Mislim da je rok 6. juni za primjenu odluje Ustavnog suda... ako ne ukinu ministarstva, onda moraju predstaviti javnosti plan njihove reorganizacije i svođenja na minimum nadležnosti.plain vanilla wrote:Ima i ono ministarstvo kulture i sporta, isti slucaj..ultima_palabra wrote: Slažem se i sa takvim viđenjem... evo recimo ako Mašić bude koordinisao akciju ukidanja dvije škole pod jednim krovom, halal mu bilo sve što ministarstvo potroši. Ako neće imati takvu ulogu, trebalo ga je ukinuti još jučer.
A akcija koju spominjes..onda je trebao biti koordinator, a ne ministarjer je sve u nadleznosti kantonalnih ministarstava..zato mi ova dva ministarstva dodju kao dva parazita koja sluze samo za ukras
SDP
- ultima_palabra
#251 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#252 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
To nisam znala, ali evo uskoro ce 6.juni, mozda se zato ministar i ne oglasava..ultima_palabra wrote:Mislim da je rok 6. juni za primjenu odluje Ustavnog suda... ako ne ukinu ministarstva, onda moraju predstaviti javnosti plan njihove reorganizacije i svođenja na minimum nadležnosti.plain vanilla wrote: Ima i ono ministarstvo kulture i sporta, isti slucaj..
A akcija koju spominjes..onda je trebao biti koordinator, a ne ministarjer je sve u nadleznosti kantonalnih ministarstava..zato mi ova dva ministarstva dodju kao dva parazita koja sluze samo za ukras
Mada bi po meni bilo bolje ukidanje ministarstava nego izmisljanje novh nadleznosti..
- Komrad
#253 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Mislim da je 10 ministarstava za vladu federacije dovoljno a i za kantonalne vlade takodjer..plain vanilla wrote:
Sve vrijeme govore o stednji, pa ne bi li bilo da su ugasili ta dva ministarstva ako je vec Ustavni sud donio takvu presudu? Fotelja i administracije ionako imamo za izvoz..
Mada sam ja inace za ukidanje kantona
-
Abacija
#254 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Ti hoces da SDP jos uvijek bude u opoziciji. Malo si se zaheb'o.draganbl wrote:Slažem se sa Šestanom iako mislim da može pronaći i bolje mjesto za objavljivanje svojih stavova od e-novina.Socijaldemokratska islamska evolucija
Piše: Samir Šestan za E-novine
Mislim da sam bar u 20 postova napisao da SDP nema nikakvu strategiju kako učiniti ovo društvo boljim. Došli su na vlast pljuvanjem po drugima, a na kraju su se sa nekima od onih po kojima su pljuvali i udružili. Nekima je i prije ulaska u koaliciju sa SDA i ustašama bilo jasno da to nikada neće profunkcionisati, nekima je to jasno sad, nakon slučaja Suljagić, a nekima vjerovatno i neće postati jasno ni do narednih izbora.
Kao sto u Srbiji nisu bili zadovoljni Milosevicem jer je izgubio rat tako ni Dodikovi i Covicevi sljedbenici nisu zadovoljni s njima dvojicom jer se pc jos uvijek nalazi u BiH a treci entiet postoji samo na sarenim kartama po ustaskim forumima.draganbl wrote:SDP bi sad, danas, trebao krenuti u plan kako na sljedećim izborima oko sebe okupiti one koji nisu krimosi, nisu nacional-fašisti, nisu krupni lopovi ili sitni kokošari. Treba otići u Zapadni Mostar, treba doći u Banjaluku, treba prepoznati građane BiH koji nisu zadovoljni Dodikom, Čovićem, koji su za normalan život u normalnoj zemlji. Ima nas, ne treba nas fenjerom tražiti. A i ako treba, upalite fenjere, drugovi iz SDP-a.
- draganbl
#255 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Potpuno pogrešno, naravno namjerno i maliciozno pogrešno interpretiraš moje postove i daješ sebi za pravo da zaključiš šta ja hoću, a šta neću, naravno netačno.Abacija wrote:Ti hoces da SDP jos uvijek bude u opoziciji. Malo si se zaheb'o.draganbl wrote:Slažem se sa Šestanom iako mislim da može pronaći i bolje mjesto za objavljivanje svojih stavova od e-novina.Socijaldemokratska islamska evolucija
Piše: Samir Šestan za E-novine
Mislim da sam bar u 20 postova napisao da SDP nema nikakvu strategiju kako učiniti ovo društvo boljim. Došli su na vlast pljuvanjem po drugima, a na kraju su se sa nekima od onih po kojima su pljuvali i udružili. Nekima je i prije ulaska u koaliciju sa SDA i ustašama bilo jasno da to nikada neće profunkcionisati, nekima je to jasno sad, nakon slučaja Suljagić, a nekima vjerovatno i neće postati jasno ni do narednih izbora.
