SDP

ultima_palabra

#45676 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

zbiljovski wrote:
drugi profil wrote:Zato će se glasovi opet rasuti po 1000 stranaka, a jedino SDA skuplja svoje klijentelističke glasove.
Ja ne mogu da vjerujem da iko za njih glasa ko nema direktan interes u vidu familije na položaju, ili radnog mjesta u državnoj službi.
Znači vjerujem da je takvim odlično i da ne žele ništa mijenjati. Ko god glasa za njih iz drugih razloga dabogda mu bilo još gore.

Zato je tragično da opozicija nije bila u stanju da napravi predibzborni blok da pokupi sve te glasove nezadovoljnih ljudi u jedan mandat i da se odmah dan nakon izbora zna i ko je novi premijer i koji je njegov program sa rokovima.
Vjeruj da sam i ja razmišljao u kontekstu drugog dijela tvog posta, ali u ovom trenutku je to nebitno, mislim da i Međunarodna zajednica vuče SDP-u ( konstantne posjete SDP-a od strane predstavnika međunarodne zajednice ) , a koliko mogu primjetiti i dobar dio građana se približava SDP-u, tako da već sad možemo reći da će taj neki blok 2018. nakon izbora činiti SDP. Po meni apsolutno nezasluženo, imali su priliku, ali realno DF-a ni na mapi, Šepić uzima nezadovoljne iz SDA, GS i NS su lokalne stranke, tako da SDP dođe kao neko "prihvatljivo" i logično rješenje. Izbori su daleko, no, u ovom trenutku mislim da SDA žestoko pada, kao nikad dosad, a SDP će jedini rasti u odnosu na 2014. i 2016. godinu, ostali će imati neku vrstu stagnaciju, blagog pada i totalnog kraha ( DF i SBB ).
Na osnovu čega bi SDP rastao u odnosu na raniji period? Šta su to promijenili?

Mislim da ćete se iznenaditi kad vas prešišaju ove nove stranke bez ikakve infrastrukture. Samo se uzdajte u MZ, kao što ste se uzdali u onog Alastaira 2014.
johntra

#45677 Re: SDP

Post by johntra »

pa kako god da prođe, SDP će imati bolji rezultat nego 2014. godine, jer im je to bio najlošiji rezultat ikada...105.000 glasova...
ko da ih prestigne? GS? :lol: :lol: :lol:
kiligonzales

#45678 Re: SDP

Post by kiligonzales »

johntra wrote:pa kako god da prođe, SDP će imati bolji rezultat nego 2014. godine, jer im je to bio najlošiji rezultat ikada...105.000 glasova...
ko da ih prestigne? GS? :lol: :lol: :lol:
Vidjecemo koliko su radili na sebi. Predvidjam im rast broja glasova. Mozda preteknu HDZ po broju glasova. :D
Ned071

#45679 Re: SDP

Post by Ned071 »

rascistit ce se to... sdp ce malo porasti u odnosu na lokalne i opce izbore. df i sbb propada, ovi lafo nezavisni ce nesto čvaknut na lokalnom nivou, uzet koje mjesto u parlamentu... hdz dobija glat na svom teritoriju, snsd ce izgubiti nesto sitno... i to ti je otprilike to...
ultima_palabra

#45680 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Neće GS, ali hoće ovi Kifle, Hadžibajrići i ostali... barem u KS. Nekad ste se smijali NS, i oni su vas prestigli u Kantonu.
johntra

#45681 Re: SDP

Post by johntra »

ultima_palabra wrote:Neće GS, ali hoće ovi Kifle, Hadžibajrići i ostali... barem u KS. Nekad ste se smijali NS, i oni su vas prestigli u Kantonu.
pa tako odmah napiš, KS, a ne sad neko bacanje rezultata i graha na državnom nivou...Kifle i ostali maksimum na svim nivoima im je zajednički rezultat do 100.000 glasova...a od toga će ih pola to pokloniti SDA-u...
putokaz1

#45682 Re: SDP

Post by putokaz1 »

2016
Ko je imao više
SDP ili NS u KS?
kiligonzales

#45683 Re: SDP

Post by kiligonzales »

johntra wrote:
Stari_demagog wrote:

Ni SDP nije rekao ne dajite nikakve nagrade Turcima nego se pitaju zasto se nagrade ne daju njihovim Turcima (politickim i ideoloskim ljevicarima ili Gulenovcima) tako da ti je ovakva spika takodje minderaska.
Pa što ne bi dali Pamuku nagradu počasnog građanina, je li to Pamuk četnik? Je li pobio milione ljudi ko što su Turci pobili milione Armenaca? Problem je što iznosi istinu o tome kako su Turci pobili Kurce i Armene isto kao što su četnici ovdje rokali nas...ali vi iz SDA svakako cijenite saradnju sa četnicima, kako u ratu, tako i u miru...

