SDP

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#201 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by sabina1 »

Skijash wrote:
tvsabina wrote:Tada sam pisala da bi SDP-u bilo dobro da ostane opozicija ako se bez SDA ne može formirati vlast. Ismijali su me. Preklinjem vas zbog dobrobiti svih nas , raskinite koaliciju. Nek sve ide k'vragu jer vlasti u državi svakako nema.
Duhovito :) Neka nam bude gore, za dobrobit svih nas. Parola je toliko smiješna da istu mogu objasniti samo tvojom željom da u vlasti vidiš Silajdžića ili Radončića ?

Slatki li su svi ti paušali :) (to možeš pjevati uz melodiju one sevdalinke u kojoj je Mujo u magazi silovao Fatu)
Meni je tvoj odgovor toliko diletantski (bez uvrede) da sam frapirana !
Da zagovaram povratak jednog od najvažnijih pomoćnika SDA vlasti svih ovih godina - Silajdžića ili ex-SDA neimara Radončića? ili da zagovaram povratak Kunte ili Munte. Ma ne zagovaram povratak nikoga,ne zanima me da li će na vlasti bit x,y ili z. uopšte me ne zanima vlast. Govorim o principima.
Pišem o mnogo,mnogo bitnijoj stvari.
Ta stvar je da je ovom koalicijom SDP pogazio sve ideološke postulate svojih glasača i simpatizera. Oni su izdali građansku bit ove zemlje koalicijom sa svojim glavnim ideološkim protivnikom. Ma kako paradaoksalno zvučalo "teoretski" SNSD (podvlačim teoretski nikako u praksi) je SDP-ov ideološki saveznik. Koalicija sa SDA( HDZ,SDS) je šamar svima nama koji smo nekada bili glasači SDP-a , svima onima koji su danas glasači SDP-a.
To je nedopustivo a da se pri tome NE IZGUBI imidž koji se godinama gradio. Momentom koaliranja SDP je počeo gubiti rejting i socijalne i socijaldemokratske i građanske stranke i od ljevice se polako počeo kretati ka centru.
Sad je šansa da raskinu taj pakt, da ostanu DOSLJEDNI STAVOVIMA KOJI GODINAMA PROPAGIRAJU. Prevarili su se ako su mislili da će SDA ćutati i trpiti. Ne prijatelju , oni su u vlasti 20 godina , njihov SISTEM VRIJEDNOSTI se NE DIRA.
Nama je katastrofa. Sa ovom koalicijom na vlasti nemamo ništa jer je ovo TEHNIČKO OTALJAVANJE MANDATA. Sve SUŠTINSKE promjene se NEĆE destiti dok je god u vlasti TVORAC SISTEMA VRIJEDNOSTI KOJI SE TREBA PROMJENITI.
Zato SDP treba MOMENTALNO raskinuti pakt sa vukovima i boriti se. Kao časna opozicija - ok nije baš omiljeno ali jeste ČASNO. Ili kao vlast koja je izabrana da MIJENJA SISTEM a ne da tehnički čeka 2014 godinu i izbore uz kozmetičke promjene.

Emiru Suljagiću SVAKA ČAST jer je svojim šefovima pokazao kako treba koristiti ogromno biračko tijelo koje im je dalo povjerenje 2010 godine.
Sa ovom ili bez ove vlasti nam je isto - katastrofalno !
Skijash

#202 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by Skijash »