Kao sto u Srbiji nisu bili zadovoljni Milosevicem jer je izgubio rat tako ni Dodikovi i Covicevi sljedbenici nisu zadovoljni s njima dvojicom jer se pc jos uvijek nalazi u BiH a treci entiet postoji samo na sarenim kartama po ustaskim forumima.draganbl wrote:SDP bi sad, danas, trebao krenuti u plan kako na sljedećim izborima oko sebe okupiti one koji nisu krimosi, nisu nacional-fašisti, nisu krupni lopovi ili sitni kokošari. Treba otići u Zapadni Mostar, treba doći u Banjaluku, treba prepoznati građane BiH koji nisu zadovoljni Dodikom, Čovićem, koji su za normalan život u normalnoj zemlji. Ima nas, ne treba nas fenjerom tražiti. A i ako treba, upalite fenjere, drugovi iz SDP-a.
Kao prvo, ja ne smatram da je dobro da SDP bude u opoziciji, niti sam to ikada u ovih mojih hiljadu postova napisao. Suprotno tome što meni pripisuješ, ja pozivam SDP da bude lider buduće vlasti, ali vlasti koju neće praviti sa kriminalcima i ustašama, već vlasti koju će praviti sa drugim stanovnicima BiH koji su probosanski, građanski orijentisani, a ne žive u Sarajevu i Tuzli. Ja pozivam SDP da sutra krene u novu kampanju za naredne izbore, da dođu u Banjaluku (i zapadni Mostar), da građanima kojima je bolji život, zaposlenje, dobar posao i plata ispred praznih obećanja i besmisla postojanja države u državi prezentuje svoj plan, projekte, ideje, ljude i dobrobit politike koju vode.
Pozivam SDP da održi predizborna obećanja, ukine segregaciju u školama, popravi obrazovni sistem, popravi zdravstveni sistem, napravi korake ka poboljšanju funkcionisanja BiH, a na sljedećim izborima pobijedi (zajedno sa koalicionim partnerima koji nisu kriminalci i ustaše) ubjedljivo i to u čitavoj BiH.
Eto, to je moje mišljenje, molim te da mi više ne pripisuješ ono što ja nisam niti rekao niti mislio.
-
Abacija
#256 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Na koje stranke mislis?draganbl wrote: Potpuno pogrešno, naravno namjerno i maliciozno pogrešno interpretiraš moje postove i daješ sebi za pravo da zaključiš šta ja hoću, a šta neću, naravno netačno.
Kao prvo, ja ne smatram da je dobro da SDP bude u opoziciji, niti sam to ikada u ovih mojih hiljadu postova napisao. Suprotno tome što meni pripisuješ, ja pozivam SDP da bude lider buduće vlasti, ali vlasti koju neće praviti sa kriminalcima i ustašama, već vlasti koju će praviti sa drugim stanovnicima BiH koji su probosanski, građanski orijentisani, a ne žive u Sarajevu i Tuzli. Ja pozivam SDP da sutra krene u novu kampanju za naredne izbore, da dođu u Banjaluku (i zapadni Mostar), da građanima kojima je bolji život, zaposlenje, dobar posao i plata ispred praznih obećanja i besmisla postojanja države u državi prezentuje svoj plan, projekte, ideje, ljude i dobrobit politike koju vode.
Pozivam SDP da održi predizborna obećanja, ukine segregaciju u školama, popravi obrazovni sistem, popravi zdravstveni sistem, napravi korake ka poboljšanju funkcionisanja BiH, a na sljedećim izborima pobijedi (zajedno sa koalicionim partnerima koji nisu kriminalci i ustaše) ubjedljivo i to u čitavoj BiH.
Eto, to je moje mišljenje, molim te da mi više ne pripisuješ ono što ja nisam niti rekao niti mislio.
