VjecitiStudent wrote:Co0l wrote:VjecitiStudent wrote:
Ne samo da smo drcni vec i tragicno neinformisani.
Nakon Jeremica Generalnom skupstinom ce 2013. predsjedavati John William Ashe, iz drcne velesile Antigue i Bermuda, u kojoj stanuje tek nesto vise od 80 000 stanovnika.
http://www.caribbean360.com/index.php/n ... z2DbYK86eG
UN se u mnogim svojim segmentima dosljedno drzi kljuca, pa onda cak i nas ovako sjebane dodje red da budemo u Savjetu bezbjednosti ili Jeremica i Srbiju zapadne predsjedavanje Generalnom skupstinom.
Iz cega se ama bas nikakvi zakljucci o kvalitetu tih zemalja ne mogu izvuci.
Slazem se-jako neinformisano djeluje tvrdnja da je Generalna skupstina UN-a nebitan organ i da onaj koji odlucuje o dnevnom redu rasprava u tom organu je tu obicna marioneta.
Nikakve veze Jeremic nema sa pravljenjem dnevnog reda sastanaka GA
http://www.un.org/en/ga/about/ropga/agenda.shtml
Ma itekako on ima utjecaja na dnevni red a pogotovo i na sam tok sjednica:
In addition to exercising the powers conferred upon him elsewhere by these rules, the President shall declare the opening and closing of each plenary meeting of the session, direct the discussions in plenary meeting, ensure observance of these rules, accord the right to speak, put questions and announce decisions. He shall rule on points of order and, subject to these rules, shall have complete control of the proceedings at any meeting and over the maintenance of order thereat.
The President may, in the course of the discussion of an item, propose to the General Assembly the limitation of the time to be allowed to speakers, the limitation of the number of times each representative may speak, the closure of the list of speakers or the closure of the debate. He may also propose the suspension or the adjournment of the meeting or the adjournment of the debate on the item under discussion.
A to je i najmanje bitno u svemu tome,ono sto jeste bitno je da je tokom svog presjedavanja u prilici da mnogim mocnim ljudima ali i drzavama ucini neku uslugu koju kad-tad moze ponovo naplatiti,sto i jeste najveci dobitak rada u medjunarodnim organizacijama.A daleko je to sve od omalovazavanja,koliko god da je meni licno taj lik antipatican.
U svakom slucaju,i da je to sve vezano za Jeremica nebitno to svakako nije bila poenta onoga sto sam ja htio da kazem.Poenta je da se sami trebamo dovoljno postovati,pa ako treba da budemo i
drcni i vise nego sto za to imamo osnova radije nego da nam u nedostatku tog samopostovanja svaka susa evropska moze doci u nasu kucu i iskazivati nepostovanje prema nasem Ustavu i drzavnom uredjenju.A kad predsjednik jedne zemlje ne postuje moju nemam ni ja nikakvog razloga da postujem njegovu,taman da imaju GDP milion puta veci nego mi.