SDP

Post Reply
suncica24

#4126 Re: SDP

Post by suncica24 »

Mr Bean wrote:
suncica24 wrote:Ja ocekujem da ce premijer, ministri i vlada (kao i ostali kantonalni premijeri i vlade koji su javno dali podrsku reprezentaciji) nastaviti bodriti reprezentaciju, pa cemo dobiti novi travnjak na Bilinom Polju, nove tribine, svlacionice i toalete na Kosevu i Zeljinom, da ce se procjeniti potreba i krenuti u projekat izgradnje stadiona reprezentacije npr. u Mostaru ili Banja Luci (ili gdje vec), da ce vlada, tj. ministar zajedno sa Komitetom, pomoci da se obezbjede premije (makar 10 000eu) za igrace u slucaju plasmana na SP, izdvojiti novac za Premijer ligu, skole za nove igrace, te podrzati razvoj domaceg nogometa i klubova, iz kojih bi trebali da rastu neki novi reprezentativci, ali takodjer ponuditi finansijsku podrsku Komitetu, selektoru, skautima... pri trazenju i motivaciji igraca sa bh drzavljanstvom koji igraju u stranim ligama...
Tj. da ce njihova podrska i dalje biti jaka, vidljiva i bitna kao i u preriodu igranja kvalifikacionih i utakmica baraza.
Drzavna reprezentacija ja najprije briga drzavne vlade. Ko nije sposoban da napravit drzavnu vladu pere se entitetskom i kantonalnom. Ali one nemaju stvarnog utjecaja na nista od ovoga o cemu si pisala. I ne sluze nicemu osim za fotografisanje u omiljnim trenerkama. I baksuziranje.
Ne vidim da je neformiranje drzavne vlade sprijecilo izljeve patriotizma na ostalim nivoima... to da je "drzavna reprezentacija problem drzave" ne pije vodu, kako ni prije utakmice isto tako ni poslije.
Kao sto se mogu slikat', tako mogu i utjecat... inace, dzaba slikanje, salovi, zastave...
novi.dan.nova.nafaka

#4127 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

heckler wrote:Fahro pronalazi prostor i na FTVu
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1704/radoncic-za-ftv
Moglo bi svasta biti ovdje
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/6 ... aferu.html
A ovdje se lagano uvlači SDP-u... :-)
cappy_tempo

#4128 Re: SDP

Post by cappy_tempo »

sto sdu ovoliko sere na sdp? Ljudi svake hefte udaraju na sdp,a sad su se ufatili penzionera i naravno opet sdp kriv
bosanski

#4129 Re: SDP

Post by bosanski »

cappy_tempo wrote:sto sdu ovoliko sere na sdp? Ljudi svake hefte udaraju na sdp,a sad su se ufatili penzionera i naravno opet sdp kriv
valjda zato sto sdp prima pare da rijesi probleme.. sta hocete samo u trenerkama da provodite mandate?
vee-jay

#4130 Re: SDP

Post by vee-jay »

bosanski wrote:
cappy_tempo wrote:sto sdu ovoliko sere na sdp? Ljudi svake hefte udaraju na sdp,a sad su se ufatili penzionera i naravno opet sdp kriv
valjda zato sto sdp prima pare da rijesi probleme.. sta hocete samo u trenerkama da provodite mandate?
ni ja ne razumijem. pa SDU je opozicija, valjda im je to i posao.
bosanski

#4131 Re: SDP

Post by bosanski »

vee-jay wrote:
bosanski wrote:
ni ja ne razumijem. pa SDU je opozicija, valjda im je to i posao.
kontali valjda kad ukinu 60 minuta sve je rijeseno.......
cappy_tempo

#4132 Re: SDP

Post by cappy_tempo »

20 godina se sutilo,a sad svi pametni. Haj dobro
bosanski

#4133 Re: SDP

Post by bosanski »

cappy_tempo wrote:20 godina se sutilo,a sad svi pametni. Haj dobro
boli me k. za 20 godina. ako sdp ne moze rijesiti nek se ne petlja.. reprezentacija za covjeka :bih:
Todo

#4134 Re: SDP

Post by Todo »

Neki nisu šutili 20 godina.
Pa neće ni sada.
:dance:
stochar

#4135 Re: SDP

Post by stochar »

nije problem vise sto oni ganjaju svoj inat, da vec nismo osteceni za milijardu i pol eura zbog nemogucnosti funkcionisanja drzave, i izdavanja obveznica uz kretenske kamate pored odobrenog MMF kredita koji ne mozemo nastaviti koristiti do formiranja drzavne vlasti, i pored bruke kredita na koje placamo penale zbog nekoristenja.

