SDP

Post Reply
webby-x

#12326 Re: SDP

Post by webby-x »

Evo i Kukić se pretvori u kamenjarca čini mi se:
Isto se pitanje, još konkretnije, postaviti može i na svim ostalim razinama vlasti. I svim ostalim liderima ove partije – ali i SDP-u kao cjelini. SDP je, prisjetimo se, na vlast došao kritikom nacionalističke filozofije destrukcije države i društva, ali i obećanjem da će svoj mandat obilježiti društvenim promjenama. Za takav SDP sam, nije nikakva tajna, glasovao i sam. Onim, međutim, što je obilježilo godinu i pol dana njegove vlasti u Federaciji, nisam zadovoljan. Potpuno suprotno, razočaran sam. A nisam sam. Ili još konkretnije, ne vjerujem kako biračko tijelo ove partije i inače karakterizira bitno drugačije raspoloženje. Oduševljenje, recimo, učinjenim. I uvjerenje kako su promjene već danas prepoznatljive. Ma kakvi! Sve više mi se čini kako taj svijet, koji je bio ispunjen istom nadom kao i ja, i sam uočava ono što je i inače više teško skrivati. Da se, među inim, na obvezu promjena zaboravilo a SDP se, umjesto toga, i sam utopio u baruštinu bh. političke, pretežito etnički obojane stvarnosti.

Na razini Federacije, uostalom, a za sada se samo njome kanim baviti, za to se može pronaći i popriličan broj argumenata. Ali, evo samo nekoliko njih. Građanima ovog entiteta se, prisjetimo se, obećavalo da će se od njega napraviti zapadnu Njemačku. A što je na sonu danas – godinu i pol poslije? Štrajkovi, život koji je sumorniji i od onog u listopadu 2010., nepotizam u zapošljavanju, gospodarenje državnim kapitalom koje je, i po stilu i po krajnjim namjerama, gotovo pa vjerna kopija onog kojem svjedočimo već dvadeset ljeta. I, budimo pošteni, kako sve to nazvati? Nije vrag da je po srijedi usud koji se nad ovom zemljom natkrilio baš sada? Neće biti. Po srijedi je, bojim se, ipak nešto drugo – nekompetentnost, prepuštanje zemlje u ruke onih koji se podičiti mogu jedino partijskom odanošću. I usput, sklonošću korupciji koja ni za milimetar ne zaostaje za već viđenom?

Ali, to nije i jedino. U politici se federalnih vlasti daju markirati i neki drugi detalji – oni koji daju osnova i za zaključivanje s etničkim predznakom. Evo samo dva. Od izbora za hrvatski Sabor, recimo, signal federalne TV nemaju građani zapadne Hercegovine. Na tu sam činjenicu, komentirajući izbore kod zapadnih susjeda, u dva navrata upozoravao i u izbornoj noći. Dostupnost signala javnog servisa građanima je, rekoh tada, a ponavljam i danas, obveza vlasti – u ovom slučaju federalnih jer se radi o servisu kojem su osnivač one. A to znači i da su odgovorne za doturanje njegova signala na čitavom prostoru pod svojom jurisdikcijom. Zašto su federalne vlasti ravnodušne prema toj činjenici? Znači li to da im je ovaj dio Federacije nevažan? Da su građani iz ovog dijela zemlje za njih građani drugog reda? Nije mi nakana biti zločest. Ali, ovo su fakti na koje sam u više navrata upozoravao sve u federalnoj vertikali – do samog vrha. No, sve je kao što je i bilo. A time se, onda, na najefikasniji mogući način tjera voda na mlin onima koji govore o medijskoj izoliranosti Hrvata. I potrebi hrvatskog kanala kao pretpostavci ostvarivanja jedne forme etničke ravnopravnosti.

