ajte hamdibegovici, pa valjd je svima jasno da Bosni trebaju autoputevi radi svega ne samo radi ekonomija, ma da je to osnovni razlog.madner wrote:Kina itekako ulaze u autoputeve.
Ulaganja u infrastrukturu su dobra ako omogucavaju nove poslovne mogucnosti.
SDP
- ReD aka Socijalista
#5051 Re: SDP
- seln
#5052 Re: SDP
A Slovaci sve sami prof. dr. ?sanaman wrote:E sada se zapitaj zasto su tamo otisli ne kod nas. A @seln ovdje se radi o ljudskim resursima kao potencijalu, KOJEG MI DEFINITIVNO NEMAMO, nakon ove statistike sve je ilizija da imamo, da smo pametni, strucni i najobrazovaniji.Optimus Prime wrote:Svasta nesto.sanaman wrote:@optimus
A sta bi to BiH mogla prodati bogatom trzistu zapadne evrope? Sta mi to prozvodimo da je poznati brend, da je kvalitetno? Jabuke, kruske, drvo? Jesi li pogledao bilten agencije za statistiku koji kaze da u BiH ima 2,5 milona radno sposobnig stanovnistva a od toga 43% ima samo osnovnu skolu ili manje i mi nekome u necemu da budemo konkuretni? Pa cime se mislimo baviti i biti produktivni...? Nit imamo obrazovano stanovnistvo da nam dodju strane firme pa proizvode niti imamo pamet da sami proizvodimo,
Pa ni Slovaci nemaju niti jedan svoj brend.
Ali zato proizvode 800.000 automobila godisnje i to tipa VW, Hyundai, KIA, Peugeot.
Do prije 20 godina nisu nikako proizvodili automobile.
Vjeronauk nikakve veze nema sa ovim. Da ga sad ukines ostalo bi idalje ovih 43%.
Ko radi u fabrici automobila? Diplomci?
- madner
#5053 Re: SDP
Nije jasno, Portugal je recimo izgradio odlicnu infrastrukturu koja kurcu svira.
- seln
#5054 Re: SDP
To ima veze sa cijenom radne snage, ne sa infrastrukturom.poznanik wrote:Poznato je da strani investitori najviše ulažu u Njemačku, Francusku, USA i druge države sa razvijenom transportnom infrastrukturom. U Brazil, Kinu, Indiju itd. ne pada im na pamet što slično..adore wrote:Svaka i meni dalanosara wrote:Dakle, strane investicije ne dolaze jer nema autoputa...?Svaka ti dala...
ali nisi u pravu, za strane investicije je infrastruktura i autoput jako važan. Kada se "investitori" provozaju preko Komara, Bradine ili Karaule sve im je jasno a ne da razmišljaju kuda će njihova roba, mašine za fabrike ili bilo šta doći u i izvan BiH.
-
boki86
#5055 Re: SDP
Ama ovdje je bitnije ocrniti SDP, a sve ostalo je nevazno..ova cinjenica najvishe govori o nasem mentalitetu i razlogu zasto smo u ekonomskom smislu gdje jesmo. Svaki napredak, svaki pozitivan korak je unaprijed osudjen i popljuvan a samo zbog toga sto to nije "moja" politicka opcija. A svoje cu nahvaliti i kada nista ne rade...ReD aka Socijalista wrote:ajte hamdibegovici, pa valjd je svima jasno da Bosni trebaju autoputevi radi svega ne samo radi ekonomija, ma da je to osnovni razlog.madner wrote:Kina itekako ulaze u autoputeve.
Mislim da nam opcenito nedostaje kultura konstruktivne kritike. Ali boze moj, ovi nasi dezurni pljuvaci u pet minuta zakljucise da nam autoput nije potreban...svasta
- seln
#5056 Re: SDP
Portugal je slijepo crijevo Evrope. Ko jos putuje u Portugal autom (osim mozda Spanaca)?madner wrote:Nije jasno, Portugal je recimo izgradio odlicnu infrastrukturu koja kurcu svira.