rahmanjin wrote:
Skijash wrote:
rahmanjin wrote:Od pocetka koalicije SDA-SDP protivio sam se tome, cak se i raspravljao sa pojedinim forumasima oko toga. I vecina je govorila neka koalcije neka SDP proba uraditi nesto. Sad se vidi da SDP ne moze da uradi puno sa ovim partnerima a tu prvenstveno mislim na SDA. Ponavlja se SDP-u SBiH iz doba Alijanse. SDP vodi koaliciju i za sve je kriv, a ono sto je dobro za to su zasluzni svi. SDA se ponasa kao i SBiH onda opozicija u poziciji. Kao sto sam mislio i tada mislim i sada bolje da je SDP u opoziciji, nego ovako nista nece moci napraviti, a izgubice povjerenje.
U ovom je slučaju eliminisana diskriminacija. Znači postignut je cilj, tako da nema potrebe da lažeš. Ono zbog čega pizdimo po forumu a i inače je činjenica da je došlo do uplitanja vjerskih zajednica. Da SDP nije ušla u vlast, pojavu diskriminacije se uopšte ne bi moglo eliminisati. Kako god, taj je problem riješen, i sa Suljagićevom inicijativom a i sa ovim dopunama Vlade. Naša ljutnja je rezultat ajatolahovih prijetnji i činjenice da je zbog tog pritiska uopšte došlo do dopuna Suljagićeve odluke.
A koja je stranka potpisnica platforme podrzavala reisa? I de mi objasni kako je eliminisana diskriminacija? Samo su biraci i simpatizeri SDP-a nezadovoljni, au SDA mogu trljati ruke, njihova baza mora biti zadovoljna, sredili su crvene i pokazali ko je gazda.
Diskriminacija je eliminisana, pročitaj dopunu odluke. Nama smeta to što se pod pritiskom vjerskih krugova uopšte moralo prepravljati odluku, ali i neizmjenjena i izmjenjena su korak naprijed.
Skijash

#203 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by Skijash »

tvsabina wrote:
Skijash wrote:
tvsabina wrote:Tada sam pisala da bi SDP-u bilo dobro da ostane opozicija ako se bez SDA ne može formirati vlast. Ismijali su me. Preklinjem vas zbog dobrobiti svih nas , raskinite koaliciju. Nek sve ide k'vragu jer vlasti u državi svakako nema.
Duhovito :) Neka nam bude gore, za dobrobit svih nas. Parola je toliko smiješna da istu mogu objasniti samo tvojom željom da u vlasti vidiš Silajdžića ili Radončića ?

Slatki li su svi ti paušali :) (to možeš pjevati uz melodiju one sevdalinke u kojoj je Mujo u magazi silovao Fatu)
Ja sam frapiran da neki ljudi koji pišu na forumu znaju gdje se kompjuter pali. SDP neće u opoziciju, na terenu se pravi pomake, ne ide brzo kako bih ja to želio, ali društvo ide naprijed.
Prpa.ba

#204 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by Prpa.ba »

Skijash wrote:Ja sam frapiran da neki ljudi koji pišu na forumu znaju gdje se kompjuter pali. SDP neće u opoziciju, na terenu se pravi pomake, ne ide brzo kako bih ja to želio, ali društvo ide naprijed.

Ko je jos vidio da se brine o ekonomiji, prvo Vjeronauk ukinuti pa onda ostalo. Radi "principa". :lol: :-)

Ocito niko nije pratio predizbornu kampanju 2010. SDP je dobio izbore na politici mirenja "gradjanskog i nacionalnog/vjerskog", razvoja ekonomije i cvrstog odnosa prema separatistima. Oni koji ocekuju povratak SDP-a na puteve "stare slave", (citaj: 10% na izborima) i zajebavanje sa Reisom i ostalih vaskrsnulim "faktorima" u Bosnjaka, dobro su se prevarili i neka pod hitno pocnu traziti novu stranku koja ce pothranjivati zeleno-crvenu suplju. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#205 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote:
Skijash wrote:Ja sam frapiran da neki ljudi koji pišu na forumu znaju gdje se kompjuter pali. SDP neće u opoziciju, na terenu se pravi pomake, ne ide brzo kako bih ja to želio, ali društvo ide naprijed.

Ko je jos vidio da se brine o ekonomiji, prvo Vjeronauk ukinuti pa onda ostalo. Radi "principa". :lol: :-)

