SDP

Post Reply
boki86

#4826 Re: SDP

Post by boki86 »

madner wrote:
boki86 wrote: Kada je izasla vijest o progresivnim stopama poreza, javio se neko nas koji u Njemackoj zivi. Tamo ima mali milion poreskih kategorija. Ako imas djece, ako nemas, ako imas stan, ako nemas, ako ovo, ako ono...uglavnom sve se oporezuje u skladu sa primanjima i uslovima tvog zivotnog okruzenja(porodice).

Kod nas je ovo samo pocetak, iskreno se nadam. Ne moze isto poresko opterecenje podnijeti onaj ko sa 900Km hrani porodicu i onaj koji ima 3000 platu i jos plus supruznik isto toliko..Zaradjujes vishe, plati vishe..posteno
Tacno, ali i najgora kategorija (neozenjen samac) ce imati manje opterecenje od ljudi sa 2000+ ovdje.
Pod pretpostavkom da taj neozenjen samac ostvaruje manje od 1500 KM prihoda...a ja znam konkretno jednog vlasnika privatne firme (za koju sam nazalost radio), momak od 34 godine, prihod u stotinama hiljada KM, i sad on treba na osnovu toga sto je samac da placa manji porez?
madner

#4827 Re: SDP

Post by madner »

boki86 wrote:
madner wrote:
boki86 wrote: Nataknem ja stanovnistvo te drzave koje samo trazi nacine da izbjegava placanje poreza...a svi bi da imaju prekrasne puteve, skole, bolnice itd...ne finansiraju se te stavke iz prihoda s marsa vec od poreskih obveznika.

I da malo bolje poznajes ekonomiju, kao sto ne poznajes, poresku osnovicu a ne platu od preko 1500KM ima manji postotak stanovništva, tako da ce prakticno za vecinu znaciti da sve ostaje isto.

U mnogim naprednim zemljama zapada i kazne za prekršaje plaćaš u skladu sa prihodima. Vjerovatno su svi glupi a mi jedini pametni pa kazemo u startu da je prijedlog idiotski
U mnogim naprednim zemljama zvuci dobro, ali zasto ne kazes da je istih u stvari jako malo?

Nego da li uvijek argumentiras tako sto pocnes o necemu skroz drugom?
De samo boldiraj taj dio u kojem sam argumentirao pominjanjem necega skroz drugog...da i ja vidim

Ovo boldano zvuci kao da ima veze sa porezom. Naravno ako se tacno pogleda nije apsolutno nikako vezano za tematiku, niti je argument za istu.

Isto kao da sam rekao da je argument za takvo rjesenje to sto dizel manje trosi od benzinca.
Alfons Kauders

#4828 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote: Kao prvo, 1500 je relativno visok prag. Zašto nisu smanjili porez onima koji primaju ispod recimo 800 KM (to je neka prosječna plata)? Zašto bi neko sa 400 KM plaćao isto kao onaj sa 1500?

A ako ćeš oporezovati topli obrok u punom iznosu, onda ga ukini skroz... nek sve bude plata i zdravo.
fol je sto najvece (prosjecne) plate imaju u javnim preduzecima i upravi... znaci iz jednog dzepa u drugi... u privredi ce slabo hajrovati od ove odluke...

ja mislim da bi bilo pametnije da su povecali neoporezivi dio sa 400 dici na 600... a digli stopu npr. sa 10% na 13% - 14%... tako da bi svi koji imaju manje od milje platu prosli manje vise neokrznuti, poslodavcima isti kurac, a ovi s vecim platama bi placali malo vise i cao
I obavezno pausalizirati sumu za topli obrok i isplacivati je kao dio plate.
to sam zaboravio... a sto je najjaci fol, topli se najvise koristi za izbjegavanje poreza upravo od strane budzetskih korisnika i javnih preduzeca... znam ljude u javnom sektoru koji imaju topli obrok od jebenih 14 maraka... ko da rucaju bifteke i becke snicle svaki dan... :-) ja bi topli najradije sjebo u potpunosti, al eto... relikt komunizma, podsjeca raju na onaj sistem, dje ces to dirat...
seln

#4829 Re: SDP

Post by seln »

madner wrote:
seln wrote:ja zbilja ne mogu da shvatim ovu glupost sa toplim obrokom. Postoji li taj relikt komunizma igdje drugo osim kod nas?
Ubilo se za utaju poreza.
Kako natjerati radnika da ne uzima bolovanje kada mu se kurcu cefne :D

