SDP

VjecitiStudent

#29026 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote:
heckler wrote:Sve je meni jasno, ja samo tvrdim da bih volio 2 stvari da cujem kristalno jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.
jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.
Volio bi i ja znati koji su to tvoji nezavisni strucnjaci u kojes imas povjerenje...
Odmah da kazem da nisam strucnjak za autoceste ali eto, imam nesto malo skole, i iskustvo u projektovanju i izvodjenju objekata gradjevinarstva. Ne postoji realnu procjena za tu vrstu objekata jer za to su potrebne velike pare i puno vremena za izradu raznih istrazivanja, dugogodisnjih ispitivanja, kupovinom ulaznih parametara koji jako puno kostaju, otkup zemljista, idejnih rjesenja, izmjene glavnih projekata, cestih klizista,...
U Hrvatskoj, niti jedna do sada izgradjena auto-cesta, nije kostala vise od 28 miliona po kilometru.
http://www.mppi.hr/UserDocsImages/Kapit ... uktura.pdf (strana 8.)
Prosjecna cijena 1km na dionioci za Zagreb-Split-Dubrovnik je svega 15 miliona KM
mikasa

#29027 Re: SDP

Post by mikasa »

heckler wrote:
mikasa wrote:
heckler wrote:Sve je meni jasno, ja samo tvrdim da bih volio 2 stvari da cujem kristalno jasno objasnjenje od strane nezavisnih strucnjaka u koje imam povjerenje.
Cuj ovako. Priznam ja sve mogucnosti. Priznam i da jeste realno 400m skuplja cesta. Priznam i da moze da kosta 40 miliona maraka kilometar ceste. Sve je meni jasno. Ali ja blago receno imam NULA povjerenja u ovu mafijasku kliku. Pa nismo budale u pm. Nije dzabe Dodik poklopio Integral, nije dzebe Silajdzic u talu sa Jatom, nije dzabe Lagumdzija poklopio Butmir, niti je dzabe Scepo nekidan kupio GP Put.

I kakve su to nebuloze o nemogucnoscu realnog procjenjivanja? Dugogidisnje, skupo ispitivanje itd? Pa ko je lud da ulazi u investiciju od nekoliko milijardi maraka ako nezna bar u grubo koliko ce to kostati? Ima li iko ko ide grlom u jagode u potrosnju tolikih para?
Ma nisu nebuloze... Trazis realnu procjenu izgradnje 1 km autoputa od neovisnog strucnjaka a on to moze samo uraditi na nacin na koji sam ti opisao.
Druga varijanta je da uzmes projektantsku cijenu, koja je radjena prilikom izrade studije ili glavnog projekta, od prije par godina ali sa odredjenom rezervom jer npr. nikad do sada nisam uradio objekat bez naknadnih ili dodatnih radova pa cak i svoju kucu.
Treca varijanta: Koja je realna cijena tvoje kuce? Postavis je na Pik i poslije 6 mjeseci imas realnu cijenu... U ovom slucaju objavis tender i na osnovu ponuda dobijes realnu cijenu za 1 km autoputa.
Ipak, ovo je tema SDP a podrobnije info imas na drugoj temi o autocestama gdje sam primijetio da ima ljudi koji direktnom rade na projektu.
mikasa

#29028 Re: SDP

Post by mikasa »

VjecitiStudent wrote: U Hrvatskoj, niti jedna do sada izgradjena auto-cesta, nije kostala vise od 28 miliona po kilometru.
http://www.mppi.hr/UserDocsImages/Kapit ... uktura.pdf (strana 8.)
Prosjecna cijena 1km na dionioci za Zagreb-Split-Dubrovnik je svega 15 miliona KM
Vjeciti, cesto se slazem s tobom ali ovaj put mislim da grijesis jer je nemoguce porediti samo km sa km, tu ima puno vise faktora koji uticu na cijenu.
novi.dan.nova.nafaka

#29029 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Sve OK, ne možeš poredit' km autoputa kod nas i u Hr, ali mene interesuje nešto drugo. Svi se furaju na to kako je autoput must-have i da je to maltene kičma privrednog razvoja. Pitam se, a eno nam Hr pred nosom, kol'ko benefita je njihova privreda ubrala od autoputa, ne računajući turiste. Gdje su te analize opravdanosti ulaganja.
Meni se čini da je jako vjerovatno da nas evropljani, pod uticajem svojih bankarskih lobija, furaju na to da se autoput mora graditi, bez obzira na strašno velike cijene/km...
drug_profi

