SDP

Post Reply
Alfons Kauders

#5101 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

irvinx1 wrote:Treba zapocetak da smanje broj siromasnih, da naprave vise usranu drzavu za covjeka koju su obecali, da smanje nezaposlenost, da prestanu da kukaju kako im HDZ i SNSD nedozvoljavaju da formiraju vlast i bla bla bla...

Sve patriote u picku materinu, a drzava se gusi u nezaposlenosti, siromastvu i sivilu.
jest, evo sad ce niksic, samo da nadje haljinu i magicni stapic... :D
ultima_palabra

#5102 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

tortekolaci wrote:Svaki kilometar autoputa pomnozen sa nulom daje nulu kilometara autoputa. Jos od Pitagore i Arhimeda, svjet jaceg argumenta nije vidio.
Odlično... sad možeš preći u osmi razred. Politiku ostavi odraslima :D
KatarinaKosaca wrote:Napisah ja na ovom forumu da neće doći gori gradonačelnik od Semihe, jer je to nemoguće, pa me stvarnost demantira
Ono što ti nazivaš realnošću je malo pomjereno u odnosu na pravu realnost :D
irvinx1 wrote:da prestanu da kukaju kako im HDZ i SNSD nedozvoljavaju da formiraju vlast i bla bla bla...
Znači, tražiš da lažu umjesto da govore istinu? :D
novi.dan.nova.nafaka

#5103 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

quasar wrote:Evo da i ja kazem sta treba SDP uraditi da bih ja opet glasao za njih:
1. da ne poskupi voda ni grijanje, a ni struja za njihovog mandata.
(neka naprave kantonalnu agenciju - holding za komunalna preduzeca, pa nek objedine racun za sve rezije i usluge KJKP, i elektrodistribucije. Rjesice problem toplana, vodovoda, Rada... moze se i RTV tu prisloniti, a poskupljenja nece biti potrebna). Ovo uz ustede u pomenutim firmama jer nedopustivo je da imaju plate iznad prosjeka, a da traze poskupljenja.
2. da imam pitku vodu na cesmi 24/7,
3. da otvore gradiliste na 150 km trase autoputa,
4. da mi ne opale nove namete na platu (sada mi drzava uzima 59% onoga sto zaradim, 42% preko platne liste i 17% PDV kad krenem da potrosim ono sto je ostalo.)

Eto skromno. Trazim samo da mi ne bude gore nego sad, i da imam vode cijeli dan. E jbg. ako ovo zaseru.
E jesi lijep, što bi se reklo. :)
Još samo fali da si naveo kao zadnju tačku da se ne zadužuju kod MMF-a...
heckler

#5104 Re: SDP

Post by heckler »

Lijepa lista zelja .... u ekomonskoj krizi kakvu zapadni svijet nije vidio od 1930ih :-)

Ljudi moji bice cudo ako se i ovaj nivo sadasnji zadrzi, kamoli ako sta na bolje krene :) To sto se tice ekonomije.

A sto se tice lopovluka. Eeeeeeeeeeeeee tu ih ja cekam. Nama treba krvnicka revizija svega sto ima veze sa drzavom!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5105 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

ultima_palabra wrote:
KatarinaKosaca wrote:Napisah ja na ovom forumu da neće doći gori gradonačelnik od Semihe, jer je to nemoguće, pa me stvarnost demantira
Ono što ti nazivaš realnošću je malo pomjereno u odnosu na pravu realnost :D
Osim te ad hominem etikete imaš li kakav primjer ili više njih po čemu je to Batman bolji od Semihe. MIslim da nije off, jer se radi o perspektivnom SDP kadru, a prošlo mu je i nešto više od 100 dana :D , pa nije ni grijeh.
Liberalism

#5106 Re: SDP

Post by Liberalism »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
quasar wrote:Evo da i ja kazem sta treba SDP uraditi da bih ja opet glasao za njih:
1. .)

Eto skromno. Trazim samo da mi ne bude gore nego sad, i da imam vode cijeli dan. E jbg. ako ovo zaseru.
Mogao si pravo napisati tvoju adresu da ti se Niksic obrati da mu posudis 500 miliona KM bez kamate.
Alfons Kauders

#5107 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Liberalism wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: Eto skromno. Trazim samo da mi ne bude gore nego sad, i da imam vode cijeli dan. E jbg. ako ovo zaseru.
Mogao si pravo napisati tvoju adresu da ti se Niksic obrati da mu posudis 500 miliona KM bez kamate.[/quote]

i meni jedno po milioncica, taman da idem u penziju... :D
quasar

#5108 Re: SDP

Post by quasar »

Lako je tudjim q. gloginje mlatit.