Ocito niko nije pratio predizbornu kampanju 2010. SDP je dobio izbore na politici mirenja "gradjanskog i nacionalnog/vjerskog", razvoja ekonomije i cvrstog odnosa prema separatistima. Oni koji ocekuju povratak SDP-a na puteve "stare slave", (citaj: 10% na izborima) i zajebavanje sa Reisom i ostalih vaskrsnulim "faktorima" u Bosnjaka, dobro su se prevarili i neka pod hitno pocnu traziti novu stranku koja ce pothranjivati zeleno-crvenu suplju. :D
"Džabe ja to njemu pričam..." :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#206 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by plain vanilla »

zagazaga wrote:
Premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Fikret Musić i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija sastali su se s ministrom Emirom Suljagićem. Zlatko Lagumdžija odbio je mandat koji je Suljagić dao na raspolaganje dan prije, jer nije želio povući instrukciju po kojoj vjeronauk ne ulazi u prosjek ocjena. Također, kako Federalna TV neslužbeno doznaje, SDP je u potpunosti podržao rad ministra Suljagića. Izrazili su i očekivanje da se Suljagić već u ponedjeljak ponovno pojavi na svom radnom mjestu u Ministarstvu.
Eto, FTV morala saznati..
Prije se oglasila Sopta nego Lagumdzija :-)
udrch

#207 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by udrch »

Kako je moguće da je Ljubić prošao juče u parlamentu?
Ripicipi

#208 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by Ripicipi »

udrch wrote:Kako je moguće da je Ljubić prošao juče u parlamentu?
vjerovatno jer se dozvao pameti
udrch

#209 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by udrch »

potres_mozga wrote:
Misliš?
Vidim i ja da se nešto kuha, ali ne vjerujem da će se opametiti..
Ripicipi

#210 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by Ripicipi »

udrch wrote:
potres_mozga wrote:
Misliš?
slusao sam ga na ftv-u, kaze da ne zeli vise nikakve sukobe i ucjene, zeli samo da vlast profunkcionise
Zvucao je puno razumnije nego inace ;-)
vee-jay

#211 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by vee-jay »

potres_mozga wrote:
udrch wrote:
potres_mozga wrote: quote="udrch"
Kako je moguće da je Ljubić prošao juče u parlamentu?
/quote

Misliš?
slusao sam ga na ftv-u, kaze da ne zeli vise nikakve sukobe i ucjene, zeli samo da vlast profunkcionise
Zvucao je puno razumnije nego inace ;-)
ma kakav razum, dobio Dodik naredjenje od Ashotonove... HDZ kao "hrvatska" stranka je umrla, preslo se u potpunosti na Dodikovu stranu i dalo mu da ih on vodi...
udrch

#212 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by udrch »

Čuj Ljubić se opametio?
Daj Bože..
andromeda101

#213 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by andromeda101 »

sa-x wrote: "Podrška reformskim procesima"
Lagumdžija i Musić vratili mandat Suljagiću
Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić vratili su u nedjelju ministru obrazovanja KS Emiru Suljagiću mandat koji je stavio na raspolaganje "kako bi od sutra nastavili rad na zajedničkom poslu", saopćeno je iz SDP-a.
Image
Lagumdžija i Musić su razgovarali sa Suljagićem i tom prilikom je data puna podrška reformskim procesima u Kantonu Sarajevo, naročito u obrazovanju u cjelini.

"Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je Vlada Kantona Sarajevo demonstrirala svoje jedinstvo kroz jednoglasno usvajanje dopunjene instrukcije o ocjenjivanju učenika iz predmeta vjeronauka, na prijedlog Ministarstva obrazovanja i nauke i zadužila isto ministarstvo da je provede. Ovim je otvoren proces neophodnog uređivanja ove oblasti koja podrazumijeva punu zaštitu i brigu o vjerskim slobodama i jednakosti svih pred zakonom u skladu sa programskom platformom SDP-a i pet reformskih politika, među kojima obrazovna politika zauzima posebno mjesto", navedeno je u saopćenju.

Još jednom su, kako se dalje navodi, osuđeni besprizorni napadi na čelne ljude SDP-a, koji su proteklih dana dolazili iz različitih krugova.

"SDP se koristi ovom prilikom i da zahvali svima onima koji su uzeli učešće u širokoj javnoj debati i jasno iznijeli svoje stavove, namjere i ciljeve. SDP posebnu zahvalnost duguje svakom pojedincu, građaninu, kao i organizacijama civilnog društva koji su stali u odbranu naših ljudi kao i naših zajedničkih principa i vrijednosti", istaknuto je u saopćenju SDP-a.