Vani se uobicajno smanji plata, umjesto 100% primas manji iznos.
Vani se ne smanjuje plata, vec se radnik koji postane sumnjiv salje ljekarskoj komisiji.
Ako se utvrdi da je folirao, gubi posao.
Naravno, za to je potrebno imati nepotkupljive komisije.
madner

#4830 Re: SDP

Post by madner »

boki86 wrote:
madner wrote:
boki86 wrote: Kada je izasla vijest o progresivnim stopama poreza, javio se neko nas koji u Njemackoj zivi. Tamo ima mali milion poreskih kategorija. Ako imas djece, ako nemas, ako imas stan, ako nemas, ako ovo, ako ono...uglavnom sve se oporezuje u skladu sa primanjima i uslovima tvog zivotnog okruzenja(porodice).

Kod nas je ovo samo pocetak, iskreno se nadam. Ne moze isto poresko opterecenje podnijeti onaj ko sa 900Km hrani porodicu i onaj koji ima 3000 platu i jos plus supruznik isto toliko..Zaradjujes vishe, plati vishe..posteno
Tacno, ali i najgora kategorija (neozenjen samac) ce imati manje opterecenje od ljudi sa 2000+ ovdje.
Pod pretpostavkom da taj neozenjen samac ostvaruje manje od 1500 KM prihoda...a ja znam konkretno jednog vlasnika privatne firme (za koju sam nazalost radio), momak od 34 godine, prihod u stotinama hiljada KM, i sad on treba na osnovu toga sto je samac da placa manji porez?
De se koncentrisi, kategorija neozenjen samac placa najvece poreze u Njemackoj. Ali cak i ta kategorija ce imati manje opterecenje od nase kategorije 2000 KM plata sa svim.
Alfons Kauders

#4831 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote: Kao prvo, 1500 je relativno visok prag. Zašto nisu smanjili porez onima koji primaju ispod recimo 800 KM (to je neka prosječna plata)? Zašto bi neko sa 400 KM plaćao isto kao onaj sa 1500?

A ako ćeš oporezovati topli obrok u punom iznosu, onda ga ukini skroz... nek sve bude plata i zdravo.
fol je sto najvece (prosjecne) plate imaju u javnim preduzecima i upravi... znaci iz jednog dzepa u drugi... u privredi ce slabo hajrovati od ove odluke...

ja mislim da bi bilo pametnije da su povecali neoporezivi dio sa 400 dici na 600... a digli stopu npr. sa 10% na 13% - 14%... tako da bi svi koji imaju manje od milje platu prosli manje vise neokrznuti, poslodavcima isti kurac, a ovi s vecim platama bi placali malo vise i cao
Pa to je to, otprilike... ovi sa minimalcima bi se i rasteretili malo.
da, svako ko zaradjuje npr 600 il 700 maraka, a takvih je puno, pogotovo u privredi, bi bio dobar 20tak maraka mjesecno... dok bi neko ko npr. ima oko 1100 placao isto kao i prije... svako ko ima vise bi placao 3% vise na oporezivi dio i kraj price...
madner

#4832 Re: SDP

Post by madner »

seln wrote:
madner wrote:
seln wrote:ja zbilja ne mogu da shvatim ovu glupost sa toplim obrokom. Postoji li taj relikt komunizma igdje drugo osim kod nas?
Ubilo se za utaju poreza.

Vani se ne smanjuje plata, vec se radnik koji postane sumnjiv salje ljekarskoj komisiji.
Smanjuje se, imas neku granicu do koje je 100% a onda 80% (Svica i Njemacka), samo sto je u Njemackoj normalno da u tarifnom ugovoru bude ugovorena veca suma (100%).
madner

#4833 Re: SDP

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
nosara wrote:
Alfons Kauders wrote:sta kukas madner, :D ako imas 4 milje platu, placaj poreze klosaru... :D

nije ko mi jadnici sto smo prijavljeni na osam stoja... :D

a ostalih dvije i po mile idu po ugovoru...
Sve sto legne na racun ce se oporezivat... Misu... :D Ili dobijas lovu na ruke...? :-?
sve po zakonu :wink:

a ako nastave, onda ce vala biti i na ruke, pa nek se jebu... ili cu s klijentima poceti fakturisati sa svoje firme, pa na kraju godine skidati dobit, mislim da bi tako jeftinije prolazio...

a sve po zakonu, ko sto rekoh... :D
Da da, to sam i ja skonto. Porez na dobit je 10%, ulaganje se moze napraviti i neoporezivo itd...

