SDP

Post Reply
Optimus Prime

#3901 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:
Optimus Prime wrote:
convict wrote:
Kao što vidiš ja sam prvi za radikalne poteze, ali ovo danas nit' je bilo neminovno nit' potrebno nit' će dovesti u red državne finansije. Prvo neka ugrade vodomjere i kalorimetre u svaki stan pa da znamo bar šta plaćamo, ovako moramo plaćati vodu skuplje kada komšija s prizemlja otvori sezonu pranja tepiha ili mu je pokvaren kotlić ili grijanje moramo plaćati skuplje zato što trećina korisnika ne plaća pa su odlučili da oderu poštene koji plaćaju.
Pa ni Rim nije napravljen za jedan dan!

Predlazes li da povuku ovu odluku? Ono 100 miliona manje ili vise dugova za koju godinu, ne smeta?
Ti bas provociras...
Sta ces!
Obozavam da rusim iluzije :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3902 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

oldschool wrote:Ljudi nisu mogli ni prije grijanje plaćati, šta tek sada, tjeraju penziće da prodaju džaba stanove, jer nema šanse da prežive s ovim režijama.
To je to. Nova elita će sjediti u velikim stanovima u centru, jer penzioneri ne mogu plaćati, a oni mogu, jer mi kao ovce plaćamo svoje režije i svoje poreze, da za uzvrat nemamo ništa. Puko punjenje džepova
convict

#3903 Re: SDP

Post by convict »

Naravno da predlažem da povuku odluku, a predložio sam i odakle da namire te pare. Ne znam zašto ti pristaješ da plaćaš za nečiji javašluk, ali je meni to suludo. Čak i ako bi se složili da su za ovo stanje odgovorni oni prije SDP-a, odnosno njihovi sadašnji partneri, ovo nije nikakvo rješenje nego samo doljevanje ulja na vatru koje će izazvati lanac drugih poskupljenja.
oldschool

#3904 Re: SDP

Post by oldschool »

Optimus Prime wrote:
convict wrote:
Kao što vidiš ja sam prvi za radikalne poteze, ali ovo danas nit' je bilo neminovno nit' potrebno nit' će dovesti u red državne finansije. Prvo neka ugrade vodomjere i kalorimetre u svaki stan pa da znamo bar šta plaćamo, ovako moramo plaćati vodu skuplje kada komšija s prizemlja otvori sezonu pranja tepiha ili mu je pokvaren kotlić ili grijanje moramo plaćati skuplje zato što trećina korisnika ne plaća pa su odlučili da oderu poštene koji plaćaju.

Predlazes li da povuku ovu odluku? Ono 100 miliona manje ili vise dugova za koju godinu, ne smeta?
Štedii se na državnoj administraciji, ne na povećanju cijene usluga, a ti opravdavaš našu naopakost. Svugdje u svijetu se za vrijeme recesije krešu troškovi, otpuštanja, racionalizacija a ti pozdravljaš poskupljenja javnih usluga. :mrgreen: zaboli mene briga što su plaćali po 20 000 KM za posao. :D

Ne'a šta, Država za kreditore ala Gaši, ima da im posao procvjeta, koliko će mušterija imati. uvest će banke novu kreditnu liniju: Režije na nuli. :mrgreen:
Alfons Kauders

#3905 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:"branite neodbranjivo" je postala haman pravo "in" mantra na forumu... :D samo bi volio da mi bilo ko koje koristi usput objasni samo jednu sitnicu :D
Uvijek i samo na tvoj nik. Što li? :roll:
Alfons Kauders wrote:koja je alternativa toj neodbranjivoj opciji?

