SDP

wolf07

#34801 Re: SDP

Post by wolf07 »

Novak20 wrote:
wolf07 wrote:
U SDA ima jos govana, ali ima i jedan Sefik Dzaferovic, Genjac, Kasumovic. Problem je malo sa kadrovima koje je na silu izgurao Sulejman Tihic koji nisu mogli odgovoriti zadatku a ovi gore pomenuti se mogu nekome svidjati ili nesvidjati ali nisu nekorektni ljudi iti neko ko je bezocno pljackao narod, znalo bi se da jesu.
Gledam imovinski karton Fuada Kasumovića iz G. Vakufa.
http://database.cin.ba/baza/profil.php?profil=85
Jako impozantno za nekoga ko je fakultet upisao četiri godine iza završene srednje škole i ko je 1995 došao iz G.Vakufa. Primjer kako zajedno idu politika i bizmis. Sve stečeno po zakonu. Šta tek nije navedeno.....
Imovinski karton!!! Mora da se zajebajes. Ti papiri koji se zovu "imovinski karton" su najobicnija suplja da se narod malo zabavi. A kad smo vec kod Kasumovica mislim da nikad niko nije branio "drzavni" vs. "entitetski budzeti" na tako argumentovan i ozbiljan nacin. bog toga i jeste bio smetnja SNSD-u, zbog toga SDP i jeste jedva docekao da ga istresu iz Vijeca ministara BiH. Dodik je uspio isposlovati upravo zahvaljujuci cinjenici da nema Kasumovica daljnja povecanja budzeta RS-a, a time indirektno i F BiH, dok budzet BiH stagnira. Sad znam da ce neki genije reci da je to isti klinac i da te pare trose svakako stranacki kadrovi i u entitetima i na drzavnom nivou. Medjutim, svako ko imalo poznaje materiju jasno je sta se valja iza brda. Kad su izbile poplave vojska nije imala goriva za helikoptere, da ne pominjem da ih ima sijaset zrelih za remont a tako su trebali. Topli obrok vojnika, SIPA-e i Granicne policije BiH je spusten na 6 KM! Raspitaj se koliki je u telekomima, elektroprivredama i sl. Smanjivane su i plate, dva puta u zadnjih nekoliko godina, ali je i dalje najglasniji Dodik s pricom o ukidanju vojske, Suda BiH i sl. Kad i gdje si cuo da SDP brani ove institucije koje su temelj drzavnosti? Ako je imovinski karton jedini argument protiv Kasumovica onda je to stvarno vise nego bijedan izgovor.

A sto se tice upisivanja fakulteta, najmanje bitno je kad je upisan. Meni je vaznije kakvo znanje covjek donosi iz skole, a Kasumovic je itekako pokazao zavidno znanje iz ekonomije.
zulfo

#34802 Re: SDP

Post by zulfo »

Malo ,malo pa se članovi SDP-ea pogotovo trenerko slikaju na otvaranju neke dionice ,pričajuči kako će narod(ljudi imati veliku korist .Ja vam odgovorno tvrdim da obični ljudi ne da neće imati nikakve koristi od tih cesta već 70%istih neće imati priliku da prođe bar kilometar istim .U 18 godina poslije rata SDP je bio 8 godina na vlasti(neka nabroje koliko su ispunili od onoga što su obećali.Isprazne su pričr Lagumdžije kako je Sza Bih krivac što oni nisu ništa mogli(2002-2006.

Narod nejede asfalt ,SDP-eovci izgleda jedu tanji je mnogo
kandelabar

#34803 Re: SDP

Post by kandelabar »

VjecitiStudent wrote:Zove Lidija K. na TV, 'glasajte za ljevicu', znači ne glasajte za SDP.
BIlo mi je zao slusati i ne bih se volio naci u njeonoj poziciji do sebe je imala univerzitetskog profesora koji je ima jake argumente pokušala se boriti sobzirom da je advokat ali :-) Sjećam se prije kad su tek došli na vlast ona malo malo pa pomjeri šišku s očiju večeras ne znam jel je jednom pomakla nema se kad :-D
Novak20