Novi PC za firmu :D
seln

#4834 Re: SDP

Post by seln »

Ne mogu da vjerujem da je onaj sitni carsijski duh ubio svaki osjecaj za objektivnos. Po automatizmu se kritikuje potez nekoga ko ti nije po volji, bez obzira na cinjenicno stanje i argumente. Svi oni kojima platformasi nisu po volji, vec unaprijed osudjuju sve sto ovi urade, cak i ono sto su ti isti kriticari prije toga zahjevali.
Smanje plate u javnim preduzecima - nije dobro, populizam, mazenje ociju.
Izgradnja puteva - nije dobro. previse sporo (valjda su likovi navikli na brze)
Diferencirana poreska stopa - nije dobro, pljacka sirotinje (iako su svi na glas kukali kako "eto, ta socijalisticka partija ne provodi socijalnu pravdu")
Za povratiti od objektivnosti.
sumirprimus

#4835 Re: SDP

Post by sumirprimus »

muha_sa wrote:bogme vas ja ništa ne kontam :lol:
otprilike,ovi sto imaju puno,nedaju ni marke,nego hoce da ovi sto imaju malo,dadnu jos malo od sebe... :D
Alfons Kauders

#4836 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

bolovanje je iskljucivo problem javnog sektora... masa ljudi nestane po nekoliko mjeseci, a toliko su bolesni da jedva stignu da odrade kojekakve privatne projekte koje su naboli preko redovnog posla... i naravno niko ne odgovara... od sivog doma, do telecoma i metar drugih javnih preduzeca i institucija... :D

kod nas privatnika to bas i ne ide tako... :D da neko pokusa isfolirat bolovanje, odma bi dobio nogu u guzicu... a mozda i povod za pravo bolovanje... :D
madner

#4837 Re: SDP

Post by madner »

U pitanju je lova. Moja lova.

Ja ne znam veci socijalni slucaj od sebe :x
seln

#4838 Re: SDP

Post by seln »

madner wrote:
seln wrote:
madner wrote:

Smanjuje se, imas neku granicu do koje je 100% a onda 80% (Svica i Njemacka), samo sto je u Njemackoj normalno da u tarifnom ugovoru bude ugovorena veca suma (100%).
Ne znam, moguce. Poznajem ljude koji su bili duze bolesni, ali im nije smanjena plata.
Ili mozda mislis na cinjenicu da se poslije odredjenog vremena radnik prebacuje na krankenkasse?
To nema veze sa "bolovanje kad mu se cefne", vec ja normalna procedura za hronicno bolesne.
madner

#4839 Re: SDP

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:bolovanje je iskljucivo problem javnog sektora... masa ljudi nestane po nekoliko mjeseci, a toliko su bolesni da jedva stignu da odrade kojekakve privatne projekte koje su naboli preko redovnog posla... i naravno niko ne odgovara... od sivog doma, do telecoma i metar drugih javnih preduzeca i institucija... :D

kod nas privatnika to bas i ne ide tako... :D da neko pokusa isfolirat bolovanje, odma bi dobio nogu u guzicu... a mozda i povod za pravo bolovanje... :D
Eh kurac, covjek na bolovanju je svugdje zasticen kao pas lutalica u Sarajevu :D

Samo sto se ne isplacuju prave plate, pa poslodavac moze reci da ces dobiti tacno ono sto ti pise u ugovoru. :wink:
Ne mozes odpustiti covjeka koji je na bolovanju.
quasar

#4840 Re: SDP

Post by quasar »

Od koga očekivati da rješava probleme radnika? Od stranke kojoj je 1000 maraka plate luksuz kad je u radničkom džepu, a premalo kad je u budzetskom?
Dok su režije za 4-članu porodicu u rupi od stana sa 40 kvadrata (jedno drugom na glavi sjedi) 300 maraka (telefon iskljucen). Hrana i higijena minimalno 200 maraka sedmicno. I da se na glavu nacališ, ali moraš imati 1200-1300 da samo preživiš, bez garderobe, auta, školskih troškova. I Šta sad, njima malo para? Izaš'o novi model audija? Neka skrešu plate svima sa budzeta počev od sebe.
Ovaj SDP je položio. Ne vjerujem da ću dočekati išta dobro za njihovog mandata, a kome dati glas poslije? Nema nikog.
Izgleda da je gerila jedino što preostaje.
madner

