SDP

djkurt

#50426 Re: SDP

Post by djkurt »

nemampojma0 wrote: Eh, ovo cekam da neko kaze i otkrije svu bijedu naseg politickog promisljanja. Ovdje se sve posmatra navijacki i svi glasaju protiv nekog, a ne zbog ili za nekog. Niko ne pita sta ce vlast uraditi ili konkretno BH blok ako udje u vlast, nego je sva prica nemoj s ovim ili onim.
Evo i da BH blok ima kapacitet da sam formira vlast npr u FBIH garantujem da ne bi mogao rijesiti sva ozbiljna pitanja, jer takva pitanja traze puno resursa i vremena. Ali, kako rekoh, ovdje se posmatra sve navijacki i jedni se idealiziraju, a drugi blate...a stvarnost je negdje na sredini toga.
@general war postavio si odlicno pitanje, u tome je sva sustina, ono otkriva nas nivo razumijevanja politike.
Pa problem je u tome što je SDP i dobio glasove konto pljuvanja po SDA, nije radi programa sigurno dobio te glasove i zato i ta ojeđenost glasača i članova SDP-a. zadnjioh 20 i kusur godina SDP-ovi glasači slušaju od svojih uzdanicva iz SDP-a kako je SDA kriminalno-državna mafija koja pokrade i narod i ovo malo bogatstva što je ostalo u BiH. SDA je prikazana kao neprijatelj broj jedan za SDP i njegovo postojanje. I sad kao treba očekivati da članstvo i simpatizeri tek olako prihvate koaliciju sa neprijateljem broj 1. neće moći tako.
cyprus

#50427 Re: SDP

Post by cyprus »

djkurt wrote:Pa problem je u tome što je SDP i dobio glasove konto pljuvanja po SDA, nije radi programa sigurno dobio te glasove i zato i ta ojeđenost glasača i članova SDP-a. zadnjioh 20 i kusur godina SDP-ovi glasači slušaju od svojih uzdanicva iz SDP-a kako je SDA kriminalno-državna mafija koja pokrade i narod i ovo malo bogatstva što je ostalo u BiH. SDA je prikazana kao neprijatelj broj jedan za SDP i njegovo postojanje. I sad kao treba očekivati da članstvo i simpatizeri tek olako prihvate koaliciju sa neprijateljem broj 1. neće moći tako.
Po meni je to i glavni problem SDP-a...
pemanapemani

#50428 Re: SDP

Post by pemanapemani »

bunk wrote:Da u manjem entitetu .
Jeste, kao i na područjima gdje vlada HDZ, ali do prije dva mjeseca.

Podsjećanja radi, ničim izazvana, SDA se prije dva mjeseca proglasila isključivo bošnjačkom strankom i legitimnim predstavnikom bošnjačkog naroda. Prihvatili su velikosrpsku i velikohrvatsku matricu o legitimnim predstavnicima naroda kao temelju državnosti BiH. Počeli su koristiti termin majorizacija, koji je u upotrebu uveo HDZ, uz već standardnu priču o neprijateljima bošnjačkog naroda, antibošnjačkoj kampanji i sl.

Znači, njima više nije prioritet država, nego zaštita Bošnjaka, kao što su SNSD i HDZ prioriteti zaštita Srba i Hrvata. Tu je država Bosna i Hercegovina u najboljem mogućem slučaju na drugom mjestu.
Sada žele uvući BH blok u svoju legitimnu kaljužu pod maskom borbe za državu, da bi ih kasnije mogli suptilno proglasiti odgovornim za stanje u društvu.
Na kraju bi rekli, mi smo kao bošnjačka stranka obavili posao i zaštitili Bošnjake, a šta ste vi uradili za BiH koja vam je kao prioritet?

Ako BH blok sada ode sa SDA, HDZ i SNSD, možemo komotno sahraniti ideju o građanskoj BiH, kao što smo sahranili ideju o integrativnom bosanstvu nakon popisa 2013.
cyprus

#50429 Re: SDP

Post by cyprus »

pemanapemani wrote:

Podsjećanja radi, ničim izazvana, SDA se prije dva mjeseca proglasila isključivo bošnjačkom strankom i legitimnim predstavnikom bošnjačkog naroda. Prihvatili su velikosrpsku i velikohrvatsku matricu o legitimnim predstavnicima naroda kao temelju državnosti BiH. Počeli su koristiti termin majorizacija, koji je u upotrebu uveo HDZ, uz već standardnu priču o neprijateljima bošnjačkog naroda, antibošnjačkoj kampanji i sl.