#34804 Re: SDP

Post by Novak20 »

wolf07 wrote:
Novak20 wrote:
wolf07 wrote:
U SDA ima jos govana, ali ima i jedan Sefik Dzaferovic, Genjac, Kasumovic. Problem je malo sa kadrovima koje je na silu izgurao Sulejman Tihic koji nisu mogli odgovoriti zadatku a ovi gore pomenuti se mogu nekome svidjati ili nesvidjati ali nisu nekorektni ljudi iti neko ko je bezocno pljackao narod, znalo bi se da jesu.
Gledam imovinski karton Fuada Kasumovića iz G. Vakufa.
http://database.cin.ba/baza/profil.php?profil=85
Jako impozantno za nekoga ko je fakultet upisao četiri godine iza završene srednje škole i ko je 1995 došao iz G.Vakufa. Primjer kako zajedno idu politika i bizmis. Sve stečeno po zakonu. Šta tek nije navedeno.....
Imovinski karton!!! Mora da se zajebajes. Ti papiri koji se zovu "imovinski karton" su najobicnija suplja da se narod malo zabavi. A kad smo vec kod Kasumovica mislim da nikad niko nije branio "drzavni" vs. "entitetski budzeti" na tako argumentovan i ozbiljan nacin. bog toga i jeste bio smetnja SNSD-u, zbog toga SDP i jeste jedva docekao da ga istresu iz Vijeca ministara BiH. Dodik je uspio isposlovati upravo zahvaljujuci cinjenici da nema Kasumovica daljnja povecanja budzeta RS-a, a time indirektno i F BiH, dok budzet BiH stagnira. Sad znam da ce neki genije reci da je to isti klinac i da te pare trose svakako stranacki kadrovi i u entitetima i na drzavnom nivou. Medjutim, svako ko imalo poznaje materiju jasno je sta se valja iza brda. Kad su izbile poplave vojska nije imala goriva za helikoptere, da ne pominjem da ih ima sijaset zrelih za remont a tako su trebali. Topli obrok vojnika, SIPA-e i Granicne policije BiH je spusten na 6 KM! Raspitaj se koliki je u telekomima, elektroprivredama i sl. Smanjivane su i plate, dva puta u zadnjih nekoliko godina, ali je i dalje najglasniji Dodik s pricom o ukidanju vojske, Suda BiH i sl. Kad i gdje si cuo da SDP brani ove institucije koje su temelj drzavnosti? Ako je imovinski karton jedini argument protiv Kasumovica onda je to stvarno vise nego bijedan izgovor.

A sto se tice upisivanja fakulteta, najmanje bitno je kad je upisan. Meni je vaznije kakvo znanje covjek donosi iz skole, a Kasumovic je itekako pokazao zavidno znanje iz ekonomije.
Ja.. Ti ga pomenu a pun si znanja. Raspitaj se onda ti o gradnji pa preprodaji benzinskih pumpi Slovencima, o malim hidroelektranama (probaj ti kao smrtnik izganjati te dozvole) i boga pitaj kojim sve biznisima koji omoguće funkcioneru bilo koje stranke na vlasti da se u moru siromaštva obogati preko noći.
Političke veze i zavidno znanje iz ekonomije prvo se koristi za punjenja vlastitog džepa po mogućnosti u dobro plaćeno radno vrijeme. Zato i imamo situaciju da sve u državi propada osim pojedinaca koji se bezobrazno bogate. Budžet BiH i F BiH ne stagnira nego ide nadole jer nema prihoda, prihoda nema jer nema potrošnje, potrošnje nema jer nema posla i primanja, posla i primanja nema jer je stvoren nesposoban, korumpiran i nefunkcionalan sistem. Kako u Federaciji tako i u RS. Rupe u budžetu se krpe pozajmicama od MMF-a. Sve to će na kraju iskihati obična raja.
Temelje državnosti i institucije sistema ruše upravo ovakvi "političari" koji se ko fol zalažu za nešto. Malo dreke po novinama, puna usta BiH, radi nove vlastite koristi.
Poplavama i požarima bavi se civilna zaštita a vojska uskače u krajnjoj nuždi. Zašto nemamo gorivo, kanadere i helikoptere CZ u Federaciji, zašto posljedice poplava nisu sanirane ne treba pitati Dodika nego našu gospodu. Pošto je tema ipak SDP, ne bih više o ovome.
Heartbeats

#34805 Re: SDP

Post by Heartbeats »