#4841 Re: SDP

Post by madner »

seln wrote:
madner wrote:
seln wrote: Vani se ne smanjuje plata, vec se radnik koji postane sumnjiv salje ljekarskoj komisiji.
Ne znam, moguce. Poznajem ljude koji su bili duze bolesni, ali im nije smanjena plata.
Ili mozda mislis na cinjenicu da se poslije odredjenog vremena radnik prebacuje na krankenkasse?
To nema veze sa "bolovanje kad mu se cefne", vec ja normalna procedura za hronicno bolesne.
Ne nego je to pitanje prava i tarifnih ugovora. Po zakonu nemas pravo na vise od 80% plate. Ali redovno Njemacki sindikati u tarifnim ugovorima u svojim sektorima dobiju 100%. Dakle tih 20% nije pravo, nego zasluga sindikata.
boki86

#4842 Re: SDP

Post by boki86 »

madner wrote:
boki86 wrote: Tacno, ali i najgora kategorija (neozenjen samac) ce imati manje opterecenje od ljudi sa 2000+ ovdje.
De se koncentrisi, kategorija neozenjen samac placa najvece poreze u Njemackoj. Ali cak i ta kategorija ce imati manje opterecenje od nase kategorije 2000 KM plata sa svim.[/quote]

Evo malo sam se koncentrisao pa izvukao neke zvanicne podatke da ne lupetash previshe:

The rate of income tax in Germany ranges from 7% to 50%. The German income tax is a progressive tax, which means that the average tax rate (i.e., the ratio of tax and taxable income) increases monotonically with increasing taxable income.

evo i link pa da malo pogledash...

http://www.wf-kanzlei.de/en/wf-info/art ... rates.html
seln

#4843 Re: SDP

Post by seln »

quasar wrote:Od koga očekivati da rješava probleme radnika? Od stranke kojoj je 1000 maraka plate luksuz kad je u radničkom džepu, a premalo kad je u budzetskom?
Dok su režije za 4-članu porodicu u rupi od stana sa 40 kvadrata (jedno drugom na glavi sjedi) 300 maraka (telefon iskljucen). Hrana i higijena minimalno 200 maraka sedmicno. I da se na glavu nacališ, ali moraš imati 1200-1300 da samo preživiš, bez garderobe, auta, školskih troškova. I Šta sad, njima malo para? Izaš'o novi model audija? Neka skrešu plate svima sa budzeta počev od sebe.
Ovaj SDP je položio. Ne vjerujem da ću dočekati išta dobro za njihovog mandata, a kome dati glas poslije? Nema nikog.
Mislim da je jedino sto preostaje promjena naseg ponasanja.
Nepotizam i korupcija nije dobra? naravno, osim ako je u pitanju neko nas.
Skupljanje gibire i viskova nije dobro? naravno, osim ako je u nas dzep.
policija treba biti stroga? naravno, osim ako smo mi u pitanju.
I tako dalje...
I sta ocekujes, kakvu promjenu na bolje?
Alfons Kauders

#4844 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Da da, to sam i ja skonto. Porez na dobit je 10%, ulaganje se moze napraviti i neoporezivo itd...

Novi PC za firmu :D
ja nisam ekonomista, ali jedna od stvari koju kontam je da poreske stope diktiraju ponasanje, kraj price, banalna stvar... ja cu uvijek sebi potraziti nacin da platim sto manje poreza a da pri tom ne krsim zakon... :D to bi ucinilo 99.99% ljudi, cak i oni koji ce me pljuvati... :D

ko zna, mozda se sefu vise isplati da mi uzme sluzbeni auto, umanji dobit, plati manje poreza... umanji meni platu, manje poreza... nabije troskove za registraciju i gorivo, manje poreza... na kraju ja i on prodjemo isto, a drzava ispusi x hiljada poreza u iducih 5 godina radi glupe regulative... a sve po zakonu...

a to se moze raditi i na sitnicama, od mobitela i racuna za iste, do jebenog toplog obroka... nikki problem... mala, privatna firma je fleksibilna i uvijek se moze prilagoditi ovakvim situacijama... sto na kraju znaci da ce vecinu novog poreza placati upravo javni sektor... koji ce ga i trositi
seln