Upozoravao sam i na novu udžbeničku politiku. Koordinacija ministara obrazovanja, izvijestio je javnost resorni ministar federalne vlade, potpisala je u studenom 2011. godine zajednički protokol temeljem kojeg će se u novoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama primijeniti novi, pristup „jedan predmet – jedan udžbenik“. To je, da se razumijemo, pristup kojeg bi i osobno podržao. Ali, ima jedan problem. Iz federalnog ministarstva javnost je informirana kako je koordinacija „jednoglasno usvojila Odluku o postupku pripremanja i odobravanja udžbenika…“ ali je ostala uskraćena za informaciju da su je – odluku ili protokol kako je naziva ministar – potpisali samo ministri bošnjačke nacionalnosti. I da su izvan protokola – ili odluke, kako vam drago – ostali dijelovi zemlje na kojima kontrolni paket imaju dva HDZ-a, bilo da sami obnašaju vlast, bilo da su njihovi kadrovi na pozicija ministara obrazovanja. Reakcija je, dakako, došla koliko preko noći. Hrvatska djeca su, pisali su „nacionalno svjesni“ medijski poslenici, u bošnjački većinskim dijelovima Federacije prisiljena učiti po bošnjačkom planu i programu i na bosanskom jeziku. Sva sreća, informaciju nisu dobili niti su njome baratali oni kojima je pamet jača strana. A da jesu, optužba bi mogla biti i pogibeljnija – da je to, recimo, konačno zaokruživanje bošnjačkog entiteta kojeg, budući ga do kraja nije uspio dovesti Izetbegović, sada finalizira SDP. Ja, dakako, ne dijelim tu vrstu sudova, ali to nije ni važno. Važna je percepcija obična čovjeka. A u vezi s glupim političkim potezima očekivati se ne može specijalno drugačija ni percepcija.

Argumentacija istog tipa se, nažalost, može i nastaviti. Tome ću se, iako, priznajem, teška srca, očito još vraćati. No, i ispričano je dovoljno za sud kako smo, umjesto obećanog – promjena i države za čovjeka – dobili ono na što smo već naviknuti. I kako smo još jednom počašćeni istom, metaforički kazano logikom „sjaši Kurta da uzjaše Murta“
webby-x

#12327 Re: SDP

Post by webby-x »

zagazaga wrote:Dobar Slavo :thumbup: šteta što nije legitiman :D
Kako će biti kada nije učestvovao na izborima.
Neka izađe sa listom, možda i dobije par postotaka.
Možda.
zahvalan

#12328 Re: SDP

Post by zahvalan »

valterbranisarajevo wrote:
zahvalan wrote:Ovdje sam došao sam.

A vidim neki se raduju diktaturi drugih stranaka,super samo izaberite meni ni u Džep ni iz Džepa

a za ovog sto spominje kako sam okrenuo Pricu, nista nisam promijenio i dalje cak i ja Kritikujem Kako smo u Banani sto se tice Ekonomije i zaposljavanja ali vi citate samo ono sto vama odgovara

Super drago mi je da su izbori sve blize ..

reci te i nama za koga da Glasamo da ne lutamo vise da ne zivimo u Agoniji sto nas Zlatko Lagumdzija zaduzi 7 Milijardi :-)

Autoputeve harisa necemo ni Spominjati,Fabrike Fahre isto tako,Jerlagic o Bogatasima itd itd

A da Forum oblikuje Misljenje Javnosti :lol: :lol: :lol: Isto tako je jedan Forumas davno pisao da nije bilo Facebook grupe protiv poskupljenja struje ne bih vlada odustala od poskupljenja :lol: :lol:

Al ovo što si rekao Forum Formira misljenje Javnosti :lol: :lol: :lol:

:sax: :bih: :run:
He he..Ovako su se smijali Tajina, Semihina ili Arzijina potrčkala..baš ovdje..pa se sada više ne smiju.... :D :lol: :lol:

Kada bi shvatio da ti ja ovo pišem dobronamjerno, i da ovim činiš medvjeđu uslugu SDP-u, ali vi ste izabrali taj put- dosipanje soli na rane građanima..Sretan put, bez mene.... :thumbup:

Ma daj bolan pa ljudi su trazili Ostavku Taje a on je nije DAO
kad su Penzioneri izasli na proteste (dok onaj forumas misli da je Facebook grupa zaustavila Poskupljenje) odmah su rekli da nece biti poskupljenja
Gdje ces Porediti Taju i SDP :-) :-) :-)
zahvalan

#12329 Re: SDP

Post by zahvalan »

pemanapemani wrote:Nikad nikome nisam ulazio na profil, pa tako ni tebi. Mislim da se to može i provjeriti, pa eto bujrum. Na jednoj od prethodnih stranica je neko stavio tvoje prijašnje postove u kojima pljuješ SDP.