Better Man wrote:
wolf07 wrote:
Heartbeats wrote:
Potpuno se slazem da je SDP ne da nema S nego nema ni LJ od socijaldemokratije. Tj ima je taman toliko kao kad kupis mlijecnu cokoldadu pa pise da mozes naici na tragove ljesnjaka..E pa ti tragovi su socijaldemokratija u danasnjem SDP-u. Ali ovo za SDA, stvarno ne znam dokle seze mazohizam glasackog tijela!!
SDP jeste usr'o motku yadnjih 4 godine i dobit ce crveni karton, a SDA-u ne bi dao ni mjesnu zajednicu da vode koliko su unistili i drustvo i drzavu. Oni su okidac, oni su sjeme iz kojeg su nikli i Ceric i Radoncic i Saja i Gasi i Zika i Kemo Causevic, pa i na kraju krajeva i ovakav SDP je njihov proizvod jer su oni postavili temelje ovog bolesnog drustva u kojem zivimo!
Kad vec pricamo o tome sta je gdje niklo onda bi mogli da napravimo i korak dalje pa da kazemo kako je Mladic izasao ispod Titovog sinjela i petokrake pa vidi kakav cetnik od njega ispade. Jbg, SDA ne valja kad hrani desnom rukom pascad koja samo seru i prave stetu, SDA ne valja kad takva pascad otpadnu od nje! Hajde da napravimo sljedecu analizu koja je po meni jedina mjerodavna. Pogledaj sta je otpalo od SDA! Sve od zla oca i od gore matere po mom misljenju, uz izuzetak jednog Adnana Terzica i, nekad davno, Harisa Silajdzica. Ne znam kakav je status u stranci Ejupa Ganica i Hasana Muratovica a o njima mislim sve najbolje. Ostalo je sve goli bijednik i protuha.
A sta otpada od SDP-a? Sve bolji od boljeg: oba Komsica, Popovic, Pecanac, Skenderagic, Bogicevic, Durakovic, Lazovic! Ono sto je ostalo u SDP-u je sve samo govno do govneta, i ne znas ko vise smrdi. U SDA ima jos govana, ali ima i jedan Sefik Dzaferovic, Genjac, Kasumovic. Problem je malo sa kadrovima koje je na silu izgurao Sulejman Tihic koji nisu mogli odgovoriti zadatku a ovi gore pomenuti se mogu nekome svidjati ili nesvidjati ali nisu nekorektni ljudi iti neko ko je bezocno pljackao narod, znalo bi se da jesu.

I na kraju, vec sam pominjao, SDA je obavila unutarstranacke izbore kakve neka druga stranka nece dostici ni za 10 godina. Zlatka u SDP-u moze nasijediti samo njegov sin Salko-Zlatko, osim ako nakon oktobarskog poraza samog Zlaju ne otjeraju govnjivom motkom, mada cisto sumnjam, nema ko. A sto se tice moje licne simpatije prema ideji socijaldemokratije ona je stvarna, vjerovali vi meni ili ne, svejedno mi je. A razloge zasto SDP ne moze dobiti moj glas sam obrazlozio i ne bih o tome dalje tupio jer to niti je tema niti ima ikakvu vaznost u cjelini.
Hočeš reči da su u SDA nakon odlaska šljama ostali sve fini i pošteni? Ostao je još gori šljam poput Bakira Izetbegovića, kojima je jedini cilj pljačka države i postavljanje podobnih. Nakon nesposobnog pijanice Ahmeta Hadžipašića, SDA nas je uvjerila da za premijera FBiH mogu postaviti još goru i nesposobniju osobu, a to je maneken Nedžad Branković, koji je pobjegao iz premijerske stolice da ga ne bi linčovali borci. Pa ga je zamjenio jednako nesposoban Mustafa Mujezinović. Ne mogu da razumijem kako možeš glasati za Bakira Izetbegovića, čovjeka koji je sponzor svih mafioza i koji je bio veliki prijatelj sa okorjelim kriminalcem Ćelom Bajramovićem. SDA je uništila državu i dovela je na rub propasti, a svestranu podršku su imali u svojim koalicionim partnerima SBiH, HDZ, SNSD, nekadašnjem SDS-u i naravno sadašnjem SDP-u. Upravo SDA i HDZ su uništili grad Mostar zahvaljujući njima taj grad nema vlast, niti su održani zbori i zahvaljujući njima grad je podjeljen po nacionalnoj osnovi i u njemu vlada klasični aparthejd. Ne smijemo dozvoliti da nam Bakir Izetbegović sjedi u predsjedništvu, jer čovjek ništa nije uradio korisno u svom mandatu, osim što je ženu smjestio za dirertoricu Opće bolnice i što je kupovao luksuzne Audie za svoje potrebe novcem poreskih obveznika. Isto tako nesmijemo dozvoliti da nam u predsjedništvu sjede Dragan Čović i Željka Cvijanović. Moramo glasati za nove ljude koji su dokazani u svojim profesijama, a takvih ima jako puno.
WORD :thumbup:
VjecitiStudent

