SDP

madner

#35276 Re: SDP

Post by madner »

Jest da po ekonomskoj teoriji ovo ne smijes privatizovati jer su poslovi po prirodi skloni monopolu.

Da ne govorim da postoji i druga sprega, gdje privatnike ucjene preko dozvola/inspekcija itd...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#35277 Re: SDP

Post by JoseMujica »

haman do istog sam zaključka došao....sad ne mislim da je to nešto pametno jer bi u nekom normalnom društvu bio veliki plus da imaš te resurse u javnom vlasništvu ali kod poganćera kakvi smo mi sve privatizovati samo da se uništi koruptivna partitokracija.
Alfons Kauders

#35278 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Jest da po ekonomskoj teoriji ovo ne smijes privatizovati jer su poslovi po prirodi skloni monopolu.

Da ne govorim da postoji i druga sprega, gdje privatnike ucjene preko dozvola/inspekcija itd...
Sve se moze kad se hoce. :D

Uostalom to je dugorocno u nasem interesu. Bolje je zadrzati npr. 40% telekoma a ostatak prodati nekom od vodecih evropskih operatera, nego musti postojeci telekom u 90-postotnom drzavnom vlasnistvu jos nekoliko godina.

Razlog je jednostavan - postojece stanje je neodrzivo. Te firme gube konkurentnost i propadaju. Na kraju ce ostati samo prazne ljusture sa milijardama obaveza i onda cemo umjesto da ih prodajemo hodati svijetom i moliti nekog da ih uzme dzaba, jos uz nase subvencije. Vucic je to vec poceo raditi sa Smederevom. I mi cemo.

Druge nema i to je izbor. Ili sve privatizirati, ili ih ostaviti u rukama hajvana koji ce ih unistiti radi vlastitih interesa. Za mene to uopste i nije izbor, suvisno je raspravljati. :D
Novak20

#35279 Re: SDP

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote: Omladina je uvijek bila naivna, ali danas je glupa. Osoba koja se danas, sa 20tak godina, obrazuje samo u nadi da ce se s nekom idiotiskom diplomom nepotrebnom na trzistu rada uspjeti uvaliti na budzet je idiot. Nema izgovora - to je idiot jer svjesno gubi godine zivota kako bi postao kadar koji nikom ne treba i koji nikad nece raditi u struci.

Takvih je mali milion. Jos uvijek im niko nije rekao da nema onog sistema, da nema posla na lijepe oci, da nema drzave koja dijeli stanove itd. Tu su krivi roditelji i profesori, koji i dalje studentima pricaju kako se znanje ne cijeni i kako oni zapravo trebaju biti neka elita - mada ce ih vecina na kraju zavrsiti na birou ili van struke.

Neko stvarno treba pokusati objasniti nasem narodu da politicki i ekonomski sistem kakav oni traze ne postoji nigdje na svijetu. S ovim veze nema ni SDP, ni SDA niti bilo koja druga stranka, idemo u off...
Sa ovim gore se uglavnom slažem.

Probaj ti objasniti narodu kako su SDA, HDZ, SDP (u manjoj mjeri) i ostale stranke na vlasti uspjele stvoriti ovako nakaradan politički i ekonomski sistem koji je po svim pokazateljima bliži gorem dijelu Afrike nego Evropi.
madner

#35280 Re: SDP

Post by madner »

Ja govorim o komunalnim preduzecima. Telecom i EP sad na stranu. :D

Vi ne vidite najcrnji scenario a to je da umjesto konkurencije imamo monopolistu u sprezi sa vlasti. Kao ova glupost sa cukama i dogs trustom. Ako ljudi povecaju cijenu vode i drzava ne reaguje, cijena se moze podizati dok ne bude jednaka cijeni flasirane.
Alfons Kauders

#35281 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:haman do istog sam zaključka došao....sad ne mislim da je to nešto pametno jer bi u nekom normalnom društvu bio veliki plus da imaš te resurse u javnom vlasništvu ali kod poganćera kakvi smo mi sve privatizovati samo da se uništi koruptivna partitokracija.
Kao sto rekoh, ovo nije demokracija, a nije vala ni partitokracija u jednu ruku... Jer mi fakticki nikad nismo ni napravili pravo demokratsko drustvo. Postojece stranke su jednostavno prepakovana partija. Mozes ko fol glasat na ko fol izborima, ali tvoj glas bas i nije bitan. Kontrolisu sve, kao i rahmetli partija, od uposljavanja lovocuvara do clanova UO vodecih preduzeca.

