Sve i da je tako od glave riba smrdi. Ne možeš promijeniti narod ali možeš bar nekog političara dok ne dođe onaj koji neće probleme gurati po tepih.Alfons Kauders wrote:[
Narod glasa za njih jer ima licne koristi i cao. Sve je do te mjere korumpirano i politizirano da jebena egzistencija cca milion ljudi u drzavi direktno zavisi od izbornih rezultata. Svi su dio tala. Isto kao sto su u nekim propalim fabrikama kupovali portire za par stoja dok izvuku kamion robe. Neko vise, neko manje, ali svi su dio tala.
SDP
-
Novak20
#35226 Re: SDP
-
StupskaBitanga
#35227 Re: SDP
kakav god da vam je bio sdp i imali odbojnosti prema njemu vidjet cete koaliciju DF+SDA+SBB a o trajanju iste sa HDZ u paketu da ne govorim
-
Novak20
#35228 Re: SDP
Malo u odnosu na obećano. Ni 3%.sigh wrote:Pa SDP i jeste najbolji, ali neki jednostavno zbog ignorancije ne mogu to uvidjeti. Izvedeni lazni borci i usvojen zakon o nelegalno stecenoj imovini. To se trazilo godinama, SDP uradio i onda se to ignorise
- dustaban
#35229 Re: SDP
Haj dobro laprdaj kad ti je takav zadatak. Meni nesto mrsko da pobrajam sve razloge i svu stetu SDP-a.sigh wrote:Pa SDP i jeste najbolji, ali neki jednostavno zbog ignorancije ne mogu to uvidjeti. Izvedeni lazni borci i usvojen zakon o nelegalno stecenoj imovini. To se trazilo godinama, SDP uradio i onda se to ignorise
Ali svi ti razlozi se dadu svesti u jednu prostu (prostacku
To mora uciniti neko izvana.
-
zippoo87
#35230 Re: SDP
da,samo sto taj zakon em ne valja dvije pare,em ga nema ko provoditisigh wrote:Pa SDP i jeste najbolji, ali neki jednostavno zbog ignorancije ne mogu to uvidjeti. Izvedeni lazni borci i usvojen zakon o nelegalno stecenoj imovini. To se trazilo godinama, SDP uradio i onda se to ignorise
ti ovo sasvim dobro znas,ali racunas da drugi ne znaju,pa suplju prodajes
ovaj zakon treba da provodi taj isti parlament,tj,komisija koju ce parlament imenovati a provjeravati ce se ti isti parlamentarci
eto sta su usvojili a da ne kazem da zakon nece zazivjeti jos barem pola godine,kada se ovi vec fino smjeste u parlamente
-
VjecitiStudent
#35231 Re: SDP
Umjesto ovih anegdotalnih primjera, da se uhvatimo malo čvršćih, opipljivih primjera?JoseMujica wrote:ne znam otkud crpiš elementarnu logiku Student ali i ja sam se x puta uvjerio u ovo što Alfons piše
najvećeg neprijatelja sebi ovdje napraviš ako nekoga natjeraš da radi...posebno ova pišoladija što se diploma nakupovalane do bog nikome da ima ovakav problem s ljudskim resursima kakav mi imamo, a opet je isti taj problem sistemski proizvod i time se pakleni krug degradacije svih vrijednosti zatvara.
Elita je ko i narod naslijedila najgore običaje iz prethodnog sistema, a potpuno je nesposobna da napravi i najminimalniji rast kako bi se nove generacije društveno integrisale. Tako im i jeste ostalo da samo šire krug budžetskih korisnika kao balon od sapunice.
Ako je ovo sa narodom i sveopćom narodnom željom da bira stranke koje će im pomoći da se domognu budžetske sise sve tako pravolinijski jednostavno, zar onda broj birača SDA ne bi trebao neprestano rasti? Trend je upravo suprotan, od izbora do izbora.
Kako se moglo desiti da SBIH kao nekadašnja stranka na vlasti sa hrpom budžetlija i sličnom politikom kao SDA da krahira?
Kako onda da SDP-u, koji je istu taktiku kao i SDA i SBiH imao svo vrijeme (sa
izuzetkom revizije penzija, no to im je manje zlo bilo, nastaviće s tim i nasljednici) svi složno sada predviđamo krah?
Last edited by VjecitiStudent on 26/09/2014 13:40, edited 1 time in total.