#34806 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

wolf07 wrote: ...
Ako je imovinski karton jedini argument protiv Kasumovica onda je to stvarno vise nego bijedan izgovor.

:-)
Vjerujem da bi i za Brankovića znao naći riječi hvale.
Corto Maltese

#34807 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

VjecitiStudent wrote:
wolf07 wrote: ...
Ako je imovinski karton jedini argument protiv Kasumovica onda je to stvarno vise nego bijedan izgovor.

:-)
Vjerujem da bi i za Brankovića znao naći riječi hvale.

Brenković? Jedan iz niza Ljiljana koji su neogrebani izišli iz rata i ušli u politiku?
Banksy

#34808 Re: SDP

Post by Banksy »

zulfo wrote:
Narod nejede asfalt ,SDP-eovci izgleda jedu
Naravno da jedu.

Gotovo nevjerovatno zvuči informacija kako će za 20 kilometara autoceste koridora 5C, FBiH morati izdvojiti oko 470 miliona eura (neki tvrde i do 730 miliona), odnosno 200 miliona više u odnosu na ranije procjene.

cijena kilometra autoceste u nizinskom području Hrvatske iznosila je 6,8 milijuna eura,
u Danskoj oko 6,5 milijuna eura,
Sloveniji oko osam milijuna,
Njemačkoj 8, 2 milijuna eura,
Češkoj 8,3 milijuna,
Slovačkoj 8,4 milijuna,
Mađarskoj 8,5, a u
Austriji čak oko 12 milijuna eura.

Cijena kilometra autoceste u brdskim je područjima oko 14 miliona eura i niža je samo u Slovačkoj, dok je značajno veća u Sloveniji, Češkoj, Austriji, a najveća u Njemačkoj, preko 20 miliona eura.

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a i ministar prometa za vrijeme Račanove Vlade tada je tvrdio: “Prosječna cijena kilometra autoceste u Hrvatskoj je između osam i 10 milijuna eura.”
Prema grubim računicama, Čačić, koji je također opasan lopov, je u prosjeku trošio 10 miliona eura po km, naši banditi 23 miliona, (negdje i do 30 miliona eura) dakle bar 13 miliona eura više. Po jednom kilometru.
Tako da je lopovska družina bila dobra bar 25 miliona maraka čistog novca po 1 kilometru.
Pa pomnoži to s brojem urađenih kilometara ...

SDP-ova ''gradnja autoputa'' je pljačka decenije, ako ne i cijelog poslijeratnog perioda.

http://www.inmedia.ba/zasto-je-kilometa ... e-skuplji/
VjecitiStudent

#34809 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

SDP ova kampanja ovih dana stvarno ima težak i nezahvalan posao: Kako reklamirati četiri godine pljačke, nepotizma, diletantizma?
zippoo87

#34810 Re: SDP

Post by zippoo87 »

upravo kako @Banksy napisa
nista oni nisu napravili...osim gore navedenog tala i kradje
da nisu ukrali tolike novce,moglo se bez kredita izgraditi jos desetine km
zato ovi SDP dusebriznici ,usporite malo sa tom "autoput" kampanjom...dosadno i neucinkovito
wolf07

#34811 Re: SDP

Post by wolf07 »

1. Brankovic - daleko mu lijepa kuca!

2. Sta je bilo sa Zapadnom Njemackom, sutite?

3. Kasumovic - covjek je branio interese BiH u ministarstvu finansija, ko to nije vidio ili je corav ili uopste ne zna sta i kako je taj covjek radio. BTW, na inicijativu SDP-a (a po mom ubjedjenju - na direktivu Banja Luke) on je smijenjen, znate li barem ko je sjeo u njegovu stolicu Zamjenika ministra Finansija BiH? Ko god je, nije se javio u ovih par godina nakon smjene, valjda sve fercera kako treba.