Ako pitaš šta je alternativa tvom guslanju iz kojeg frcaju emocije, a nedostaje ratio, onda svakako objektivnost i malo istine.
Ako pitaš šta je alternativa SDP-u, po meni, bilo koja stranka na političkom tržištu Federacije. Gore je nemoguće da naprave
ne, meni fakat nije jasna ta "branis neodbranjivo" furka, bez zajebancije... dakle pitam jednostavno sta je alternativa povecanju cijene energenata?

konkretno, odakle bi trebalo namiriti razliku? vidis, ako je odluka "neodbranjiva", onda valjda nije problem to obrazloziti... dakle cijene su mogle ostati iste, da vlada ks pokrije razliku, mogli smo otjerati firme u stecaj i obustaviti isporuku plina, mogli smo dici cijene itd... e sad, koja od ovih primamljivih alternativa cini odluku neodbranjivom? sta je trebalo uraditi?

btw gdje ti vidis emocije, svaka ti cast... :D
Alfons Kauders

#3906 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

oldschool wrote:
Optimus Prime wrote:
convict wrote:

Štedii se na državnoj administraciji, ne na povećanju cijene usluga, a ti opravdavaš našu naopakost. Svugdje u svijetu se za vrijeme recesije krešu troškovi, otpuštanja, racionalizacija a ti pozdravljaš poskupljenja javnih usluga. :mrgreen: zaboli mene briga što su plaćali po 20 000 KM za posao. :D

Ne'a šta, Država za kreditore ala Gaši, ima da im posao procvjeta, koliko će mušterija imati. uvest će banke novu kreditnu liniju: Režije na nuli. :mrgreen:
plin nije usluga, vec roba, energent

isto kao i sto na benzinskoj ne tocim uslugu, vec eurosuper 95
Optimus Prime

#3907 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

convict wrote:Naravno da predlažem da povuku odluku, a predložio sam i odakle da namire te pare. Ne znam zašto ti pristaješ da plaćaš za nečiji javašluk, ali je meni to suludo. Čak i ako bi se složili da su za ovo stanje odgovorni oni prije SDP-a, odnosno njihovi sadašnji partneri, ovo nije nikakvo rješenje nego samo doljevanje ulja na vatru koje će izazvati lanac drugih poskupljenja.
Jasno mi je sta si ti predlozio, i prijedlog je i vise nego razuman!
Samo naglo provodjenje tih mjera je neizvodljivo cak i u filmovima naucne fantastike.

To sto ti predlazes je kompletno okretanje sistema naopacke. Mudonja koji bi to pokusao, dobio bi u roku od 7 dana vanredne izbore i nebi ga bilo ni na mapi poslije tih izbora.
convict

#3908 Re: SDP

Post by convict »

Optimus Prime wrote:
convict wrote:Naravno da predlažem da povuku odluku, a predložio sam i odakle da namire te pare. Ne znam zašto ti pristaješ da plaćaš za nečiji javašluk, ali je meni to suludo. Čak i ako bi se složili da su za ovo stanje odgovorni oni prije SDP-a, odnosno njihovi sadašnji partneri, ovo nije nikakvo rješenje nego samo doljevanje ulja na vatru koje će izazvati lanac drugih poskupljenja.
Samo naglo provodjenje tih mjera je neizvodljivo cak i u filmovima naucne fantastike.

To sto ti predlazes je kompletno okretanje sistema naopacke. Mudonja koji bi to pokusao, dobio bi u roku od 7 dana vanredne izbore i nebi ga bilo ni na mapi poslije tih izbora.
Možda ga ne bi bilo na mapi poslije izbora, ali tek onih 2014 jer vanredni ne postoje ni u ustavu ni u zakonu, a iste moze mijenjati upravo onaj ko je na vlasti. A ako je alternativa status quo ili reforme puževim korakom onda gube izbore svakako.
oldschool

#3909 Re: SDP

Post by oldschool »

Alfons Kauders wrote:plin nije usluga, vec roba, energent

isto kao i sto na benzinskoj ne tocim uslugu, vec eurosuper 95
plin nije usluga, vec roba, energent

isto kao i sto na benzinskoj ne tocim uslugu, vec eurosuper 95[/quote]

Zar nisam napisao, ne mogu stići na sve strane. Sve radimo naopako, zadržavamo nefunkcionalnu i glomaznu administraciju, a udaramo narod po džepovima. Kud se ovo ne desi u nekoj normalnoj zemlji, kako bi sišli s vlasti u dva dana.
Optimus Prime

#3910 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

convict wrote:
Optimus Prime wrote:

Možda ga ne bi bilo na mapi poslije izbora, ali tek onih 2014 jer vanredni ne postoje ni u ustavu ni u zakonu, a iste moze mijenjati upravo onaj ko je na vlasti. A ako je alternativa status quo ili reforme puževim korakom onda gube izbore svakako.
Pa nakon sto otpustis 100.000 ljudi, oni fino povedu clanove svojih familija i njih jedno 300.000 podju u Sarajevo na demonstracije. Siguran sam da ne samo da nebi doslo do vanrednih izbora nego i do moguceg Gadaffi-scenarija za tog mudonju.