prica o nekom inacenju HDZ-u mozda je i imala bar nekog smisla do ulaska u vlast u SBK i HNŽ, ali sad jednostavno vidimo da smo taoci i robovi privatnih prejebavanja oko toga ko ce prigrabiti vise stolica i na njih postaviti sto nesposobnije ali sto poslusnije kadrove!
ultima_palabra

#4136 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

stochar wrote:nije problem vise sto oni ganjaju svoj inat, da vec nismo osteceni za milijardu i pol eura zbog nemogucnosti funkcionisanja drzave, i izdavanja obveznica uz kretenske kamate pored odobrenog MMF kredita koji ne mozemo nastaviti koristiti do formiranja drzavne vlasti, i pored bruke kredita na koje placamo penale zbog nekoristenja.

prica o nekom inacenju HDZ-u mozda je i imala bar nekog smisla do ulaska u vlast u SBK i HNŽ, ali sad jednostavno vidimo da smo taoci i robovi privatnih prejebavanja oko toga ko ce prigrabiti vise stolica i na njih postaviti sto nesposobnije ali sto poslusnije kadrove!
O kojim obveznicama govoriš? Federacija nije izdavala nikakve obveznice osim za pokriće starog duga (ratna šteta, devizna štednja).

A MMF kredit koji bi otišao u guzove administracije nam stvarno nije potreban.
stochar

#4137 Re: SDP

Post by stochar »

ultima_palabra wrote:
stochar wrote:nije problem vise sto oni ganjaju svoj inat, da vec nismo osteceni za milijardu i pol eura zbog nemogucnosti funkcionisanja drzave, i izdavanja obveznica uz kretenske kamate pored odobrenog MMF kredita koji ne mozemo nastaviti koristiti do formiranja drzavne vlasti, i pored bruke kredita na koje placamo penale zbog nekoristenja.

O kojim obveznicama govoriš? Federacija nije izdavala nikakve obveznice osim za pokriće starog duga (ratna šteta, devizna štednja).

nagradno pitanje: ko je prvi poslije izbora razgovarao sa predstavnicima MMF-a o nastavku aranzmana?

i ovo sad sve ide u guzove administracije, a MMF kredit je vec odobren, i nije ga niko ni reprogramirao ili odbio, vec ce se preuzeti transa kad se uspostavi vlast. do tada, drzava propada, SDP i poltroni nas i dalje ubjedjuju da trebamo vjerovati njima a ne svojim ocima, dugovi se gomilaju, sigurnosna situacija nikad gora, sve stoji, a politicari se segace po sastancima i setaju po treninzima reprezentacije...
Alfons Kauders

#4138 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

ne rece ti na koje si obveznice mislio?

cak su i opstine koje su poznate po rastrosnosti odustale...npr tuzla
ultima_palabra

#4139 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

stochar wrote:
ultima_palabra wrote:

nagradno pitanje: ko je prvi poslije izbora razgovarao sa predstavnicima MMF-a o nastavku aranzmana?

i ovo sad sve ide u guzove administracije, a MMF kredit je vec odobren, i nije ga niko ni reprogramirao ili odbio, vec ce se preuzeti transa kad se uspostavi vlast. do tada, drzava propada, SDP i poltroni nas i dalje ubjedjuju da trebamo vjerovati njima a ne svojim ocima, dugovi se gomilaju, sigurnosna situacija nikad gora, sve stoji, a politicari se segace po sastancima i setaju po treninzima reprezentacije...
Te obveznice nisu dodatno zaduživanje, nego dug koji se morao odavno isplatiti... postoje i sudske presude itd.

Ti kritikuješ samo zbog kritike... da je nastavljeno uzimanje kredita od MMF-a ovdje bi govorio o dužničkom ropstvu koje će plaćati naša djeca i slično :-)

Ja stvarno ne vidim šta je loše ako Federacija neće da se dodatno zadužuje... znači da će se budžetska rupa pokrivati smanjenjem rashodovne strane uštedama, a ne povećanjem prihodovne kreditima ;-) Zar to nije ono što je SDP obećavao na izborima? Dok ne smisle način kako da ostvare uštede (vrlo jebena stvar) kupuju vrijeme trezorskim zapisima... iskreno i nemaju puno izbora.
popajic

