SDP

Post Reply
jon_jovi

#12001 Re: SDP

Post by jon_jovi »

Ono što je jednistvena matrica djelovanja svih naših stranaka jeste da vlastiti poraz uvijek nastoje a očigledno je da u tome i uspjevaju prikazati kao vlastitu pobjedu. Nema tu razlike. Tako je Alija Izetbegović Dayton prikazao kao svoju ogromnu pobjedu i pobjedu SDA, a nešto ranije i Washingtonski sporazum je prikazivao kao svoju genijalnu pobjedu. Srpska politika prikazuje Republiku Srpsku kao genijalni vojno-politički uspjeh a zaboravljaju da su obečali liniju Karlobag - Karlovac - Virovitica i k tomu još zaboravljaju da RS nije nezavisna država. HDZ i Mate Boban su se ismijavali Izetbegoviću i Karadžiću kada su u početnim fazama pregovora ispostavljali zahtjeve tvrdeči da su obojca svojim narodima obečali previše. To je bilo dok je HVO kontrolisao od Neuma do Vareša i kad im je slava udarila u glavu negdje početkom 1993. Kasnije je Bobanova politika najgore prošla od svih nakon katastrofalnog poraza od Armije BiH i nakon što ih je Tuđman u Daytonu potrošio ko svaki predmet za jednokratnu uporabu. Ali danas HDZ sve to prikazuje kao svoj ogroooman uspjeh.
Danas se nije ništa promjenilo. Svi obečavaju med i mlijeko a od realizacije ništa. SDP se bio uskurčio prije ravno godinu dana a već sada kada su doživjeli poraze na svim poljima te poraze prikazuju kao pobjedu. U pregovorima oko viječa ministara Bošnjaci su zahvaljujuči SDP-u prošli najlošije sa dva misnistarska mijesta manje i najlošijim ministarestima. Talambasi u koje je SDP udarao prije godinu dana nisu dali ni izbliza naslutiti ovakvu blamažu koju vidimo danas. Nadalje, kao i obično javno mnijenje nasjeda, vrlo brzo zaboravlja kao i stotinu puta do sada i pitam se šta je ćemu uzrok? Njihova med i mlijeko obečanja i njihovi porazi ili naša zaboravnost jeste uszrok našeg očajnog stanja?
Last edited by jon_jovi on 12/03/2012 11:36, edited 1 time in total.
Banksy

#12002 Re: SDP

Post by Banksy »

palermo wrote:
VjecitiStudent wrote:
ultima_palabra wrote:Ne znam, nisam upućen. Jedini izvor koji sam vidio je bilo Oslobođenje, i većina ovih koji su se bunili su bili članovi SDA.
Imas li vlastito misljenje o autoputu i Pocitelju?

Evo ti jos izvora
http://www.mostarlife.com/damir-had%C5% ... oridora-vc
Svi nevladine organizacije iz Blagaja koje se pobunise su takodjer SDA?
Ne bih htio da branim Hadžića niti ovu odluku. Al principjelno moram reći da se jednostavno neće moći kao u željoteci ispunjavati sve želje bilokojeg sela koje se nađe na putu. Tako da se bezrezervno pozivati na neke nevladine organizacije u Blagaju (doduše, sad malo prevrnem očima, i kažem kakve li su to nevladine organizacije, ali k vragu) ne mora uvijek biti ispravno.

Al kako stvarno ne znam detalje, ovdje ću stati. Ne osporavam mogućnost da si možda i u pravu.

Stavovima navedenog ministra se u potpunosti osporavaju zakonske odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH,
koje se odnose na plan posebnih obilježja autoceste na Koridoru Vc iznesenih tijekom Javnih rasprava, a
koje je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH na osnovu stručnih ekspertiza po prijedlogu nadležnog federalnog ministarstva.

Također je potpuno zaboravio činjenicu da državno ministarstvo za komunikacije nema nikakvih nadležnosti urbanističkog planiranja u entitetima, županijama, općinama i gradovima.

palermo

#12003 Re: SDP

Post by palermo »

Banksy wrote:
Stavovima navedenog ministra se u potpunosti osporavaju zakonske odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH,
koje se odnose na plan posebnih obilježja autoceste na Koridoru Vc iznesenih tijekom Javnih rasprava, a
koje je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH na osnovu stručnih ekspertiza po prijedlogu nadležnog federalnog ministarstva.