:thumbup: Imamo vaznijih prioriteta nego pitanje vjeronauke u skolama.
udrch

#214 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by udrch »

Ova slika je baš extra..
Ja sa Zlatkovih usana čitam kako mu baš to govori..premijer mu onako ozbiljno potvrđuje, a ovaj mladi potparol haman potvrđuje da je on to naučio i da ne zamjeri ovim starijim, jer oni imaju više iskustva..
Zlatka očekujem ove godine na dženazi u Srebrenici u prvom saffu..
Uz Tihića on je stub odbrane vjere u ovoj zemlji..
Inače ovog mladog sam neku noć gledao, opasan lik pravo :thumbup: ..
Slavuj priča hvalospjeve o Dodiku, a on i onaj bivši načelnik Vogošće Sarajlić se podsmjehuju..
kiky

#215 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by kiky »

največi problem sdp-u je sda ...
udrch

#216 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by udrch »

kiky wrote:največi problem sdp-u je sda ...
Svakoj vlasti je najveći problem koalicioni partner ako ga ima..
U ovoj zemlji će proteći vremena i vremena da se dođe u mogućnost da se koaliranje izbjegne..Čak mislim da je to za ovu zemlju utopija..
udrch

#217 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by udrch »

Nego da se vratimo temi..
Ova ružna epizoda oko Suljagića se sutra završava njegovim povratkom poslu..
Da bi narodu odvratili pozornost od ove teme trebala bi ova koalicija smisliti nešto dobro čime ćemo se zabavljati u narednom periodu..
Šta bi to moglo biti ili šta bi nas najviše pomaklo?
vee-jay

#218 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by vee-jay »

udrch wrote:Nego da se vratimo temi..
Da bi narodu odvratili pozornost od ove teme trebala bi ova koalicija smisliti nešto dobro čime ćemo se zabavljati u narednom periodu..
jel mere neki referendum? :D
udrch

#219 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by udrch »

vee-jay wrote:
A jel more kakav aerodrom ili autoput?
ne meremo sad prepisivati od preCednika
ushtap

#220 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by ushtap »

kiky wrote:največi problem sdp-u je sda ...
Najveci problem SDA-u je SDP. Moze i 'vako.
seln

#221 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by seln »

udrch wrote:
vee-jay wrote:
A jel more kakav aerodrom ili autoput?
ne meremo sad prepisivati od preCednika
Pa i to je prepisano od preCednika.
detroit-mercy

#222 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by detroit-mercy »

tvsabina wrote:
Skijash wrote:

Da zagovaram povratak jednog od najvažnijih pomoćnika SDA vlasti svih ovih godina - Silajdžića ili ex-SDA neimara Radončića? ili da zagovaram povratak Kunte ili Munte. Ma ne zagovaram povratak nikoga,ne zanima me da li će na vlasti bit x,y ili z. uopšte me ne zanima vlast. Govorim o principima.
Pišem o mnogo,mnogo bitnijoj stvari.
Ta stvar je da je ovom koalicijom SDP pogazio sve ideološke postulate svojih glasača i simpatizera. Oni su izdali građansku bit ove zemlje koalicijom sa svojim glavnim ideološkim protivnikom. Ma kako paradaoksalno zvučalo "teoretski" SNSD (podvlačim teoretski nikako u praksi) je SDP-ov ideološki saveznik. Koalicija sa SDA( HDZ,SDS) je šamar svima nama koji smo nekada bili glasači SDP-a , svima onima koji su danas glasači SDP-a.
To je nedopustivo a da se pri tome NE IZGUBI imidž koji se godinama gradio. Momentom koaliranja SDP je počeo gubiti rejting i socijalne i socijaldemokratske i građanske stranke i od ljevice se polako počeo kretati ka centru.
Sad je šansa da raskinu taj pakt, da ostanu DOSLJEDNI STAVOVIMA KOJI GODINAMA PROPAGIRAJU. Prevarili su se ako su mislili da će SDA ćutati i trpiti. Ne prijatelju , oni su u vlasti 20 godina , njihov SISTEM VRIJEDNOSTI se NE DIRA.
Nama je katastrofa. Sa ovom koalicijom na vlasti nemamo ništa jer je ovo TEHNIČKO OTALJAVANJE MANDATA. Sve SUŠTINSKE promjene se NEĆE destiti dok je god u vlasti TVORAC SISTEMA VRIJEDNOSTI KOJI SE TREBA PROMJENITI.
Zato SDP treba MOMENTALNO raskinuti pakt sa vukovima i boriti se. Kao časna opozicija - ok nije baš omiljeno ali jeste ČASNO. Ili kao vlast koja je izabrana da MIJENJA SISTEM a ne da tehnički čeka 2014 godinu i izbore uz kozmetičke promjene.