Nisam ti tutor da govorim za koga da glasaš. Član si SDP, tako si naveo, prvo si kudio, pa onda hvalio općinsku politiku u NG i to sve u kratkom vremenskom razdoblju. Jebi ga, ako tako brzo mijenjaš mišljenje, onda za tebe nema problema, savršeno se uklapaš u sistem i brzo ćeš već naći nekoga za koga ćeš glasati.

Uostalom, taj neko ti je dobro savjetovao.

ama bolan i tebi i Stocharu govorim kako mi i dalje smeta sto su napravili Skijaliste i sta ce nam tolike ledene dvorane po Sarajevu,i dalje mi smeta sto se pare trose na luksuz jer klizanje je luksuz, Hocu da se pokrene Ekonomija smeta mi nezaposlenost....

Vama smeta kad ja kazem da SDP nije gori od Ostalih Stranaka i vi odmah pocnete Paljbu ne samo na mene nego na bilo kog drugog.
quasar

#12330 Re: SDP

Post by quasar »

Ja se izvinjavam zbog neobavjestenosti, jel mi to imamo ledene dvorane u Sarajevu ili se smatra ledenom dvorana kojoj je pao krov pod snijegom?
black

#12331 Re: SDP

Post by black »

ne se svadjati, ovo je drzava za covjeka i istoc..pardon zapadna njemacka :oops: :mrgreen: :P
StupskaBitanga

#12332 Re: SDP

Post by StupskaBitanga »

quasar wrote:Ja se izvinjavam zbog neobavjestenosti, jel mi to imamo ledene dvorane u Sarajevu ili se smatra ledenom dvorana kojoj je pao krov pod snijegom?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Platformas

#12333 Re: SDP

Post by Platformas »

Sta je rjesenje, da vratimo SDA, SBiH, HDZu apsolutnu moc kao u proteklih 15 godina ?
Sjetite se samo tih imena: Bicakcic, Hadzipasic, Brankovic, Mujezinovic, Silajdzic, Alkalaj, Borjana, Selmo, mozda i H. Cengica vratiti u politicki zivot ?
Vjerovatno sam zaboravio mnoge bisere.
Nass

#12334 Re: SDP

Post by Nass »

Dok god Silajdzicevi, SDA-ovi, HDZ-ovi i Dodikovi mediji vode zestoku kampanju protiv SDP-a, a u zadnje vrijeme jos je i pojacavaju, ja znam da SDP radi nesto dobro. Kad isti pocnu hvaliti Lagumdziju, vrijeme je da se zabrinem. Isto vrijedi i za neke osobe na forumu.

Ovdje mafija ima svoju drzavu, i kad im pokusas poremetiti koncept, naravno da ce biti vriske i cike do neba, a o prljavim kampanjama da i ne govorimo. Zasad jos nisam ubijedjena da je SDP ucinio ista katastrofalno (manje ili srednje greske tu ne ubrajam, to je takodjer bilo ocekivano za svakog ko je imalo normalan i svjestan da zivi u BiH a ne u bajci).
nosara

#12335 Re: SDP

Post by nosara »

Nass wrote:Dok god Silajdzicevi, SDA-ovi, HDZ-ovi i Dodikovi mediji vode zestoku kampanju protiv SDP-a, a u zadnje vrijeme jos je i pojacavaju, ja znam da SDP radi nesto dobro. Kad isti pocnu hvaliti Lagumdziju, vrijeme je da se zabrinem. Isto vrijedi i za neke osobe na forumu.