-
VjecitiStudent
#5057 Re: SDP
Proizvodnja namjestaja u Konjuhu i Krivaji, kojis u stecaju?Optimus Prime wrote:Svasta nesto.sanaman wrote:@optimus
A sta bi to BiH mogla prodati bogatom trzistu zapadne evrope? Sta mi to prozvodimo da je poznati brend, da je kvalitetno? Jabuke, kruske, drvo? Jesi li pogledao bilten agencije za statistiku koji kaze da u BiH ima 2,5 milona radno sposobnig stanovnistva a od toga 43% ima samo osnovnu skolu ili manje i mi nekome u necemu da budemo konkuretni? Pa cime se mislimo baviti i biti produktivni...? Nit imamo obrazovano stanovnistvo da nam dodju strane firme pa proizvode niti imamo pamet da sami proizvodimo,
Ali zato proizvode 800.000 automobila godisnje i to tipa VW, Hyundai, KIA, Peugeot.
jasno je da ne mozemo proizvoditi chipove, bar u dogledno vrijeme.
Ali ukoliko poboljsamo infrastrukturu i uslove poslovanja, siguran sam da ce mnoge firme koje se bave obradom metala, proizvodnjom namjestaja i prehrambenoj industriji ulagati u BiH.
Obrada metala sa ono sake jada inzenjera i majstora koje jos nije penzija progutala?
Nagradno pitanje:
U kojoj ex-Yu republici nije bilo ni metra autoputa?
U kojoj ex-Yu republici se proizvodio Golf?
- Optimus Prime
#5058 Re: SDP
Nista manje od 55000 km zadnjih 10 godina!madner wrote:Kina itekako ulaze u autoputeve.
http://en.wikipedia.org/wiki/Expressways_of_China
-
tortekolaci
#5059 Re: SDP
Ne priznajem. U suprotnom bih morao Brankovicu priznati kao uspjeh gradnju Sarajevske zaobilaznice koja traje vec 8,5 godina. A Dodiku bi morao dati Nobela jer je cestu Banja Luka- Gradiska zapoceo jedno 10 puta. A strateski partneri mu bankrotirali u redovnim vremenskim periodima.boki86 wrote: Ti ili nisi procitao par postova unazad ili se pravis slijep![]()
Budi vrijedan pa se vrati i procitaj, ili gradnju autoputa koja je u toku ne priznajesh kao uspjeh????
Trake se presjecaju i sampanjac toci kada se put zavrsi a ne kad se zapocne.
-
adore
#5060 Re: SDP
Hvala Seln, ja mu nisam mogao odgovoriti od šegeseln wrote:To ima veze sa cijenom radne snage, ne sa infrastrukturom.poznanik wrote:Poznato je da strani investitori najviše ulažu u Njemačku, Francusku, USA i druge države sa razvijenom transportnom infrastrukturom. U Brazil, Kinu, Indiju itd. ne pada im na pamet što slično..nosara wrote:Dakle, strane investicije ne dolaze jer nema autoputa...?Svaka ti dala...
- Gandalf
#5061 Re: SDP
Ne znam po kojoj logici je savremeni autoput nepotreban BiH - pa samo od putarine milioni se ubiru godišnje i to sada na ovoj kratkoj dionici od Kaknja do Vogošće - i sada bi trebali stati s daljom gradnjom - koliki se samo radovi na ulazu u Zenici vrše pa sve do Lašvanske petlje, koliko je tu mašina, ljudi, različitih građevinskih izvodžača radova i sada to treba napustiti
WTF, to bi bilo čisto samoubistvo.
- Optimus Prime
#5062 Re: SDP
Ovo postaje smijesno.VjecitiStudent wrote:Proizvodnja namjestaja u Konjuhu i Krivaji, kojis u stecaju?Optimus Prime wrote:Svasta nesto.sanaman wrote:@optimus
Ali ukoliko poboljsamo infrastrukturu i uslove poslovanja, siguran sam da ce mnoge firme koje se bave obradom metala, proizvodnjom namjestaja i prehrambenoj industriji ulagati u BiH.
Obrada metala sa ono sake jada inzenjera i majstora koje jos nije penzija progutala?
Nagradno pitanje:
Pa naravno da autoput nije jedini uslov za investicije.
- madner
#5063 Re: SDP
Lupas.VjecitiStudent wrote: Proizvodnja namjestaja u Konjuhu i Krivaji, kojis u stecaju?
Nagradno pitanje:
Lupas.
Nije se proizvodio, nego se i tada sastavljao.
Nagradno pitanje, gdje se sada proizvodi VW a da doticno mjesto nije povezano autoputem?
- sinuhe
#5064 Re: SDP
U drzavi se urusava infrastruktura i sad odjednom ne treba nista novo. Zar nije lakse sad nesto napraviti nego onda kada ne bude nicega.