Emiru Suljagiću SVAKA ČAST jer je svojim šefovima pokazao kako treba koristiti ogromno biračko tijelo koje im je dalo povjerenje 2010 godine.
Sa ovom ili bez ove vlasti nam je isto - katastrofalno !
Jaranice moja, SDA je nuzno zlo koje se mora trpiti. Pokazujes stvarno duboki diletantizam sa tom pricom o casnoj opoziciji i branjenju principa. Je li SDP Njemacke pogazio svoje principe kada je usao u veliku koaliciju sa CDU. Jos jedan odlazak SDPa u opziciju bi bio definitivan kraj te stranke kao stranke koja pretendira na vlast. Prvo, glede odnosa SDP-SDA, pa te dvije stranke skoro da su pa ravnopravne po broju glasova, prema tome njihov odnos nije odnos tipa velika vs. mala stranka u kojem velika stranka ima jos par malih igraca u rezervi koji samo cekaju da uskoce. Naprotiv, radi se o dvije stranke skoro pa iste snage koje mogu sa malim strankama formirati vlast na razini federacije ali koliko bi ta vlast bila operativna bi bilo drugo pitanje.
Drugo, SDP je trenutno da dobrom putu, vjerujem da im je sukob sa separtistima donio jos nekih 50-60 hiljada dodatnih glasova na buducim izborima ako ostanu na dobrom kursu. Cilj SDPa su SDA glasaci, jer ukoliko otkine nekoliko desetina hiljada SDA glasaca na narednim izborima onda SDA ide komotno u opoziciju. U takvom odnosu snaga onda bi se moglo pricati o malo principijelnijim stavovima a ne priciati o principima kada ti je koalicioni partner pa haman skoro jak kao i ti. Ne reaguj odmah na prvo, nego malo razmisli o dugorcnijim potezima koji se vuku. Ovo ti je kao sah, ponekad se mora zrtvovati pijun da bi se obranila kraljica i protivnika dovelo u sah-mat poziciju.
domaci.ba

#223 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by domaci.ba »

Sta je to bolji SDP od SDA :-) Kada se dokazu vjerovatno ce imati vise glasova,a kako su se ponasali svih ovih godina nisu daleko jedni od drugih
poznanik

#224 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by poznanik »

Samir Šestan, kao i obično - "u sridu" !
Socijaldemokratska islamska evolucija

Piše: Samir Šestan za E-novine
Tragično je da se niko na političkoj sceni, osim par autsajdera, ne usudi stvar postaviti onako kako je morala biti postavljena u samom startu - i kako je, zapravo, u svojoj glavi postavlja većina onih koji, ovih dana, brane Suljagića, povlačeći, poput Reisa, znak jednakosti između benigne Suljagićeve odluke o ocjenjivanju predmeta Vjeronaka i njegovog izbacivanja iz škole - kao zahtjev za dosljednu deteologizaciju države, odnosno prekidanja bolesne simbiotske veze između države i religije, tačnije virtuelnih(?) nacionalnih paradržava i „pripadajućih“ im vjerskih zajednica u BiH.

Svojom odlukom da Ministra obrazovanja Kantona Sarajevo, Emira Suljagića, danima ostavi samog da trpi udarce pomahnitalih čelnika Islamske zajednice i prijetnje vjerskih fanatika i da reaguje tek nakon što su se na njemu izredali svi, uključujući i njihove koalicione partnere, i nakon što je bijes razočarane prosekularne javnosti jasno ocrtao sudbinu te stranke na narednim izborima (i to saopštenjem koje je svojevrsni In memoriam Suljagiću i „podrškom“ nakon vlastoručnog poništenja njegove odluke i uvredljivom ponudom da „nastavi raditi svoj posao“, nakon što su ga javno ponizili), SDP BiH je podsjetio zašto je, zapravo, svojevremeno, nakon svega dvije godine vlasti Alijanse za promjene, pometen na izborima i zašto mu je trebalo osam godina da se ponovo „vrati u igru“.