Cak bi se moglo i reci da su po tom nivou ekonomske kontrole pretekli partiju, jer ima vise posla u birokratskoj masineriji nego u privredi, kao i sto ima vise pozicija koje se rotiraju. Samim tim, njihov utjecaj je veci.

Trenutno imamo takav politicki sistem da su izbori postali suvisni. Dovoljno je da odrade izbore u javnom sektoru i unutar stranaka. To su baze, to su glasaci - a ne mi obicni gradjani. Uostalom, uzmite broj takvih radnih mjesta u Sarajevu, pomnozite sa 4-5 za svako na konto porodice i recite koliko je to glasova. :D
JoseMujica

#35282 Re: SDP

Post by JoseMujica »

pa sad to i imaš madner

vlast i preduzeće su jedno te isto i imaju potpuni monopol...niti možeš birati pružaoca usluga niti možeš uticati na kvalitet usluge niti na njenu cijenu.

al kontam o čemu ti pričaš...to otprilike već imamo sa ovim održavanje zgrada shitovima

ps

Alfons to i jeste partitokratija...potpuna vlast partija nad društvenim i političkim sistemom
Alfons Kauders

#35283 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Ja govorim o komunalnim preduzecima. Telecom i EP sad na stranu. :D

Vi ne vidite najcrnji scenario a to je da umjesto konkurencije imamo monopolistu u sprezi sa vlasti. Kao ova glupost sa cukama i dogs trustom. Ako ljudi povecaju cijenu vode i drzava ne reaguje, cijena se moze podizati dok ne bude jednaka cijeni flasirane.
Problem je sto ionako imamo monopol i blentave cijene. Da imamo javni sektor koji je zdrav i koji je tu da sluzi gradjanima, ok.

Medjutim, Sarajevo ima skuplje grijanje od jebene Ljubljane, skuplji plin od vecine regije, vodovod koji se raspada (i relativno skupu vodu kad vidis odakle dolazi), a o GRAS-u ne treba ni pricati.

Sta bi bilo gore da imamo monopol privatnika? Jer ja iskreno ne vidim sta bi mogli gore zajebati. Ljudi se npr. vec sad masovno skidaju s plina jer je preskup u odnosu na alternative, pa sta ako dodje monopolista i pokusa jos dizati cijene? Trziste ce ga sahraniti. Isto vazi i za GRAS - mislis da bi ga iko koristio da je karta 2-3 puta skuplja?

Jedino vodovod ostaje, al i to se da rijesit. :D
madner

#35284 Re: SDP

Post by madner »

Trenutno to imamo, no vlasnik nema profit kao cilj nego izbalansirati socijalni mir naspram zaposljavanja podobnih. Cijene komunalija su shodno tome niske, usluga slaba ali medju najjeftinijom u Evropi.

Ne treba biti genije pa znati da bi EP mogla traziti duplo vise po KW i tako imati veci profit i bez ukidanja viska.
Alfons Kauders

#35285 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:pa sad to i imaš madner

vlast i preduzeće su jedno te isto i imaju potpuni monopol...niti možeš birati pružaoca usluga niti možeš uticati na kvalitet usluge niti na njenu cijenu.

al kontam o čemu ti pričaš...to otprilike već imamo sa ovim održavanje zgrada shitovima

ps

Alfons to i jeste partitokratija...potpuna vlast partija nad društvenim i političkim sistemom
Ali problem je sto se to kod nas ne odnosi na pojedine stranke, recimo da sad u BiH imas 5-6 jakih stranaka koje sve drze pod svojom kontrolom.

Stranke su prolazne, mijenjaju se, ali se to ne mijenja, bez obzira na stranacku pripadnost. To je po meni vise vlast javnog sektora nad resursima drustva nego politickih partija. Na to sam mislio, na odnos dobrog dijela stanovnistva prema ostatku drustva.
madner

#35286 Re: SDP

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Ja govorim o komunalnim preduzecima. Telecom i EP sad na stranu. :D

Problem je sto ionako imamo monopol i blentave cijene. Da imamo javni sektor koji je zdrav i koji je tu da sluzi gradjanima, ok.

Medjutim, Sarajevo ima skuplje grijanje od jebene Ljubljane, skuplji plin od vecine regije, vodovod koji se raspada (i relativno skupu vodu kad vidis odakle dolazi), a o GRAS-u ne treba ni pricati.

Sta bi bilo gore da imamo monopol privatnika? Jer ja iskreno ne vidim sta bi mogli gore zajebati. Ljudi se npr. vec sad masovno skidaju s plina jer je preskup u odnosu na alternative, pa sta ako dodje monopolista i pokusa jos dizati cijene? Trziste ce ga sahraniti. Isto vazi i za GRAS - mislis da bi ga iko koristio da je karta 2-3 puta skuplja?

