome.
Od SDP i svih drugih očekujem da uvode red i odgovornost.Svako na svome radnom mjestu i u svome resoru. Bez toga, i bez konkretnih primjera kazne za lopove, svi smo mi neprijatelji BiH. Bez obzira kako predstavljali sebe i šta mislili o drugima.