Mi smo u ovakoj konstalaciji osudjeni da idemo puzevim koracima. Ono sto je bitno je to da se za razliku od zadnjih 20 godina barem krecemo u dobrom pravcu.
oldschool

#3911 Re: SDP

Post by oldschool »

Optimus Prime wrote:Pa nakon sto otpustis 100.000 ljudi, oni fino povedu clanove svojih familija i njih jedno 300.000 podju u Sarajevo na demonstracije. Siguran sam da ne samo da nebi doslo do vanrednih izbora nego i do moguceg Gadaffi-scenarija za tog mudonju.

Mi smo u ovakoj konstalaciji osudjeni da idemo puzevim koracima. Ono sto je bitno je to da se za razliku od zadnjih 20 godina barem krecemo u dobrom pravcu.

Nigdje ne bi, platili su posao ili preko štele dobili, za te nema milosti. :mrgreen: Uzmimo za primjer državu i firmu, recesija je. Svaka firma reže troškove, racionalizira proizvodnju, otpušta višak radnika, ne pada im napamet povećati cijenu robe, usluga a kod nas država sve suprotno radi. To potrošač ne bi popušio, ali narod hoće. :mrgreen:
Alfons Kauders

#3912 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

oldschool wrote: Zar nisam napisao, ne mogu stići na sve strane. Sve radimo naopako, zadržavamo nefunkcionalnu i glomaznu administraciju, a udaramo narod po džepovima. Kud se ovo ne desi u nekoj normalnoj zemlji, kako bi sišli s vlasti u dva dana.
sorry, ali to i jeste problem... drzava niti proizvodi gas, niti ga distrubira, niti ga pretvara u paru za grijanje... to rade firme, ne kanton...

znaci jedini nacin da se odrze vjestacki niske cijene je da kanton subvencionira te firme i pokriva njihove gubitke... sto ce opet platiti poreski obveznici, oni isti koji ce u ovom slucaju platiti poskupljenje grijanja, plina, vode itd... isto ti dodje na kraju...

ustede na administraciji su nesto deseto... kanton svakako ne bi trebao da trosi pare poreskih obveznika na kontrolu cijena, a lovu od eventualnih usteda u administraciji treba iskoristiti za neke pametnije stvari... npr. alternativne izvore energije, programe poboljsanja energetske efikasnosti, socijalne mjere kojim bi se pomoglo najugrozenijim koji ne mogu placati grijanje itd...

trositi desetine miliona na placanje dijela racuna gradjana je idiotizam... prije svega jer bi onda bas svi korisnici imali jeftiniji plin, ukljucujuci guzonje u stanovima od 200 kvadrata... bolje je od te love dijeliti nenama po mahalama nove peci koje trose manje i placati im pola racuna, nego trositi poreski novac kako bi neki supak u apartmanu na bjelasnici odvrnuo kamin
oldschool

#3913 Re: SDP

Post by oldschool »

Alfons Kauders wrote:
oldschool wrote: Zar nisam napisao, ne mogu stići na sve strane. Sve radimo naopako, zadržavamo nefunkcionalnu i glomaznu administraciju, a udaramo narod po džepovima. Kud se ovo ne desi u nekoj normalnoj zemlji, kako bi sišli s vlasti u dva dana.
sorry, ali to i jeste problem... drzava niti proizvodi gas, niti ga distrubira, niti ga pretvara u paru za grijanje... to rade firme, ne kanton...