#29030 Re: SDP

Post by drug_profi »

Vatikansko-masonska zavjera. 100%
VjecitiStudent

#29031 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Sve OK, ne možeš poredit' km autoputa kod nas i u Hr, ali mene interesuje nešto drugo. Svi se furaju na to kako je autoput must-have i da je to maltene kičma privrednog razvoja. Pitam se, a eno nam Hr pred nosom, kol'ko benefita je njihova privreda ubrala od autoputa, ne računajući turiste. Gdje su te analize opravdanosti ulaganja.
Meni se čini da je jako vjerovatno da nas evropljani, pod uticajem svojih bankarskih lobija, furaju na to da se autoput mora graditi, bez obzira na strašno velike cijene/km...
U Hrvatskoj takve analize definitivno postoje
www.regio-hr.com/eaadmin/catpics/D21.doc

Nista slicno nisam uspio pronaci za BiH.
novi.dan.nova.nafaka

#29032 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

VjecitiStudent wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Sve OK, ne možeš poredit' km autoputa kod nas i u Hr, ali mene interesuje nešto drugo. Svi se furaju na to kako je autoput must-have i da je to maltene kičma privrednog razvoja. Pitam se, a eno nam Hr pred nosom, kol'ko benefita je njihova privreda ubrala od autoputa, ne računajući turiste. Gdje su te analize opravdanosti ulaganja.
U Hrvatskoj takve analize definitivno postoje
http://www.regio-hr.com/eaadmin/catpics/D21.doc
Nista slicno nisam uspio pronaci za BiH.
Pazi, evo šta čovjek veli:
"Koncepcija razvoja preko viška izgrađenih infrastrukturnih kapaciteta temelji se na ideji da će upravo višak infrastrukturnih kapaciteta imati pokretačku funkciju za razvoj gospodarskih djelatnosti. Ta je koncepcija bila izrazita i još je danas prisutna u Republici Hrvatskoj glede ubrzanog razvoja slabije razvijenih regija. Međutim, iskustvo je pokazalo da izgrađeni objekti sami po sebi ne omogućuju ubrzanje ukupnog razvoja. Oni mogu potaknuti razvoj ukoliko postoji planiranje temeljeno na optimalnoj alokaciji resursa danog područja, te ukoliko su osigurani kadrovi, materijalna sredstva i drugi preduvjeti nužni za ostvarenje tih planova."

EDIT: na samom kraju:
Međutim, postoji nekoliko uvjeta koji moraju biti zadovoljeni ako se želi napraviti pozitivna interakcija između ulaganja u infrastrukturu i ekonomskog razvoja.
- Prvo i osnovno, treba postojati makroekonomska politika koja će podržavati efikasnu alokaciju resursa.
- Drugo, infrastrukturni projekti povećavati će produktivnost ostalih resursa samo u onim slučajevima kada postoji dovoljna komplementarnost i osnovna razina produktivnosti ostalih resursa.
- I treće, infrastruktura ima najveći i najznačaniji učinak na produktivnost i potrošnju kada pruža onaj stupanj kvalitete usluge koju traže potrošači.
semirizsvemira

#29033 Re: SDP

Post by semirizsvemira »

Stranka koja ima zastupnika Fazliju je zalosna i jadna
Kat

#29034 Re: SDP

Post by Kat »

T-Rexx

#29035 Re: SDP

Post by T-Rexx »

Gdje je i sta radi SDP ovih dana?
It_is_a_Leclerc

#29036 Re: SDP

Post by It_is_a_Leclerc »

T-Rexx wrote:Gdje je i sta radi SDP ovih dana?
Kao i svaki čovjek pred smrt, pokušava raspodijeliti imovinu koju je za života "priskrbio".
Nadam se da se neće dugo patiti.