Također je potpuno zaboravio činjenicu da državno ministarstvo za komunikacije nema nikakvih nadležnosti urbanističkog planiranja u entitetima, županijama, općinama i gradovima.

[/quote]

Ma možemo se mi oko toga složiti da je potez Hadžića neumjestna, preskakaknje nivoa vlasti i bla, bla, bla. OK. Razapnimo ga.

Al meni je nekako bitnije ono što je Voltra napisao, a tako mi se čini blizu istini, čitava trasa koridora Vc u hercegovini je toliko ispolitozovana i toliko je sve to protiv opštih interesa države da ove stvari postaju.....ne nađoh pravu riječ.

Čuj nevladine organizacije u Blagaju :D .....
volta dzontra

#12004 Re: SDP

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:@Skijaš
Ako je Pusićka u Saboru Hrvatske rekla da je ta država vodila agresivni rat u BiH, ako se Josipović izvinjavao za ulogu Hrvatske na području BiH, onda bi nova vlast trebala pokazati više senzibiliteta i ne pružati ruku političkoj opciji koja nije odstupila s kursa na kojem Pusićka i Josipović kažu da Hrvatska više nije.
Ako je HNS svojim djelovanjem izašao iz pravnih okvira onda ih treba uhapsiti. Ako nije onda su politička udruga, udruga građana ili kako god hoćeš.
Ako se pozivaš na načela onda treba zadržati principijelnost. Ako je tebi mrska ideologija i politička ideja na osnovu koje se ta "udruga građana" okuplja to ne negira njihovo pravo da se oni oko toga okupljaju dok ne krše Ustav i zakone
Nije to stvar poštivanja zakona, ovdje je riječ o ideološkim razlikama. Nije protiv zakona ni da se sastanu sa četničkim vojvodom na Manjači, ali kakvu nam to poruku šalje ? Nije protiv zakona ni da se sastanu sa Keljmendijem, ali kakvu bi nam to poruku poslalo ? HNS je prije deset godina silom spriječen da realizuje pobunu, posjeta tom tijelu znači ili da nova vlast nastavlja politiku prema BiH za koju su govorili da je bila pogrešna, ili se još ne snalaze najbolje pa hrabro tumaraju u mraku pokušavajući isijavati samopouzdanje. Ne mislim da je ovo prvo, štaviše siguran sam da nije ovo prvo, nego da samo ne znaju šta i kako treba. Lagumdžijina reakcija bi trebala poslati poruku kako ne treba.
Nije BIH ni Lagumdžija, ni Sarajevo, ni SDP. Mislim naravno nije samo to. Logika u kojoj sav politički legitimitet BiH nosi Sarajevo i stranke s centralom u Sarajevu načelno je pogrešna i iskrivljuje sliku. Tome doprinose i mediji u Sarajevu. Znači činjenica da se Lagumdžiji i FTVu nešto ne sviđa nije nešto što će strašno odzvoniti u 100% BiH.
Ključno je pitanje kako je Milanović držao govore na završnom skupu SDP-a a sad ga Zlatko pere preko Darjana Babića????
Banksy

#12005 Re: SDP

Post by Banksy »

palermo wrote:
Ma možemo se mi oko toga složiti da je potez Hadžića neumjestna, preskakaknje nivoa vlasti i bla, bla, bla. OK. Razapnimo ga.

Al meni je nekako bitnije ono što je Voltra napisao, a tako mi se čini blizu istini, čitava trasa koridora Vc u hercegovini je toliko ispolitozovana i toliko je sve to protiv opštih interesa države da ove stvari postaju.....ne nađoh pravu riječ.

.....
Ne moramo ga razapeti. Jednostavno, ne treba da se petlja u nešto što mu nije posao - ma koliko to nešto izgledalo unosno i bilo dobra mogućnost za dodatno hapanje.