znaci jedini nacin da se odrze vjestacki niske cijene je da kanton subvencionira te firme i pokriva njihove gubitke... sto ce opet platiti poreski obveznici, oni isti koji ce u ovom slucaju platiti poskupljenje grijanja, plina, vode itd... isto ti dodje na kraju...

ustede na administraciji su nesto deseto... kanton svakako ne bi trebao da trosi pare poreskih obveznika na kontrolu cijena, a lovu od eventualnih usteda u administraciji treba iskoristiti za neke pametnije stvari... npr. alternativne izvore energije, programe poboljsanja energetske efikasnosti, socijalne mjere kojim bi se pomoglo najugrozenijim koji ne mogu placati grijanje itd...

trositi desetine miliona na placanje dijela racuna gradjana je idiotizam... prije svega jer bi onda bas svi korisnici imali jeftiniji plin, ukljucujuci guzonje u stanovima od 200 kvadrata... bolje je od te love dijeliti nenama po mahalama nove peci koje trose manje i placati im pola racuna, nego trositi poreski novac kako bi neki supak u apartmanu na bjelasnici odvrnuo kamin
Izvini, ali stranke postavljaju kadar po svim tim firmama, njihovi upravni odbori primaju radnike, a što ih ima i po 50% viška nije naša stvar. Kanton ima milion nekih lijevih komisija, gluposti, savjetnika, a mi ih plaćamo. Što da ja plaćam debilne direktore koji samo prave gubitke, gomilaju ih. Za to je kriva vlast, samim tim i kanton. Kako sebi povećaju platu mogu je i smanjiti. Kolega mi kaže da KCUS ima viška radnika a non stop nove primaju, kaže da uzimaju pare za zaposlenje. Ministar donese odluku da nema zapošljavanja u obrazovanju na nestalno a zaposli se njih najmanje 50, ko koga pravi budalom, oni nas. Italija, Španija, Grčka su smanjile plate enormno u administraciji, državnim firmama, otpustile veliki broj radnika, štede na svemu, a mi ništa, što mora narod štediti. Kako da penzioner samac preživi mjesec dana?? Nemoguće, umiru od gladi.
popajic

#3914 Re: SDP

Post by popajic »

Akibh wrote: Reformist,
Izasli smo svi na izbore da skinemo papke i da nam bude bolje, a ja 13 mjeseci poslije kontam kako da uopste prezivim ovu zimu...
Nije papke , nego najgoru mafiju koju smo ikad imali.
Nije 13 nego 8 mjeseci.
Kopanje po kontejnerima, nezaposlenost , nepismenost , kriminal nije nastalo za ovih 8 mjeseci.
Ako si za 8 mjeseci ocekivao rahatluk onda si se totalno preracunao.
TRANCE

#3915 Re: SDP

Post by TRANCE »

Ma ništa se vi ne brinite, sve probleme će da riješi naš Zlaja zvani Duće :lol:

Image
Alfons Kauders

#3916 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

oldschool wrote:
Alfons Kauders wrote:

Izvini, ali stranke postavljaju kadar po svim tim firmama, njihovi upravni odbori primaju radnike, a što ih ima i po 50% viška nije naša stvar. Kanton ima milion nekih lijevih komisija, gluposti, savjetnika, a mi ih plaćamo. Što da ja plaćam debilne direktore koji samo prave gubitke, gomilaju ih. Za to je kriva vlast, samim tim i kanton. Kako sebi povećaju platu mogu je i smanjiti. Kolega mi kaže da KCUS ima viška radnika a non stop nove primaju, kaže da uzimaju pare za zaposlenje. Ministar donese odluku da nema zapošljavanja u obrazovanju na nestalno a zaposli se njih najmanje 50, ko koga pravi budalom, oni nas. Italija, Španija, Grčka su smanjile plate enormno u administraciji, državnim firmama, otpustile veliki broj radnika, štede na svemu, a mi ništa, što mora narod štediti. kako da penzioner samac preživi mjesec dana?? Nemoguće, umiru od gladi.
e vidis tu se ne slazemo...