#4140 Re: SDP

Post by popajic »

bosanski wrote:
boli me k. za 20 godina. ako sdp ne moze rijesiti nek se ne petlja.. reprezentacija za covjeka :bih:
Bogami bi te zabolilo da ja kradem 20god. , a tebe uhapse :D

@stochar,
Ako drzava propada ( a propada ) , kakav je fol maznuti novi kredit ?
Zar to nije - ma, uzmi lovu da mi sad prodisemo , a neka djeca skontaju kako ce to vracati ?!
Alfons Kauders

#4141 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

popajic wrote:
bosanski wrote:
Bogami bi te zabolilo da ja kradem 20god. , a tebe uhapse :D

@stochar,
Ako drzava propada ( a propada ) , kakav je fol maznuti novi kredit ?
Zar to nije - ma, uzmi lovu da mi sad prodisemo , a neka djeca skontaju kako ce to vracati ?!
isto ko za vodu i plin... :D svi kukaju protiv novih zaduzenja, a kad treba placati onda cmizdre da se uzme jos par desetina miliona... :D jer na mladima svijet ostaje :D
popajic

#4142 Re: SDP

Post by popajic »

Alfons Kauders wrote:
isto ko za vodu i plin... :D svi kukaju protiv novih zaduzenja, a kad treba placati onda cmizdre da se uzme jos par desetina miliona... :D jer na mladima svijet ostaje :D
Evo, ja prvi hocu da i onaj u Kifinom selu sto nije ni cuo za plin placa isti , jer sam navikao da mi je stan u Sarajevu ko banja , a skupo mi to placati :D
A dodatnih par miliona je svakako dobro doslo , jer dok djeca skontaju da su u buli meni vise nece biti vazno na sta se grijem pod zemljom :D :-)
stochar

#4143 Re: SDP

Post by stochar »

smijesni ste. dobro znate sta zelim reci, a vi krecete shuplju o 'ropskom zaduzivanju' i tome kako Federacija nece da se zaduzuje, i to mozete prodati samo nekome ko je totalno nepismen. niti sam govorio da krediti valjaju, ni da se treba zaduzivati, vec sam rekao da smo vec zaduzeni, da ne znaju iskoristiti ni ovo sto su uzeli, i da nisu u stanju ni provesti dogovoreno, a da ne govorimo koliko bi bili u stanju da naprave adekvatan plan za izlazak iz krize. jebo plan, bitnije usred najvece krize ikad uzeti godisnji odmor i ispaliti se u Pariz, pa u Lisabon...

federacija NE MOZE da se zaduzuje, Federacija NE ZNA iskoristiti ni vec dobijene kredite na koje PLACAMO penale zbog nekoristenja, i da - DRZAVA PROPADA! propada najvise zahvaljujuci egoizmu JEDNOG COVJEKA! valjda je to znacilo ono Drzava za covjeka, sta li...

niste mi odgovorili na nagradno pitanje koja su dva lika nakon izbora molili MMF da nastavi sa dogovorenim angazmanom...
ultima_palabra

#4144 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

stochar wrote:smijesni ste. dobro znate sta zelim reci, a vi krecete shuplju o 'ropskom zaduzivanju' i tome kako Federacija nece da se zaduzuje, i to mozete prodati samo nekome ko je totalno nepismen. niti sam govorio da krediti valjaju, ni da se treba zaduzivati, vec sam rekao da smo vec zaduzeni, da ne znaju iskoristiti ni ovo sto su uzeli, i da nisu u stanju ni provesti dogovoreno, a da ne govorimo koliko bi bili u stanju da naprave adekvatan plan za izlazak iz krize. jebo plan, bitnije usred najvece krize ikad uzeti godisnji odmor i ispaliti se u Pariz, pa u Lisabon...

federacija NE MOZE da se zaduzuje, Federacija NE ZNA iskoristiti ni vec dobijene kredite na koje PLACAMO penale zbog nekoristenja, i da - DRZAVA PROPADA! propada najvise zahvaljujuci egoizmu JEDNOG COVJEKA! valjda je to znacilo ono Drzava za covjeka, sta li...

niste mi odgovorili na nagradno pitanje koja su dva lika nakon izbora molili MMF da nastavi sa dogovorenim angazmanom...
Ne zna, buraz... niko ovdje ne zna šta ti hoćeš reći :-? Jesmo već zaduženi, zar nije bolje da se još više ne zadužujemo? Svejedno je li to dio plana ili nesposobnost ili inat Zlatka... rezultat toga je dobar, možemo li se oko toga složiti? Ako su već nesposobni i ne znaju iskoristiti dosadašnje kredite, zar nije bolje da nas dalje ne zadužuju ;-)

