SDP

Corto Maltese

#31926 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

Innovation wrote:
VjecitiStudent wrote: Mislim da je za cijelu priču sam iznos potpuno nebitan.
Innovation wrote:"Bijeli hljeb" odobrava komisija za imenovanja SKS, na osnovu nekih podataka.
Ako je to Avaz objavio /S. Muhic/ i Nabil potvrdio /mislim da je on clan te komisije/ ne mora da bude istina.
Koliko ste sigurni, da je to nezakonito?
Nezakonitost će (valjda) utvrditi nadležna komisija. Što se tiče iznosa, treba biti objavljen bruto iznos, jer je to ono što je isplaćen poslanicima. Dio su dobili na ruke, a dio je otišao na njihovo zdravstveno, penzijsko, ili kakvo drugo osiguranje. Ne na moje, ne na tvoje, nego na njihovo.
Innovation

#31927 Re: SDP

Post by Innovation »

Corto Maltese wrote: Nezakonitost će (valjda) utvrditi nadležna komisija.
Valjda sud, ako ih je neko tuzio. Komisija im je dala rjesenje na ime kojeg im pripada "bijeli hljeb".
Kad to bude, onda se s pravom moze kritikovati.
Corto Maltese wrote:jer je to ono što je isplaćen poslanicima
Ministrima
Corto Maltese wrote:Što se tiče iznosa, treba biti objavljen bruto iznos
Za ovo se slazem, ali onda treba prenijeti cijelu informaciju /da je to bruto iznos, mislim na forumase/.
VjecitiStudent

#31928 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Innovation wrote:
Corto Maltese wrote: Nezakonitost će (valjda) utvrditi nadležna komisija.
Valjda sud, ako ih je neko tuzio. Komisija im je dala rjesenje na ime kojeg im pripada "bijeli hljeb".
Kad to bude, onda se s pravom moze kritikovati.
Ministrima
Corto Maltese wrote:Što se tiče iznosa, treba biti objavljen bruto iznos
Za ovo se slazem, ali onda treba prenijeti cijelu informaciju /da je to bruto iznos, mislim na forumase/.
Šta tačno piše u tom famoznom pravilniku, pod kojim uslovima se može nastaviti isplaćivati plata bivšim ministrima?

Cijela informacija jeste prenesena, da ponovim:
Naser podsjeća da su bivši SDP-ovi ministri dobivali bruto plaće u iznosu višem od 5.000 KM osam mjeseci nakon smjene (od 21. novembra 2012. do jula 2013., op. a.), a koje su im obustavljene jer je utvrđeno da su istovremeno bili angažirani i na svojim ranijim radnim mjestima, ali ne po ugovoru o radu.
Ukoliko bi čekali presude naših sudova pa da tek onda krenemo sa kritikom, forum politka bi ostao bez 90% tema.
Jer prema presudama domaćih sudova, u BiH uopšte nema nepoštenih i korumpiranih političara.
Innovation

#31929 Re: SDP

Post by Innovation »

VjecitiStudent wrote: Šta tačno piše u tom famoznom pravilniku, pod kojim uslovima se može nastaviti isplaćivati plata bivšim ministrima?
Nema pravilnika, nego Zakon o radno - pravnom statusu clanova vlade KS.

Član 8.
(Naknada plaće nakon prestanka javne funkcije)
Članovi Vlade, nakon prestanka javne funkcije, a do početka ostvarivanja plaće po drugom osnovu ili do ispunjavanja uslova za penziju, imaju:
a)
sa radnim stažom do pet godina, tri mjeseca naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj
funkciji, a sljedećih devet mjeseci 50% od te plaće;
b)
sa radnim stažom
od pet do 15 godina, šest mjeseci naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj funkciji, a sljedećih šest mjeseci 50% od te plaće;
c)
sa radnim stažom od 15 do 25 godina, devet mjeseci naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj funkciji, a sljedeća tri mjeseca 50% od te plaće;
d)
sa radnim stažom preko 25 godina, 12 mjeseci naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj funkciji[/quote]
VjecitiStudent