Ovdje mafija ima svoju drzavu, i kad im pokusas poremetiti koncept, naravno da ce biti vriske i cike do neba, a o prljavim kampanjama da i ne govorimo. Zasad jos nisam ubijedjena da je SDP ucinio ista katastrofalno (manje ili srednje greske tu ne ubrajam, to je takodjer bilo ocekivano za svakog ko je imalo normalan i svjestan da zivi u BiH a ne u bajci).
:lol:
Banksy

#12336 Re: SDP

Post by Banksy »

Nass wrote: Dok god Silajdzicevi, SDA-ovi, HDZ-ovi i Dodikovi mediji vode zestoku kampanju protiv SDP-a, a u zadnje vrijeme jos je i pojacavaju, ja znam da SDP radi nesto dobro.
Da skratimo, svi mediji, svi analitičari, svi ... osim Federalne televizije i Avaza.
Banksy

#12337 Re: SDP

Post by Banksy »

zahvalan wrote: Gdje ces Porediti Taju i SDP :-) :-) :-)
Dobro si. Tajo je odlaskom sačuvao mrvu obraza, ovi neće ni to.
jon_jovi

#12338 Re: SDP

Post by jon_jovi »

Ih da znaš kako je super bit na vlasti ne bi him zamjerio.
Nass

#12339 Re: SDP

Post by Nass »

Banksy wrote:
Nass wrote: Dok god Silajdzicevi, SDA-ovi, HDZ-ovi i Dodikovi mediji vode zestoku kampanju protiv SDP-a, a u zadnje vrijeme jos je i pojacavaju, ja znam da SDP radi nesto dobro.
Da skratimo, svi mediji, svi analitičari, svi ... osim Federalne televizije i Avaza.
Mediji koji najvise napadaju SDP pripadaju upravo ovim politickim partijama koje sam navela. A za tzv. ljevicu u BIH sam vec odavno shvatila da posjeduje puno vise tastine i ljubomore nego pameti i razuma. Iznimka je Pedja Kojovic.

Rekla sam da zasad nisam ubijedjena u katastrofalne propuste, a ako se isti pojave, bit cu prva da to iskritikujem, Ali kritizirati bezveze, da bi se kritiziralo, iz neke povrijedjene tastine, ili da bi se voda na mlin navodila pravoj mafiji u ovoj drzavi (a to su one pobrojane stranke), ne pada mi na pamet.
nosara

#12340 Re: SDP

Post by nosara »

Nass wrote:
Banksy wrote:
Mediji koji najvise napadaju SDP pripadaju upravo ovim politickim partijama koje sam navela. A za tzv. ljevicu u BIH sam vec odavno shvatila da posjeduje puno vise tastine i ljubomore nego pameti i razuma. Iznimka je Pedja Kojovic.

Rekla sam da zasad nisam ubijedjena u katastrofalne propuste, a ako se isti pojave, bit cu prva da to iskritikujem, Ali kritizirati bezveze, da bi se kritiziralo, iz neke povrijedjene tastine, ili da bi se voda na mlin navodila pravoj mafiji u ovoj drzavi (a to su one pobrojane stranke), ne pada mi na pamet.
Bivsi sdp je prdn'o u sisu... To sto ti to, kao, ne vidis, jer, kao, nema katastrofe, to je do tebe... Katastrofa je vec bila, ovo su posljedice...
Ridjobrki

#12341 Re: SDP

Post by Ridjobrki »

Ljudi, je li ko vidio @socijalistu? :-?

Zanima me ovo oko ove skupštine SDP USK a niko nema da mi pruži informaciju, to je krajnje neozbiljno. Ni o najnovijim Hamdinim projektima nemam nikakve informacije, već lagano kriziram..........
stochar

#12342 Re: SDP

Post by stochar »

jadno je to sto je SDP kao glavnu predizbornu strategiju odabrao plashenje svojih glasacha beznadjem a njihovi poltroni papagajski 500 stranica ovdje ponavljaju pitanje: 'Za koga cemo glasati ako ne za SDP?'. sto je jos gore, ja im 100 puta papagajski odgovorio: za SDP, ali za SDP koji nije pun nesposobnjakovica i kriminalaca te klimavaca glavom kojima se Lagumdzija okruzio i koji ga ubjedjuju kako je sve OK, a on zaslijepljen vlastitim egoizmom ne vidi da SDP-u ide odlichno - nizbrdo!