Znači, njima više nije prioritet država, nego zaštita Bošnjaka, kao što su SNSD i HDZ prioriteti zaštita Srba i Hrvata. Tu je država Bosna i Hercegovina u najboljem mogućem slučaju na drugom mjestu.
Sada žele uvući BH blok u svoju legitimnu kaljužu pod maskom borbe za državu, da bi ih kasnije mogli suptilno proglasiti odgovornim za stanje u društvu.
Na kraju bi rekli, mi smo kao bošnjačka stranka obavili posao i zaštitili Bošnjake, a šta ste vi uradili za BiH koja vam je kao prioritet?

Ako BH blok sada ode sa SDA, HDZ i SNSD, možemo komotno sahraniti ideju o građanskoj BiH, kao što smo sahranili ideju o integrativnom bosanstvu nakon popisa 2013.
Zar je to bilo tek prije dva mjeseca? Zar SDA ne djeluje na toj liniji od svog nastanka?
duh_sa_sjekirom

#50430 Re: SDP

Post by duh_sa_sjekirom »

drug_profi wrote:
Koalicija stranaka koje imaju iskrene namjere da poprave zivot ljudima. Nebitan je akronim.
Mozda i SDA jednog dana bude pozeljan partner, ali dok je to Izetbegovica prcija, tesko....
Ostavimo sanjarenje i utopiju po strani.
U stvarnosti, u kojoj jeste bitan akronima, ja te pitam koja je to koalicija koja će raditi u interesu naroda?
Better Man

#50431 Re: SDP

Post by Better Man »

nemampojma0 wrote:Zaustavit ce se sve i svi ce cekati dok ne evoluira svijest glasaca, ali u tolikom broju da SDP dobije svu vlast, posebno u RS.
I dok @Better Man i @leverage to cekaju, mi cemo pravit vlast u skladu s realnim stanjem u drustvu i drzavi :wink:
I da, svi mi koji ne mastamo na vas nacin smo glupi,zatupljeni, idioti i td.
Jeste, jer kako vas drugačije nazvati kad želite praviti vlast sa najgorom vrstom ološa i kriminalaca, koji još od 1990. godine pljačkaju i uništavaju državu i žele i dalje da nastave to raditi. I kakav je tu državnički inters? Nikakav, već samo omogučavanje nastavka pljačke i ništa drugo i naravno da se i oni priključe toj matrici pljačke i uništavanja države. Čist obraz je nešto najsvetije i moraš biti budala i isti prodati. Realno stanje je da SDP i druge stranke BH bloka nisu pobjednici izbora i da ako ne mogu napraviti vlast bez SDA i njihovih partnera, onda i ne trebaju da idu u vlast i time sebe kompromituju. To bi bila klasična izdaja i prevara glasača koji su im dali povjerenje. Znam ja da je polupismeni neradnik i uljeb Željko Komšić obećao Mafiji iz SDA da će ih podržati, jer ipak su mu pomogli na jedan način da zasjedne po treći put u stolicu člana predsjedništva, pa i ti kao neko ko podržava Komšića i DF moraš agitirati ovdje po forumu da se pravi vlast sa onima koji su pokrali sve što se moglo pokrasti i koji su odgovorni za mnoga politička ubistva kako u ratu, tako i nakon rata. S osobama koje razmišljaju kao ti, ova zemlja ni za naredne tri generacije se neće oporaviti, niti napraviti i minimum napretka.
sinuhe

#50432 Re: SDP

Post by sinuhe »

SDP-u je SDA(vlada FBiH) dvadeset godina plaćala najam neke zgrade što je najčudniji aranžman za koji sam čuo. SDP je uvijek bila strančica za onako tek lijepu priču.
pemanapemani

#50433 Re: SDP

Post by pemanapemani »

cyprus wrote:
pemanapemani wrote:

Zar je to bilo tek prije dva mjeseca? Zar SDA ne djeluje na toj liniji od svog nastanka?
Vjerovatno djeluje, ali je do prije dva mjeseca deklarativno to bila stranka kojoj je prioritet država BiH uz zaštitu bošnjačkog naroda.