-
Abacija
#257 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Pojela maca jezik. Cim se postavi malo ozbiljnije pitanje on 
- draganbl
#258 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Gdje sam ja napisao riječ stranke? Tu mislim na skoro 50% ljudi koji nisu glasali ni za koga. Tu mislim i na one koji bi promijenili političku opciju ako bi im neko ponudio nešto bolje.Abacija wrote:Na koje stranke mislis?draganbl wrote: Potpuno pogrešno, naravno namjerno i maliciozno pogrešno interpretiraš moje postove i daješ sebi za pravo da zaključiš šta ja hoću, a šta neću, naravno netačno.
Kao što vidiš, pokušao sam lijepim riječima da ti dam do znanja da pogrešno interpretiraš moje postove. Znam da to radiš namjerno, jer ti to nije prvi (a vjerovatno ni posljednji) put. Molim te da to više ne radiš.
SDP ima veliku šansu da na državnom nivou pobijedi na narednim izborima. I sada će zauzeti vladajuće pozicije, naravno u "tehničko-matematičkoj" koaliciji sa Dodikom, ali ako zaista želi da nešto uradi, mora pronaći partnere i dobiti glasove onih koji ne žive u Sarajevu i Tuzli, a orijentisani su ka boljem životu.
Još jednom te molim da mi ne pripisuješ stavove suprotne onima koje sam iznio.
-
Abacija
#259 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Lijep ti je plan za sljedece izbore ali sta cemo sada! S kim bi ti da SDP sastavlja vlast?draganbl wrote: Gdje sam ja napisao riječ stranke? Tu mislim na skoro 50% ljudi koji nisu glasali ni za koga. Tu mislim i na one koji bi promijenili političku opciju ako bi im neko ponudio nešto bolje.
Kao što vidiš, pokušao sam lijepim riječima da ti dam do znanja da pogrešno interpretiraš moje postove. Znam da to radiš namjerno, jer ti to nije prvi (a vjerovatno ni posljednji) put. Molim te da to više ne radiš.
SDP ima veliku šansu da na državnom nivou pobijedi na narednim izborima. I sada će zauzeti vladajuće pozicije, naravno u "tehničko-matematičkoj" koaliciji sa Dodikom, ali ako zaista želi da nešto uradi, mora pronaći partnere i dobiti glasove onih koji ne žive u Sarajevu i Tuzli, a orijentisani su ka boljem životu.
- draganbl
#260 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
E čekaj sad malo, da ja tebe pitam.Abacija wrote:Lijep ti je plan za sljedece izbore ali sta cemo sada! S kim bi ti da SDP sastavlja vlast?draganbl wrote: Gdje sam ja napisao riječ stranke? Tu mislim na skoro 50% ljudi koji nisu glasali ni za koga. Tu mislim i na one koji bi promijenili političku opciju ako bi im neko ponudio nešto bolje.
Zašto si napisao da ja hoću da SDP bude u opoziciji, kada to nigdje nisam ni napisao ni mislio?
Dalje, zašto ne priznaš da SDP nema nikakvu strategiju (ili misliš da ima?). Pa nije li ova situacija sa Suljagićem primjer kako koalicija sa lopovima i ustašama funkcioniše? Kada ćeš i da li ćeš sebi priznati da to ne valja?
Ako misliš da "imam lijep plan za sljedeće izbore", da li bi podržao da SDP napravi široku kampanju u cijeloj BiH, pokušavajući da privuče apstinente i druge nezadovoljne? Zašto to i ne urade? Zašto nisu već uradili pred ove izbore?
-
Abacija
#261 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Zato sto jos uvijek nisi odgovorio na ovo boldirano pitanje.draganbl wrote:E čekaj sad malo, da ja tebe pitam.Abacija wrote: Lijep ti je plan za sljedece izbore ali sta cemo sada! S kim bi ti da SDP sastavlja vlast?
Zašto si napisao da ja hoću da SDP bude u opoziciji, kada to nigdje nisam ni napisao ni mislio?
SDP ima strategiju ali je dobro krije. Ja sam na pola godine unaprijed znao kad ce Lajcak biti smijenjen ali o SDP-u ne znam nista.draganbl wrote:Dalje, zašto ne priznaš da SDP nema nikakvu strategiju (ili misliš da ima?).
Mislim da je Suljagic izvisio zato sto je u pitanju bio Ceric. Vrijeme ce pokazati da li to valja ili ne.draganbl wrote:Pa nije li ova situacija sa Suljagićem primjer kako koalicija sa lopovima i ustašama funkcioniše? Kada ćeš i da li ćeš sebi priznati da to ne valja?