To je tačno. Ali evo već imamo neke parlamentarne odluke, donesene zakone, stvari su se pomakle naprijed, pa ne znam otkud sad ponovo priča o tome i otkud Hadžić u njoj.
quasar

#12006 Re: SDP

Post by quasar »

jedini pravi interes drzave je napraviti taj hebeni put sto prije.
Bilo bi idealno da ide kroz neplodni krs, ali time onda ne ispunjava glavnu svrhu, a to je povezanost.

Sto se vise razvlaci sa gradnjom to nam je gore. Ko ima zemlju dobice pare za nju, siguran sam da se nece ni jedna dzamija ili nekropola zatrpati, niti ce ici kroz stara jezgra gradova... sve mi to izgleda kao politikantstvo i kuda god da se pruzi cesta, neko ce imati primjedbu, a kod nas se odmah hvataju za nacionalna pitanja... a u sustini su samo materijalni interesi.
palermo

#12007 Re: SDP

Post by palermo »

Banksy wrote:
palermo wrote:

.....
Ne moramo ga razapeti. Jednostavno, ne treba da se petlja u nešto što mu nije posao - ma koliko to nešto izgledalo unosno i bilo dobra mogućnost za dodatno hapanje.

To je tačno. Ali evo već imamo neke parlamentarne odluke, donesene zakone, stvari su se pomakle naprijed, pa ne znam otkud sad ponovo priča o tome i otkud Hadžić u njoj.
E, sad ...on ministar prometa i komunikacija, a ti kažeš, ne treba da se petlja u nešto šđto mu nije posao. Pa šta mu je onda jebeni posao, ako nisu putevi.

Nisu se stvari pomakle naprijed, imaš odluku koja se ne sprovodi. Jel treba ova odluka proći Dom naroda ? Tu se vejrovatno može poptegnuti i pitanje vitalnog nacionalnog interesa, čini mi se da smo daleko od toga da su se stvari pomakle naprijed.

Al možda imaš više informacija, ne znam
Banksy

#12008 Re: SDP

Post by Banksy »

palermo wrote:
E, sad ...on ministar prometa i komunikacija, a ti kažeš, ne treba da se petlja u nešto šđto mu nije posao. Pa šta mu je onda jebeni posao, ako nisu putevi.

Nisu se stvari pomakle naprijed, imaš odluku koja se ne sprovodi. Jel treba ova odluka proći Dom naroda ? Tu se vejrovatno može poptegnuti i pitanje vitalnog nacionalnog interesa, čini mi se da smo daleko od toga da su se stvari pomakle naprijed.

Al možda imaš više informacija, ne znam
Nije meni mrsko, ako treba opet ...

Skijaš

#12009 Re: SDP

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote: Ako je HNS svojim djelovanjem izašao iz pravnih okvira onda ih treba uhapsiti. Ako nije onda su politička udruga, udruga građana ili kako god hoćeš.
Ako se pozivaš na načela onda treba zadržati principijelnost. Ako je tebi mrska ideologija i politička ideja na osnovu koje se ta "udruga građana" okuplja to ne negira njihovo pravo da se oni oko toga okupljaju dok ne krše Ustav i zakone
Nije to stvar poštivanja zakona, ovdje je riječ o ideološkim razlikama. Nije protiv zakona ni da se sastanu sa četničkim vojvodom na Manjači, ali kakvu nam to poruku šalje ? Nije protiv zakona ni da se sastanu sa Keljmendijem, ali kakvu bi nam to poruku poslalo ? HNS je prije deset godina silom spriječen da realizuje pobunu, posjeta tom tijelu znači ili da nova vlast nastavlja politiku prema BiH za koju su govorili da je bila pogrešna, ili se još ne snalaze najbolje pa hrabro tumaraju u mraku pokušavajući isijavati samopouzdanje. Ne mislim da je ovo prvo, štaviše siguran sam da nije ovo prvo, nego da samo ne znaju šta i kako treba. Lagumdžijina reakcija bi trebala poslati poruku kako ne treba.
Nije BIH ni Lagumdžija, ni Sarajevo, ni SDP. Mislim naravno nije samo to. Logika u kojoj sav politički legitimitet BiH nosi Sarajevo i stranke s centralom u Sarajevu načelno je pogrešna i iskrivljuje sliku.
HNS nije legitiman centar političke moći. Meni ne smeta to što je Milanović posjetio Široki Brijeg, nije problem ni sastanak sa Čovićem (kao pojedincem, bosanskohercegovačkim zvaničnikom ili čelnikom HDZ-a kao stranke koja je dobila najviše glasova Hrvata u BiH), problem je razgovor sa "izaslanstvom HNS-a". A to je kao što znamo, otuđeni centar moći, paralelni sistem kojeg se već par puta silom obuzdavalo. Uvjeren sam da Milanović tu grešku neće ponoviti, a ako ponovi, Lagumdžijina reakcija treba biti i oštrija.
Skijaš