mislim da vise nema ni vremena da se SDP reformise, jer da bi mene do 2014. ubijedili da im ponovo daju glas, to bi morao biti mega-zaokret, a da bi napravili taj zaokret trebaju shvatiti da je ovo sto i kako rade katastrofalno! u braku su sa SDA a kurvaju se s Fahrom sto ih cini krajnje losim odabirom. rastjerali su dovoljno raje koja se nije komprovitovala i nisu htjeli klimati glavom, mislim da ce ih narednih mjeseci ali i dana napustiti mnogo bitnih kadrova, i ne znam na sta ce sve to izaci i hoce li oni imati snage da formiraju stranku koja bi mozda pocela zastupati pravu, a ne socijaldemokratiju tima SNSD-a... za opcinske izbore sam vec odlucio da necu izaci, a vrlo vjerovatno ce mi slican izbor biti i 2014. iako sam uvijek vise od glasaca nacionalistickih stranaka prezirao one koji ne izlaze na izbore.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#12343 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

stochar wrote:mislim da vise nema ni vremena da se SDP reformise, jer da bi mene do 2014. ubijedili da im ponovo daju glas, to bi morao biti mega-zaokret, a da bi napravili taj zaokret trebaju shvatiti da je ovo sto i kako rade katastrofalno! u braku su sa SDA a kurvaju se s Fahrom sto ih cini krajnje losim odabirom. rastjerali su dovoljno raje koja se nije komprovitovala i nisu htjeli klimati glavom, mislim da ce ih narednih mjeseci ali i dana napustiti mnogo bitnih kadrova, i ne znam na sta ce sve to izaci i hoce li oni imati snage da formiraju stranku koja bi mozda pocela zastupati pravu, a ne socijaldemokratiju tima SNSD-a... za opcinske izbore sam vec odlucio da necu izaci, a vrlo vjerovatno ce mi slican izbor biti i 2014. iako sam uvijek vise od glasaca nacionalistickih stranaka prezirao one koji ne izlaze na izbore.
Vidiš, ja sam skoro definitivno odlučila da na lokalnim izborima glasam SDP. Ne zbog toga što mislim da su bolji od drugih, uvijek sam mislila da su gori, nego što će nastati totalni haos , ako na različitim nivoima vlasti bude toliko šarenilo. Svatko će krasti sebi, a po nama će se slomiti. Osim toga, SDP će onda imati savršen alibi, jednako kako ga je imao i kad je imao lokalnu vlast, a ne federalnu i kantonalnu. Neka dobiju i lokalne izbore, neka nešto učine ili neka ovako nastave i onda sebi kupe kartu za samouništenje. Bar će se mnoge iluzije raspršiti.
jasko_ba

#12344 Re: SDP

Post by jasko_ba »

i ja sam, kao clan sdp, glasao sa svoje iz zavidovica :D ovo ostalo gdje sam mogao trazio sam najbolje iz nase stranke/liberala
u svakom slucaju, izaci na izbore i glasati obavezno
popajic

#12345 Re: SDP

Post by popajic »