narod je birao te stranke zadnjih 20 godina... narod je aminovao ta imenovanja... narod se nije bunio kada su placali nerealno niske cijene plina... narod se nije bunio kada je dobar dio komsiluka nabijao dugove i odbijao da placa... narod se nije bunio ni kada su toplane napuhale cijene, pa je bilo skuplje grijati kvadrat u sarajevu nego u ljubljani...

kriva je vlast, kriv je kanton, a tu vlast i taj kanton je birao taj narod... i naravno da ce narod platiti ceh, nece marsovci... samo je pitanje kad... ili sad 33% poskupljenje, ili 40% dogodine... ili nabijemo jos malo zaduzenja, pa za deset godina platimo duplo...

isto su radili i grci koje pominjes... dok je sve islo i dok se moglo zaduzivati, niko se nije bunio... a vidi ih sad... isto kao i grci, niko, ali bas niko ne nudi nikakvu alternativu... zato jer je nema... zapravo ima, opisana je u paragrafu iznad, pa ko voli nek izvoli
oldschool

#3917 Re: SDP

Post by oldschool »

Alfons Kauders wrote:e vidis tu se ne slazemo...

narod je birao te stranke zadnjih 20 godina... narod je aminovao ta imenovanja... narod se nije bunio kada su placali nerealno niske cijene plina... narod se nije bunio kada je dobar dio komsiluka nabijao dugove i odbijao da placa... narod se nije bunio ni kada su toplane napuhale cijene, pa je bilo skuplje grijati kvadrat u sarajevu nego u ljubljani...

kriva je vlast, kriv je kanton, a tu vlast i taj kanton je birao taj narod... i naravno da ce narod platiti ceh, nece marsovci... samo je pitanje kad... ili sad 33% poskupljenje, ili 40% dogodine... ili nabijemo jos malo zaduzenja, pa za deset godina platimo duplo...

isto su radili i grci koje pominjes... dok je sve islo i dok se moglo zaduzivati, niko se nije bunio... a vidi ih sad... isto kao i grci, niko, ali bas niko ne nudi nikakvu alternativu... zato jer je nema... zapravo ima, opisana je u paragrafu iznad, pa ko voli nek izvoli
Slažemo se, kao isključivog krivca za loše stanje u državi sam stavio narod, samo drugi topic. Tom analogijom je sve narod birao, aminovao, pa i oni koji su glasali protiv tih na vlasti su krivi. Ko kaže da mi plaćamo plin po cijeni koju plaćaju svi?? Ko kaže da mi dobivamo dobar plin?? Ne plaćamo plin koliko košta na tržištu, Rusija ne naplaćuje svima isto, sve zavisi od ekonomske moći države, još nam lažu da primamo plin super kvaliteta a primamo plin pun vazduha koji je najjeftiniji, ali mi to pušimo. Imamo najskuplju telefoniju na svijetu, mnoge druge usluge. Milion puta su sva moguća međunarodna, nevladina tijela dokazala da imamo totalnu disfunkcionalnu, glomaznu, nesposbnu vlast i adminstraciju, te da je nemoguće na duže staze da država to sve može izdurati. Šta je SDP uradio po tom pitanju, ništa, nastavio i dalje zapošljavati na već nejaki državni aparat nove podobnike, valja sve nagraditi. A plate za te poltrone će obezbijediti putem većih računa, koje će narod bespokorno plaćati, te ponovo aminovati svako novo proširenje tako nam malog državnog aparata. :mrgreen:
Last edited by oldschool on 09/11/2011 18:57, edited 1 time in total.
sarkić ajid-paša

#3918 Re: SDP

Post by sarkić ajid-paša »

TRANCE wrote:Ma ništa se vi ne brinite, sve probleme će da riješi naš Zlaja zvani Duće :lol:

Image
Ne vidim dobro, šta mu je ono u ustima crno
sarkić ajid-paša

#3919 Re: SDP

Post by sarkić ajid-paša »

Meraba drugovi(citat od HL)
Kod nas u bišću pravo uzbudljivo, pale nam auta po parkiralištu, pojedinci kalašnjikovim ulaze u lokal, SIPA kod nas već tri dana nešto traži, biće nešto...........
Banksy

#3920 Re: SDP

Post by Banksy »

nosara wrote:
Politika
Formirana Vlada HNK nakon 400 dana

Skupština Hercegovačko - neretvanskog kantona (HNK) potvrdila je danas novu kantonalnu vladu, a za premijera je imenovan Denis Lasić iz HDZ-a BiH.