- ReD aka Socijalista
#5065 Re: SDP
Eno ja stavio na biscanima da je 600 studenata dobilo stipendiju odmah pocelo rafalanje to samo sdpovi studenti dobili bla ba bla...vehabije iz a-sda i turbo-krimosi a la sbih jednostavno ne mogu podnijeti poraz. Ali i to sto kazes, mentalitet nam je takav...boki86 wrote:Ama ovdje je bitnije ocrniti SDP, a sve ostalo je nevazno..ova cinjenica najvishe govori o nasem mentalitetu i razlogu zasto smo u ekonomskom smislu gdje jesmo. Svaki napredak, svaki pozitivan korak je unaprijed osudjen i popljuvan a samo zbog toga sto to nije "moja" politicka opcija. A svoje cu nahvaliti i kada nista ne rade...ReD aka Socijalista wrote:ajte hamdibegovici, pa valjd je svima jasno da Bosni trebaju autoputevi radi svega ne samo radi ekonomija, ma da je to osnovni razlog.madner wrote:Kina itekako ulaze u autoputeve.
Mislim da nam opcenito nedostaje kultura konstruktivne kritike. Ali boze moj, ovi nasi dezurni pljuvaci u pet minuta zakljucise da nam autoput nije potreban...svasta
-
boki86
#5066 Re: SDP
Nagradno pitanje:VjecitiStudent wrote:Proizvodnja namjestaja u Konjuhu i Krivaji, kojis u stecaju?Optimus Prime wrote:Svasta nesto.sanaman wrote:@optimus
Nagradno pitanje:
Koju ces ti robu naruciti-onu koja dolazi za sedam dana ili onu koja ce doci za mjesec dana?
Na trzistu ne mozes biti konkurentan bez dobre putne infrastrukture i to je osnova svih ekonomskih razmisljanja.
-
sanaman
#5067 Re: SDP
ne znam ko radi, ali pretpostavljam da moraju imati vise od osnovne skole. Znaci kod nas je vec pola radnog stanovnistva iskljuceno iz tog procesa. Imas li ideju kako zaposliti te ljude? Koji posao im ponuditi? A da ne pricamo kada otvori firmu pa ti trebaju strucni ljudi?seln wrote: A Slovaci sve sami prof. dr. ?
Ovo nema veze sa polizickim strankama, ovo je sve off...ja znam da je stanje u BiH malo je reci lose, politicki i ekonomski ali kada sam danas vidio ove brojke ostao sam bez teksta. Sokiran sam. I onda mi pricamo o KONKURETNOSTI i izvozu!!!!
A autoput definitvno treba, neka ga prave kako znaju i umiju. Samo ako mislimo da ce nam donijeti prosperitet, nece tako lako. Neko pomenu zeljeznicu...kada se samo sjetim kako je danas sofisticirano uprljvljanje zeljeznicom, automatske skretnice itd, a kod nas ispade da svaki drugi nema zavsenu sredju skolu...Covjece pa kako smanjiti ovih 43%????? Jesi procitao da HRV ima godisnje ca. 14 000 apsolvenata vise nego BiH...mi konkuretni
-
boki86
#5068 Re: SDP
Pa onda moras cestitati jer je platfoma tek od marta na vlasti..a ako me matematika dobro sluzi to je nekih osam mjeseci ili desetak i vishe puta manje od perioda u kojem je bivsa vlast gradila autoput....tortekolaci wrote:Ne priznajem. U suprotnom bih morao Brankovicu priznati kao uspjeh gradnju Sarajevske zaobilaznice koja traje vec 8,5 godina. A Dodiku bi morao dati Nobela jer je cestu Banja Luka- Gradiska zapoceo jedno 10 puta. A strateski partneri mu bankrotirali u redovnim vremenskim periodima.boki86 wrote: Ti ili nisi procitao par postova unazad ili se pravis slijep![]()
Budi vrijedan pa se vrati i procitaj, ili gradnju autoputa koja je u toku ne priznajesh kao uspjeh????
- seln
#5069 Re: SDP
Ne moraju. Znam, jer poznajem nekolicinu koji rade u njemackim fabrikama.sanaman wrote:ne znam ko radi, ali pretpostavljam da moraju imati vise od osnovne skole.seln wrote: A Slovaci sve sami prof. dr. ?
-
adore
#5070 Re: SDP
Nažalost izgleda da većina ljudi kod nas misli da je poenta autoputa da se na brzinu može otići do Makarske i sa dobrom cvikama sjesti u kafanu i onako kulerski popiti kafa. Neko nedavno napisa "hebo autoput ako ne ide do Neuma", valjda čovjek ima vikendicu tamo
. Spajanje sa EU autoputem, protok robe i ljudi je usput valjda, hebo sve ako se ne može za 1 sat otići u Makarsku.