- Banksy
#35232 Re: SDP
Upravo tako. Nismo ni svjesni koliko malo treba da ovu istu, identičnu SDAP vlast ponovo gledamo, još naredne četiri godine.muzicar_iz_parka wrote:
I onda opet godinu dana pregovora da sklepaju novu vlast?
Zato je jako važno motivirati neopredjeljene, neodlučne glasače da izađu na ove izbore.
Bude li izlaznost u prosjeku ili manja, gotovo je ...
- Alfons Kauders
#35233 Re: SDP
E pa stanite malo. Zakon nije valjao ni onda kada je predlagan u proslim sazivima, a tada ga je SDP vjesto koristio da navuce bekane. Imas o tom zakonu zanimljivih rasprava iz tog perioda, kada sam ja govorio kako je zakon za kurac, a SDP jurisnici ga branili do zadnje kapi krvi - i tjerali me s foruma.zippoo87 wrote:da,samo sto taj zakon em ne valja dvije pare,em ga nema ko provoditisigh wrote:Pa SDP i jeste najbolji, ali neki jednostavno zbog ignorancije ne mogu to uvidjeti. Izvedeni lazni borci i usvojen zakon o nelegalno stecenoj imovini. To se trazilo godinama, SDP uradio i onda se to ignorise
ovaj zakon treba da provodi taj isti parlament,tj,komisija koju ce parlament imenovati a provjeravati ce se ti isti parlamentarci
eto sta su usvojili a da ne kazem da zakon nece zazivjeti jos barem pola godine,kada se ovi vec fino smjeste u parlamente
Sada su ti isti SDP jurisnici najljuci protivnici bivse im partije, zakon u koji su se kleli je i dalje isti (za kurac), ali eto sad im ni taj zakon ne valja, a ja sam SDP-ovac jer sam eto... za razliku od njih bio protiv tog debilnog zakona od samog pocetka, i sta vec ne.
Isti zakon, isti ljudi, sve isto.
Ko je ba ovdje lud?!
- sigh
#35234 Re: SDP
Tako se govorilo i za reviziju borackih prava pa je na kraju uradjeno. I ovo ce biti uradjenozippoo87 wrote:da,samo sto taj zakon em ne valja dvije pare,em ga nema ko provoditisigh wrote:Pa SDP i jeste najbolji, ali neki jednostavno zbog ignorancije ne mogu to uvidjeti. Izvedeni lazni borci i usvojen zakon o nelegalno stecenoj imovini. To se trazilo godinama, SDP uradio i onda se to ignorise
- Alfons Kauders
#35235 Re: SDP
Pa sam si sebi odgovorio na pitanje.VjecitiStudent wrote:Umjesto ovih anegdotalnih primjera, da se uhvatimo malo čvršćih, opipljivih primjera?JoseMujica wrote:ne znam otkud crpiš elementarnu logiku Student ali i ja sam se x puta uvjerio u ovo što Alfons piše
najvećeg neprijatelja sebi ovdje napraviš ako nekoga natjeraš da radi...posebno ova pišoladija što se diploma nakupovalane do bog nikome da ima ovakav problem s ljudskim resursima kakav mi imamo, a opet je isti taj problem sistemski proizvod i time se pakleni krug degradacije svih vrijednosti zatvara.
Elita je ko i narod naslijedila najgore običaje iz prethodnog sistema, a potpuno je nesposobna da napravi i najminimalniji rast kako bi se nove generacije društveno integrisale. Tako im i jeste ostalo da samo šire krug budžetskih korisnika kao balon od sapunice.
Ako je ovo sa narodom i sveopćom narodnom željom da bira stranke koje će im pomoći da se domognu budžetske sise sve tako pravolinijski jednostavno, zar onda broj birača SDA ne bi trebao neprestano rasti? Trend je upravo suprotan, od izbora do izbora.
Kako se moglo desiti da SBIH kao nekadašnja stranka na vlasti sa hrpom budžetlija i sličnom politikom kao SDA da krahira?
izuzetkom revizije penzija, no to im je manje zlo bilo, nastaviće s tim i nasljednici) svi složno sada predviđamo krah?
Ljudi mijenjaju dresove i afinitete birajuci buduceg pobjednika. Zato nemali broj tih SBiHovaca danas nosi druge dresove, mahom SBB i DF.
Neki su tako i 2010 navalili u SDP, pa postali najzesci kriticari istog jer nisu hajrovali. Ista sudbina ceka i mnoge druge spin-off stranke, SBB, HDZ 1990, DF itd.