#4845 Re: SDP

Post by seln »

madner wrote:
Ne nego je to pitanje prava i tarifnih ugovora. Po zakonu nemas pravo na vise od 80% plate. Ali redovno Njemacki sindikati u tarifnim ugovorima u svojim sektorima dobiju 100%. Dakle tih 20% nije pravo, nego zasluga sindikata.
madner, nije dupe, vec guica.
Zaboli me je li zakon. Nije ni moj odmor po zakonu, ali ga konzumiram u punom trajanju.
Nije ni povisica po zakonu, vec kako je sindikati izglasaju.
Meni je vazno cinjenicno stanje.
Alfons Kauders

#4846 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:bolovanje je iskljucivo problem javnog sektora... masa ljudi nestane po nekoliko mjeseci, a toliko su bolesni da jedva stignu da odrade kojekakve privatne projekte koje su naboli preko redovnog posla... i naravno niko ne odgovara... od sivog doma, do telecoma i metar drugih javnih preduzeca i institucija... :D

Eh kurac, covjek na bolovanju je svugdje zasticen kao pas lutalica u Sarajevu :D

Samo sto se ne isplacuju prave plate, pa poslodavac moze reci da ces dobiti tacno ono sto ti pise u ugovoru. :wink:
Ne mozes odpustiti covjeka koji je na bolovanju.
pa jest na bolovanju... pravom bolovanju... onda cu jos i naletit da kolegu obdijem, popijemo kafu

a niko nije lud da pokusa u privatnoj firmi srediti laznjak bolovanje kao u javnom sektoru, jer bi ga skontali u roku od par dana... :wink:
seln

#4847 Re: SDP

Post by seln »

boki86 wrote:
madner wrote:
boki86 wrote:

De se koncentrisi, kategorija neozenjen samac placa najvece poreze u Njemackoj. Ali cak i ta kategorija ce imati manje opterecenje od nase kategorije 2000 KM plata sa svim.
Evo malo sam se koncentrisao pa izvukao neke zvanicne podatke da ne lupetash previshe:

The rate of income tax in Germany ranges from 7% to 50%. The German income tax is a progressive tax, which means that the average tax rate (i.e., the ratio of tax and taxable income) increases monotonically with increasing taxable income.

Da, ali to je samo porez na prihod. Ozenjeni ljudi sa djecom imaju razne olaksice, kinderfreibetrag, ausbildungzuschuss i slicno. To donosi ponekad i do 1000 euro mjesecno.
boki86

#4848 Re: SDP

Post by boki86 »

seln wrote:
quasar wrote:Od koga očekivati da rješava probleme radnika? Od stranke kojoj je 1000 maraka plate luksuz kad je u radničkom džepu, a premalo kad je u budzetskom?
I tako dalje...
Stvar je u tome sto se svi zale na puteve, na skole, na bolnice, na insfrastrukturu opcenito, a niko ne zeli da porez placa...i sto je najgore bune se ovi koji ocito imaju preko 2000 KM platu, jer ce ovaj novi poreski sistem u praksi samo njih i "pogoditi"ž

Ja radim za 850 KM sa diplomom ekonomije i jednim ispitom za magistarski rad. i placam cca 60 KM poreza...eh rado bi da se mijenjam sa onim ko ima dvije milje, bez obzira sto cu drzavi placati 300 KM poreza..halal im svaka marka
Alfons Kauders

#4849 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

boki86 wrote:
seln wrote:
I tako dalje...
Stvar je u tome sto se svi zale na puteve, na skole, na bolnice, na insfrastrukturu opcenito, a niko ne zeli da porez placa...i sto je najgore bune se ovi koji ocito imaju preko 2000 KM platu, jer ce ovaj novi poreski sistem u praksi samo njih i "pogoditi"ž

Ja radim za 850 KM sa diplomom ekonomije i jednim ispitom za magistarski rad. i placam cca 60 KM poreza...eh rado bi da se mijenjam sa onim ko ima dvije milje, bez obzira sto cu drzavi placati 300 KM poreza..halal im svaka marka
drug, ja se ne bi bunio kad bi se taj dodatni porez iskoristio na puteve i bolnice... :D

a posto ce ga potrositi npr. supak iz javnog sektora koji na bolovanju radi nasteljen posao koji smo trebali raditi mi, onda ne dam, nek se jebu... :D

neka fino kresu plate u javnom sektoru, neka ljude salju u penziju, nek se jebu, opet :D
madner

#4850 Re: SDP

Post by madner »

boki86 wrote:

Uuuuu, ti si bas kralj :D

Sta ce mi tabela poreza na nasljede?

Govorimo o porezu na platu ili ti Lohnsteuer :D
Post Reply