KatarinaKosaca wrote:
stochar wrote:mislim da vise nema ni vremena da se SDP reformise, jer da bi mene do 2014. ubijedili da im ponovo daju glas, to bi morao biti mega-zaokret, a da bi napravili taj zaokret trebaju shvatiti da je ovo sto i kako rade katastrofalno! u braku su sa SDA a kurvaju se s Fahrom sto ih cini krajnje losim odabirom. rastjerali su dovoljno raje koja se nije komprovitovala i nisu htjeli klimati glavom, mislim da ce ih narednih mjeseci ali i dana napustiti mnogo bitnih kadrova, i ne znam na sta ce sve to izaci i hoce li oni imati snage da formiraju stranku koja bi mozda pocela zastupati pravu, a ne socijaldemokratiju tima SNSD-a... za opcinske izbore sam vec odlucio da necu izaci, a vrlo vjerovatno ce mi slican izbor biti i 2014. iako sam uvijek vise od glasaca nacionalistickih stranaka prezirao one koji ne izlaze na izbore.
Vidiš, ja sam skoro definitivno odlučila da na lokalnim izborima glasam SDP. Ne zbog toga što mislim da su bolji od drugih, uvijek sam mislila da su gori, nego što će nastati totalni haos , ako na različitim nivoima vlasti bude toliko šarenilo. Svatko će krasti sebi, a po nama će se slomiti. Osim toga, SDP će onda imati savršen alibi, jednako kako ga je imao i kad je imao lokalnu vlast, a ne federalnu i kantonalnu. Neka dobiju i lokalne izbore, neka nešto učine ili neka ovako nastave i onda sebi kupe kartu za samouništenje. Bar će se mnoge iluzije raspršiti.
Dakle, glasat ces za SDP mada ih smatras najgorim i jer se nadas da ce i tvoj glas pomoci njihovom unistenju :?
"Dobar" razlog da se nekome da svoj glas :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#12346 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

popajic wrote:Dakle, glasat ces za SDP mada ih smatras najgorim i jer se nadas da ce i tvoj glas pomoci njihovom unistenju :?
"Dobar" razlog da se nekome da svoj glas :-)
Hajd pročitaj ponovo. Dakle, skladu na svim nivoima vlasti ako se radi, ako se ne radi onda uništenju.
I neću plakati ako nestanu, ali nisam ni mazohista da želim haos na različitim nivoima vlasti, jer ide preko mog džepa.
black

#12347 Re: SDP

Post by black »

stochar wrote:jadno je to sto je SDP kao glavnu predizbornu strategiju odabrao plashenje svojih glasacha beznadjem a njihovi poltroni papagajski 500 stranica ovdje ponavljaju pitanje: 'Za koga cemo glasati ako ne za SDP?'. sto je jos gore, ja im 100 puta papagajski odgovorio: za SDP, ali za SDP koji nije pun nesposobnjakovica i kriminalaca te klimavaca glavom kojima se Lagumdzija okruzio i koji ga ubjedjuju kako je sve OK, a on zaslijepljen vlastitim egoizmom ne vidi da SDP-u ide odlichno - nizbrdo!

mislim da vise nema ni vremena da se SDP reformise, jer da bi mene do 2014. ubijedili da im ponovo daju glas, to bi morao biti mega-zaokret, a da bi napravili taj zaokret trebaju shvatiti da je ovo sto i kako rade katastrofalno! u braku su sa SDA a kurvaju se s Fahrom sto ih cini krajnje losim odabirom. rastjerali su dovoljno raje koja se nije komprovitovala i nisu htjeli klimati glavom, mislim da ce ih narednih mjeseci ali i dana napustiti mnogo bitnih kadrova, i ne znam na sta ce sve to izaci i hoce li oni imati snage da formiraju stranku koja bi mozda pocela zastupati pravu, a ne socijaldemokratiju tima SNSD-a... za opcinske izbore sam vec odlucio da necu izaci, a vrlo vjerovatno ce mi slican izbor biti i 2014. iako sam uvijek vise od glasaca nacionalistickih stranaka prezirao one koji ne izlaze na izbore.
:thumbup:
takodjer nemislim izaci na opcinske a isto i 2014. sem, kao sto kazes, ako se ne desi neki zaokret, u sto cisto sumnjam, ili se ne pojavi neko novi
Ridjobrki

#12348 Re: SDP

Post by Ridjobrki »

Alaj će danas biti veselo... :-)
ultima_palabra

#12349 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

U pitanju su lokalni izbori, tu se više glasa za pojedinačna imena koja poznajemo nego za stranku. Svako od nas može naći nekoga za koga može zagarantovati da je pošten, nebitno iz koje stranke.

Kadrovska politika SDP-a u Sarajevu je katastrofalna, i od mene više neće dobiti glasa na kantonu i opštini.
black

#12350 Re: SDP

Post by black »

Ridjobrki wrote:Alaj će danas biti veselo... :-)
:mrgreen:
Post Reply