Naravno da bi to podrzao. Ali mislim da je SDP vec i uradio nesto po tom pitanju inace ne bi osvojili ovoliko glasova.draganbl wrote:Ako misliš da "imam lijep plan za sljedeće izbore", da li bi podržao da SDP napravi široku kampanju u cijeloj BiH, pokušavajući da privuče apstinente i druge nezadovoljne? Zašto to i ne urade? Zašto nisu već uradili pred ove izbore?
- draganbl
#262 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Moja je procjena sljedeća: Dobro je što je SDP sada na vlasti, ali su im ruke svezane i pod hitno se moraju odvezati. Po mom mišljenju, za ovo vrijeme dok koaliraju sa kriminalcima i ustašama ne mogu i neće ništa pametno uraditi. Zato je dobro da odmah krenu u proces dobijanja glasova iz dijelova BiH u kojima su do sada, kako se ovdje voli reći, bili samo statistička greška. Ja konstatujem, a na to ima pravo da su to trebali uraditi prije ovih izbora. I bolje bi im sada bilo da jesu.Abacija wrote:Zato sto jos uvijek nisi odgovorio na ovo boldirano pitanje.draganbl wrote:E čekaj sad malo, da ja tebe pitam.Abacija wrote: Lijep ti je plan za sljedece izbore ali sta cemo sada! S kim bi ti da SDP sastavlja vlast?
Izvini, ali ovo je smiješno. Kao, oni imaju strategiju, ali neće nikom da je kažu. Ne znam u kojoj ti službi radiš, pa znaš neke stvari unaprijed, ali mislim da o SDP-u ne znaš ništa ne zato što nisi obavješten, već zato što nema strategije. Nije tu stvar samo o strategiji, već o transparentnosti. Gdje su zakoni koji su do sada usvojeni? Gdje su zakoni koji čekaju na usvajanje? Gdje su planovi, projekti u fazi pripreme za realizaciju? Gdje su timovi, koliko vremena treba da prođe da bi se oformili? Nepostojanje odgovora na ova pitanja je dokaz da strategije uopšte i nema. A ako je možda i nekada nešto i napisano (kao tekst platforme), to je sve mrtvo slovo na papiru. Na vlast su došli pljuvanjem po drugima, kampanja im se svodila samo na priču, glasajte za nas da ne pobijede nacionalisti. A onda su se sa tim nacionalistima udružili. Opet ponavljam, neka su, morali su, ali hajde da do sljedećih izbora to promijene.Abacija wrote:SDP ima strategiju ali je dobro krije. Ja sam na pola godine unaprijed znao kad ce Lajcak biti smijenjen ali o SDP-u ne znam nista.draganbl wrote:Dalje, zašto ne priznaš da SDP nema nikakvu strategiju (ili misliš da ima?).
A kakve veze ima ko je u pitanju što je Suljagić izvisio? Znači li to da je Cerić moćniji od naroda koji je SDP doveo na vlast?Abacija wrote:Mislim da je Suljagic izvisio zato sto je u pitanju bio Ceric. Vrijeme ce pokazati da li to valja ili ne.draganbl wrote:Pa nije li ova situacija sa Suljagićem primjer kako koalicija sa lopovima i ustašama funkcioniše? Kada ćeš i da li ćeš sebi priznati da to ne valja?
Bilo bi lijepo kada bi u Banjaluci SDP izašao iz frizerskog salona u kojem im je sjedište i zaista nešto uradili. Barem pokušali.Abacija wrote:Naravno da bi to podrzao. Ali mislim da je SDP vec i uradio nesto po tom pitanju inace ne bi osvojili ovoliko glasova.draganbl wrote:Ako misliš da "imam lijep plan za sljedeće izbore", da li bi podržao da SDP napravi široku kampanju u cijeloj BiH, pokušavajući da privuče apstinente i druge nezadovoljne? Zašto to i ne urade? Zašto nisu već uradili pred ove izbore?
