SDP

Banksy

#35301 Re: SDP

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
vee-jay wrote: Lagumdzije?
Jel' ovo onaj isti lik za vrijeme čijeg su političkog vođstva prošle drastično različite implementacije odredbi Ustava BiH o konstitutivnosti na cijeloj teritoriji BiH?
I čija je partija u saradnji sa SNSD-om sada širom otvorila vrata korupciji u javnim nabavkama, ukinula i ono jada od ograničenja kada je sukob interesa političara u pitanju, načinila nevidljivim imovinske kartone, itd. itd.
Tačno.
I ne zaboravimo prvo što je uradio: ni 24 sata nakon proglašenja SDP/SNSD pobjednika zatražio je, skupa s Dodikom, ukidanje državnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i prebacivanje njihovih ingerencija na entitetska nadležna zakonodavna tijela koja bi formirali, imenovali i birali entitetski šefovi, u ovom slučaju Zlatko i Mile.

Kad su za 4 godine načinili toliko štete, zamislimo šta bi bilo da su vlast imali duže.
Last edited by Banksy on 27/09/2014 10:49, edited 1 time in total.
chelo

#35302 Re: SDP

Post by chelo »

Novak20 wrote:Zašto narod plašiti ustavnim promjenama... zakovane su u najgorem slučaju Dejtonom. Koliko je ovoj generaciji političara stalo do istih najbolje se vidi na primjeru Sejdić-Finci. Priznanje prava da i "ostali" imaju pravo na kandidaturu u Predsjedništvo jedan je od uvjeta da nastavimo put u EU. Naloženo je da se problem istih riješi promjenom ustava ali zbog nepopustljivih stavova svih strana ne može i ne ide.

Cijenio bih političara koji uspije riješiti problem. SDA, HDZ, SDP, SNSD to nisu htjeli jer je njima i ovako dobro. Političari imaju pare i šengenske vize a narod ko j... Možda neka druga kombinacija i uspije.
Sta reci Novak...Guras SDP-u po inerciji populistickoj koju Avaz stvara da je kriv za Sjedic-Finci, a ne znas da nista nije gotovo dok se svih 6 ne slozi, u konkretnom slucaju je Covic trazio naprasno i radikalno po Ustav FBiH rjesavanje hrvatskog pitanja kroz ovaj problem, i shodno tome nije pristao na suzavanje problematike samo na Sejdic-Finci slucaj.

Sretno vam svima bilo u izboru SBB-a, DF-a i drugih stranackih derivata koje cete birati 12. oktobra.
Povrsno.
ultima_palabra

#35303 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

vee-jay wrote:Posto vidim da maltane citava old school ekipa ovog foruma nece glasati za SDP, pitam se, za koga ce glasati?
Da li je glas DFu automatski i glas Covicu i - kako Covic vec rece - HDZovom ministru vanjskih poslova?
Da li se glasanjem za koaliciju DF-HDZ daje do znanja da je za BiH Covic bolji od Lagumdzije? I time HDZ od SDPa?
Ako je Zeljko Komsic napustio SDP radi njihovog dogovranja sa HDZom (sto je vecina ljudi pozdravila) kako to da izostaju kritike na dogovaranja DFa i HDZa?
Ako se u negativnom kontekstu govori o tome da se SDP promijenila u SDA - kako to da se SDPu prizeljkuje i prognozira pad a SDA pobijeda?
Ako kazemo da je - po pitanju socijalnih struktura organizacije drzave - ustvari svejedno za koju se partiju glasa jer su sve partije tek ustvari jedna partija - koliko nam je onda vazan politicki skelet drzave - prvenstveno po pitanju dolazecih pregovora o reformi drzave?
Ko bi trebao da sjedi na ovoj stolici izmedju ove dvije osobe?
Meni je stvarno smiješno da neko plaši ljude koalicijama i neprincipijelnim dogovorima i nudi Lagumdžiju kao rješenje. Čovjek je bio u koaliciji sa apsolutno svakim političkim subjektom u državi i doveo nas u poziciju da SDA mora nedolaskom na sjednice Doma naroda blokirati nepovoljna rješenja. Vidjelo se u prethodne 4 godine da je spreman apsolutno na sve, i radije bih sudbinu države stavio u ruke Komšića i Suljagića nego u njegove.