Deja Vu
Došavši na vlast, 2000. godine, na talasu narodnog nezadovoljstva kleronacionalističkim kleptomanima i zločincima, umjesto temeljitog čišćenja društva od kriminogenih i zločinačkih elemenata u političkim, vjerskim i medijskim krugovima, SDP se čitavo vrijeme bavio razuvjeravanjem tih krugova da je on ono što misle njegovi birači.

Od ozdravljenja društva, za koje je bilo neophodno preduzeti radikalne mjere i ući u sukob sa moćnim protivnicima (a za šta je trenutak bio idealan, kao i za izgradnju „zapadnje njemačke“, čega će se Lagumdžija sjetiti s tragičnim zakašnjenjem), SDP-u je bilo više stalo do imidža „moderne demokratske evropske stranke“, koja „nema ništa sa tradicijom političkih čistki“. A za šta je potvrdu našao u zadovoljstvu političko-vjersko-medijske mafije svojim nedjelovanjem. Ili dealovima (poput onog s King Kongom) koji će mu se, u nastavku, obiti o glavu.

Sve kasnije afere, u kojima je na vidjelo izašla prljavština na rukama političkog vrha ove stranke i naprosto fascinantna glupost, svjedoče da je u odsutnom trenutku u stranci pobijedila struja ideoloških nasljednika partizanskih kradljivaca šalova i voćki (u međuvremenu transformisanih u stanove i milione) a ne onih koji su kažnjavanje svojih saboraca zbog takvih djela vidjeli kao nužni čin u povlačenju crte između sebe i zločinaca na protivničkoj strani.

Čitava stvar sa odnosom SDP-a prema Suljagiću, uključujući i dovođenja ga do čina ostavke, podsjeća i na svojevremeno sramno ponašanje Alijanse i njenog šefa (istog onog koji predvodi aktuelnu vladajuću koaliciju) prema kratkotrajnom predsjedavajućem Vijeća ministara Božidaru Matiću, koga je principijelnost i želja za suštinskim promjenama i stvarnim bavljenjem svojim poslom, odvela do ostavke i nestanka sa političke scene (Što je Lagumdžijina guzica, tada, spremno dočekala, proširivši se na upražnjeni prostor – a što joj se tako svidjelo, da je osam godina kasnije cijelo društvo odvela u postizbornu dramu, insistirajući da joj se ponovo obezbijedi isti tretman, umjesto da principijelno rasturi nacionalističku matricu organizovanja vlasti i države).

Pičke postkomunističke
Neozbiljnost, politička nedoraslost ulozi koju su joj građani i istorija dodijelili, odsustvo ozbiljne strategije nužne transformacije društva, konformistički kukavičluk, površnost, nedosljednost, kratkovidost, žrtvovanje vlastitih ljudi (po pravilu onih koji naivno povjeruju u proklamovane stranačke parole, ne shvatajući da se radi o samo još jednoj u nizu prevara birača), vrište iz djelovanja navodne građanske alternative nacionalističkom bezumlju (čiji je prvi „antinacionalistički“ korak i „dokaz“ multietničke, građanske joj prirode i tvrdnje da njima „nije važno da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak“, podsjetimo, bilo postavljanje ili kandidovanje sve samih Bošnjaka na ključne funkcije u državi, na svim nivoima).