Haj sad nastavi da viriš iz Erdoganovog dupeta...
Pamuk je manga sto se tice pera, grehota mu je nedat nagradu. O tome koliko su Turci zaista pobili Armena i strana koja tuzi Turke, kao i strana koja se brani imaju razlicite procjene broja zrtava. Turci ne pristaju na to da ih prozivaju za genocid, razloga je mnogo upravo radi toga sto i oni bastine historiju o tome. Zbog razmjere zla i nacina obracunavanja sa izdajnicima drzave to se s pravom moze okarakterisati kao genocid.

Medjutim ne moze se zanemariti cinjenica da su dio Kurda i Armenaca namirisali raspad drzave, stali na stranu protivnika i dobili degenek, dok je dio toga naroda branio Tursku drzavu od njih samih, malo to podsjeca na mnoge procesa raspada unutar osmanske drzave i na onu nasu pricu o Gradasevicu i Ali pasi Rizvanbegovicu, gdje je jedan protiv vlasti, a drugi za vlast, a interesi elite i politika dobijaju tezinu u odnosu na zivote obicnih ljudi.
johntra

#45684 Re: SDP

Post by johntra »

putokaz1 wrote:2016
Ko je imao više
SDP ili NS u KS?
NS je imao više, ne znam tačan broj---
zbiljovski

#45685 Re: SDP

Post by zbiljovski »

ultima_palabra wrote:
zbiljovski wrote:
drugi profil wrote:Zato će se glasovi opet rasuti po 1000 stranaka, a jedino SDA skuplja svoje klijentelističke glasove.
Ja ne mogu da vjerujem da iko za njih glasa ko nema direktan interes u vidu familije na položaju, ili radnog mjesta u državnoj službi.
Znači vjerujem da je takvim odlično i da ne žele ništa mijenjati. Ko god glasa za njih iz drugih razloga dabogda mu bilo još gore.

Zato je tragično da opozicija nije bila u stanju da napravi predibzborni blok da pokupi sve te glasove nezadovoljnih ljudi u jedan mandat i da se odmah dan nakon izbora zna i ko je novi premijer i koji je njegov program sa rokovima.
Vjeruj da sam i ja razmišljao u kontekstu drugog dijela tvog posta, ali u ovom trenutku je to nebitno, mislim da i Međunarodna zajednica vuče SDP-u ( konstantne posjete SDP-a od strane predstavnika međunarodne zajednice ) , a koliko mogu primjetiti i dobar dio građana se približava SDP-u, tako da već sad možemo reći da će taj neki blok 2018. nakon izbora činiti SDP. Po meni apsolutno nezasluženo, imali su priliku, ali realno DF-a ni na mapi, Šepić uzima nezadovoljne iz SDA, GS i NS su lokalne stranke, tako da SDP dođe kao neko "prihvatljivo" i logično rješenje. Izbori su daleko, no, u ovom trenutku mislim da SDA žestoko pada, kao nikad dosad, a SDP će jedini rasti u odnosu na 2014. i 2016. godinu, ostali će imati neku vrstu stagnaciju, blagog pada i totalnog kraha ( DF i SBB ).
Na osnovu čega bi SDP rastao u odnosu na raniji period? Šta su to promijenili?

Mislim da ćete se iznenaditi kad vas prešišaju ove nove stranke bez ikakve infrastrukture. Samo se uzdajte u MZ, kao što ste se uzdali u onog Alastaira 2014.
Napravili su par kozmetičkih promjena, dali priliku nekolicini mladih ljudi Prlićka i Čengić, uveli glasanje "jedan član - jedan glas" i to je to. Na osnovu čega je SDP izgubio izbore 2014. godine, odnosno zašto su glasovi otišli SDA-u u utolikoj mjeri ? Isti scenario će biti i 2018. ti nezadovoljni će se vratiti SDP-u, bez ikakvog objašnjenja, zasluge i bilo kakve logike, jednostavno to je tako u BiH. . .
ultima_palabra

#45686 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Nisu glasovi SDP otišli SDA, nego DF, NS i dio apstinirao. I neće im se vratiti zbog Čengića i jedan član-jedan glas.
Ned071

#45687 Re: SDP

Post by Ned071 »

https://twitter.com/Lipovaca

vojin mijatovic like this
El_comadante

#45688 Re: SDP

Post by El_comadante »

ultima_palabra wrote:Nisu glasovi SDP otišli SDA, nego DF, NS i dio apstinirao. I neće im se vratiti zbog Čengića i jedan član-jedan glas.
ovo je tačno, medjutim vjerovatno če DF i SBB doživiti pad a dio tih glasova bi mogao pokupiti SDP. i još koji apstinent ako dođe eto malo boljeg rezultata nego prije 4 godine barem u KS
cyprus

#45689 Re: SDP

Post by cyprus »

ultima_palabra wrote:Nisu glasovi SDP otišli SDA, nego DF, NS i dio apstinirao. I neće im se vratiti zbog Čengića i jedan član-jedan glas.
Pa vjerovo ili ne, bilo je i takvih koji su iz SDP-a otišli prema SDA... Znam lično više takvih primjera... To su oni swing glasači koji potiču još od Hareta, tj. oni koji glasaju za stranku za koju im se čini da se najbolje može nagovoriti Dodiku... 2006. godine je to bio SBiH, 2010. SDP, a 2014. SDA...