Sa parama od MMF i ja bih lako rijesio te probleme, ne treba onda vlada i qurci palci.

Hajd da ih vidim, pare su tu, samo ih treba uzeti od ovih koji ne placaju rezije, a u mom haustoru od 36 stanova, ima ih 10-tak sto su stalno na spisku duznika, od toga su samo dvoje-troje socijalni slucajevi, sve ostalo su 3-4 clana domacinstva sa dvoje zaposlenih, cak i osoba iz jednog ministarstva u KS.
Tacno je taj bezobrazluk prvrsio svaku mjeru. naravno da ce nam komunalne sluzbe otici u qurac, i naravno da sve ove godine lome dugove preko nas redovnih platisa. Dokle vise, jbt. Ovo nek raspetljaju, eto im recepta za sve ostalo.
Alfons Kauders

#5109 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

quasar wrote:Lako je tudjim q. gloginje mlatit.

Sa parama od MMF i ja bih lako rijesio te probleme, ne treba onda vlada i qurci palci.

Hajd da ih vidim, pare su tu, samo ih treba uzeti od ovih koji ne placaju rezije, a u mom haustoru od 36 stanova, ima ih 10-tak sto su stalno na spisku duznika, od toga su samo dvoje-troje socijalni slucajevi, sve ostalo su 3-4 clana domacinstva sa dvoje zaposlenih, cak i osoba iz jednog ministarstva u KS.
Tacno je taj bezobrazluk prvrsio svaku mjeru. naravno da ce nam komunalne sluzbe otici u qurac, i naravno da sve ove godine lome dugove preko nas redovnih platisa. Dokle vise, jbt. Ovo nek raspetljaju, eto im recepta za sve ostalo.
jbg, bila je ta prica kada je poskupio plin... :roll:

i svi su se jednoglasno slozili da rezije ne treba placati ako se bas ne mora... sirotinja, nema se para... :D i svi kazu da se ne smiju dizati cijene istih... :D a kada se pomene kresanje plata u komunalnim preduzecima, onda ulete neokomunjare i revolucionari, pa pocnu pricati o pravima radnika... :D naravno tim borcima protiv imperijalizma koji se vazda zalazu za socijalnu pravdu nimalo ne smeta da se sve to finansira sve vecim deficitima... od onih mrskih bankara koje pljuju na svakoj drugoj temi... :D
Liberalism

#5110 Re: SDP

Post by Liberalism »

Pa da, problemi u javnom sektoru su takvi da nam ne treba nista drugo osim ideje koju kao sdp nema.

U komunalnim preduzecima problem je nelikvidnost i vec stvorene obaveze dospjele na naplatu i koje se moraju vracati bez obzira sto bi neko volio da se ta sredstva uloze u bolje javne usluge.

Sta god da sdp poduzme na promjeni organizacije i poslovanja komunalnih preduzeca, potrebna su dodatna sredstva za reprogram zaostalih obaveza.

I sta sdp da uradi? Nema dovoljno ni da odrzi nivo postojecih usluga, a ne da jos osigura desetine ako ne i stotine miliona km za saniranje dugova javnih preduzeca i ustanova samo u sarajevu.

Vecina ljudi stvarno ima pojednostavljeno vidjenje stvari. Drzava je slozena organizacija, npr samo u kantonu sarajevu ona ima vise od 35.000 zaposlenih, ima prihode, al i troskove koji su veci, plus ima dugove ko po budzeta, plus ima kredite koji su uzimani u posljeratnoj obnovi i sad dolaze na naplatu, plus ima kredite mmf-a,ebrd, kuvajtskog, austrijskog, saudijskog i inog fonda itd itd...

Moj jedan prijedlog za svakoga ko misli da ima ideju:

Detaljno je obradite u formi koja omogucava njegovu implementaciju i ponudite premijeru ks: vjerujem da cete za nju dobiti milionski iznos nagrade... Toliko mozda moraju dati za svaki dodatni dan rjesavanja svih nagomilanih problema.
quasar

#5111 Re: SDP

Post by quasar »

Liberalism wrote:Pa da, problemi u javnom sektoru su takvi da nam ne treba nista drugo osim ideje koju kao sdp nema.