#31930 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Innovation wrote:
VjecitiStudent wrote: Šta tačno piše u tom famoznom pravilniku, pod kojim uslovima se može nastaviti isplaćivati plata bivšim ministrima?
Član 8.
Članovi Vlade, nakon prestanka javne funkcije, a do početka ostvarivanja plaće po drugom osnovu ili do ispunjavanja uslova za penziju, imaju:
a)
sa radnim stažom do pet godina, tri mjeseca naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj
Da pojednostavimo: SDP tvrdi da su ugledni profesori i doktori Sendić, Oručević i Lovrenović i Vukovic trenutno na birou za nezaposlene, pa su kao takvi imali pravo da primaju plate od Kantona :-)
Innovation

#31931 Re: SDP

Post by Innovation »

Ako su donijeli dokumentaciju, onda imaju pravo. Samo mi nije jasno, sto im se Nabil "navalio na kosti" /SBB/. Kao clan komisije , :-) vjerovatno je bio prisutan kad im je odobren taj bajni "bijeli hljeb". :?
Corto Maltese

#31932 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

Innovation wrote:
Ministrima
U pravu si, radi se o ministrima. Međutim, nisam ih slučajno zamijenio za poslanike, jer mi potonji od jučer ne izlaze iz glave. A evo zašto:
Film "Class Action" se bavi jednim od načina upravljanja štetom kod velikih korporacija. Naime, kompanija je znala da je njihov proizvod opasan po život, ali su vješte računovođe izračunale da im je jeftinije platiti stotinjak dženaza i odštetnih zahtjeva, nego u stotinjak hiljada automobila ugraditi dio koji tu opasnost uklanja i vozače ostavlja u životu.
Moguće je da se SDP BiH, predlažući zakon o zaštiti životinja od sopstvenog života, priklonio sličnoj matematici. Ne bi me čudilo da su izračunali kako im se jeftinije rastati od par hiljada osvještenih pojedinaca/ki, a dobiti podršku od tihe, ćukama nesklone, većine.
Desetak hiljada ubijenih ćuka, samim tim što ne predstavljaju nikakvo glasačko tijelo, nisu predmet ove jednačine.
Ne znam da li se više bojim SDP BiH, ili naroda BiH.
VjecitiStudent

#31933 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Innovation wrote:Ako su donijeli dokumentaciju, onda imaju pravo. Samo mi nije jasno, sto im se Nabil "navalio na kosti" /SBB/. Kao clan komisije , :-) vjerovatno je bio prisutan kad im je odobren taj bajni "bijeli hljeb". :?
Ima li kakav žiro-račun, da uplatimo koju marku pomoći ovim nezaposlenim profesorima?
Banksy

#31934 Re: SDP

Post by Banksy »

Innovation wrote:Ako su donijeli dokumentaciju, onda imaju pravo. Samo mi nije jasno, sto im se Nabil "navalio na kosti" /SBB/. Kao clan komisije , :-) vjerovatno je bio prisutan kad im je odobren taj bajni "bijeli hljeb". :?
Prelaziš na SDP stranu ...? Zanimljivo ... :mrgreen:
Alfons Kauders

#31935 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

Corto Maltese wrote:Image
jos niste naucili raditi u 3du, a vidim ni photoshop se ne konta bas najbolje? :D treba lagano, korak po korak, za pocetak tu je Paint... :D ako i to nije previse za neuhljebljenike s drustvenih nauka :D

Image
Corto Maltese

#31936 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

Kako se čini, ovo je tipičan slučaj legalne prevare.
Bivši ministri znali su da, prema Pravilniku, prije imenovanja moraju imati ugovor o zamrzavanju radnog odnosa i o pravu na povratak na tu funkciju pri isteku mandata. Sve ostalo su zloupotrebe koje treba ubuduće spriječiti
Izgleda da oni to nisu učinili nego su, umjesto da zamrznu radni odnos, dali otkaze na svoja radna mjesta. To nije nezakonito. Time, nakon završenog mandata, postaju nezaposleni te imaju pravo živjeti na "Bijelom hljebu".