Naravno, nije to neka presudna cifra, ali sam siguran da je jedno 5-10% SDP glasova iz 2010. godine, četiri godine kasnije otišlo za SDA... Ne bi SDP mogao ostvariti onakvu pobjedu 2010-te da nisu privukli i desne glasače...

Sjećam se tada atmosfere na forumu... Ljudi sa kojima sam se krvio na apsolutno svakoj temi, sa kojima nisam imao maltene nikakvih dodirnih tačaka u političkom svjetonazoru, su glasali za istu stranku kao i ja - SDP :oops: :mrgreen:
Last edited by cyprus on 16/02/2018 11:42, edited 1 time in total.
drug_profi

#45690 Re: SDP

Post by drug_profi »

Pa ja ću im se vratiti iz razloga da pokušam svoj glas dati za neku opciju koja ima šansu da makne SDA sa vlasti. Ni zbog čega drugog. Vjerovatno su samo malo bolji ili isti kao SDA, ali se mora početi kažnjavati loš mandat i kod SDA. Država tone i propada, SDA vazda dio vlasti, veći ili manji, a nikad da budu kažnjeni za ono za šta baš oni nose najveću krivicu.
Zato SDP.
Da ima bolje volio bih.
zbiljovski

#45691 Re: SDP

Post by zbiljovski »

Pišem o uopštenom trendu, klimi, vjetrovima, koji pušu u pravcu SDP-a u ovom trenutku, a ne o ideološkim glasovima i njihovoj raspodjeli. Ako ćemo u tom pravcu, onda će od DF-ovih 140 hiljada 2014. godine 100.000 otići SDP-u ? Ne ide raspodjela glasova uvijek po ideologiju, nekad glasači jednostavno glasaju po trendu, nekoj inerciji, SBiH, SDP, SDA, a u ovom trenutku SDP je najozbiljnija opoziciona stranka.
ultima_palabra

#45692 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Ima takvih primjera (odgovaram svima), ali vrlo je malo takvih.

Ne dolaze glasovi sami od sebe. Ne vidim sta su uradili da vrate povjerenje izgubljeno prije 5-6 godina. Ako im je jedini adut da se DF sunovratio, bojim se da ih ceka razocarenje.
johntra

#45693 Re: SDP

Post by johntra »

Mislim da niko ne čeka da se DF raspadne, pogotovo zbog toga što će DF sigurno ojačati nakon Komšićeve kandidature i bit će bolji nego na lokalnim izborima 2016. godine..
drug_profi

#45694 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ma dajte uozbiljite se. DF je mrtav. Biće obznanjeno nakon prebrojanih glasova.
Roccohljup

#45695 Re: SDP

Post by Roccohljup »

drugi profil wrote:Ma dajte uozbiljite se. DF je mrtav. Biće obznanjeno nakon prebrojanih glasova.
Ja mislim da ce se prije udružiti tj.utopiti u SDP....
General War

#45696 Re: SDP

Post by General War »

johntra wrote:
ultima_palabra wrote:Neće GS, ali hoće ovi Kifle, Hadžibajrići i ostali... barem u KS. Nekad ste se smijali NS, i oni su vas prestigli u Kantonu.
pa tako odmah napiš, KS, a ne sad neko bacanje rezultata i graha na državnom nivou...Kifle i ostali maksimum na svim nivoima im je zajednički rezultat do 100.000 glasova...a od toga će ih pola to pokloniti SDA-u...
Je li to stvarno mislite de ce te nesto bolje rezultate i u tuzli napraviiti?
putokaz1

#45697 Re: SDP

Post by putokaz1 »

Broj glasova NS i SDP na KS 2016 je priblizno jednak u par Milja,NS malo više
NS dobila više u Gradu a SDP na Periferiji
Preskočio ih DF kojeg više nema
DF je kao Brat koji je preminuo pa svi hoće njegov dio Zemlje,NS traži sebi,SDP sebi a GS sebi,preminuli su i SDU USD LDS ali iza njih ne osta ništa
Zaostavština vrijedna 20 000 KM odnosno Glasova Mislim na DF KS
Zamislimo Ujedinjenju Ljevicu KS oko 80 000 Al od toga nema ništa
arzuhal

#45698 Re: SDP

Post by arzuhal »

Bećirovićevo saopštenje :thumbup: :bih:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#45699 Re: SDP

Post by Chmoljo »

ultima_palabra wrote:Ima takvih primjera (odgovaram svima), ali vrlo je malo takvih.

Ne dolaze glasovi sami od sebe. Ne vidim sta su uradili da vrate povjerenje izgubljeno prije 5-6 godina. Ako im je jedini adut da se DF sunovratio, bojim se da ih ceka razocarenje.
sada malo precjenjuješ birače i njihovu logiku.
Stari_demagog

#45700 Re: SDP

Post by Stari_demagog »

Cengic mlada snaga :lol:

Klasicni bot i stranacki poltron, debil svoje vrste, SDP-ovski Zahiragic.
Post Reply