Jedino vodovod ostaje, al i to se da rijesit. :D
Ne znam za Ljubljanu, znam da svaki Evropski strucnjak trazi da se povecaju cijene svih komunalija (ne znam za grijanje doduse) jer ovako je previse jeftino i shodno tome pucanstvo nema poticaj da stedi. :D
Nije plin jeftiniji u Ger, nego nema alternative u vidi struje/uglja/peleta. Tj. ima samo je puno skuplja.

GRAS ako se privatizuje ce biti sjajan. Na svih 25 linija koje ce biti profitabilne.
Javni prevoz ne postoji u vecoj mjeri u USA jer u biti ne moze opstati u trzisnoj utakmici. Subvencira se sirom Evrope iz drugih razloga.
JoseMujica

#35287 Re: SDP

Post by JoseMujica »

to je organizacijska kultura naslijeđena iz prošlog sistema kad je bila jedna

sad ih je 200 ali je svaka od prve do zadnje zadržala taj totalitarni obrazac
Alfons Kauders

#35288 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Trenutno to imamo, no vlasnik nema profit kao cilj nego izbalansirati socijalni mir naspram zaposljavanja podobnih. Cijene komunalija su shodno tome niske, usluga slaba ali medju najjeftinijom u Evropi.

Ne treba biti genije pa znati da bi EP mogla traziti duplo vise po KW i tako imati veci profit i bez ukidanja viska.
Al isto ti dodje.

Privatnik bi generisao dobit kako bi vratio ulozeno, dodatno ulagao ili jednostavno skidao kajmak za druge investicije, a ovi danas generisu dobit kako bi servisirali dugove i na platnom spisku drzali stotine stranackih vojnika.

I koja je onda razlika za potrosace i poreske obveznike? Recimo da je isti iznos u pitanju. U prvom slucaju privatnik zaradi i radi s tim parama sta hoce, a u drugom drzava zaradi i te pare skrsi na nepotrebne radnike, politicke investicije, nerealne plate i servisiranje kredita koje su uzeli da pokriju sve navedeno.

Cak bi taj privatnik dobit na kraju balade ulozio u nesto drugo, sto ce generisati dodatnu ekonomsku aktivnost i stvarati vrijednost.
Alfons Kauders

#35289 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Ne znam za Ljubljanu, znam da svaki Evropski strucnjak trazi da se povecaju cijene svih komunalija (ne znam za grijanje doduse) jer ovako je previse jeftino i shodno tome pucanstvo nema poticaj da stedi. :D
Nije plin jeftiniji u Ger, nego nema alternative u vidi struje/uglja/peleta. Tj. ima samo je puno skuplja.

GRAS ako se privatizuje ce biti sjajan. Na svih 25 linija koje ce biti profitabilne.
Javni prevoz ne postoji u vecoj mjeri u USA jer u biti ne moze opstati u trzisnoj utakmici. Subvencira se sirom Evrope iz drugih razloga.
Trziste ih treba povecati, a ne drzava. Nema alternative, jer se pravi minus. Mozemo jos malo, a sta onda? Onda valja platiti i ekonomsku cijenu i dodatnu marzu kojom bi se pokrivao gubitak i placali krediti.

A ko ce to subvencionirati ako nece gradjani? Opet nam isto dodje predjednice. Mozemo platiti istu stvar kroz skuplju cijenu usluge, direktno, ili kroz poreze, indirektno. Platiti se mora, pitanje je samo odakle i kada.
madner

#35290 Re: SDP

Post by madner »

Trziste radi samo ako postoji konkurencija. Ako nema, cijena se moze dizati koliko hoces. 5x skuplja struja.
daddy-kool

#35291 Re: SDP

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote: Postoji jednostavno rjesenje koje se godinama pod nekim patriotskim izgovorima odbija - sve privatizirati, sve.

..

Ovo danas nije demokratski sitem - ovo je vladavina javnog sektora nad ostatkom gradjana. Ideologija je manje bitna, ali kad predlozite privatizaciju svega i svacega, budite sigurni da ce sam se svi najebati majke, od Nase Stranke do Partije Pravog Puta. Svi znaju zasto im ta preduzeca trebaju i da bi bez njih nestalo barem pola stranaka, ako ne i vise.
:thumbup:

Ima i drugo, koje bi bilo draže narodu: vratiti socijalizam i društveno vlasništvo. Samo što je taj put poptpuno besperspektivan.
bambina78

#35292 Re: SDP

Post by bambina78 »