4. Hajde mi nacrtajte kako to trebamo izbrati nekog umjesto Covica i Cvijanovicke, vi ste na potpuno pogresdnoj adresi. Idite na "Poskok" i na banjalucke portale pa to tamo recite.
dustaban

#34812 Re: SDP

Post by dustaban »

Dakle mislim da smo svi konacno shvatili zasto SDP mora pasti.

To su u dobroj mjeri (i kao dobronamjernu zelju) konacno shvatili i sami SDP-ovci.
Jer, nazalost, jedini nacin da se unutar te stranke dese neophodne promjene jeste njen potpuni sunovrat. Unutrasnjeg kapaciteta za samoregulaciju u toj stranci vise nema.
Moja je zato procjena da za tu stranku ovaj put nece glasati ni sami SDP-ovci jer su konacno shvatili da je POTPUNI RESET stranke nesto najbolje sto im se u ovom trenu moze desiti. I zaista, moraju izgubiti ove izbore kako bi se konacno rjesili tumora koji je postao veci od zdravog tkiva.

A onda, akobogda, za cetiri godine idemo dizati novu socijaldemokratiju sa sasvim novim facama, ociscenu od sljama svake vrste i konacno objedinjenu.

Dakle mislim da ste me shvatili (ovo se obracam onima koji su jos uvijek u dilemi) - potpuni krah ovakvog SDP-a na sljedecim izborima je jedini put ka oporavku BH socijaldemokratije!.

Glasajte za buducnost bh socijaldemokratije, glasajte protiv SDP-a!
pemanapemani

#34813 Re: SDP

Post by pemanapemani »

dustaban wrote:Dakle mislim da smo svi konacno shvatili zasto SDP mora pasti.

To su u dobroj mjeri (i kao dobronamjernu zelju) konacno shvatili i sami SDP-ovci.
Jer, nazalost, jedini nacin da se unutar te stranke dese neophodne promjene jeste njen potpuni sunovrat. Unutrasnjeg kapaciteta za samoregulaciju u toj stranci vise nema.
Moja je zato procjena da za tu stranku ovaj put nece glasati ni sami SDP-ovci jer su konacno shvatili da je POTPUNI RESET stranke nesto najbolje sto im se u ovom trenu moze desiti. I zaista, moraju izgubiti ove izbore kako bi se konacno rjesili tumora koji je postao veci od zdravog tkiva.

A onda, akobogda, za cetiri godine idemo dizati novu socijaldemokratiju sa sasvim novim facama, ociscenu od sljama svake vrste i konacno objedinjenu.

Dakle mislim da ste me shvatili (ovo se obracam onima koji su jos uvijek u dilemi) - potpuni krah ovakvog SDP-a na sljedecim izborima je jedini put ka oporavku BH socijaldemokratije!.

:thumbup:

Tačno, od prvog do zadnjeg slova.
zippoo87

#34814 Re: SDP

Post by zippoo87 »

svidja mi se post,samo mi nije jasno zasto ti mislis da socijaldemokratija zivi jedino u SDPu...to zbog naziva stranke ili ?

socijaldemokratija sigurno vise ne stanuje u SDPu,osim u nazivu stranke...treba i naziv stranke pokopati...jer manje je bitno kako se ko zove a vise sta ko radi :D
sigh

#34815 Re: SDP

Post by sigh »

:lol: cuj ne trebaju nam ceste, ne jede se infrastruktura. Sta li treba SDA-u, reset ? izvorno vracanje fasizmu ? Ah ja, zaboravih, nisu se puno udaljili od ideala :D
dustaban

#34816 Re: SDP

Post by dustaban »

zippoo87 wrote:

svidja mi se post,samo mi nije jasno zasto ti mislis da socijaldemokratija zivi jedino u SDPu...to zbog naziva stranke ili ?

socijaldemokratija sigurno vise ne stanuje u SDPu,osim u nazivu stranke...treba i naziv stranke pokopati...jer manje je bitno kako se ko zove a vise sta ko radi :D
Odgovor je veoma prost - INFRASTRUKTURA !