Međutim, treba provjeriti da li su do kraja pratili proceduru.
1. Da bi imali zakonski status nezaposlenog, morali su se, nakon prestanka mandata, radnu knjižicu odnijeti u zavod za zapošljavanje, te uz zahtijev za produženim ministarkim primanjima, priložiti odgovarajuću potvrdu sa biroa.
2. Ukoliko se pokušaju vratiti na svoja stara radna mjesta to mogu uraditi samo u redovnoj konkursnoj proceduri. Konkurs može biti objavljen samo ukoliko radno mjesto, na koje su prethodno dali otkaz, u međuvremenu nije popunjeno. Ako se ispostavi da ih radna mjesta još čekaju, jasno je da su njihovi otkazi bili fiktivni. Prevara je očigledna, ali je teško dokaziva.
Izuzev ukoliko se neko ne zajebe, pa ostalim koji se prijave na te konkurse pošalje ovako iskreno pismo: Image
Last edited by Corto Maltese on 07/12/2013 18:19, edited 5 times in total.
Innovation

#31937 Re: SDP

Post by Innovation »

Banksy wrote:
Samo SDA. :)
Banksy

#31938 Re: SDP

Post by Banksy »

Innovation wrote:
Banksy wrote:
Samo SDA. :)
Znam, zato me i čudi ... :)

Ako i nije nezakonito, jeste nemoralno, i to od ljudi koji su u javnosti važili za vrlo ugledne i moralne osobe.
Prpa.ba

#31939 Re: SDP

Post by Prpa.ba »

Alfons Kauders wrote:jos niste naucili raditi u 3du, a vidim ni photoshop se ne konta bas najbolje? :D treba lagano, korak po korak, za pocetak tu je Paint... :D ako i to nije previse za neuhljebljenike s drustvenih nauka :D
S pravom divlji pas pisa po SDP-u. Prvo su bili veliki zagovornici ljudskih prava za iste, da bi nakon obrtanja polariteta javnog mnijenja bili prvi protiv svojih dojucerasnjih jarana iz placenickog Dog's trusta. :mrgreen: Da su imali mozga 2009. kao sto nisu, sinteraj bi i dalje radio sasvim normalno, a forum bi imao tabu temu manje. :lol:
Control panel

#31940 Re: SDP

Post by Control panel »

sto se tice tog bijelog hljeba, ako nesto nije bilo u redu, zar nije odgovoran njihov poslodavac koji ih nije vratio na posao, odnosno obezbijedio povratak na radno mjesto.
kod profesora je to malo problem posto u vrijeme kada su minsitri smijenjeni uveliko je pocela nastava na fakuletima i cini mi se da u tom slucaju nije lako ih u tom trenutku vratiti u nastavu, bar se meni tako cini. ako su primali sljedecih osam mjeseci znaci da se to onda otprilike poklapalo sa novom skolskom godinom. po meni jedino ostaje otvoreno jesu li oni primali dvije pate. ako nisu kakve veze ima gdje su primali platu u vladi kao bijeli hljeb ili kao profesori na fakultetu. svakako se iz budzeta izdavaja da li za jednu ili drugu platu.

samo je bitno jesu li imali dvije plate. a cini mi se da nisu. osim toga ta im je komisija odobrila bijeli hljeb. kako u tom trenutku nisu vidjeli neku nepravilnost, nego nakon 8 mjeseci.
komisija broji 7 ljudi, pa onda sekkretar skupstine koji je odgovoran za zakonit rad skupstine, pa onda njihovi poslodavci i tek na kraju ovi profesori.
nije logicno da su oni sve prevarili. a jos manje da bi se oni igrali sa svojim ugledom.
Innovation

#31941 Re: SDP

Post by Innovation »

Control panel wrote:nije logicno da su oni sve prevarili. a jos manje da bi se oni igrali sa svojim ugledom.
To je i moje misljenje.
Better Man

#31942 Re: SDP

Post by Better Man »

VjecitiStudent wrote:
Innovation wrote:
Član 8.
a)
Da pojednostavimo: SDP tvrdi da su ugledni profesori i doktori Sendić, Oručević i Lovrenović i Vukovic trenutno na birou za nezaposlene, pa su kao takvi imali pravo da primaju plate od Kantona :-)
SDP laže, jer Dubravko Lovrenović nije na birou za ne zaposlene, već uredno radi na Filozofskom fakultetu! Najveća odgovornost je onog koji im je izdao nezakonito rješenja, dok odgovornost dotičnih ministara je više moralna, jer oni su podnijeli zahtjev, a neko im je odbrio,a mogao je i da im ne odobri! Da se ja pitam podnio bih krivičnu prijavu protiv osobe koja im je odobrila rješenja, a ministri bi morali sve u pfening da vrate.
Innovation