Čović nema razloga da se dogovara sa bilo kim, može komotno čekati pobjednika iz "bošnjačkih" kantona.

SDP-u priželjkujem i prognoziram pad... SDA samo priželjkujem.
VjecitiStudent

#35304 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

U svakom slučaju, još 15 dana ... :evil:
vee-jay

#35305 Re: SDP

Post by vee-jay »

VjecitiStudent wrote:
vee-jay wrote:Posto vidim da maltane citava old school ekipa ovog foruma nece glasati za SDP, pitam se, za koga ce glasati?
Da li je glas DFu automatski i glas Covicu i - kako Covic vec rece - HDZovom ministru vanjskih poslova?
Da li se glasanjem za koaliciju DF-HDZ daje do znanja da je za BiH Covic bolji od Lagumdzije? I time HDZ od SDPa?
Ako je Zeljko Komsic napustio SDP radi njihovog dogovranja sa HDZom (sto je vecina ljudi pozdravila) kako to da izostaju kritike na dogovaranja DFa i HDZa?
Ako se u negativnom kontekstu govori o tome da se SDP promijenila u SDA - kako to da se SDPu prizeljkuje i prognozira pad a SDA pobijeda?
Ako kazemo da je - po pitanju socijalnih struktura organizacije drzave - ustvari svejedno za koju se partiju glasa jer su sve partije tek ustvari jedna partija - koliko nam je onda vazan politicki skelet drzave - prvenstveno po pitanju dolazecih pregovora o reformi drzave?

Jel' ovo onaj isti lik za vrijeme čijeg su političkog vođstva prošle drastično različite implementacije odredbi Ustava BiH o konstitutivnosti na cijeloj teritoriji BiH?
I čija je partija u saradnji sa SNSD-om sada širom otvorila vrata korupciji u javnim nabavkama, ukinula i ono jada od ograničenja kada je sukob interesa političara u pitanju, načinila nevidljivim imovinske kartone, itd. itd.

Lagumdžija na bedemu odbrane BiH ... propast ćemo ako on sebi ne zaradi još četiri stana i četiri miliona u sljedećem mandatu.

Čemu uopće ovakva pitanja, vesla i cucle odavno ne sisamo?
Hmm, ja to mozda promatram iz neke druge perspektive. Ali generalno sam misljenja, koga nema bez njega se moze. A osim toga, ja sam vec par puta napisao da je meni logicno da se glasa za DF jer je u pitanju nova stranka koja do sada nije bila u vlasti, pa eto, mozda ona nesto pokrene a mozda i razocara.

A razocarat ce, vec u samom pocetku. I to brutalno.

I to ne radi te same stranke ili ljudi u njoj nego radi ocekivanja naroda koje je nemoguce ispuniti.

Dakle da odgovorim na pitanje: Da, vesla i cucle se u nas sisu vec od 1945.
VjecitiStudent

#35306 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

vee-jay wrote:
Hmm, ja to mozda promatram iz neke druge perspektive. Ali generalno sam misljenja, koga nema bez njega se moze. A osim toga, ja sam vec par puta napisao da je meni logicno da se glasa za DF jer je u pitanju nova stranka koja do sada nije bila u vlasti, pa eto, mozda ona nesto pokrene a mozda i razocara.

I to ne radi te same stranke ili ljudi u njoj nego radi ocekivanja naroda koje je nemoguce ispuniti.