-
Abacija
#263 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Jos uvijek mi nisi odgovorio na pitanje. S kim bi ti da SDP sastavlja vlast? Ne poslije sljedecih izbora nego sada. Kad to odgovoris ja cu ti odgovoriti na ostatak posta.draganbl wrote: Moja je procjena sljedeća: Dobro je što je SDP sada na vlasti, ali su im ruke svezane i pod hitno se moraju odvezati. Po mom mišljenju, za ovo vrijeme dok koaliraju sa kriminalcima i ustašama ne mogu i neće ništa pametno uraditi. Zato je dobro da odmah krenu u proces dobijanja glasova iz dijelova BiH u kojima su do sada, kako se ovdje voli reći, bili samo statistička greška. Ja konstatujem, a na to ima pravo da su to trebali uraditi prije ovih izbora. I bolje bi im sada bilo da jesu.
- draganbl
#264 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Skim god. Svejedno je. Ustaše ili kriminalci. Ili i jedno i drugo. Ne znam kako očekuješ od mene da ti dam odgovor na pitanje, kada ni Lagumdžija to ne zna. SDP je napravio grešku prije izbora, što nije uradio ovo što ja govorim da je trebao: napraviti široki pokret - koaliciju građanski orijentisanih stranaka, udruženja, institucija, NGO, univerziteta, kulturnih i sportskih ustanova, sindikata, intelektualaca, pojedinaca i tako krenuti u obračun sa nacionalistima.Abacija wrote:Jos uvijek mi nisi odgovorio na pitanje. S kim bi ti da SDP sastavlja vlast? Ne poslije sljedecih izbora nego sada. Kad to odgovoris ja cu ti odgovoriti na ostatak posta.draganbl wrote: Moja je procjena sljedeća: Dobro je što je SDP sada na vlasti, ali su im ruke svezane i pod hitno se moraju odvezati. Po mom mišljenju, za ovo vrijeme dok koaliraju sa kriminalcima i ustašama ne mogu i neće ništa pametno uraditi. Zato je dobro da odmah krenu u proces dobijanja glasova iz dijelova BiH u kojima su do sada, kako se ovdje voli reći, bili samo statistička greška. Ja konstatujem, a na to ima pravo da su to trebali uraditi prije ovih izbora. I bolje bi im sada bilo da jesu.
Međutim, kažem da ni sada nije kasno, ništa ih ne osuđujem, 3 godine će brzo proći i to nije problem, ali je problem ako nakon te 3 godine prođe još 4 uzaludne.
Da na kraju odgovorim najdirektnije moguće:
Neka ih sad sa ovima, ne zato što to valja, već zato što ne valja. Ali neka odmah krenu u planiranje i organizovanje koalicije za nove izbore. I neka dokažu narodu da su za istinske promjene, tako što će se ovakve vlasti odreći ne da bi se vratili u opoziciju, već da bi je ponovo osvojili. Ali sa drugim partnerima.
- draganbl
#265 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Očekujem upravo to, da Komšić i Lagumdžija prezentuju dobrobiti glasanja za njih. A kakve veze ima što Popović sjedi u Palasu? Da ne treba možda da tražim autogram od njega?zagazaga wrote:Možda bi i izišao da u bl dodik nema toliku podršku. Ne očekuješ valjda da Komšić i Lagumdžija dolaze i ''opamećuju'' narod. Popović često sjedi pred palasom, ne vidim gužvu socijaldemokrata oko njega. Samo lupetaš bezveze....draganbl wrote: Bilo bi lijepo kada bi u Banjaluci SDP izašao iz frizerskog salona u kojem im je sjedište i zaista nešto uradili. Barem pokušali.
Bilo bi dobro kada bi SDP izložio svoje planove i projekte na koji način poboljšati ekonomsku situaciju. Bilo bi dobro kada bi doktor sa MIT-a i ugledni profesor sarajevskog univerziteta održao predavanje u Banjaluci. Mogao bi predložiti neku saradnju fakulteta, osmisliti zajednički projekat koji bi objeručke bio prihvaćen (pare svako voli), približiti svoju politiku građanima. Opet se moram ponoviti, pa zar ja, amater u politici, trebam jednom Lagumdžiji da govorim na koji način se osvajaju glasovi? Prosto je smiješno što ovo moram da pišem, a još je smješnije što ima nekih kojima ovo nije jasno.
Hvala ti za posljednju rečenicu, na koju nemam komentar.
- vee-jay
#266 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
ima, onaj ko je u stanju da vidi i cuje, njemu nije tesko da primjeti...draganbl wrote: Dalje, zašto ne priznaš da SDP nema nikakvu strategiju (ili misliš da ima?). ...