Cileanski model je rjesenje za nas, sve zivo privatizirati, sve, svi da budu u trzisnoj utakmici. I skole i zdravstvo, naravno telekomi i elektroprivrede...bas sve...
Školski sustav je velikim dijelom privatiziran, dakle škole su privatne a država dijeli vaučere. Dakle, država plaća studentima privatno obrazovanje te tu djeluju tržišne sile, škole se natječu čiji će učenici postići bolej rezultate na maturama. Isti takav sistem ima Švedska.
zippoo87

#35293 Re: SDP

Post by zippoo87 »

napricaste vi svega ali sada opet dolazimo do pitanja svih pitanja, "ko ce to sve realizovati,usvojiti" ?
SDA,SDP,HDZ,SBB ?
znate svi da se takve stvari u parlamentu usvajaju...ko ce prodati telekom,ako iz njega godisnje izvuku bubam 50 miliona KM ili gras,koji zaduzuju i unistavaju a samo se broj radnika povecava

dzaba svi prijedlozi,najbolja od najboljih rjesenja,kada u parlamentima sjede predstavnici mafije i "Po zakonu" sve izglasaju sto im godi
Liberalism

#35294 Re: SDP

Post by Liberalism »

Banksy wrote:
Liberalism wrote:
Tvoji roditelji su pali na suplju pricu grupe zatvorenika i sazalili se na njihovim jadima u zatvorima i mislili su da ce oni (osudjenici za rusenje drzave) tebi dati bolju buducnost. Svi ste poletili da srusite socijalizam, valjda se nadali da cete upravo vi ugrabiti za sebe drzavne fabrike. Danas kad je jasno da ste ispali obicni pijuni i dalje ne zelite da priznate da ste vi .ajebali stvar nego nastavljate njihovim stopama.
... prije nego krenemo procenjivati, podsjetićemo se da je godinama prije ovoga o čemu pišeš bio: Gazimestan, Agrokomerc, Moševac, Neum, balvan barikade, SAO Krajina, granate po Dubrovniku i Vukovaru, raketiranje Banskih dvora, Kosovo da ne pričam, rezervisti u Hercegovini, raspad SK, jedna nezavisnost, druga nezavisnost, ukratko, zemlja u kojoj smo živjeli faktički više nije ni postojala, a krv je uveliko tekla na sve strane.
Nikakve veze s ''rušenjem socijalizma'' ti prvi izbori nisu imali.
Sve pobrojano se desilo nakon 1988. godine, kada je na prijedlog evropljana vlast SRBiH postala liberalnija i kao znak dobre volje iz zatvora oslobodila politicke zatovrenike. Poslije sta bi bi.
vee-jay

#35295 Re: SDP

Post by vee-jay »

Posto vidim da maltane citava old school ekipa ovog foruma nece glasati za SDP, pitam se, za koga ce glasati?
Da li je glas DFu automatski i glas Covicu i - kako Covic vec rece - HDZovom ministru vanjskih poslova?
Da li se glasanjem za koaliciju DF-HDZ daje do znanja da je za BiH Covic bolji od Lagumdzije? I time HDZ od SDPa?
Ako je Zeljko Komsic napustio SDP radi njihovog dogovranja sa HDZom (sto je vecina ljudi pozdravila) kako to da izostaju kritike na dogovaranja DFa i HDZa?
Ako se u negativnom kontekstu govori o tome da se SDP promijenila u SDA - kako to da se SDPu prizeljkuje i prognozira pad a SDA pobijeda?
Ako kazemo da je - po pitanju socijalnih struktura organizacije drzave - ustvari svejedno za koju se partiju glasa jer su sve partije tek ustvari jedna partija - koliko nam je onda vazan politicki skelet drzave - prvenstveno po pitanju dolazecih pregovora o reformi drzave?
Ko bi trebao da sjedi na ovoj stolici izmedju ove dvije osobe?

Image
daddy-kool

#35296 Re: SDP

Post by daddy-kool »

Dobra pitanja.

Na toj stolici bi vjerovao samo sebi, nažalost.
Ali bi se možda moglo ići logikom kome manje vjerujemo, a kome više. Povjeriti ustavne reforme novim strankama, bez dokazanog track recorda je opasno u našoj situaciji.
VjecitiStudent