-
tortekolaci
#5071 Re: SDP
Desetak i vishe puta manje od perioda u kojem je bivsa vlast gradila autoput, i izgradila jadnih i bijednih 38km. Nesto jace od 3 km godisnje. Novi su od marta vec priveli kraju 0 km autoputeva, zaobilaznica, tunela... Kad to prevedes na godisnji nivo dobijes 0 km na godisnjem nivou. Na cetverogodisnjem... cetri nule.boki86 wrote:Pa onda moras cestitati jer je platfoma tek od marta na vlasti..a ako me matematika dobro sluzi to je nekih osam mjeseci ili desetak i vishe puta manje od perioda u kojem je bivsa vlast gradila autoput....tortekolaci wrote:Ne priznajem. U suprotnom bih morao Brankovicu priznati kao uspjeh gradnju Sarajevske zaobilaznice koja traje vec 8,5 godina. A Dodiku bi morao dati Nobela jer je cestu Banja Luka- Gradiska zapoceo jedno 10 puta. A strateski partneri mu bankrotirali u redovnim vremenskim periodima.boki86 wrote: Ti ili nisi procitao par postova unazad ili se pravis slijep![]()
Last edited by tortekolaci on 06/12/2011 16:05, edited 2 times in total.
- Optimus Prime
#5072 Re: SDP
Otvorio si potpuno drugu temu koja nema veze sa SDP-om.sanaman wrote:ne znam ko radi, ali pretpostavljam da moraju imati vise od osnovne skole. Znaci kod nas je vec pola radnog stanovnistva iskljuceno iz tog procesa. Imas li ideju kako zaposliti te ljude? Koji posao im ponuditi? A da ne pricamo kada otvori firmu pa ti trebaju strucni ljudi?seln wrote: A Slovaci sve sami prof. dr. ?
Ovo nema veze sa polizickim strankama, ovo je sve off...ja znam da je stanje u BiH malo je reci lose, politicki i ekonomski ali kada sam danas vidio ove brojke ostao sam bez teksta. Sokiran sam. I onda mi pricamo o KONKURETNOSTI i izvozu!!!!
A autoput definitvno treba, neka ga prave kako znaju i umiju. Samo ako mislimo da ce nam donijeti prosperitet, nece tako lako. Neko pomenu zeljeznicu...kada se samo sjetim kako je danas sofisticirano uprljvljanje zeljeznicom, automatske skretnice itd, a kod nas ispade da svaki drugi nema zavsenu sredju skolu...Covjece pa kako smanjiti ovih 43%????? Jesi procitao da HRV ima godisnje ca. 14 000 apsolvenata vise nego BiH...mi konkuretni
Naravno da se srednjerocno mora mnogo vise ulagati u obrazovanje ukoliko zelimo da znacajnije jacamo nasu ekonomiju.
ALi mi i sa ovom radnom snagom mozemo imati komotno duplo veci bruto socijalni dohodak po glavi stanovnika.
Jasno je da su Hrvati obrazovaniji od nas ali je i radna snaga 2 i pol puta skuplja, tako da i nemaju bas toliku komparativnu prednost.
- madner
#5073 Re: SDP
Prejaka argumentacija, od marta su priveli kraju 0 km. Sto znaci da nikad nece nista privesti kraju, jer svi znamo da se dionice inace privode kraju svakog dana 
- sinuhe
#5074 Re: SDP
Nece autoput donijeti investicije ali infrastruktura je jako bitna. Eno sjeverna Bosna je prakticno prikljucena na hrvatske puteve pa niko nece doci u Gradisku...
E sad zbog cega se odustaje od autoputa, zbog stednje ili cega vec?
E sad zbog cega se odustaje od autoputa, zbog stednje ili cega vec?
-
tortekolaci
#5075 Re: SDP
Argumentacija snagom lijepih zelja je mnogo jaca, priznajem. Dionioce se privode kraju tokom gradjevinske sezone koja upravo zavrsava, a nova pocinje u martu, taman negdje oko prvog rodjendana Nerminove vlade.madner wrote:Prejaka argumentacija, od marta su priveli kraju 0 km. Sto znaci da nikad nece nista privesti kraju, jer svi znamo da se dionice inace privode kraju svakog dana