Odbacivanje Suljagića (koje je, nakon spoznaje o šteti koju će, takvim činom, pretrpjeti Stranka, pretvoreno u distanciranje od njega, uz tek formalnu javnu podršku, i projektovano discipliniranje ga u nastavku – što je, za takvu vrstu ljudi, kojoj, vjerujem, pripada Suljagić, gore nego da su ga ostavili na inkvizitorskoj lomači i čisto sumnjam da će funkcionisati) nije kapitalucija SDP-a, pred, svjetskim islamističkim radikalizmom nadrogiranim Reisom, čiji govor zastrašujuće asocira na one u Njemačkoj, tridesetih godina (na sreću, publika mu je, većinski, sačinjena od onih „tradicionalnih“ muslimana, koje on uporno vrijeđa, a ne od vehabijskih ekstremista, kojima permanentno komplimentira i u koje bi da pretvori ovdašnje muslimane, frankenštajn-gebelsovski im prčkajući po mozgu i mijenjajući im višestoljetni kod nenasilja i tolerancije prema drugom i drugačijem). Nije, jer nije bilo nikakvog sukoba između njih (jer, za razliku od Zapaterovih socijalista, koji su hrabro ušli u sukob sa crkvom, i samim papom, ukidajući im povlastice koje su dobili zahvaljujući saradnji s Frankovim fašističkim režimom i instalirajući najviše standarde poštovanja ljudskih prava u zemlji koja je kolijevka najokrutnije inkvizicije i koja je slovila kao tvrđava kršćanskog konzervatizma, pritom se neobazirući na masovne proteste u organizaciji crkve i desnice, Lagumdžijin SDP kukavički izbjegava svaki sukob, na isti način na koji je to radio za vrijeme Alijanse). Ovo, dakle, nije poraz SDP-a, nego poraz neformalnog građansko-sekularističkog bloka (koji ima svoje pripadnike i unutar, ali je mahom van te stranke), koji je SDP pokušao napraviti onim što on ustvari nije i što njegovo rukovodstvo odbija biti – političkim oružjem za radikalnu društvenu preobrazbu i uspostavu „normalnog“, zaista sekularnog i zaista multinacionalnog, društva, odnosno pravne države sa najvišim stepenom poštovanja individualnih ljudskih prava (iz kojih jedino mogu proizaći kolektivna).

Na izvjestan način, greška nije do SDP-a, nego do onih koji su tu, samo još jednu u nizu interesnih, klijentilističkih organizacija, ogrezlih u konformizmu, vidjeli ne kroz činjenično stanje, nego kroz zamagljenu vizuru vlastitih želja i grčevitih nada (u čemu i autor ovog teksta snosi određenu krivicu – mea culpa!).

Bog voli petice
Klerikalni vrh zemlje, s druge strane, još jednom je pokazao da funkcioniše identično nacionalističkim oligarhijama - a i jedni drugi identično zločinačkim kolaboracionističkim snagama u 2. svjetskom ratu, na ovim prostorima – ujedinjuje ih tek zajednički neprijatelj, koji udara na temelje njihovog udruženog zločinačkog poduhvata ili im prijeti ukidanjem povlastica koje su za sebe obezbijedili u prethodnom periodu. U „normalnom hodu“, inače, svako se bavi „svojim poslom“, odnosno zapišavanjem teritorija i slanjem kristalno jasnih poruka „onim drugima“ (krst nad Mostarom, crkva u dvorištu Fate Orlović, džamijizacija Sarajeva,...).

Tragikomično je da se čitav slučaj dešava zbog „reforme“ čiji je domet da se ocjene iz vjeronauka neće više davati brojčano, nego opisno, te da neće ulaziti u prosjek ocjena na kraju godine.

Silina reakcije, koja uključuje i prijetnju uličnim terorom, rušenje vlasti i uspostavljanjem nove, recimo u vidu trijumvirata lidera islamske zajednice i pravoslavne i katoličke crkve u BiH (jer koga bi to Reis, bolesnih ambicija, razočaran i u stranke i u narod i u vjernike svoje religije – toliko da iz druge države poziva njihove vjerske čelnike da „bošnjakiziraju“ bosanske Bošnjake - mogao podnijeti na čelu vlasti, osim sebe ili trijumvirata, formiranog po već viđenom konceptu mafijaške podjele vlasti, teritorija i naroda), govori i o nervozi i predatorskim apetitima i ambicijama vjerskih moćnika i o stepenu zarobljenosti društva, okovanog njihovim ucjenama i reketom.

S druge strane, tragično je da se niko na političkoj sceni, osim par autsajdera, ne usudi stvar postaviti onako kako je morala biti postavljena u samom startu - i kako je, zapravo, u svojoj glavi postavlja većina onih koji, ovih dana, brane Suljagića, povlačeći, poput Reisa, znak jednakosti između benigne Suljagićeve odluke o ocjenjivanju predmeta Vjeronaka i njegovog izbacivanja iz škole - kao zahtjev za dosljednu deteologizaciju države, odnosno prekidanja bolesne simbiotske veze između države i religije, tačnije virtuelnih(?) nacionalnih paradržava i „pripadajućih“ im vjerskih zajednica u BiH.