Sljedeće glasanje neće biti za DF, nego protiv SDP-a.
chelo

#35307 Re: SDP

Post by chelo »

vee-jay wrote: Ako kazemo da je - po pitanju socijalnih struktura organizacije drzave - ustvari svejedno za koju se partiju glasa jer su sve partije tek ustvari jedna partija - koliko nam je onda vazan politicki skelet drzave - prvenstveno po pitanju dolazecih pregovora o reformi drzave?
Mislim da smo obzirom koliko nas ima svi isti. Samo je jedna podjela - Lijeva i Desna. Unutar tih kategorija - sve je isto.
Premala smo zajednica za revolucionarne poteze, malo je izdanaka koji bi mogli da se pojave a da vec nisu vidjeni.
Povremeno se pojave mladjahni automatizirani retoricari koji odmorni od politike imaju socna rješenja za sve, medjutim zbilja je skroz druga. Mi u FBiH ne mozemo bez podrske hrvatskog korpusa da od danas do sutra mijenjamo stvari. Mi ne mozemo unutar bosnjackog korpusa (da je Vranduk drzava) da na ovaj nacin mijenjamo stvari. Ne mozemo na poslu u kolektivu. U mjesnoj zajednici. U haustoru. Na roditeljskom sastanku. Dakle, svi su postali bitni danas. Svačije mišljenje je bitno. Opstrukcije su postale strast svima, jer svi hoce da ih se sve pita. Trazi se minimalni razlog za stopiranje procesa ukoliko ugrozava nas konformizam. Dakle, ne bismo se dogovorili da nas 10 s ovog foruma zivi i vodi ovu drzavu. Ne bismo.

Nemojte pričati da rjesenja čuče iza ćoška i povoditi se skandaloznim naslovima iz dnevnog žutila sa trafika. Imamo sistemski problem u ustavima FBiH i BiH. Treba nam prvo teški update sistema, i onda rješavanje zivotnih sudbina. I ne očekujte pad nezaposlenosti narednih 45 godina, jer u ovoj drzavi je ipak 350.000 KV i NKV radnika. Japan ih ne bi podmirio, sta da rade ti ljudi?

Novonastale stranke iz lijevog bloka su samo oportunisticka rjesenja za one koji nisu uspjeli u najstarijoj partiji na ovim prostorima.
Poslusajte Komsica, Radoncica i zakljucite koliko tu ima supstance u retorici kojoj nas izlazu. Koliko je detaljnih i konkretnih rjesenja. Detaljnih i konkretnih?

SDP ima infrastrukturu, ima rjesenja, ima neuporedivo manje okaljanih imena od svih ostalih i ima nenaklonjene medije.
Use your head ppl.
chelo

#35308 Re: SDP

Post by chelo »

ultima_palabra wrote:...radije bih sudbinu države stavio u ruke Komšića i Suljagića nego u njegove...
Opasno. Suljagić i Komšić su ostrašćene i izrevoltirane ličnosti koji su probleme sa ličnog plana uspjeli prenijeti na javni diskurs i iskoristili socio-ekonomski momenat za širenje plamena. Narod to puši, jer kad je narod popušio '91, što ne bi sad kad se sve suptilnije potura, na krilima razvoja ukupne evropske politicke svijesti i pristupa glasacima, ovo je zreliji način preobraćenja.

Ne čudi me ništa od birača derivat-stranaka, jer kad smo devedesetih uspjeli otići u provaliju dok se cijela Evropa nezaustavljivo razvijala, isto mogu očekivati i sada. Puši narode.
ultima_palabra

#35309 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Ljevica i desnica u BiH ne postoje. Postoje "bijelci" i "crnci"... samo je pitanje hoće li dovoljno crnaca izaći na izbore ili će ih bijelci propagandom uspjeti uvjeriti da su izbori nevažni.
VjecitiStudent

#35310 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

chelo wrote: ...
SDP ima infrastrukturu, ima rjesenja, ima neuporedivo manje okaljanih imena od svih ostalih i ima nenaklonjene medije.
Use your head ppl.
...
Što ste lagali, lagali ste.
"Možes lagati neke ljude svo vrijeme, možes lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne možes lagati sve ljude svo vrijeme"