Bakir je nedavno fino objasnio - SDA je bošnjačka stranka, BH blok je građanski blok i hajmo zajedno napraviti probosanski blok.
bunk

#50434 Re: SDP

Post by bunk »

Kakvo pretjerivanje.
Eto da mi je vidjeti koga to bolji covjek zeli na celu drzave.
Da vidimo tog junaka dok mu s druge strane stola sjedi dick :lol:
Neki dan sam spomenuo,na sta bi licio razgovor prof Hadzikadica i dicka?
Dok bi profesor iznosio genijalne ideje dick bi u sebi pjevusio " ne moze nam niko nista" :lol:
Pa da vidimo i to.
Mi Bosnjaci mozemo mijenjati ali budite sigurni da i poslije dicka dolazi dick...
Better Man

#50435 Re: SDP

Post by Better Man »

duh_sa_sjekirom wrote:
drug_profi wrote:
Koalicija stranaka koje imaju iskrene namjere da poprave zivot ljudima. Nebitan je akronim.
Mozda i SDA jednog dana bude pozeljan partner, ali dok je to Izetbegovica prcija, tesko....
U stvarnosti, u kojoj jeste bitan akronima, ja te pitam koja je to koalicija koja će raditi u interesu naroda?
Ona u kojoj neće biti SDA i njenih partnera i koja će prvu stvar uraditi, a to je hapšenje svih onih koji su uništavali i pljačkali državu i državne firme i preduzeća dovodili na prosjački štap.
drug_profi

#50436 Re: SDP

Post by drug_profi »

duh_sa_sjekirom wrote:
drug_profi wrote:
Ja ti opet kazem da ne znam, mogu samo pretpostavljati.
Ono što znam 100% je da SDA ni u kakvoj kombinaciji ne radi u interesu obicnog covjeka, a uvijek se ponasa kao sukuba.
djkurt

#50437 Re: SDP

Post by djkurt »

cyprus wrote:
djkurt wrote:Pa problem je u tome što je SDP i dobio glasove konto pljuvanja po SDA, nije radi programa sigurno dobio te glasove i zato i ta ojeđenost glasača i članova SDP-a. zadnjioh 20 i kusur godina SDP-ovi glasači slušaju od svojih uzdanicva iz SDP-a kako je SDA kriminalno-državna mafija koja pokrade i narod i ovo malo bogatstva što je ostalo u BiH. SDA je prikazana kao neprijatelj broj jedan za SDP i njegovo postojanje. I sad kao treba očekivati da članstvo i simpatizeri tek olako prihvate koaliciju sa neprijateljem broj 1. neće moći tako.
Po meni je to i glavni problem SDP-a...
Nije glavni, nego problem broj 1. Al to su prepisali od SDA, tj po SDA-ovoj matrici su se počeli ponašati i upali su sad u ovo blato.
djkurt

#50438 Re: SDP

Post by djkurt »

Better Man wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
drug_profi wrote:
Ona u kojoj neće biti SDA i njenih partnera i koja će prvu stvar uraditi, a to je hapšenje svih onih koji su uništavali i pljačkali državu i državne firme i preduzeća dovodili na prosjački štap.
Navikao je on da sanjari, ne hateri mu, nije lahko bit naivan.
Better Man

#50439 Re: SDP

Post by Better Man »

bunk wrote:Kakvo pretjerivanje.
Dok bi profesor iznosio genijalne ideje dick bi u sebi pjevusio " ne moze nam niko nista" :lol:
Pa da vidimo i to.
Mi Bosnjaci mozemo mijenjati ali budite sigurni da i poslije dicka dolazi dick...
Onog koji će krenuti u proces privođenja svih lica koja su radila na pljački i uništavanju države i njenih firmi i preduzeća i koji će se baviti isključivo ekonomijom i razvojem i koji će u korijenu sasjeći zapošljavanje podobnih i koji će izvršiti reformu visokog obrazovanja na način da će eliminirati sve ove divlje privatne fakultete, a na državnim uvesti za sve profesore i drugo nastavno osoblje kodeks ponašanja u smislu da će profesori morati dolaziti na predavanja i ispite studentima na vrijeme i da će im biti strogo zabranjeno da nalokani dolaze na posao i ispite i da će biti podložni ocjenjivanju svog rada od strane studenata i naravno unaprijediti obrazovanje tako da se uči o bitnim stvarima, a ne nebitnim i da se uvede obavezna praksa kako bi studenti nakon završetka fakulteta bili dobrim dijelom osposobljeni za rad u struci. I još dosta toga da sad ne nabrajam.
pemanapemani

#50440 Re: SDP

Post by pemanapemani »

bunk wrote:Kakvo pretjerivanje.
Pa da vidimo i to.
Da poslije Dodika dolazi Dodik i da je (veliko)srpska politika zacementirana znaju više i bebe u jaslicama.

Fazon je u tome kako će se ponašati i djelovati čovjek koji sjedi sa druge strane stola.