#12010 Re: SDP

Post by Skijaš »

Banksy wrote:Također je potpuno zaboravio činjenicu da državno ministarstvo za komunikacije nema nikakvih nadležnosti urbanističkog planiranja u entitetima, županijama, općinama i gradovima
Pa i nema. Kada posložiš sve kocke koje redaš, dođeš do zaključka da je Damir nekom kauboju prodao Begovu džamiju.
palermo

#12011 Re: SDP

Post by palermo »

Banksy wrote:
Nije meni mrsko, ako treba opet ...

Čekaj, jel on donio neku odluku, nešto što ima zakonsku obaveznost. Nije, išao pričati sa tim ljudima. Mi možemo sad razglabati o tome je li trebao, je li na takav način trebao,. ali to što je on dogovorio, on može obrisati guzicu sa tim, ako ne prođe zakonsku proceduru.

A to da ministar prometa ne treba pričati o putevima........ne znam, nema mi logike....
quasar

#12012 Re: SDP

Post by quasar »

Otisao covjek da vidi gdje je zapelo pa da odapne.
A fakat ko bi trebao o tome da se brine, ako ne ministar prometa?
Banksy

#12013 Re: SDP

Post by Banksy »

Ne crtam loše, al' trebalo bi vremena ...
palermo wrote: Čekaj, jel on donio neku odluku, nešto što ima zakonsku obaveznost. Nije, išao pričati sa tim ljudima. Mi možemo sad razglabati o tome je li trebao, je li na takav način trebao,. ali to što je on dogovorio, on može obrisati guzicu sa tim, ako ne prođe zakonsku proceduru.

A to da ministar prometa ne treba pričati o putevima........ne znam, nema mi logike....
http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/ ... -pocitelja

Most preko Neretve gradiće se južno od Počitelja

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je održan sastanak, na kome se govorilo o problemima vezanim za izgradnju koridora Vc u dijelu koji prolazi kroz HNK, saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

Sastanku su bili prisutni predsjednik Vlade HNK Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BIH Damir Hadžić i savjetnici Damir Šaran i Nikoleta Milašević Dobrača, šef Sektora operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU Johann Hesse, ministar prometa i veza HNK Ilija Cvitanović, gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, načelnik opŠTine Čapljina Smiljan Vidić, te savjetnici Slađan Bevanda i Stjepan Krasić.

Na tom tragu, usvojen je zaključak kako je osnova za sve buduće razgovore o ovoj temi danas postignuti dogovor da su čvorišne tačke Mostar-Sjever i Mostar-Jug neupitne, i kako iste moraju biti u funkciji razvoja Grada Mostara.

Kada je u pitanju Počitelj, zajednički je stav svih učesnika današnjeg sastanka da most preko rijeke Neretve na koridoru Vc mora biti urađen južno od Počitelja.

Na sastanku je bilo govora i o značajnim finansijskim sredstvima koja su blokirana i koja se ne mogu angažovati na izgradnji Koridora Vc, dok se sva otvorena pitanja ne riješe, stoga je zaključeno da se razgovori na ovu temu na svim razinama intenziviraju, a da se novi sastanak u ovom sastavu održi u roku 10 dana
.

državno ministarstvo za komunikacije nema nikakvih nadležnosti urbanističkog planiranja u entitetima, županijama, općinama i gradovima.

planiranje i gradnja cestovne infrastrukture u nadležnosti je entiteta.
palermo

#12014 Re: SDP

Post by palermo »

Banksy wrote:
[/quote]

Ne moraš crtati, umjesto toga razmisli. Donijeli stav...STAV....nisu nikakvu zakonsku odluku, to mora proći zakonsku proceduru. Ako ne valja stav, neka se ruši.