U komunalnim preduzecima problem je nelikvidnost i vec stvorene obaveze dospjele na naplatu i koje se moraju vracati bez obzira sto bi neko volio da se ta sredstva uloze u bolje javne usluge.

Sta god da sdp poduzme na promjeni organizacije i poslovanja komunalnih preduzeca, potrebna su dodatna sredstva za reprogram zaostalih obaveza.

I sta sdp da uradi? Nema dovoljno ni da odrzi nivo postojecih usluga, a ne da jos osigura desetine ako ne i stotine miliona km za saniranje dugova javnih preduzeca i ustanova samo u sarajevu.

Vecina ljudi stvarno ima pojednostavljeno vidjenje stvari. Drzava je slozena organizacija, npr samo u kantonu sarajevu ona ima vise od 35.000 zaposlenih, ima prihode, al i troskove koji su veci, plus ima dugove ko po budzeta, plus ima kredite koji su uzimani u posljeratnoj obnovi i sad dolaze na naplatu, plus ima kredite mmf-a,ebrd, kuvajtskog, austrijskog, saudijskog i inog fonda itd itd...

Detaljno je obradite u formi koja omogucava njegovu implementaciju i ponudite premijeru ks: vjerujem da cete za nju dobiti milionski iznos nagrade... Toliko mozda moraju dati za svaki dodatni dan rjesavanja svih nagomilanih problema.
I?
Da onda dignu cijene? To bi rjesilo stvar?
Sta god da urade, digli kredit, ili digli cijene, naprijed nam nema dok naplata ne predje 90%.
Nek se time zabave, ostalo ce im se samo kazati.
kako vidim, ti tvrdis da je to tesko i da se ne moze?
Moze, moze, a trazili su vlast pa sad nek izvole rjesavati probleme.
Alfons Kauders

#5112 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Liberalism wrote:Pa da, problemi u javnom sektoru su takvi da nam ne treba nista drugo osim ideje koju kao sdp nema.

problem je sto bi svi da se hebu a da im ne udje...

prekjuce se kuka sto su dnevnice u dijelu javnog sektora skresane - ko da ce pocrkat sto ce uzeti 25km umjesto 48km kada idu na teren...

danas vidim smeta raji sto ce se naplacivati autoput, ko biva niko nece imati 20 maraka za putarinu do mora... a svi bi da se vozaju po autoputu (ja se samo pitam koji ce kurac iko na moru bez 20 maraka u dzepu)

svi hoce da se dzaba vozaju trolom, da ne placaju grijanje po sistemu "jebat ih, ne mogu mi nista", svi hoce ciste ulice a na svakom cosku bacaju opuske... i svi hoce da vlast stedi... samo da se ne stedi na njihovim guzicama...
Alfons Kauders

#5113 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

quasar wrote:
I?
Sta god da urade, digli kredit, ili digli cijene, naprijed nam nema dok naplata ne predje 90%.
ali nece narod druze...

kad bi sutra svim duznicima dosla rjesenja o prinudnoj naplati svih komunalnih dugova, sutra bi 100,000 ljudi izaslo na ulicu da rusi vlast... i to samo u sarajevu
KatarinaKosaca

#5114 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:ali nece narod druze...

kad bi sutra svim duznicima dosla rjesenja o prinudnoj naplati svih komunalnih dugova, sutra bi 100,000 ljudi izaslo na ulicu da rusi vlast... i to samo u sarajevu
Donekle si u pravu, odnekle nisi :D
Jesmo mi narod koji hoće pravnu državu sa iznimkama za sebe, ali jednako tako mi ne vidimo pravdu nigdje drugdje. Nemamo referencu. Na primjer nitko radi kriminala nije u zatvoru (jeste Gaši, ali je godinama harao dok je davao kome treba), javna preduzeća imaju evidentan višak uposlenih sa tendencijom rasta a ne opadanja, plaće su im redovne i iznadprosječne, dakle nikakvog odricanja ne vidimo na višim instancama. Guli te ko stigne (dok nisam napisala 100 pisama teleoperateru za fakturiranje nepostojeće usluge nije je prestao potraživati), a prava nigdje. Što je najgore postoje razne organizacije, ali niti smo informirani da postoje niti nam se plasira informacija. Komunalna preduzeća su nefleksibilna, ne razmišljaju ni tržišno ni profitabilno, niti se trude oko klijenta.
quasar

#5115 Re: SDP

Post by quasar »

Alfons Kauders wrote:
quasar wrote:
I?
ali nece narod druze...