Ta infrastruktura bivseg SK, koju je SDP naslijedio, nebitno opravdano ili neopravdano, jednostavno se mora iscupati iz kandzi ove mafije. Varaju se svi koji naivno misle da je moguce stvoriti jaku stranku bez jake infrastrukture.
JedanMova

#34817 Re: SDP

Post by JedanMova »

zulfo wrote:Malo ,malo pa se članovi SDP-ea pogotovo trenerko slikaju na otvaranju neke dionice ,pričajuči kako će narod(ljudi imati veliku korist .Ja vam odgovorno tvrdim da obični ljudi ne da neće imati nikakve koristi od tih cesta već 70%istih neće imati priliku da prođe bar kilometar istim .U 18 godina poslije rata SDP je bio 8 godina na vlasti(neka nabroje koliko su ispunili od onoga što su obećali.Isprazne su pričr Lagumdžije kako je Sza Bih krivac što oni nisu ništa mogli(2002-2006.

Narod nejede asfalt ,SDP-eovci izgleda jedu tanji je mnogo
A u isto vrijeme iz Autocesta FBiH pozivaju da ih politicke partije ne koriste u predizborne svrhe.
Da nije tragicno, bilo bi komicno :evil:
zippoo87

#34818 Re: SDP

Post by zippoo87 »

dustaban wrote:
zippoo87 wrote:

Odgovor je veoma prost - INFRASTRUKTURA !

Ta infrastruktura bivseg SK, koju je SDP naslijedio, nebitno opravdano ili neopravdano, jednostavno se mora iscupati iz kandzi ove mafije. Varaju se svi koji naivno misle da je moguce stvoriti jaku stranku bez jake infrastrukture.
ima smisla...u pravu si za infrastrukturu...to je vrlo tesko napraviti i sa velikim novcima a kamoli sa malim
Marko Zarko

#34819 Re: SDP

Post by Marko Zarko »

Jeste skužili kako su svi nekako tužni iojađeni na skupovima SDP-a, niđe entuzijazma sekunde. Bit će to najzasluženiji poraz ikad na izborima...poraz svih poraza i neka!
VjecitiStudent

#34820 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Marko Zarko wrote:Jeste skužili kako su svi nekako tužni iojađeni na skupovima SDP-a, niđe entuzijazma sekunde. Bit će to najzasluženiji poraz ikad na izborima...poraz svih poraza i neka!
Osim prvog safa, njima i dalje kapa li kapa.
Android Knego

#34821 Re: SDP

Post by Android Knego »

dustaban wrote:Spremate se ponovo glasati za njih ?

Image

Ali zašto zaboga ?!
ko ce, bolan, glasati?? pa na ovoj temi, na skoro 1400 stranica dosad, izjasnila su se oko dvojica da ce glasati za SDP! :D
Marko Zarko

#34822 Re: SDP

Post by Marko Zarko »

Android Knego wrote:
dustaban wrote:Spremate se ponovo glasati za njih ?

Image

Ali zašto zaboga ?!
ko ce, bolan, glasati?? pa na ovoj temi, na skoro 1400 stranica dosad, izjasnila su se oko dvojica da ce glasati za SDP! :D[/

Teletabisi :-D
Banksy

#34823 Re: SDP

Post by Banksy »

Odličan tekst koji bi trebali objaviti svi printani i elektronski mediji.

Američki šamar bh. vlastima: Gdje je nestao novac, vaše ponašanje je nečuveno!

David Barth, direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH i pukovnik Scott Miller, vojni ataše u našoj zemlji, svojim su zajedničkim tekstom na stranici Ambasade SAD-a u BiH udarili pravi "šamar" bh. vlastima, koje nisu gotovo ništa uradile za ljude poplavljenih područja.

Tekst prenosimo u cijelosti:

"Iako šef razvojne agencije i viši savjetnik u američkoj vojsci imaju različite odgovornosti i partnere, obojica smo se lično uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima, da odgovore na potrebe građana. Tragične poplave su porodicama oduzele dvije najpotrebnije stvari – sigurnost sopstvenog doma i produktivno zaposlenje. Ali, političari u BiH su se pokazali nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i sa pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favoritizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugog.