------------------------------
još petnaest dana ... :evil:
ultima_palabra

#35311 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

chelo wrote:
ultima_palabra wrote:...radije bih sudbinu države stavio u ruke Komšića i Suljagića nego u njegove...
Opasno. Suljagić i Komšić su ostrašćene i izrevoltirane ličnosti koji su probleme sa ličnog plana uspjeli prenijeti na javni diskurs i iskoristili socio-ekonomski momenat za širenje plamena. Narod to puši, jer kad je narod popušio '91, što ne bi sad kad se sve suptilnije potura, na krilima razvoja ukupne evropske politicke svijesti i pristupa glasacima, ovo je zreliji način preobraćenja.

Ne čudi me ništa od birača derivat-stranaka, jer kad smo devedesetih uspjeli otići u provaliju dok se cijela Evropa nezaustavljivo razvijala, isto mogu očekivati i sada. Puši narode.
Dok je Lagumdžija stabilna ličnost koja razvali toliko najavljivanu Platformu, prije nego što je prebrojao ruke u Parlamentu.

90te nemaju ništa sa današnjom situacijom.
vee-jay

#35312 Re: SDP

Post by vee-jay »

ultima_palabra wrote:
Meni je stvarno smiješno da neko plaši ljude koalicijama i neprincipijelnim dogovorima i nudi Lagumdžiju kao rješenje. Čovjek je bio u koaliciji sa apsolutno svakim političkim subjektom u državi i doveo nas u poziciju da SDA mora nedolaskom na sjednice Doma naroda blokirati nepovoljna rješenja. Vidjelo se u prethodne 4 godine da je spreman apsolutno na sve, i radije bih sudbinu države stavio u ruke Komšića i Suljagića nego u njegove.

Čović nema razloga da se dogovara sa bilo kim, može komotno čekati pobjednika iz "bošnjačkih" kantona.

Meni nije u planu da "plasim ljude koalicijama i nudim Lagumdziju kao rjesenje", nego sam primjetio da se ne zeli vidjeti cinjenica da se DF vec sada nalazi u mogucim koalicijama sa HDZ, SBB, SDA, SNSD, SDS...

I to nije do DFa, nego do cinjenice da u BiH jedna stranka sebi ne smije dozvoliti da bude do krajnje principijelna. To je ono sto se ocekivalo od SDPa - principijelnost. I to se ocekuje od DFa. Dok se npr. naviklo na to da je SDA hinjska stranka koja je od samog pocetka njenog postojanja bila u koalicijama (ili hajmo izabrati laksu rijec "kompromisima") sa strankama koje su radile ili rade na nestanku BiH - pa eto, kako je potpisala Dejton moze i danas potpisivati Prudove i Butmire...
vee-jay

#35313 Re: SDP

Post by vee-jay »

VjecitiStudent wrote:
vee-jay wrote:

Sljedeće glasanje neće biti za DF, nego protiv SDP-a.
OK. Ali meni bi bilo draze da je protiv SDA.
Banksy

#35314 Re: SDP

Post by Banksy »

chelo wrote:
Imamo sistemski problem u ustavima FBiH i BiH. Treba nam prvo teški update sistema, i onda rješavanje zivotnih sudbina.

I onda je tu infrastrukturu i ''neokaljana imena'' upregnuo u svrhu ne tog potrebnog ''updatea i rješavanja životnih sudbina'' već u svrhu totalne destrukcije države i teškom mukom skuckanih državnih ingerencija uz bjesomučnu, divljačku krađu i ono malo resursa putem kojih se moglo namaći i iskoristiti ponešto u svrhu ''rješavanja tih životnih sudbina''.

Nije problem SDP-a što su to uvijek gladni kleptomani, već što su za namirenje svojih kleptomanskih strasti spremni prodati BiH.
Onako kako nisu spremni čak ni u notornoj SDA.
Banksy

#35315 Re: SDP

Post by Banksy »

vee-jay wrote:
VjecitiStudent wrote: Sljedeće glasanje neće biti za DF, nego protiv SDP-a.
Sasvim nebitno, to je sad svakako jedno tijelo.
VjecitiStudent

#35316 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
chelo wrote:
Imamo sistemski problem u ustavima FBiH i BiH. Treba nam prvo teški update sistema, i onda rješavanje zivotnih sudbina.