- sigh
#35236 Re: SDP
Ma te brojke su nebitne. Ja gledam kroz prizmu onoga ko sve ima u igri i ko je od njih najvise uradio. Cinjenice govore da je to SDP. Drugi zaostaju tu mnogoNovak20 wrote:Malo u odnosu na obećano. Ni 3%.sigh wrote:Pa SDP i jeste najbolji, ali neki jednostavno zbog ignorancije ne mogu to uvidjeti. Izvedeni lazni borci i usvojen zakon o nelegalno stecenoj imovini. To se trazilo godinama, SDP uradio i onda se to ignorise
- sigh
#35237 Re: SDP
SDP moze postati jos bolji samo kroz angazman svojih clanova, nikako kroz davanje podrsci DF-u.dustaban wrote:Haj dobro laprdaj kad ti je takav zadatak. Meni nesto mrsko da pobrajam sve razloge i svu stetu SDP-a.sigh wrote:Pa SDP i jeste najbolji, ali neki jednostavno zbog ignorancije ne mogu to uvidjeti. Izvedeni lazni borci i usvojen zakon o nelegalno stecenoj imovini. To se trazilo godinama, SDP uradio i onda se to ignorise
Ali svi ti razlozi se dadu svesti u jednu prostu (prostacku) recenicu - SDP se zapetljo u svoju mrezu, koprcanjem samo otezava situaciju, usput se uneredio i usmrdio jer nije u stanju da se presvuce.
To mora uciniti neko izvana.
-
zippoo87
#35238 Re: SDP
reviziju ne pratim,mozda se to i radi dobrosigh wrote:Tako se govorilo i za reviziju borackih prava pa je na kraju uradjeno. I ovo ce biti uradjenozippoo87 wrote:da,samo sto taj zakon em ne valja dvije pare,em ga nema ko provoditisigh wrote:Pa SDP i jeste najbolji, ali neki jednostavno zbog ignorancije ne mogu to uvidjeti. Izvedeni lazni borci i usvojen zakon o nelegalno stecenoj imovini. To se trazilo godinama, SDP uradio i onda se to ignorise
ali zar ti mislis da ce SDA+SDP usvojiti zakon kojim bi sami sebi oduzeli ono sto su ukrali za 20+ godina??
smijesno
- madner
#35239 Re: SDP
Da dobiju tacno ono sto su trazili, umjesto sto su zasluzili, ne bi nikad izabrali druge.Alfons Kauders wrote:Problem je sto fercera.madner wrote:Pa ako demokratija ne fercera, vrijeme je za drugi sistem. Nasilje uzivo i tako to dok ne dodjemo do necega sto fercera.daddy-kool wrote:
Koje druge?
Ovo što priča Alfons je sasvim na mjestu. Na jednoj drugoj temi ti si postavio pitanje ko to nudi smanjenje adminsitracije i povećanje zaposlenosti za po 1% godišnje. Odgovor je da niti jedna stranka ovo ne može ponuditi (ili joj nije u interesu), jer za to jednostavno nema novih ideja, nema te snage ni tih ljudi koji to mogu provesti. A ono što svi zaboravljaju jeste da nas čekaju prljavo-slatki poslovi oko pravljenja koalicija nakon izbora, jer takav je kod nas politički sistem, tako koga god da izaberete izabrali ste i njihovu suprotnost.
Zato, ono što trebamo priželjkivati je stabilnost, nastavak funkcionisanja sistema čak i kada je loš. Sutrašnji dan nosi nadu, a vremenom će se i ovakav sistem postepeno poboljšavati. Jer, šta bi bila alternativa, izlazak izvan demokratskih okvira?
Naravno da imaju stranke koje to mogu provesti. Vidio sam i neke programe kako to uraditi. Politicka volja da se to uradi je druga stvar. Ako je ne bude, za 4 godine racun ispostaviti.
Ljudi glasaju za Titu, dobiju Valtera. Glasaju za 100% BiH, dobiju Valtera u Stambolu. Glasaju za referendum, dobiju Guardiana, a za treci tu je doktor Cho.
Ljudi dobiju tacno ono sto su trazili, vjeruj mi. Njihov prioritet pri izboru su bajke. Oni ne glasaju da njima bude bolje, vec da drugima bude gore.