Al, nevjerovatno je da ti i dalje insistiraš na činjenici da ministar prometa ne treba pričato o putevima.........ja to ne mogu shvatiti.....džaba upireš
Banksy

#12015 Re: SDP

Post by Banksy »

palermo wrote: Ne moraš crtati, umjesto toga razmisli. Donijeli stav...STAV....nisu nikakvu zakonsku odluku, to mora proći zakonsku proceduru. Ako ne valja stav, neka se ruši.

Al, nevjerovatno je da ti i dalje insistiraš na činjenici da ministar prometa ne treba pričato o putevima.........ja to ne mogu shvatiti.....džaba upireš
Nevjerovatno ... :lol:

Zadnji put ( :lol: ):

Kada je u pitanju Počitelj, zajednički je stav svih učesnika današnjeg sastanka da most preko rijeke Neretve na koridoru Vc mora biti urađen južno od Počitelja.

Na sastanku je bilo govora i o značajnim finansijskim sredstvima koja su blokirana i koja se ne mogu angažovati na izgradnji Koridora Vc, dok se sva otvorena pitanja ne riješe, stoga je zaključeno da se razgovori na ovu temu na svim razinama intenziviraju, a da se novi sastanak u ovom sastavu održi u roku 10 dana.

državno ministarstvo za komunikacije nema nikakvih nadležnosti urbanističkog planiranja u entitetima, županijama, općinama i gradovima

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija
Ministar: mr. sci. Enver Bijedić

vee-jay

#12016 Re: SDP

Post by vee-jay »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
saibaba wrote: quote="plain vanilla"
To sto je Zlaja otpilio Milanovica jedini mu je dobar potez u blizoj proslosti..mozda i daljoj
a to sto raznorazni strucnjaci ostrog pera to napuhase, njihov problem
moraju ljudi zaraditi placu
/quote

Sto mu je to dobar potez ? Sta je BiH dobila s tim ?
Ako Milanović želi da HNS tretira kao političko tijelo, onda mora shvatiti da će u Sarajevu imati neprijatelja. To je ta poruka. HNS je na nivou lovačkog društva, udruženje građana i ne smije ga se shvatati kao paralelni centar moći.
Smije li Milanović posjetiti udrugu građana, lovačko društvo ili neki KUD ili mu čaršija mora dati dopuštenje...
smije svako sve.
palermo

#12017 Re: SDP

Post by palermo »

Banksy wrote:
palermo wrote: Ne moraš crtati, umjesto toga razmisli. Donijeli stav...STAV....nisu nikakvu zakonsku odluku, to mora proći zakonsku proceduru. Ako ne valja stav, neka se ruši.

Nevjerovatno ... :lol:

Zadnji put ( :lol: ):

Na sastanku je bilo govora i o značajnim finansijskim sredstvima koja su blokirana i koja se ne mogu angažovati na izgradnji Koridora Vc, dok se sva otvorena pitanja ne riješe, stoga je zaključeno da se razgovori na ovu temu na svim razinama intenziviraju, a da se novi sastanak u ovom sastavu održi u roku 10 dana.

državno ministarstvo za komunikacije nema nikakvih nadležnosti urbanističkog planiranja u entitetima, županijama, općinama i gradovima

Dosta je bilo, slažem se .............da nije smiješno bilo bi žalosno.

Početna teza je da je Damir Hadžić uzeo pare za ovo. Onda poslije toga ti dokazuješ da državno ministarstvo nema nikakve ovlasti u planiranju i gradnji infrastrukture. Ok.
Dakle, jedini suvisao zaključak nakon toga može biti ovaj Hrvati su totalni tokmaci jer pare tušaju nekome ko se za ovo pita, ko moja rahmetli nena.....

Mislim.....
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#12018 Re: SDP

Post by plain vanilla »

ovo samocitiranje je nesto prelazno? :-) :-)
Banksy

#12019 Re: SDP

Post by Banksy »

palermo wrote: Dosta je bilo, slažem se .............da nije smiješno bilo bi žalosno.