Da, napravili bi to pljackom jadnog naroda. Neosjetljivom vlascu za socijalne probleme. Laznim ljevicarima i bivsim socijaldemokratama.
Valjda je prava ljevica i socijaldemokratija kad ne moras placati nista sto bas ne zelis. Eto ima nekih 40% mazohista sto vole dati zadnju marku za rezije, pa hajde....

Nek prepuste stare dugove sporom sudskom sistemu, i to ce doci na svoje sa kamatama, ali nek ne prave dalje minus. Nek podvuku crtu sad i naprave holding, neka naplata bude 95%. Ko ne moze da placa, nek stedi. Nek proda stan, nek ide na periferiju, nek lozi drva i vadi vodu iz bunara. Jel trebam ja da placam i za njega? Evo svecano se obavezujem da cu snositi dio troskova za socijalne slucajeve, bolesne, djecu bez oba roditelja, koji ne mogu ici na periferiju, ali takvih je u masi neplatisa vrlo mali broj. Najvise je onih bezobraznika koji mogu ali nece.
Alfons Kauders

#5116 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:ali nece narod druze...

Donekle si u pravu, odnekle nisi :D
Jesmo mi narod koji hoće pravnu državu sa iznimkama za sebe, ali jednako tako mi ne vidimo pravdu nigdje drugdje. Nemamo referencu. Na primjer nitko radi kriminala nije u zatvoru (jeste Gaši, ali je godinama harao dok je davao kome treba), javna preduzeća imaju evidentan višak uposlenih sa tendencijom rasta a ne opadanja, plaće su im redovne i iznadprosječne, dakle nikakvog odricanja ne vidimo na višim instancama. Guli te ko stigne (dok nisam napisala 100 pisama teleoperateru za fakturiranje nepostojeće usluge nije je prestao potraživati), a prava nigdje. Što je najgore postoje razne organizacije, ali niti smo informirani da postoje niti nam se plasira informacija. Komunalna preduzeća su nefleksibilna, ne razmišljaju ni tržišno ni profitabilno, niti se trude oko klijenta.
znas sta je fazon? sto je to bosanski san... koji za razliku od americkog nema veze s poslovnim uspjehom - kod nas je san uvaliti se na solidno placenu poziciju u javnom preduzecu ili drzavnoj sluzbi... i rijetkost je naci bilo koga ko nema nekog "svog" na budzetskoj sisi...

rezultat se vidi u svakoj temi o javnoj potrosnji... svi kukaju kako su plate ogromne, a kada se predloze konkretni rezovi, svi se sjete da im snaha radi u opstini, tetak u telecomu, sestra u skoli... i uvijek je ista prica - "nemojte od nas kretati"...

istu pricu cemo slusati kad se pocne zavoditi red u toplanama, grasu, viku itd... zapravo necemo, jer niko nema muda da bilo sta konkretno uradi - dovoljno je pogledati broj zaposlenih i skontati da ce svako ko se usudi da dira te osinjake najebat na sljedecim izborima
Alfons Kauders

#5117 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

quasar wrote:
Alfons Kauders wrote:
quasar wrote:
I?
ali nece narod druze...

Da, napravili bi to pljackom jadnog naroda. Neosjetljivom vlascu za socijalne probleme. Laznim ljevicarima i bivsim socijaldemokratama.
Valjda je prava ljevica i socijaldemokratija kad ne moras placati nista sto bas ne zelis. Eto ima nekih 40% mazohista sto vole dati zadnju marku za rezije, pa hajde....