- vee-jay
#267 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
vrijeme ce pokazati tko je od njih dvojice "izvisio"...Abacija wrote:Mislim da je Suljagic izvisio zato sto je u pitanju bio Ceric. Vrijeme ce pokazati da li to valja ili ne.draganbl wrote:Pa nije li ova situacija sa Suljagićem primjer kako koalicija sa lopovima i ustašama funkcioniše? Kada ćeš i da li ćeš sebi priznati da to ne valja?
-
hercegovac_pravi
#268 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Ima strategiju i to odličnu. Veoma jednostavnu a veoma funkcionalnu..."tiho zavrtanje damu" ...vee-jay wrote:ima, onaj ko je u stanju da vidi i cuje, njemu nije tesko da primjeti...draganbl wrote: Dalje, zašto ne priznaš da SDP nema nikakvu strategiju (ili misliš da ima?). ...
- vee-jay
#269 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
u bosni nema nista na odmah. nije SDP kriv sto ogromna vecina BLucana stoji iza Mladica. niti SDP ima sanse kod ovakvih ljudi niti treba da im se nada. nije do SDPa sto oni u BLuci nemaju sansu, ili eto da ne bude crno-bijelo, jeste do SDPa nekih 5%.draganbl wrote:...Zato je dobro da odmah krenu u proces dobijanja glasova iz dijelova BiH u kojima su do sada, kako se ovdje voli reći, bili samo statistička greška. Ja konstatujem, a na to ima pravo da su to trebali uraditi prije ovih izbora. I bolje bi im sada bilo da jesu.
-
Abacija
#270 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Znaci SDP nije imao izbora ako je htio da promjene vrsi na vlasti. Ti si kritikovao a nisi predlagao alternativu. Poslije mog upornog insistiranja si na kraju priznao da se nije moglo drugacije - ili na vlast sa izdajicama i ustasama ili u opoziciju - treceg nema.draganbl wrote:Skim god. Svejedno je. Ustaše ili kriminalci. Ili i jedno i drugo. Ne znam kako očekuješ od mene da ti dam odgovor na pitanje, kada ni Lagumdžija to ne zna.Abacija wrote:
Jos uvijek mi nisi odgovorio na pitanje. S kim bi ti da SDP sastavlja vlast? Ne poslije sljedecih izbora nego sada. Kad to odgovoris ja cu ti odgovoriti na ostatak posta.
Da je SDP zajedno sa kulturnim i sportskim udruzenjima stvarao narodni pokret kaznio bi ga OHR jer je to po Dejtonu zabranjeno. Mislim da idealises i bjezis od stvarnost i da od njih ocekujes cuda i promjene preko noci.draganbl wrote:SDP je napravio grešku prije izbora, što nije uradio ovo što ja govorim da je trebao: napraviti široki pokret - koaliciju građanski orijentisanih stranaka, udruženja, institucija, NGO, univerziteta, kulturnih i sportskih ustanova, sindikata, intelektualaca, pojedinaca i tako krenuti u obračun sa nacionalistima.
Međutim, kažem da ni sada nije kasno, ništa ih ne osuđujem, 3 godine će brzo proći i to nije problem, ali je problem ako nakon te 3 godine prođe još 4 uzaludne.
Neka ih sad sa ovima, ne zato što to valja, već zato što ne valja. Ali neka odmah krenu u planiranje i organizovanje koalicije za nove izbore. I neka dokažu narodu da su za istinske promjene, tako što će se ovakve vlasti odreći ne da bi se vratili u opoziciju, već da bi je ponovo osvojili. Ali sa drugim partnerima.
-
1mustra
#271 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Za pocetak da Lagumdzija prezentira SDP-ov prijedlog Ustava BiH koji predvidja ukidanje RS-a jer mora se poceti od temeljnih stvari.draganbl wrote: Opet se moram ponoviti, pa zar ja, amater u politici, trebam jednom Lagumdžiji da govorim na koji način se osvajaju glasovi? Prosto je smiješno što ovo moram da pišem, a još je smješnije što ima nekih kojima ovo nije jasno.