I onda je tu infrastrukturu i ''neokaljana imena'' upregnuo u svrhu ne tog potrebnog ''updatea i rješavanja životnih sudbina'' već u svrhu totalne destrukcije države i teškom mukom skuckanih državnih ingerencija uz bjesomučnu, divljačku krađu i ono malo resursa putem kojih se moglo namaći i iskoristiti ponešto u svrhu ''rješavanja tih životnih sudbina''.

Nije problem SDP-a što su to uvijek gladni kleptomani, već što su za namirenje svojih kleptomanskih strasti spremni prodati BiH.
Za "track record":
Kako tek sa SNSD-om složno smjeniše Šarovića.
Razlog: Protivljenje Šarovića, da RS, mimo BiH, sa Italijom i Srbijom pravi sporazume o izgradnji HE na Drini.
Dodik na saglasnost Vijeća ministara BiH čeka više od godinu dana, jer većina stranaka iz FBiH smatra da je Komisija za koncesije BiH isključivo nadležna za ovaj projekat i da on mora da prođe kompletnu proceduru od nadležnog ministarstva, preko Vijeća ministara BiH do Parlamenta BiH.
ultima_palabra

#35317 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

vee-jay wrote:
ultima_palabra wrote:

Meni nije u planu da "plasim ljude koalicijama i nudim Lagumdziju kao rjesenje", nego sam primjetio da se ne zeli vidjeti cinjenica da se DF vec sada nalazi u mogucim koalicijama sa HDZ, SBB, SDA, SNSD, SDS...

I to nije do DFa, nego do cinjenice da u BiH jedna stranka sebi ne smije dozvoliti da bude do krajnje principijelna. To je ono sto se ocekivalo od SDPa - principijelnost. I to se ocekuje od DFa. Dok se npr. naviklo na to da je SDA hinjska stranka koja je od samog pocetka njenog postojanja bila u koalicijama (ili hajmo izabrati laksu rijec "kompromisima") sa strankama koje su radile ili rade na nestanku BiH - pa eto, kako je potpisala Dejton moze i danas potpisivati Prudove i Butmire...
Nije istina. Ljudi su generalno bili oprostiti SDP-u neophodne koalicije da se poslije njih počelo raditi onako kako su obećavali. Bili su spremni na jedan kurvarluk, ali ne na orgije koje su uslijedile.

Pa Federacija se tresla godinu dana dok se HDZ nije izbacio iz vlasti, uključio se OHR i strane ambasade... i šta ti onda radiš, hoćeš da ga vratiš u vlast a izbaciš SDA, jer ti je zinula guzica na Telecom i druga državna preduzeća :-)
Banksy

#35318 Re: SDP

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote: I onda je tu infrastrukturu i ''neokaljana imena'' upregnuo u svrhu ne tog potrebnog ''updatea i rješavanja životnih sudbina'' već u svrhu totalne destrukcije države i teškom mukom skuckanih državnih ingerencija uz bjesomučnu, divljačku krađu i ono malo resursa putem kojih se moglo namaći i iskoristiti ponešto u svrhu ''rješavanja tih životnih sudbina''.

Za "track record":
Kako tek sa SNSD-om složno smjeniše Šarovića.
Razlog: Protivljenje Šarovića, da RS, mimo BiH, sa Italijom i Srbijom pravi sporazume o izgradnji HE na Drini.
I to.

Tačno.
I ne zaboravimo prvo što je uradio: ni 24 sata nakon proglašenja SDP/SNSD pobjednika zatražio je, skupa s Dodikom, ukidanje državnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i prebacivanje njihovih ingerencija na entitetska nadležna zakonodavna tijela koja bi formirali, imenovali i birali entitetski šefovi, u ovom slučaju Zlatko i Mile.