Nek prepuste stare dugove sporom sudskom sistemu, i to ce doci na svoje sa kamatama, ali nek ne prave dalje minus. Nek podvuku crtu sad i naprave holding, neka naplata bude 95%. Ko ne moze da placa, nek stedi. Nek proda stan, nek ide na periferiju, nek lozi drva i vadi vodu iz bunara. Jel trebam ja da placam i za njega? Evo svecano se obavezujem da cu snositi dio troskova za socijalne slucajeve, bolesne, djecu bez oba roditelja, koji ne mogu ici na periferiju, ali takvih je u masi neplatisa vrlo mali broj. Najvise je onih bezobraznika koji mogu ali nece.
mozemo mi drugacije razmisljati, ali vecina se nece sloziti... vecina ce podrzati svakog ko obeca zamrzavanje cijena i eventualni otpis dugova... ne zanima ih sta ce se desiti za x godina kada sve to dodje ne naplatu...

sto se tice sudskog sistema... opstinski sud svake godine zaprimi cca. dva slepera komunalnih predmeta... bukvalno, ovo ne izmisljam... holding bi mozda pomogao, ali budi siguran da bi i tu imao strasan otpor... zamisli samo kada bi neko od tih dezurnih neplatisa skonto da preko noci mora placati jos 100-150 maraka za grijanje, vodu, smece, upravitelja? a garantujem ti da je makar cetvrtina ili petina takvih, koje boli kurac za svim rezijama... osim struje, jer se ona lako ugasi... :D
KatarinaKosaca

#5118 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:znas sta je fazon? sto je to bosanski san... koji za razliku od americkog nema veze s poslovnim uspjehom - kod nas je san uvaliti se na solidno placenu poziciju u javnom preduzecu ili drzavnoj sluzbi... i rijetkost je naci bilo koga ko nema nekog "svog" na budzetskoj sisi...

rezultat se vidi u svakoj temi o javnoj potrosnji... svi kukaju kako su plate ogromne, a kada se predloze konkretni rezovi, svi se sjete da im snaha radi u opstini, tetak u telecomu, sestra u skoli... i uvijek je ista prica - "nemojte od nas kretati"...

istu pricu cemo slusati kad se pocne zavoditi red u toplanama, grasu, viku itd... zapravo necemo, jer niko nema muda da bilo sta konkretno uradi - dovoljno je pogledati broj zaposlenih i skontati da ce svako ko se usudi da dira te osinjake najebat na sljedecim izborima
Tako nekako... Zvonko Jurišić (sad bez političkih konotacije njegove stranke) je na predizbornim medijskim nastupima imao plan koji se meni dopao. Da smanji administraciju za 20%. Da ih pošelje kući i daje im plaću 2 godine. Da ne dolaze na posao, jer na poslu troše struju, vodu, taolet papir itd. Za to vrijeme paralelno da radi na jačanju malih i srednjih preduzeća (ovo se poklapa sa pomoći EU koju daje baš malim i srednjim preduzećima od prošle godine u vidu konsultantskih i trenerskih usluga). Došao na vlast , to spomenuo nije.
Građanin je @ Alfonse krava za mužu do besvjesti i to jako deprimira i obeshrabruje. Eno, dole sam napisala, sa Toplanama nisam ni potpisala ugovor, šalju mi račune. U privatnom sektoru je sasvim normalno dobiti otkaz. Zašto nije niti u jednom javnom preduzeću, ministarstvu itd?
Alfons Kauders

#5119 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:znas sta je fazon? sto je to bosanski san... koji za razliku od americkog nema veze s poslovnim uspjehom - kod nas je san uvaliti se na solidno placenu poziciju u javnom preduzecu ili drzavnoj sluzbi... i rijetkost je naci bilo koga ko nema nekog "svog" na budzetskoj sisi...

Tako nekako... Zvonko Jurišić (sad bez političkih konotacije njegove stranke) je na predizbornim medijskim nastupima imao plan koji se meni dopao. Da smanji administraciju za 20%. Da ih pošelje kući i daje im plaću 2 godine. Da ne dolaze na posao, jer na poslu troše struju, vodu, taolet papir itd. Za to vrijeme paralelno da radi na jačanju malih i srednjih preduzeća (ovo se poklapa sa pomoći EU koju daje baš malim i srednjim preduzećima od prošle godine u vidu konsultantskih i trenerskih usluga). Došao na vlast , to spomenuo nije.
Građanin je @ Alfonse krava za mužu do besvjesti i to jako deprimira i obeshrabruje. Eno, dole sam napisala, sa Toplanama nisam ni potpisala ugovor, šalju mi račune. U privatnom sektoru je sasvim normalno dobiti otkaz. Zašto nije niti u jednom javnom preduzeću, ministarstvu itd?
joj tebe, pa to je sva bit javnog sektora :D da su tu dozivotno i da im ne mozes nista :D tako se zaduze ljudi i cijeli zivot znaju sta da zaokruze na izborima.... :D zato su zasticeni ko medvjedi, cijeli zivot ne promijene firmu, a ja sam do tridesete promijenio 5-6... u dvije sam dobio otkaz jer sam divna osoba... (zajebajem se, propale)