Ne mozes glasati za mahanje zastavama, pa onda pitati gdje su radna mjesta i kvalitet zivota. Pa ti si svojim glasom svima stavio do znanja da ti to nisu prioriteti. Politicka ponuda ce se uvijek prilagoditi potraznji - tako da ce sljedeci put i ostale stranke mahati zastavama i pricati bajke. Uostalom dovoljno je pogledati sta je Dodik napravio na toj prici u proteklih 10 godina.
Ljude NE ZANIMAJU realna, ozbilnja rjesenja, mada tvrde suprotno. Ljudi nece da se informisu i obrazuju, da rade, da se zrtvuju, organizuju, trude. Ljudi hoce magicne stapice i bajke. Dobili su ono sto su trazili prosli put, a i ovaj ce.
Ljude nikad ne zanima realna i ozbiljna prica, elita je elita jer moze pilule da upakuje tako da ih narod proguta.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#35240 Re: SDP
VjecitiStudent wrote:Umjesto ovih anegdotalnih primjera, da se uhvatimo malo čvršćih, opipljivih primjera?JoseMujica wrote:ne znam otkud crpiš elementarnu logiku Student ali i ja sam se x puta uvjerio u ovo što Alfons piše
zato što su sve ofirniji i ofirniji sa lažima, a već sam napisao da su nesposobni da naprave barem minimalni ekonomski rast koji bi generisao nova radna mjesta i integrisao nove generacije u njihov društveni poredak.
Na raspolaganju im je samo budžetsko uhljebljivanje, a to je veoma limitiran prostor i u pravilu rezervisan za famaliju i stranačke poslušnike. Dakle, prilike su takve da nisu u stanju ogromne pauperizirane i prevarene mase očajnika ekonomski integrisati u svoj poredak i to polučuje taj trend stalnog opadanja glasača.
A SBiH je samo stranka SDA nezadovoljenika koja je u jednom specifičnom trenutku uspjela zajahati talas nezadovoljstva sa SDA (nakon Sarajevske dekleracije, kada su mase ljudi morali napustiti okupirane stanove za koje im je SDA podjelila papire)....SBiH je nešto poput vatrometa...jednom zasvijetlila i brzo se ugasila, što su im i rezultati pokazali.
Sa SDPom su ljudi tražili prostor za sebe koji im je SDA privatizovala i tu dobili qorčinu
A sada prati kako Suljagić priča o dvije vrste Bošnjaka .... bijelce i crnce..... one na Poljinama i one ostale.....i to ti je populizam za kojim ogorčene, pauperizirane mase vape. Nije da Suljagić laže....on baš govori ono što jeste...samo nešto sumnjam da će iko biti kadar promjeniti ovaj sistem organizovane anarhije koji su uspostavili Izmetbegovići prije 22 godine
- Liberalism
#35241 Re: SDP
Da niko normalan nece glasati za SDP je prica stara 24. godine, i svo ovo vrijeme vi ''normalni'' birate nacionaliste i one koji vam prodaju .uda za bubrege. I dokle smo dosli? Put do pakla je poplocan dobrim namjerama i upravo ste nas tu doveli do pakla. A sve ''normalni'' i ''pametni'' da im Alfred N. moze pozaviditi. Nije SDP pokvario sistem vec vasi naivni i nepismeni roditelji koji su vjerovali u ideju jedan narod, jedna drzava i jedan vodđa, pardon babo. I Uvijek cete biti za to iako vas cijeli svjet sazaljeva ko najvece politicke idiote u evropi. Zato uzivajte dok jos ima SDP, poslije kad udjete u ISBiH imate kad da se kajete.zippoo87 wrote:@Liberalism
ubi ti sa pricom o roditeljima i 80im godinama
covjece nisi vise u 80tim,nema vise tita,nema komunizma,nema juge...progledaj malo,jbte prica stara 40 godina
hocelo li cijeli zivot samo pricati o proslosti i titu a srati se na buducnost,na sebe i bolje sutra svoje djece
ti konstantno pricas za sdp a protiv sda...niko normalan nece glasati ni za SDP ni za SDA,jer zbog njih jesmo danas ovdje,na dnu po svemu ali bukvalno
jbte ta debilna dieologija,zivio si u nekom sistemu koji je funkcionisao,sada valjda vidis da sistem ne funkcionise a branis one koji su najvise pokvarili sistem,uz sda naravno