Zamisli da sad počnemo nabrajati.
Da neko krene ovom temom od jeseni 2010. kakvih bi se tu sve izdaja, nasilja, kriminala, beščašća našlo.
Šteta što u BiH danas ne postoji opozicija, da sve popiše, pa da im sve pobroji i servira u lice u nekoj od predizbornih emisija.
vee-jay

#35319 Re: SDP

Post by vee-jay »

Banksy wrote:
vee-jay wrote:
VjecitiStudent wrote: Sljedeće glasanje neće biti za DF, nego protiv SDP-a.
Ali nije. Borba nije na relaciji SBB-DF vs. SDA-SDP nego je svako protiv svakog a nakon toga svako sa svakim. Neka dakle DF sutra udje u koaliciju sa SDA-HDZ onda je DF samo zamijenila SDP.
vee-jay

#35320 Re: SDP

Post by vee-jay »

ultima_palabra wrote:
vee-jay wrote:
ultima_palabra wrote: Meni je stvarno smiješno da neko plaši ljude koalicijama i neprincipijelnim dogovorima i nudi Lagumdžiju kao rješenje. Čovjek je bio u koaliciji sa apsolutno svakim političkim subjektom u državi i doveo nas u poziciju da SDA mora nedolaskom na sjednice Doma naroda blokirati nepovoljna rješenja. Vidjelo se u prethodne 4 godine da je spreman apsolutno na sve, i radije bih sudbinu države stavio u ruke Komšića i Suljagića nego u njegove.

Nije istina. Ljudi su generalno bili oprostiti SDP-u neophodne koalicije da se poslije njih počelo raditi onako kako su obećavali. Bili su spremni na jedan kurvarluk, ali ne na orgije koje su uslijedile.

Pa Federacija se tresla godinu dana dok se HDZ nije izbacio iz vlasti, uključio se OHR i strane ambasade... i šta ti onda radiš, hoćeš da ga vratiš u vlast a izbaciš SDA, jer ti je zinula guzica na Telecom i druga državna preduzeća :-)
Pa kako sam prelistao zadnjih desetak stranica, doslo se do zakljucka: da ljudi dobrim dijelom glasaju za stranke da bi se njihove guzice sutra/prekosutra nasle u foteljama Telecoma i Co. Zasto bi u DFu to bio izuzetak?
Banksy

#35321 Re: SDP

Post by Banksy »

vee-jay wrote:
Banksy wrote:
vee-jay wrote:
Ali nije.
Ali jeste.
SDA i SDP su jedno tijelo već decenijama, još otkad su Rešada Žutića i Božu Matića u ime SDP-a, a u korist i jednih i drugih, te združene mafijaške hobotnice, stavili na čelo entitetske Agencije za privatizaciju (a nakon što je SDA izglasala entitesku privatizaciju), pa putem nje zajedno, hajdučki poharali sve do temelja namirujući i unuke svojih 20 izabranih familija.
Tvrdnje da su zajedno još od prvih višestranačkih izbora morali bi ozbiljnije pretresti i bolje potkrijepiti, ali biće valjda vremena i za to.
VjecitiStudent

#35322 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

vee-jay wrote: Pa kako sam prelistao zadnjih desetak stranica, doslo se do zakljucka: da ljudi dobrim dijelom glasaju za stranke da bi se njihove guzice sutra/prekosutra nasle u foteljama Telecoma i Co. Zasto bi u DFu to bio izuzetak?
Nakon što si potpuno promašio sa SDP-ovim "dokazanim patriotizmom", sad treba treba gurati drugu liniju ...

