Naravno da se nametima ne podstice nista. Ali nije rjesenje ne postovati zakon koji naredjuje te namete. Zakon bi se trebao postovati, a raditi na tome da se zakon koji odredjuje visoke namete promijeni. Jer kada bi svi rekli da nam se neki zakon ne svidja i prestali ga postovati imali bi anarhiju (A kako se cini sve blize smo tomeKatarinaKosaca wrote:Nisu sve firme velike i nisu svi tajkuni Selver Oruč pa da imaju političku zaštitukojeime wrote:KatarinaKosaca, da taj koji vodi firmu gladuje jos bih ti i povjerovao. Ali dodje tip biznismen i kuka kako su preveliki nameti poslodavcima i da nema nameta on bi prosirio posao i zaposlio jos radnika ali zbog nameta ne moze. A onda sjedne u svog Pasata, Mercedesa, BMW-a i slicno i ode...
Ne da ja mislim da gazda ne smije imati skup auto, naravno da smije. Ali prvo platis radnike, poreze, namete i odvojis za razvoj firme. Pa ako ti poslije tog ostane za Mercedes, svaka cast, kupi ga i vozi. Ali ako ti ostane za Skodu Fabiju, onda kupi Fabiju. A ne ne platiti radnike, voziti Mercedesa i kukati kako su nameti previsoki. Cak i da jesu, nekome ko iz Mecedesa kuka ne mogu vjerovati.Ovdje je pitanje bilo ekonomsko. I naravno, prvo platiti obveze, pod tom sam pretpostavkom i govorila. Perspektiva je u malim i srednjim preduzećima (to EU baš aktualno i potstiče), samozapošljavanjem itd.. A to sa većim i većim nametima se ne postiže. Preduzeće u povoju se štiti. Radno mjesto se kreira ambijentom za to, a ne deranjem kože...
Pa da vidimo to socijalno u SDP-u, da li ce uspjeti smanjiti cijenu rada (pri tome ne mislim na visinu plate vec na namete na plate). I da vidmo hoce li ista biti od diferencirane stope PDV-a.
Samo bi smanjenje cijene rada trazilo strogu kontrolu. Zamisli da smanjis namete na plate koje isplacuje poslodavac, a on tu razliku strpa sebi u dzep i nastavi po starom , umjesto da tu razliku upotrijebi za zaposljavanje on kupi jos skuplji Mercedes