#35297 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

vee-jay wrote:Posto vidim da maltane citava old school ekipa ovog foruma nece glasati za SDP, pitam se, za koga ce glasati?
Da li je glas DFu automatski i glas Covicu i - kako Covic vec rece - HDZovom ministru vanjskih poslova?
Da li se glasanjem za koaliciju DF-HDZ daje do znanja da je za BiH Covic bolji od Lagumdzije? I time HDZ od SDPa?
Ako je Zeljko Komsic napustio SDP radi njihovog dogovranja sa HDZom (sto je vecina ljudi pozdravila) kako to da izostaju kritike na dogovaranja DFa i HDZa?
Ako se u negativnom kontekstu govori o tome da se SDP promijenila u SDA - kako to da se SDPu prizeljkuje i prognozira pad a SDA pobijeda?
Ako kazemo da je - po pitanju socijalnih struktura organizacije drzave - ustvari svejedno za koju se partiju glasa jer su sve partije tek ustvari jedna partija - koliko nam je onda vazan politicki skelet drzave - prvenstveno po pitanju dolazecih pregovora o reformi drzave?
Ko bi trebao da sjedi na ovoj stolici izmedju ove dvije osobe?
Jel' ovo onaj isti lik za vrijeme čijeg su političkog vođstva prošle drastično različite implementacije odredbi Ustava BiH o konstitutivnosti na cijeloj teritoriji BiH?
I čija je partija u saradnji sa SNSD-om sada širom otvorila vrata korupciji u javnim nabavkama, ukinula i ono jada od ograničenja kada je sukob interesa političara u pitanju, načinila nevidljivim imovinske kartone, itd. itd.

Lagumdžija na bedemu odbrane BiH ... propast ćemo ako on sebi ne zaradi još četiri stana i četiri miliona u sljedećem mandatu.

Čemu uopće ovakva pitanja, vesla i cucle odavno ne sisamo?
VjecitiStudent

#35298 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

daddy-kool wrote:Dobra pitanja.

Na toj stolici bi vjerovao samo sebi, nažalost.
Ali bi se možda moglo ići logikom kome manje vjerujemo, a kome više. Povjeriti ustavne reforme novim strankama, bez dokazanog track recorda je opasno u našoj situaciji.
Do kada će ove babaroge od ustavnih promjena lopove ostavljati na vlasti, jer su oni ko fol dokazani borci za BiH.
Od čega su nas, konkretno, ovi sa 'track record'-om to do sada odbranili, šta mi tu uopće track?
Banksy

#35299 Re: SDP

Post by Banksy »

Liberalism wrote:
Banksy wrote:
Liberalism wrote:
Tvoji roditelji su pali na suplju pricu grupe zatvorenika i sazalili se na njihovim jadima u zatvorima i mislili su da ce oni (osudjenici za rusenje drzave) tebi dati bolju buducnost. Svi ste poletili da srusite socijalizam, valjda se nadali da cete upravo vi ugrabiti za sebe drzavne fabrike. Danas kad je jasno da ste ispali obicni pijuni i dalje ne zelite da priznate da ste vi .ajebali stvar nego nastavljate njihovim stopama.
... prije nego krenemo procenjivati, podsjetićemo se da je godinama prije ovoga o čemu pišeš bio: Gazimestan, Agrokomerc, Moševac, Neum, balvan barikade, SAO Krajina, granate po Dubrovniku i Vukovaru, raketiranje Banskih dvora, Kosovo da ne pričam, rezervisti u Hercegovini, raspad SK, jedna nezavisnost, druga nezavisnost, ukratko, zemlja u kojoj smo živjeli faktički više nije ni postojala, a krv je uveliko tekla na sve strane.
Nikakve veze s ''rušenjem socijalizma'' ti prvi izbori nisu imali.
Sve pobrojano se desilo nakon 1988. godine, kada je na prijedlog evropljana vlast SRBiH postala liberalnija i kao znak dobre volje iz zatvora oslobodila politicke zatovrenike. Poslije sta bi bi.
Netačno.
Sve pobrojano se desilo nakon 24. aprila 1987, Gazimestana i ''Niko ne sme da vas bije'', i nakon Osme sjednice CKSK Srbije septembra 1987.
Poslije, znamo šta je bilo.
Novak20

#35300 Re: SDP

Post by Novak20 »

Zašto narod plašiti ustavnim promjenama... zakovane su u najgorem slučaju Dejtonom. Koliko je ovoj generaciji političara stalo do istih najbolje se vidi na primjeru Sejdić-Finci. Priznanje prava da i "ostali" imaju pravo na kandidaturu u Predsjedništvo jedan je od uvjeta da nastavimo put u EU. Naloženo je da se problem istih riješi promjenom ustava ali zbog nepopustljivih stavova svih strana ne može i ne ide.

Cijenio bih političara koji uspije riješiti problem. SDA, HDZ, SDP, SNSD to nisu htjeli jer je njima i ovako dobro. Političari imaju pare i šengenske vize a narod ko j... Možda neka druga kombinacija i uspije.
Post Reply