Na nagradno pitanje ne znam odgovor.
VjecitiStudent

#4145 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Strasna je poruka koju ovih dana SDP odasilje putem FTV-a svim onima koji zele profesionalno da rade svoj posao, Lukac je tu tek kolateralna steta.
Zar ce doci vrijeme da cemo poceti da zalimo i za Alijinom vladavinom?
Alfons Kauders

#4146 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

stochar wrote:smijesni ste. dobro znate sta zelim reci, a vi krecete shuplju o 'ropskom zaduzivanju' i tome kako Federacija nece da se zaduzuje, i to mozete prodati samo nekome ko je totalno nepismen. niti sam govorio da krediti valjaju, ni da se treba zaduzivati, vec sam rekao da smo vec zaduzeni, da ne znaju iskoristiti ni ovo sto su uzeli, i da nisu u stanju ni provesti dogovoreno, a da ne govorimo koliko bi bili u stanju da naprave adekvatan plan za izlazak iz krize. jebo plan, bitnije usred najvece krize ikad uzeti godisnji odmor i ispaliti se u Pariz, pa u Lisabon...

ko obicno, argumenata ni u tragovima...

dakle u tri paragrafa teksta nisi naveo niti jednu cinjenicu koja bi mogla potkrijepiti tvoje stavove...

al je bitno da smo smijesni... :D
Alfons Kauders

#4147 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:Strasna je poruka koju ovih dana SDP odasilje putem FTV-a svim onima koji zele profesionalno da rade svoj posao, Lukac je tu tek kolateralna steta.
ftv je fakat postao dno dna... :D pogotovo kako su doveli "skandalozno" ekipu sa 60 minuta da im radi dnevnik... rtrs je sad objektivniji od njih... :D da su novine, bili bi u rangu s ekspresom :D
Bloger

#4148 Re: SDP

Post by Bloger »

Federcija BIH ima na raspolaganju 485 miliona eura kredita za koridor 5C, od EBRD-a, EIB-a i Kuvajtskog fonda. Od tog iznosa plaftormaši su do sada aktivirali samo 5 posto (dionica Zviroviči-Bijača, 4 kilometra) a sav preostali novac i dalje stoji neiskorišten.
Osim toga, Federacija BiH ima na raspolaganju i oko 120 miliona eura za Sarajevsku zaobilazicu koja se, kako vidomo, uopće ne gradi.

To su realne činjenice koje najbolje svjedoče o sposobnosti nove vlasti.
ReD aka Socijalista

#4149 Re: SDP

Post by ReD aka Socijalista »

Bloger wrote:Federcija BIH ima na raspolaganju 485 miliona eura kredita za koridor 5C, od EBRD-a, EIB-a i Kuvajtskog fonda. Od tog iznosa plaftormaši su do sada aktivirali samo 5 posto (dionica Zviroviči-Bijača, 4 kilometra) a sav preostali novac i dalje stoji neiskorišten.
Osim toga, Federacija BiH ima na raspolaganju i oko 120 miliona eura za Sarajevsku zaobilazicu koja se, kako vidomo, uopće ne gradi.

To su realne činjenice koje najbolje svjedoče o sposobnosti nove vlasti.
Ti bi trebao citati vijesti prije nego sto odgovaras, dakle...opet...
Investicije
Karić: Do 2014. u koridor 5c bit će uloženo 500 miliona eura

Planirani novac za izgradnju ovih dionica je oko 500 miliona eura, što je tri puta veća investicija nego u svim dosadašnjim radovima.

Predviđeni novac za eksproprijaciju, koju će finansirati preduzeće Autoceste, deset do 15 puta je veći nego što je uloženo dosad za te namjene.

To je izjavio direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar Ensad Karić na današnjoj pres-konferenciji u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

Prethodno je prezentirao novinarima dosadašnje, trenutne i buduće aktivnosti preduzeća vezane za koridor i brze ceste te za ostale planirane projekte čija se realizacija očekuje od 2011. do 2014. godine.

Prvi od četiri ključna preduvjeta za realizaciju plana do 2014. je neophodna izmjena Zakona o eksproprijaciji da bi bio riješen problem nelegalne gradnje na planiranim trasama, naveo je.

Po Karićevim riječima, kao i navodima federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, koji se također obratio na pres-konferenciji, planirano je obeštećenje nelegalnim graditeljima u omjeru uložene građevinske vrijednosti njihovih objekata.