je li toliko tesko biti malo objektivan...daj pricaj malo o zadnje 4 godine,jbte prica stara 40 godina
ljudi prije 4 godine dali sansu zlaji i ekipi,oni prokockali sansu,izdali i principe i drzavu i narod i sve...i sada ih logicno narod kaznjava
kontam ja da ces ti i tebi slicni "ideolozi" glasati do smrti za sdp,jer ti imas taj neki ideoloski stav...ali i tebi ce isto biti bolje u boljem sistemu
nije sve ni u ukradenim parama,vjeruj
- Liberalism
#35242 Re: SDP
Cista demagogija da je nasljedje iz proslog sistema da elita siri krug budzetskih korisnika. U proslom sistemu niti je ko dobijao kakvu pomoc od drzave niti je drzava u svoje institucije bilo koga zapošljavala. Danas Kanton Sarajevo ima vise zaposlenih nego cijela drzavna administracija Republike BiH. Nema potrebe za sirenjem fiktivnih argumenata.JoseMujica wrote:ne znam otkud crpiš elementarnu logiku Student ali i ja sam se x puta uvjerio u ovo što Alfons piše
- nikad_vise
#35243 Re: SDP
Stvar je da smo mi kao drustvo jako bolesni.Politicari koji nam dolaze na vlast i koji su nam kandidati su samo slika stanja jednog naroda.Svi oni do jednog su izasli iz naroda i sve njihove osobine samo oslikavaju trenutno stanje naroda i trenutne osobine naroda.Alfons Kauders wrote:Princip jeste jasan, ali stanje na terenu je nesto drugacije.madner wrote:Princip je jasan, treba kazniti opciju koja iznevjeri i traziti alternative koja ce ispuniti ocekivanja.
Alternativa tome je rad izvan demokratskog sistema, tako da bi trebao navijati upravo za ovo ponasanje jer alternativa je znatno opasnija.
Niko normalan ba nece u politiku, narocito ne sad. Zasto bi se neko ko ima sasvim pristojan zivot sada uopste bavio politikom? Da mu sutra razbijaju imovinu, pale radno mjesto, porodicu provlace kroz blato na stranicama Avaza i na FTV?
I kako onda doci do te alternative, kada se niko novi nece aktivirati? Zasto bi? Ko bi od nas pristao da sutra bude nekakav kandidat, neki kurac u mjesnom odboru neke stranke ili nesto deseto?
Jedini motiv je novac, da se uhljebi i masno naplati - u protivnom ne vidim svrhu. Moja cijena za takvo nesto bi bila 2-3 miliona KM, da poslije fino odem pecat i da me boli kurac. Ljudi ocekuju 'ekspertne vlade' u kojima bi 'eksperti' radili za milju maraka, i to cetiri godine. I onda ocekuju da niko nece iskoristiti priliku da svo to blacenje i zajebanciju naplati?
Druga stvar koja je bitna je ta da ti u sustini i ne mozes u ovakvom sistemu doci cist i posten da budes uopste kandidat za neku funkciju ako nisi vec prije toga zaduzio nekog od predsjednika stranke ili nekoliko clanova stranke.
Da bi se nesto probio na lokalnoj razini i da bi bio izabran moras podmazati jedan dio clanstva..kupis janjca,par gajbi pive posaljes aktivistima da loze narod,platis koji glas i slicni fazoni.Znaci ti u startu vec pocinjes sa obmanama. Da bi ti otisao na listu za kantonalni parlament,tu podmazivanje ide jos bolje i skuplje..obavi se tu i tamo koji prljavi posao,doniras iz firme love il slicno a to ce ti biti isplaceno kad stranka dodje na vlast.I sve tako u nedogled i sto je funkcija veca poslovi su prljaviji.Bukvalno zivimo u partiokratiji gdje se stranke ponasaju kao odvojeni elementi od drzavi i gdje se clanstvo jako dobro unovci na racun drzave BiH
.Imamo i posebne dijelove zasluga kao sto je recimo radio Bakir Hadziomerovic,ubleha i reketas koji je recimo sa svom onom poganstinom od svog magazina i stiteci kriminal svojih nalogodavaca dosao u poziciju da ga isti predloze za predsjednika jer je se dokazao kao lojalan stranci.A drzava...ma drzava ko drzava,BiH vecini stranaka odavno nije cilj,nego obicno sredstvo njihovim politickim opcijama da dobro omrse brkove.