Nesumnjivi prosekularni (a, zbog dva desetljeća negiranja i ilegale, zanimljiv je i ateistički) potencijal, kod građana BiH, koji ovih dana postaje evidentan, u virtuelnom ratu između ideološki nepomirljivih svjetova, ispostavlja se, nema svog političkog zastupnika (mada se neki naziru).

SDP-ovo višegodišnje ideološko lutanje, izgubljena veza sa radništvom i obespravljenim, podilaženje bošnjačkom nacionalizmu, poigravanjem s patriotizmom (kao posljednjim utočištem hulja), vlastoljubno kompromiserstvo i ignorisanje kršenja ljudskih prava, u „osjetljivim“ slučajevima, kad je principijelnost zahtjevala suočavanje s primitivnom gomilom i mogući gubitak njenih glasova na izborima („pa, nećemo se zbog pedera, kačit sa vehabijama, Radončićem, Reisom i homofobnom svjetinom“), doveli su do trenutka, u kom SDP savija kičmu i priznaje vrhovni autoritet jednog vjerskog vođe, u svjetovnim stvarima, odnosno, uređenju države.

Iran, u kome se političari igraju politike, u okviru u kome im to dozvoljava ajatolah i teokratska kasta, odjednom izgleda bliži nego što se to ikad činilo (čak i polit-komesaru Džemaludinu Latiću, u najsmjelijim snovima. ili neformalnom vladiki SPC RS Miloradu Dodiku, koji, zavaljen u svom osveštenom hramu, slaveći krsne slave Republike Srpske, njene policije, vojske, institucija i javnih preduzeća, škola i bolnica, trafocentrala i traktora i svakog kvadratnog milimetra „svete srpske pravoslavne zemlje“ natopljene nesrpskom krvlju i armirane kostima žrtava genocida, sa zadovoljstvom posmatra tragikomediju u „Teheranu“). A SDP-u je, nakon ovog razočarenja, preostalo još da nam, za svog mandata, u okviru najavljene reforme pravosuđa, instalira šerijat.

Onako, principijelno ljevičarski. I sekularistički, taman u omjeru u kome mu je multinacionalna kadrovska politika.

Kad već policija, tužilaštvo i sudovi, ne reaguju zbog prijetnji - remećenjem javnog reda i mira, državnim udarom i ugrožavanjem ljudskih prava. Ili kad odgovarajuće socijalne ustanove, u saradnji sa porodicom i džematom jadnom čovjeku ne obezbijeđuju adekvatan medicinski tretman. Nego ga se u stanju nervnog rastrojstva i duševne boli drži na odgovornoj funkciji.

Sve u svemu, mali je ovo korak (ako se uopšte o koraku radi) i za Reisa i za SDP, ali veliki pad za građansko, sekularno, multikulturno društvo, koje će trebati tražiti nove puteve i stvarati iz temelja nove pretpostavke za transformaciju države. Ako mu nova inkvizicija koja se nazire i regrutovanje omladinskih batinaša, s jedne, i laktaški vožd, s druge strane, tu priliku uopšte pruže.
Karl Hungus

#225 Re: SDP i vlast na drzavnom nivou

Post by Karl Hungus »

Čitav ovaj cirkus oko vjeronauke je bio nepotreban i preuranjen od strane SDP-a, samo su pružili priliku mnogima da sada zakucavaju voleje preko njih. Da bi napravio neke značajne i trajne promjene moraš imati kontinuitet u vlasti. Da bi jedna partija kao što je SDP imala kontinuitet u vlasti moraju ponekad razmišljati pragmatično, pa čak i pogaziti neke ideale. Sad će neki reći "kakav je to način, kakva je to socijaldemokratija, nije to fer". Nije fer ni to što se tvoji politički protivnici uvijek mogu predstavti kao tobožnji zaštitnici nacionalnih interesa, i tako godinama dobivati izbore. Mada svi dobro znamo da je to bullshit.
Post Reply