#31943 Re: SDP

Post by Innovation »

Ne moze biti na birou i primati "bijeli hljeb". Imaju pravo na "bijeli hljeb", upravo zato da im ne dodje do prekida radnog staza , tj. do ostvarivanja place po drugom osnovu /max. 1 god./.
Innovation

#31944 Re: SDP

Post by Innovation »

Innovation wrote:"Bijeli hljeb" odobrava komisija za imenovanja SKS
Corto Maltese

#31945 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

Innovation wrote:Ne moze biti na birou i primati "bijeli hljeb". Imaju pravo na "bijeli hljeb", upravo zato da im ne dodje do prekida radnog staza , tj. do ostvarivanja place po drugom osnovu /max. 1 god./.
OK, druga tehnologija. Onda to znači da su im radne knjižice u ministarstvima, to jest u vladi. U svakom slučaju, morali su, prije sjedanja u ministrasku fotelju ili dati otkaz, ili zamrznuti radni status. U slučaju zamrzavanja, danom prestanka mandata vraćaju se automatski na staro radno mjesto. U slučaju da su dali otkaz nema vraćanja na staro radno mjesto bez konkursa i pobjede na istom. A konkursa može biti samo ukoliko je radno mjesto nepopunjeno. Baš me zanima na kojim radnim mjestima ćemo vidjeti navedene ministre, nakon što im se bijeli hljeb ubuđa, kao i konkurse na osnovu kojih će biti primljeni. Također me zanima, jesu li, tokom gladovanja na bijelom hljebu, taj isti fakultetski posao obavljali honorano, i primali nadoknadu za to na svojim fakultetima.
Control panel

#31946 Re: SDP

Post by Control panel »

Better Man wrote:a ministri bi morali sve u pfening da vrate.
sta da vrate. da vrate pare koje su dobili od vlade. pa onda im se mora dati plata sa fakulteta. tako da to dodje na isto. ne mogu se ljudi ostaviti bez plate. svejedno ko im daje platu. samo je stvar ko je tu napravio gresku. mislim da je njihov poslodavac kriv. jer im nije cuvao mjesto da se vrate na posao.
It_is_a_Leclerc

#31947 Re: SDP

Post by It_is_a_Leclerc »

"Ta parlamentarna većina, to više za mene nisu zastupnici u skupštini, već obični šljam, smeće i ološ".
Hamdija Lipovača - socijaldemokrata, Face TV 7.12.13.
StupskaBitanga

#31948 Re: SDP

Post by StupskaBitanga »

Senad i faca bože dragi šta ja ovdje radim. Doduše drago mu bi što je Lipovača objasnio njegov intervju sa F.A
rajvosa1

#31949 Re: SDP

Post by rajvosa1 »

Toliko smo ovdje, s punim pravom, kritizirali SDP. Evo im sada jedan plus za ove izmjene zakona o psima. Konacno jednom, da se drze predizborne `Drzava za covjeka`, a ne za psa.
It_is_a_Leclerc

#31950 Re: SDP

Post by It_is_a_Leclerc »

Nadam se da će u narednoj emisiji priliku za demantij imati članovi legalne i legitimne vladajuće većine u USK, i da će objasniti kako se Lipovačin djed Nurija okreće u grobu kad vidi da Lipovača vodi kanton sa A-SDA koja je predlagala da se zakletva u Skupštini podnosi na Kur'an.
Da će se objasniti da gdje SDP i Hamdija Lipovača prođu, tu sunce više ne sija. Od bihaćke općine do kantona, svugdje je ostao deficit, problem, manjak para. Da će objasniti kako veeeeliki patriota Lipovača koji se dovezao bužimske brigade, dva mjeseca ignorira Nijaza Veladžića Veljuna ispred svoje zgrade, koji je slijep i protestuje tražeći svoja prava.

Ovako ispada kako selamdžija Lipovača vodi bitku za opstanak BiH, a svi znamo da je nova parlamentarna većina formirana iz nužde, jer je građanima USK došlo do vrata i pod kapu više ne staje.
Post Reply