Početna teza je da je Damir Hadžić uzeo pare za ovo. Onda poslije toga ti dokazuješ da državno ministarstvo nema nikakve ovlasti u planiranju i gradnji infrastrukture. Ok.
Dakle, jedini suvisao zaključak nakon toga može biti ovaj Hrvati su totalni tokmaci jer pare tušaju nekome ko se za ovo pita, ko moja rahmetli nena.....

Mislim.....
Ko je kome šta i zašto i koliko, saznaćemo, sigurno.

Ovo je još važnije:

volta dzontra

#12020 Re: SDP

Post by volta dzontra »

Banksy wrote:
palermo wrote:

.....

Ja bih ovako da se pitam koliko se ne pitam. Koja je trasa izvjesnija da se brže počne graditi? Kojim građevinskim poduzećima koji se mogu spasiti treba posao? ŽGP, Hidrogradnja, ko je nahebao zbog Libije itd. Koga može spasiti državni ugovor od 5, 10, 20 milijuna eura?
Presjeci i kopaj!!!!
vee-jay

#12021 Re: SDP

Post by vee-jay »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:@Skijaš
Ako je Pusićka u Saboru Hrvatske rekla da je ta država vodila agresivni rat u BiH, ako se Josipović izvinjavao za ulogu Hrvatske na području BiH, onda bi nova vlast trebala pokazati više senzibiliteta i ne pružati ruku političkoj opciji koja nije odstupila s kursa na kojem Pusićka i Josipović kažu da Hrvatska više nije.
Ako je HNS svojim djelovanjem izašao iz pravnih okvira onda ih treba uhapsiti. Ako nije onda su politička udruga, udruga građana ili kako god hoćeš.

ja sam siguran da je ovo prvo.
volta dzontra

#12022 Re: SDP

Post by volta dzontra »

@Skijaš

HNS nije legitiman centar političke moći. Meni ne smeta to što je Milanović posjetio Široki Brijeg, nije problem ni sastanak sa Čovićem (kao pojedincem, bosanskohercegovačkim zvaničnikom ili čelnikom HDZ-a kao stranke koja je dobila najviše glasova Hrvata u BiH), problem je razgovor sa "izaslanstvom HNS-a". A to je kao što znamo, otuđeni centar moći, paralelni sistem kojeg se već par puta silom obuzdavalo. Uvjeren sam da Milanović tu grešku neće ponoviti, a ako ponovi, Lagumdžijina reakcija treba biti i oštrija.
HNS je legalan oblik organiziranja. Ako nije legalan onda bi ih neko pohapsio. Koliku političku moć ima to je pitanje. Nisu uzeli nijednu ingerenciju bilo kojega nivoa vlasti.
Sva politička moć izlazi iz izbornih rezultata stranaka koje ga čine i ništa više. Niti imenuje, niti smjenjuje, niti odlučuje...
Možeš ga shvatiti kao neki debatni klub ili plenum ili šta ja znam.
Stranke koje ga čine sudjeluju u vlasti u 5 kantona i na državnoj razini. SDP koalira s tim strankama na državnoj razini i u dva kantona. Predsjedavajući VM mu je član HNS-a.
Lagumdžijina odluka da ne ruča s Milanovićem zbog HNS-a funkcionira kao osobni i stranački stav ali ne kao stav MVP-a BIH.
Nedolaskom na ručak i akcijom "apslolutno, apsolutno" je pokazao nedosljednost i nedostatak samokontrole ali to više nije neka politička novost
vee-jay