SDA je pokazala kako je Dodik koalicioni partner, kako je patriotski čin sjesti u kafanu sa njim i za pola sata dogovoriti tranšu MMF, kako referendum proglasiti anketom, kako više ni verbalno ne treba reagovati na četnička orgijanja, kako je sasvim legitimno i patriotski omogućiti Dodiku većinu u Domu naroda PS BiH...

SDA sve nabrojano smatra potpuno normalnim, jer su prihvatili da je nepromjenjiva matrica po kojoj je temelj BiH legitimno predstavljanje naroda. Po toj logici se mora surađivati sa legitimnim predstavnicima naroda, bez obzira koliko oni uništavaju državu u svim segmentima.

Građanima poturili priču o rahat patnji i kako se ništa ne može promijeniti u skorije vrijeme. Nego, eto, vi se rahat patite još desetljećima, pa ćemo onda vidjeti šta će dragi Allah dati.

Onda sa takvom strankom treba raditi na integrativnim bosanskohercegovačkim procesima, ma hajte molim vas. :-)
Better Man

#50441 Re: SDP

Post by Better Man »

djkurt wrote:
Better Man wrote:
Ja možda sanjarim, ali barem ne podržavam kriminalce i ološ i ne zagovaram da se pravi vlast s njima. Dok je vas takvih, SDA će vječno vladati s HDZ-om i SNSD-om.
bunk

#50442 Re: SDP

Post by bunk »

Ovo sto si napisao gore je i moj manifesto da tako kazem od slova do slova.
U realnom vremenu skoro neprovodiv.
Nazalost.
Obrazovanje mi je bolna tacka..
duh_sa_sjekirom

#50443 Re: SDP

Better Man wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Ostavimo sanjarenje i utopiju po strani.
To bi značilo da će aktuelna koalicija u KS, TK i SBK uraditi to što ti navodiš i da će raditi u interesu naroda?
Better Man

#50444 Re: SDP

Post by Better Man »

duh_sa_sjekirom wrote:
Better Man wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Ostavimo sanjarenje i utopiju po strani.
To bi značilo da će aktuelna koalicija u KS, TK i SBK uraditi to što ti navodiš i da će raditi u interesu naroda?
Trebali bi. jer ako se budu ponašali kao ovi prije, onda i njima treba dati nogaru.
djkurt

#50445 Re: SDP

Post by djkurt »

Better Man wrote:
djkurt wrote:
Better Man wrote:
Ja možda sanjarim, ali barem ne podržavam kriminalce i ološ i ne zagovaram da se pravi vlast s njima. Dok je vas takvih, SDA će vječno vladati s HDZ-om i SNSD-om.
nisam mislio na tebe. ;)
duh_sa_sjekirom

#50446 Re: SDP

Better Man wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: To bi značilo da će aktuelna koalicija u KS, TK i SBK uraditi to što ti navodiš i da će raditi u interesu naroda?
Trebali bi. jer ako se budu ponašali kao ovi prije, onda i njima treba dati nogaru.
Šta ako ne budu?
Ko će doći poslije njih?
Better Man

#50447 Re: SDP

Post by Better Man »

duh_sa_sjekirom wrote:
Better Man wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: To bi značilo da će aktuelna koalicija u KS, TK i SBK uraditi to što ti navodiš i da će raditi u interesu naroda?
Šta ako ne budu?
Ko će doći poslije njih?
Ima Platforma za progres. Naravno ako budu se razvijali i radili u pravom smjeru.
duh_sa_sjekirom

#50448 Re: SDP

Better Man wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Šta ako ne budu?
Ko će doći poslije njih?
Ima Platforma za progres. Naravno ako budu se razvijali i radili u pravom smjeru.
Znači, po tebi, ako trenutne koalicije ne budu radile za narod, na idućim izborima će njih i SDA pomesti Platforma za progres!?
Optimističan si, što jest jest
:mrgreen:
djkurt

#50449 Re: SDP

Post by djkurt »

duh_sa_sjekirom wrote:
Better Man wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Šta ako ne budu?
Ko će doći poslije njih?
Znači, po tebi, ako trenutne koalicije ne budu radile za narod, na idućim izborima će njih i SDA pomesti Platforma za progres!?
Iskreno ja bih volio da se desi takav scenario.
duh_sa_sjekirom

#50450 Re: SDP

djkurt wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Znači, po tebi, ako trenutne koalicije ne budu radile za narod, na idućim izborima će njih i SDA pomesti Platforma za progres!?
Iskreno ja bih volio da se desi takav scenario.
"I tata bi, sine..."
:D
Post Reply