- Alfons Kauders
#35244 Re: SDP
Suljagic ne laze, a vala moglo bi se reci i da ne pretjeruje.JoseMujica wrote:VjecitiStudent wrote:Umjesto ovih anegdotalnih primjera, da se uhvatimo malo čvršćih, opipljivih primjera?JoseMujica wrote:ne znam otkud crpiš elementarnu logiku Student ali i ja sam se x puta uvjerio u ovo što Alfons piše
zato što su sve ofirniji i ofirniji sa lažima, a već sam napisao da su nesposobni da naprave barem minimalni ekonomski rast koji bi generisao nova radna mjesta i integrisao nove generacije u njihov društveni poredak.
Na raspolaganju im je samo budžetsko uhljebljivanje, a to je veoma limitiran prostor i u pravilu rezervisan za famaliju i stranačke poslušnike. Dakle, prilike su takve da nisu u stanju ogromne pauperizirane i prevarene mase očajnika ekonomski integrisati u svoj poredak i to polučuje taj trend stalnog opadanja glasača.
A SBiH je samo stranka SDA nezadovoljenika koja je u jednom specifičnom trenutku uspjela zajahati talas nezadovoljstva sa SDA (nakon Sarajevske dekleracije, kada su mase ljudi morali napustiti okupirane stanove za koje im je SDA podjelila papire)....SBiH je nešto poput vatrometa...jednom zasvijetlila i brzo se ugasila, što su im i rezultati pokazali.
Sa SDPom su ljudi tražili prostor za sebe koji im je SDA privatizovala i tu dobili qorčinu![]()
A sada prati kako Suljagić priča o dvije vrste Bošnjaka .... bijelce i crnce..... one na Poljinama i one ostale.....i to ti je populizam za kojim ogorčene, pauperizirane mase vape. Nije da Suljagić laže....on baš govori ono što jeste...samo nešto sumnjam da će iko biti kadar promjeniti ovaj sistem organizovane anarhije koji su uspostavili Izmetbegovići prije 22 godine
Jedini problem je sto je i on u toj prici bijelac, a ne crnac... I sto, kao i ostali, ne nudi ni r od rjesenja za taj problem.
- Liberalism
#35245 Re: SDP
Ovi sto pljuju po SDP-u upravo to zele, da im vlada DF-SDA-SBB-HDZ a po mogucnosti da im se prikljuce srpski radikali, samo kako bi mogli nastaviti plakati, kukati i jaditi se svakom kako je zivot nemoguc i kako oni sa razlogom nemaju sta da jedu. jednostavno ljudi kao da zele da im vladaju najgori moguci ljudi samo da bi svoju psihu nastavili hraniti strahom i bijedom.StupskaBitanga wrote:kakav god da vam je bio sdp i imali odbojnosti prema njemu vidjet cete koaliciju DF+SDA+SBB a o trajanju iste sa HDZ u paketu da ne govorim
Ovde se svako ospe na bilo koji uspjeh jer jednostavno ne zele da vjeruju da je uspjeh u zemlji moguc, a samim tim ni njihov licni boljitak. Bolje im je gladan kukati nego sit raditi i to je to cisti mazohizam.
- JoseMujica
#35246 Re: SDP
fiktivnimLiberalism wrote:Cista demagogija da je nasljedje iz proslog sistema da elita siri krug budzetskih korisnika. U proslom sistemu niti je ko dobijao kakvu pomoc od drzave niti je drzava u svoje institucije bilo koga zapošljavala. Danas Kanton Sarajevo ima vise zaposlenih nego cijela drzavna administracija Republike BiH. Nema potrebe za sirenjem fiktivnih argumenata.JoseMujica wrote:ne znam otkud crpiš elementarnu logiku Student ali i ja sam se x puta uvjerio u ovo što Alfons piše
koliko je samo bilo viška radnika u tzv. SOUR-ima, RO-ima i OOUR-ima, pa raznim SIZ-ovima?
Manje više zaposlenih samo da djeca sa diplomama ne bi bila bez posla na potpuno bespotrebnim i izmišljenim radnim mjestima. Što je najgore pojedini su mlatili veće pare nego radnici od čijeg rada su živili. I tu je i nastala prijeka potreba balkanskih čobana za fakultetskim diplomama, samo kako ne bi ništa radili, a uredno primali plate i hladili muda po toplim kancelarijama.
Birokratiju je izmislila KP.