#12023 Re: SDP

Post by vee-jay »

volta dzontra wrote:
@Skijaš

HNS je legalan oblik organiziranja. Ako nije legalan onda bi ih neko pohapsio. Koliku političku moć ima to je pitanje. Nisu uzeli nijednu ingerenciju bilo kojega nivoa vlasti.
Sva politička moć izlazi iz izbornih rezultata stranaka koje ga čine i ništa više. Niti imenuje, niti smjenjuje, niti odlučuje...
Možeš ga shvatiti kao neki debatni klub ili plenum ili šta ja znam.
Stranke koje ga čine sudjeluju u vlasti u 5 kantona i na državnoj razini. SDP koalira s tim strankama na državnoj razini i u dva kantona. Predsjedavajući VM mu je član HNS-a.
Lagumdžijina odluka da ne ruča s Milanovićem zbog HNS-a funkcionira kao osobni i stranački stav ali ne kao stav MVP-a BIH.
Nedolaskom na ručak i akcijom "apslolutno, apsolutno" je pokazao nedosljednost i nedostatak samokontrole ali to više nije neka politička novost
Onoliko koliko je Milanovic kao sef Hrvatske odlucio da posjeti HNS toliko je Lagumdzija kao MVP odlucio da ne ode na rucak nego da posalje nekog drugog ko ce zastupati MVP.
Skijaš

#12024 Re: SDP

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
@Skijaš

HNS je legalan oblik organiziranja. Ako nije legalan onda bi ih neko pohapsio.
Zar sam rekao da je ilegalan ? Postoje i četničke organizacije koje su legalne, ali sastanak s njima šalje određenu poruku. Nećeš se sastajati s nekim zato što je to legalno, zašto se Milanović nije susreo s predstavnicima kantonalnog udruženja uzgajivača golubova ? I ono je legalno. Sastankom sa izaslanstvom HNS-a, šalje se pogrešnu poruku. Taj je oblik vaninstitucionalnog političkog djelovanja već dva puta doveo do pobune, a i Pusićka i Josipović su se kao distancirali od te Tuđmanove politike sarađivanja sa otuđenim centrima moći. Ako Milanović nije bio siguran kako da postupi u slučaju BiH, trebao nas je staviti zadnje na listi za posjetu, pa obići Sloveniju, Mađarsku, Srbiju, a ne ovako, odmah s HNS-ovcima. I ako opet to uradi, opet ga Lagumdžija treba od.ebati.

Mo stav o Lagumdžiji je jasan, on je elitistička kučka koja šteti ovoj zemlji jer je kidnapovao najveće oruđe u borbi za multietničko društvo, te ga podredio svojim ličnim interesima, pokazujući krajnju nedosljednost u borbi za suživot. Ali da je postupio ispravno u slučaju "Milanović", jeste.
Hemel

#12025 Re: SDP

Post by Hemel »

plain vanilla wrote: Dobila je prestanak politike-ko tebe kamenom ti njega u guzicu poljubi (da izvinete na izrazu)

Ja sam odavno prestala cijeniti politicare po imenu i prezimenu, odnosno stranci iz koje dolaze. Ne zavaravam se da su politicari na visokim pozicijama tu jer zele bolji zivot svojim sugradjanima, da su altruisti, da.. oni su ljudi koji zive od politike, i svaki njihov potez je pokusaj da zarade platu, moc, poziciju ...
Tako ih i treba ocjenjivati-ako je dobar potez bravo, ako nije onda kritizirati.

Milanovic je dosao posjetiti HNS. Naravno da on na to ima pravo, ali i mi imamo pravo da nam se to ne svidja. A i Zlaja ima pravo pokazati da mu se to ne svidja.
I da se razumijemo, da je u pitanju Obama :mrgreen: Zlaja bi se vidio s njim, taman da je Obama pocasni clan HNS. Ali kako rekoh, sve je ovo politika.. I ne treba se saginjati osobi koju mozes sutnuti
sa ovim se slazem ali mi nismo u situaciji da nesto diktiramo. mi zmo zemlja koja ovisi o svakome pa tako i o hrvatskoj. hrvati su mnogo promijenili svoju politiku naspram BiH od rata na ovamo. ko to ne vidi neka pogleda kako se srbija odnosi a nekada su imali iste politike.

daleko smo mi od neke zemlje koja moze nesto diktirati. nekada su nam nametnuli neprijatelje i rusioce zemlje da moramo sa njima razgovarati.

lagumdzija se trebao sastati ali isto tako dao do znanja da se ne slaze sa njegovim potezom odnosno sa njegovim protokolom. valjda je to politika a ne ko *icka ignorisati nekoga bez koga se ne moze.
Post Reply