- draganbl
#272 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Ponovo pogrešno interpretiraš ono što sam napisao. Zašto nisi citirao čitav moj pasus? Greška je napravljena prije izbora, a postizborne koalicije sa kriminalcima, ustašama ili izdajnicima su posljedica te greške. To je suština koju priznajem.Abacija wrote:Znaci SDP nije imao izbora ako je htio da promjene vrsi na vlasti. Ti si kritikovao a nisi predlagao alternativu. Poslije mog upornog insistiranja si na kraju priznao da se nije moglo drugacije - ili na vlast sa izdajicama i ustasama ili u opoziciju - treceg nema.draganbl wrote:Skim god. Svejedno je. Ustaše ili kriminalci. Ili i jedno i drugo. Ne znam kako očekuješ od mene da ti dam odgovor na pitanje, kada ni Lagumdžija to ne zna.Abacija wrote:
Jos uvijek mi nisi odgovorio na pitanje. S kim bi ti da SDP sastavlja vlast? Ne poslije sljedecih izbora nego sada. Kad to odgovoris ja cu ti odgovoriti na ostatak posta.
Koji dio od ovoga boldiranog nisi pročitao, pa ni ubacio u svoju rečenicu? Kulturni i sportski radnici su marginalni, značajni su samo zato što je to grupacija ljudi. Naglasak je, naravno na onome što je napisano na početku, političke organizacije, privredni subjekti, privatni biznis sektor, NGO, sindikati, instituti... Dalje, ja nisam rekao da očekujem promjene preko noći, već da u naredne 3 GODINE SDP napravi široku koaliciju koja će nacionaliste otjerati sa vlasti? U tri godine ima preko 1000 noći, a ne jedna.Abacija wrote:Da je SDP zajedno sa kulturnim i sportskim udruzenjima stvarao narodni pokret kaznio bi ga OHR jer je to po Dejtonu zabranjeno. Mislim da idealises i bjezis od stvarnost i da od njih ocekujes cuda i promjene preko noci.draganbl wrote:SDP je napravio grešku prije izbora, što nije uradio ovo što ja govorim da je trebao: napraviti široki pokret - koaliciju građanski orijentisanih stranaka, udruženja, institucija, NGO, univerziteta, kulturnih i sportskih ustanova, sindikata, intelektualaca, pojedinaca i tako krenuti u obračun sa nacionalistima.
Da završim, ponovo si namjerno mojim postovima dao pogrešnu interpretaciju.
Dva puta sam te lijepo zamolio da to ne radiš. Više te neću moliti, niti davati komentare na te tvoje pogrešne interpretacije mojih postova. A ti slobodno nastavi po starom.
-
Abacija
#273 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Trebao bi onda da pises preciznije.
Bio si dobro zaglibio a sad se vadis.
- draganbl
#274 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
Klasično forumsko trolanje.Abacija wrote:Trebao bi onda da pises preciznije.Bio si dobro zaglibio a sad se vadis.
Dobro je što sam ostao uporan i na kraju tvoj komentar sveo na jedan red u kome ništa nisi napisao. Pokušaj sad i ovo pogrešno da interpretiraš kako sam pobjegao iz diskusije sa tobom.
Ima ljudi koji pod krinkom antinacionalizma i kvazigrađanstva proturaju nacionalističke i podmukle ideje. Iskreno, žao mi je što misliš da sam jedan od takvih, pa u startu to uzimaš kao polaznu osnovu za pogrešno interpretiranje mojih postova.
Ja sam izuzetno precizan u pisanju, nikada dvosmislen, nikada podmukao i nikada prikrivenih misli.
Pokušaj prihvatiti da postoje takvi ljudi, pa makar i mene ne uvrstio među njih.
-
Abacija
#275 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou
draganbl wrote:Klasično forumsko trolanje.Abacija wrote:Trebao bi onda da pises preciznije.Bio si dobro zaglibio a sad se vadis.
Dobro je što sam ostao uporan i na kraju tvoj komentar sveo na jedan red u kome ništa nisi napisao. Pokušaj sad i ovo pogrešno da interpretiraš kako sam pobjegao iz diskusije sa tobom.
Ima ljudi koji pod krinkom antinacionalizma i kvazigrađanstva proturaju nacionalističke i podmukle ideje. Iskreno, žao mi je što misliš da sam jedan od takvih, pa u startu to uzimaš kao polaznu osnovu za pogrešno interpretiranje mojih postova.
Ja sam izuzetno precizan u pisanju, nikada dvosmislen, nikada podmukao i nikada prikrivenih misli.
Pokušaj prihvatiti da postoje takvi ljudi, pa makar i mene ne uvrstio među njih.