Počivao u miru (i zatvoru), SDP !
wolf07

#29037 Re: SDP

Post by wolf07 »

Drzava za covjeka!
Innovation

#29038 Re: SDP

Post by Innovation »

Izjava za novinare KO SDP, bez krivice Fazlije , Malicke i Brigica kao dopredsjedavajuceg. :mrgreen:
Dva pitanja za SDP-ovce na ovaj napisani komentar.

ekspertna vl...
01.02.2013. u 13:18

eto ekspertne vlade, dozvoljava da se poslanici u skupstini vriejdjaju na najruzniji nacin i da im se prijeti kad istinu govore.

Ko je kome sef, SKS Vladi KS ili Vlada KS SKS? :?
Ko je trebao reagovati na desavanja u SKS? :?
Last edited by Innovation on 01/02/2013 14:13, edited 1 time in total.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#29039 Re: SDP

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Experti iz SDP-a hahahaha
Bolje bi im bilo da se pozabave kadrovskom politikom, a ne da namještaju diletante, neznalice i poslušne nesposobljakoviće, bez ideje koji po svoje mišljenje trče u Alipašinu... Npr. direktorica Finansija u BH Telecomu, ili braco u Autocestama, ili janje za klanje iz Telekomovog DITa koja "odrađuje" tendere za Zlatku bliske, suvlasničke firme (Strom Telekom, itd...)
Treebeard

#29040 Re: SDP

Post by Treebeard »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Experti iz SDP-a hahahaha
Bolje bi im bilo da se pozabave kadrovskom politikom, a ne da namještaju diletante, neznalice i poslušne nesposobljakoviće, bez ideje koji po svoje mišljenje trče u Alipašinu... Npr. direktorica Finansija u BH Telecomu, ili braco u Autocestama, ili janje za klanje iz Telekomovog DITa koja "odrađuje" tendere za Zlatku bliske, suvlasničke firme (Strom Telekom, itd...)
:thumbup:
vrbas1979

#29041 Re: SDP

Post by vrbas1979 »

Treebeard

#29042 Re: SDP

Post by Treebeard »

Jesmo li to zaboravili ono brojanje krvnih zrnaca predsjednika kluba sdp-a, propalog strijelca? ;-) Majmuncic mrtvo hladno po imenu svrstava ljude u torove :x
Innovation

#29043 Re: SDP

Post by Innovation »

Gdje li bi svrstao Visnju, Malinu, Sabinu, Leona, Damira itd.itd. :mrgreen:
SA 071

#29044 Re: SDP

Post by SA 071 »

Prvih 11,5 km autoputa je napravljeno za nešto više od 70 mil KM (čini mi se da je bilo 6,7 mil KM po km). Ali to je bilo prije 10 godina. Poslije je to ako se sjećam bilo između 10 i 12 mil KM po km.

Sada tvrde (i to preko Avaza kao glasnogovornika SDP-a) da im fali 400 mil KM na ovu milijardu KM koju su naslijedili od zelene bande i još naglašavaju kako su ovi zeleni prije njih loše procijenili. Eh sada, zelena banda je te procjene radila kada su materijal i građevinska operativa bili najskuplji. Od tih procjena se desila i kriza, cijene materijala su manje, kao i rada jer firme nemaju posla, a ovima fali 400 mil KM. A i u onoj milijardi koju su naslijedili od zelenih, ti zeleni banditi su već sebe bili ugradili u projekciju.

Pa koliki su tek ovi crveni kmeri tek banditi kada im ni to nije malo već se još 400 mil KM namiče "za kafe". A mi ćemo to kroz akcize plaćati i veće poreze...
udrch

#29045 Re: SDP

Post by udrch »

400 miliona za završetak, odnosno kompletiranje nekih 104 kilometra, od kojih je koliko znam 37 do Kaknja, plus ona dionica od Kaknja, znači bar nekih 50km izgrađeno u cjelosti, zatim ako iuzuzmemo dva lota obilaznice koji su finasijski u potpunosti pokriveni, pa onda započeti dijelovi na jugu, pa iza vijenca prema zenici, pa skoro probijen tunel vijenac, a imajući u vidu da da je i za sve ostale dionice obezbjeđen kredit, bar po tim nekim starim cijena, onda jednostavno dođemo do zaključka da je ovo jedna velika prevara..
pa oni hoće da nas zaduže po dodatnih 8 miliona po kilometru za preostalih 50 kilometara..
Abid Sakalaš

#29046 Re: SDP

Post by Abid Sakalaš »