Dogovor o formiranju vlasti postignut je između dva HDZ-a i stranaka ''platforme" 400 dana nakon izbora, a novu Vladu činiće HDZ BiH, HDZ 1990, SDP i SDA.
:lol:
:lol: :lol: :thumbup:

Vlada Kantona Sarajevo u srijedu je donijela odluku o poskupljenju vode za 25 i grijanja za 33 posto u Sarajevskom kantonu, počevši od 1. novembra.
:thumbup: :thumbup:
leo karan

#3921 Re: SDP

Post by leo karan »

zato smo dobili 2 neradna dana za prvi maj

fuj jebem im sve

pa ko ce ovo placat vise :x :x :x
Banksy

#3922 Re: SDP

Post by Banksy »

:)
convict

#3923 Re: SDP

Post by convict »

Optimus Prime wrote:
convict wrote:
Optimus Prime wrote:

Pa nakon sto otpustis 100.000 ljudi, oni fino povedu clanove svojih familija i njih jedno 300.000 podju u Sarajevo na demonstracije. Siguran sam da ne samo da nebi doslo do vanrednih izbora nego i do moguceg Gadaffi-scenarija za tog mudonju.

Ti si rekao 100.000, ne ja. Ja sam govorio o 2-3 hiljade, neka je sa članovima porodica 10.000, to je opet puno manje protivnika nego što su ih napravili ovim poskupljenjem.
Optimus Prime

#3924 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

convict wrote:

Ti si rekao 100.000, ne ja. Ja sam govorio o 2-3 hiljade, neka je sa članovima porodica 10.000, to je opet puno manje protivnika nego što su ih napravili ovim poskupljenjem.
Ali upravo je to problem da je takvih ljudi mnogo vise nego 2-3 hiljade i da je tesko selektivno vrsiti racionalizaciju koja je prijeko potrebna ovoj drzavi. Gdje poceti? Od telekoma mozda, ili od elektroprivrede? Ili mozda od pojedinih ministarstava? Na svakom koraku tu leze potencijalne visemilionske ustede, ali i ogromni konfliktni potencijal koji je vrlo opasan kada su svi protiv tebe i kad ti mandat visi o koncu. Sa nekih 100k glasova vise za SDP bi sve to islo mnogo lakse, ali se narod i nije bas 100% opredijelo za promjene.

Ali i neovisno od toga, povecanje cijena je bilo neminovno. Umjetno niske cijene plina stimulisu vecu potrosnju i veci odliv deviza iz zemlje. Stimulisati potrosace da smanje potrosnju i da potroseno plate po realnim cijenana je sigurno bolja opcija nego stimulisanje potrosnje i placanje robe od poreza (kojeg svi placamo) sa kamatama nekada u buducnosti.
viva_castro

#3925 Re: SDP

Post by viva_castro »

taksista s repovima wrote:Sekretarica Marina Ivaniševića iz "Revicona" u Upravnom odboru Aerodroma Sarajevo. Šokantno, ekskluzivno, skandalozno, nabijamo komplekse, postavljamo granice, uspostavljamo standarde ... :dance:
Ma nemoj mi pričati?! Nije valjda?! Umjesto da stave onu malu Šefiku iz granapa, fina cura, poštena, oni našli neku tamo koju znaju i koja radi u nekoj agenciji, neka što se razumije u one ekonomije i marketinge! FUJ! Stam ih bilo! Malo im po tim poslovima da sa firmama rade pa i u upravne odbore idu!

Ja predlažem da mi sutra izađemo svi i poguramo Šefiku da ona to dobije.

Ne znam gdje to još na svijetu ima da ljudi na odgovorne funkcije stavljaju ljude koje poznaju i koje mogu kontrolisati. Umjesto da sjede u onim foteljama oni hoće da upravljaju državnim firmama!!! HEEEEJ Bezobrazluka silnoga! FUJ!
Post Reply