evo ti ovo sranje s vojnicima kao dobar primjer... imas skoro hiljadu i po ljudi koji se salju u penziju sa 35 godina (neki vise, ovisno o cinu)... i umjesto da im drzava podijeli otpremnine, obveznice i kaze hvala, oni im daju penziju... iducih 40tak godina... ovako su im mogli npr. dati po 30 - 50 milja otpremnine u vidu dugorocnih obveznica, koje bi mogli ili prodati da pokrenu vlastiti biznis, ili sacuvati za penziju... finansijski bi jos bolje prosli... ali jok... bolje im je dati cetvrt miliona penzije u iducih 40 godina... slicne programe su imali sirom svijeta, imali smo ih i kod nas, bili su uspjesni... znam par ljudi koji su promijenili karijeru i sad im prilicno dobro ide
KatarinaKosaca

#5120 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:joj tebe, pa to je sva bit javnog sektora :D da su tu dozivotno i da im ne mozes nista :D tako se zaduze ljudi i cijeli zivot znaju sta da zaokruze na izborima.... :D zato su zasticeni ko medvjedi, cijeli zivot ne promijene firmu, a ja sam do tridesete promijenio 5-6... u dvije sam dobio otkaz jer sam divna osoba... (zajebajem se, propale)

evo ti ovo sranje s vojnicima kao dobar primjer... imas skoro hiljadu i po ljudi koji se salju u penziju sa 35 godina (neki vise, ovisno o cinu)... i umjesto da im drzava podijeli otpremnine, obveznice i kaze hvala, oni im daju penziju... iducih 40tak godina... ovako su im mogli npr. dati po 30 - 50 milja otpremnine u vidu dugorocnih obveznica, koje bi mogli ili prodati da pokrenu vlastiti biznis, ili sacuvati za penziju... finansijski bi jos bolje prosli... ali jok... bolje im je dati cetvrt miliona penzije u iducih 40 godina... slicne programe su imali sirom svijeta, imali smo ih i kod nas, bili su uspjesni... znam par ljudi koji su promijenili karijeru i sad im prilicno dobro ide
Onda se možemo složiti da to običnog građanina deprimira i ne može mu nikako dati elan za racionalno razmišljanje o kresanju troškova i normalnosti poskupljenja. O štelama na tim poslovima da i ne govorim. Ima li itko u FDS da se zaposlio natječajem? Ima li itko u Razvojnoj banci da se zaposlio natječajem? Nastaje onda podjela na privilegirane i građane drugog reda i naravno da nemam onda ni sluha ni želje za ratiom u razmišljanju financiranja kuma, druga, ljubavnica i šire i uže familije. Kad vlast (ko god ona bila, više mi nije bitno da li je lijeva ili desna) svojim primjerom da primjer i uvede neke naznake pravde i djelovanja tržišta rada, može se i od građana očekivati više. U ovim uvjetima, bojim se, ne.
Liberalism

#5121 Re: SDP

Post by Liberalism »

Za nas je normalno sto niko iz javne uprave ne moze dobiti otkaz niti mu se moze smanjiti plata, sto ima otpremninu od sest plata, sto ima odmor od 25-30 radnih dana minimalno, sto ima dnevnice, minuli rad, topli obrok, prevoz do posla, regres od minimalno 70% plate pred godisnji, sto drzava daje penzije mladim od 35 godina cija je sadasnja vrijednost duga veca od 150.000 KM, sto dajemo vise po psu nego po djetetu itd itd...

A nikad i ne pomislimo da mi imamo malo precjenjeno misljenje o sebi.