Na donatorskoj konferenciji održanoj u julu, međunarodna zajednica je osigurala više od 800 miliona eura u cilju pomoći poplavljenim područjima. Više od 100 miliona eura od tih sredstava je već potrošeno na humanitarnu pomoć koju je međunarodna zajednica uputila neposredno nakon poplava ili na projekte obnove i oporavka od poplava. Međutim, međunarodne institucije su vlastima BiH obezbijedile više od pola milijarde eura za pomoć i oporavak od poplava. Malo je šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština. Četiri je mjeseca prošlo od prvih poplava, a bh. političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak. Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera. Umjesto toga, ti isti lideri su brzo iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu koje su nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim. A sada traže preostala sredstva?

Svaki učenik iz poplavljenih područja moći će se ovaj mjesec vratiti u školu, jer su se Evropska unija i Ujedinjene nacije potrudile da brzo saniraju štete u školama. Hiljade preduzeća i poljoprivrednika će se moći vratiti produktivnom radu jer su se USAID, Vlada Švedske, Vlada Norveške i druge organizacije potrudile da pomognu ponovnom pokretanju biznisa. Osnovna infrastruktura, poput mostova, vodovoda i puteva je brzo popravljena zahvaljujući zajedničkim naporima međunarodne zajednice. Ali, šta su same bh. vlasti uradile na tom polju?

Jasno je da ima i svijetlih primjera. Oružane snage BiH, osoblje Civilne zaštite, volonteri, angažovali su se hrabro i neumorno u prvim danima nakon poplava. OS BiH i dalje provode aktivnosti, te sada rade na projektima deminiranja, čišćenja puteva i na obnovi infrastrukture. Ministarstvo finansija i Centralna banka su brzo reagovali da bi oslobodili fondove USAID-a sa ciljem implementiranja naših najhitnijih projekata. I mi i građani BiH smo im zahvalni na tome.

U poplavljenim područjima su se rafting klubovi, lokalne grupe, dijaspora i određeni opštinski lideri angažovali kako bi jedni drugima pomogli bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost. Nažalost, ova nastojanja ignorisali su političari koji su izgradili lične imperije ponavljajući priče o tome kako razlike među etničkim grupama ne dopuštaju zajedničko funkcionisanje, priče o prošlim neprijateljstvima i viktimizaciji. Građani ove zemlje to prepoznaju kao političke taktike korištene u prošlosti da bi manipulisali, zavadili i kontrolisali ljude. Građani znaju da njihovi političari koriste zastrašivanje i nesigurnost kako bi izbjegli transparentnost i odgovornost. To teško da može biti recept za prosperitetnu i uspješnu budućnost na koju djeca BiH imaju pravo.

Sudija Vrhovnog suda SAD, Louis Brandeis, poznat je po izreci ”sunčeva svjetlost je najbolji dezinficijens”. Iako nam svakako treba više sunčeve svjetlosti, on sigurno nije govorio o vremenskim prilikama. Njegova poruka je da transparentnost najbolje osigurava da se javne politike izvršavaju u skladu sa javnim interesom. Međunarodna zajednica može opravdati svaki svoj trošak. Mogu li to tvrditi i političari u BiH? Građani znaju istinu i moraju biti spremni zahtijevati više.

Oktobarski izbori su prilika da građani iskažu svoje stavove i odaberu budućnost kakvu žele. Poplave su otkrile nebrojene primjere onog najboljeg u reakcijama običnih ljudi u BiH i najgoreg u reakcijama političarima. Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe, i za svoju djecu i unuke. Jedini način da se to desi jeste kroz zahtijevanje odgovornosti – i traženje da se tog standarda pridržavaju pobjednici na sljedećim izborima", stoji u pismu.
Mister Yes

#34824 Re: SDP

Post by Mister Yes »

Banksy wrote:Odličan tekst koji bi trebali objaviti svi printani i elektronski mediji.
I onda neko kaže "šta nam može međunarodna zajednica" ili "koga briga šta misli ICG" :lol:

Ljudi direktno utiču na izbore u BiH. Kad su htjeli skloniti Harisa skloniše ga kao da ga nikad nije ni bilo. Sada će skloniti SDP.

Hebiga tako to ide. Nećeš da uradiš kako kaže gospon Fule? Noga ti je burazeru.
VjecitiStudent

#34825 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Image

Pa ne glasaj
Post Reply