Još samo 15 dana i zbogom žohari ... :evil:
VjecitiStudent

#35323 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
vee-jay wrote:
Banksy wrote:
Ali nije.
Ali jeste.
SDA i SDP su jedno tijelo već decenijama, još otkad su Rešada Žutića i Božu Matića u ime SDP-a, a u korist i jednih i drugih, te združene mafijaške hobotnice, stavili na čelo entitetske Agencije za privatizaciju (a nakon što je SDA izglasala entitesku privatizaciju), pa putem nje zajedno, hajdučki poharali sve do temelja namirujući i unuke svojih 20 izabranih familija.
Tvrdnje da su zajedno još od prvih višestranačkih izbora morali bi ozbiljnije pretresti i bolje potkrijepiti, ali biće valjda vremena i za to.
Ih, a kako su tek pripazili jedni druge, kad su se fotelje počele ljuljati nakon februarskih protesta
Izetbegović i Lagumdžija održali neformalni sastanak u hotelu „Bristol“
26 Mar 14 - 16:57:06
chelo

#35324 Re: SDP

Post by chelo »

ultima_palabra wrote: 90te nemaju ništa sa današnjom situacijom.
Ima nagon za promjenama. Nagon koji ne sortira stvari. Došlo je do histerije već u kojoj samo neinformsani tvrde da su svi isti, i oni koji su 22 i oni koji su 6 godina na vlasti.

Birajte Komšića i Radončića. pa pričekajte čudo ekonomskog oporavka, a na kakvoj podlozi? Ovakve FBiH? A mislite da mogu mijenjati FBiH? S kim, HDZ-om? :izet:
Novak20

#35325 Re: SDP

Post by Novak20 »

chelo wrote:
Novak20 wrote:Zašto narod plašiti ustavnim promjenama... zakovane su u najgorem slučaju Dejtonom. Koliko je ovoj generaciji političara stalo do istih najbolje se vidi na primjeru Sejdić-Finci. Priznanje prava da i "ostali" imaju pravo na kandidaturu u Predsjedništvo jedan je od uvjeta da nastavimo put u EU. Naloženo je da se problem istih riješi promjenom ustava ali zbog nepopustljivih stavova svih strana ne može i ne ide.

Cijenio bih političara koji uspije riješiti problem. SDA, HDZ, SDP, SNSD to nisu htjeli jer je njima i ovako dobro. Političari imaju pare i šengenske vize a narod ko j... Možda neka druga kombinacija i uspije.
Sta reci Novak...Guras SDP-u po inerciji populistickoj koju Avaz stvara da je kriv za Sjedic-Finci, a ne znas da nista nije gotovo dok se svih 6 ne slozi, u konkretnom slucaju je Covic trazio naprasno i radikalno po Ustav FBiH rjesavanje hrvatskog pitanja kroz ovaj problem, i shodno tome nije pristao na suzavanje problematike samo na Sejdic-Finci slucaj.

Sretno vam svima bilo u izboru SBB-a, DF-a i drugih stranackih derivata koje cete birati 12. oktobra.
Povrsno.
U politici je sve moguće ali isto tako sve ima svoju cijenu, nažalost. Čović je to što ti pričaš tražio u situaciji kada je član Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda izabran glasovima Bošnjaka (za 8 godina ne znam da li se 4 puta pojavio u kantonima sa Hrvatskom većinom) i kad je Z.L. za partnere u vlasti izabrao minornu HSP i Lijanoviće računajući da su to Hrvati sa kojima on može razgovarati o ustavnim promjenama. Čovićeva motivacija bila je isto tako prizemna. Očuvanje vlasti i pozicija na državnom i federalnom nivou. Da je u vlasti na svim nivoima učestvovao HDZ vjerovatno bi sada situacija bila drugačija ali ko to zna. Izvjesno je da je u međusobnom natezanju sa Čovićem popušio Z.L.

U principu se ne slažem sa nacionalnim konceptom države. Međutim, takav je kakav je. SDP mi je ubio nadu u građanski koncept ovom koalicijom u kojoj je bio. Jedino dobro što je po meni uradio je prekid SDA trakavice sa autocestama.
I da ne zaboravim... Nemam veze sa Avazom, SBB, DF i derivatima. Vodim se onom "Prevari me jednom, nećeš drugi puta".

Sretno.
Post Reply