Ni angela merkel nema odgovor kako rijesiti problem koji je u sustini kao nas.

al mi smo ubjedjeni da imamo rjesenje u rukavu, but ...
Liberalism

#5122 Re: SDP

Post by Liberalism »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:joj tebe, pa to je sva bit javnog sektora :D da su tu dozivotno i da im ne mozes nista :D tako se zaduze ljudi i cijeli zivot znaju sta da zaokruze na izborima.... :D zato su zasticeni ko medvjedi, cijeli zivot ne promijene firmu, a ja sam do tridesete promijenio 5-6... u dvije sam dobio otkaz jer sam divna osoba... (zajebajem se, propale)

Onda se možemo složiti da to običnog građanina deprimira i ne može mu nikako dati elan za racionalno razmišljanje o kresanju troškova i normalnosti poskupljenja. O štelama na tim poslovima da i ne govorim. Ima li itko u FDS da se zaposlio natječajem? Ima li itko u Razvojnoj banci da se zaposlio natječajem? Nastaje onda podjela na privilegirane i građane drugog reda i naravno da nemam onda ni sluha ni želje za ratiom u razmišljanju financiranja kuma, druga, ljubavnica i šire i uže familije. Kad vlast (ko god ona bila, više mi nije bitno da li je lijeva ili desna) svojim primjerom da primjer i uvede neke naznake pravde i djelovanja tržišta rada, može se i od građana očekivati više. U ovim uvjetima, bojim se, ne.
Nevjerujem da je neka ozbiljna studija dokazala da se najbolja organizacija ljudskih resursa obezbjedjuje putem javnog konkursa. Gdje je dokaz da negdje gdje se sve primilo po konkursu bolje nego bez konkursa. Dokaz da je obratno bolje svuda je oko nas:)
KatarinaKosaca

#5123 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Liberalism wrote:Nevjerujem da je neka ozbiljna studija dokazala da se najbolja organizacija ljudskih resursa obezbjedjuje putem javnog konkursa. Gdje je dokaz da negdje gdje se sve primilo po konkursu bolje nego bez konkursa. Dokaz da je obratno bolje svuda je oko nas:)
Dokaz transparentnosti i ravnopravnosti svakako jeste. Uspoređujući privatni sektor (koji je najčešći poslodavac na portalima za zaposlenje) i javni sektor (koji to nikad nije) opet je evidentan dokaz.
Alfons Kauders

#5124 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:

jasta nego da deprimira, ali sami smo krivi - ko sto rekoh, svi imamo nekog na budzetu, pa se pomirimo s tim... :D niko nije cist :D u protivnom bi se davno skupilo dovoljno volje da se nesto konkretno uradi... mozda nemamo ljude koji su bez konkursa nesposobni ulijetali npr. u fds ili razvojnu, ali se sve mjere stednje odnose i na "nase" :D nekom u razvojnoj ce skresati platu sa 2200 na 2000... a mojoj rodici u skoli s 900 na 800... :D

zato se sav taj "elan" istopi na prvom konkretnom potezu... :D uz obavezno "nemojte od nas krenuti" :D
Alfons Kauders

#5125 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Liberalism wrote:Za nas je normalno sto niko iz javne uprave ne moze dobiti otkaz niti mu se moze smanjiti plata, sto ima otpremninu od sest plata, sto ima odmor od 25-30 radnih dana minimalno, sto ima dnevnice, minuli rad, topli obrok, prevoz do posla, regres od minimalno 70% plate pred godisnji, sto drzava daje penzije mladim od 35 godina cija je sadasnja vrijednost duga veca od 150.000 KM, sto dajemo vise po psu nego po djetetu itd itd...

A nikad i ne pomislimo da mi imamo malo precjenjeno misljenje o sebi.

Ni angela merkel nema odgovor kako rijesiti problem koji je u sustini kao nas.

al mi smo ubjedjeni da imamo rjesenje u rukavu, but ...
nije bas isti problem kod nas i kod njih... kod nas su jedan od najvecih problema javna preduzeca... na zapadu ne placas plin, telefon, struju, drzavi... vec privatnim firmama... koje jako, jako dobro posluju - kod nas idioti naprave gubitak, i pored monopola...

i koliko nas je to kostalo zadnjih x godina? sto su sva ta javna preduzeca bila javne kuce za ofucane kurve iz politike i njihove porodice? svuda imas ogromne viskove radnika, masu imbecila koje niko nikad ne bi zaposlio za te pare u privatnom sektoru... i naravno, posluje se s gubitkom... telecom je jedini izuzetak, i to samo zato jer diktiraju cijene i nemaju konkurencije... a zamisli da je telecom privatni? ili da se barem vodi kao privatna firma? ja ne bi imao nista protiv da se sposobnom menadzmentu daju sestocifrene godisnje plate - ali ako ce voditi firmu kako treba, imati rast udjela na trzistu, vecu dobit... dakle ako zarade koji dodatni milioncic drzavi, bujrum, eto vam najbolje plate u drzavi...
Post Reply