Innovation wrote:Gdje li bi svrstao Visnju, Malinu, Sabinu, Leona, Damira itd.itd. :mrgreen:
To je u odjelu "ispod plastenika"
Innovation

#29047 Re: SDP

Post by Innovation »

Innovation wrote:

Post Postao/la Innovation dana 01/02/2013 13:47
Izjava za novinare KO SDP, bez krivice Fazlije , Malicke i Brigica kao dopredsjedavajuceg. :mrgreen:
Dva pitanja za SDP-ovce na ovaj napisani komentar.

ekspertna vl...
01.02.2013. u 13:18

eto ekspertne vlade, dozvoljava da se poslanici u skupstini vriejdjaju na najruzniji nacin i da im se prijeti kad istinu govore.

Ko je kome sef, SKS Vladi KS ili Vlada KS SKS? :?
Ko je trebao reagovati na desavanja u SKS? :?
Sto li mi ovo niko ne odgovara? :sad:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#29048 Re: SDP

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

SA 071 wrote:Pa koliki su tek ovi crveni kmeri tek banditi kada im ni to nije malo već se još 400 mil KM namiče "za kafe". A mi ćemo to kroz akcize plaćati i veće poreze...
A tek busanje u prsa kako grade autoceste... Došli na gotovo... Prethodna vlast uradila sve od projektne dokumentacije do exproprijacije, a kmeri kupe pilav po duplo većoj cijeni...

Tako je to kad deklarativne socijaldemokrate nemaju veze sa socijaldemokratijom...

Gospodar stranke, sin režimskog braka u kojem ništa nije oskudjevalo. Dok su radnička djeca u extazi prepričavala kako su ljetovali u radničkom odmaralištu gospodar se školovao u Detroitu, naravno o trošku CK a poredno o radničkom trošku...

Nakon toga, politički angažman, "Slučajni prolaznik" :D dobija na korištenje stan od Ekonomskog fakulteta i BESPOVRATNI iznos za renoviranje, da bi ga odmah dao pod zakup. Vrlo moralno gospodaru, harčiti tuđi novac za svoju dobit... Gdje je tu socijaldemokratija?

U međuvremenu nasljeđuje Salkov stan u Dubrovniku, koji uzgred rečeno, Salko sigurno nije kupio već dobio od CK...

Profesor na Univerzitetu, koji zgrće grdnu lovu na projektima. Živo bih volio da se otvori pitanje informatizacije KCUS, pa da vidimo ko, kako i koliko...

U međuvremenu isisavanje para iz Telecoma (Ars Kreativa) itd...

Povrh svega diči se kako je kreditno zadužen 800.000 KM... Kome i zašto? Koliko je to moralno, kad je prosječna penzija 300 KM? Za šta mu više treba? I da li će to uopće vratiti?

Zar tih 800 000 nije dovoljan pokazatelj grabežljivosti, nezasitosti i pohlepe?

Zlatko Lagumdžija nije biznismen, on je političar, Ministar vanjskih poslova.
Zar jedan političar može slobodnoumno i savjesno obavljati svoje poslove i zadatke, a pod tolikim dugom je?
Treba li takvim dozvoliti bavljenje politikom?

Ako se jedan čovjek moze uvaliti u toliki kredit, kako će tek državu uvaliti?

Kako ga nije stid?

Zlatko Lagumdžija jede hljeb svih onih u čije ime se tobože zaklinje u socijaldemokratiju
Nita što koristi nije njegovo, ni stan, ni auto koje ga vozi, ni kabinet u kojem sjedi i smišlja kako će putem BS Telecoma kupiti BH Telecom.

Parazit u tkivu ovog društva...
vrbas1979

#29049 Re: SDP

Post by vrbas1979 »

Izgleda dugo, ali 20 mjeseci doslovno proleti. Tada više na vlasti neće biti Lagumdžije, Radončića i ekipe. Idu u historiju.
vee-jay

#29050 Re: SDP

Post by vee-jay »

vrbas1979 wrote:Izgleda dugo, ali 20 mjeseci doslovno proleti. Tada više na vlasti neće biti Lagumdžije, Radončića i ekipe. Idu u historiju.
bit ce najmanje ili jedan ili drugi... a moguce obojica.
Post Reply