Last edited by JoseMujica on 26/09/2014 14:59, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#35247 Re: SDP
Upravo tako. Sve je pogano, od mjesne zajednice u Velikoj Kladusi do M. Dvora. Isti princip, nekad meso i piva, nekad sluzbeni Audi i chiza bijelog.nikad_vise wrote:Stvar je da smo mi kao drustvo jako bolesni.Politicari koji nam dolaze na vlast i koji su nam kandidati su samo slika stanja jednog naroda.Svi oni do jednog su izasli iz naroda i sve njihove osobine samo oslikavaju trenutno stanje naroda i trenutne osobine naroda.Alfons Kauders wrote:Princip jeste jasan, ali stanje na terenu je nesto drugacije.madner wrote:Princip je jasan, treba kazniti opciju koja iznevjeri i traziti alternative koja ce ispuniti ocekivanja.
Alternativa tome je rad izvan demokratskog sistema, tako da bi trebao navijati upravo za ovo ponasanje jer alternativa je znatno opasnija.
Niko normalan ba nece u politiku, narocito ne sad. Zasto bi se neko ko ima sasvim pristojan zivot sada uopste bavio politikom? Da mu sutra razbijaju imovinu, pale radno mjesto, porodicu provlace kroz blato na stranicama Avaza i na FTV?
I kako onda doci do te alternative, kada se niko novi nece aktivirati? Zasto bi? Ko bi od nas pristao da sutra bude nekakav kandidat, neki kurac u mjesnom odboru neke stranke ili nesto deseto?
Jedini motiv je novac, da se uhljebi i masno naplati - u protivnom ne vidim svrhu. Moja cijena za takvo nesto bi bila 2-3 miliona KM, da poslije fino odem pecat i da me boli kurac. Ljudi ocekuju 'ekspertne vlade' u kojima bi 'eksperti' radili za milju maraka, i to cetiri godine. I onda ocekuju da niko nece iskoristiti priliku da svo to blacenje i zajebanciju naplati?
Druga stvar koja je bitna je ta da ti u sustini i ne mozes u ovakvom sistemu doci cist i posten da budes uopste kandidat za neku funkciju ako nisi vec prije toga zaduzio nekog od predsjednika stranke ili nekoliko clanova stranke.
Da bi se nesto probio na lokalnoj razini i da bi bio izabran moras podmazati jedan dio clanstva..kupis janjca,par gajbi pive posaljes aktivistima da loze narod,platis koji glas i slicni fazoni.Znaci ti u startu vec pocinjes sa obmanama. Da bi ti otisao na listu za kantonalni parlament,tu podmazivanje ide jos bolje i skuplje..obavi se tu i tamo koji prljavi posao,doniras iz firme love il slicno a to ce ti biti isplaceno kad stranka dodje na vlast.I sve tako u nedogled i sto je funkcija veca poslovi su prljaviji.Bukvalno zivimo u partiokratiji gdje se stranke ponasaju kao odvojeni elementi od drzavi i gdje se clanstvo jako dobro unovci na racun drzave BiH
.Imamo i posebne dijelove zasluga kao sto je recimo radio Bakir Hadziomerovic,ubleha i reketas koji je recimo sa svom onom poganstinom od svog magazina i stiteci kriminal svojih nalogodavaca dosao u poziciju da ga isti predloze za predsjednika jer je se dokazao kao lojalan stranci.A drzava...ma drzava ko drzava,BiH vecini stranaka odavno nije cilj,nego obicno sredstvo njihovim politickim opcijama da dobro omrse brkove.
Djecu ucimo tome jos od osnovne skole, kada vide da dijete lokalnog serifa nosi nove patike i mobilni, a oni nose nesto sto je udijelila porodica. Zasto se onda cuditi kada i ta djeca od malih nogu shvate da se zivi od ubleha i suplje, a ne od znanja i truda?
Kako god, niko normalan vise nece u politiku. Birajte od ovih sto su vec na sceni, jer bolji nece doci. Neki kao Vjeciti se mozda nadaju da hoce, kada sve ode u kurac i kada sve propadne, ali siguran sam da nece.
Oni koji ce tada pokusati doci na vlast su isti oni koji su pravili plenume - ljudi koji ne bi bili u stanju voditi tezgu na pijaci a kamoli drzavu.