Takav način rješavanja nelegalne gradnje zastupali su i međunarodni kreditori, a ministar Bijedić rekao je da je ovaj metod human naročito što ima dosta stambenih jedinica (područje oko Vlakova i na Sarajevskoj zaobilaznici) u kojima žive ljudi što su bili primorani napustiti ranije domove.

Drugi preduvjet za realizaciju plana do 2014. je osiguranje, odnosno završetak kredita od 166 miliona eura Evropske investicijske banke.

Preduvjeti su i usvajanje prostornog plana posebnog obilježja od značaja za FBiH: autocesta na koridoru 5c, koji je u nacrtu, te usvajanje novog federalnog zakona o korišćenju zemljišta radi izgradnje autoceste, kojim treba ubrzati procedure pribavljanja građevinskih dozvola, pripremnih radova i eksproprijaciju.

Trenutno je u toku izgradnja četiriju dionica dugih 21 km ukupne vrijednosti 150 miliona eura; u procesu tenderske procedure izbora izvođača radova su četiri dodatne dionice očekivane vrijednosti izgradnje oko 250 miliona eura. Početak radova planiran je za početak iduće godine.

U toku su projekti: Kakanj - Drivuša u dužini 16 km, u kojem je i tunel Vijenac, zatim Bijača - Zvirovići u dužini od 10 km, dok su aktuelni tenderi za dionicu Vlakovo - Tarčin (20 km), a u pripremi projekti Svilaj - Odžak (10 km) i Zenička zaobilaznica (Drivuša - Banlozi) od 11 km, na kojoj je u toku eksproprijacija u dužini od 2,5 km.

Što se tiče Sarajevskog by passa (Butile - Vlakovo u dužini od četiri km), uz saglasnost Federalne vlade, nadležnost je preuzelo preduzeće Autoceste i tu se očekuje kompleksna eksproprijacija zbog nelegalno izgrađenih objekata te treba osigurati dodatni novac za izgradnju. Eksproprijacija će početi do kraja godine, rekao je direktor Karić.

Na pres-konferenciji je također govorio o dosadašnjoj iskorišćenosti kredita izraženoj u eurima te naveo da je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila od 2009. godine 180 miliona. Međutim, pola grace perioda je potrošeno i opterećenje u tom smislu iznosi oko dva miliona, ali ovaj iznos će se ipak uspjeti pokriti.

Do opterećenja je došlo pošto, nakon što je kreditor tražio formiranje preduzeća Autoceste, prethodne vlasti nisu mogle da se dogovore ni o tome gdje će biti njegovo sjedište.

Od 2009. godine je također potpisano za iznos od 75 miliona Evropske investicione banke; potpisivanje novih 166 miliona nije opterećeno nekorišćenjem grace perioda.

"Od 35 miliona eura, koliko je dosad potrošeno, mi (nova uprava Autocesta) od maja ove godine utrošili smo 20 miliona", izjavio je Karić.

Ministar Bijedić je dodao na pres-konferenciji da je nova uprava preduzeća agilna jer se "ne slika za javnost samo kad treba položiti neki temeljac, a poslije ne uradi ništa", već se angažira, planira naredne aktivnosti i traži načine za finansiranje.

Direktor Karić je, osim navedenih podataka, kazao i da je u toku projektovanje za dionice Lašva - Travnik (brza cesta) u dužini od 24 km, Tuzla - Brčko - Orašje (autoput) u dužini 67 km, Žepče - Tuzla (autoput, 60 km), Tarčin - Konjic (autoput, koridor 5c, 20 km) te zeničke zaobilaznice (autoput, koridor 5c) od 11 km.

U idejnom projektu su trase Tarčin - Međugorje i Zenica - Doboj, ukupne dužine 180 km.

U opisu projekta koridor 5c, Karić je, kao u dijelu mreže koridora transevropskih zemalja i spajanju Budimpešte u Mađarskoj s obalom Jadranskog mora, naveo ukupnu dužinu koridora od 330 km, od čega kroz Federaciju treba da prođe oko 285 km.

slika
popajic

#4150 Re: SDP

Post by popajic »

VjecitiStudent wrote:Strasna je poruka koju ovih dana SDP odasilje putem FTV-a svim onima koji zele profesionalno da rade svoj posao, Lukac je tu tek kolateralna steta.
E, to bi vec podobro preslo i nas opste poznati mazohizam !
Post Reply