- Liberalism
#35248 Re: SDP
hehehe, zalosno.JoseMujica wrote:fiktivnimLiberalism wrote:Cista demagogija da je nasljedje iz proslog sistema da elita siri krug budzetskih korisnika. U proslom sistemu niti je ko dobijao kakvu pomoc od drzave niti je drzava u svoje institucije bilo koga zapošljavala. Danas Kanton Sarajevo ima vise zaposlenih nego cijela drzavna administracija Republike BiH. Nema potrebe za sirenjem fiktivnih argumenata.JoseMujica wrote:ne znam otkud crpiš elementarnu logiku Student ali i ja sam se x puta uvjerio u ovo što Alfons piše
Elita je ko i narod naslijedila najgore običaje iz prethodnog sistema, a potpuno je nesposobna da napravi i najminimalniji rast kako bi se nove generacije društveno integrisale. Tako im i jeste ostalo da samo šire krug budžetskih korisnika kao balon od sapunice.![]()
![]()
koliko je samo bilo viška radnika u tzv. SOUR-ima, RO-ima i OOUR-ima, pa raznim SIZ-ovima?
Manje više zaposlenih samo da djeca sa diplomama ne bi bila bez posla na potpuno bespotrebnim i izmišljenim radnim mjestima. Što je najgore pojedini su mlatili veće pare nego radnici od čijeg rada su živili. I tu je i nastala prijeka potreba balkanskih čobana za fakultetskim diplomama, samo kako ne bi ništa radili, a uredno primali plate i hladili muda po toplim kancelarijama.
SIZ obrazovanja grada Sarajeva je mozda imao 7-8 zaposlenih, manje nego sto sada ima svaka opcina u odjelu za obrazovanje iako je nadleznost za obrazovanje na kantonu. Daj bar procitajte nesto, mislis da sve znas sto si zapamtio nekoliko skracenica.
edit: i moguce da je da je vecina od ovih 7-8 zaposlenih svoje poslove radilo na volonterskoj bazi, a ne da su bili stalno zaposleni u SIZ-u.
Last edited by Liberalism on 26/09/2014 15:06, edited 1 time in total.
- JoseMujica
#35249 Re: SDP
SIZ obrazovanja je samo jedan u nizu SIZ-ova...za svaku oblast je bio po jedan...kultura, sport, zdravstvo itd. saberi i množi ako ti se da
pa savezi radnog naroda, omladine i da ne nabrajam u nedogled
a pravi šupljak poslovi su bili u "gigantima"..koliko je viška radnika imao Energoinvest, koliko UNIS, koliko FAMOS?
ps
da da da sve sami volonteri
pa savezi radnog naroda, omladine i da ne nabrajam u nedogled
a pravi šupljak poslovi su bili u "gigantima"..koliko je viška radnika imao Energoinvest, koliko UNIS, koliko FAMOS?
ps
da da da sve sami volonteri
Last edited by JoseMujica on 26/09/2014 15:09, edited 4 times in total.
- Alfons Kauders
#35250 Re: SDP
Jeste, ali smo tada imali takve demografske i ekonomske trendove da se to nekako i moglo odrzavati, vjestacki ali moglo je.JoseMujica wrote:fiktivnimLiberalism wrote:
Cista demagogija da je nasljedje iz proslog sistema da elita siri krug budzetskih korisnika. U proslom sistemu niti je ko dobijao kakvu pomoc od drzave niti je drzava u svoje institucije bilo koga zapošljavala. Danas Kanton Sarajevo ima vise zaposlenih nego cijela drzavna administracija Republike BiH. Nema potrebe za sirenjem fiktivnih argumenata.![]()
![]()
Danas ne moze.
Narod jednostavno nece da se pomiri s cinjenicom da svi ne mozemo zivjeti od politike. Svi bi se negdje gurali, s tariguz diplomama i friskim partijskim knjizicama, svi bi da budu ublehe, da primaju lazne beneficije, naknade za clanstvo u upravnim odborima i karinama, da im drzava nabacuje poslove i pokriva gubitke kad zijane...
Otuda i armija idiota s diplomama koji ne znaju vezati pertle, ali kmeche kako nema posla. Pa nema ga jer ste se, idioti, skolovali za poslove na drzavnoj sisi. Ti poslovi su za druge, ne za vas. Sada im ostaje da kmeche, spaljuju zgrade, napadaju narod i na kraju balade crknu od gladi.
Stvorili smo par generacija takvih parazita koji nikad nece biti u stanju da se brinu o sebi. Svi smo donekle odgovorni, a te pacijente valja hraniti i gurati dok i mi ne pokrepemo, jer ce u protivnom opet da kmeche i pale gradove.